Δε διαφωνώ ακριβώς, αλλά το έχουμε συζητήσει πολλές φορές. Οι βλαμμένοι με τα ποδήλατα στους δρόμους είναι 9 στους 10. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι με φουλ εξοπλισμό, οπότε σίγουρα όχι τυχαίοι. Ας το αφήσουμε αυτό.
Δεν έχω κανένα σκοπό να βγω ποτέ σε δρόμο με πυκνή κυκλοφορία. Δεν το θέλω για μεταφορικό μέσο. Έχω αυτοκίνητο και μηχανάκι. Το θέλω μόνο για να κάνω καμιά βολτούλα με το παιδί, και άντε να βγαίνω για καμιά δουλίτσα στα στενά της Ραφήνας, που είναι χωριό, αν αποφασίσω ότι θέλω λίγη παραπάνω γυμναστική.
Οπότε, για να κάνω μια περίληψη, τα ΜΤΒ δεν είναι ιδανικά για τη χρήση που θέλω, αλλά τα βρίσκεις πολύ πιο εύκολα και, πιθανότατα, φθηνά. Ωστόσο έχουν το πλεονέκτημα ότι μπορούν να μπουν και σε χώμα χωρίς να κλαις. Τα Fitness είναι η καλύτερη επιλογή για μένα, αλλά είναι πιο δυσεύρετα. Είναι πιο δύσκολα σε καθημερινή χρήση; Πιο "απόλυτα", όπως ας πούμε ένα ss; Ή δεν τίθεται τέτοιο θέμα; Και δεν μπορούν να πατήσουν για κανένα λόγο έστω ελαφρύ χώμα/χαλίκι; Δε μιλάω προφανώς για εξορμήσεις στο βουνό, αλλά για τους δρόμους του "χωριού" όπως έγραψα παραπάνω.
Επί τη ευκαιρία, πώς τα κουβαλάτε με αυτοκίνητο; Όταν υπάρχουν 3-4 (τα 2 παιδικά) ποδήλατα, ποιος είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος; Η ευκολία - και η ασφάλεια προφανώς - είναι το νο1 ζητούμενο εδώ.
Life begins at 45°.
Τα fitness είναι τα πιο εύκολα στην χρήση κ τα πιο ελαφριά.
Δεν είναι πως δεν πάνε σε χωματόδρομους, αλλά είναι σχεδόν σίγουρο πως τα λεπτά λάστιχα που φορούν θα πετάξουν "βυζί".
Επίσης, θα έχουν περισσότερους κραδασμούς.
Αν όμως κάποιος θέλει να πηγαίνει σε ήπιους χωματόδρομους μπορεί να βάλει λάστιχα 36-38 mm για παράδειγμα.
Όταν κινείσαι σε δημόσιους δρόμους, αναγκαστικά θα μοιράζεσαι τον δρόμο με όλα τα υπόλοιπα οχήματα.
Αφού μένεις Ραφήνα, δίπλα είναι η Λούτσα, η Βραυρώνα κ μετά το Μαρκόπουλο κλπ.
Όλοι από μικρές αποστάσεις ξεκινήσαμε κ φτάσαμε στις βόλτες τών 50, 80 κ 100 χλμ την φορά.
Αν σου αρέσει κάτι κ κυρίως δεν σε κουράζει, το συνεχίζεις.
Κ εγώ αποφεύγω τους πολυσύχναστους δρόμους κ κινούμαι σε επαρχιακούς των Μεσογείων, με ελάχιστη κυκλοφορία.
Για την μεταφορά των ποδηλάτων με αυτοκίνητο υπάρχουν ειδικές βάσεις, σε μεγάλη ποικιλία.
Είναι αρκετά ακριβές όμως.
Στις άκρες του τιμονιού μπαίνουν, πανεύκολα.
Το ποδήλατο που έχεις είναι πολύ βασικό κ δεν παίρνει αναβάθμιση.
Σίγουρα πρέπει να αλλάξεις τα 23mm λάστιχα με 25 ή κ 28mm καλύτερα κ να βάλεις ποιοτικά ανταλλακτικά παπουτσάκια φρένων, μια κ δεν έχει δισκόφρενα.
Η μετάδοση έχει 28 γρανάζι πίσω, κάτι που θα σε δυσκολέψει στις ανηφόρες.
Η μόνη αλλαγή θα είναι μια κασέτα με 32 γρανάζι πίσω, αρκεί να το σηκώνει το ντεραγιε, δηλαδή να μην είναι medium size.
Ένα συνεργείο για ποδήλατα θα σε κατατοπίσει.
Ότι άλλο θέλεις, το γράφεις
Παιδιά αυτά τα ακροτιμονα είναι μόνο για να σπρώχνεις στις ανηφόρες. Βοηθούν πολύ αλλά δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για διαφορετική στάση στα χέρια παρόλο που είναι πιο φυσιολογική η στάση που προτείνουν γιατί δεν έχουν φρένα. Ειναι φοβερά επικίνδυνο να προσπαθήσει να αλλάξεις το πιάσιμό σου την ώρα που χρειάζεσαι τα φρένα σου.
Το τιμόνι που περιγράφεται με αυτά είναι τιμόνι δρόμου που σχεδιάστηκε εξαρχής για αυτό το πιάσιμό.
Πολύ σωστά.
Δεν έγραψα πώς είναι για μόνιμη θέση οδήγησης, αλλά για μερικά δευτερόλεπτα ξεκούρασης με αλλαγή θέσης τών χεριών, πάντα σε ευθεία κ χωρίς κατηφόρα..
Στις ανηφόρες φέρνουμε το σώμα προς τα πίσω κ τα χέρια κάθονται στο τιμόνι κοντά μεταξύ τους.
Το αντίθετο από αυτό που έγραψες.
Τα ακροτιμονα επίσης βοηθούν να ξεκουραστεί λίγο η σπονδυλική στήλη.
Κάποιο λάθος κάνεις και στο τι έγραψα και στην τεχνική για τις ανηφόρες.
Τα χέρια με τον κορμό σπρώχνουν το τιμόνι
με αποτέλεσμα μεγαλύτερη πίεση στην σέλλα.
Μόνο σε ΤΤ και καταδίωξης υπάρχει αυτή η θέση με πολύ συγκεκριμένες προδιαγραφές χειριστηρίων και θέσης σώματος που σε αυτά είναι αρκετά πιο εμπρός σε σημείο που ακυρώνεται σε οποιοδήποτε άλλο είδος αγώνα της uci.
Για ποιο λόγο πιστεύεις πως στην ανηφόρα βάζουμε τα χέρια κοντά κλπ;
Στις ανηφόρες ερχόμαστε σε πιο όρθια θέση, γιατί τα χέρια σφίγγουν περισσότερο το τιμόνι κ τα πόδια κάνουν μικρότερη γωνία με το έδαφος κ σπρώχνουν το πετάλι με περισσότερη δύναμη προς τα κάτω.
Σε ανηφόρες, έχω ανέβει βουνά πολλές φορές, αυτή την τεχνική χρησιμοποιώ κ με βολεύει.
Εννοείται, έχω δοκιμάσει όλες τις πιθανές θέσεις ποδιών κ χεριών, δεν είναι κάτι απαγορευμένο να δοκιμάσει το οτιδήποτε κάποιος.
Αυτή η θέση με βολεύει κ αυτή την θέση βλέπω σε πολλούς.
Για παράδειγμα, πολλοί κάνουν ορθοπέταλο για μερικά χλμ σε ανηφόρες και ανεβαίνουν σφαίρα.
Κ εγώ το κάνω κ το βρίσκω αρκετά ξεκούραστο.
Σκέψου την θέση.
Εντελώς κάθετη.
Εγω που εκανα πολυ ανηφορα , αλλαξα τιμονι και εβαλα πιο μεγαλο σε μηκος και ειδα μεγαλη διαφορα , ειδικα αν κλειδωνει και η μπροστα αναρτηση ,ειναι φοβερος συνδιασμος για αρχαριους οπως εγω .
Για περισσοτερη ευκολια εχω και παπουτσια-πεταλια κουμπωτά απο τη μια μονο μερια και απο την αλλη φλατ για καθημερηνο αθλητικο παπουτσι.
Οι πιο expert , πανε με οτι τους δωσεις αλλα τα ποδηλατα τους ειναι σαφως πιο στημενα απο μαμα σε αυτο που κανουν και ειναι και κατοχοι οχι μονο ενος ποδηλατου .
Τελευταία τροποποίηση από Lioulios; 03/07/2024 στις 10:52.
Κοίταξε, το ορθοπεταλο έχει νόημα για το σπριντ.
Όντως η θέση των γονάτων ξεπερνά τους άξονες από τα πετάλια στις 3 ώρα και σου επιτρέπει να χρησιμοποιήσεις το βάρος σου πέρα από την δύναμη των ποδιών.
Στην ανηφόρα όλο το στήσιμο μας είναι ενάντια.
Με λίγα λόγια, μπορείς να ξεπιαστεις ή να χρησιμοποιήσεις τα παραπάνω watt με την οποία απώλεια αλλά για να μην χάσεις χρόνο στην διαδρομή θέλεις την παραπάνω πρόσφυση του πίσω που προκαλείται καθιστός.
Όταν κάθεσαι σε όρθια θέση, έχεις την μέγιστη πρόσφυση.
Σχετικά με το ορθοπέταλο, σε ευθείες κάνει μόνο για ξεκόλλημα, αφού σύντομα το cadence ανεβαίνει.
Σε ανηφόρες, 7-9% κλίση δοκίμασε να κάνεις ορθοπέταλο, όχι με 30-32 πίσω γρανάζι πχ, αλλά με 22-24.
Θα δεις πόσο ξεκούραστα θα ανέβεις, για τουλάχιστον 1 χλμ.
Μετά επιστρέφεις στις θέσεις που προτιμάς.
Ο ενας μιλαει (θεωρω) για ΜΤΒ και εσυ για δρομισιο ποδηλατο.
Προφανως θα πας ευκολοτερα/ανετοτερα και ας μην ειναι και road carbon.
Ακομα θυμαμαι ενα φεγγαρι που εκανα ποδηλασια στο ποδηλατοδρομιο με τον Κανελλοπουλο προπονητη...fixed κουρσακια , χωρις φρενα προφανως , δεμενα ποδια στα πενταλ και οποιος επεφτε στο ξυλο ειχε πολυ συρσιμο...![]()
Ride(s) the wind of change...