Οι σημερινές «Σταυροφορίες» των Η.Π.Α., και τα ιστορικά τους Πρότυπα
,
Πληροφόρηση και ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού ως προς τις σημερινές σχέσεις Ανατολής και Δύσης.
Συγγραφέας δοκιμίου: Dr. Irene Lang-Γρυπάρη
Με αυτόν τον θεματικό πυρήνα αναφερόμαστε σε δύο μεγάλες Εκθέσεις που οργανώθηκαν στην Γερμανία. Στόχος τους η πλήροφόρηση και η ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού ως προς τις σημερινές σχέσεις Ανατολής και Δύσης.
Η πρώτη έκθεση έγινε το 2004 (Μουσείο του καθεδρικού ναού του Mainz), με τίτλο «Σταυροφορίες. Δεν υπάρχουν Ιεροί Πόλεμοι». Γιατί στο Mainz; Επειδή η πόλη αυτή βρίσκεται στην Ρηνανία, και από εδώ ξεκίνησαν οι Σταυροφορικές εκστρατείες (1099). Τα Χριστούγεννα του 1146 ο άγιος Βερνάρδος του Κλαιρβώ, με φανατισμένο κήρυγμα από τον άμβωνα του καθεδρικού του Speyer, πίεσε τους Ευρωπαίους ηγεμόνες να συμμετάσχουν στην δεύτερη Σταυροφορία. Στις 27 Μαρτίου του 1188 ο σταυρός της τρίτης Σταυροφορίας υψώθηκε στον καθεδρικό του Mainz από τον αυτοκράτορα Φρειδερίκο τον Πρώτο Μπαρμπαρόσσα, στην οποία πήρε μέρος ο Φίλιππος ο Δεύτερος της Γαλλίας καθώς και ο βασιλιάς της Αγγλίας Ριχάρδος ο Λεοντόκαρδος.
Η θέση που προβάλλεται στην όλη παρουσίαση της Εκθέσεως είναι πως πόλεμος σημαίνει εξόντωση του εχθρού, και βέβαια, από την χριστιανική οπτική, δεν μπορεί να δικαιολογηθεί ούτε εξόντωση, ούτε εχθρός, και οι Σταυροφορίες ήταν πόλεμος. Δεν επρόκειτο ούτε για ιεραποστολή ούτε για προσηλυτισμό αλλοθρήσκων, διαδικασιών που θεολογικά και θεσμικά συνιστούν άλλης μορφής εκκλησιαστικούς αγώνες. Γίνεται παραδεκτό ότι οι διάφορες ιεραποστολικές επιχειρήσεις π.χ. των προτεσταντικών αγγλικών και αμερικανικών εκκλησιών του τέλους του 19ου αιώνα, δεν στόχευαν στον προσηλυτισμό των Εβραίων και των Μουσουλμάνων της Μέσης Ανατολής, αλλά των Ορθοδόξων Χριστιανών, πράγμα που υπήρξε και ο στόχος της Παπικής Ουνίας.
Η δεύτερη έκθεση έχει τίτλο «O Σαλαντίν και οι Σταυροφόροι», και παρουσιάζεται φέτος στις πόλεις Oldenburg, Mannheim και Halle. Να υπενθυμίσουμε εδώ ότι ο Σαλαντίν υπήρξε για τον Γερμανικό Διαφωτισμό εξιδανικευμένη μορφή του οπαδού του Θεϊσμού(Deismus). Ο Λέσσινγκ (1729-1781), στο ιστορικό του δράμα «Νάθαν ο Σοφός» απεικονίζει τον πανίσχυρο σουλτάνο Σαλαντίν ως σύμβολο ανεξιθρησκίας, σωφροσύνης και μεγαλοψυχίας, προσωποποιώντας έτσι τον ιδεώδη ηγεμόνα, και αποδίδοντας του την ρήση «Eνας χιτώνας, ένα σπαθί, ένα άλογο και ο ένας Θεό. Δεν χρειάζομαι τίποτα άλλο, δεν μου λείπει τίποτα!»
Είναι η πρώτη φορά που γίνονται στην Γερμανία Εκθέσεις πάνω στο θέμα των Σταυροφοριών, με διεθνείς συμμετοχές, ο χαρακτήρας των οποίων πέρα από ακαδημαϊκός και ιστορικός, είναι και έντονα πολιτικός, παίρνοντας σαφώς κριτική θέση απέναντι στην (βεβαρημένη) σχέση παπικής εκκλησίας και Ισλάμ, διασαφηνίζοντας πως οι συνέπειες των Σταυροφοριών είναι ακόμα αισθητές στις σχέσεις Αράβων και Ευρώπης, και ότι είναι και αυτός ένας από τους λόγους που καθιστούν δύσκολο έναν σημερινό διάλογο μεταξύ Χριστιανών και Μουσουλμάνων.
Μέσα σ’ αυτήν την οπτική του Σήμερα, έχει σημασία το ότι οι δύο αυτές μεγάλες παρουσιάσεις χαιρετίστηκαν πολύ θετικά από διαπρεπείς εκπροσώπους του Αραβικού κόσμου, επιστήμονες και πολιτικούς από τη Αλγερία, την Λιβύη, το Μαρόκο, το Κατάρ, την Σαουδική Αραβία και τα Εμιράτα, σαν συμβολή σε μια απροκατάληπτη προσέγγιση των ιστορικών γεγονότων. Εξ’ ίσου στιγματίζεται η συμμετοχή Γερμανών Σταυροφόρων στις εκστρατείες, και σημειώνεται η ευθύνη τους για τις ολέθριες συνέπειες όχι μόνο στους Αγίους Τόπους, αλλά και στους διωγμούς και σφαγές των Εβραίων από τις εξαχρειωμένες μάζες κατά τις παραμονές της