Η άποψη μου (πλέον) είναι πως για εμένα τουλάχιστον, που γνωρίσα τη μοτοσυκλέτα τη δεκαετία του '70 και τη πρωτο-καβαλήσα τη δεκαετία του '80 οι Ιταλοί συνεχίζουν και αποτελούν μια όαση με κεντρικό στοιχείο το πάθος τους για τον σχεδιασμό και την ιδιαιτερότητα. Δεν σκεφτόμουν πάντοτε έτσι, τα τελευταία λίγα χρόνια βλέπω τα πράγματα με αυτόν τον τρόπο. Με τρόπο τέτοιο ώστε μια μεταλλική Vespino να με συγκινεί 1000 φορές περισσότερο από κάθε Κινεζοκατασκεύασμα. Φυσικά -για να μην παρεξηγηθώ- δεν κρίνω τους λόγους για τους οποίους κάθε άνθρωπος κάνει μια τέτοια επιλογή, σχολιάζω και καταθέτω απλά τη δική μου οπτική των πραγμάτων σχετικά με τον μοτοσυκλετισμό.
Μπορούμε να ανοίξουμε μια τεράστια συζήτηση πάνω σε αυτό, καθώς εκ των πραγμάτων θα μπούμε σε συγκρίσεις.... αλλά εκεί θα χαθούμε.
Οπότε ας μείνει ως μια προσωπική μου γνώμη -για πολλούς και εντελώς διαφορετικούς λόγους μεταξύ τους- πως η Aprilia και η MotoGuzzi μου είναι οι συμπαθέστερες εταιρείες κατασκευής μοτοσυκλετών, για όσο τουλάχιστον συνεχίζει το piaggio group και τους αφήνει να σχεδιάζουν και να κατασκευάζουν στα εργοστάσια τους. Είναι εταιρείες που έχουν το παράδοξο εν έτη 2023 να με κάνουν να νιώθω πως το πάθος είναι πρωταγωνιστής και έπεται το κέρδος, ελπίζουν φυσικά πως το πρώτο θα φέρει και το δεύτερο.
Φέτος το καλοκαίρι θέλω να επισκεφθώ το εργοστάσιο στο Varese όπου κατασκευάστηκε η ματοσυκλέτα μου. Το εργοστάσιο έχει αλλάξει επωνυμία αλλά ξέρω πως υπάρχουν πρόσωπα που εργάζονται ακόμη εκεί (π.χ. ο σχεδιαστής της). Πιθανά λόγο Αύγουστου δε θα βρω ψυχή αλλά και πάλι θέλω να πάω μια βόλτα. Ομοίως αν κάποιος αναζητήσει πλάνα και φωτογραφίες από το εργοστάσιο της Aprilia, θα δει ότι υπάρχουν άνθρωποι που εργάζονται εκεί εδώ και 30-40 χρόνια. Εμένα αυτά δε με αφήνουν αδιάφορο.
Υπάρχουν σύγχρονες εταιρείες που με τις εμπορικές πολιτικές τους έχουν γίνει κατάπτυστες, όσο καλές μοτοσυκλέτες και να φτιάχνουν δεν θέλω ούτε ποτήρι με το λογότυπο τους. Πάω παρακάτω. Έχουν πάψει να προσφέρουν στον μοτοσυκλετισμό. Ρομαντικός; Ε, ναι.... σίγουρα!
Φίλε μου, ειλικρινά σε ζηλεύω με τον καλύτερο τρόπο που μπορεί να σου πει κάποιος. Εύχομαι να σου προσφέρει πολλά-πολλά χαμόγελα και στιγμές όμορφης ξεγνοιασιάς!