Σελίδα 3 από 5 ΠρώτοΠρώτο 12345 ΤελευταίοΤελευταίο
Προβολή αποτελεσμάτων 31 έως 45 από 72

Θέμα: 10-30 ή 10-40 ;

Μέλος
    Παράθεση Δημοσιεύθηκε αρχικά από Bowleno Προβολή μηνύματος
    Ποια μοτέρ απαιτούν τέτοιο λάδι από κούτα;
    Για μηχανάκια μιλάμε, έτσι; τα τρακτέρ κ.λ.π. εξαιρούνται του παρόντος θρεντ
    Moto Guzzi

Παλαιό μέλος Το avatar του/της MG-KTiNoS
    Παράθεση Δημοσιεύθηκε αρχικά από gior-gos Προβολή μηνύματος
    Αερόψυκτα μότο γκούζι

Το άνω όριο;

Γιώργο στο μηχανάκι σου θα βάλεις 10 40 φουλ συνθετικό
    ότι κι αν λένε

Βενζίνη καλλίτερα όχι την απλή V power όταν έχει προσφορά (κάθε Τριτη τη βγάζουν νομίζω)
    Στο μάστορα που έβαλε το 60ρι μην ξαναπάς
    ανανήψαντας

Σας κάνω πολύ κέφι...
    Ρώτησα αν με το 40αρι πάει λιγότερο λάδι στην κεφαλή και καταλήξαμε σε θερμοκρασίες και Ιταλικά...

Παλαιό μέλος Το avatar του/της gior-gos
    Παράθεση Δημοσιεύθηκε αρχικά από MG-KTiNoS Προβολή μηνύματος
    Γιώργο στο μηχανάκι σου θα βάλεις 10 40 φουλ συνθετικό
    ότι κι αν λένε

Βενζίνη καλλίτερα όχι την απλή V power όταν έχει προσφορά (κάθε Τριτη τη βγάζουν νομίζω)
    Στο μάστορα που έβαλε το 60ρι μην ξαναπάς
    Νομίζω έχουμε μπερδευτεί Νικόλα
    Μιλάω για το honda sh 150. Ναι, τα 15-50 είναι μαλακία γι αυτό το μηχανάκι και δεν θα τα ξαναβάλω, αν και δεν νομίζω ότι θα πάθει τίποτα· του κόβει όμως πολύ σε στροφάρισμα. Είμαι μεταξύ 10-30 και 10-40, με τρώει ο κώλος μου περισσότερο για τα 10-30 γιατί θα πηγαίνει καλύτερα.

hercooligan Το avatar του/της doctoras
    Παράθεση Δημοσιεύθηκε αρχικά από lazkal Προβολή μηνύματος
    Σας κάνω πολύ κέφι...
    Ρώτησα αν με το 40αρι πάει λιγότερο λάδι στην κεφαλή και καταλήξαμε σε θερμοκρασίες και Ιταλικά...
    Γιαυτο ακριβώς τον λόγο είναι καλύτερα να ακολουθήσεις την προτροπή του κατασκευαστή, είναι αυτός που έκανε τα περισσότερες τεκμηριωμένες δοκιμές για το μηχανάκι σου

Παλαιό μέλος
    Λάδι diesel 15-40 βάλε, πιάνει χοντρό φιλμ στα μέταλλα και δεν έχει αντιτριβικά να σου χαλάσει τον συμπλέκτη.

Παλαιό μέλος Το avatar του/της MG-KTiNoS
    Σας κάνω πολύ κέφι...
    Αν και ο διάλογος εδώ μέσα κουράζει γιατί οι περισσότεροι
    όχι μόνο δεν ξέρουν τι τους γίνεται αλλά δεν έχουν κανένα
    πρόβλημα να πουν και ότι νομίζουν

Η απάντηση σε ότι ρωτάς είναι ότι μάλλον εξαρτάτε απ τη θερμοκρασία
    αφού αυτή επηρεάζει και την εσωτερική τριβή του λαδιού (και την πυκνότητα )

Το πως κυκλοφορεί το λάδι όμως μέσα στον κινητήρα είναι μελέτη πολύ δύσκολη που συνήθως κάνουν αεροναυπηγοί
    (ούτε εγώ το περίμενα)
    Άρα κρατάω μια πισινή

Εμπειρικά όμως σε όλα τα μηχανάκια που έχω αλλάξει εγώ
    ο μπρό οι φίλοι μου και σε αρκετές λέσχες που είχα την κουβέντα
    είναι ότι το 10 40 κουμπώνει καλλίτερα στην Ελλάδα ειδικά το καλοκαίρι
    ανανήψαντας

Παλαιό μέλος Το avatar του/της stefanos
    Σας κάνω πολύ κέφι...
    Αν πήγαινε το ίδιο θα ήταν αντίθετο με τους νόμους της φύσης.
    Αλλά το λιγότερο θα έχει και μεγαλύτερο ιξώδες.
    Και από την άλλη επί του ερωτήματος, η κλίμακα SAE είναι κλίμακα δεν είναι τιμή.
    Το 30 στα μπουκάλια σημαίνει ότι στους 100 βαθμούς το περιεχόμενο έχει κινηματικό ιξώδες από 9,3 έως 12,5 cSt
    ενώ το 40 από 12,5 έως 16,3 cSt.
    Καταλαβαίνεις ότι τα λάδια στο άνω όριο του 30 και κάτω όριο του 40 έχουν ουσιαστικά ίδιο ιξώδες.
    Και βέβαια αυτό στους 100 βαθμούς.
    Στους 110 ένα 40άρι με χαμηλό vi μπορεί να έχει μικρότερο ιξώδες από ένα 30άρι με μεγαλύτερο vi.

Μέλος Το avatar του/της Sorath
    Παράθεση Δημοσιεύθηκε αρχικά από gior-gos Προβολή μηνύματος
    Νομίζω έχουμε μπερδευτεί Νικόλα
    Μιλάω για το honda sh 150. Ναι, τα 15-50 είναι μαλακία γι αυτό το μηχανάκι και δεν θα τα ξαναβάλω, αν και δεν νομίζω ότι θα πάθει τίποτα· του κόβει όμως πολύ σε στροφάρισμα. Είμαι μεταξύ 10-30 και 10-40, με τρώει ο κώλος μου περισσότερο για τα 10-30 γιατί θα πηγαίνει καλύτερα.
    Για SH 10w-30 MB παντα. Βγαζει η motul και ειναι μια χαρα.

17 χρονια αυτο εβαζα και εβγαλα 100.000χλμ απροβληματιστα.

Παλαιό μέλος Το avatar του/της STF
    Να απαντήσουν ΜΟΝΟ όσοι γνωρίζουν ...
    Για το CB500X του 23 , προτείνει ο κατασκευαστής 10-30 .
    Έλα όμως που τα διαθέσιμα λάδια στην αγορά είναι λίγα .
    Ενώ στο 10-40 υπάρχει πληθώρα επιλογών .
    Επίσης η αντίληψη (και σε αυτό το forum ) "χειμώνα 10-30 , καλοκαίρι 10-40 " είναι ευρέως διαδεδομένη.
    Σε διάφορα forum έχω διαβάσει ότι η Honda στους νέους κινητήρες προτείνει το 10-30 για οικονομία καυσίμων και γρηγορότερη προθέρμανση (άρα καλύτερη λειτουργία ) .
    Βέβαια αυτά είναι απόψεις διαφόρων και δεν υπάρχει κάποια τοποθέτηση επίσημη, οπότε δεν γνωρίζω αν στέκουν .
    Το ερώτημά μου είναι : Υπάρχει Θεός ? Μήπως λόγω της σχεδίασης του κινητήρα για λειτουργία με 30αρι λάδι , αν εγω του βάλω 40άρι , δεν έχει την ιδια ποσότητα παροχής προς την κεφαλή (διαμέσου των εδράνων του στροφάλου ) .
    Ή με άλλα λόγια μήπως οι ανοχές εκει είναι υπολογισμένες για 30άρι λάδι (λογικό), οπότε το 40άρι θα "ρέει πιο αργά " ?
    Οι υπόλοιπες εταιρίες (και η Honda παλιότερα ) δίνουν ένα διάγραμμα με θερμοκρασίες και ιξώδη , με βάση το οποίο θα έπρεπε να βάζουμε 10-40 .
    Μήπως λοιπόν είναι πλέον μονόδρομος για τους νέους κινητήρες το 10-30 ?
    Ή να βάλω το 10-40 και ότι ήθελε προκύψει ?
    Επισυνάπτω και το διάγραμμα λίπανσης (στα πορτογαλικά!!)
    Αν κάποιος γνωρίζει αν θα έχω λιγότερο λάδι στην κεφαλή ας απαντήσει ...
    Οι τιμές στο ιξώδες είναι κλίμακες. Η πρώτη τιμή αφορά τον βαθμό ιξώδους που απαιτείται κατά την εκκίνηση του κινητήρα και η δεύτερη την επιθυμητή τιμή ιξώδους κατά την λειοτυργία του κινητήρα (αυτό το δεύτερο συνυπολογίζει την θερμοκρασία περιβάλλοντος). Το ερώτημα λοιπόν είναι αν "ακούμε το εργοστάσιο ή κάνουμε του κεφαλιού μας ή του κεφαλιού του μηχανικού;" Η απάντηση είναι πως καλό θα είναι να ακούμε αυτό που προτείνει το εργοστάσιο. Εκτός αν νομίζετε πως η Χόνδα προτείνει κάτι που θα κάνει τους κινητήρες της αναξιόπστους σε βάθος χρόνου. Κάποτε το σύνηθες ήταν τα εργοστάσια να παραθέτουν πίνακες που προτείναν λάδια με ιξώδες αναλόγως της θερμοκρασίας μια περιοχής. Κάποτε. Κάποτε και κάποιοι, όχι πάντα όλοι. Σήμερα ΠΑΝΤΩΣ η Χόνδα λέει 10w 30. Εγώ λέω να προσαρμοστούμε σε αυτό γιατί η Χόνδα ξέρει. Ή μήπως να κάνουμε ότι λέει ο Μπάμπης, ο Μανώλης και οι άλλοι; Το ερώτημα απαντάτε μόνο του και δεν χρειάζεται να μπαίνουμε σε αναλύσεις του τύπου περί οπών διέλευσης του λαδιού, κραμμάτων μετάλλων των κινούμενων μερών και περιοχών ανοχών του εύρους των εξωτερικών θερμοκρασιών. Αν η Χόνδα θεωρούσε ότι στην Ελλάδα πρέπει να τοποθετηθεί άλλο λάδι απ΄πο αυτό που θα βάλεις στην Γερμανία θα το έκανε, να είστε σίγουροι (γιατί κάποτε το έκανε). Τώρα υποδυκνύει άλλα πράγματα με τα οποία πρέπει ο ιδιοκτήτης -και ο μηχανικός- να συμμορφώνεται. Δεν ξέρω αν κάποιοι πιστεύετε ότι είναι ψιλά γράμματα αυτά, θυμίζω όμως πως στο θέμα λάδι οι περισσότεροι αλλάζουμε τα λάδια συχνότερα από τα προτεινόμενα από το εργοστάσια που σημαίνει πως το θέμα λάδι το συνδέουμε απόλυτα με την μακροζωία του κινητήρα επομένως εκτός από τακτική αλλαγή καλό θα είναι να βάζουμε και το σωστό λάδι (που είναι το λάδι που συστήνει ο κατασκευαστής της μοτοσυκλέτας).

Παράθεση Δημοσιεύθηκε αρχικά από Sorath Προβολή μηνύματος
    Για SH 10w-30 MB παντα. Βγαζει η motul και ειναι μια χαρα.

17 χρονια αυτο εβαζα και εβγαλα 100.000χλμ απροβληματιστα.
    Και πολύ σωστά κάνεις. Τα περισσότερα σκούτερ βαράνε μπιέλες γιατί οι οπές διέλευσης λαδιού είναι μικρές και σχεδόν κανένας δεν τα ζεσταίνει ούτε για ένα λεπτό και με το που βγαίνουν στο δρόμο βιαστικοί να πάνε στη δουλεία τους αρχίζουν και τα σπάνε στις εκκινήσεις στα φανάρια. Οι περισσότερες εταιρείες έχουν 10-30 με ένδειξη για σκούτερ.

Κάτι διάβασα για Moto Guzzi.... φαντάζομαι ότι γνωρίζουμε ότι έχουμε άλλη διάταξη κινητήρα και παρόμοιο σύστημα λίπνασης με τους boxer της BMW;. Για αυτό και οι διαφορετικές τιμές (σχεδόν αυτοκινητάδικες). Άλλη λίπναση για το μοτέρ και άλλη για το κιβώτιο ταχυτήτων.

the Overlord Το avatar του/της karellen
    Moderator
    Παράθεση Δημοσιεύθηκε αρχικά από STF Προβολή μηνύματος
    Κάτι διάβασα για Moto Guzzi.... φαντάζομαι ότι γνωρίζουμε ότι έχουμε άλλη διάταξη κινητήρα και παρόμοιο σύστημα λίπνασης με τους boxer της BMW;. Για αυτό και οι διαφορετικές τιμές (σχεδόν αυτοκινητάδικες). Άλλη λίπναση για το μοτέρ και άλλη για το κιβώτιο ταχυτήτων.
    Όχι πλέον Στέφανε. Από το '13 κι ύστερα τα lc εχουν ενσωματώσει το κιβώτιο στον κινητήρα και λιπαινονται πλέον με το ίδιο λάδι.
    Μυστήριο παραμένει πάντως μια άλλη αλλαγή, στα αεροψυκτα η bmw συνιστούσε απλό ορυκτελαιο 20-50 ενώ τώρα στα καινούργια 5-30 και αυστηρά συνθετικό!

O Γαμωbowler Το avatar του/της Bowleno
    Moderator
    Παράθεση Δημοσιεύθηκε αρχικά από karellen Προβολή μηνύματος
    Όχι πλέον Στέφανε. Από το '13 κι ύστερα τα lc εχουν ενσωματώσει το κιβώτιο στον κινητήρα και λιπαινονται πλέον με το ίδιο λάδι.
    Μυστήριο παραμένει πάντως μια άλλη αλλαγή, στα αεροψυκτα η bmw συνιστούσε απλό ορυκτελαιο 20-50 ενώ τώρα στα καινούργια 5-30 και αυστηρά συνθετικό!
    Προφανώς, άλλα μέταλλα, άλλες ανοχές, φαντάζομαι...
    εγώ άθεος; ισα-ισα, εχω τρεις: το μυαλό μου, τα χέρια μου και τα πόδια μου

Παράθεση Δημοσιεύθηκε αρχικά από STF Προβολή μηνύματος
    Το ερώτημα λοιπόν είναι αν "ακούμε το εργοστάσιο ή κάνουμε του κεφαλιού μας ή του κεφαλιού του μηχανικού;" Η απάντηση είναι πως καλό θα είναι να ακούμε αυτό που προτείνει το εργοστάσιο. Εκτός αν νομίζετε πως η Χόνδα προτείνει κάτι που θα κάνει τους κινητήρες της αναξιόπστους σε βάθος χρόνου. Κάποτε το σύνηθες ήταν τα εργοστάσια να παραθέτουν πίνακες που προτείναν λάδια με ιξώδες αναλόγως της θερμοκρασίας μια περιοχής. Κάποτε. Κάποτε και κάποιοι, όχι πάντα όλοι. Σήμερα ΠΑΝΤΩΣ η Χόνδα λέει 10w 30. Εγώ λέω να προσαρμοστούμε σε αυτό γιατί η Χόνδα ξέρει. Ή μήπως να κάνουμε ότι λέει ο Μπάμπης, ο Μανώλης και οι άλλοι;
    Δεν είπα ότι το 10-40 λιπαίνει καλύτερα απο το 10-30 .

Αναρωτιέμαι αν η μετάβαση σε 10-30 απο την Honda έγινε για λόγους οικονομίας καυσίμου ( Τα υβριδικά της Toyota δουλεύουν με 0-30 στην Ελλάδα )και κατ'επέκταση ευκολία στην επίτευξη των προδιαγραφών ρύπων . Σε αυτή τη περίπτωση προτιμώ να "σπαταλώ " λίγο περισσότερο καύσιμο με το 10-40 , και να έχω μεγάλο όφελος απο την τιμή αγοράς του λιπαντικού .
    Ενδεικτικά το Castrol Power 1 έχει 7,80 το 10-40 και 9 !! το 10-30 .

Αν όμως έχει ΑΛΛΑΞΕΙ η διαδικασία κατασκευής του μοτέρ και συναρμολογείται με μικρότερες ανοχές τότε ΠΡΟΦΑΝΩΣ πάω πάσο και μένω στα αυγά μου (10-30).

Το λέω αυτό γιατί τα αντίστοιχα κινέζικα πχ Voge (πιστή αντιγραφή του μοτέρ ) προτείνονται με 10-40

Μέλος
    Δεν είπα ότι το 10-40 λιπαίνει καλύτερα απο το 10-30 .

Αναρωτιέμαι αν η μετάβαση σε 10-30 απο την Honda έγινε για λόγους οικονομίας καυσίμου ( Τα υβριδικά της Toyota δουλεύουν με 0-30 στην Ελλάδα )και κατ'επέκταση ευκολία στην επίτευξη των προδιαγραφών ρύπων . Σε αυτή τη περίπτωση προτιμώ να "σπαταλώ " λίγο περισσότερο καύσιμο με το 10-40 , και να έχω μεγάλο όφελος απο την τιμή αγοράς του λιπαντικού .
    Ενδεικτικά το Castrol Power 1 έχει 7,80 το 10-40 και 9 !! το 10-30 .

Αν όμως έχει ΑΛΛΑΞΕΙ η διαδικασία κατασκευής του μοτέρ και συναρμολογείται με μικρότερες ανοχές τότε ΠΡΟΦΑΝΩΣ πάω πάσο και μένω στα αυγά μου (10-30).

Το λέω αυτό γιατί τα αντίστοιχα κινέζικα πχ Voge (πιστή αντιγραφή του μοτέρ ) προτείνονται με 10-40
    Ποιο πολύ σημασία παίζει το HTHS από το ιξώδες και επισης τι Group oil είναι.

της Honda ορυκτέλαια είναι και λένε αλλαγές στις 6.000χλμ, απλό λάδι δηλαδή.

Μόνο η Honda βάζει / προτείνει 10W30 στις μοτοσικλέτες της πλεον, για οικονομία καυσίμου και περιβαλλοντικούς παράγοντες.

Ακόμα και στο XR650L λέει 10W30 στο σημερα, ασχέτως αν θα το κάνει νερό τελείως και λίαν συντόμως με τις θερμοκρασίες που πιάνει ως μοτέρ, το οποίο είναι αρχαίο, αλλά το γράφει στο manual.
    Παλαιότερα έγραφε 10W40, και είχε και το σχεδιάγραμμα με τις εξωτερικές συνθήκες.

Τώρα για το HTHS πχ Redline 10W30 Motorcycle oil έχει HTHS 3.8

πχ Redline 0W20 έχει HTHS 2.9 , και στους 100C έχει 9, και τα 30αρια ξεκινάνε από 9.3

για το info στο HRC kit manual του CBR1000SP προτείνει 0W30, και οι συνθήκες λειτουργίας θα είναι αγωνιστική χρήση.
    Δεν νομίζω να το προτείνει τυχαία.

Μπορείς να διαβάσεις ένα νήμα του Oldman εδώ μέσα που εξηγεί ωραία και αναλυτικά, ή να δεις μερικά πράγματα στο φόρουμ bob is the oil guy (εκεί τα κάνουν ανάλυση σε εργαστήρια και το ψάχνουν).

Λάδια στο εμπόριο 10W30 υπάρχουν

Amsoil 10W30 Metric Motorcycle oil
    Redline 10W30 Motorcycle oil
    Motul 10W30 7100 και 5100
    Motul 10W30 300V FL
    Repsol
    IPONE Katana Full power
    και άλλα...

Παλαιό μέλος Το avatar του/της toyar
    Εφόσον η honda λέει 10w30...
    Επειδή τα σημερινά μοτέρ κατασκευάζονται με μικρές ανοχές...
    Επειδή το μοτέρ σου είναι υδρόψυκτο και δεν έχει πολλά χλμ...
    Εγώ θα έβαζα 10w30 ήμισυνθετικο

Σελίδα 3 από 5 ΠρώτοΠρώτο 12345 ΤελευταίοΤελευταίο

Παρόμοια θέματα

1. Βίντεο από Wolf Racing SM Attack 30-31/10/2010
    από Zack στο forum Track Days
    Απαντήσεις: 0
    Τελευταίο μήνυμα: 26/11/2010, 09:54
  2. Απαντήσεις: 8
    Τελευταίο μήνυμα: 26/10/2010, 00:44
  3. Καλημέρες, Παρασκευή 30 Ιουλίου '10
    από Operater στο forum Καλημέρες κι ευχολόγια
    Απαντήσεις: 8