θα σου απαντήσω α)θεωρητικά και β)πρακτικά, (αν και νομίζω ότι γνωρίζεις περισσότερα απ' όσα λες)...
ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ, το λάδι που περνάει μέσα από τις ράβδους απόσβεσης (damping rods), ανάλογα με το βαθμό ιξώδους που έχει, αναγκάζεται είτε κατά τη συμπίεση είτε κατά την επαναφορά του ελατηρίου να περάσει μέσα από της οπές της κάθε ράβδου και με την δύσκολη ή εύκολη ροή του εμποδίζει το ελατήριο από το να συμπιέζεται ή να αποσυμπιέζεται ανεξέλεγκτα. Στο μηχανικό αυτό σύστημα (σόρρυ για το επιστημονικοφανές της περιγραφής), ο μόνος παράγοντας που μπορεί να μεταβάλλει την συμπίεση και την επαναφορά, πέραν από τα ελατήρια (τα οποία εκουσίως τα βγάζουμε από την εξίσωση) είναι το ιξώδες του λαδιού. Αν αλλάξουμε το λάδι με πιο παχύ ή πιο λεπτόρρευστο, αλλάζουν ταυτόχρονα και οι δύο ρυθμίσεις. Συνεπώς για μία ρύθμιση εκτός δρόμου που θα θέλαμε ιδανικά μία μαλακή συμπεριφορά, μία καλή απορρόφηση των ανωμαλιών και μία πιο εύκολη βύθιση ώστε να μην κοκκαλώνει ο τροχός στα φρένα, θα βάλουμε λεπτό λάδι. Όμως αυτή η αλλαγή δεν σημαίνει ότι παράλληλα η επαναφορά της ανάρτησης θα είναι η επιθυμητή... για παράδειγμα μπορεί να να φέρεται ανεξέλεγκτα το ελατήριο κατά την επαναφορά του, ή να κάνει ταλαντώσεις πάνω κάτω χωρίς να επανέρχεται όσο γρήγορα θέλουμε στο σωστό sag του, και στη θέση ισορροπίας της μηχανής. Αν πάλι σφίξουμε τις αποσβέσεις με ένα πιο παχύ λάδι τότε το αποτέλεσμα μπορεί να είναι εχθρικό προς το χωμάτινο τερραίν, και επικίνδυνο, ή πολύ αργό στην επαναφορά της ανάρτησης μετά από συμπίεση. Σε ένα απότομο στρίψιμο του τιμονιού μετά από σαμαράκι, μπορεί να βρεθεί το τιμόνι στριμένο και το λάστιχο ακόμα στον αέρα...
ΆΡΑ θέλουμε κάτι που να ρυθμίζει αρχικά βάσει ιξώδους την απόσβεση επαναφοράς (το πόσο γρήγορα επιστρέφει το ελατήριο), και ανεξάρτητα από αυτή τη ρύθμιση, να μπορούμε να επηρρεάσουμε την απόσβεση συμπίεσης. Στην πρώτη λοιπόν περίπτωση ξεκινάμε με βάση ένα ιξώδες και παρατηρούμε αν μας ικανοποιεί ή όχι και ανάλογα ρυθμίζουμε. Στην δεύτερη όμως αναγκη που έχουμε, εγκαθιστούμε αυτή την απλή βαλβιδούλα η οποία μέσα από ένα διάφραγμα το οποίο είναι ανεπίστροφο, δίνει τον μηχανικό έλεγχο της ροής κατά την την συμπίεση της ανάρτησης. Αυτή μέσα στις άκρες είναι η θεωρία της βελτίωσης και για να δουλέψει φυσικά πρέπει να απεξαρτητοποιηθείς από την μηχανική λειτουργία της ράβδου απόσβεσης, να την ακυρώσεις, ξετρυπώντας την...
Τώρα για το αν όλο αυτό αξίζει θα σου απαντήσω
β)ΠΡΑΚΤΙΚΑ: πρέπει να περιμένεις να βγάλω τα συμπεράσματά μου και να σου πω αν αξίζει για μένα και κατά τη δική μου γνώμη... διότι ακόμα πειραματίζομαι...
Αυτό που πρέπει να έχει κατα νου ο καθένας είναι ότι ουσιαστικά πέραν του ελατηρίου, στο οποίο ανεξάρτητα μπορείς να επέμβεις, κατα τα άλλα επεμβαίνεις στην υδραυλική λειτουργία της ανάρτησης, αρχικά με το ξετρύπημα την καθιστάς άχρηστη, και μετά με την βαλβίδα πας σαν άλλη yamaha, honda, suzuki, motoguzzi, και προσπαθείς να φέρεις την ανάρτηση ακριβώς στα που επιθυμείς...
Αυτά προς το παρόν.
ΥΓ. Όπως είδατε το νήμα είναι από το Σεπτέμβριο αλλά δεν είχα γράψει κάτι, διότι δεν έχω κάνει ακόμα όλα τα απαραίτητα πειράματα....
Και επίσης σημαντικό είναι, δόξα να χει ο Αημπέης, έχω ένα δεύτερο ζευγάρι "μαμα" καλάμια στα οποία θα επιστρέψω αν δεν πετύχει το πείραμα.... (αν και είμαι σίγουρος ότι θα πετύχει...)