Σελίδα 18 από 22 ΠρώτοΠρώτο ... 813141516171819202122 ΤελευταίοΤελευταίο
Προβολή αποτελεσμάτων 256 έως 270 από 317

Θέμα: 21.12.2012

Ποσαδιστής Το avatar του/της el_hymador
    Παράθεση Δημοσιεύθηκε αρχικά από BELZEBOYLIS Προβολή μηνύματος
    Καλημέρα καταρχήν , θα ξεκινήσω ξεκαθαρίζοντας ότι η επιστήμη δεν είναι μια χοντρή κυρία που έχει καπρίτσια και παραξενιές ! Δεν ισχυρίζομαι ότι λες κάτι τέτοιο ,αλλά το αναφέρω να για να αποφύγουμε διατυπώσεις του στυλ η επιστήμη είπε αυτό ή η επιστήμη έκανε εκείνο ! Το ερώτημα αν υπάρχει θεός ή όχι ανήκει στην Φιλοσοφία ! Αν τώρα παρουσιάσεις ένα δόγμα πχ τον Χριστιανισμό και τοποθετήσεις την δικιά του κοσμοθεωρία ως την μόνη αλήθεια , θα έρθεις σε αντιπαράθεση με τμήματα της επιστήμης , πχ βιολογία και φυσική . Φυσικά στα ερωτήματα αυτά έχουν ασχοληθεί κατά καιρούς πολλοί επιστήμονες ! Σου παραθέτω την απάντηση του R.DAWKINS στο ερώτημα γιατί υπάρχουμε ?
    http://www.youtube.com/watch?v=erwLdQ1F_Tk
    Πολλοί άνθρωποι επειδή δεν θέλουν να αντιληφθούν την ασημαντότητα τους (ή δεν τους αρέσει) κατασκευάζουν θεωρίες για νοηματοδοτήσουν την ύπαρξή τους ! Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είναι και σωστές ...
    Καλησπέρα, η απάντηση του Dawkins που έχεις παραθέσει φίλε μου, είναι το απαύγμασμα της τελεολογικής και της ανθρωποκεντρικής θεώρησης των πραγμάτων, έννοιες που αμφότερες εξυπηρετούν (κατα την άποψη μου πάντα) έναν επιστημονικό ( ; ) δογματισμό αντίστοιχο με αυτό των θρησκειών. Η Δαρβινική θεωρία δεν μπορεί να αμφισβητηθεί, όμως κατά πρώτων απαντά στο πως και όχι στο γιατί και κατά δεύτερον αφορά σε στο 0,00000000000001 (και βάλε) του γνωστού σύμπαντος. Θέλω να πω δεν αμφισβητώ σε καμμία περίπτωση ότι προέρχομαι απο τον πίθηκο, αν όμως λάβουμε υπόψιν την Δαρβινική θεωρία ως την πραγματική και μοναδική αλήθεια για την ύπαρξη μας, τότε αναπόφευκτα αιτιολογούμε και δικαιολογούμε την επικράτηση του ισχυρότερου ως τη κυρίαρχη "ηθική" του είδους μας. Στην πραγματικότητα βέβαια αυτό συμβαίνει. Οι πόλεμοι, οι γεννοκτονίες και όλα αυτά τα "καλά" θα μπορούσε να πει κανείς ότι δεν ειναι τίποτα περισσότερο από εκφάνσεις του Δαρβινισμού στην πράξη. Σε σκοτώνω γιατί διεκδικείς (ή δικεδικώ) τον ζωτικό μου (σου) χώρο και τα πλούτη μου (σου), προκειμένου να επιβιώσω - διαωνίσω το DNA μου. Σίγουρα το αντικείμενο της έριδας δεν είναι πλεόν ένας κυνηγότοπος, ούτε ένα χορταριασμένο λιβάδι, αλλά κατάλαβες τι θέλω να πω. Παρ΄ολα αυτά όμως ο άνθρωπος είναι ικανός να παράγει σκέψη, την σκέψη να την προάγει σε ιδέες και οι ιδέες να γεννήσουν εκτός των άλλων και ηθική. Ηθική που σε πολλές περίπτώσεις έρχεται σε πλήρη αντίφαση με το ζώο που συνυπάρχει μέσα μας. Αυτή είναι η βασικότερη διαφορά μας από τα υπόλοιπα είδη και δεν είναι σε καμμία περίπτωση ποιοτική, ωστόσο αποτελλεί ένδειξη του ότι κάτι άλλα πρέπει να παίζει. Πολύ πιθανόν βέβαια να μη σημαίνει τίποτα και απλά να είμαστε τα τραγκότερα έμβια όντα στο σύμπαν, καταδικασμένα να υπομένουμε αιώνια το μαρτύριο του Ταντάλου, αλλά αντί για νερό και καρπούς να κυνηγάμε χωρίς αποτέλεσμα τη γνώση. Κάπως μηδενιστικό και απαισιόδοξο αυτό βέβαια, άσε που μπορεί αν κάποιος το βασανίσει πολύ να καταλήξει να φουντάρει. Αλλά πόσοι θα φουντάρουν για αυτό το λόγο και πόσοι άλλοι θα τραβήξουντελευταία στιγμή το δάχτυλο από την σκανδάλη ή θα βγάλουν τη θηλία από το λαιμό τους, υπακούωντας στο ζώο που προανέφερα στο μήνυμα μου; Είναι εύθραυστες οι ισορροπίες της ανθρώπινης φύσης, έτσι οπώς το βλέπω έγω είμαστε στην φάση της μεταμόρφωσης, δηλαδή σε αντιστοιχία με το γνωστό μικρόκοσμο είμαστε χρυσαλίδες, ούτε ακριβώς λάρβες, ούτε πλήρως ανεπτυγμένα έντομα.

Αυτό που θέλω να πω είναι ότι στην παρούσα φάση, είμαστε ημιτελή ως όντα και προσπαθούμε έχοντας επίγνωση της ημιτέλειας μας να κατανοήσουμε έννοιες που μας ξεπερνάνε. Δεν γίνεται να τα καταφέρουμε όντας σε αυτό το επίπεδο, αρκούμενοι μόνο σε όσα η "ανάπηρη" αντιληπτικη μας ικανότητα μπορεί να αποδεχτεί ως αληθή. Ο μεγαλύτερος (κατά την άποψη μου πάλι) σύγχρονος στοχαστής, ανακοίνωσε στις αρχες του προηγούμενου αιώνα ότι ο Θεός πέθανε, οτί σκοτώσαμε τον Θεό και αυτό ήταν το μεγαλύτερο επίτευγμα της ανθρωπότητας από την εποχή που άρχισε να θεμελιώνει συγκροτημένα την σκέψη της. Η δεύτερη φάση, που αποτελλεί και την μεγαλύτερη πρόκληση, είναι να "σκοτώσουμε" τον άνθρωπο, να γίνουμε κάτι περά από αυτόν και τότε μόνο θα μπορέσουμε να κοινωνήσουμε λίγες από τις μεγάλες αλήθειες.

Αρχαία Ολυμπία Το avatar του/της marios8
    Παράθεση Δημοσιεύθηκε αρχικά από el_hymador Προβολή μηνύματος
    ................................ και οι ιδέες να γεννήσουν εκτός των άλλων και ηθική. Ηθική που σε πολλές περίπτώσεις έρχεται σε πλήρη αντίφαση με το ζώο που συνυπάρχει μέσα μας. Αυτή είναι η βασικότερη διαφορά μας από τα υπόλοιπα είδη και δεν είναι σε καμμία περίπτωση ποιοτική, ωστόσο αποτελλεί ένδειξη του ότι κάτι άλλα πρέπει να παίζει.

hymadore δεν θέλω να σου την χαλάσω ,αλλα όλα τα κοινωνικά ζώα (αγέλες) διέπονται απο ηθική . Απο χιμπατζήδες έως ελέφαντες . Η ηθική προϋπήρχε απο θεούς και θρησκείες. Κάνει την ζωή στην ομάδα ευκολότερη
    Τον κάθε λαό τον κυβερνάει αυτός που του αξίζει.

....................... καταδικασμένα να υπομένουμε αιώνια το μαρτύριο του Ταντάλου, ...........................;
    Έ όχι και αιώνια . Τα υδρογόνα στον ήλιο έχουν αρχίσει και μας τελειώνουν σιγά σιγά .

Παράθεση Δημοσιεύθηκε αρχικά από marios8 Προβολή μηνύματος
    hymadore δεν θέλω να σου την χαλάσω ,αλλα όλα τα κοινωνικά ζώα (αγέλες) διέπονται απο ηθική . Απο χιμπατζήδες έως ελέφαντες . Η ηθική προϋπήρχε απο θεούς και θρησκείες. Κάνει την ζωή στην ομάδα ευκολότερη
    Από ένστικτα, όχι από ηθική! Τα ένστικτα των ζώων καθορίζουν την ηθική τους, ακόμα και στις πολύπλοκες κοινωνίες και δομές αυτών. Κανένα ζώο δεν θα θυσιαστεί για μια ιδεά.

Από ένστικτα, όχι από ηθική! Τα ένστικτα των ζώων καθορίζουν την ηθική τους, ακόμα και στις πολύπλοκες κοινωνίες και δομές αυτών. Κανένα ζώο δεν θα θυσιαστεί για μια ιδεά.
    Δεν μίλησα γι ένστικτα , μιλάω για ηθική .
    Στα κοινωνικά ζώα υπάρχει ο θεσμός της οικογένειας , το να προστατεύεις τα παιδιά σου , το να προσπαθείς να ανέβεις κοινωνικά, να προσφέρεις υπηρεσίες για το κοινό καλό , να είσαι καλός αρχηγός , να φροντίζεις τους αρρώστους, το να παίρνεις θέση στους καβγάδες, άν όλα αυτά δεν έχουν να κάνουν με ζητήματα ηθικής τότε με τί έχουν να κάνουν .

Τώρα το να μου λές οτι δεν θα σκοτωθούν για μια ιδέα και γενικά να μου το συγκρίνεις με εμάς είναι τουλάχιστον αστείο .

Πάρτε το χαμπάρι .Το οτι είμαστε πιο εξελιγμένο είδος , δεν μας κάνει αυτόματα εκλεκτούς του Θεού .

Το ξαναλέω η ηθική προϋπήρχε απο θεούς και θρησκείες .

Δεν μίλησα γι ένστικτα , μιλάω για ηθική .

Στα κοινωνικά ζώα υπάρχει ο θεσμός της οικογένειας , το να προστατεύεις τα παιδιά σου , το να προσπαθείς να ανέβεις κοινωνικά, να προσφέρεις υπηρεσίες για το κοινό καλό , να είσαι καλός αρχηγός , να φροντίζεις τους αρρώστους, το να παίρνεις θέση στους καβγάδες, άν όλα αυτά δεν έχουν να κάνουν με ζητήματα ηθικής τότε με τί έχουν να κάνουν .

Τώρα το να μου λές οτι δεν θα σκοτωθούν για μια ιδέα και γενικά να μου το συγκρίνεις με εμάς είναι τουλάχιστον αστείο .

Πάρτε το χαμπάρι .Το οτι είμαστε πιο εξελιγμένο είδος , δεν μας κάνει αυτόματα εκλεκτούς του Θεού .

Το ξαναλέω η ηθική προϋπήρχε απο θεούς και θρησκείες .
    Πρώτα απ΄όλα δεν μας διαχωρίζω από τα ζώα ούτε θεωρώ ότι είμαστε καλύτεροι τους (ίσα-ίσα). Την διαφορετικότητας μας επισημαίνω. Η ηθική όπως αυτή οριζεται από το δίπολο κακό - καλό, είναι εφεύρεση του ανθρώπου, δεν έχε απολύτως κανένα αντικρυσμα στα ζώα ούτε πουθενά άλλου. Δεν υπάρχει καλή ή κακή (και κατα συνέπεια ηθικά αξιολογίσιμη) συμπεριφορά στα ζώα. Υπάρχει προκαθορισμένα pattern συμπεριφοράς που πυροδοτούνται από το ένστικτο. Φροντίζουν τα ζώα τους αρρώστους; Ενδιαφέρον... εγώ ξέρω ότι η αδυναμία μεταφράζεται σε ευακαιρία για τα υπόλοιπα ζώα... ο άρρωστος και γέρικος αρχηγός της αγέλης στα λιοντάρια δεν θα φροντισθεί, αλλά θα εκδιωχθεί από την ομάδα, από κάποιο νεότερο αρσενικό και θα αναγκαστικά θα πεθάνει μόνος του. Η αντιλόπη που χτύπησε το πόδι της, δεν θα προφυλαχθεί από τις υπόλοιπες, απλά θα είναι το έυκολο θήραμα για τα τσιτάχ. Οι αρσενικές αρκούδες πνίγουν τα μικρά που θα συνατήσουν στο διάβα τους. Δεν είναι κακές ούτε διεστραμμένες, απλά αυτό είναι ένα pattern συμπεριφοράς που εξασφαλίζει εμμέσως πλή σαφως ότι θα επικρατήσει το δικό τους DNA, δηλαδή τα αρκουδάκια που αυτές έχουν σπείρει. Νοημοσύνη υπάρχει, πρωτόλεια συναισθήματα επίσης, αλλά όχι ηθική.

Και το έλεγα οτι έκανα μ@λακία που το συνέχισα, αλλα εκεί με έτρωγε ο διάολος (όχι ο BELZEBOYLIS της γειτονιάς μας )

Τελείως δικηγορίστικες απαντήσεις, παραδείγματα που συμφέρουν την άποψή μας .
    Στην επιστήμη αν υπάρχει έστω και ΕΝΑ είδος που έχει δικό σου χαρακτηριστικό (στην προκειμένη περίπτωση μιλάμε για χαρακτηριστικά ηθικής) τότε αυτομάτως δεν είναι αποκλειστικό σου προνόμιο .
    Τώρα εσύ μου είπες οτι υπάρχουν και είδη που δεν καλύπτουν αυτά τα χαρακτηριστικά (χάρηκα τρελά, έπεσα απο τα σύννεφα ) και προσπαθείς με αυτό το παράδειγμα ( αστείο, έως πολύ αστείο, έως πάρα πολύ αστείο ) να δικαιολογήσεις την άποψή σου.

Γι αυτό σου λέω οτι τις απαντήσεις τις έχεις ,απλά δεν θές να τις δείς .

Από μένα έως εδώ .

Και το έλεγα οτι έκανα μ@λακία που το συνέχισα, αλλα εκεί με έτρωγε ο διάολος (όχι ο BELZEBOYLIS της γειτονιάς μας )

Τελείως δικηγορίστικες απαντήσεις, παραδείγματα που συμφέρουν την άποψή μας .
    Στην επιστήμη αν υπάρχει έστω και ΕΝΑ είδος που έχει δικό σου χαρακτηριστικό (στην προκειμένη περίπτωση μιλάμε για χαρακτηριστικά ηθικής) τότε αυτομάτως δεν είναι αποκλειστικό σου προνόμιο .
    Τώρα εσύ μου είπες οτι υπάρχουν και είδη που δεν καλύπτουν αυτά τα χαρακτηριστικά (χάρηκα τρελά, έπεσα απο τα σύννεφα ) και προσπαθείς με αυτό το παράδειγμα ( αστείο, έως πολύ αστείο, έως πάρα πολύ αστείο ) να δικαιολογήσεις την άποψή σου.

Γι αυτό σου λέω οτι τις απαντήσεις τις έχεις ,απλά δεν θές να τις δείς .

Από μένα έως εδώ .
    Ρε συ ξεκόλα δεν σου επιτίθομαι, ούτε κρατάω σκορ, συζήτηση κάνουμε. Αν πιστεύεις ότι είναι αστεία τα παραδείγματα μου, αναίρεσε τα και αντέκρουσε τα με παραδείγματα, όχι με ειρωνίες και απαξιωτικά σχόλια.

1ον. Ρε, άσταδιάαλα σταματήστε σε σας προλαβαίνω ρε πστ μου, έχουμε και δουλειές...

2ον.
    μπριζολόλουκανικομπιφτεκοκρασομπυροκατάνυξη...
    Προβλέπω φακοφασολορυβυθο(όχιαυτάείναιακριβά)αγριοχορτονεροκ οκακολοκατάνυξη όπως πάμε

3ον.
    Να οργανωθούμε, τώρα που άνοιγει ο καιρός, η αυλή εδώ κάτω προσφέρεται ιδανικά για τέτοιου είδους συζητήσεις.
    Παράθεση Δημοσιεύθηκε αρχικά από DrBig Προβολή μηνύματος
    Now you're talking!
    Αμα το πληρωμα του χρονου, στειλε μερα, ωρα και στιγμα.
    Εμείς οι παντρεμένοι με παιδιά δηλαδή στην απέξω ε κwλόπαιδα;

Μην το παίρνεις προσωπικά . Δεν το κάνω κακοπροαίρετα (έτσι μου βγαίνει θα το κοιτάξω ).
    Αν σε ενόχλησε ζητάω συγνώμη .

Παράθεση Δημοσιεύθηκε αρχικά από nikos_abel Προβολή μηνύματος
    2ον.

Προβλέπω φακοφασολορυβυθο(όχιαυτάείναιακριβά)αγριοχορτονεροκ οκακολοκατάνυξη όπως πάμε

3ον.

Εμείς οι παντρεμένοι με παιδιά δηλαδή στην απέξω ε κwλόπαιδα;
    2. έστω...

3. Πλάκα κάνεις; Ειδικά εσύ είσα ευπρόσδεκτος μετά της οικογενείας!

2. έστω...

3. Πλάκα κάνεις; Ειδικά εσύ είσα ευπρόσδεκτος μετά της οικογενείας!
    Το ξέρω ρε Κώστα αλλά είμαστε σαπίλες (άσε που ο γυιος έτσι και δει μηχανάκι, όχι δε θα μιλήσουμε αλλά μας βλέπω να τον κυνηγάμε ως τις 4 τα ξημερώματα).
    [FONT=Times]
    Μην το παίρνεις προσωπικά . Δεν το κάνω κακοπροαίρετα (έτσι μου βγαίνει θα το κοιτάξω ).
    [/FONT]

Να έχεις υπόψιν ότι επί της ουσίας δε διαφωνείς ούτε με τον χυμαδόρ ούτε με τον Δρ Μπιγκ, αλλά ούτε και με μένα.
    Και δεν νομίζω ότι το έχεις πάρει λάθος, διαφέρει η οπτική γωνία σου.
    Η "επιστήμη" που υποστηρίζεις είναι ένα απίστευτο εργαλείο που κανείς μας (σόρρυ που μιλάω εκ μέρους σας Κώστα και Άγι) δεν έχει αμφιβολία
    για τη δυναμική που έχει να δώσει, τι λέω, που ΕΧΕΙ δώσει απίστευτες απαντήσεις και ιδέες σε πολλά ζητήματα.
    Απλά, μια πιο ολιστική προσέγγιση ίσως σου δώσει πιο ξεκάθαρες απαντήσεις.
    Μείνε στη κουβέντα (ποιος μιλάει) και ίσως σου δωθει το έναυσμα για μια αναθεώρηση.

@Άγι (άλλα και στους υπόλοιπους), τυχαία (υπάρχει "τυχαία"; ) χθες έπεσα σε αυτό το διάλογο όσο περίμενα σε μια καφετέρια με το λάπτοπ τη γυναίκα
    για μια δουλειά :
    "-Σ' ευχαριστώ που είχες το χρόνονα με δεις, Πρέσβειρα Ντελέν.
    -Στο λαό μου, θεωρείται τιμή να
    βοηθηθεί ένας αναζητητής της αλήθειας.
    -Μπορείς να μου πεις σε
    τι πιστεύει ο λαός σου;
    -Είναι δύσκολο να εξηγηθεί.
    Δεν πιστεύουμε σε κάποιον μοναδικό Θεό ή θεούς…αλλά μάλλον, πιστεύουμε
    ότι η ψυχή είναι...
    Ποια είναι η σωστή λέξη; Ένα μη τοπικό φαινόμενο.
    -Δεν είμαι σίγουρος ότι
    καταλαβαίνω τι σημαίνει αυτό.
    -Λοιπόν, εάν προβάλλω μια ακτίνα φωτός στον τοίχο...
    βλέπεις το φως στον τοίχο.
    Αλλά ο τοίχος δεν είναι η πηγή του φωτός.
    Έρχεται από κάπου αλλού.
    Η ψυχή είναι επίσης μια προβολή.
    Δεν υπάρχει μέσα μας περισσότερο απ' ότι το φως στον τοίχο.
    Αλλά αυτό το κέλυφος είναι ο μόνος τρόπος για να την παρατηρήσουμε.
    Πιστεύουμε ότι το ίδιο το σύμπαν έχει συνείδηση...
    με έναν τρόπο που δεν μπορούμε να καταλάβουμε αληθινά.
    Εμπλέκεται στην έρευνα του νοήματος.
    Έτσι διασπάται, ερευνώντας τη συνειδητότητα του σε κάθε μορφή ζωής.
    Είμαστε το σύμπαν που προσπαθεί να καταλάβει τον εαυτό του.
    - Μπορώ να κάνω μια ερώτηση τώρα;
    - Φυσικά.
    -Για σας, προσωπικά, ποια είναι η καθοριστική στιγμή της πίστης σας;
    Όχι η ιστορία, τα δόγματα, αλλά ο συναισθηματικός πυρήνας τους.
    -Τη νύχτα που σταυρώθηκε ο Κύριός μας...
    την πέρασε μόνος του στον κήπο της Γεθσημανή.
    Και ήξερε ότι έρχονται γι' αυτόν και σε μια στιγμή αδυναμίας...
    ζήτησε να μην πιει αυτό το ποτήρι.
    Να γλυτώσει τον πόνο και το θάνατο που θα έρχονταν το πρωί.
    Και φυσικά, ήπιε το ποτήρι...
    και οι στρατιώτες ήρθαν στη Γεθσημανή.
    Αλλά μπορούσε να μην είναι εκεί όταν έφτασαν.
    Θα μπορούσε να διαλέξει να φύγει...
    να αναβάλλει το μοιραίο για λίγες ώρες ή μέρες.
    Ήξερε τι θα συνέβαινε, αλλά διάλεξε να μείνει.
    Για να θυσιαστεί και να συγχωρεθούν οι αμαρτίες των άλλων.
    Είναι μια εύθραυστη, ανθρώπινη στιγμή.
    Και συχνά σκέφτομαι εκείνη τη νύχτα.
    Και ειλικρινά...
    δεν ξέρω αν θα είχα το κουράγιο να μείνω."

Μια συζήτηση μεταξύ της πρέσβειρας Νταιλέν των Μινμπάρι με έναν χριστιανό μοναχό
    του 23 αιώνα.

Πολλές ευχαριστίες στους
    pasbas
    spalas, gfmetro
    που ξόδεψαν το πολύτιμο χρόνο τους για να έχουμε την απόδοση των διαλόγων στη σειρά
    Babylon 5

Προκατειλημμέλος Το avatar του/της SVX
    Παράθεση Δημοσιεύθηκε αρχικά από nikos_abel Προβολή μηνύματος
    εκει που λεει για "συμπαντικη ψυχη" ειναι μερος της θεωριας της συλλογικης συνειδησης?

Star Trek & cyborgs κλπ? η αναποφευκτη εξελιξη του ανθρωπου και η απομακρινση απο τα ενστικτα του χιμπατζη και την εγωιστικη επιβιωση??
    Accipere quam facere praestat injuriam

Παράθεση Δημοσιεύθηκε αρχικά από SVX Προβολή μηνύματος
    εκει που λεει για "συμπαντικη ψυχη" ειναι μερος της θεωριας της συλλογικης συνειδησης?

Star Trek & cyborgs κλπ? η αναποφευκτη εξελιξη του ανθρωπου και η απομακρινση απο τα ενστικτα του χιμπατζη και την εγωιστικη επιβιωση??
    Όχι, ως προς το 2ο σκέλος τουλάχιστον (νομίζω). Θέλω (την ώρα που το έβλεπα τουλάχιστον) να το βλέπω καθαρά ως το 1ο σκέλος.
    Εξάλλου, η θρησκευτική φιλοσοφία της σειράς προς το "όλον" ταξιδεύει.
    Όσο για τους (cy)Borg του Star Trek, για να μη γ@μhσουμε το θρεντ τελείως, πάμε να κουβεντιάσουμε εδώ.

O αγιορίτης ή ο βουδιτής μοναχός, ο γιόγκι, ο σαμάνος, οι πάσης φύσεως πνευματικοί αναχωρητές, ακόμη και ο πειραματιζόμενος με ψυχοτρόπες ουσίες, το ίδιο πράγμα αναζητούν και αποζητούν. Μπορεί τα μέσα που χρησιμοποιούν να είναι διαφορετικά, μπορεί το γνωσιακό τους και συνειδησιακό τους επίπεδο να διαφέρει αλλά ο σκοπός είναι ο ίδιος, συγκλίνει σε μια κοινή συνισταμένη. Τα ίδια αποζητούσαν και όσοι συμμετείχαν στα ελευσίνια μυστήρια και όσοι χρησιμοποιούν ως άρμα την θρηκευτική έκσταση. Σε κάθε περίπτωση, η διαφυγή από το φθαρτό, από το υλικό σώμα και η απλευθέρωση του πνεύματος είναι το κλειδί. Μπορεί σε πολλές από τις προηγούμενες περιπτώσεις η διαφυγή αυτή να περιορίζεται εκ των πραγμάτων από την φύση της, π.χ. οι αναστενάριδες δεν πρόκειται να αμφισβητήσουν την ύπαρξη του Θεού όπως αυτή ορίζεται απο την Ορθοδοξία και ο βουδιστής να επιμένει ότι η γή στηρίζεται στο καβούκι μιας τεράστιας χελώνας, αλλά wtf? κανείς δεν περίμενε ούτε είχε απαιτήσεις από τους αδερφούς Ραϊτ να κάνουν υπερπόντια πτήση με την πρώτη. Θέλω να πω ασυνείδητα, απλοϊκά, από ένστικτο σχεδόν, όλες αυτές οι πνευματικές ασκήσεις που δοκίμασε και δοκιμάζει η ανθρωπότητα αφορούν στην κατάργηση της "πραγματικότητας", της υλικής υπόστασης και στη δημιουργία ενός συνδέσμου με κάτι μη απτό που υποπτευόμαστε ότι υπάρχει μέσα μας και γύρω μας. Έχουμε πλέον φτάσει σε ένα σημείο, όπου με τη βοήθεια της επιστήμης (και εδώ είναι η αδιαμφισβήτη συνειφορά της) μας επιτρέπετε περισσότερο από ποτέ να κάνουμε τεράστια συνειδησιακά άλματα. Το θέμα είναι λοιπόν να γυμνάσουμε και το άλλο μέρος μας.

Παρόμοια θέματα

1. Καλημέρες Πέμπτης 21/12/2006
    από project.breeze στο forum Καλημέρες κι ευχολόγια
    Απαντήσεις: 37
    Τελευταίο μήνυμα: 21/12/2006, 21:23
  2. ΚΑΦΕΔΑΚΙ ΠΕΜΠΤΗ 21/12
    από kalgeorge στο forum Συναντήσεις & βόλτες
    Απαντήσεις: 29
    Τελευταίο μήνυμα: 21/12/2006, 14:10
  3. Καλημέρα!! 21/12/06
    από Respect στο forum Καλημέρες κι ευχολόγια
    Απαντήσεις: 4