Σελίδα 2 από 3 ΠρώτοΠρώτο 123 ΤελευταίοΤελευταίο
Προβολή αποτελεσμάτων 16 έως 30 από 40

Θέμα: Τροχαίο και δεν παραδέχεται υπαιτιότητα

Συντονιστής Το avatar του/της Volpad
    Moderator
    Παράθεση Δημοσιεύθηκε αρχικά από Phantom Προβολή μηνύματος
    Τα νομικά δεν τα ξέρω καλά.
    Οπότε έχω μια απορία.
    Η ασφάλιση οχημάτων είναι από το νόμο υποχρεωτική, ώστε να μπορεί να αποζημιώνεται ο οδηγός που εμπλέκεται σε ατύχημα χωρίς την υπαιτιότητα του. Τουλάχιστον απ' όσο καταλαβαίνω, αυτό είναι το πνεύμα του νόμου, και όχι μόνο στην Ελλάδα..

Οπότε, ας πάρουμε το παρακάτω σενάριο:
    Αυτοκίνητο ασφαλισμένο σε ασφαλιστική που δεν ανήκει στον φιλικό διακανονισμό, παραβιάζει STOP και πέφτει πάνω σε άλλο διερχόμενο αυτοκίνητο, προκαλώντας μικρές υλικές ζημιές (ένα φτερό π.χ.).
    Εδώ η υπαιτιότητα είναι πεντακάθαρη. Με όσα είπαμε παραπάνω όμως, ο οδηγός που παραβίασε το STOP μπορεί να ΜΗΝ παραδεχθεί την υπαιτιότητα του, και εφόσον "η ζημιά είναι μικρή για να αξίζει να κάνεις αγωγή/μήνυση" να μην πληρώσει.
    Δηλαδή μετατρέπει αυτόματα το ατύχημα σε ατύχημα με ανασφάλιστο όχημα, απλά επειδή ο οδηγός αρνείται να αποδεχτεί την υπαιτιότητα του. Σωστά;
    Τότε ποιο το νόημα και ο λόγος της υποχρεωτικής ασφάλισης; Δεν θα έπρεπε να υπάρχει μια δικλίδα ασφαλείας για αυτές τις περιπτώσεις; Είναι δυνατόν να εξαρτάται "από το κόστος της ζημιάς" το αν κάποιος θα αποζημιωθεί σε περίπτωση που πέσει πάνω σε κάποιον τέτοιο κακόψυχο οδηγό;
    Και μεταξύ μας, αν δεν υπάρχει κάποια δικλίδα ασφαλείας, τότε λειτουργεί σαν αντικίνητρο. Ο οδηγός που παραβίασε το stop παραπάνω, έτσι κι αλλιώς (είτε παραδεχθεί υπαιτιότητα είτε όχι) θα πρέπει να επισκευάσει το όχημα του με δικά του έξοδα. Οπότε δεν έχει κανένα λόγο να παραδεχθεί υπαιτιότητα και πιθανών να του αυξηθούν τα ασφάλιστρα στο επόμενο εξάμηνο. Άρα γιατί να το κάνει αφού δεν υπάρχει ΚΑΜΙΑ αρνητική επίπτωση στην περίπτωση του;

Υ.Γ.: Είμαστε σε forum για μοτοσικλέτες, αλλά χρησιμοποίησα παράδειγμα με αυτοκίνητα για να εξετάσουμε την περίπτωση που υπάρχουν ΜΟΝΟ υλικές ζημιές, και όχι περίπτωση/πιθανότητα τραυματισμού, καθώς ξέρω οτι εκεί αλλάζουν κάποια πράγματα.

Υ.Γ.2: Επειδή κάτι είχα ακούσει κάποτε και δεν ξέρω τι ισχύει, αν κάποιος σε μια περίπτωση σαν αυτή θέλει να προχωρήσει σε αγωγή/μήνυση, αυτή γίνεται απέναντι στον οδηγό, ή απέναντι στην ασφαλιστική;

To κόκκινο είναι λάθος.
    Δεν μετατρέπεται τίποτα... Απλά ο οδηγός ισχυρίζεται οτι δεν φταίει.

Avocado Το avatar του/της CorpseAlive
    Moderator
    Παράθεση Δημοσιεύθηκε αρχικά από Manalishi Προβολή μηνύματος
    Οδηγίες προς ναυτιλομένους:
    Ένας κάποιος άλλος τρίτος ξάδερφος, δεν τον ξέρεις, έχει Triumph Speed Triple RS, έχει πεί οτι σε οποιοδήποτε συμβάν, θα πέφτει κάτω και δεν θα κουνιέται εαν δεν έρθει ασθενοφόρο. Θα χάνει το χρόνο του βέβαια με νοσοκομείο και τέτοια για εξετάσεις κτλ κτλ, αλλά θα έχει ενα μοχλό πίεσης για μετά.
    Ένας άλλος ξάδελφος μου δικηγόρος προτείνει να μην ταλαιπωρείστε άδικα για κάτι τέτοιο και απλά να πάτε την ίδια μέρα και να σας πονάει ο αυχένας και το αυτί . (μία επίσκεψη σε ορθοπεδικό και Ω.Ρ.Λ. ) Ούτε νοσοκομεία ούτε να λερώνεστε στην άσφαλτο...

Εγώ σε καμία των περιπτώσεων δεν το πιστεύω αυτό όμως.
    Όπλο μας για την δικαιοσύνη πάντα η αλήθεια.
    The Dirty Harry

Moderator
    Τα νομικά δεν τα ξέρω καλά.
    Οπότε έχω μια απορία.
    Η ασφάλιση οχημάτων είναι από το νόμο υποχρεωτική, ώστε να μπορεί να αποζημιώνεται ο οδηγός που εμπλέκεται σε ατύχημα χωρίς την υπαιτιότητα του. Τουλάχιστον απ' όσο καταλαβαίνω, αυτό είναι το πνεύμα του νόμου, και όχι μόνο στην Ελλάδα..

Οπότε, ας πάρουμε το παρακάτω σενάριο:
    Αυτοκίνητο ασφαλισμένο σε ασφαλιστική που δεν ανήκει στον φιλικό διακανονισμό, παραβιάζει STOP και πέφτει πάνω σε άλλο διερχόμενο αυτοκίνητο, προκαλώντας μικρές υλικές ζημιές (ένα φτερό π.χ.).
    Εδώ η υπαιτιότητα είναι πεντακάθαρη. Με όσα είπαμε παραπάνω όμως, ο οδηγός που παραβίασε το STOP μπορεί να ΜΗΝ παραδεχθεί την υπαιτιότητα του, και εφόσον "η ζημιά είναι μικρή για να αξίζει να κάνεις αγωγή/μήνυση" να μην πληρώσει.
    Δηλαδή μετατρέπει αυτόματα το ατύχημα σε ατύχημα με ανασφάλιστο όχημα, απλά επειδή ο οδηγός αρνείται να αποδεχτεί την υπαιτιότητα του. Σωστά;
    Τότε ποιο το νόημα και ο λόγος της υποχρεωτικής ασφάλισης; Δεν θα έπρεπε να υπάρχει μια δικλίδα ασφαλείας για αυτές τις περιπτώσεις; Είναι δυνατόν να εξαρτάται "από το κόστος της ζημιάς" το αν κάποιος θα αποζημιωθεί σε περίπτωση που πέσει πάνω σε κάποιον τέτοιο κακόψυχο οδηγό;
    Και μεταξύ μας, αν δεν υπάρχει κάποια δικλίδα ασφαλείας, τότε λειτουργεί σαν αντικίνητρο. Ο οδηγός που παραβίασε το stop παραπάνω, έτσι κι αλλιώς (είτε παραδεχθεί υπαιτιότητα είτε όχι) θα πρέπει να επισκευάσει το όχημα του με δικά του έξοδα. Οπότε δεν έχει κανένα λόγο να παραδεχθεί υπαιτιότητα και πιθανών να του αυξηθούν τα ασφάλιστρα στο επόμενο εξάμηνο. Άρα γιατί να το κάνει αφού δεν υπάρχει ΚΑΜΙΑ αρνητική επίπτωση στην περίπτωση του;

Υ.Γ.: Είμαστε σε forum για μοτοσικλέτες, αλλά χρησιμοποίησα παράδειγμα με αυτοκίνητα για να εξετάσουμε την περίπτωση που υπάρχουν ΜΟΝΟ υλικές ζημιές, και όχι περίπτωση/πιθανότητα τραυματισμού, καθώς ξέρω οτι εκεί αλλάζουν κάποια πράγματα.

Υ.Γ.2: Επειδή κάτι είχα ακούσει κάποτε και δεν ξέρω τι ισχύει, αν κάποιος σε μια περίπτωση σαν αυτή θέλει να προχωρήσει σε αγωγή/μήνυση, αυτή γίνεται απέναντι στον οδηγό, ή απέναντι στην ασφαλιστική;
    Φίλε Phantom , χρησιμοποιείς έννοιες που δεν κατανοείς και λογικό είναι , ωστόσο προτείνω αν θες να βγάλουμε άκρη σε τέτοια θέματα, να τα λες πιο ''λαικά '' γιατί ειδάλλως ενώ καταλαβαίνω τι θες να πεις, μπερδεύεις κάποιον που δεν καταλαβαίνει.

Η υπαιτιότητα δεν είναι πάντα μαθηματικά 1+1 = 2 . Αν ήταν έτσι εγώ θα ήμουν άνεργος.

Το αυτοκίνητο που δεν κάνει δήλωση πάει δικαστικά και επιλύει την διαφωνία το δικαστήριο. (αυτός είναι ο ρόλος του άλλωστε) Ασφαλισμένο είναι κανονικά. Η δικλίδα ασφαλείας είναι το δικαστήριο.
    Το κόστος της ζημιάς το κάνει συμφέρον για έναν επαγγελματία να το αναλάβει ή μη.
    Θα πω υποθετικό σενάριο τώρα για να το δεις από την σκοπιά του δικηγόρου.

Όταν μιλάμε για υλικές ζημιές η αγωγή που θα γράψει ο κόπος του η παράσταση του κλπ είναι το ίδιο είτε η ζημιά είναι 1 ευρώ είτε 1.000.000 ευρώ.
    Όταν ο άλλος π.χ. ζητάει 700 ευρώ , ο δικηγόρος τι πρέπει να πάρει όταν π.χ. μόνο τα παράβολα κλπ είναι γύρω στα 400+ ευρώ? Επομένως σου λέει θα δώσει ο πελάτης π.χ. 700 ευρώ στον δικηγόρο για να πάρει 700 ευρώ ως αποζημίωση?
    The Dirty Harry

Μέλος Το avatar του/της Phantom
    Καταλαβαίνω τη σκοπιά του δικηγόρου. Δεν την αμφισβητώ.
    Και καταλαβαίνω και οτι "δικλίδα ασφαλείας είναι το δικαστήριο", όμως πρακτικά με αυτά που λέμε παραπάνω αυτή η δικλίδα ασφαλείας έχει "σπάσει"
    Αν στην πράξη με ζημιές 700 ευρώ "δεν αξίζει" να γίνει αγωγή/μήνυση (συμπάθα με, όντως δεν ξέρω την διαφορά μεταξύ αγωγής και μήνυσης), αλλά "αξίζει" με ζημιές 1500 ευρώ, τότε το δικαστήριο μόνο δικλίδα ασφαλείας δεν είναι.
    Δηλαδή αντί για "ευτυχώς που δεν βρήκε το φανάρι" θα φτάσουμε να λέμε "όχι ρε γμτ, μόνο το φτερό βρήκε ο άχρηστος"

Αυτό που θέλω να πω και ρωτάω, είναι πως στο δι@ολο εξασφαλίζομαι εγώ ο νομοταγής πολίτης απέναντι σε κάποιο άλλο κακοπροαίρετο οδηγό ώστε να μην βγω χαμένος είτε υλικά, είτε ηθικά, είτε οικονομικά;

Επειδή ο γραπτός λόγος παρεξηγείται, εννοούσα οτι μετατρέπεται "τρόπο τινά". Όχι κυριολεκτικά.

Παλαιό μέλος Το avatar του/της PortisHead
    @Phantom, ειναι σα να ψαχνεις τωρα να δεις γιατι ΔΕΝ εφαρμοζεται σωστά η δικαιοσυνη στην Ελλαδα.

Παρηγορια στον αρρωστο ειναι η ασφαλιση οχηματος στην Ελλαδα.

1η περιπτωση.
    Φιλος αγοραζει αυτοκινητο απο την αντιπροσπεια και παει για το σπιτι του.Κουτα λεμε.Παραβιαζει στοπ κοπελιτσα και του το κανει φυσαρμονικα, ολική.
    Ειχε δωσει πριν 1 ωρα 20.000 περιπου (με μια εκτπωση κατι λιγοτερο).Αποτελεσμα : 20.000 - 30% που χανει το οχημα με το που πατησει ασφαλτο...14.000 + οτι το πηρε με καποια εκπτωση αρα οχι στην αρχικη τιμη....μη στα πολυλογω πηρε 13.000 στο χερι.Ειχε δωσει πριν μια ωρα 20.000.

2η περιπτωση
    Φιλος εχει αμαξακι 20ετιας 2000 ευρω....αλλα κανει την δουλεια του και γενικα ΕΧΕΙ αυτοκινητο για ολες του τις αναγκες (σπιτι, οικογενεια, δουλεια,βολτα).
    Ιδιο σεναριο, τον τρακαρουν και βγαινει ολικη.Βασει παλαιοτητας και καταλογων (car.gr - επισημο εργαλειο ) παιρνει 1 χιλιαρικο αποζημιωση.
    Αυτοκινητο ιδιο με 1 χιλιαρικο παιρνει ? Οχι. Τον χαντακωσε στην καθημερινοτητά του ? Ναι.

Moderator
    Καταλαβαίνω τη σκοπιά του δικηγόρου. Δεν την αμφισβητώ.
    Και καταλαβαίνω και οτι "δικλίδα ασφαλείας είναι το δικαστήριο", όμως πρακτικά με αυτά που λέμε παραπάνω αυτή η δικλίδα ασφαλείας έχει "σπάσει"
    Αν στην πράξη με ζημιές 700 ευρώ "δεν αξίζει" να γίνει αγωγή/μήνυση (συμπάθα με, όντως δεν ξέρω την διαφορά μεταξύ αγωγής και μήνυσης), αλλά "αξίζει" με ζημιές 1500 ευρώ, τότε το δικαστήριο μόνο δικλίδα ασφαλείας δεν είναι.
    Δηλαδή αντί για "ευτυχώς που δεν βρήκε το φανάρι" θα φτάσουμε να λέμε "όχι ρε γμτ, μόνο το φτερό βρήκε ο άχρηστος"

Αυτό που θέλω να πω και ρωτάω, είναι πως στο δι@ολο εξασφαλίζομαι εγώ ο νομοταγής πολίτης απέναντι σε κάποιο άλλο κακοπροαίρετο οδηγό ώστε να μην βγω χαμένος είτε υλικά, είτε ηθικά, είτε οικονομικά;
    Στην περίπτωση του ΣΤΟΠ ακόμα και δήλωση να μην κάνει αν από την δικογραφία προκύπτει σε καλύπτει κανονικά η ασφαλιστική.
    Στην περίπτωση παραπάνω που η υπαιτιότητα δεν είναι καθαρή κάνεις δικαστήριο. Για να κάνεις δικαστήριο θα πρέπει να βάλεις δικηγόρο, το αν αξίζει το βλέπεις εσύ όχι κάποιος άλλος.
    Είναι απλό.
    The Dirty Harry

Moderator
    Παράθεση Δημοσιεύθηκε αρχικά από PortisHead Προβολή μηνύματος
    @Phantom, ειναι σα να ψαχνεις τωρα να δεις γιατι ΔΕΝ εφαρμοζεται σωστά η δικαιοσυνη στην Ελλαδα.

Παρηγορια στον αρρωστο ειναι η ασφαλιση οχηματος στην Ελλαδα.

1η περιπτωση.
    Φιλος αγοραζει αυτοκινητο απο την αντιπροσπεια και παει για το σπιτι του.Κουτα λεμε.Παραβιαζει στοπ κοπελιτσα και του το κανει φυσαρμονικα, ολική.
    Ειχε δωσει πριν 1 ωρα 20.000 περιπου (με μια εκτπωση κατι λιγοτερο).Αποτελεσμα : 20.000 - 30% που χανει το οχημα με το που πατησει ασφαλτο...14.000 + οτι το πηρε με καποια εκπτωση αρα οχι στην αρχικη τιμη....μη στα πολυλογω πηρε 13.000 στο χερι.Ειχε δωσει πριν μια ωρα 20.000.

2η περιπτωση
    Φιλος εχει αμαξακι 20ετιας 2000 ευρω....αλλα κανει την δουλεια του και γενικα ΕΧΕΙ αυτοκινητο για ολες του τις αναγκες (σπιτι, οικογενεια, δουλεια,βολτα).
    Ιδιο σεναριο, τον τρακαρουν και βγαινει ολικη.Βασει παλαιοτητας και καταλογων (car.gr - επισημο εργαλειο ) παιρνει 1 χιλιαρικο αποζημιωση.
    Αυτοκινητο ιδιο με 1 χιλιαρικο παιρνει ? Οχι. Τον χαντακωσε στην καθημερινοτητά του ? Ναι.
    Αυτό που λες είτε το έκανε μόνος του το Deal είτε έπεσε σε κακό συνάδελφο είτε δεν είναι αλήθεια. (για την 1η περίπτωση μιλάω)
    Δεν στέκει με τίποτα πάντως.
    The Dirty Harry

Πάντως εμένα η ασφαλιστική μου, αυτοκίνητο 20ετίας, το ασφαλίζει (από ολική καταστροφή) 1000 ευρώ πιο πάνω από την μέση τιμή που έχει στο car.gr
    (Ναι είμαι από τους τελευταίους χαζούς που κάνουν όσο πιο πλήρη ασφάλιση γίνεται στο όχημά τους )

Παράθεση Δημοσιεύθηκε αρχικά από CorpseAlive Προβολή μηνύματος
    Αυτό που λες είτε το έκανε μόνος του το Deal είτε έπεσε σε κακό συνάδελφο είτε δεν είναι αλήθεια. (για την 1η περίπτωση μιλάω)
    Δεν στέκει με τίποτα πάντως.
    Δε νομιζω, σοβαρος και μετρημενος ο φιλος, και την περιπτωση την ανελαβε το νομικο τμημα της ασφαλιστικης του.
    Εσυ δλδ. λες οτι αν παρεις ενα οχημα τωρα, 50.000 και στο καταστρεψουν μετα απο μια ωρα, με παραδοχή με οτι θες απο την αλλη πλευρα....θα παρεις 50.000 ???
    Δλδ. την συνολικη αξια του οχηματος ?
    Που εχει γινει αυτο ?

Πάντως εμένα η ασφαλιστική μου, αυτοκίνητο 20ετίας, το ασφαλίζει (από ολική καταστροφή) 1000 ευρώ πιο πάνω από την μέση τιμή που έχει στο car.gr
    (Ναι είμαι από τους τελευταίους χαζούς που κάνουν όσο πιο πλήρη ασφάλιση γίνεται στο όχημά τους )
    Ετσι κι εγω.
    Εχω το παλιο αμαξακι, μου κανω τα παντα, εκδρομες, ταξιδια , το εχω στην πεννα (μηχανικα) κιαν καποιος μου το διαλυσει, θα παρω αποζημιωση για προκαταβολη αγορας παπιου.Κινεζικου.

Δλδ. δεν με αποζημιωνει ως προς την απωλεια, αλλα ως προς την αξια που λεει το τρισμεγιστο car.gr

Moderator
    Δε νομιζω, σοβαρος και μετρημενος ο φιλος, και την περιπτωση την ανελαβε το νομικο τμημα της ασφαλιστικης του.
    Εσυ δλδ. λες οτι αν παρεις ενα οχημα τωρα, 50.000 και στο καταστρεψουν μετα απο μια ωρα, με παραδοχή με οτι θες απο την αλλη πλευρα....θα παρεις 50.000 ???
    Δλδ. την συνολικη αξια του οχηματος ?
    Που εχει γινει αυτο ?
    Σε εμένα και όχι 5 λεπτά μετά την αγορά αλλά 3 μήνες και 4.000 χλμ το 2019 με δικαστήριο.

Συγκεκριμένα πήρα τα πάντα καινούρια ακόμα και για απλή γρατζουνιά (φτέρα-φανάρια-ζάντες κλπ κλπ ) και 18% επί της αξίας του οχήματος κατά την αγορά σαν αποζημίωση για χειροτέρευση του πράγματος.

Και πολλές άλλες περιπτώσεις.
    Αυτό που γράφεις δεν ισχύει και αν ισχύει απλά έπιασαν κορόιδο τον φίλο σου.
    The Dirty Harry

Για να μην παμε στην περιπτωση που εχεις ενα αγρατζουνιστο αυτοκινητο...σου τρωνε την πορτα, και σου λεει η ασφαλιστικη, επισκευη,
    Λογικη Ουγκαντας.Εγω μεχρι χθες ειχα την γνησια πορτα της Audi, αγρατζουνιστη, τωρα θα εχω την στοκαρισμενοβαμμενη του Νοντα του Φαναρτζή.
    Τι ψαχνεις ?
    Το "παμε και βλεπουμε" (και πορευομαστε στην προκειμενη) δεν ειπώθηκε τυχαια στη χωρα μας...

Παράθεση Δημοσιεύθηκε αρχικά από CorpseAlive Προβολή μηνύματος
    Σε εμένα και όχι 5 λεπτά μετά την αγορά αλλά 3 μήνες και 4.000 χλμ το 2019 με δικαστήριο.

Συγκεκριμένα πήρα τα πάντα καινούρια ακόμα και για απλή γρατζουνιά (φτέρα-φανάρια-ζάντες κλπ κλπ ) και 18% επί της αξίας του οχήματος κατά την αγορά σαν αποζημίωση για χειροτέρευση του πράγματος.

Και πολλές άλλες περιπτώσεις.
    Αυτό που γράφεις δεν ισχύει και αν ισχύει απλά έπιασαν κορόιδο τον φίλο σου.
    Τι να πω ? Παλιος συναδελφος ηταν, δεν μπορω να τον βρω να μαθω αλλες λεπτομερειες.
    Θα περιμενω και τις εμπειριες αλλων μελων που τους βγαλαν ολική το οχημα και αποζημιωθηκαν στο 100% της αξιας του οχηματος του.

Moderator
    Τι να πω ? Παλιος συναδελφος ηταν, δεν μπορω να τον βρω να μαθω αλλες λεπτομερειες.
    Θα περιμενω και τις εμπειριες αλλων μελων που τους βγαλαν ολική το οχημα και αποζημιωθηκαν στο 100% της αξιας του οχηματος του.
    PortisHead μην μου πετάς την μπάλα στην εξέδρα.

Μίλησα στην ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ περίπτωση που εσύ έφερες ως παράδειγμα, δεν μίλησα γενικά και άοριστα για τα άλλα μέλη που αποζημιώθηκαν στο 100% της αξίας του οχήματος τους.

Πες ένα μπόρει να μην μου τα είπε καλά και άστο να κυλήσει στην κατηφόρα

Η λογική της αποζημίωσης είναι αποκατάσταση της ζημιάς σου στο παρόν τίποτα παραπάνω τίποτα λιγότερο.

Όσον αφορά την επισκευή ή όχι , αν μιλάμε για καινούριο όχημα ΠΡΟΦΑΝΩΣ γίνεται αντικατάσταση όχι επιδιόρθωση.

Αλλά επειδή στην Ελλάδα googlarw κάτι και σημαίνει ότι το ξέρω , τρώτε την παπάτζα της κάθε ασφαλιστικής/ασφαλιστή/φίλος που γνωρίζει από αυτά και μετά ψάχνετε να βρείτε τι έγινε ...
    The Dirty Harry

Σελίδα 2 από 3 ΠρώτοΠρώτο 123 ΤελευταίοΤελευταίο

Παρόμοια θέματα

1. Μιας και δεν το'βαλε κανενας...
    από SaraMaritis στο forum Αντιπαραθέσεις
    Απαντήσεις: 4
    Τελευταίο μήνυμα: 24/12/2004, 08:38
  2. Αν και δεν είναι αστείο....
    από powerphot στο forum Ανέκδοτα & χιούμορ
    Απαντήσεις: 1
    Τελευταίο μήνυμα: 21/10/2004, 09:23
  3. Απαντήσεις: 2