Σελίδα 1 από 4 1234 ΤελευταίοΤελευταίο
Προβολή αποτελεσμάτων 1 έως 15 από 52

Θέμα: Συστημα εξαγωγης

  1. #1

    Συστημα εξαγωγης

    χαιρομαι που υπαρχει ζητηση για τεχνικα θεματα...

    *Λοιπων καποια πολυ βασικα πρωτα.

    Μπαινει αερας από την εισαγωγη και εμπλουτιζετε με βανζινη (με αναλογια 16:1 ή καποια εκει κοντα, λεω εγω αλλα αυτά είναι για άλλο ποστ)
    Στην συνεχεια αυτό το μειγμα μπαινει στον κυλινδρο οπου και συμπιεζετε. Αν όλα εχουν γινει σωστα εχουμε εναυση του καυσημου το οποιο λογο της εκρηκτικοτητας του αυξανει δραματικα τον ογκο του και πιεζει το εμβολο προς τα κατω υπερνικοντας της αντιστασεις, δυνοντας μας την δυναμη και την ροπη που θελεουμε
    ολον αυτόν τον καυτο ογκο καυσαεριων πρεπει να τον οδηγησουμε εξω από τον κινητηρα ώστε ο θαλαμος καυσης να είναι καθαρος για να τον ξαναγεμισουμε με φρεσκο μειγμα

    *καποιοα πιο ψαγμενα βασικα

    λογο των υψηλων (ή και πολύ υψηλων) στρφων του κινητηρα, το μηγμα ποτε δεν ολοκληρωνει την καυση του στον ελαχιστο χρονο που του δηνουμε (στην πραγματικοτητα μας ενδιαφερει να εχουμε αποδωση δυναμης στην επιφανεια του πιστονιου την στιγμη που το πιστονι (αρα και ο στροφαλος) βρισκετε στο μεσα της διαδρομης του από το ΑΝΣ προς το ΚΝΣ (τοτε εχουμε και την μεγιστη ροπη Μ=F*L F δυναμη, L αποσταση). Κατά τα αλλα αδιαφορουμε για την ισχη που μπορει να χαραμισουμε. Για υτον τον λογο και εκμεταλευομαστε μολις το 20-25% της εν δυναμη ισχη του καυσημου.

  2. #2
    Με λιγα λογια αν και εχουμε σταθερη παροχη μαζας (από την ειαγωγη ως την εξαγωγη), εχουμε τεραστιες διαφορες στην παροχη ογκου που βαζουμε και βγαζουμε
    Και όχι μονο αυτό αλλα βαζουμε μιγμα θερμοκρασια 20-35 C (και πιεση μικροτερη της ατμοσφαιρικης) και εξαγουμε αερια με θερμοκρασιες 700-900 C (και πιεσης αρκετα ανω τον 12 Atm)

    Ταυτοχρονα λογο του ελαχιστου χρονου που δηνουμε στο καυσημο για να καει, μεγαλες ποσοτητες μιγματος είναι ακομα ακαυτες όταν βγαινει από τον κυλινδρο.
    Οι συνεπιες αυτων είναι εκρηκτικες !! δλδ συνεχιζουμε να εχουμε καυση μιγματος μεσα στην εξατμιση και για να ειμαστε πιο ακριβεις εκρηξεις… να γιατι εχουμε και τοσο θορηβο…
    Αλλα ας μην ασχοληθουμε με τον παραγοντα θορυβο προς το παρον…

  3. #3
    Τα τεχνικα
    Μια καλη (για τον κινητηρα) εξατμιση θα ηταν ενας απλος σωληνας, σωστης όμως διαμετρου και τραχητητας..

    Γιατι σωληνας και όχι κατευθεια ατμοσφαιρα μετα την εξαγωγη από τον κυλινδρο?

    Ενας κοντος, σχετικα, σωληνας βοηθα οστε τα καυσαερια να κατευθυνθουν με συγκεκριμενο τροπο προς τα καπου όχι για να μην καψουμε τα πλαστικα αλλα για να εχουμε οσο το δυνατον λιγοτερες αναταραξεις και στοβιλισμους των καυσαεριων οι οποιοις χαλανε την ροη και εμποδιζουν τα καυσαερια που ερχονται να βγουν οσο το δυνατον ταχυτερα και πληρεστερα από τον κυλινδρο.
    Εχουμε δλδ μια πιεση που εμποδιζει τα καυσαερια να βγουν.. αυτή η πιεση είναι γνωστη ως back pressure.



    Σωστη διαμετρος
    Για δεδομενη παροχη καυσαεριων
    Αν ο σωληνας αυτος είχει μικρη διαμετρο τοτε λογικα αυτή η πιεση θα είναι μεγαλη
    εχει αποδηχθει ομως πως αν αυτος ο σωληνας είναι πολύ μεγαλος τωτε δημιουργουνται στροβηλισμοι μεσα στον σωληνα οι οποιοι εκτος των αλλων μικραινουν την πραγματικη (την χρησημοποιουμενη δλδ) διαμετρο διελευσης για τα καυσαερια και αρα αυξανουν την back pressure


    για τον λογο αυτό η σωληνα προσαγωγης των καυσαεριων είναι υπολογισμενη για μια συγκεκρημενη παροχη καυσαεριων…

    με λιγα λογια θελουμε οσο το δυνατον μικροτερη πιεση μεσα στην εξατμιση (back pressure)

    κρατηστε τελος υποψη ότι η παροχη (μαζας ή ογκου) δεν είναι στην πραγματικοτητα συνεχης αλλα εχουμε επιταχυνσεις –επιβραδηνσεις και διακοπες τόσο κατά την εισαγωγη οσο και κατά την εξαγωγη από τον κυλινδρο…

  4. #4
    Σε μια πραγματικη εξατμιση (ακομα και στις πιο αγωνιστηκες) ειμαστε υποχρεομενοι να ελαττωσουμε τον θοριβο που δημιουργει ο κινητηρας κατά την λειτουργια του..

    ο θοριβος αυτος δημιουργειτε όπως ειπαμε λογο της καυσης της βενζινης (κυριος εντος αλλα πολλες φορες και εκτος θαλαμου καυσης(ειδικα στις υψηλες στροφες)).

    λογο της εκρηξης του μηγματος δημιουργουνται ωστικα κυματα τα οποια ξεχυνονται μεσα από τον θαλαμο καυσης (μολις ανοιξει η βαλβηδα εξαγωγης) με την ταχυτητα του ηχου!!!
    Σκεφτειτε δλδ πως σε έναν 400cc μονοκυλινδρο κινητηρα στις 6.000 rpm (revolutions per minute) σκανε σε κάθε δευτερολεπτο (100/2=) 50 βομβες βενζινης των 400cc…
    για αυτό εχουμε τοσο εκκωφαντικο θορυβο…

    (νταξει χοντροκομενο το παραδηγμα αλλα είναι ενδικτικο)



    τα τελικα
    τι μπορουμε να κανουμε για να μιωσουμε τον θοριβο?

    2 τροποι..


    ο αυτοκινητιστικος τροπος είναι να βαλουμε διαφορα καζανακια συγκεκρημενης κατασκευης οστε ο ηχος να εγκλοβηζετε μεσα σε τουνελ, να ανακλατε και τελικα να αλαζει πληρος φαση και να εξουδετερωνει μερος της δυναμης του ηχητικου κυματος

    με απλα μπακαληστικα λογια κανει τον ιδιο τον ενοχλητικο ηχο να γυρνα αναποδα και να επιτίθεται στον εαυτο του…
    εξαιρετικα αποτελεσματα (ειδικα σε προηγμενα συστηματα) αλλα μεγαλος ογκος-βαρος αλλα και σχετικα μεγαλο back pressure



    ο μοτοσηκλετηστικος τροπος είναι να αποροφησουμε με καποιο τροπο τα κυματα αυτά κυριος βαζοντας καποια ηχοαπορροφητικα υλικα γυρο από την κυρια γραμμη ροης των καυσαεριων. Απλη και ελαφρια κατασκευη, μικρο back pressure, αλλα και σχετικα περισσοτερος θορυβος

    φυσικα υπαρχει και η συνδιαστικη λυση των δυο παραπανω

    τελος και στις δυο περιπτωσεις υπαρχει συνηθος μια στενωση στην εξωδο του τελικου ώστε να μειωθει η επιφανεια εκπομπης αλλα και για να εχουμε μια τελευταια ανακλαση του ηχου. (ένα ηχειο μεγαλης διαμετρου παιζει πιο δυνατα από ένα μικρης διαμετρου)

  5. #5
    και το κερασακι

    σχεδον τιποτα στον κηνητηρα δεν είναι ανεξαρτητο από κατι άλλο…

    ειδικα στο συστημα εξαγωγης όλα σχετιζονται…

    ετσι λοιπων κάθε αλλαγη στο συστημα εξαγωγης επιφερει και αλλαγες (μικρες ή μεγαλες) στο συστημα εισαγωγης. Και φυσικα ισχυει και το αντιστροφο


    ο λογος που συμβαινει κατι τετοιο είναι η παροχη-ροη που λεγαμε πιο πριν και η επιταχτικη αναγκη να εχουμε οσο το δυνατον πιο καθαρο θαλαμο κασυσης στο τελος της φασης της εκτονωσης.

    Τα παραπανω αναλυονται σε δυο παραμετρους..

    1. αν μετα από μια αλλαγη στο συστημα εξαγωγης εχουμε ελλατωση του back pressure θα εχουμε επιταχυνση της ροης με αποτελεσμα πιο καθαρο από καυσαερια θαλαμο καυσης αρα πιο καθαρο αερα στο μηγμα αρα και μεγαλυτερη αναγκη βανζινης ώστε το μηγμα μας να μην είναι φτωχο. Το αναλογο και αντιστροφα για αυξηση του back pressure.
    2. για να καθαρισουμε οσο το δυνατον καλυτερα τον θαλαμο καυσης από καυσαερια φτιαχουμε ετσι τις μηρες στουε εκεντροφορους ώστε κατά το τελος της φασης εξαγωγης (όταν το πιστονι πλησιαζει το ΑΝΣ (ανω νεκρο σημειο)) και πριν κλεισει εντελος η βαλβιδα εξαγωγης να εχει ανοιξει η βαλβιδα εισαγωγης με σκοπο να σπρωξει το φρεσκο μηγμα τα εναπομειναντα καυσαερια εξω από τον θαλαμο καυσης.
    Αυτή η διαδικασια αν και σπαταλα μηγμα (βενζινη δλδ αερα εχουμε μπολικο) επιφερει (αν γινει στον βαθμο που πρεπει) συμαντικη βελτιωση στην αποοδωση του κινητηρα.. ολη αυτή η διαδικασεις ονομαζετε overlapping των βαλβιδων.
    Οι αλλαγες στο συστημα εξαγωγης επηφερει και αλλαγες στην ποσοτητα ακαυτου μηγματος που θα βγει εκτος κυλινδρου στην φαση του overlapping. Αν βγει πολύ καυσημο θα εχουμε υπερθερμανση ισος και καμενες βαλβηδες.


    Με λιγα λογια δλδ κάθε αλλαγει στην εξατμιση που επιφερει και αλλαγη στην ροη (και στο backpressure), επιφερει αλαλγη και στο συστημα εισαγωγης και εμεις καλουμαστε να ρυθμισουμε το συστημα εισαγωγης αναλογα…

    Οι injectionναδες 9/10 γλητωνουν τον κοπο (και το τρελοκομειο)
    Οι καρμπηρατερατοι… Ι3 μεσα σε 2 ωρες αν και αφου βρουν μαγαζι με ζιγκλερ και θελουν ναν κανουν σωστη δουλεια…

  6. #6
    1.Στα παραπανω δεν εγινε λογος για συτηματα πολλαπλων εξαγωγων σε πολυκυλινδρα μοτερ καθος και σε αλλα γεωμετρικα στοιχεια (μηκος, παχος, ακρηβεις διαστασεις) που επιρεαζουν την εξατμιση. Ας γινουν αυτά κατανοητα και βλεπουμε μετα για πιο hight.
    2. όταν μιλαμε μεταβολες στο συστημα εξαγωγης ενοουμε και τις μεταβολες στην διαμορφωση του θαλαμου καυσης και στην περιοχη της βαλβηδας εξαγωγης. Δλδ μπορει και να μην αλλαξουμε εξατμιση και να θελουμε ρυθμισεις όταν π.χ κανουμε ροικη εξεληξη στην κεφαλη ή ακομα και αν κανουμε ένα βαρβατο ρεκτιφιε…
    3. κουραστικα πολύ να τα γραψω και τα εγραψα χωρις την παρουσια βιβλιων (τα εχω αφησει στην αθηνα). Είναι ένα εξερετικα δυσκολο θεμα και ελπιζω να ημουν κατατοπιστικος, κατανοητος και αρκετα σωστος στα συμαντικα..

    ελπιζω να βοηθησα να γινουν όλα πιο κατανοητα…

  7. #7
    αχ...και να χα μοτόρι! Το avatar του/της Tropeas
    Εγγραφή
    06/05/2005
    Μηνύματα
    4.983
    Πολύ ωραίος , ευχαριστούμε!
    Μια μπύρα κερασμένη...

  8. #8
    μια και εγραψες τοσα πολλα ολοκληρωσε το...γραψε για τα κυματα ανακλασης,για το πως συνδυαζονται αναλογα τον τυπο εξατμισης και για το scavenging που κανουν στον θαλαμο καυσης...με απλα λογια....
    frankly my dear, i dont give a damn...

  9. #9
    reinmeister οπως βλεπεις αυτα γραφτικαν σε περιεργη ωρα και ειναι τα πολυ βασικα (αν και αναλυτικα) των εξατμισεων..

    ακολουθουν πολλα και ωραια.

    4Τ πολλαπλες εξαγωγες
    2Τ εξατμιση (εδω εχει πολυ ψωμι)
    παλμοι πιεσης και κυματα ανακλασης (συντομνισμος)
    συντονισμος συχνοτητων εισαγωγης-εξαγωγης

    και οτι αλλο θημιθω...

    αλλα αυτα θελουν καθαρο μιαλο, χρονο και καλη διαθεση...


  10. #10
    καλο κουραγιο.....
    frankly my dear, i dont give a damn...

  11. #11
    Παλαιό μέλος
    Εγγραφή
    08/03/2005
    Μηνύματα
    165
    ωραια ωραια .μου αρεσε αυτο με την μειωση πιεσης στο σημειο ενωσης των σωληνων.αυτο που ειχα παρατηρησει ειναι οτι οσο αδειαζει τον κιλυνδρο απο καυσαερια(σαρωση) η εξατμιση τοσο μεταφερεται και η περιοχη εμφανισης της ροπης και αλλαζει και σαν μεγεθος αλλα οπως ειπες επειδη κατα την σαρωση μαζι με το καμενο μειγμα φευγει και ακαυτο απο την εισαγωγη ,ανεβαινει παραλογα μερικες φορες η καταναλωση βενζινης αυτα στα 4 κιλυνδρα στα μονοκυλινδρα ομως αν απελευθερωσουμε την εξατμιση το καυσαεριο αποκτα μεγαλυτερη ταχυτητα και παλι με την υποπιεση στο τελικο στομιο κανει αναροφηση απο την κεφαλη και αδειαζει τον θαλαμο καυσης για νεο μειγμα αυτο το τελευταιο το υποθετω. τι αλλο να πω ρε γαμωτο ειπες πολλα εσυ ,α και να ξερετε οι εξατμισεις .....κανουν θορυβο. τωρα τα ειπα ολα
    wrench

  12. #12
    wrenchfzr η "σαρωση" δεν ειναι το ιδιο με το overlapping (επικαληψη) των βαλβηδων...

    η σαρωση ειναι μια πιο ευρεια ενοια και εχει εν πολυς να κανει και με τα ανακλασμενα κυματα που επιστρεφουν πισο προσ τον κυλινδρο...

    κανε λιγο υπομονη για να βρω καυραγιο να τα γραψω ολα αναλυτικα...

    οσο για το διαφυγον μηγμα προς την εξατμιση... αν αυτο αναφλεγετε συνεχος εκτος εξατμισης θα σου καψει τις βαλβηδες εξαγωγης (δλδ θα δημιουργησει επικαθησεις που με την σηρα τους θα φανε τα σημεια τριβης του στελεχους της βαλβιδας.. (το γραφω πολυ χαλια αλλα δεν θημαμε τις σωστες λεξεις..)

    ασε που θα ανεβασει πολυ την θερμοκρασια στην εξαγωγη χωρις λογο...η ταχυτητα ειναι οφελημη κατα την εξοδο αποτον κυλινδρο.. μετα δεν μας πολυενδιαφερει ποσο γρυγορα θα πανε... και μιν ξεχνας μια εκρηξη απλωνετε προς ολες τις διευθηνσεις... δλδ και προς τα μεσα στον κυλινδρο... παν μετρον αριστο.

    δεν ξερω αν γινομε κατανοητος αλλα προσπαθω...

    τελος εχουμε περισσοτερη ροπη γιατι εχουμε πιο καθαρο αερα μεσα στον κυλινδρο αλλα και καλυτερη πληρωση του κυλινδρου..

    συντομα..

  13. #13
    Παλαιό μέλος
    Εγγραφή
    08/03/2005
    Μηνύματα
    165
    Αρχικά δημιουργήθηκε από sonic22
    wrenchfzr η "σαρωση" δεν ειναι το ιδιο με το overlapping (επικαληψη) των βαλβηδων...

    η σαρωση ειναι μια πιο ευρεια ενοια και εχει εν πολυς να κανει και με τα ανακλασμενα κυματα που επιστρεφουν πισο προσ τον κυλινδρο...

    κανε λιγο υπομονη για να βρω καυραγιο να τα γραψω ολα αναλυτικα...

    οσο για το διαφυγον μηγμα προς την εξατμιση... αν αυτο αναφλεγετε συνεχος εκτος εξατμισης θα σου καψει τις βαλβηδες εξαγωγης (δλδ θα δημιουργησει επικαθησεις που με την σηρα τους θα φανε τα σημεια τριβης του στελεχους της βαλβιδας.. (το γραφω πολυ χαλια αλλα δεν θημαμε τις σωστες λεξεις..)

    ασε που θα ανεβασει πολυ την θερμοκρασια στην εξαγωγη χωρις λογο...η ταχυτητα ειναι οφελημη κατα την εξοδο αποτον κυλινδρο.. μετα δεν μας πολυενδιαφερει ποσο γρυγορα θα πανε... και μιν ξεχνας μια εκρηξη απλωνετε προς ολες τις διευθηνσεις... δλδ και προς τα μεσα στον κυλινδρο... παν μετρον αριστο.

    δεν ξερω αν γινομε κατανοητος αλλα προσπαθω...

    τελος εχουμε περισσοτερη ροπη γιατι εχουμε πιο καθαρο αερα μεσα στον κυλινδρο αλλα και καλυτερη πληρωση του κυλινδρου..

    συντομα..
    σαρωση νομιζω οτι ειναι οταν κατα την εισοδο του φρεσκου μιγματος μεσα στην κεφαλη <σαρωνει το καμμενο μειγμα>και το προωθει προς τις βαλβιδες εξαγωγης.μια παρενθεση γιατι τωρα μολλις το διαβασα και ...εμεινα .ρα παιδια ξερω οτι οταν οι σχεσεις οξεινονται δεν αφηνουν περοθοριο για λειτουργια της λογικης και κατι αλλο.ολοι μας οταν ο συνομιλητης ειναι ανεκτικος μας αφηνει το περιθωριο να πουμε -μπραβο σωστα τα λες αυτο δεν το ηξερα κοιτα τι μου εμαθες-οταν ομως τον μειωνεις με οποιονδηποτε τροπο τοτε την θεση της απαντησης μπραβο σου την περνει το αντε γ....ου.ποιος ειναι αυτος που τις γνωσεις του δεν τις πειρε απο καποιο βιβλιο;οταν ανοιγεις και διαβαζεις δεν ειναι σαν να δεινεις εξετασεις,ετσι δεν εξεταζομασταν στο σχολειο; τι να πω .
    στο τεχνικο παλι.η ταχυτητα και μετα μας ενδιαφερει γιατι που θα παει τι καυσαεριο που ακολουθει αν το πρωτο με την ταχυτητα του δεν προχωρεισει αρκετα,και τα αερια αποκτου ταχυτητα και αυτη εκμεταλευομαστε στο overlaping.ο θεωριτικος κυκλος του otto ειναι πρακτικα ανεφαρμοστος πλιν του αυτοκινιτου μου το οποιο αντι αλογα εχει μουλαρια.ξεκινα το ανοιγμα της βαλβιδας πριν το ανσ και επειδη το αεριο αποκτα ταχυτητα συνεχιζουμε και κραταμε την εισαγωγη ανοικτη και μετα το κνσ για να εκμεταλευτουμε την ορμη που εχει.συγνωμη για την αποτομη αλλαγη θεματος αλλα ετσι μουρθε.σαςλεω οτι ολοι μα ολοι θελουμε να κλεψουμε λιγη δοξα απο τους συνομιλητες μας παιζοντας οτι <ξερουμε>ασ μην αφαιρουμε αυτο το δικαιωμα.ολοι κατι δεν ξερουμε ακι κατι αλλο.ολοι παρακολουθουν γιατι δεν περνουν μερος μηπως τα κοινωνικα θεματα ειναι λιγοτερο ενδιαφεροντα επο τα τεχνικα;
    wrench

  14. #14
    wrenchfzr αν για καποιο λογο θεωρεις οτι σε μιωσα ή ειχα σκοπο να σου κανω επιδηξη γνωσεων sorry δεν το εκανα επητηδες και δεν ειχα φυσικα τετοιο σκοπο...

    απλα θα ηθελα να περημενες να ολοκληρωσω το θεμα ωστε να τα εβαζα ολα σε μια σειρα και να γινοταν κατανοητα καποια πραγματα και απο μη ψαγμενους...

    τωρα λιγα ακομα για την σαρωση...
    ειναι η διαδικασια οπου με διαφορους τροπους προσπαθουμε να διοξουμε καυσαερια μεσα απο τον κυλινδρο τα οποιο δεν θα μπορουσαν να φυγουν με την ανοδο του πιστονιου. σε δευτερο βαθμο προσπαθουμε να τους αυξησουμε την ταχυτητα ωστε να βγουν πιο γρυγορα αλλα θελουμε και να γεμισει ο κυλινδρος με οσσ το δυνατο περισσοτερο καυσημο μηγμα..

    οι τροποι που χρησημοποιουμε για να επητηγχανουμε την σαρωση ειναι οι εξης:
    *αφυνουμε να μπει καυσημο μεσα στον θαλαμο καυσης κατα το τελος της εξαγωγης (overlapping) οστε να σπρωξει τα καυσαερια
    *τατοχρονα το καυσημο μηγμα κατα την εισοδο του περνα πανω απο τις επιφανειες του θαλαμου καυσης και τις καθαριζει απο καυσαερια και υποληματα (scavenging) τα οποιο οδηγουνται εκτος κυλινδροθ απο την παραπανω διαδικασια.
    *τελος επηδει δεν εχουμε πραγματικη ροη αλλα "παλμους ροης" (δεν ειναι σωστος τεχνικος ορος αλλα το περιγραφει ωραια) προσπαθουμε να εχουμε ενα πυκνωμα καυσημου μηγματος στο ανοιγμα της βαλβιδας εισαγωγης και ενα αραιωμα καυσαεριων πισω ακριβος απο την βαλβιδα εξαγωγης (συντονισμος- κυματα ανακλασης)

    το πως γινονται ολα αυτα εχω σκοπο να τα γραψω συντομα...
    αν καποιος θελει να γραψει αντεμου πολλυ ευχαριστος ολο το ποστ δικο σας..


  15. #15
    Βρηκα λιγο χρονο (και διαθεση κυριος) να κλεισω εν συντομια το θεμα εξατμιση…

    Παμε λοιπων

    Αφου ο χρονος της καυσης εχει ολοκληρωθει (όχι η καυση αυτή καθ αυτη σπανια ολοκληρωνετε…) ανοιγει η βαλβιδα εξαγωγης και τα καυσαερια ξεχυνονται μεσα στον σωλινα της εξατμισης με μεγαλη ταχυτητα (υποβοηθουμενα και από την ανοδο του πιστονιου).
    Προπορεύεται το ωστικο κυμα το οποιο κινητε με την ταχυτητα του ηχου (μεσα σε ένα σωληνα 2-3cm!!!).
    Μετα ερχονται τα καυσαερια (κρουστικο κυμα????)
    Και μετα…. Κενο!!
    Εχουμε δλδ έναν σωληνα με κλειστη την μια μερια και μεσα του ένα συννεφο καυτων καυσαεριων υψηλης πιεσης (σε σχεση με την ατμοσφαιρικη) και γενικα υψηλης ενεργιας.(Για αυτό και τα τουρμπακια είναι τοσο αποδοτικα…)

    Αναγκαζουμε δλδ τα καυσαερια να κινηθουν προς την ανοιχτη μερια του σωλήνα. Λογο της ορμης που εχουν αποκτησει όμως δισκολευονται να σταματησουν όταν η πιεση που αφηνουν πισο τους κατά την κινηση τους γινει ιση με την ατμοσφαιρικη.
    Ετσι δημιουργητε μια υποπιεση η οποια ρουφαει τα καυσαερια που φευγουν
    Ταυτοχρονα (όπως ξερουμε από την φυσικη) τα κυματα διαδίδονται σφαιρικα και όταν βρουν «ακλωνητα τοιχωματα ανακλωνται και ξανανακλωνται και ξανανακλωνται…

    Λογο αυτων των δυο γεγονοτων εχουμε ένα κυριο κυμα που πηγαινει τα καυσαερια προς την εξοδο και ταυτοχρονα πολλα αλλα (πιο αδυναμα) κυματα που συμβαλουν (βοηθουν δλδ στο να βγουν τα καυσαερια) σε αυτό ή όχι

    Αποτελεσμα ολων αυτων είναι στασιμα κυματα (δλδ καυσαερια που παλυνδρομουν ή και μενουν «ακινητα» σε καποιο σημειο του σωληνα)

    Ή με αλλα λογια εχουμε πυκνωματα και αραιωματα μεσα στην εξατμιση (τα οποια αν και εναλλασσονται σχετικα γρηγορα) εχουν καταλλυτικη επίδραση στην κατά το δυνατο καλυτερη πληρωση του θαλαμου καυσης.. αρα και στην αποδωση του κινητηρα…

    Δεν υπαρχει τιποτα χειροτερο για την ροη των καυσαεριων από το να βρουν ένα αναποδο κυμα (ένα κυμα που προσπαθει να μπει μεσα στον κυλινδρο δλδ) με το που θα ανοιξει η βαλβιδα εξαγωγης… μιλαμε για καταστροφη της ροης, αυξηση της back pressure και τελικα εγκλωβισμο καυσαεριων μεσα στον κυλινδρο, λογο του ελαχιστου χρονου που υπαρχει…
    Φυσικα δεν υπαρχει καλυτερο από το να βρουν ένα «θετικο κενο» με το που θα ανοιξει η βαλβιδα εξαγωγης…

    Τα προβληματα δεν σταματανε εδώ όμως…
    Οι συγχρονοι κινητηρες αναγκαζονται (από εμας) να κινουνται σε ένα εξαιρετικα μεγαλο φασμα στροφων (από 1.100 rpm εως και 20.000rpm). Και αυτοι οι ρυθμοι περιστροφης καθος αυξανονται (ή μειώνονται αντίστοιχα) αλλαζουν τη συχνοτητα διαδοσης ολων των κυματων και γενικα την συχνοτητα εμφανισης των πυκνωματων και των αραιωματων πισο από την βαλβιδα εξαγωγης…

    Ετσι ο σχεδιαστης-κατασκευαστης της εξατμισης αναγκαζετε να επιλεξει την περιοχη οπου επιθημει να εχει την καλυτερη αποδωση ο κινητηρας του.
    Αν επιλεξει να εχει καλυτερη αποδωση του συστηματος εξαγωγης σε υψηλες στροφες τοτε ο κινητηρας θα κομπιαζει και θα παρουσιαζει κυλιες στην αποδοση του χαμηλα. Το ιδιο και αντιστροφα…
    Για τον λογο αυτό στα μη αγωνιστικα οχηματα (οπου δλδ οι απολυτες τιμες μεγιστρης ιπποδυναμης και ροπης δεν είναι ουσιαστικα το ζητουμενο) οι εξατμισεις επιλεγονται για την πιο χρηστικη περιοχη των στροφων δλδ στις μεσεες…

    Γενικα και το συστημα εισαγωγης εχει να αντημετοπισει το ιδιο «προβλημα» μιας και εκει εχουμε κυματα και όχι ροη… τα πραγματα εκει ισος φαινονται πιο απλα αλλα οι επιπτωσεςι από λαθος επιλογες είναι πιο εντονα αντιληπτες. Οσο αδειο θαλαμο καυσης και να εχεις αν δεν εχεις να βαλεις καυσιμο μεσα δεν κανεις τιποτα…

    Γενικα οι ρυθμιση των δυο αυτων συστηματων είναι σαν το παιξιμο-κουρδισμα ενός πνευστου οργανου, π.χ. σαν την τρομπετα ή το τρομπονι (γι αυτό η Yamaha εχει τρια διαπασων??)
    Οσο αυξανει το μηκος, το παχος και γενικα η γεωμετρια του οργανου τοσο αλλαξει και η συχνοτητα ( αλλα και ποιοτητα) της «μουσικης» που παραγετε…

    Γενικα γνωριζω ότι οσο πιο «κοντο» το συστημα εισαγωγης τοσο πιο ψιλα (σε στροφες) εκδηλωνετε το φαινομενο του συντονιμσου στο συστημα εισαγωγης. Προφανως κατι αναλογο ισχυει και για την εξαγωγη

    Γενικα οι μηχανικοι εχουν εφευρει και εφαρμωσει αρκετα συστηματα (ειδικα στους «ευρηχορους»(πολλων κυβικων) και ευστροφους κινητηρες οπου οι μικροαλλαγες φαινοτναι πιο εντονα).
    Από μεταβλητους αυλους εισαγωγης και ηλεκτρομαγνητικες βαλβιδες ελεγχου κυματων μεχρι κλαπετα και βαλβιδες αυτοματα ρυθμιζομενες αναλογα τις στροφες (EXUP).



    Υ.Γ. 1 Βλεπετε γιατι μια καλη εξατμιση (εκτος των διακοσμητικων στοιχειων τις) κοστιζει πολύ παραπανω από την τιμη των υλικων και της εργασιας που χρειαζονται αυτά για να γινουν εξατμισεις?

    Υ.Γ. 2 Γενικα είναι λαθος να εντυπωσιαζετε κανεις από την μεταβολη στο μεγιστο νουμερα ιπποδυναμης που προσφερει μια aftermarket εξατμιση… η πραγματαικη δυναμη φαινετε σε δυναμομετρο και σε μεγαλο ευρος στροφων…

    Υ.Γ. 3 Εχω ακουσει ότι οι εξατμισεις στα motogp (ειδικα για τα 2Τ) δεν ηταν ειδιοκτησια της ομαδας… αλλα της εταιριας κατασκευης των εξατμισεων. Τις επερναν δλλ πισω και τις ανέλυαν σε κάθε τι, κυριος μετα από ένα επιτυχημένο αποτελεσμα…

    η γνωση είναι γκαζι που γινετε χρημα…

Σελίδα 1 από 4 1234 ΤελευταίοΤελευταίο

Παρόμοια θέματα

  1. Σύστημα Abs
    από ruyjin στο forum Ιστορίες του δρόμου
    Απαντήσεις: 71
    Τελευταίο μήνυμα: 27/07/2005, 22:43
  2. Απαντήσεις: 1
    Τελευταίο μήνυμα: 08/07/2005, 12:31
  3. Απαντήσεις: 4
    Τελευταίο μήνυμα: 21/06/2005, 10:15
  4. Απαντήσεις: 6
    Τελευταίο μήνυμα: 25/09/2004, 15:20
  5. Προβολικό σύστημα για μοτοσικλέτες
    από skor-billys στο forum Ανταλλακτικά, βελτιώσεις & aftermarket
    Απαντήσεις: 9
    Τελευταίο μήνυμα: 03/06/2004, 02:25

Κανόνες δημοσιεύσεων

  • Δεν μπορείτε να ανοίξετε νέο θέμα
  • Δεν μπορείτε να απαντήσετε
  • Δεν μπορείτε να επισυνάψετε αρχεία
  • Δεν μπορείτε να επεξεργαστείτε τα μηνύματά σας
  •  
  • Ο κώδικας ΒΒ είναι ΟΝ
  • Τα smilies είναι ΟΝ
  • Ο κώδικας [IMG] είναι OFF
  • Ο κώδικας [VIDEO] είναι ΟΝ
  • Ο κώδικας HTML είναι OFF