Γελάτε 10w-60 στην γνωστή αντιπροσωπεία έχει 26€ το λίτρο. Μην ρωτάτε πως το ξέρω.
Αυτό ακριβώς. Ο δεύτερος αριθμός στο λάδι, δεν αντιστοιχεί στις εξωτερική θερμοκρασία (πχ 30 & 40 βαθμούς). Αλλά στο ιξώδες που έχει το λάδι, όταν πιάσει την θερμοκρασία λειτουργίας ο κινητήρας (γύρω στους 100°C ).
Κοινώς υψηλότερος αριθμός σημαίνει ότι το λάδι παραμένει παχύτερο σε υψηλές θερμοκρασίες, γεγονός που βοηθά στην προστασία του κινητήρα σε ζεστές συνθήκες.
Τώρα, είτε 30 έξω, είτε 40, κλαην παίδες... Το θέμα είναι το λάδι να τηρεί τις προδιαγραφές του κατασκευαστή.
¨Όντως έτσι είναι
ο πρώτος αριθμός είναι το ιξώδες(πόσο παχύρρευστο είναι) όταν το μοτέρ είναι κρύο, ο δεύτερος το ιξώδες(πόσο παχύρρευστο είναι) είναι με το μοτέρ σε πλήρη λειτουργία(100C)
το hyundai i30 1.0Τ φοράει 0W-20 χειμώνα καλοκαίρι για 15k βάση προδιαγραφών κατασκευαστή
Εγώ στα honda φοράω 10/30 οτι συνιστά ο κατασκευαστής
you rise you fall you're down then you rise again
Αν βάλεις χοντρό λάδι σε πολύ κρύο καιρό.
Τότε δημιουργείς φθορές γιατί αργεί πολύ να ζεσταθεί και δεν φτάνει ποτέ το σωστό ιξώδες,
Το 90% των φθορών γίνονται όταν το μοτέρ είναι κρύο..
Αν βάλεις πολύ λεπτό λάδι σε πολύ ζεστό καιρό τότε θα γίνει νερό, θα χαλάσει γρήγορα, θα το κάψει γρήγορα, ίσως αφρισει και δεν έχει καλή λυπανση
Πολυ σωστα. Αλλωστε η ιδανικη θερμοκρασια λαδιου ειναι απο 100° - 120°C
Το αν η εξωτερικη θερμοκρασια ειναι 5° ή 35° ελαχιστη σημασια εχει τοτε. Εκει που μετραει ειναι στην ψυχρη εκκινηση.
Αρα το να βαλεις απο 10W-30, 10W-40 κακο δεν κανει.
Αν ομως λεει ο κατασκευαστης 0W-20 και βαλεις 10W-30, καλο δεν κανει
Δεν ξέρω αν η ιδανική είναι 100-120… αλλά 80 σίγουρα.
Στο 1000 για να δεις 115+ βαθμούς ή θα έχει πάρα πολύ ζέστη ή θα πέφτει ματσούκι. Έχω βάλει το οργανακι και μπορώ να πω πως είναι αρκετά αξιόπιστο στα νούμερα.
Τώρα σε μικρότερα Μότο δεν έχω μετρήσει αλλά θεωρώ 100-120 δύσκολα θα ανεβάσει σε νορμαλ χρήση.
Εγώ θα έβαζα 10-40 και θα τελείωνα.
Ride(s) the wind of change...
¨όντως και αυτό ίσχυε όπως γνωρίζαμε, γιαυτό ακόμη υπάρχουν διχογνωμίες.
Υποθέτω με την εξέλιξη των λιπαντικών τα τελευταία χρόνια η σημασία του grade άλλαξε χωρίς να έχει αναθεωρηθεί ακόμη στα μάνιουλ των κατασκευαστών οχημάτων
δες για παράδειγμα την εξήγηση απο την castrol :
https://www.castrol.com/en_gb/united...es/10w-40.html
you rise you fall you're down then you rise again
Ναι γιατί ανάλογα με το περιβάλλον αλλάζει το πόσο γρήγορα ζεσταίνεται ή ψύχεται. Χρησιμοποιείται προφανώς σαν σημείο αναφοράς αλλά η θερμοκρασία λειτουργίας είναι που παίζει ρόλο.
120 βαθμοί στο λάδι είναι αρκετοί είτε έξω έχει 10 είτε 40 βαθμους. Η διαφορά είναι ότι στους 40 βαθμούς περιβάλλοντος θα φτασει πιο γρήγορα εκεί ψηλά (και πιο συχνά) και θα διατηρηθεί για περισσότερη ώρα ενώ θα αργήσει να κρυώσει.