ισως να χεις δικιο..
ισως να χεις δικιο..
Σε καιρό ειρήνης τα παιδιά θάβουν τους γονείς τους.Σε καιρό πολέμου οι γονείς θάβουν τα παιδιά τους....και δυστηχώς είμαστε σε πόλεμο...στον δρόμο και όχι μόνο...
Καλό να είσαι μέτριος αρκεί να είσαι Καφές
Μπορείς να επιλέξεις να μη συμμετέχουν τα παιδά σου στον πόλεμο,ή τουλάχιστον να μη συμμετέχουν απ'την πιο ευάλωτη θέση(δίκυκλο).
Τέλως πάντων,μεγάλη κουβέντα.
Όποιος καβαλούσε ποτέ μηχανάκι,όντας έφηβος ή μη, και δεν παραδεχτεί ότι τουλάχιστον μία φορά έμεινε ζωντανός από καθαρή κωλοφαρδία, λέει ψέματα.
Επειδή υπήρξα κωλόφαρδος τόσο έφηβος(ως συνεπιβάτης,μηχανάκι δεν είχα) όσο και ως ενήλικος(με δικά μου λεφτά στα 28 πήρα μηχανή) δεν παίζει να πάρω στο γιό μου μηχανάκι,θα φροντίσω να τον κατευθύνω εγκαίρως σε άλλες διεξόδους ώστε να μη ζηλεύει ούτε να το'χει ανάγκη.
Αν πάρει μόνος του όταν ανεξαρτητοποιηθεί,πάω πάσο (πάλι όμως θα φοβάμαι).
Ο κόσμος είναι τρελαμένος και κυκολοφορούν περισσότερα αυτοκίνητα και σε πιό γρήγορους ρυθμούς απ' ότι πριν 20 χρόνια...
Τελευταία τροποποίηση από kostaspetrou; 25/08/2013 στις 23:18.
Κώστα σόρυ κιόλας αλλά απο τη μία λες μόνος σου πως σώθηκες απο τύχη και απο την άλλη αν πάει 18 και πάρει μοτό θα κάνεις τον σταυρό σου γιατί δεν θα του έχεις μάθει τίποτα καθότι θα τον έχεις κατευθύνει αλλού... (Γιατί αν θέλεις να του μάθεις θα πρέπει να του διδάξεις να φέρεται και να νιώθει σαν μοτοσικλετιστής αλλιώς άστο)
Τεσπα το μόνο που βλέπω απο πολλούς είναι φόβος. Δικαιολογημένος μεν γιατί είναι γονείς αλλά και πάλι σόρυ μα αν θέλετε να σιχτιρίσετε τις φοβίες σας ή να πείτε τον καημό σας δεν βλέπω πως θα μπορούσε η γνώμη σας να βοηθήσει εμάς τους υπόλοιπους.
Οκ μοτοσικλετιστές είμαστε συνειδητά και γνωρίζουμε τους κινδύνους καλά, δεν χρειάζεται να τους αναφέρουμε επαναλαμβάνοντας το πόσο φοβόμαστε.
Σε αυτό το κλίμα... στον δικό μου γιό όταν τον έχω στη μοτό του εξηγώ τι είναι για εμένα το σωστό για να επιβιώσει και γιατί κάνω διάφορα που δεν γνωρίζει.
Η ουσία δεν είναι να τα κατανοήσει άριστα αλλά να αποκτήσει βιώματα. Πχ όταν σταματάω στο stop των άλλων φροντίζω πάντα να του θυμίζω πως το σκεπτικό του μοτοσικλετιστή είναι πέρα απο τη δική του οδήγηση, να προλάβει τα τυχόν λάθη των άλλων για να επιβιώσει.
Αν θέλετε ευκαιρίας δοθείσης πείτε καμιά συμβουλή και αφήστε τα μακάβρια και τις φοβίες στους άλλους.
Φιλικότατα γιατί το θέμα καίει...![]()
it's all a matter of perception
ο ορισμός του ανθρωπάκου: look on and do nothing
Ξαναδιάβασε ρε συ τί έγραψα,λάθος κατάλαβες.
Ξαναεξηγώ.
Ως γονιός επιλέγω να μη του πάρω μηχανάκι διότι δεν εμπιστεύομαι τους άλλους που ενδέχεται να τον τρακάρουν και γενικά μια πτώση σε δρόμο(και τα δυο συμβαίνουν πολύ συχνά).
Σου φαίνεται παράλογο;
Όταν πάει 18,θα είναι ενήλικος και θα μπορεί να ορίζει τη ζωή του όπως θέλει.
Αν πάρει και συντηρεί μηχανή μόνος του τότε εννοείται ότι θα φοβάμαι και θα του λέω να προσέχει.
Δεν μπορώ όμως να του απαγορέψω ν'αγοράσει,δεν έχω πλέον τον 1ο λόγο στη ζωή του.
Απλά πριν τα 18 δε του παίρνω μηχανάκι διότι σε ενδεχόμενη στραβή δε θ'αντέχω τις τύψεις διότι ΕΓΩ του το αγόρασα το'ργαλείο.
Σου φαίνεται παράλογο,ειδικά με όσα συμβαίνουν σήμερα;
Πιστεύω να σε κάλυψα.
ΥΓ:το ότι ήμουν κωλόφαρδος σε μια εποχή ούτως ή άλλως ασφαλέστερη για τα δίκυκλα είναι ένας λόγος παραπάνω ν'ανησυχώ.
Άλλωστε ο φόβος φυλάει τα έρμα,καλό είναι για κάποια πράγματα να υπάρχει.
Δύσκολο θέμα ανοίξαμε παρ'όλ'αυτά...![]()
αυτο με τα 18 ετη, οτι ο αλλος ενηλικιωνεται...ειναι μεγαλη μ@λακια!
επειδη το λεει καποιος νομος ή επειδη μας το εχουν κανει υποθετο και μας το εχουν δωσει σε μικρη ηλικια συνεχιζουμε το ιδιο βιολι...
ο νομος απλα σε καλυπτει τοτε...δεν σημαινει οτι δεν εισαι ικανος νωριτερα, ουτε οτι θα εχει πηξει πληρως το μυαλο σου στα 18 ή στα 21 για busa...
στο Αμερικα π.χ. παιρνουν διπλωμα στα 16...αυτοι ειναι μ@λακες?
πλεον εδω στο Ελαντα, ουτε που ξερω στα ποσα χρονια μπορεις να παρεις απεριοριστων κυβικων..εγω θυμαμαι στα 21...
κρατα το Α1 2 χρονια και κανε αιτηση στο ελεγκτικο συνεδριο για να παρεις το Α2...
μπορεις να παρεις το Α2 αν εισαι πανω απο 18 αλλα κατω απο 23..και παρομοιες π!πες...
και ολα αυτα αλλαζουν καθε χρονο...σαν το ασφαλιστικο ενα πραγμα...αναλογα με τις κ@υλες του καθε υπουργου...
αν δλδ στα 16 του δουλεψει σ'ενα μπαρακι ή οτι αλλο και παρει ενα χαρβαλο παπι, τι θα κανεις? θα του το καψεις? γιατι? αφου το εχει παρει με δικα του χρηματα και μπορει να το συντηρει...
απλα ετσι οπως το βλεπω, προσπαθεις να αποφυγεις τις οποιες τυψεις που θα εχεις ΕΣΥ στην ενδεχομενη στραβη...
μου θυμιζει τους πατεραδες που καπνιζουν και λενε στα παιδια τους "μην καπνιζεις"...
αφου σε εχει σαν προτυπο ρε φιλε...σε βλεπει και σε θυμαται απ'οταν ηταν νηπιο να καβαλας το τουμπανο...και οταν στο ζητησει, θα του πεις
-"οχι"
-"μα γιατι?αφου εσυ καβαλας"
-"αλλο εγω"...
τρομερη επιχειρηματολογια για να φερεις εναν εφηβο με τα νερα σου...
στο υποθετικο σεναριο, λοιπον, που αυτος εκφρασει την επιθυμια του απο πιτσιρικας να ασχοληθει με τα δικυκλα, εσυ τον ωθησεις καπου αλλου οπως λες για να μην ζηλευει και να μην το εχει αναγκη, και του μεινει του μικρου απωθημενο και παει στα 23 του να παρει ενα 1000αρι χωρις να ξερει τιποτα, εσυ απλα θα πας πασο και θα προσευχεσαι μην γινει η στραβη...
sorry για το εντονο υφος αλλα περιπου ετσι ηταν ο πατερας μου...![]()
Δυσκολο θεμα οντως και ο καθενας εχει τα δικια του μιας και το βλεπει απο διαφορετικη σκοπια.
Οταν γινει 18 ενηληκιωνεται?Μπα μαλλον τοτε ξεκινα η περιοδος ενηληκιωσης και τελειωνει στα 25-30 αναλογα το ατομο (τυχαιες οι ηλικιες).
Αν παρει παπακι χαρβαλο στα 16 τι κανεις?Αναλογα το γονιο.Ο δικος ευτυχως δεν το εκανε,με το μυαλο που ειχε στα 16 ,φωτια θα το εβαζα και δικιο θα ειχα.Η οδηγικη παιδια που του εδωσα μαλλον καλη ,μιας και οταν μπαινει τωρα σε οδηγο που οδηγαει ασχημα, κατεβαινει και παιρνει ταξι η με παιρνει τηλεφωνο και τον μαζευω.Και παλι τον εχω στο νου μου.Ερωτηση:ποσοι γονεις εχουνε οδηγικη παιδεια αλλα παραλληλα διαθεση και χρονο για να την μεταφερουνε στα παιδια τους?
Αν μπορεσει και παρει με δικα του λεφτα τι κανω?Προσπαθω να τον αποτρεψω και να τον παω οσο πιο πισω γινεται,νε μεστωσει οσο περισσοτερο γινεται το μυαλο του.Τα αυτοκινητα εχουνε γινει περισσοτερα ,οι οδηγοι εχουνε το νου τους σε χιλια δυο προβληματα και οδηγανε ατσαλα (και λιγο λεω),οι κινδυνοι πολλαπλασιαστηκαν.Δεν ξεχνω ομως οτι και οι μηχανες ειναι ασφαλεστερες απο παλαιοτερα και κρανη ,μπουφαν και ο λοιπος εξοπλισμος που ειναι διαθεσιμος σημερα κανουνε πιο ασφαλη την οδηγηση του μοτοσυκλετιστη.
Ποσες φορες ειδα τον χαρο με τα ματια μου?Οχι πολλες,αλλα αρκετες για να ειμαι ακομη πιο επιφυλακτικος με το συγκεκριμενο θεμα.
Και εγω καποτε δεν εκανα αυτα που δεν θελω να κανει τωρα ο γιος μου?Ναι αλλα αλλες εποχες ,οπως λενε αρκετοι.Ολη τη μερα καβαλα σε ενα ποδηλατο,οποτε οταν πρωτοκαβαλησαμε μηχανακι δεν ητανε και τιποτε δυσκολο.Ασε μου η ενηλικιωση ερχοτανε πιο γρηγορα.
Αυτα ειναι μονο μερικα απο τα ερωτηματα που πρεπει να απαντησω σαν γονιος με βαση τον χαρακτηρα των δικων μου παιδιων.Ολες οι απαντησεις που δινω εχουνε ομως και τα "αλλα" τους.Τελικα και σε γυαλα να τα βαλουμε παλι εκει θα εχουμε το νου μας.
Συμπερασμα (φυσικα δικο μου):ας τους δωσουμε λοιπον οσα περισσοτερα εφοδια γινεται και ας ελπιζουμε για το καλυτερο,με κριτηριο ομως οχι τις δικες μας φοβιες αλλα την δικη τους ασφαλεια.
Ας αφήσουμε λίγο τα παιδιά στην άκρη…
ΕΜΕΙΣ γιατί καβαλάμε μηχανή ?
Εμείς που είμαστε «ενήλικες» (κάποιοι ποιο πολύ) , που είμαστε «έμπειροι» (κάποιοι περισσότερο) , που γνωρίζουμε ότι πλέον εκεί έξω είναι πόλεμος ,σφαγή , αιματοχυσία κ.λ.π.
ΓΙΑΤΙ ΚΑΒΑΛΑΜΕ ?
Δηλαδή , εμάς δεν μας νοιάζει αν ματώσουμε , αν τραυματιστούμε , αν μας φάει το χώμα???
Ή νομίζουμε ότι με ένα κράνος και ένα μπουφάν θα την γλυτώνουμε πάντα ??
Τι είμαστε ? ψυχανωμαλοι με death wish???
Τι θα λέγαμε εμείς οι «έμπειροι» αν μας φώναζαν σε μια τάξη γυμνασίου να τους πούμε για τις μοτοσυκλέτες ???
«ακούστε παιδιά , καλές είναι αλλά πρέπει να γίνεις φίλος με το χάρο για να καβαλήσεις και μην τολμήσετε γιατί καλά θα κάνει ο πατέρας σας αν σας σπάσει τα χέρια (και τα δυο για να μην πάρετε ούτε αυτόματο)…»
+ οτι απο πισω υπαρχει και μια οικογενεια και θα επρεπε να το σκεφτονται και μια 2η και 3η και 4η κοκ φορα...
αλλα σαν πιο εμπειροι και ωριμοι υποτιθεται μπορουν να προφυλαξουν καλυτερα τον εαυτο τους απο εναν απειρο νεο.
Επισης αυτη η υπερκαταστροφολογια νομιζω ειναι υπερβολικη.
Ειναι σαν να ακουω μια τυπικη ελληνιδα μανα "τι τον θες αυτον τον διαολο" "θα σκοτωθεις με δαυτο" κλπ
Οκ, το να καβαλας μηχανη θελει μεγαλυτερες δεξιοτητες, πιο μεγαλη προσοχη, εισαι πιο εκτεθημενος/ευαλωτος απο οτι με ενα κουτι και ενα περισσοτερο τα τελευταια χρονια που τα αμαξια εχουν γινει πολλαπλασια συγκριτικα με μια 20ετια πριν.
Αλλα με αυτη την λογικη θα πρεπει να σταματησει η παραγωγη μοτο αφου διαρκως οι κινδυνοι θα αυξανονται μαζι με τον αριθμο των οχηματων που κινουνται στους δρομους, επομενως οσοι προλαβαν, προλαβαν. Οι αλλοι δεν θα μαθουν ποτε τι ειναι η μοτοσυκλετα?
![]()
καλημέρα
είμαι ο αρης και είμαι καλά..λέμε τώρα...
υπεύθυνος για ένα αγοράκι 7 χρονων
είναι λίγο δύσκολο να συμβουλεύσεις γονιό για την διαπαιδαγωγηση του παιδιού του
ποιος είναι ο ποιος σωστός γονιός?
αυτός που τον απομακρύνει από το δίτροχο (ποδήλατο,μηχανή) η αυτός που τον μαθαίνει του μεταλαμπαδεύει την γνώση?
άποψη μου,
"επιβαλεται" να του μάθεις,να του δείξεις,το χειρότερο δεν είναι να πάρει δικό του μηχανάκι,αλλα να ανεβεί συνεπιβάτης όντας ανίδεος...(η κόρες εδώ δυστυχώς είναι ακόμα πιο ευάλωτες..)
όσοι τα απομακρύνεται από τις μοτοσυκλέτες πρέπει να τα απομακρύνεται και από τα ποδήλατα...αλλιώς η δουλειά είναι μιση,να μη πω ολοκληρωτικά άκυρη..
Και κατι ακομη που μολις θυμηθηκα με αφορμη το παραπανω ποστ. (καλη σου μερα Αρη)
Φιλος, του οποιου ο πατερας απο τα νιατα του καβαλαει μεχρι και τωρα (καμια ~50αρα) θεωρησε ως λυση για να αποτρεψει το παιδι απο τις μηχαανες να το παιρνει απο μικρο και να το πηγαινει στα νοσοκομεια δειχνοντας του τραυματισμενους μοτοσυκλετιστες που ειχαν καποιο ατυχημα.
Το παιδι εννοειτε δεν ηθελε ουτε να ανεβει σε μηχανη, τον τελευταιο καιρο ομως αρχισαν να του αρεσουν αλλα δεν μπορει να ξεπερασει το τραυμα/φοβο που εχει για τις μηχανες απο μικρος.
Ακομη και αυτο αν και ακραιο ειναι αποτελεσματικο οπως φαινεται αλλα γιατι να το κανεις στο παιδι σου ρε πστμ;
Ν ακουω απο πατεραδες μοτοσυκλετιστες οτι ο γιος-κορη δεν θα θελαν να καβαλησει ποτε μηχανακι ,δεν το περιμενα.
Devil's +πολλα,για το παραδειγμα με τον πατερα.
Καλημέρα Άρη
Φυσικά έτσι είναι. Χρειάζεται διαπαιδαγώγηση όχι αφορισμοί. Ήδη οι γονείς της γενιάς μας φέρονται πολύ περισσότερο υστερικά σε σχέση με τους δικούς μας γονείς.
Μπορούμε να μεταφέρουμε γνώση; έχει καλώς. Δεν τολμάμε; ας αρχίσουμε τα σταυροκοπήματα ταυτόχρονα με τις αναφορές μας για το πόσο γαμάουα τύποι είμαστε.
Δεν τίθεται θέμα για το αν πρέπει να διαπαιδαγωγήσουμε αλλά ποιος είναι ο πιο κατάλληλος τρόπος.
δεν καταλαβαίνω γιατί σου φαίνεται παράξενο....
όπως πάρα πολύ σωστά αναφέρθηκε εδώ, ένας βασικός παράγοντας προς την αποφυγή ατυχημάτων είναι και η τύχη.... αυτή, που ίσως όλοι μας είχαμε/έχουμε σε μικρό ή μεγάλο βαθμό και η οποία δεν ξέρουμε πότε θα μας τελειώσει (φτου σκορδα)....
επειδή δεν ξέρουμε και για τα παιδιά μας σε τι βαθμό υπάρχει - αν υπάρχει - και επειδή δεν είναι εξαγοράσιμη για να πουμε οτι τα φορτώσαμε τύχη, ε, λογικό είναι παρά την όποια παιδεία μπορεί να δώσουμε στο παιδί μας, να εξακολουθούμε να προτιμούμε να μην καβαλήσουν....
δεν βλέπω κάτι παράλογο.....
ωστόσο, αλλο το να προτιμούμε να μην καβαλήσουν (παρόλη την παιδεία που μπορεί να τους δώσουμε) άλλο το να τους πούμε οτι τα μηχανάκια είναι διαόλου πράματα και ουουουουουουου 666....
ελπίζω να γίνομαι αρκετά σαφής