Και ποιο είναι το θέμα (για να βγούμε εκτός) ;
Τώρα για να μην παρεξηγηθώ:
Αν με τις λέξεις "πρόβλημα/προβλήματα" εννοούμε την οικονομική κατάσταση της χώρας, πάω πάσο και δεν γουστάρω καν να εμπλακώ σε τέτοια συζήτηση.
Όμως εδώ εννοούσα κάτι άλλο.
ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ ΥΠΗΡΑΧΑΝ ΚΑΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ σε όσα θα γράψω προς όλες τις κατευθύνσεις. Θα μιλήσω όμως για τον κανόνα:
Ήμουν παιδί την δεκαετία του 80 και έφηβος την δεκαετία του 90. Και ήμουν 20+ την δεκαετία του 2000
Εποχές δηλαδή που γενικά τα πράγματα πήγαιναν καλά, και γενικά στον κόσμο υπήρχε αισιοδοξία.
Σε γενικές γραμμές δεν θυμάμαι ούτε γνωστούς ούτε φίλους μου να έχουν ιδιαίτερη "πίεση" από το οικογενειακό τους περιβάλλον γιατί "τα πράγματα δεν είναι καλά"
Όχι δεν υπονοώ οτι δεν υπήρχε φτώχια. Υπήρχε. Αλλά κι αυτή αντιμετωπιζόταν με αισιοδοξία. Και ο γονιός σε γενικές γραμμές απέφευγε να περάσει στο παιδί του το άγχος του και τους προβληματισμούς του
Then shit hit the fan..
Και με τα πολλά και τα καλά, φτάνουμε στην κρίση του 2008. Που στην Ελλάδα νιώσαμε με 2/3 χρόνια καθυστέρηση.
Που πολλές οικογένειες ζορίστηκαν πολύ. Και πολλές οικογένειες καλώς ή κακώς, από ανάγκη αναγκάστηκαν να μεταφέρουν το καθημερινό άγχος επιβίωσης στα παιδιά τους.
Ο φίλος μας με βάση το ψευδώνυμο του είναι γεννημένος λογικά το 1998. Δηλαδή ήταν 12 χρονών όταν ξέσπασε η κρίση στην Ελλάδα. Πέρασε εφηβεία βλέποντας παντού γύρω του συνομήλικους να συζητάνε για το πως "ο μπαμπάς και η μαμά ζορίζονται"
Δεν κατηγορώ τις οικογένειες, ούτε το τι έγινε. Παρατηρώ και επισημαίνω την διαφορά.
Και αυτή η διαφορά μπορεί σε πολλούς να λειτουργήσει σαν καταλύτης.
Δεν ξέρω αν έχεις ακούσει ιστορίες για μεγαλύτερους ανθρώπους (κυρίως στην Αμερική) που δεν εμπιστευόντουσαν τα λεφτά τους σε τράπεζα μετά την κατάρρευση του 1929. Οι περισσότεροι ήταν παιδιά και έφηβοι στο κραχ του 29!
Γι αυτό λέω οτι εμείς (κρίνω το δικό μου περιβάλλον, γνωστούς και φίλους) μπορεί να μην είχαμε απαραίτητα πολλά φράγκα, αλλά είχαμε άγνοια κινδύνου. Παίρναμε πιο εύκολα το ρίσκο γιατί ενώ "ξέραμε" δεν "κατανοούσαμε" τις συνέπειες μιας κακής αγοράς που μπορεί να τίναζε τα οικονομικά μας στον αέρα.