Για καφέδες με σοκολατένια βάση (Conquistador, Sweet Blue κλπ) λίγη τριμμένη σοκολάτα, μαύρη ή γάλακτος ανάλογα με το προφίλ, μπορεί να τους απογειώσει ειδικά σε παράγωγα ροφήματα
Όπως λίγη σοκολάτα μπορεί να λειτουργήσει σαν ενισχυτικό γεύσης για τον καφέ, έτσι μπορεί να γίνει και το αντίθετο σε ροφήματα και γλυκά, στη σωστή πάντα αναλογία!
Τον ίδιο ρόλο παίζει και η κανέλα αλλά με τη διαφορετική της ένταση δεν ταιριάζει με όλους τους καφέδες, έτσι όταν παίρνω καπουτσίνο απ' έξω τον προτιμώ με τριμμένη σοκολάτα αντί για κανέλα (και χωρίς καπάκι) για να τον "ξυπνήσει" λίγο.
Με τον μίνι τριφτάκο μου που βρήκα σε ένα εξαιρετικό μαγαζί στις Βρυξέλλες πριν χρόνια, κάνω τη δουλειά μου εύκολα και γρήγορα καθώς με το μικρό του μέγεθος είναι άμεσα διαθέσιμος στο ντουλάπι με τα υπόλοιπα παρελκόμενα του καφέ
![]()
Ευκολάκι, πίσω από τη Γκραν Πλας:
https://rb.gy/xa966r
Δεν είναι καφεκοπτείο αλλά σοκολατερί και μάλιστα εξαιρετική!
Αν περάσεις από εκεί πάρε οπωσδήποτε αυτό για τον καφέ
https://elisabeth.be/en/shop/chocola...ark-chocolate/
Όντως, οι Βέλγοι ΔΕΝ παίζονται στην σοκολάτα!!!
Είχα βρεθεί Βρυξέλλες το (πολύ, πλέον) μακρινό 1994, για 12 μέρες, όποια σοκολάτα, όπου και να ήταν, (εξαιρούνται αυτές που έχουν εσπεριδοειδή μέσα, τα σιχαίνομαι μέσα στα γλυκά γενικώς!) ήταν, απλά, ΑΠΙΣΤΕΥΤΕΣ!!!!
Το 2006 στην Ελβετία (υποτίθεται "μητέρα" της σοκολάτας) παπάρια μάντολες, χίλιες φορές οι δικές μας......
εγώ άθεος; ισα-ισα, εχω τρεις: το μυαλό μου, τα χέρια μου και τα πόδια μου
Έχουν όντως εξαιρετικές σοκολάτες και για όλα τα βαλάντια οι Βέλγοι, αλλά εγώ είχα επικεντρωθεί στις μπύρες για να είμαι ειλικρινής
Τα παραπάνω καφε-σοκολατάκια τα εντόπισα νηφάλιος πια, αγόρασα αρκετά πακέτα για δώρα και μόλις τελείωσαν τα δικά μου μετάνιωσα που τα δώρισα![]()
Γιορτινές αφίξεις για να βγει η χρονιά
Η κλασική επιλογή για ένταση και δυνατά παράγωγα ροφήματα - Competition Espresso Blend...
...και ένας ιδιαίτερος μονοποικιλιακός - Helsar Magdalena - Costa Rica:
Ψημένοι και οι δύο μόλις στις 12 του μηνός και με τον παραπάνω θα έχω δοκιμάσει πλέον όλους τους single estate φετινής εσοδείας της Taf εκτός από τους Family Reserve που είναι πανάκριβοι![]()
Και αφού πλησιάζουν τα Χριστούγεννα, ιδού μία ωραία συνταγή για γιορτινή σοκολάτα με τον καφέ αυτή τη φορά να ενισχύει τη γεύση και τα αρώματα, κάνοντάς την ακόμα πιο απολαυστική!
Με τα χαρακτηριστικά του Competition που μόλις άνοιξα εγώ καταλαβαίνετε τι χαμός γίνεται
Cup Profile: good body, aroma with notes of pine, baker's chocolate and cinnamon, taste of black chocolate and berries
Και μη μου αρχίσετε τις γκρίνιες για τα λιπαρά και τα δε θα χωράω στο κολάν μου μετά, είπαμε γιορτινό το ρόφημα
Υλικά:
Ένα φλυτζάνι γάλα εβαπορέ
Δύο φλυτζάνια φρέσκο γάλα πλήρες
Ένα φλυτζάνι κρέμα γάλακτος
Μισό φλυτζάνι σοκολάτα μαύρη εβδομηντάρα ή περίπου τρία τέταρτα μιας πλάκας
Προτείνω αυτή τη σοκολάτα, 72%, πικάντικη και έντονη, είναι στον Βασιλόπουλο απ'όπου μπορείτε να πάρετε και την κρέμα γάλακτος που είναι ακριβώς ένα φλυτζάνι για ευκολία:
Δύο κουταλιές της σούπας κακάο ολλανδικό
Δύο τσιμπιές αλάτι χοντρό
Κανέλα λιγότερη από μισό κουταλάκι
Ζάχαρη κατά προτίμηση, μέτρια είναι τέλεια και "ακούγονται" απίστευτα όλες οι γεύσεις, τη ζάχαρη τη ρυθμίζετε και στο φλυτζάνι αν θέλετε.
Και φυσικά ένας διπλός εσπρέσο ή ριστρέτο για να απογειώσει τα πάντα, αν δεν έχετε εσπρέσο μπορείτε να βάλετε ένα κουταλάκι στιγμιαίο καφέ!
Βάλτε κρέμα και γάλατα σε ένα κατσαρόλι στο 4 και μέχρι να ζεσταθεί φτιάξτε τον εσπρέσο.
Μόλις αρχίσουν να αχνίζουν ελαφρώς τα γάλατα ρίξτε το κακάο και ανακατέψτε καλά με το σύρμα μέχρι να διαλυθεί τελείως.
Από εδώ και πέρα ανακατεύετε συνεχώς και αν δείτε ότι παραζεσταίνεται, πριν αρχίσει να βράζει χαμηλώστε στο 3 για να μην κολλήσει το γάλα στον πάτο.
Ρίξτε και τη σοκολάτα σπασμένη σε κομμάτια και μόλις λιώσει τελείως κλείστε το μάτι και βάλτε τον καφέ, το αλάτι και την κανέλα.
Ανακατέψτε λιγάκι ακόμα και είστε έτοιμοι, διαλέξτε μία μεγάλη κούπα και απολαύστε την καλύτερη ζεστή σοκολάτα που έχετε πιει ποτέ!
Δεν χρειάζεται μπισκότα, σαντιγές και λοιπές αμερικανιές γιατί είναι δυναμίτης από μόνη της, εγώ έβαλα λίγο αφρόγαλα και τριμμένη σοκολάτα για το ντεκόρ:
Άντε και καλές γιορτές![]()
![]()
Πωωωωω... καλά λέει ο Bowleno να σε μπανάρουν. Θα τη δοκιμάσω, φτιάχνω ήδη κάτι που μοιάζει με τη συνταγή σου, αλλά στο πιο light και τεμπέλικο. Καλές Γιορτές!
Εντυπώσεις από Helsar Magdalena εξαιρετικές!
Αρχικά να πω ότι μετά το σέρβις η μηχανή διαχειρίζεται τέλεια τις μεγάλες δόσεις, στη συγκεκριμένη περίπτωση 19,5γρ, χωρίς να πνίγεται και χωρίς αποτυπώματα του group head στην επιφάνεια του πακ.
Επίσης η νέα ζυγαριά και οι πληροφορίες εξαγωγής από τον προμηθευτή με έσωσαν καθώς δεν θα ξεκινούσα ποτέ με 19,5γρ στο καλαθάκι, ούτε και θα έκοβα ποτέ τόσο χοντρά για 38γρ στο φλυτζάνι:
Espresso recipe
In: 19,5gr
Out: 38gr
Time: 26sec
Έτσι γλίτωσα πολύ χρόνο και, κυρίως καφέ, καθώς χόντρυνα την άλεση εξ αρχής αντί να το πηγαίνω σιγά – σιγά από την προηγούμενη ρύθμιση
Το προφίλ του καφέ τώρα έχει κυρίως γεύση toffee που ακούγεται άμεσα, και γλύκα ώριμου ροδάκινου που βγαίνει κυρίως στο τέλος του φλιτζανιού.
Είναι εξαιρετικός σαν εσπρέσο με φοβερή επίγευση, αλλά μόλις τον δοκίμασα σε φλιτζάνι μονού καπουτσίνο με την κλασική διπλή δόση καφέ![]()
Το toffee ταιριάζει μοναδικά με τις νότες μελάσας της μαύρης ζάχαρης που χρησιμοποιώ και το αποτέλεσμα είναι μοναδικά φωτεινό και ισορροπημένο, με τη γεύση της καραμέλας βουτύρου στον ουρανίσκο για πολλή ώρα μετά την κατανάλωση του καφέ!
Πολύ ξεχωριστός καφές που δίχως τις πληροφορίες παρασκευής δεν θα έβγαινε σωστός ούτε κατά διάνοια, οπότε είμαι χαρούμενος που τον πέτυχα![]()