Τι να πεις. Και γω από τα Χανιά είμαι και έχω απηυδύσει με τις μαμακίες που βλέπω στον δρόμο. Χτες το βράδυ ήμουν μάρτυρας ενός τροχαίου στην οδό Κισάμου. Ήταν 2 το πρωί. Μπροστά μου μία πιτσιρίκα πάνω σε παπάκι με το κράνος στον αγκώνα. Εγώ πίσω της, περίπου στα 100 μέτρα. Πήγαινα σταθερά και είχα σκοπό στο επόμενο φανάρι να της πω με όσο πιο ωραίο τρόπο μπορούσα να φορέσει το κράνος...Αμ δεν πρόλαβα. Στα 10 δευτερόλεπτα από την σκέψη μου ένας ΜΑΛΑΚΑΣ (συγνώμη για την έκφραση αλλά δεν αντέχω) αποφάσισε να κάνει επιτόπια πάνω στην τεράστια ευθεία της Κισάμου μπροστά από το παπάκι. Η σύγκρουση ήταν απίστευτη. Το παπάκι σε ένα δευτερόλεπτο είχε εξαφανιστεί. Αυτή έπεσε με την μούρη πάνω στην πόρτα του οδηγού και έπεσε σαν σακί άμμος στην άσφαλτο. Αυτός έβαλε όπισθεν και πήγε πίσω. Κατέβηκα από την μηχανή και είδα την κοπέλα γεμάτη αίματα και το πρόσωπο της κομμένο σε αρκετά σημεία. Αμέσως μαζεύτηκε κόσμος και προσπαθήσαμε να την ηρεμήσουμε. Της είπα να ηρεμήσει και ότι δεν έχει τίποτα, να μην ανησυχεί. Δεν είχε σπάσει κόκκαλα απ' ότι φαινόταν. δεν διέτρεχε άμεσο κίνδυνο αλλά το πρόσωπο της είχε σχεδόν παραμορφωθεί. Από τα πρώτα που είδα ήταν αίμα από στόμα, μύτη και μεγάλο κοψίματα σε όλο το πρόσωπο. Μιλούσε, είχε τις αισθήσεις της και δεν φαινόταν να έχει κτυπήσει στον αυχένα. Ήρθε αστυνομία, ασθενοφόρο και...τα φιλαράκια της από την περιοχή του Πασακακίου. Όσοι είναι από Χανιά γνωρίζουν. Το τι τους έσουρα δεν λέγεται και εξηγώ: "Γιατί ρε οδηγάτε χωρίς κράνος; Αν φορούσε κράνος δεν θα είχε πάθει τίποτα ενώ τώρα θα τρέχει για χρόνια σε πλαστικές και χειρούργους. Δεν το καταλαβαίνετε ότι το κράνος το έχουμε για το κεφάλι και όχι για τον αγκώνα;" Αυτό που βρήκαν να μου απαντήσουν ήταν: "Έλα ρε φίλε το κράνος φταίει ή ο μαλάκς που έκανε επιτόπια;"...
Το πως κατάφερα να γυρίσω σπίτι μου δεν ξέρω. Είχα την εικόνα της σύγκρουσης συνέχεια στο μυαλό μου αλλά και τις παράξενες εκείνες σκέψεις του τί θα γινόταν αν είχα φύγει από το μπαράκι 10 δευτερόλεπτα νωρίτερα...
Οι γονείς έχουν πάντα το φταίξιμο. Οι νόμοι δεν είναι αρκετοί για να καλύψουν το κενό. Χρειάζεται μια αναπροσαρμογή και κοινωνική πολιτική ευρωπαϊκών δεδομένων όσον αφορά το κράνος. Τα μεγάλα πρόστιμα δεν είναι η λύση. Το πρόβλημα ξεκινά από την έλλειψη παιδείας (και σε γονείς και σε παιδιά). Τα παιδιά δεν είναι άμοιρα βέβαια ευθυνών. Οφείλουν κι αυτά να φοράνε το κράνος. Δικαιολογίες όπως μου χαλάει το μαλί, δεν βλέπω καλά, δεν ακούω καλά κ.τ.λ. είναι αδιανόητες.