Το κοίτασμα βέβαια δεν κοστολογείται αλλά υπολογίζεις την αξία του βάσει της τρέχουσας (πιθανώς και της μέσης τιμής σε κάποιο χρονικό διάστημα - δεν ειμαι ειδικός) τιμής του χρυσού, η οποία φυσικά ανεβοκατεβαίνει στο ανάλογο χρηματιστήριο. Σημερα 6 δις, αυριο 6,5, μεθαύριο 5,5 κλπ Σαφώς αν από τα 6 δις πέρνουμε 11 μύρια, έχεουμε χαοτική και σκανδαλώδη διαφορά
Αλίμονο σ’ αυτούς που δεν ξέρουν ότι δεν ξέρουν αυτά που δεν ξέρουν.
Κοιτα
το 11 μυρια οτι πουληθηκε βρισκετε ευκολα
Το κόστος του χρυσου τη συγκεκριμένη χρονική περιοδο που έγινε το νταλαβέρι επίσης ευκολα.
Το μονο που δεν ειναι βεβαιο και ειναι εκτιμησεις ειναι ο ογκος του κοιτάσματος.
Εβαλα το παραπανω αρθρο για 2 λογους
1) να ξεστρεβωθουν αυτοι που ακουνε διαφορα απο τα ΜΜΜ
2) Γιατι θεωρω οτι ειναι μια αντικειμενικη αποψη γενικα με τα υπερ και κατα της εξορυξης χρυσου
Το ότι πολλοί από τους διαμαρτυρόμενους κατοίκους έχουν οι ίδιοι καταπατήσει δασικές εκτάσεις στη περιοχή το ξέρω.
Το ότι εάν δε το κόψει το δάσος ο Μπόμπολας θα το κόψει ο ντόπιος για το τζάκι, το ξέρω
Το ότι, ότι μείνει από το κόψιμο από για το τζάκι θα το κάψει ο παρακάτω γιατι πολύ σηκώθηκαν τα πουρνάρια τα τελευταία χρόνια στο χωράφι του και κινδυνεύει να χαρακτηριστεί ως δασική έκταση, παρασέρνοντας και καμια 300 χιλιάδες στρέμματα μαζί το ξέρω
το ότι αν δεν γίνει το μεταλλείο θα γίνει παρακάτω ξενοδοχειαρα επι δασικής έκτασης με καταπάτηση αιγιαλού όπως στην ακόλουθη περίπτωση (όχι ξενοδοχειάρα αλλά κατοικίες) http://www.capital.gr/News.asp?id=1740351 το ξέρω
όλα αυτά τα ξέρω
αυτό που δε καταλαβαίνω είναι γιατι ο κόσμος (μεταξύ αυτών και πολλοί σχετικά έξυπνοι άνθρωποι) πιστεύουν ότι πουλώντας Γή (σε οποιοδήποτε τίμημα – σκανδαλώδες η μη, με Πάχτα ή χωρίς) για εξόρυξη μετάλλων τύπου Africa (you know Africa?), θα έρθει η Οικονομική Ανάπτυξη.
Γιατί να έρθει η οικονομική ανάπτυξη μέσω ενός εγχειρήματος εξόρυξης μετάλλων (εν’ έτη 2013, προσοχή όχι 1879) θέλω πάρα πολύ να μου το εξηγήσει κάποιος με οικονομοτεχνικούς όρους.
Χέστε τα περιβάλλοντα και τις ευαισθησίες.
Εγώ θέλω νούμερα, δείκτες, και γραφήματα.
Μιλάμε για την απόλυτη λεηλασία. Αν θεωρούμε επένδυση το "πάρτα όλα" τότε κάπου το χάνουμε!!
Πίσω στο (μακρυνό; )2008
http://www.youtube.com/watch?v=35LUj...layer_embeddedState aid: Commission opens in-depth inquiry into €11 million sale of Greek Cassandra Mines to Ellinikos Xrysos
Reference: IP/08/1927 Event Date: 10/12/2008 Exportpdfhttp://www.moto.gr/rapid/themes/europa/images/pdf.gifwordhttp://www.moto.gr/rapid/themes/europa/images/doc.gif
Other available languages : FR DE EL
IP/08/1927Brussels, 10th December 2008State aid: Commission opens in-depth inquiry into €11 million sale of Greek Cassandra Mines to Ellinikos Xrysos
The European Commission has opened an in-depth investigation under EC Treaty state aid rules to establish whether the terms of the sale of the Greek state-owned Cassandra Mines to Ellinikos Xrysos for€11 million constitute illegal state aid. In particular, the Commission will examine the sale of the mine and without any open, transparent and unconditional tendering procedure at a price which appears to be below the market value. The opening of an in-depth investigation allows interested parties to comment on the proposed measures. It does not prejudge the outcome of the procedure.
Competition Commissioner Neelie Kroes said: “We have to make sure that no hidden advantage was granted to Ellinikos Xrysos at the expense of Greek taxpayers and that Greece acted like any private vendor would have when selling these public assets.”
In July 2007 the Commission received a complaint alleging that as early as 2003 Greece had granted illegal aid to the mining company Ellinikos Xrysos through the sale of the state-owned Cassandra Mines for €11 million. The Cassandra mines quarry gold and copper.
The Commission has come to the preliminary conclusion that Greece sold the Cassandra mines without an open, transparent and unconditional tender for a price far below its market value. In June 2004, only six months after the transaction, an international minerals industry consultant estimated the market value of the Cassandra Mines assets at €408 million, more than thirty five times the price at which it was sold. In addition, the sale contract involved a tax waiver and a reduction of the applicable legal fees in favour of Ellinikos Xrysos.
Under EU state aid rules, interventions by public authorities in companies carrying out economic activities can be considered free of aid if they are made on terms that a private player operating under market conditions would have accepted (the market economy investor principle). During the formal investigation procedure, the Commission will therefore check whether the state acted as a market economy vendor when selling the Cassandra Mines.
The non-confidential version of the decision will be made available under the case number NN 61/2008 in the State Aid Register on the DG Competition website once any confidentiality issues have been resolved. New publications of state aid decisions on the internet and in the Official Journal are listed in the State Aid Weekly e-News.
http://europa.eu/rapid/press-release....htm?locale=en
730.000 τονοι χαλκος x 6.000 νομίζω o τονος do the math![]()
Salentu. Lu Sule Lu Mare Lu Ientu.
Et quacumque viam dederit fortuna sequamur
"Conservatives are not necessarily stupid, but most stupid people are conservatives."
Αυτά τα μεταλεία προφανώς δεν είναι υποθηκευμένα στο μνημόνιο; Πώς αφήνει η τρόικα να πουληθούν; Εκτός κι εκείνοι το προώθησαν.
Ένα φράγκο η βιολέτα τσιγκολελέτα τσίγκολελέτα
Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω ρε σεις...
1. Η πώληση είναι ένα σκάνδαλο από μόνη της.
2. Στα της πώλησης αναμείχθηκε ο Γιάννος... και έβαλε και πλάτες για να περάσει αβαβα αυτό που ανήρτησε ο Ichigo
3. Πανεπιστημιακές μελέτες, ενυπόγραφες με oν/μο, καταδεικνύουν ότι τα συγκεκριμένα κοιτάσματα, με τον τρόπο που θα εξορυχθούν και θα επεξεργασθούν, θα επιφέρουν ανεπανόρθωτες και μη αναστρέψιμες ζημίες στο περιβάλλον.
4. Η ζωή των κατοίκων της ευρύτερης σε μακρά κλίμακα περιοχής, θα υποβαθμιστεί απίστευτα.
5. Επίσης για να μην ειπώνονται οτιναναιδιές... ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΛΛΟΣ τρόπος εξόρυξης πλην αυτού που θα εφαρμόσουν. Είναι ο μοναδικός αποδοτικός και ενδεδειγμένος για την περίπτωση.
6. Οι ταμιευτήρες υγρών και στερέων αποβλήτων που θα δημιουργηθούν, είναι αδύνατον να ουδετεροποιηθούν ή στεγανοποιηθούν και θα αποτελλούν για εκατοντάδες χρόνια ωρολογιακές βόμβες.
...και εμείς καθόμαστε και συζητάμε για το ότι θα δουλέψουν 1000 νοματαίοι για περιορισμένο χρονικό διάστημα, εκτός και αν υπολογίζετε και τις αυξημένες ανάγκες για νοσηλευτικό προσωπικό τα επόμενα χρόνια, αν και καρκίνοι τέτοιου τύπου δεν νομίζω να αντιμετωπίζονται στα περιφερειακά κέντρα υγείας... για τις τερατογεννέσεις οκ, θα ψοφανέ στη γέννα δεν τρέχει μια... το ότι γεωργοί, καλλιεργητές, ψαράδες και ασχολούμενοι με τον τουρισμό στην περιοχή θα πάρουν τα @@δια τους, πάλι δεν μας πειράζει, εδώ μιλάμε για επενδύσεις ρε!
Οπότε αν είναι βιώσιμο οικονομικά (αλήθεια για ποιούς; ), να δούμε μια τα excel, να αποτανθούν και οι γιακαδοεπιστήμονες, πάμε να το βγάλουμε το χρυσάφι!!! Μετά από τόσα χρόνια θα έπρεπε να έχετε ψυλλιαστεί ότι τα @@δια σας θα πάρετε και εσείς και η χώρα από τέτοιου είδους big scale και σκιώδεις μπίζνες... αλλά μου έχετε γίνει χειρότεροι και από τους χειρότερους νεοφιλελεύθερους, μην ακούσετε "επένδυση", σας τρέχουν τα σάλια... ούτε οι ηχηρές σφαλιάρες που τρώμε τα τελευταία χρόνια δεν μας έμαθαν τίποτα, δεν είναι monopoly η φάση να χάσεις και να πας άλλη μια γύρα...
Πάμε να το εξετάσουμε εις βάθος λοιπόν, γιατί δεν μπορεί, κάποιο λάκκο έχει η φάβα, μούφα και οι μελέτες (ποιος ξέρει ποιοι αριστεροί επιστήμονες του κώλου τις συνέταξαν και τις εκπόνησαν), υποκεινούμενες οι αντιδράσεις των κατοίκων, μίζεροι και οπισθοδρομικοί κουτοπόνηροι κωλόβλαχοι. και την τελικλή μια χαρά τα λένε και αυτοί από την εταιρεία, τίποτα δεν θα γίνει όλα καλά...
Το ότι υπάχρει χρυσός δεν σημαίνει ότι πρέπει να εξορυχθεί. Υπαρχουν επενδυτικές "ευκαιρίες" παντού στην Ελλάδα, η ξυλεία από τα δάση δις θα μας απέφερε, οι παραλίες αν χτιζόντουσαν υπερξενοδοχειάρες και μαρίνες τα ίδια και περισσότερα, ακόμα και ο ίδιος μας ο εαυτός επενδυτική ευκαιρία είναι, μπορούμε να δίνουμε κ*λο και να κάνουμε π*πες, χοντρα θα τα τσεπώναμε αν ρίχναμε ενα ξυρισματάκι και ντυνόμασταν κάπως πιο "ανάλαφρα"... τι να πω... αν είναι βιώσιμο οικονομικά...