Σελίδα 2 από 4 ΠρώτοΠρώτο 1234 ΤελευταίοΤελευταίο
Προβολή αποτελεσμάτων 16 έως 30 από 54

Θέμα: Κρυο και ταχύτητα...

sosTa? ..... paliaaaa :-)
    Υπάρχει και ο φαινόμενος άνεμος.... με τα παρελκόμενά του...

(ειδικά για τους βαρκαδόρους και αφρικάδες... )

Μονολυκος Το avatar του/της crs-k

Re: Re: Re: Κρυο και ταχύτητα...

Αρχικά δημιουργήθηκε από villy
    Όλα αυτά ισχύουν στην περίπτωση που το σώμα σου έρχεται σε επαφή με τον αέρα, πχ φοράς μπλούζα ή απλό μπουφάν!

Όταν όμως φοράς μπουφάν με αντιανεμική επένδυση, δεν φτάνει ο αέρας στο σώμα, άρα δεν νιώθεις διαφορά; Σωστά;

Εννοείται ότι φοράς και γάντια για να μην μπαίνει από μπροστά ο αέρας, και κράνος!

Οχι βεβαια !!! :smilea:

Ολα ισχυουν για το οτιδηποτε κινηται.
    Οπως π.χ. το συνολο Μηχανη-Αναβατης.

Οταν ταξιδευεις π.χ με 120χλμ/ωρα "αισθανεσαι" οτι εισαι σε περιβαλον κατα 9,5 περιπου βαθμους C χαμηλοτερα απο την πραγματικη.
    Οταν (μια χειμωνιατικη μερα) η θερμοκρασια περιβαλοντος ειναι 5 βαθμοι, εσυ αισθανεσαι οτι εισαι (ντυμενος) σε ενα ψυγειο στους - 4,5 !!!

Οτι διαφορα λοιπον θα νοιωσεις οταν μπεις σε ενα ψυγειο (με το μπουφανου σου το καλο) αλλη τοση θα νοιωθεις κι οταν κινησαι!
    ... να ευχεσαι να 'ναι μακρυς ο δρομος.

Να προσθέσω οτι αυτό που στην ουσία μας κρατάει ζεστούς είναι τα στρώματα αερα ανάμεσα στα ρούχα.

Άρα αρκετές στρώσεις απο λεπτά ρουχα κάνουν πολύ καλύτερη δουλειά (εννοείται οτι θες και χοντρο μπουφάν κλπ)
    71°1′8″N 25°47′50″E
    48°07'01.6"N 1°27'50.9"W

Le Servonais

Αρχικά δημιουργήθηκε από Cpt. Haddock
    ..........................
    Άρα αρκετές στρώσεις απο λεπτά ρουχα κάνουν πολύ καλύτερη δουλειά (εννοείται οτι θες και χοντρο μπουφάν κλπ)

Παλιο ορειβατικο κολπο το ντυσιμο "κρεμυδι" ...

Τωρα ομως υπαρχει καλυτερη "τεχνολογια" και ρουχα (οπως τα fleece) που συγκρατουν απο μονα τους αερα μεσα στην πλεξη τους και παρεχουν αυξημενη προστασια απο το κρυο ...

Προβοκάστορας Το avatar του/της gloum
    Ναι αλλά να μην ξεχνάμε οτι (σύμφωνα με την δικιά μου ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΤΑΤΗ άποψη) τα ορειβατικά ρούχα είναι και πανέμορφα
    I love deadlines.I love the whoosing sound they make as they go by. Douglas Noel Adams

Σε περίπτωση που σας ενδιαφέρει δείτε εδώ http://bilaguras.blogspot.com/

Περαστικό μέλος Το avatar του/της perastikos
    Ωραία τα λέει ο επιστήμονας παραπάνω

Απλά για όσους τον βλαστημούν για τα μαθηματικά που παρέθεσε, μπορούνε να σκεφτούν τον ανεμιστήρα!

Ο ανεμιστήρας δεν έχει κάποιο σύστημα ψύξης (δηλαδή δεν αλλάζει την θερμοκρασία του αέρα) απλά στον πετάει πάνω σου με ταχύτητα! Φανταστείτε έναν ανεμιστήρα να πετάει πάνω σας αέρα με 100 χλμ/ώρα όταν ήδη στο δωμάτιο κάνει ψοφόκρυο

το κρυο κατα μια αλλη προσεγγιση ειναι κ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟ!

εαν βγεις εξω με την ιδεα οτι εχει ψοφοκρυο κ αρχισεις να σφιγγεσαι με την εντυπωση οτι "κρατας τη ζεστη" εχεις χασει!
    το κολπο ειναι να χαλαρωσεις το σωμα σου κ το μυαλο σου ωστε να αψηφεις το κρυο οσο ειναι δυνατον!

καλα μη φανταστειτε οτι δε θα νιωθετε κρυο αλλα ειναι καπως υποφερτο!

κ δουλευει μια χαρα στις μικρες διαδρομες μεσα στη πολη!!!!!
    Dorsoduro 750 & Norton 16H

Παλαιό μέλος Το avatar του/της vassilis88
    εγω τρεχω παραπανω..ετσι μαλλον δινω περισσοτερη προσοχη στο δρομο παρα στο κρυο!το κρυο παντως παλευεται!αμα βρεχει γινεσαι π*τανα ειδικα αν δε φορας αδιαβροχα παγωνουν κ τα χερια κ καλυτερα να σταματησεις!

Ρακό - μέλος Το avatar του/της villy

Re: Re: Re: Re: Κρυο και ταχύτητα...

Αρχικά δημιουργήθηκε από crs-k
    Οχι βεβαια !!! :smilea:

Ολα ισχυουν για το οτιδηποτε κινηται.
    Οπως π.χ. το συνολο Μηχανη-Αναβατης.

Οταν ταξιδευεις π.χ με 120χλμ/ωρα "αισθανεσαι" οτι εισαι σε περιβαλον κατα 9,5 περιπου βαθμους C χαμηλοτερα απο την πραγματικη.
    Οταν (μια χειμωνιατικη μερα) η θερμοκρασια περιβαλοντος ειναι 5 βαθμοι, εσυ αισθανεσαι οτι εισαι (ντυμενος) σε ενα ψυγειο στους - 4,5 !!!

Οτι διαφορα λοιπον θα νοιωσεις οταν μπεις σε ενα ψυγειο (με το μπουφανου σου το καλο) αλλη τοση θα νοιωθεις κι οταν κινησαι!

Δεν μπορώ να πω ότι με έπεισες!
    Δηλαδή είτε φοράμε χοντρό μπουφάν με αντιανεμική επένδυση είτε όχι το ίδιο κρύο θα αισθανόμαστε;

Αφού ό εξωτερικός αέρας δεν φτάνει στο σώμα μας.

Γιατί να πάρουμε τότε τέτοιο μπουφάν;

Εγώ γιατί έχω καταλάβει τεράστια διαφορά στο κρύο με και χωρίς τέτοιο μπουφάν;

Δε νομίζω ότι είναι ψευδαίσθηση. Απλά αυτά που γράφεις ισχύουν αναλογικά με το αέρα που φτάνει στο σώμα σου και όχι τον αέρα που χτυπάρει το μπουφάν, τα γάντια και το κράνος!

Ενώ λοιπόν ο κορμός του σώματος είναι μια χαρά, τα πόδια ξυλιάζουν γιατί το τζιν δεν "κόβει" αέρα!

Παίζουμε?

Θέλω...
    Θέλω κι άλλες...
    Θέλω κι άλλες διακοπές...
    Θέλω κι άλλες διακοπές στη Κρήτη............
    Θέλω κι άλλες διακοπές στη Κρήτη το καλοκαίριιιιιιιιιιιι......

Re: Re: Re: Re: Re: Κρυο και ταχύτητα...

Δεν μπορώ να πω ότι με έπεισες!

...................................

Ενώ λοιπόν ο κορμός του σώματος είναι μια χαρά, τα πόδια ξυλιάζουν γιατί το τζιν δεν "κόβει" αέρα!

Εχεις μπερδευτει ρε παληκαρι μου ...

Ρωτας αν στο (οποιοδηποτε) κρυο, ειναι καλυτερα να ειμαστε ντυμενοι ή οχι? :hypnotize

Σαφως και πρεπει να προστατευουμε το σωμα μας απο το κρυο!

Αν ΔΕΝ εχουμε αντιανεμικη προστασια, τοτε ειναι σαν να ειμαστε εκτεθειμενοι στην (φαινομενικη) χαμηλη θερμοκρασια που προκαλειτε απο το wind chill factor ΧΩΡΙΣ ΡΟΥΧΑ (σχεδον)! :a24:

:rotflmao:

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Κρυο και ταχύτητα...

Αρχικά δημιουργήθηκε από crs-k
    Εχεις μπερδευτει ρε παληκαρι μου ...

Ρωτας αν στο (οποιοδηποτε) κρυο, ειναι καλυτερα να ειμαστε ντυμενοι ή οχι? :hypnotize

Δεν ρωτάω αυτό!

Λέω πως την αίσθηση του κρύου από τον αέρα την νιώθεις αν ο αέρας φάνει στο σώμα σου.

Δηλαδή:

Ένας που πηγαίνει με αυτοκίνητο με 120χλμ/ώρα νιώθει την ίδια διαφορά θερμοκρασίας (έχει την ίδια απώλεια θερμότητας) με

Ένα μοτοσυκλετιστή που έχει φοράει αντιανεμικό μπουφάν το οποίο διατηρεί στρώμα αέρα χωρίς να αφήνει μα εισέρχεται άλλο απ'έξω; Και με

Ένα μοτοσυκλετιστή που δεν φοράει μπουφάν και όλος ο αέρας χτυπάει απευθείας στο δέρμα του;

Με άλλα λόγια ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ ο ρυθμος απωλειας θερμοτητας απο ενα σωμα, με αποτελεσμα να ΑΙΣΘΑΝΕΣΑΙ οτι βρισκεσαι σε πολυ χαμηλοτερη θερμοκρασια (όπως γράφεις και με τον τύπο)

ΜΟΝΟ ΑΝ ΤΟ ΣΩΜΑ ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΕ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΕΡΑ.

ΟΙ ΑΝΑΛΟΓΙΕΣ ΟΤΙ ΑΙΣΘΑΝΟΜΑΣΤΕ Η Θ. ΝΑ ΚΑΤΕΒΑΙΝΕΙ 1 ΒΑΘΜΟ ΑΝΑ 15 ΧΛΜ ΕΝΟΥΝ ΑΜΕΣΗ ΕΞΑΡΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΔΥΣΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΕΝΙΚΕΣ.
    Παίζουμε?

Θέλω...
    Θέλω κι άλλες...

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Κρυο και ταχύτητα...

..................
    Δηλαδή:

Ένας που πηγαίνει με αυτοκίνητο με 120χλμ/ώρα νιώθει την ίδια διαφορά θερμοκρασίας (έχει την ίδια απώλεια θερμότητας) με

Ένα μοτοσυκλετιστή που έχει φοράει αντιανεμικό μπουφάν το οποίο διατηρεί στρώμα αέρα χωρίς να αφήνει μα εισέρχεται άλλο απ'έξω; Και με

Ένα μοτοσυκλετιστή που δεν φοράει μπουφάν και όλος ο αέρας χτυπάει απευθείας στο δέρμα του;
    ..................

Μα τι λες τωρα?

Διαφωνεις στο ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ?

Με ρωτας δηλαδη ποιος θα κρυωνει πιο πολυ ...

Ενας που καθεται σ' ενα ψυγειο ντυμενος ή ενας που καθεται γυμνος?

Προφανως (οπως ξαναπα), να ΔΕΝ εχεις αντιανεμικη προστασια το w.c.f. κα εχει πιο ΑΜΕΣΗ επιδραση στο σωμα σου, πραγμα που ΔΕΝ θα σε ευχαριστει (αν δεν ειναι καλοκαιρι)!

Δεν παυει ομως ΚΑΙ με αντιανεμικη προστασια, να εισαι εκτεθειμενος σε "χαμηλοτερη" θερμοκρασια ...

Ρε μηπως εγω δεν μπορω να καταλαβω την ερωτηση?

Με ότι έχω τρέχω Το avatar του/της karamoto

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Κρυο και ταχύτητα...

Δεν ρωτάω αυτό!

Λέω πως την αίσθηση του κρύου από τον αέρα την νιώθεις αν ο αέρας φάνει στο σώμα σου.

ΜΟΝΟ ΑΝ ΤΟ ΣΩΜΑ ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΕ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΕΡΑ.

Φίλε villy καλά στα λέει ο crs-k και ας έχει μονίμως την γούνα πάνω του (ως μονόλυκος).

Όπως λοιπόν σωστά λέει όταν σε χτυπάει ο αέρας είναι ισοδύναμο με το να σε βάλουν σε χαμηλότερη θερμοκρασία.

Πες λοιπόν ότι έχει 15βαθμούς και δεν φυσάει. Βάζεις λοιπόν ένα φλίς και λες καθάρισα. Η μόνωση που προσφέρει το φλις (όπως ήδη αναφέρθηκε) προσφέρεται από τον αέρα που εγκλοβίζει το φλίς τον οποίο ζεσταίνουμε με το σώμα μας από μέσα (ενώ ο εξωτερικός αέρας προσπαθεί να τον κρυώσει). Αν το φλις είναι αρκετά χοντρό η απώλεια θερμότητας είναι μικρή και εμείς είμαστε ζεστοί.

Έστω τώρα ότι έχει 15 βαθμους αλλά φυσάει. Αν βάλουμε πάλι το φλις ισχύουν όλα που είχαμε απουσία αέρα αλλά ο αέρας τώρα μπορεί να κάνει και κάτι ακόμα. Μπορεί να εισχωρήσει στο φλίς και να εκτοπίσει όλο τον ζεστό αέρα αντικαθιστώντας τον με κρύο αέρα. Βάζοντας το αντιανεμικό σταματάμε αυτό το φαινόμενο. Άρα τώρα είναι σαν να έχει 15 βαθμούς χωρίς αέρα?

Όχι γιατί ο αέρας (παρότι που δεν φτάνει κατευθείαν στο δέρμα μας) χτυπάει το αντιανεμικό και αποροφά πολύ περισσότερη θερμότητα από ότι αν ήταν ακίνητος και πράγματι αισθανόμαστε περισσότερο κρύο από τους 15 και ας φοράμε το σούπερ αντιανεμικό.

Σε αυτό που πάντως έχεις δίκιο είναι ότι ο κάθε τύπος τέτοιας μορφής περιέχει υποθέσεις και δεν έχει απόλυτη ακρίβεια σου λέει όμως τι να φορέσεις στο κρύο και τον αέρα χωρίς να πάθεις κρυοπαγήματα.
    Το αντιανεμικό δεν ισοδυναμεί με αυτοκίνητο.
    Δρομερός και τριάθλιος....

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Κρυο και ταχύτητα...

Αρχικά δημιουργήθηκε από karamoto
    Φίλε villy καλά στα λέει ο crs-k και ας έχει μονίμως την γούνα πάνω του (ως μονόλυκος).

Όπως λοιπόν σωστά λέει όταν σε χτυπάει ο αέρας είναι ισοδύναμο με το να σε βάλουν σε χαμηλότερη θερμοκρασία.

Δεν διαφωνούμε σ'αυτό!

Πες λοιπόν ότι έχει 15βαθμούς και δεν φυσάει. Βάζεις λοιπόν ένα φλίς και λες καθάρισα. Η μόνωση που προσφέρει το φλις (όπως ήδη αναφέρθηκε) προσφέρεται από τον αέρα που εγκλοβίζει το φλίς τον οποίο ζεσταίνουμε με το σώμα μας από μέσα (ενώ ο εξωτερικός αέρας προσπαθεί να τον κρυώσει). Αν το φλις είναι αρκετά χοντρό η απώλεια θερμότητας είναι μικρή και εμείς είμαστε ζεστοί.

Ορθότατο!

Έστω τώρα ότι έχει 15 βαθμους αλλά φυσάει. Αν βάλουμε πάλι το φλις ισχύουν όλα που είχαμε απουσία αέρα αλλά ο αέρας τώρα μπορεί να κάνει και κάτι ακόμα. Μπορεί να εισχωρήσει στο φλίς και να εκτοπίσει όλο τον ζεστό αέρα αντικαθιστώντας τον με κρύο αέρα. Βάζοντας το αντιανεμικό σταματάμε αυτό το φαινόμενο. Άρα τώρα είναι σαν να έχει 15 βαθμούς χωρίς αέρα?

Όχι γιατί ο αέρας (παρότι που δεν φτάνει κατευθείαν στο δέρμα μας) χτυπάει το αντιανεμικό και αποροφά πολύ περισσότερη θερμότητα από ότι αν ήταν ακίνητος και πράγματι αισθανόμαστε περισσότερο κρύο από τους 15 και ας φοράμε το σούπερ αντιανεμικό.
    Συμφωνώ αλλά η απώλεια θερμότητας χωρίς το αντιανεμικό δεν έχει καμία σχέση μ'αυτή με το αντιανεμικό. (Πολύ χοντρικά μιλώντας, στην πρώτη περίπτωση έχουμε ανταλλαγή θερμότητας μέσω ρευμάτων, ενώ στην δεύτερη μέσω επαφής. Η πρώτη είναι πολύ-πολυ πιο γρήγορη!)

Σε αυτό που πάντως έχεις δίκιο είναι ότι ο κάθε τύπος τέτοιας μορφής περιέχει υποθέσεις

Εκεί ακριβώς θέλω να καταλήξω. Δεν έχεις την απώλεια θερμότητας που λέει ο τύπος εσχέτως της ένδυσης! Η τελευταία είναι πολύ σημαντικός παράγοντας που παραβλέπεται. Και έχω την εντύπωση ότι αυτός ο τυπος, με αυτή την απώλεια θερμότητας ισχύει όταν ο αέρας έρχεται σε αμεση επαφή με το δέρμα, και δεν μπορεί να χρησιμοποιείται γενικά.

Παίζουμε?

Θέλω...
    Θέλω κι άλλες...

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Κρυο και ταχύτητα...

.................................
    Εκεί ακριβώς θέλω να καταλήξω. Δεν έχεις την απώλεια θερμότητας που λέει ο τύπος εσχέτως της ένδυσης! Η τελευταία είναι πολύ σημαντικός παράγοντας που παραβλέπεται. Και έχω την εντύπωση ότι αυτός ο τυπος, με αυτή την απώλεια θερμότητας ισχύει όταν ο αέρας έρχεται σε αμεση επαφή με το δέρμα, και δεν μπορεί να χρησιμοποιείται γενικά.

Ρε αγορι μου γλυκο ...

Ο "τυπος" ισχυει μια χαρα για την επιφανεια του ΑΝΤΙΑΝΕΜΙΚΟΥ αφου μονο μ' αυτο ερχεται σε επαφη ο αερας!

Αφου λοιπον "κατεβαζει" εκει κατα 10 βαθμους την θερμοκρασια, θα εχουμε και καποια (πολυ λιγοτερη) απωλεια θερμοτητας προς τα μεσα ...

ΔΕΝ ισχυει λοιπον αυτο που πρωτοειπες, οτι δηλαδη, ειναι "σαν να ΜΗΝ τρεχει τιπτις" !

Κατι τρεχει, αλλα σαφως πολυ λιγοτερο, απ' το να ΜΗΝ ειχαμε αντιανεμικη προστασια ... :wacko:

Σελίδα 2 από 4 ΠρώτοΠρώτο 1234 ΤελευταίοΤελευταίο

Παρόμοια θέματα

1. Κίνδυνος και Ταχύτητα
    από reflection στο forum Γενικά περί μοτοσικλέτας
    Απαντήσεις: 304
    Τελευταίο μήνυμα: 07/03/2012, 15:04
  2. Κρυο και καταναλωση
    από MUSTILI στο forum Suzuki V-Strom series
    Απαντήσεις: 10
    Τελευταίο μήνυμα: 19/12/2006, 18:18
  3. Προστασια απο το κρυο και τον παγο