Από τη στιγμή που ο "κόσμος μας" είναι ένα τεράστιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, που στηρίζεται από και ερμηνεύεται με οικονομικές θεωρίες (οι οποίες κιόλας αλλάζουν rather often) και είναι τίγκα στην ορολογία και δεν ξέρω κι εγώ τί άλλο, νομίζω είναι λογικό να υπάρχει βαθύτατη άγνοια του τρόπου που λειτουργεί ο κόσμος μας. Πιθανότατα είσαι του χώρου (από τον τρόπο που γράφεις εξάγω το συμπέρασμα ότι ασχολείσαι με τα οικονομικά, μπορεί να κάνω και λάθος). Δεν έγινε ξαφνικά χρέος της κάθε κυρά κομπρέσας, και του καθενός μας στο φινάλε, να γίνει οικονομολόγος για να μπορεί να διεκδικεί αυτά που θεωρεί ότι του αναλογούν και είναι δικαιώματά του ή να εκφράζει την άποψή του. Ξαφνικά αρχίσαμε να ακούμε όρους του κλάδου που δεν τους κατανοούμε (και το χειρότερο είναι ότι κάποιοι νομίζουν ότι τους κατανοούν αγνοώντας τα βασικά).
Το ότι η κρίση είναι οικονομικής φύσης δε σημαίνει ότι ο τρόπος με τον οποίο "θεωρεί" καθείς τον κόσμο πρέπει να αποκτήσει οικονομοτεχνική οπτική γωνία κι ερμηνεία των πραγμάτων. Όπως δεν προλαβαίνω να γίνω οικονομολόγος για να καταλάβω τί σημαίνουν όλα αυτά με τα οποία με βομβαρδίζουν καθημερινά έτσι δε θα χρειαζόταν να γίνω και γιατρός για να μπορώ να ερμηνεύσω το τί ακριβώς συμβαίνει εάν η κρίση δεν ήταν οικονομική αλλά πχ μια πανδημία.
Υπάρχουν πολλές οπτικές γωνίες για το πώς λειτουργεί ο κόσμος. Δεν κοιτάμε όλοι από το ίδιο παράθυρο.
Η υπόθεσή μου είναι ότι δε θα έμεναν εκεί και θα άνοιγε ο ασκός του Αιόλου, και μετά από αυτές τις καταθέσεις θα πήγαιναν και σε άλλες και γενικότερα και σε άλλα μέτρα. Δε θυμάμαι να συνηθίζει να μένει στις αρχικές τις απαιτήσεις η ΕΕ, η ΕΚΤ, το ΔΝΤ η Τρόικα και οι λοιποί. Για το συγκεκριμένο μιλάω. Δεν το συγκρίνω ως καλύτερο ή χειρότερο σενάριο σε σχέση με αυτό που έκαναν ή θα κάνουν.
ΥΓ. Με καμία διάθεση επίθεσης όλα τα παραπάνω