;;;;ότυα αμέθ όραβοσ ιανίε αΜ
;;;;ότυα αμέθ όραβοσ ιανίε αΜ
Αντικειμενικοτητα και υποκειμενικοτητα...
Υπαρχει αντικειμενικα σωστος τροπος να δεσεις εναν κινητηρα αλλιως θα εχεις φθορα, καταστροφη ή δισλειτουργεια.
Υπαρχει αντικειμενικο αποτελεσμα απο το να μην φορας κρανος και να εχεις πτωση. Δεν ειναι δλδ θεμα νομιμοτητας ή μη.
Νομοι υπαρχουν. Καποιοι ειναι αντικειμενικα προς οφελος της κοινωνιας ενω καποιοι αλλοι, με την παροδο των χρονων, εχουν χασει την αξια τους. Αν ο εκαστοτε νομοθετης δεν εξορθολογισει και απαλειψει τους "κακους" νομους τωτε υπαρχει λογος διαμαρτηριας ή και δικαιης παραβιασης ή αδιαφοριας προς τους νομους αυτους.
Επιδει ο προφορικος λογος προηγητε του γραπτου (και ιστορικα και μαθησιακα) ο γραπτος λογος πρεπει να ακολουθει τις κατευθύνσεις του προφορικου.
Ο προφορικος λογος αλλαξε κατι αιωνες τωρα και πλεον δεν τονιζουμε την ομιλια μας οπως παλια. Εγινε μια εξορθολογιση της γλωσσας περνοντας στην δημοτικη αλλα δεν ολοκληρωθηκε αφηνοντας την γλωσσα με πολλα αποκομενα συστηματα (κοινως λαθη).
Θελει ενα defragment να ισιωσει λοιπων.
Δεν υπαρχει πραγματικα αντικειμενικος λογος για την γραφη των λεξεων ή των καταληξεων, παρα μονο το πως θα πρεπει να ακουγονται και το νοημα που πρεπει να βγει (ριζα λεξεων και αλλες ειδικες περιπτωσεις δλδ). Ολα τα αλλα θελουν την μεγιστη απλοποιηση.
Σε δευτερο θεμα ειναι το αιτιο και το αποτελεσμα.
Το αν καποιος ειναι αμορφωτος (ή απαιδευτος καλυτερα) (αιτιο), θα εχει και κακη ορθογραφεια (αποτελεσμα). Ακομα και αν αυτον τον ανθρωπο τον αναγκαζαμε να μαθει ορθογραφεια με επεμβαση στον εγγεφαλο, αυτος θα παρεμενε αμορφωτος.
Αντιθετα καποιος που εχει μια σχεση με την γνωση και εχει ασχοληθει με την μαθησιακη του βελτιωση αλλα δεν τα καταφερνει να παπαγασλισει την ορθογραφια (γιατι περι απομνυμονευσης ειναι το θεμα και οχι αγνοιας των κανονων) αποδηκνυει οτι το προβλημα ειναι στο "συστημα" και οχι στον ιδιο.
Προς τι λοιπων η περαιτερο προσπαθειας για κατι που δεν εχει ανταποδοτικο μορφωτικο οφελος και ενδεχομενος ειναι η αιτια μιας κακης μαθησιακης καριερας. Γιατι αν απο το δημοτικο αρχισουμε τις παρατηρησεις για την ορθογραφια ή που θα πρεπει να σπαταληθει μεγαλος χρονος και ενεργεια για την βελτιωση της (αρα υστερηση σε αλλα μαθηματα) ή που θα πρεπει να καταταγει με ελαφρα καρδια στην κατηγορια "δεν τα περνει τα γραμματα".
Τωρα στις υποσημειωσεις και τελειωνω...
Παραθετω λογους μερικων σελιδων πισο και μαλλιστα πολλοι απο αυτους ειναι με δικιασου συμετοχη.
Light αυτο, ορεκτικο... αλλα αν το καλοσκευτεις λεει οτι οποιος δεν ξερει ορθογραφια δεν εχει διαβασει αρκετα...
το κυριος πιατο...
Δικο σου σαν συνεχεια, στο οποιο αν και ξεκινησες καλα λεγοντας οτι αλλο πραγμα μορφωση και αλλο πραγμα ορθογραφια εχει ενα υπεροχο τσουβαλιασμα και παραλληλισμο με κανονες συμπεριφορας και πολιτισμου.
Και για να μην πεις οτι παραξηγησα τον γραπτο σου λογο...
Next
Και το φρουτακι για τελος...
και Χορτασα... εσεις;
Αντε να τελειωνουμε...
Για πιον λογο η δικια σου κουραση ή χρονος ή ψυχικη υγεια ειναι συμαντικοτερη απο των αλλων; Εχεις ιδεα ποσος κοπος και χρονος χρειαζετε για να διορθωσει κειμενα ακομα και με spell check;
Εχω την εντυπωση οτι η παραγωγη λογου ειναι συμαντικοτερη απο την αναγνωση του. Αρα ποιος εχει λιγοτερη αναγκη ταλεποριας;
Τελος τελος ο λογος χρειαζετε μερικες φορες να μεταφερει ενταση ή και να σοκαρει για να επελθει καθαρση και βηματα μπρωστα.
υ.γ. ολους οσους εκανα quote εδω, προφανος και δεν θα πρεπει να λαβουν το προηγουμενο μου ποστ σαν προσωπικη επιθεση.
Αλλωστε ολων μας οι σκεψεις και αποψεις μπορει να χαθουν μαζι με εμας.
Πωτε μην χαιρεσε πριν δεις το τελος.
Τελευταία τροποποίηση από sonic22; 04/03/2014 στις 00:58.
@ sonic22
Το να μην ξέρεις ορθογραφία, δεν σημαίνει πως δεν έχεις παιδεία. Σαφώς και ένας ανορθόγραφο μπορεί να έχει παιδεία.
Το ότι όμως αρνείσαι πεισματικά να προσπαθήσεις να ακολουθήσεις τους κανόνες (άσχετα με το κατά πόσο θα το καταφέρεις) με τους οποίους έχουν συμφωνήσει να επικοινωνούν γραπτώς όλοι οι υπόλοιποι εδώ και αιώνες προβάλλοντας για δικαιολογία διάφορες παπάντζες, σίγουρα φανερώνει έλλειψη στον τομέα αυτό.
Δεν έχει απαντήσει κανένας ως τώρα «εντάξει ρε μάγκες, δεν ξέρουμε και πολλά, θα δούμε τι θα κάνουμε, μη μας τη λέτε».
Η μόνη απάντηση που υπάρχει είναι του τύπου «ρε μάγκες, νομίζετε πως επειδή ξεχωρίζεται την παθητική φωνή με την ενεργητική είστε καλύτεροι από εμάς;»
Ε, λοιπόν ναι. ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΟΜΕΑ είμαστε καλύτεροι. Σε άλλους πιθανώς όχι.
Και το πως γράφονται οι λέξεις είναι μια μορφή νομοθεσίας. Η οποία μάλιστα δεν καθιερώθηκε από κάποια κυβέρνηση και κάποια τρόικα, αλλά από εμάς τους ίδιους μέσα στο χρόνο. Από εμάς για εμάς που λένε.
Και ναι, η γλώσσα είναι κάτι ζωντανό και εξελίσσεται.
Και αν είναι στο μέλλον να θεωρείται σωστό το να γράφεις «λεοφορίο» αντί «λεωφορείο» εντάξει, αλλά να συμφωνήσουμε τελικά στο πως θα γράφεται, όχι να το γράφει ο καθένας όπως γουστάρει.
Και το αν κάποιος γέρνει ανάποδα από το μηχανάκι δεν σε επηρεάζει σε τίποτα και ούτε σημαίνει πως θα πέσει. Το ίδιο και όταν δεν φοράει κράνος. Το ίδιο δεν σε αφορά και όταν βλέπεις την κοπελίτσα πάνω στο σκουτεράκι να οδηγάει σαν να την έχουν τσιμεντώσει πάνω στη σέλα από το άγχος της, αλλά πάλι σχολιάζεις. Ρίξε μια ματιά στο thread ΣΕ ΕΙΔΑ.
Και το ίδιο κάνεις και όταν βλέπεις κάτι γυναίκες να προσπαθούν να παίξουν μπιλιάρδο όρθιες για να μην τις πουν π00τάνες κάτι βλαμμένοι στα μπιλιαρδάδικα, και αν και ξέρεις πως έχουν λόγο που το κάνουν πάλι σου κάθεται άσχημα, ΓΙΑΤΙ ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΠΑΙΖΟΥΝ ΕΤΣΙ ΜΠΙΛΙΑΡΔΟ.
Και αν ο sniper ή ο bladerunner ή ο trooper με έβλεπαν να στρίβω στα Μέγαρα, θα έλεγαν πως κάθομαι στο GSXR όρθιος σαν τον τσέλιγκα. Και θα είχαν δίκιο. Το ότι είμαι 1.90 και 95 κιλά και πονάει και η μέση μου παίζει ρόλο βέβαια για το πως κάθομαι, αλλά αυτό δεν αναιρεί το γεγονός πως θα είχαν δίκιο, γιατί όντως κάθομαι στο GSXR όρθιος σαν τον τσέλιγκα.
Έτσι λοιπόν, μπορείς να γράφεις στα παλιά σου τα παπούτσια οποιονδήποτε κανόνα ορθογραφίας επίτηδες και να γράφεις όπως γουστάρεις και να χαρακτηρίζεις όπως γουστάρεις όσους θεωρούν σημαντικό το να προσπαθείς να διευκολύνεις τον συνομιλητή σου να σε παρακολουθήσει.
Και με το ίδιο ακριβώς δικαίωμα, θα αναγνωρίσεις και σε εκείνους με τη σειρά τους να σε χαρακτηρίσουν αντίστοιχα.
ΥΓ. Υπάρχουν φορές που γουστάρω τόσο πολύ που η ζωή μας ελέγχεται όλο και περισσότερο από υπολογιστές...
Άντε να δω πως θα πείσεις έναν υπολογιστή με φιλοσοφικό επιχείρημα πως η ανορθογραφία είναι άποψη και πως ο καθένας δικαιούται να γράφει όπως γουστάρει.
Πρόσεχε τι εύχεσαι, γιατί κάποτε μπορεί και να συμβεί!
Μερικοί είναι δυσλεκτικοί
Μερικοί έχουν ζήσει χρόνια έξω και το έχασαν
Μερικοί δεν τα πήγαν καλά στο σχολείο
Μερικοί άφησαν το σχολείο νωρίς γιατί αναγκάστηκαν
Μερικοί δεν έχουν το χρόνο να διαβάζουν γιατί δουλεύουν
(65 ώρες τη βδομάδα πχ) κι έτσι σκουρΓιάζουν
Κατά τη γνώμη μου ΑΛΛΑ πράματα θα έπρεπε να μας απασχολούν
Α και κάτι τελευταίο, η μόρφωση καλό είναι να υπάρχει....
Υπήρξαν όμως τέρατα ναζί πχ οι οποίοι είχαν βαθιά μόρφωση και πολύ μεγάλη ....πεδία![]()
ανανήψαντας
Δεν διαφωνώ σε αυτά. Η πρόθεση μετράει όμως.
Μπορεί να μην είναι υποχρεωτικό να κάνεις το λόγο σου καλύτερο για τους άλλους, αλλά εδώ κάποιος μου λέει πως τα δέκα λεπτά τα δικά του είναι σημαντικότερα από τα δέκα λεπτά που θα χαλάσει ο καθένας που θα διαβάσει το ποστ του.
Αν υποθέσω λοιπόν πως αυτό ισχύει, τότε ο sapilas είναι μέγα κορόιδο που κάθεται και χάνει το χρόνο του να γράφει τεχνικά άρθρα για το φόρουμ και τα αναλύει ώστε να καταλαβαίνει ο κάθε άσχετος. Έπρεπε να τα γράψει πιο σύντομα γιατί έτσι θα τον βόλευε καλύτερα και να ανέλυε λιγότερο. Κι ας τον καταλάβαιναν το ένα δέκατο από όσοι το κατάλαβαν τώρα.
Και το ίδιο κορόιδο είναι και ο bladerunner που κάνει το ίδιο με τα άρθρα για την οδήγηση, άπρεπε να λέει δυο-τρία και όποιος τα πιάσει.
Ή να μη γράψουν τίποτα κιόλας. Σε τι θα ωφεληθούν έτσι κι αλλιώς, αυτοί τα ξέρουν.
Και το ίδιο κόπανος με αυτούς είμαι κι εγώ που έκατσα κι έβγαλα τα μάτια μου κι έχανα τον χρόνο μου να γράψω αυτο, αυτό, άλλα 10 how-to και 4000+ ποστ για να λύνω προβλήματα άλλων.
Έπρεπε να τους γράψω στα @@ μου, γιατί ο δικός τους χρόνος δεν αξίζει περισσότερο από τον δικό μου και το δικό μου Linux το χειρίζομαι μια χαρά, δεν τους έχω ανάγκη.
Ούτε έπρεπε να κάτσω να μεταφράσω αυτά, εγώ έτσι κι αλλιώς αγγλικά ξέρω και κανένας δεν θα μου πληρώσει τον χρόνο μου.
ΠΡΟΣΦΟΡΑ λέγεται. Παιδεύεσαι εσύ λιγάκι για να ωφεληθούν οι υπόλοιποι. Και όσο πιο πολλοί το κάνουν αυτό, τόσο καλύτερο κάνουμε τον κόσμο γύρω μας.
Τελευταία τροποποίηση από fkol k4; 04/03/2014 στις 02:50.
Πρόσεχε τι εύχεσαι, γιατί κάποτε μπορεί και να συμβεί!
Οι δημοσιεύσεις 214 και 216 του ΓάΔΑρου (fkol K4) με καλύπτουν απόλυτα σε όλα θα ήθελα να απαντήσω.
ενδιαφερον θεμα αλλα αργησα να το δω! δεν παιζει να το διαβασω ολο για να δω αν η αποψη μου εχει γραφτει απο καποιον αλλο!
Κριμα...
Απο ενα προχειρο σκαναρισμα που εκαΜα ομως... ναι, δεχομαι καποιους που εχουν "προβλημα"... (ολοι μας εχουμε κάποιο αλλωστε) αλλα δε μπορω να δεχθω πως στον μπεο γινεται καποιος να γραψει "γιατή"!?
Συγνωμη, δε μπορω να το καταλαβω!
(και δεν αναφερομαι στον πατέρα μου π.χ (που παρότι εχει παει μεχρι Τετάρτη δημοτικού κανει προσπάθεια να το γράψει σωστά), αλλα στον 25αρη που το ΜΠΑΙΖΕΙ!
Αφτα υχα να πο
Kανείς δεν έμαθε ορθογραφία βάση των κανόνων της γραμματικής, το να γράφεις σωστά δεν είναι τελικά μια συνειδητή διαδικασία όπου σκέφτεσαι συνεχώς όλους του κανόνες που διέπουν τον γραπτό λόγο. 'Εχει να κάνει με το πόσο έχεις διαβάσει και έχει εκθέσει τα μάτια σου σε κείμενα με σωστή ορθογραφία και κατά πόσο έχεις προσπαθήσει να το αναπαράγεις αυτό, σου γίνεται βίωμα μετά από λίγο και δεν το σκέφτεσαι καν. Δεν χρειάζεται τα κείμενα που διαβάζεις να είναι υψηλού επιπέδου... και TV Zapping να διαβάζεις, σωστή είναι η ορθογραφία, το λεξιλόγιο πάσχει λίγο αλλά δε γ@μιέται... Αντιπαρέρχομαι λοιπόν το ζήτημα του αν κάποιος ολοκλήρωσε ή όχι πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, η όλη ιστορία είναι απλά θέμα αισθητικής... π.χ. η "αισθητική" σαν λέξη είναι ωραία μόνο γραμμένη σωστά, αν την γράψεις "εσθιτικυ" της γαμάς τα πρέκια και στην συγκεκριμένη περίπτωση όχι μόνο χάνει την εννοιολογική της σημασία αλλά δηλώνει και την πλήρη απουσία αισθητικής από πλευράς του γράφοντα. Τώρα τα πιτσιρίκια που διαβάζουν και γράφουν συνεχώς Greeklish λογικό είναι να μην μπαίνουν καν σε τέτοιες διαδικασίες, όπως επίσης λογικό είναι να εκθέτουν τα μάτια τους σε λάθος αισθητικά πρότυπα... για αυτά, το "esthitiki" είναι το σωστό και στο "αισθητική" τους βγαίνουν τα μάτια.
Προσωπικά και εγώ αν δω "πολιτε παπι τουμπανο με κιλινδρο -πιτσονη τακεγκαβα" ναι, ξενερώνω. Γράψε ένα γαμημένο "πολιτε" στο google και θα σου βγάλει "Mήπως εννοείτε: Πωλείται;" δεν χρειάζεται καν ορθογραφικός έλεγχος στο word, ένα γ@μημένο google! Για τους μεγαλύτερους σε ηλικία όπου ο εγκέφαλος κλειδώνει αναπόφευκτα, οκ το καταλαβαίνω, όπως και -αλίμονο-* για τους έχοντες μαθησιακές δυσκολίες και δυσλεξία... αλλά για ένα πιτσιρίκι που μαλακίζεται νυχθημερόν και έχει μάθει να πληκτρολογεί με ταχύτητα αστραπής ένα κάρο μαλακίες, όχι. Να πα να γ@μηθεί και να μάθει να γράφει σωστά!
*Το "αλίμονο" το τσέκαρα στο google. To έγραφα "αλλοίμονο" πάντα. Δεν ισχυρίστηκα ότι τα ξέρω όλα αλλά το προσπαθώ τουλάχιστον.
Αν το πιτσιρίκι αυτό είναι παιδί του 50άρη που δεν έβγαλε το δημοτικό οπότε δεν ασχολείται και με το διάβασμα του παιδιού του; Να πα να γαμηθεί το πιτσιρίκι πάλι ε;
Και η αισθητική είναι πολλές φορές θέμα συνήθειας. Αν η ορθογραφία του αισθητική ήταν εσθιτικυ μια χαρά θα σου φαινόταν γιατί σε όλη σου την ζωή έτσι θα το έβλεπες.
Μην παίρνεις κι όρκο....
Όσες φορές πέφτει στα χέρια μου κανά περιοδικό (μια στο τόσο που θα αγοράσω κανένα για μηχανές, όταν θα ξεφυλλίσω το "Ο αμφιβληστροειδής μου κι εγώ" περιμένοντας τη σειρά μου στον οφθαλμίατρο κλπ) με πιάνουνε τα γέλια.
Φαίνεται έχουν πέσει τόσο πολύ οι δουλειές που το proofreading είναι πολυτέλεια.
Ε εκεί είναι το θέμα.
Το συγκεκριμένο πιτσιρίκι σε/με/μας έχει γραμμένο/ους στα @@ του και προτιμάει να πα να γαμηθεί από το να μάθει να γράφει σωστά.
και ένα ωραίο κειμενάκι με αφορμή το "αλλοίμονο"
http://sarantakos.wordpress.com/2013/01/28/alimono-2/