Σελίδα 32 από 43 ΠρώτοΠρώτο ... 22272829303132333435363742 ... ΤελευταίοΤελευταίο
Προβολή αποτελεσμάτων 466 έως 480 από 637

Θέμα: Knives n' tools

  1. #466
    Καλλίγραμμον Μέλος Το avatar του/της vaska
    Εγγραφή
    29/10/2007
    Μηνύματα
    7.796
    Παράθεση Δημοσιεύθηκε αρχικά από JNP Προβολή μηνύματος
    Έπεσες διάνα! Το ακόνισμα θέλει χρόνο και ηρεμία.
    Αν δεν τα έχεις, βρες ένα μαγαζί που ακονιζει για επαγγελματίες και δωστου τα μαχαίρια σου μια φορά το χρόνο ανάλογα τη χρήση. Μάθε το μασατι που είναι φτηνό και γρήγορο, και απαραίτητο ώστε να συντηρείται η κόψη και είσαι άρχοντας.
    Τα κουζινομάχαιρα της γυναίκας μου με καθημερινή χρήση έχω να τα ακονισω πάνω από χρόνο. Όμως τα περνάω από το μασατι κάθε δεύτερη μέρα ή μετά από έντονη χρήση.
    Προσοχή όμως το μασατι να μην είναι κινεζια του 1,5 ευρώ γιατί είναι για πέταμα. Προχθές πήρα από υαλοπωλειο της γειτονιάς μου ένα γερμανικό από το solingen απλό στρογγυλό 25εκ στα 11ευρω.
    Το μήκος του μασατιου πρέπει να είναι 20-25 εκ για μικρά μαχαίρια των 10-16εκ και 30-35 εκ για μαχαίρια με 18-25 εκ μήκος λαμας. Αυτό το λέω για την ασφάλεια των χεριών μας.
    Πάντα όταν αγοράζω μασατι γίνεται επί τόπου δοκιμή γιατί έχουν διαφορετική διαβάθμιση αγριάδας.Κατι σαν τον κόκκο στα γυαλόχαρτα. Τα πολύ κοφτερά ατσάλια θέλουν λίγη αγριάδα, ενώ τα μαλακά και λιγότερο κοφτερά περισσότερη αγριάδα. Αυτό το καταλαβαίνεις από τον ήχο που κάνει η λάμα και την αίσθηση στο χέρι,θελει εμπειρία.
    Οι καλές εταιρείες συνήθως σου λένε τι αγοράζεις και πληρώνεις φυσικά τριπλάσια και βάλε.
    Μικρό βίντεο γενικά για ακονισμα:
    https://youtu.be/_0U44A7KJK4
    Ειδικά για μασατι :
    https://youtu.be/mSelJEfnZOQ
    Μασατι αυτό που έχω πρέπει να είναι πολύ καλό, αγορασμένο αρκετά λεφτά από ειδικό μαχαιρο-μαγαζο, να το δουλεύω δεν ξέρω. Νομίζω ότι μετά από κάθε φορά που το χρησιμοποιώ το μαχαίρι κόβει λιγότερο. Θα στριμωξω τον σουπιά

  2. #467
    Καλλίγραμμον Μέλος Το avatar του/της vaska
    Εγγραφή
    29/10/2007
    Μηνύματα
    7.796
    Παράθεση Δημοσιεύθηκε αρχικά από Grafton 505 Προβολή μηνύματος
    Ε δεν βγαίνανε και πολλά μοντέλα

    υ.γ. είχε και σιρματοπριόνι (πως διάολο λέγετε) μέχρι να μάθω τι κάνει έφαγα 2 χρόνια

    από knives έχω μόνο αυτόν του ΕΣ οπότε δεν χρειάζεται να βάλω και φωτό.
    Και νυστέρι είχε αλλά εγχείρηση δεν κατάφερα να κάνω. Στριμωξα μια φορά έναν αλλά κλωσταγε ο μ@λ@κ@ς, δεν καθόταν. Και σφεντόνα είχε
    Τελευταία τροποποίηση από vaska; 12/01/2019 στις 22:05.

  3. #468
    Παλαιό μέλος
    Εγγραφή
    25/06/2017
    Μηνύματα
    1.944
    Παράθεση Δημοσιεύθηκε αρχικά από vaska Προβολή μηνύματος
    Μασατι αυτό που έχω πρέπει να είναι πολύ καλό, αγορασμένο αρκετά λεφτά από ειδικό μαχαιρο-μαγαζο, να το δουλεύω δεν ξέρω. Νομίζω ότι μετά από κάθε φορά που το χρησιμοποιώ το μαχαίρι κόβει λιγότερο. Θα στριμωξω τον σουπιά
    Υπάρχουν ένα σωρό βίντεο στο YouTube.
    Κρατάς το μασατι όσο πιο γερά γίνεται, ξεκινάς την κινηση του μαχαιριου από πάνω προς τα κάτω με σταθερή πίεση της λαμας πάνω στο μασατι. Κρατάς το μαχαίρι με μικρή γωνία πάνω στο μασατι. Μετά επαναλαμβανεις από την άλλη μεριά της λαμας. Στην αρχή πας αργά και όσο μαθαίνεις γίνεσαι πιο γρήγορος. Στο τέλος ούτε που κοιτάς μαχαίρι και μασατι.
    Όλα αυτά με την προϋπόθεση ότι το μαχαίρι είναι τροχισμενο. Το μασατι τροχιζει ελάχιστα τη λάμα, η δουλειά του ειναι να ευθυγραμμιζει την κόψη όχι να την τροχιζει.
    Σίγουρα αν σου δείξει κάποιος είναι πιο εύκολο να μάθεις,αλλά καί με τα βιντεακια θα τα καταφέρεις, δεν είναι δα και καμμια επιστήμη.

  4. #469
    Κύριος Σουπιάς Το avatar του/της daz
    Moderator
    Εγγραφή
    02/12/2008
    Μηνύματα
    11.798
    Όλη η δουλειά είναι να κρατάς σταθερή τη γωνία σε κάθε πέρασμα.

    Και να μην την αλλάζεις κάθε φορά που αλλάζεις πλευρά.

    Μερικοί δεν μπορούν να κρατήσουν σταθερή γωνία ούτε όταν το μαχαίρι γλιστράει επάνω στο μασάτι ή στην ακονόπετρα. Μπορούμε να γράφουμε με τις ώρες για τρόπους, τεχνικές κτλ αλλά ο καθένας μας έχει διαφορετικές πέτρες και τον βολεύουν διαφορετικές τεχνικές ανάλογα με τη πέτρα που έχει και το μαχαίρι που προσπαθεί να μάθει.

    Διαφορετικά "βλέπεις" την γωνία επάνω σε λαδάκωνο και διαφορετικά τη βλέπεις επάνω σε στεγνή διαμαντόπετρα. Αλλος τρόπος θα σε βολέψει με μίνι διαμαντόπετρες, αλλος τρόπος με μεγάλες πέτρες νερού, άλλος τρόπος με γυαλόχαρτα, και διαφορετική τεχνική θέλει το μασάτι.

    Κοινό σε όλους τους τρόπους είναι η διατήρηση σταθερής γωνίας. Ιδανικά (και για λιγότερη δουλειά) διατηρώ την ίδια γωνία που έχει το μαχαίρι. Αν το μαχαίρι είναι κάποιο παλιό φθηνό κουζινομάχαιρο που δεν κόβει ούτε τυρί και δεν μπορώ να καταλάβω τι γωνία έχει*, διατηρώ απ' την αρχή μέχρι το τέλος την ίδια γωνία*. Αν δεν αλλάζω γωνία σε κάθε πέρασμα το μαχαίρι μου θα γίνει ξυράφι ακόμα και με χοντρή και φθηνή πέτρα ή γυαλόχαρτο. Ειδικά αν στο τέλος ασκώ ελάχιστη πίεση και μετά από κάθε πέρασμα αλλάζω πλευρά.
    Sent from me using a computer.

  5. #470
    Κύριος Σουπιάς Το avatar του/της daz
    Moderator
    Εγγραφή
    02/12/2008
    Μηνύματα
    11.798
    Όπως πολύ σωστά λέει ο jnp, το μασάτι είναι καλό για ένα ακονισμένο μαχαίρι που έχει αρχίσει να χάνει την κόψη του. Η κόψη του μαχαιριού για δυο λόγους σταματάει να κόβει. Η κόψη του σπάει ή γυρίζει. Στα φθηνά μαχαίρια τα ατσάλια είναι μαλακά και δύσκολα σπάει η κόψη. Συνήθως γυρίζει απ' την μια πλευρά (την πιο αδύνατη). Εκεί ένα μασάτι μπορεί να κάνει θαύματα. Αφαιρεί ελάχιστο υλικό και κατά κύριο λόγο ισιώνει μια στραβή γωνία κάνοντας και πάλι το μαχαίρι μας κοφτερό. To ίδιο μπορεί να κάνει και το στροπινγκ αλλά ας μην επεκταθούμε.

    Κάντε click στην εικόνα για μεγαλύτερο μέγεθος. 

Όνομα:	download.jpeg 
Προβολές:	156 
Μέγεθος:	5,3 KB 
ID:	402816

    Κάντε click στην εικόνα για μεγαλύτερο μέγεθος. 

Όνομα:	hqdefault.jpg 
Προβολές:	156 
Μέγεθος:	36,0 KB 
ID:	402817


    Μια γυρισμένη κόψη διορθώνεται πιο εύκολα από μια σπασμένη.
    Sent from me using a computer.

  6. #471
    Παλαιό μέλος
    Εγγραφή
    25/06/2017
    Μηνύματα
    1.944
    Να συμπληρώσω ότι υπάρχουν μασατια με διαμαντε επιφάνεια τα οποία επιπλέον ακονιζουν αισθητά την κόψη. Ιδιαίτερα αυτά αλλά και στα συνηθισμένα μασατια κάποια στιγμή στομωνει η επιφάνεια τους. Τα πλένουμε με σφουγγαρι κουζίνας και απορυπαντικο πιάτων και τα στεγνωνουμε καλά οπότε δουλεύουν όπως πριν. Φυσικά αν χρησιμοποιήσουμε στο μασατι μαχαίρι λερωμενο από κρέατα ή λίπη θέλει οπωσδήποτε πλύσιμο μετά.
    Τα συνηθισμένα μασατια έχουν γραμμώσεις κατά μήκος γιαυτό και θέλουν περιοδικό καθάρισμα. Κανένας κατασκευαστής δεν λέει λεπτομέρειες για την κατασκευή και το μέταλλο του μασατιου, ενώ μας ζαλίζουν για την κατασκευή και τα υλικά των μαχαιριών τους. Δεν ξέρω γιατί.

  7. #472
    Παλαιό μέλος
    Εγγραφή
    22/10/2017
    Μηνύματα
    279
    Στις περισσότερες των περιπτώσεων το υλικό κατασκευής τους δεν είναι τίποτα το ιδιαίτερο και δεν κερδίζουν κάτι αναφέροντάς το.

    Εκτός από διαμαντέ μασάτια, νομίζω ότι υπάρχουν και κεραμικά που κι αυτά αφαιρούν υλικό ώστε να μπορούμε να πούμε ότι ακονίζουν το μαχαίρι μας.

    Προσωπικά, προτιμώ το στρόπινγκ από το μασάτι.

  8. #473
    Παλαιό μέλος
    Εγγραφή
    13/02/2018
    Μηνύματα
    256
    Παράθεση Δημοσιεύθηκε αρχικά από losvre Προβολή μηνύματος
    Καλημερα, μόλις είδα το μήνυμα, θα επανέλθω αργοτερα
    Για να κάνουμε μια ανάλυση αν αξίζει τπτ στο το μαχαιρι
    Κάντε click στην εικόνα για μεγαλύτερο μέγεθος. 

Όνομα:	image1.jpeg 
Προβολές:	114 
Μέγεθος:	94,7 KB 
ID:	402903

  9. #474
    Παλαιό μέλος
    Εγγραφή
    22/10/2017
    Μηνύματα
    279
    Γερμανικό ατσάλι που περιέχει 14 - 15 % Cr, 0,1 - 0,2 % βανάδιο και 0,5 - 0,8 % μολυβδαίνιο. Αυτά, προσδίδουν αρκετή αντοχή στην οξείδωση.
    Περιέχει επίσης 0,5% άνθρακα. Η σκληρότητά του φτάνει τους 54 - 56HRC. Συνήθως όμως οι κατασκευαστές το κάνουν πιο μαλακό.
    Πέραν της αντοχής στην σκουριά δεν έχει κάτι ιδιαίτερο σχετικά με την ανθεκτικότητα της κόψης ή οποία γυρίζει σχετικά εύκολα αλλά δεν σπάει, γεγονός που μάλλον είναι αναμενόμενο λόγω της χαμηλής σκληρότητας.
    Παρατηρείται ότι όσο μεγαλύτερα τα μαχαίρια που κατασκευάζονται με το συγκεκριμένο ατσάλι τόσο πιο μαλακό αυτό από τον κατασκευαστή.

    Το περίεργο της υπόθεσης είναι ότι το Χ μαρτυρά τον άνθρακα που περιέχει. Στον περιοδικό πίνακα ο άνθρακας συμβολίζεται με το γράμμα C (Carbon).

  10. #475
    Καλλίγραμμον Μέλος Το avatar του/της vaska
    Εγγραφή
    29/10/2007
    Μηνύματα
    7.796
    Μαχαιροβγάλτες θα γίνουμε με σας εδώ μέσα.
    Κάποια στιγμή θα γράψω για τα δικά μου μαχαίρια και το ξυράφι λάμα που έχω και τις αποτυχημένες μου προσπάθειες ακονίσματος με διάφορα μέσα.

    Είδα καμπόσα βίντεα και θα προσπαθήσω να ακονίσω ένα πολύ καλό μαχαίρι κρέατος που έχω. Άντε να δω τι θα καταφέρω.
    LIFE IS TOO SHORT to remove usb safely
    "These violent delights have violent ends
    And in their triumph die, like fire and powder
    Which, as they kiss, consume" William Shakespeare (Romeo & Juliet).

  11. #476
    Παλαιό μέλος
    Εγγραφή
    25/06/2017
    Μηνύματα
    1.944
    Θα συμφωνήσω γενικα με τον SciTeF.
    Τώρα για την σκληρότητα δεν μπορούμε να ξέρουμε.
    Αυτά τα ατσάλια δουλευονται πολύ πλέον και στην Κίνα οπότε δεν γνωρίζουμε πλέον 100% τη χώρα κατασκευης.Μου θυμίζει έντονα ένα μαχαίρι που είχα πάρει πριν 5 χρόνια στη Λιθουανία μιας βελγικής εταιρείας BERGHOFF που φερνει κουζινικα από την Κίνα. Αξιοπρεπής κατασκευή αλλά καμμια σχέση με τα original Γερμανικα.
    Μου κάνει εντύπωση πάντως ότι τα γράμματα πάνω στη λάμα δεν είναι σφυρηλατημενα όπως στις σειρές που ξέρω.
    Ένα 35ετιας που έχω έχει ιδιαίτερα σκληρή λάμα και καλύτερο φινίρισμα.(είχα γράψει παλιότερα ότι η νύφη μου του εσπασε τη μύτη δύο φορές προσπαθώντας να ανοίξει καπάκια από μαρμελάδες και από 20εκ η λάμα κατάντησε 13εκ.)
    Τοτε φτιαχνοντουσαν στη Γερμανία και τα θεωρούσαν από τις καλύτερες επαγγελματικές επιλογές παγκόσμια. Αυτό :
    Κάντε click στην εικόνα για μεγαλύτερο μέγεθος. 

Όνομα:	IMG_20190114_092237.jpg 
Προβολές:	97 
Μέγεθος:	69,0 KB 
ID:	402906
    Τελευταία τροποποίηση από JNP; 14/01/2019 στις 09:58.

  12. #477
    Παλαιό μέλος
    Εγγραφή
    25/06/2017
    Μηνύματα
    1.944
    Παράθεση Δημοσιεύθηκε αρχικά από vaska Προβολή μηνύματος
    Μαχαιροβγάλτες θα γίνουμε με σας εδώ μέσα.
    Κάποια στιγμή θα γράψω για τα δικά μου μαχαίρια και το ξυράφι λάμα που έχω και τις αποτυχημένες μου προσπάθειες ακονίσματος με διάφορα μέσα.

    Είδα καμπόσα βίντεα και θα προσπαθήσω να ακονίσω ένα πολύ καλό μαχαίρι κρέατος που έχω. Άντε να δω τι θα καταφέρω.
    Πιαστο μια μέρα που θα είσαι ξεκούραστος και ορεξάτος.
    ΥΓ : isis καταντήσαμε εδώ μέσα!

  13. #478
    O Γαμωbowler Το avatar του/της Bowleno
    Moderator
    Εγγραφή
    30/12/2009
    Μηνύματα
    6.120
    Παράθεση Δημοσιεύθηκε αρχικά από JNP Προβολή μηνύματος
    ΥΓ : isis καταντήσαμε εδώ μέσα!
    Ούτε καν, αυτοί χρησιμοποιούν καλά δαμασκηνά μαχαίρια και ξέρουν και να τα ακονίζουν...
    εγώ άθεος; ισα-ισα, εχω τρεις: το μυαλό μου, τα χέρια μου και τα πόδια μου

  14. #479
    Παλαιό μέλος Το avatar του/της KotsosDR
    Εγγραφή
    23/06/2012
    Μηνύματα
    1.112
    Εγω ακονίζω στο τζάμι του αυτοκινήτου ή στο πάνω μέρος του τζαμιού του φούρνου στο σπίτι

    (πάντως ξυρίζω ...)

  15. #480
    M.A.E.Θ.Ρ.Α.Τ. Το avatar του/της sniper
    Εγγραφή
    11/11/2002
    Μηνύματα
    15.818
    Παράθεση Δημοσιεύθηκε αρχικά από MikeG Προβολή μηνύματος
    Εφόσον αντέξει αρκετά χρόνια μέχρι 25 ευρώ μπορώ να δώσω. Θα κε ενδιέφερε και το να μη χρειάζεται συχνά ακόνισμα.

    Σε ευχαριστώ για τη συμβουλή σου.
    Παράθεση Δημοσιεύθηκε αρχικά από JNP Προβολή μηνύματος
    Το fibrox victorinox έχει ατσάλι που η κόψη του αντέχει πιο πολύ.
    Γιαυτό το χρησιμοποιούν και επαγγελματίες.
    Απαραίτητη προϋπόθεση συχνό ακόνισμα σε μασατι όπως έγραψα παραπάνω.
    Όσον αφορά στη διάρκεια ζωής του, με ερασιτεχνική χρήση θα το έχουν και τα εγγόνια σου.
    ΥΓ. Κόβουμε πάντα το κρέας ή τα ζαρζαβατικα πάνω στο ειδικό ξύλο ή πλαστικό και δεν κόβουμε ποτέ ψωμί με σκληρή κορα η κόκκαλα.
    Παράθεση Δημοσιεύθηκε αρχικά από daz Προβολή μηνύματος
    Το συγκεκριμένο το έχω σταμπάρει και εγώ χωρίς να ξέρω αν είναι καλό ή όχι. Ότι έχω από βικτορ για κουζίνα είναι καλό για τα λεφτά του. Ακόμα και τα φθηνά της.

    Edit. Αν το πάρεις απ' το σαιτ του λινκ, χτύπα πρώτα ένα τηλ να δεις αν είναι διαθέσιμο ανεξάρτητα από το τι γράφει.
    Για κρέας δεν χρειάζεσαι τίποτα ακριβό.

    Φίλος στην Κρήτη με προϋπηρεσία 25 χρόνια σε σφαγεία (τον βλέπεις να γδέρνει αρνί και να νομίζεις ότι ζεις σε fast forward) χρησιμοποιεί κάτι αξιοπρεπές και ένα μασάτι. Δατς ιτ. Τον ρώτησα κάτι για ατσάλια και με κοίταζε απορημένος και είμαι σίγουρος ότι από μέσα του αναρωτιόταν αν ειμαι μαλ@κας ή πειραγμένος εγκεφαλικά.

    @daz: Στις γειτονιές που τριγυρνάς μένει, αν θες κάτι πες μου να σου κάνω συστάσεις
    Αλίμονο σ’ αυτούς που δεν ξέρουν ότι δεν ξέρουν αυτά που δεν ξέρουν.

Παρόμοια θέματα

  1. Eρχονται οι Tool???
    από nickmonstro στο forum Off topic
    Απαντήσεις: 53
    Τελευταίο μήνυμα: 21/12/2006, 02:07
  2. Data Tool
    από ewsd στο forum Ανταλλακτικά, βελτιώσεις & aftermarket
    Απαντήσεις: 1
    Τελευταίο μήνυμα: 26/02/2006, 13:59
  3. OVERCLOCKING TOOLs
    από sonic22 στο forum Off topic
    Απαντήσεις: 46
    Τελευταίο μήνυμα: 13/09/2005, 14:36
  4. Χρονια Πολλα στους Tatoo23 και Tool
    από crs-k στο forum Off topic
    Απαντήσεις: 18
    Τελευταίο μήνυμα: 25/09/2004, 17:06

Κανόνες δημοσιεύσεων

  • Δεν μπορείτε να ανοίξετε νέο θέμα
  • Δεν μπορείτε να απαντήσετε
  • Δεν μπορείτε να επισυνάψετε αρχεία
  • Δεν μπορείτε να επεξεργαστείτε τα μηνύματά σας
  •  
  • Ο κώδικας ΒΒ είναι ΟΝ
  • Τα smilies είναι ΟΝ
  • Ο κώδικας [IMG] είναι OFF
  • Ο κώδικας [VIDEO] είναι ΟΝ
  • Ο κώδικας HTML είναι OFF