moto.gr on Instagram: https://www.instagram.com/motogrforum/
moto.gr on Facebook: https://www.facebook.com/groups/1800...3?locale=el_GR
Οδηγήστε έξυπνα και με ασφάλεια
Οδηγήστε έξυπνα και με ασφάλεια 2
Δημήτρη γιατί δεν δοκιμάζεις και φίλτρου;
Drip ή french press ή φυσικά κλασική καφετιέρα, πιστεύω ότι θα σου αρέσει η υφή και η πυκνότητα για την ποσότητα που προτιμάς!
Λοιπόν, ο παραπάνω καφεδάκος είναι σε γενικές γραμμές καλός, καλό σώμα, βουτυρένιος και μεταξένιος και δουλεύει άψογα σε παράγωγα ροφήματα με γάλα - αναμενόμενο καθώς είναι το βασικό - εμπορικό χαρμάνι arabica που αλέθουν στη λιανική:
Για τον ίδιο λόγο είναι μετρημένος να δουλεύει με μικρή ποσότητα, πρώτη φορά είδα καφέ να μου "μπουκώνει" την καφετιέρα στα 16γρ
Τελικά βγήκε στα 15 αλλά πιστεύω με τα επαγγελματικά θηρία της καφετέριας θα βγαίνει άνετα στα 14, στην κλασική ιταλική αναλογία.
Επίσης αποδείχθηκε αρκετά ιδιότροπος, ίσως επειδή το καλαθάκι με 15γρ είναι πάρα πολύ ρηχό, και ήθελε preinfusion για να ρέει καθαρά από την αρχή.
Προσωπικά θα προτιμούσα να είχα το ίδιο αποτέλεσμα με περισσότερη ποσότητα για μεγαλύτερη ένταση γενικά, αλλά είναι ιδανικός για όποιον δεν θέλει να ξοδεύει πολύ καφέ ανά εκχύλιση και θέλει ένα ισορροπημένο αποτέλεσμα που λειτουργεί πολύ καλά και με γάλα
Μόνο πριν τον αλέσετε γυρίστε την κοπή δυο - τρεις γύρες προς τη χοντρή άλεση και πάρτε το από 'κει!
Εννοείς να κοπεί σε δύο στάδια ή απλά να κοπεί λίγο μεγαλύτερος;
Μιας που είσαι μακριά και γλιτώνω τις ψηλές, πειράζει που μπερδεύω την ίδια ποικιλία ντεκαφ με τον νορμάλ;![]()
Αυτό που εννοώ είναι ότι αν άλεθες μέχρι τώρα 17 - 19γρ στο καλαθάκι και δοκιμάσεις τον άνωθεν καφέ, άλεσε κατευθείαν 15γρ για αρχή και ρύθμισε την άλεση στο πολύ χοντρότερο, οι μύλοι και οι ρυθμίσεις τους διαφέρουν, για να γλιτώσεις μπουκώματα και πεταμένο καφέ.
Αν η μηχανή δεν την παλεύει κόψε ακόμα πιο χοντρά ή πήγαινε στα 14γρ.
Όπως έγραψα η δική μου Gaggia αν και γριά τον καταφέρνει στα 15γρ
Στα χαρμάνια δεν υπάρχουν κανόνεςαν και προσωπικά θα απέφευγα διαφορετικές επεξεργασίες (καλή ώρα) και επίπεδα φρεσκότητας.
Όταν σπάνια ανακατεύω είναι για να ρυθμίσω την εκχύλιση πιο πολύ, όταν δε βγαίνει με τίποτα ο καφές μέσα στα επιθυμητά όρια.
Καλημέρα σε όλους με νέο καφεδάκο
Μετά από καιρό είπα να επιστρέψω στους αφρικάνικους καφέδες αλλά αυστηρά από Κένυα καθώς ό,τι άλλο έχω δοκιμάσει από τη μαύρη ήπειρο θυμίζει περισσότερο φρουτοχυμό παρά καφέ:
Medium roast με τη φρουτώδη οξύτητα παρούσα μεν, αλλά σε ένα φλυτζάνι με καλό σώμα και υψηλή γλυκύτητα σύμφωνα με το προφίλ...
Δυστυχώς δίχως ημερομηνία ψησίματος και ο Θεός βοηθός ως συνήθως από το Coffee Island αλλά μέχρι στιγμής δεν έχω απογοητευθεί από τους specialty του συγκεκριμένου καταστήματος και ευελπιστώ![]()
Ωραίος καφές αλλά σχετικά ιδιότροπος τελικά στα 18,2γρ με καλό σώμα και κρέμα
Θέλει γύρω στα 28sec και 36γρ στο φλυτζάνι για να αποδώσει τα μέγιστα :
Τα φρούτα και η γλυκύτητα είναι εκεί αρκεί να μην ξεφύγει η εκχύλιση σε ταχύτητα ροής, η δυσκολία του είναι ότι αρχίζει να τρέχει αργά στην αρχή και προς το τέλος μπορεί ξεφύγει οπότε προσοχή σε αυτό!
Ημέρα συντηρήσεως και για την καφετιέρα,η καθιερωμένη εξάμηνη αφαλάτωση.
Η Gaggia συνιστά ένα δικό της υγρό αλλά εγώ χρησιμοποιώ τρυγικό οξύ,εξίσου καλό και όχι τόσο βάρβαρο σαν το ξίδι.Εναλλακτικά υπάρχει βεβαίως και το κιτρικό οξύ,αμφότερα τα έχω μπόλικα λόγω των κρασιών.
Ένα γερό πέρασμα και 4 ξεβγάλματα με καθαρό νερό και έτοιμο το εργαλείο.
![]()