Hταν αυτος που κυρηξε
Ο έχων δύο χιτώνας μεταδότω τω μη έχοντι, και ο έχων βρώματα ομοίως ποιείτω....
![]()
Hταν αυτος που κυρηξε
Ο έχων δύο χιτώνας μεταδότω τω μη έχοντι, και ο έχων βρώματα ομοίως ποιείτω....
![]()
Πως καταλήγεις στο τελευταίο, πότε είπα κάτι τέτοιο? Εγώ απορία έθεσα. Προφανώς και υπάρχουν λαμπρά παραδείγματα ανθρώπων που θυσιάστηκαν για το σύνολο.
Αυτό δεν αλλάζει όμως την αντοχή και διαχρονικότητα των «επί Πάρτης» συστημάτων. Γιατί?
Ποιό είναι το χαρακτηριστικό που είναι κοινό (από την αρχαιότητα) μεταξύ των συστημάτων αυτών, εκτός της «υπόσχεσης» βελτίωσης της παρτάρας μας (με κάθε τρόπο). Μην κολλάς στο οτι το λέω ξερά, στην ουσία αναφέρομαι.
Ποιό ήταν το αλτρουιστικό/πλουραλιστικό σύστημα που άντεξε στους αιώνες, χωρίς να καταφέρει να βελτιώσει το επίπεδο ζωής των υπηκόων/οπαδών/πιστών/ψηφοφόρων του, συνήθως εις βάρος κάποιων άλλων?
Εύκολα μου έρχεται ως παράδειγμα ο Γκάντι πχ, αλλά η ουσία είναι πως απλά πέταξαν ένα δυνάστη από πάνω τους, για να καταλήξει η κοινωνία τους να έχει χιλιάδες/εκατομμύρια "ανεξάρτητους" μικρούς δυνάστες σύμφωνα με το οικονομικό μοντέλο που ακολούθησαν.
Και άσε τα οικονομικά συστήματα...θέλεις να πιάσουμε τις αγαπάτε αλλήλους θρησκείες?
ψυχή μου πιες, πιες όσο θες μήπως και πάρεις στροφές
Ο Γλάρος / ψόφα φούστη γλάρε
ψαναψόφα φούστη γλάρε
Μα συμφωνήσαμε από την αρχή σε αυτό .
Δεν υπαρχει «σύστημα» , «έθνος» ,»κυβέρνηση» κλπ που να μην είναι παρτακιας .πος μαλλον διαχρονικα.
Το κοινό τους χαρακτηριστικό ,κατά την γνώμη μου , είναι η εξουσία .
Η εξουσία είναι «παρτακιας» από μόνη της .
Εγω όμως λέω ότι , ευτυχώς , ανα τους αιώνες υπήρχαν ΑΝΘΡΩΠΟΙ που το αντιπάλευαν και κέρδισαν πολλά ,όχι για την πάρτη τους , αλλά για τους άλλους και τις επόμενες γενεές .
Σ αυτούς οφείλεται ,κατά κύριο λόγο , ότι «καλό» υπάρχει τώρα.
Μακαρι , να υπαρξουν κι αλλοι , να «καθαρίσουν» για όλους εμάς τους παρτακηδες .
Για τις θρησκείες τώρα , τι μου λες … δεν μιλάμε μόνο για καταπιεστική εξουσία , αλλά για σκοταδισμό… άστες εκεί , στον μεσαίωνα τους..
Μίνι παρατήρηση/παρένθεση...
Ακόμα και η μεγαλύτερη πράξη αυτοθυσίας έχει (και) εγωκεντρικά κίνητρα.
Που έχουν δηλαδή κέντρο το «εγώ» του καθενός (εγώ πιστεύω πως πρέπει "Χ", ή εγώ θέλω να "Ψ", κοκ).
Παρακαλώ, συνεχίστε ελεύθερα...
Πρόσεχε τι εύχεσαι, γιατί κάποτε μπορεί και να συμβεί!
Βρε κι εγώ γενικά μιλάω.
Υπάρχουν κάποιοι που και το σπίτι τους δώσανε, και τη ζωή τους δώσανε, και τα κέρατά τους τα τράγια.
Από τη στιγμή όμως που συμφωνούμε ότι η ανιδιοτέλεια είναι απλά μια λέξη, και αυτό το οποίο πρεσβεύει δεν μπορεί να συνυπαρξει με την ανθρώπινη φύση/συμπεριφορά, τότε κάθε ανθρώπινη πράξη πρέπει κάπως να την εντάξουμε στη σφαίρα της ιδιοτέλειας.
Σωστά?
Αυτός λοιπόν που λέει "Όξω η χωματερή από το σπίτι μου, ας τη βάλουνε στου δίπλα!", συμπεριφέρεται με τον απόλυτα φυσικό και ιδιοτελή τρόπο, κατά πως αρμόζει να συμπερφερθεί ως ανθρώπινο ον.
Αυτός που λέει "Φέρτε τη χωματερή στο σπίτι μου, ας υποφέρω εγώ για να ζήσουν καλύτερα οι άλλοι", συμπεριφέρεται αλλόκοτα και (φαινομενικά) θα μπορούσαμε να πούμε ότι συμπεριφέρεται ανιδιοτελώς.
Αυτό όμως είναι ανθρωπίνως αδυνατο. Το γιατί το εξηγήσαμε παραπάνω.
Άρα?
Λέει ψέματα?
Όχι απαραίτητα.
Απλά η ανάγκη για ιδιοτέλεια του συγκεκριμένου ανθρώπου καλύπτεται μέσα από την "αυτοθυσία" του.
Λίγο πιο "ανώμαλος" από τον πρώτο, αλλά και αυτός σε καμία περίπτωση δεν ξεφεύγει από τον κανόνα.
Μπορούμε απλά να τον χαρακτηρίσουμε νευρωτικό.
Όπως νευρωτικό μπορούμε να χαρακτηρίσουμε κι αυτόν που λέει "Όξω η χωματερή από το σπίτι μου, βάλτε τη στου δίπλα, και για μπόνους κρεμάστε τον κι απ'τ'άντερά του γιατί μου αρέσει η θέα"
Υπάρχει κάτι που να τους διαφοροποιεί άραγε?
Υπάρχει κάτι που να διαφοροποιεί τη Μητέρα Τερέζα από τον Charles Manson?
Τον Γκάντι από τον Αδόλφο?
Τον Γκεβάρα από το Στάλιν?
Είπα να σπασω τα στερεότυπα....
Όταν καταλάβουμε ότι παρόλη τη νοημοσύνη μας, παραμένουμε ζώα, τότε θα καταλάβουμε ότι δεν πάει μπροστά αυτό το πράγμα συλλογικά παρά μόνο επειδή κάποιες μονάδες ξεχώρισαν... και κάποιοι σαν προβατα (καλώς ή κακώς) έτρεξαν από πίσω μαζί τους.
Αλίμονο σ’ αυτούς που δεν ξέρουν ότι δεν ξέρουν αυτά που δεν ξέρουν.
ψυχή μου πιες, πιες όσο θες μήπως και πάρεις στροφές
Ο Γλάρος / ψόφα φούστη γλάρε
ψαναψόφα φούστη γλάρε
Γιάννης Σαββιδάκης-Το κορίτσι μου κοιμάται
https://www.youtube.com/watch?v=QUyOFT6qd4Y
Ρε Γιώργο, δεν λέμε και διαφορετικά πράγματα. Ας πουμε πως στην πάροδο των αιώνων, στις κοινωνικές δυνάμεις που προκάλεσαν τις αλλαγές υπήρχε ένας οικονομικός ντετερμινισμός και έγινε restart. Restart όμως με κάποιες αλλαγές των κανόνων και ανακάτεμα της τράπουλας κάθε φορά, όχι αλλαγή παιχνιδιού.