Τα νομικά δεν τα ξέρω καλά.
Οπότε έχω μια απορία.
Η ασφάλιση οχημάτων είναι από το νόμο υποχρεωτική, ώστε να μπορεί να αποζημιώνεται ο οδηγός που εμπλέκεται σε ατύχημα χωρίς την υπαιτιότητα του. Τουλάχιστον απ' όσο καταλαβαίνω, αυτό είναι το πνεύμα του νόμου, και όχι μόνο στην Ελλάδα..
Οπότε, ας πάρουμε το παρακάτω σενάριο:
Αυτοκίνητο ασφαλισμένο σε ασφαλιστική που δεν ανήκει στον φιλικό διακανονισμό, παραβιάζει STOP και πέφτει πάνω σε άλλο διερχόμενο αυτοκίνητο, προκαλώντας μικρές υλικές ζημιές (ένα φτερό π.χ.).
Εδώ η υπαιτιότητα είναι πεντακάθαρη. Με όσα είπαμε παραπάνω όμως, ο οδηγός που παραβίασε το STOP μπορεί να ΜΗΝ παραδεχθεί την υπαιτιότητα του, και εφόσον "η ζημιά είναι μικρή για να αξίζει να κάνεις αγωγή/μήνυση" να μην πληρώσει.
Δηλαδή μετατρέπει αυτόματα το ατύχημα σε ατύχημα με ανασφάλιστο όχημα, απλά επειδή ο οδηγός αρνείται να αποδεχτεί την υπαιτιότητα του. Σωστά;
Τότε ποιο το νόημα και ο λόγος της υποχρεωτικής ασφάλισης; Δεν θα έπρεπε να υπάρχει μια δικλίδα ασφαλείας για αυτές τις περιπτώσεις; Είναι δυνατόν να εξαρτάται "από το κόστος της ζημιάς" το αν κάποιος θα αποζημιωθεί σε περίπτωση που πέσει πάνω σε κάποιον τέτοιο κακόψυχο οδηγό;
Και μεταξύ μας, αν δεν υπάρχει κάποια δικλίδα ασφαλείας, τότε λειτουργεί σαν αντικίνητρο. Ο οδηγός που παραβίασε το stop παραπάνω, έτσι κι αλλιώς (είτε παραδεχθεί υπαιτιότητα είτε όχι) θα πρέπει να επισκευάσει το όχημα του με δικά του έξοδα. Οπότε δεν έχει κανένα λόγο να παραδεχθεί υπαιτιότητα και πιθανών να του αυξηθούν τα ασφάλιστρα στο επόμενο εξάμηνο. Άρα γιατί να το κάνει αφού δεν υπάρχει ΚΑΜΙΑ αρνητική επίπτωση στην περίπτωση του;
Υ.Γ.: Είμαστε σε forum για μοτοσικλέτες, αλλά χρησιμοποίησα παράδειγμα με αυτοκίνητα για να εξετάσουμε την περίπτωση που υπάρχουν ΜΟΝΟ υλικές ζημιές, και όχι περίπτωση/πιθανότητα τραυματισμού, καθώς ξέρω οτι εκεί αλλάζουν κάποια πράγματα.
Υ.Γ.2: Επειδή κάτι είχα ακούσει κάποτε και δεν ξέρω τι ισχύει, αν κάποιος σε μια περίπτωση σαν αυτή θέλει να προχωρήσει σε αγωγή/μήνυση, αυτή γίνεται απέναντι στον οδηγό, ή απέναντι στην ασφαλιστική;
To κόκκινο είναι λάθος.
Δεν μετατρέπεται τίποτα... Απλά ο οδηγός ισχυρίζεται οτι δεν φταίει.