Δημοσιεύθηκε αρχικά από
Viper4
Βαριέμαι να τα ξαναγράφω οπότε κάνω copy paste από παλιότερο ποστ μου:
Είμαι Γεωλόγος με μεταπτυχιακό στην Γεωγραφία και Γεωπεριβάλλον και δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο εξοργίζομαι με όλα αυτά που διαβάζω, με όλα αυτά που ακούω στην τηλεόραση και σε πηγαδάκια από άσχετους...
Χειρότερο της αμάθειας είναι η ημιμάθεια! Εδώ και αρκετό καιρό διαβάζω στα διάφορα φόρα περί του "περιβαλλοντικού κόστους" των μεταλλείων της Χαλκιδικής Ρε συ viper4 είναι δυνατόν να μπει ανθρώπινο χέρι σε μια παρθένα περιοχή και να μην υπάρξει κόστος για το περιβάλλον; και αμφιταλαντεύομαι ανάμεσα στο να γράψω κάποια πράγματα σαν γνώστης και ειδικός επί του θέματος ή να σιωπήσω και να τους αφήσω στο παραλήρημα τους...Βρίσκετε σε παραλήρημα μια ολόκληρη Χαλκιδική που στην κυριολεξία χάνει τη Γη κάτω απ'τα πόδια της; Ρε συ viper4 τι να τις κάνω 5000 νέες θέσεις εργασίας (τόσες δεν λένε ότι θα δημιουργηθούν μέσα στην επόμενη 25ετια; ), όταν θα χαθούν πολύ περισσότερες; Ήδη το λάδι μας μένει απούλητο επειδή λέει "είστε κοντά στα μεταλλεία", που ακόμα συμπληρώνω, δεν λειτουργούν!
Δεν θα μιλήσω επιστημονικά, δεν θα αναφέρω ούτε μεθόδους ούτε βαρύγδουπες επιστημονικές ορολογίες για εντυπωσιασμό. Θα πω μόνο τα εξής και όποιος θέλει ας τα λάβει υπόψιν.
Εκμετάλλευση χρυσού στην περιοχή γίνεται από πριν την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Αυτό που γράφεις ειλικρινά κάθομαι μόνος σπίτι και προσπαθώ ώρες τώρα να το "πιάσω", αλλά δεν μπορώ ρε παιδί μου! Μας λες πως ο Μέγας Αλέξανδρος έσκαβε για χρυσάφι, δηλαδή τουλάχιστον 2368 χρόνια πριν, οπότε και φτάσαμε στο 2013 και έρχεσαι πάλι εσύ και μου λες πως στα επόμενα...25 χρόνια θα σας πάρω όλο το χρυσάφι που δεν έβγαλε ο Μέγας Αλέξανδρος σε 23,5+ αιώνες! Τι μου διαφεύγει, ειλικρινά θα σπάσω το κεφάλι μου και δεν ήμουν και τόσο σκράπας στα μαθηματικά...! Α, και το άλλο που δεν μας είπες...Ισχύει πως ο Μέγας Αλέξανδρος μέχρι τώρα έβγαλε 33 εκατ.τόνους και εσείς θέλετε να βγάλετε 380 εκατ.τόνους σε 25;;; Έχω πάει στην περιοχή και έχω κάνει μπάνιο στις παραλίες της.Από που είσαι; Εγώ απ'το Γομάτι και όσο θυμάμαι τα παιδικά μου χρόνια, ποτέ και κανένας δεν πήγαινε, ούτε καν για καφέ στο Στρατώνι, πόσο μάλλον για μπάνιο στη θάλλασα... Έχω αναλύσει νερό της περιοχής στο χημείο. Παραλίες της περιοχής έχουν την "μπλε σημαία" Ναι, ακριβώς! Τώρα έχουν, στην Ιερισσό και δεν ξέρω αν έχουν και αλλού. Το θέμα είναι αν και στο μέλλον θα συνεχίσουν να έχουν! Δεν νομίζεις; . Η εξόρυξη που γίνεται εδώ και τόσα χρόνια δεν έχει επιβαρύνει καθόλου την ποιότητα του περιβάλλοντος! Τώρα κοροϊδευόμαστε; Οι εξορύξεις μέχρι τώρα ήταν ΥΠΟΓΕΙΕΣ και έβγαινε 1000 φορές μικρότερη ποσότητα χρυσού!!
Ναι, δυνητικά μπορεί να δημιουργηθούν προβλήματα, αν δεν ακολουθηθούν οι περιβαλλοντικοί όροι. Ακολουθούνται αδιαλείπτως όμως και απόδειξη είναι μια βόλτα στην περιοχή. Ρε συ viper4, σε παρακαλώ, ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΟΥΜΕ άλλο δούλεμα σε αυτόν τον τόπο! Τουλάχιστον εγώ και ελπίζω και η υπόλοιπη νέα γενιά! Έχουμε απίστευτη όρεξη για δουλειά, για προσφορά στην κοινωνία και στον τόπο και δεν ψάχνουμε την κατα τα φαινόμενα εύκολη και γρήγορη λύση! Ας κοιτάξουμε επιτέλους τα προβλήματά μας στη ρίζα τους και ας μην κοιτάμε άλλο πια πως θα κάνουμε άλλη μια αρπαχτή! ΕΛΕΟΣ!!! Θα ακολουθηθούν, λέει, οι περιβαλλοντικοί όροι! Ρε φίλε, σε πια χώρα και με ποιους συγκατοικείς; Γιατί μάλλον εγώ ζω αλλού! Ας αρχίσουμε πρώτα να έχουμε αξιόπιστους ελεγκτικούς μηχανισμούς, τιμωρία και επιβράβευση και μετά να συζητήσουμε όποια άλλη "επένδυση" θέλετε! Εγώ πως στον π..τσο δούλευα 6 χρόνια ανασφάλιστος, μαύρος κατάμαυρος σε καφέ - κάτεργο και ποτέ κανένας δεν τσίμπησε αυτόν τον φοβερό "επενδυτή" το αφεντικό μου; Να περιμένω δηλαδή να τσιμπήσει η δικαιοσύνη τον Μπόμπολα; Το άλλο με τον Τοτό...;
Οι εργάτες εκεί δεν παίρνουν ούτε 600 ούτε 800 ευρώ που ειπώθηκε, αλλά πολύ περισσότερα καθότι παίρνουν επιδόματα υπόγειας εργασίας κλπ. Αυτό το λέω απλά επειδή ειπώθηκε κάτι για "χαμηλούς μισθούς" και όχι πως έχει σχέση με το Περιβάλλον.
Όλη η περιοχή ζει άμεσα ή έμμεσα από την εκμετάλλευση του χρυσού. Είτε δουλεύοντας στην εταιρία είτε προσφέροντας υπηρεσίες σε αυτούς που δουλεύουν σε αυτή. Τα εκατοντάδες ξενοδοχεία, τα εκατοντάδες ενοικιαζόμενα δωμάτια, οι εκατοντάδες ταβέρνες, beach bar, ξενώνες, καφέ, κτηνοτροφικές μονάδες, οι ψαρόβαρκες και τα ψαροκάικα, τα μελίσσια, οι απέραντοι ελαιώνες, όλα αυτά είναι διακοσμητικά τόσα χρόνια δηλαδή;