Σελίδα 1 από 7 123456 ... ΤελευταίοΤελευταίο
Προβολή αποτελεσμάτων 1 έως 15 από 92

Θέμα: Με έπιασε θλίψη όταν το διάβασα

Με έπιασε θλίψη όταν το διάβασα

Επιστολή από Έλληνα φοιτητή στην Τουρκία

Ο Παναγής Γερμενής σπουδάζει στην Τουρκία. Μας έστειλε μία επιστολή που πραγματικά μας έκανε να μελαγχολήσουμε. Ο Παναγής περιγράφει την κατάσταση που επικρατεί στη γειτονική μας χώρα, δίνοντας μία διαφορετική εικόνα από τα στερεότυπα που έχουμε υπόψη μας. Διαβάστε προσεκτικά τι γράφει ο φίλος μας και έπειτα πάμε για καφέ. Καφέ πικρό, της παρηγοριάς...

«Τα τελευταία περίπου 2 χρόνια σπουδάζω και δραστηριοποιούμαι στην Τουρκία. Είναι μια χώρα με πολλά πλεονεκτήματα αλλά και με αρκετά μειονεκτήματα. Παρ΄ όλα αυτά είναι ένας τόπος με Όραμα και Σοβαρότητα, εν ολίγοις ‘όλοι δουλεύουν και θέλουν να πάνε μπροστά’ .

Όραμα... αυτή η λέξη που τόσο έχει ξεφτιλιστεί στη χώρα μας. Γραφικός όρος κάθε πολιτικής ομιλίας που απλά πέφτει στο πάτωμα για να τον σκουπίσουν μετά οι καθαριστές μαζί με όλα εκείνα τα χαρτάκια του ψηφο-παραλληρήματος και μαζικού οργασμού αυτών των συγκεντρώσεων... Όραμα εννοώ μια ματιά για το πώς θέλουμε να είμαστε στο μέλλον ή πιο απλά να ΄παραγγέλνουμε΄ το αύριο.

Σοβαρότητα δεν εννοώ την κομπορρημοσύνη ή παλικαριά ορισμένων Ελλήνων πολιτικών σε διεθνή γεγονότα ή στην τηλεόραση. Σοβαρότητα εννοώ την αντίληψη του οράματος, της εργασίας και των πόρων για την επίτευξή του, ή απλά αυτό που μας έλεγε ο μαθηματικός και διευθυντής στο Γυμνάσιο που φοιτούσα ΄Είμαι, Έχω, Θέλω΄.

Θα προσπαθήσω, αν και δύσκολο να μην ενδώσω στον πειρασμό της γκρίνιας που τόσο πολύ ερεθίζει, να περιγράψω την εμπειρία μου εδώ -στους ΄άλλους΄, κυρίως στο χώρο του Πανεπιστημίου, και θα αποδείξω γιατί απλά δεν ξαναγυρνώ. Τα συμπεράσματα και η διήγηση είναι προσωπική και εκ των πραγμάτων όχι αντικειμενική, δεν είναι πορίσματα επιστημονικής έρευνας παρά μόνο προβολή μιας οπτικής, ενός φοιτητή που πάτησε το πόδι του στη γείτονα πριν 2 χρόνια και συνεχίζει να διαβιεί εκεί, της δικιάς μου οπτικής.

Πώς ξεκίνησαν όλα. Οι Τούρκοι γείτονες μας μου απέδωσαν μία συνδυασμένη Υποτροφία το 2009. Συγκεκριμένα η όλη διαδικασία ξεκίνησε από τα Rotary Clubs της Τουρκίας τα οποία σε συνδυασμό με το Πανεπιστήμιο Yeditepe και με σκοπό την προώθηση της ελληνο-τουρκικής φιλίας και κατανόησης (μέσα από τον πιο αποτελεσματικό τρόπο που δεν είναι άλλος από τις Υποτροφίες) κατόπιν διαγωνισμού που διεξήχθη και υποβολής αιτήσεων με επέλεξαν να είμαι Πρέσβης Καλής Θελήσεως και να σπουδάσω στη χώρα τους. Αρχικά δε διστάζω να πω, εξαιτίας ορισμένων προκαταλήψεων λόγω κόμπλεξ κατωτερότητας που ανθίζει σε μικρές χώρες όπως και η δική μας, ...ήμουν επιφυλακτικός, γρήγορα όμως συνειδητοποίησα πόσο διαφορετικά ήταν τα πράγματα και πόσο με ωφέλησε η εν λόγω υποτροφία καθώς και πόσο μεγάλη τιμή ήταν το ότι μου αποδόθηκε.

Να γυρίσω πού; Στους σκοτεινούς εκείνους διαδρόμους που θυμίζουν την μεταπολεμική Ευρώπη... Στους περίεργους εκείνους τύπους που πουλάνε ‘ιδεολογική πραμάτεια’ από τα Κομματικά Τραπεζάκια τους. Στους Φιντέλς και Ζαπατίστα του ελληνικού πανεπιστημίου που χτίζουν πόρτες Γραφείων Επιχειρηματικότητας(περίπτωση Πανεπιστημίου Πατρών) ή στους Νέο-Ναζί διαφόρων ομάδων που έχουν κάθε δικαίωμα να σταματούν ομιλίες να μπαίνουν... να βγαίνουν, να θερίζουν, να ΄βιάζουν΄ και ό,τι βάζει ο νους. Να ζηλέψω τι από αυτά;

Το πανεπιστήμιο που φοιτώ (Yeditepe Üniversitesi) είναι Ιδιωτικό ίδρυμα. Ναι μάλιστα οι Τούρκοι φίλοι μας έχουν από αυτά, ναι αυτά που τόσο απειλούν το ένδοξο δημόσιο (σοβιετικού τύπου) Πανεπιστήμιο της Χώρας μας... Είναι ένας αποτελεσματικός ιδιωτικός φορέας λοιπόν που Σέβεται τον εαυτό του και πάνω από όλα τους Φοιτητές του. Πρώτη φορά ένιωσα πως «μετράω» και πρώτη φορά είχα εντατική ‘εργασία για το σπίτι’. Και ναι μου άρεσε! Γινόμουν καλλίτερος, ξαφνικά είχα κίνητρο, ό,τι ποτέ δεν είχα στην Ελλάδα δυστυχώς. Ενδεικτικά αναφέρω πως η παρακίνηση για τη συμμετοχή και τη δραστηριοποίησή μας σε μη κυβερνητικές οργανώσεις NGOs είναι συνεχής από τους καθηγητές, ορισμένες φορές και προϋπόθεση για να ΄περάσεις΄ το μάθημα.

Οι πολιτικές παρατάξεις είναι άλλη μια ελληνική πατέντα, εδώ δεν υπάρχουν, γιατί απλά δε χρειάζονται. Τα παράπονα των φοιτητών λαμβάνονται σοβαρά από τη διεύθυνση κάθε τμήματος και επιλύονται σε χρόνο μιας εβδομάδας (για σοβαρά θέματα). Φυσικά υπάρχουν όμως Ομάδες ΑΠΟ το Πανεπιστήμιο ΓΙΑ το Πανεπιστήμιο, από ομάδες φιλοσοφικές, ερασιτεχνικής φωτογραφίας, καταδύσεων-extreme sports, χορού μέχρι ομάδες Επιστημονικής φαντασίας και ό,τι βάζει ο νους. Ναι αυτές οι «παρατάξεις» μου αρέσουν πολύ και μάλιστα χρηματοδοτούνται αφειδώς από το Πανεπιστήμιο.

Τις εγκαταστάσεις δεν θα τις σχολιάσω ιδιαίτερα διότι είναι η ποιότητα που μετράει και όχι η εμφάνιση, συνοπτικά θα πω όμως πως συναγωνίζονται εγκαταστάσεις 5αστερου ξενοδοχείου.

Επίσης εντός του πανεπιστημίου πραγματοποιούνται ημέρες Καριέρας ναι! Καριέρας όπου έρχονται Εταιρείες και συνδιαλέγονται και ναι γιατί όχι ΄Στρατολογούν΄ φοιτητές! Σενάρια επιστημονικής φαντασίας αυτά για τη χώρα μας... Ακόμα, το πανεπιστήμιο έχει εφαρμόσει το σύστημα των Credits που σημαίνει ότι τα μαθήματα που «περνάω» εδώ αναγνωρίζονται σε όλο σχεδόν τον κόσμο... Βέβαια όχι στη χώρα μας, της οποίας παρεμπιπτόντως το πτυχίο μου αναγνώρισε πλήρως η τουρκική κυβέρνηση εντός 2 μηνών.

Αλλά μήπως όλα αυτά συμβαίνουν διότι το Yeditepe είναι ιδιωτικό πανεπιστήμιο; Η απάντηση είναι ΟΧΙ καθώς έχω επισκεφθεί και Δημόσια Πανεπιστήμια λόγω Τούρκων και Αμερικανών. Ναι! Αμερικανών φίλων που σπουδάζουν εκεί και έχω συμμετέχει σε διαλέξεις. Εν ολίγοις υπάρχει Σοβαρότητα. Δηλαδή οι σκοποί των Πανεπιστημίων είναι σαφώς ορισμένοι και όλοι επιτελούν λειτούργημα, με Πλεονασματικούς (ιδιωτικά αλλά και ορισμένα δημόσια εκπαιδευτικά ιδρύματα) ή Ισοσκελισμένους (κυρίως δημόσια εκπαιδευτικά ιδρύματα). Για να μην παρεξηγηθώ, ελλείψεις και μειονεκτήματα υπάρχουν και δεν περιγράφω κάποιον παράδεισο. Το σημείο που θέλω να τονίσω είναι η Σοβαρότητα και το Όραμα ως προς την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων, κάτι που λείπει στην Ελλάδα.

Η Τουρκία είναι μια χώρα εξωστρεφής, ανοιχτή. Ναι! Ανοιχτή. Ανοιχτή σε ξένους φοιτητές, σε ιδέες που θα την πάνε μπροστά. Ανοιχτή στους τουρίστες. Οι Έλληνες μπορούμε να την επισκεφθούμε μόνο με την ταυτότητά μας σε αντίθεση με τους Τούρκους που για να έρθουν στη χώρα μας το μόνο που δε ζητούν –χωρίς αυτό να είναι βέβαιο– είναι Πιστοποιητικό Φρονημάτων. Ανοιχτή σε επενδύσεις και στο επιχειρείν. Οι επιχειρήσεις εδώ δεν είναι κακές αλλά οι ιδιοκτήτες – μέτοχοί τους είναι πρόσωπα σεβασμού διότι προσφέρουν παραγωγή πλούτου αντί να μοιράζουν τη μιζέρια. Σαφώς υπάρχουν προβλήματα και ασυμμετρίες και σαφώς μπορεί να αποδειχθεί ένα δύσκολο μέρος να διαβιώσεις, όμως οι ευκαιρίες υπάρχουν. Η ανάπτυξη είναι μεγάλη και το ηθικόν υψηλό. Αυτά μου φτάνουν και μου περισσεύουν. Θέλετε κι άλλα;

Γερμενής Παναγής

Master in Political Science, Yeditepe Üniversitesi- Turkiye
    Bachelor in Bussiness Administration, University of Patras Greece»

Υπεύθυνος φιλοξενίας:

Θανάσης Μαυρίδης
    thanasis.mavridis@capital.gr

Πηγή:www.capital.gr

Ηρθε το τέλος Το avatar του/της CBRIDHS
    Ας τα βλέπουν μερικοί μπας κ αλλάξουν μυαλό κάποτε.......
    ΣΗΜΑΣΙΑ ΕΧΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ!!!!!

Πικραμένο μέλος Το avatar του/της guzzistas
    Την κατάντια μας.....

Οι μόνοι πιο ΗΛΙΘΙΟΙ από τους πολιτικούς, είναι οι ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ.

Bladerunner Το avatar του/της siraxanz
    Ε βεβαια αυτή η καραμελα για τους μπουνταλαδες Τουρκους γειτονους που μας περασανε απο το δημοτικο, τωρα θα καταριφθει απο την πραγματικοτητα
    Η που θα δουμε να μας προσπερναν και οι Βαλκανιοι γειτονες!
    ταξίδι νάναι και με καλή παρέα...ζητώ πολλά? :-)

balls of steel Το avatar του/της p@nos
    Αρχικά δημιουργήθηκε από siraxanz

Η που θα δουμε να μας προσπερναν και οι Βαλκανιοι γειτονες!

εχει ο καιρος γυρισματα...το να φευγουμε οικονομικοι μεταναστες στην αλβανια δεν ακουγεται τοσο αστειο οσο παλιοτερα...

Μοτοσυκλετιστής Το avatar του/της dimr1
    Mόνο αυτοί που βγαίνουν έξω, σχεδόν σε οποιαδήποτε χώρα πλέον, αποκτούν μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για την Ελλάδα.
    Βλέπουν ότι ο κόσμος πάει μπροστά, ενώ εμείς βουλιάζουμε και δεν εννοώ μόνο οικονομικά.
    Ακόμη και πολιτισμό αγοράζουμε πλέον από τους γείτονες, πχ τούρκικα σήριαλ. Ποιος το περίμενε άραγε?

Re: Με έπιασε θλίψη όταν το διάβασα

Αρχικά δημιουργήθηκε από takis-kk
    ....Θέλετε κι άλλα;.....
    Oχι Παναγιωτη, δεν θελουμε αλλα.
    Μολις μας αναγκασες να δεχτουμε οτι οι ''νηστικοι'' γειτονες μας, ναι βρε, αυτοι οι εθνικιστες που συνεχεια μας πανε κοντρα, αυτοι που δεν σεβονται τα ανθρωπινα δικαιωματα, αυτοι που πρεπει να βριζουμε στον στρατο γιατι ετσι πρεπει, αυτοι που πολεμησαμε, αυτοι που ο πολιτισμος τους βασιστηκε σε καποιον με ελληνικη μορφωση, αυτοι λοιπον Παναγιωτη μας λες οτι ειναι καλυτεροι?
    Απο εμας??
    Απο τους γνησιους απογονους του Σωκρατη και του Πλατωνα?
    Απο εμας που φεραμε τα φωτα του πολιτισμου στον κοσμο?

..
    ..
    ..
    ..
    ..

Μας επεισες Παναγιωτη..
    Start doing what's necessary, then what's possible and suddenly doing the impossible. Just start.

Ξενιτεμέλος Το avatar του/της menos

Re: Re: Με έπιασε θλίψη όταν το διάβασα

Αρχικά δημιουργήθηκε από konsttanttinos
    Απο εμας??
    Απο τους γνησιους απογονους του Σωκρατη και του Πλατωνα?
    Απο εμας που φεραμε τα φωτα του πολιτισμου στον κοσμο?
    Ναι konsttanttinos, απο εμάς... που δώσαμε τα φώτα στον πολιτισμό.. και μείναμε στο σκοτάδι...

ΟΡΓΙΣΜΕΝΟ ΜΕΛΟΣ Το avatar του/της AUFGEBRACHT
    O Παναγής φοράει μαντήλα ελεύθερα στο Γιεντίτεπε Γιουνιβερσιτέσι ή απαγορεύεται;;; Άλλο ένα ερώτημα που έχω είναι αν εκεί που κάνει χαμάμ στις εγκαταστάσεις του 5 άστερου ξενοδοχείου-πανεπιστημίου φωνάξει "ο Κεμάλ Ατατούρκ γ@μιέται" θα συμβεί τίποτα, ή οι βωμολοχίες επιτρέπονται μόνο στα κουρδικά;;;; τελικά οι τούρκοι με τόσα ελληνοαρμενικοκουρδικά κεφάλια που έκοψαν έγιναν φωτισμένα κεφάλια...

Υ.Γ. Καλά,ακόμα γελάω που οι φοιτητές ενθαρρύνονται να κάνουν εργασίες για ΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ της Τουρκίας :rotflmao: :rotflmao: :rotflmao: :rotflmao:

Υ.Γ.2 Για να προλάβω τους βιαστικούς, ούτε ΛΑΟΣ ψηφίζω,ούτε Χρυσαυγίτης είμαι, ούτε Στόχο διαβάζω, ακριβώς τα αντίθετα, αλλά ο μπαγάσας το παράκανε...δεν ξέρω αν θα τον ενδιέφερε μια καριέρα στο ΜΙΤ (της Ματσατσιούσετ) αλλά στη ΜΙΤ θα ήταν περήφανοι...

Μοτοσυκλετιστής Το avatar του/της dimr1
    Το ότι οι γείτονες έχουν πολλά βασικά προβλήματα άλυτα, δεν αναιρεί ότι αυτοί έχουν πάρει το ασανσέρ προς τα πάνω κι εμείς προς το υπόγειο.
    Το ποιος είναι τελικά ψηλότερα, εξαρτάται από το πότε. Ίσως αύριο δεν είμαστε εμείς πλέον.
    Γίνονται σοβαρότατες αλλαγές στη γείτονα χώρα που πρέπει να μας χαροποιούν αλλά και να μας προβληματίζουν.

Αρχικά δημιουργήθηκε από AUFGEBRACHT
    O Παναγής φοράει μαντήλα ελεύθερα στο Γιεντίτεπε Γιουνιβερσιτέσι ή απαγορεύεται;;; Άλλο ένα ερώτημα που έχω είναι αν εκεί που κάνει χαμάμ στις εγκαταστάσεις του 5 άστερου ξενοδοχείου-πανεπιστημίου φωνάξει "ο Κεμάλ Ατατούρκ γ@μιέται" θα συμβεί τίποτα, ή οι βωμολοχίες επιτρέπονται μόνο στα κουρδικά;;;; τελικά οι τούρκοι με τόσα ελληνοαρμενικοκουρδικά κεφάλια που έκοψαν έγιναν φωτισμένα κεφάλια...

Υ.Γ. Καλά,ακόμα γελάω που οι φοιτητές ενθαρρύνονται να κάνουν εργασίες για ΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ της Τουρκίας :rotflmao: :rotflmao: :rotflmao: :rotflmao:

Υ.Γ.2 Για να προλάβω τους βιαστικούς, ούτε ΛΑΟΣ ψηφίζω,ούτε Χρυσαυγίτης είμαι, ούτε Στόχο διαβάζω, ακριβώς τα αντίθετα, αλλά ο μπαγάσας το παράκανε...δεν ξέρω αν θα τον ενδιέφερε μια καριέρα στο ΜΙΤ (της Ματσατσιούσετ) αλλά στη ΜΙΤ θα ήταν περήφανοι...
    Συμφωνω, αλλα για φωναξε εδω οτι γ@@@ται ο Βελουχιωτης, ή οτι γουσταρεις τον ακατομαστο της εφταετιας, και ελα να τα ξαναπουμε.
    Μονος σου αλλωστε εδιωξες τον τιτλο του δεξιου απο πανω σου πριν ακουσεις τιποτα βιαστικους αριστεριζοντες να σου τη λενε.
    Αρα γιατι να μην γινεται κατι αντιστοιχο κι εκει?
    Start doing what's necessary, then what's possible and suddenly doing the impossible. Just start.

ΟΡΓΙΣΜΕΝΟ ΜΕΛΟΣ Το avatar του/της AUFGEBRACHT
    Αρχικά δημιουργήθηκε από konsttanttinos
    Συμφωνω, αλλα για φωναξε εδω οτι γ@@@ται ο Βελουχιωτης, ή οτι γουσταρεις τον ακατομαστο της εφταετιας, και ελα να τα ξαναπουμε.
    Μονος σου αλλωστε εδιωξες τον τιτλο του δεξιου απο πανω σου πριν ακουσεις τιποτα βιαστικους αριστεριζοντες να σου τη λενε.
    Αρα γιατι να μην γινεται κατι αντιστοιχο κι εκει?
    Εδώ σε τρώνε άμα υποστηρίξεις ότι καβαλάς BMW για τον βελουχιώτη ή τον ακατανόμαστο δε θα σε φάνε;;; Πέραν της πλάκας, ή δεν έπιασες ή δεν θες να πιάσεις την ουσία...Βγες στο δρόμο και άκου πόσο κόσμος π.χ. πιάνει στα γ@μίδια τον Τζέφρι τον Παπανδρέου σήμερα, τον Καραμανλή ανηψιό χτες...δεν κινδυνεύεις όμως να βρεθείς σε κανα μπουντρούμι...πήγαινε κάνε το αντίστοιχο στην Τουρκία για τον Κεμάλ και μετά τα λέμε πάλι...ελπίζω τώρα να έγινα αντιληπτός

Αρχικά δημιουργήθηκε από AUFGEBRACHT

Ρε συ Οργισμένε...
    Μια αντιγραφή έκανα.
    Ο ίδιος ο Παναγής γράφει πως η αποψή του στηρίζεται σ`αυτά που βιώνει και αφήνει περιθώριο για πολλά αρνητικά (αν και δεν τα αναφέρει..).
    Το θέμα, ή αιτία που με πλήγωσε, δεν είναι τι κάνουν αυτοί . Αν τα κάνουν καλά ή κακά , καλό ή κακό γιαυτούς.
    Το θέμα είναι τι κάνουμε εμείς για μάς. (εκτός απο γκρίνια)

Νομίζω ότι για αρχή μπορούμε να κάνουμε σωστά τη δουλειά μας απαιτώντας και απο τους γύρω μας το ίδιο.

Ξεχειλίζω απο οργή για κάποιες καταστάσεις που μας έχουν οδηγήσει στον πάτο αλλά δεν θα τις γράψω γιατί δεν έχουν πλέον ουσία πλην την αναπαραγωγή της γκρίνιας .

Το ζήτημα είναι τι μπορούμε να αλλάξουμε απο δω και μπρός.

Ο καθένας στον τομέα του, γνωρίζει το σωστό και το λάθος.

Τι κάνουμε γιαυτό?

Ρε τον Παναγή …
    Έχει την δουλίτσα του , τρώει και το εκμεκ του , τα καλύτερα καρντασια ….
    Για το τουρκικό κράτος δε, ότι καλύτερο έχει να επιδείξει ο παγκόσμιος πολιτισμός….
    Άλλωστε , τα «εύσημα» που παίρνει κάθε χρόνο από την διεθνή αμνηστία και τις εκθέσεις του ΟΗΕ το επιβεβαιώνουν…

Αντάρτικο... Το avatar του/της Allst@rf
    Αρχικά δημιουργήθηκε από ggs
    Ρε τον Παναγή …
    Έχει την δουλίτσα του , τρώει και το εκμεκ του , τα καλύτερα καρντασια ….
    Για το τουρκικό κράτος δε, ότι καλύτερο έχει να επιδείξει ο παγκόσμιος πολιτισμός….
    Άλλωστε , τα «εύσημα» που παίρνει κάθε χρόνο από την διεθνή αμνηστία και τις εκθέσεις του ΟΗΕ το επιβεβαιώνουν…

μην μπερδεύουμε τα εσωτερικα με τα εξωτερικα...για τους τούρκους μπορεί και η εξωτερική τους πολιτική να είναι η καλύτερη δυνατή...στο κάτω κάτω αν έχει ένα ισχυρό και αναπτυσόμενο κράτος ,δε βρίσκω το λόγο γιατί να μην μπορεί να παίξει ηγετικό ρόλο και στον γεωπολιτικό της χώρο(ως προς αυτούς εννοώ ,όχι προς εμάς που τον πίνουμε...και βέβαια δεν εννοώ την άποψη που συμμερίζονται οι στρατιωτικοί και οι νεοοθωμανοί!)

στην τελική ,όλα τα τεκταινόμενα στον κόσμο γυρνάνε γύρω από το γνωστό ρητό..."only the strong survive"...

Σελίδα 1 από 7 123456 ... ΤελευταίοΤελευταίο

Παρόμοια θέματα

1. ανοιγμα με fazer 600 εχθες το βραδι...
    από alfa156 στο forum Off topic
    Απαντήσεις: 164
    Τελευταίο μήνυμα: 25/08/2006, 11:49
  2. Όταν το όνειρο...
    από gpol στο forum Honda CBF's
    Απαντήσεις: 14
    Τελευταίο μήνυμα: 14/01/2006, 19:51
  3. Απαντήσεις: 12
    Τελευταίο μήνυμα: 20/05/2005, 22:42
  4. Απαντήσεις: 2
    Τελευταίο μήνυμα: 27/09/2004, 07:56

Κανόνες δημοσιεύσεων