Κανονικά αφού η αντίσταση στην μεταβολή είναι μεγαλύτερη δεν θα είναι μικρότερη η ροπή???
Στην αρχή έγραψα μεγαλύτερη έτσι όπως θα ήταν σε πραγματικές συνθήκες αλλά θεωρητικά θα είναι μικρότερη η ροπή λόγο μεγαλύτερης αντίστασης στην μεταβολή.
Κανονικά αφού η αντίσταση στην μεταβολή είναι μεγαλύτερη δεν θα είναι μικρότερη η ροπή???
Στην αρχή έγραψα μεγαλύτερη έτσι όπως θα ήταν σε πραγματικές συνθήκες αλλά θεωρητικά θα είναι μικρότερη η ροπή λόγο μεγαλύτερης αντίστασης στην μεταβολή.
Αρχικά δημιουργήθηκε από drspeed
Λογικά με την παραπάνω θεωρία(Σωστή είναι αλλά είπαμε έχει κενά) οι δύο αυτοί κινητήρες θα έχουν την ίδια ροπή στρέψης αλλά αν υπολογίσουμε και την αδράνεια των κινούμενων μερών τότε λογικά τα βαρύτερα κινητά μέρη θα μας δώσουν μικρότερες τιμές ροπής.
Εκτός αν είμαι τόσο μπερδεμένος και λέω βλακίες πάλι
Οχι. Η μαζα των κινουμενων μερων δεν συνεισφερει στη ροπη το ελαχιστο. Μονο στην αδρανεια, η οποια δεν εχει καμια σχεση με την ροπη.
Ολα περναν αλλα αφηνουν τρυπα.
Λάθος, γιατρέ μου...Αρχικά δημιουργήθηκε από DrBig
Οχι. Η μαζα των κινουμενων μερων δεν συνεισφερει στη ροπη το ελαχιστο. Μονο στην αδρανεια, η οποια δεν εχει καμια σχεση με την ροπη.
(δεν έχεις αλαφρύνει ποτέ σφονδυλάκι να δείς τι συμβαίνει μετά...? )
οτι στοιχημα θες...Αρχικά δημιουργήθηκε από Tpap
Λάθος, γιατρέ μου...![]()
![]()
Αρχικά δημιουργήθηκε από Tpap
Λάθος, γιατρέ μου...
Αρχικά δημιουργήθηκε από DrBig
οτι στοιχημα θες...![]()
71°1′8″N 25°47′50″E
48°07'01.6"N 1°27'50.9"W
Le Servonais
καούρεςΑρχικά δημιουργήθηκε από Tpap
κοακολίτσα, δεν θέ...?![]()
![]()
71°1′8″N 25°47′50″E
48°07'01.6"N 1°27'50.9"W
Le Servonais
Μπας και σάς βοηθήσει στον καυγά περί μάζας και αδράνειας...
Μάλλον μπερδεύετε την έννοια της ροπής αδρανείας (Moment of inertia) με την έννοια της μηχανικής ροπής (engine torque). Οι έννοιες torque και moment ειναι συναφείς αλλά διαφορές ορολογίας μεταξύ φυσικής και μηχανολογίας δημιουργούν παρεξηγήσεις.
Για περισσότερα εδω:
http://en.wikipedia.org/wiki/Torque
Οχι, δεν εχω, αλλα δεν χρειαζεται να ελαφρυνω σφονδυλακι για να ξερω οτι η μικροτερη ροπη αδρνανειας σε σχεση με την ΙΔΙΑ ροπη κινητηρα εχει σαν αποτελεσμα υψηλοτερη επιταχυνση.Αρχικά δημιουργήθηκε από Tpap
Στη γραμμικη κινηση, F=m*γ
Στη κυκλικη κινηση Τ=Ι*ω' => ω' = Τ/Ι
οπου Τ η ροπη, Ι ειναι η ροπη αδρανειας και ω' η γωνιακη επιταχυνση. Αυτο που αλλαζει με το αλαφρωμα ειναι το Ι και ετσι με δεδομενη ροπη αυξανεται το ω'.
Τι συμβαίνει δηλαδή, εκτός της μειωμένης αποθηκευμένης ενέργειας? Η ροπή δεν μεταβάλλεται απ΄το βάρος των κινουμενων μερών ρε παίδες.Αρχικά δημιουργήθηκε από Tpap
Λάθος, γιατρέ μου...
γιατί βάζεις την επιτάχυνση στο παιχνίδι...?Αρχικά δημιουργήθηκε από DrBig
Οχι, δεν εχω, αλλα δεν χρειαζεται να ελαφρυνω σφονδυλακι για να ξερω οτι η μικροτερη ροπη αδρνανειας σε σχεση με την ΙΔΙΑ ροπη κινητηρα εχει σαν αποτελεσμα υψηλοτερη επιταχυνση.
τα πράγματα είναι πολύ απλά:
Η ροπή αδρανείας αθροίζεται με την ροπή του κινητήρα. Βαρύτερες στρεφόμενες μάζες ---> μεγαλλίτερη ροπή αδρανείας.
Τι σχεση εχει ρε τασο η ροπη με την ροπη αδρανειας? Ειναι σα να λες οτι η δυναμη και η μαζα ειναι το ιδιο πραγμα. Δεν μπορεις να αθροισεις μεγεθη με διαφορετικες φυσικες διαστασεις.Αρχικά δημιουργήθηκε από Tpap
γιατί βάζεις την επιτάχυνση στο παιχνίδι...?
Η ροπή αδρανείας αθροίζεται με την ροπή του κινητήρα. Βαρύτερες στρεφόμενες μάζες ---> μεγαλλίτερη ροπή αδρανείας.
Οταν εχεις βαρυτερο σφονδηλο, οπως ειπε και βυρωνας, εχεις μεγαλυτερη αποθηκευμενη ενεργεια. Δατς ολ.
Την επιταχυνση την εβαλα στο παιχνιδι, γιατι αυτο ειναι που καταλαβαινει ο αναβατης οταν ελαφρυνει σφονδυλο.
Η ροπη ειναι 'δυναμη'. Η αντισταση στη μεταβολη ειναι 'αδρανεια'. Το μετρο της μεταβολης ειναι η επιταχυνση. Τα 3 συνδεονται με το νομο του Νιουτον. Οταν αλλαζει η αδρανεια, αλλαζει η επιταχυνση, οχι η ροπη. Ειναι σα να λες οτι αν βαλεις στο αμαξι σου 5 ατομα αντι για 2, ο κινητηρας σου εχει μικροτερη ροπη. Το μονο που εχει το αμαξι σου ειναι μικροτερη επιταχυνση, λογω μεγαλυτερης αδρανειας.Αρχικά δημιουργήθηκε από drspeed
Βρε Τάσμ....Αρχικά δημιουργήθηκε από Tpap
Αν ισχύει το θεώρημα που ανέφερε ο nikonian (που προφανώς ισχύει).....
και αυτό που λες εσύ, οτι δηλαδή με το βάρος των κινουμένων μαζών μεταβάλλεται η ροπή, συνεπάγεται ότι με την αυξομείωση του βάρους μεταβάλλεται και η ιπποδύναμη στις ίδιες στροφές, κάτι που δεν συμβαίνει.Αρχικά δημιουργήθηκε από nikonian
Πρακτικά πράματα. Είναι το ίδιο πράμα.
Αν έχεις ένα διάγραμμα ροπής , είναι σαν να έχεις και ένα διάγραμμα ιπποδύναμης.
Πολλαπλασιάζεις τη ροπή επί τις στροφές (σε χιλιάδες) , επί 1,4 και βρίσκεις την ιπποδύναμη στις συγκεκριμένες στροφές.
Τυφλοσούρτης
ΠΧ
Έχεις 8,5 kgm ροπή στις 8.000 σαλ. Τότε έχεις : 8,5 Χ 8 Χ 1,4 = 95 άλογα στις 8.000 σαλ
Έχεις 67 άλογα στις 6.000 σαλ. Τότε έχεις 67: 6 : 1,4 = 8 kgm ροπής στις 6.000 σαλ![]()
Οι μέγιστες τιμές ροπής/ισχύος σε συγκεκριμένες στροφές δεν αλλάζουν με την μεταβολή του βαρους/διαμέτρου των κινουμένων μερών, αλλά καθώς ανεβάζει στροφές ο κινητήρας κάποια ισχύς καταναλώνεται για την μεταβολή της γωνιακής ταχύτητας των κινουμένων μερών.
Τα είπα όλα και γρήγορα μάλιστα, εχω κάνει μερικά ελαφρώματα...![]()
sapila racing team
bimota SB6 1995
Hornet 900 2005
Yamaha SR500 1981
BMW R75/6 1975
BMW R26 1957