Βαριέμαι πάρα πολύ αυτή τη στιγμή, άνεργος είμαι, οπότε ορίστε... Προσφέρω μεγαλόψυχα ένα ευχάριστο διάλειμμα από όλα τα "γνώμες για πρώτη μοτοσυκλέτα" και "πώς να δώσω +30 άλογα στο κινέζικο παπί μου".
Πούλησα το μηχανάκι μου χτες. Μέχρι να το πουλήσω, σκεφτόμουν μήπως τη βολέψω με το αμάξι μόνο (ναι, έχω και τέτοιο, αν και το κινούσα σπανίως μέχρι πρόσφατα), για οικονομικούς λόγους, προφανώς, εφόσον όλοι γνωρίζουμε ότι η μοτοσυκλέτα είναι ακριβούτσικο σπορ.
Οι λόγοι που το πούλησα και πάλι, άμεσα ή έμμεσα, οικονομικοί. Και με αυτό, εννοώ ότι δεν είχα οικογένειες, χρέη, σοβαρούς λόγους για να φύγει εκτάκτως, αλλά από την άλλη δεν έχω ούτε τις παρέες και τις εβδομαδιαίες μοτοβόλτες που είχα κάποτε και λυπόμουν να έχω ένα - σχετικά ακριβό - μηχανάκι να "κάθεται" στο γκαράζ μου. Οι μοναδικές βόλτες που έκανα τα τελευταία χρόνια ήταν οι ετήσιες του moto και κάποιες σύντομες εξορμήσεις (3, ίσως 4 ανά έτος), άντε μέχρι τη Χαλκίδα.
Τι έλεγα; Μμμ ναι. Μέχρι να το πουλήσω, λοιπόν, μου είχε περάσει από το μυαλό να μείνω με το αυτοκίνητο και να κρατήσω τα χρήματα. Το δευτερόλεπτο που την πούλησα, το μόνο που σκεφτόμουν ήταν ποιο θα είναι το επόμενο μηχανάκι μου. Πρακτικοί λόγοι; Λόγοι καθαρά διασκέδασης/απόλαυσης/αναψυχής; Η χαρά μιας νέας - και ίσως ανούσιας πλέον - αγοράς; Δεν είμαι πολύ σίγουρος.
Όπως και να χει, από χτες κάθομαι και χαζεύω μηχανάκια. Δεν έχω την ΠΑΡΑΜΙΚΡΗ ιδέα τι θέλω. Χονδρικά, θα είναι για καθημερινή μετακίνηση, οπότε θέλω κυρίως κάτι οικονομικό, τόσο σε κατανάλωση, όσο και σε συντήρηση. Θέλω να το βρω σε καλή τιμή, το οποίο σημαίνει 1500-3500ε (εξαρτάται από το μηχανάκι, φυσικά). Θέλω να σηκώνει δικάβαλο που και που. Θέλω να είναι σχετικά νέο μοντέλο. Θέλω να μου κάνει τα χατήρια, να προσπερνάει, να στρίβει, να φρενάρει, όταν χρειαστεί. Δεν περιμένω επιδόσεις SS, αλλά ούτε βάρκας.
Από τη μία κοίταζα παπιά, επειδή, όπως και να το κάνουμε, δεν υπάρχει τίποτα πιο οικονομικό/αξιόπιστο εντός πόλης. Και κάπου εκεί τελειώνουν τα υπέρ τους. Ή μήπως όχι;
Μετά κοίταζα σκουτεράκια. Πιο πρακτικά από τα παπιά, πιο άνετα, με χώρους, αλλά απαιτούν ακριβότερη συντήρηση.
Να σημειώσω εδώ ότι δεν είχα ποτέ μου παπί ή σκούτερ (το μικρότερο μηχανάκι που πέρασε ποτέ από τα χέρια μου ήταν ένα XT600 S/M, το μεγαλύτερο, ένα CBR 1000RR), οπότε δεν έχω την εμπειρία και ίσως τα έχω παρεξηγήσει. Ίσως τελικά μου προσφέρουν ακριβώς αυτά που ζητάω.
Τέλος, κοίταζα μοτοσυκλετάκια. Αποκλείω τα 125, για ευνόητους λόγους. Προτιμώ μοταρντάκια, για την ευελιξία τους εντός πόλης. Η Yamaha βγάζει το πανέμορφο WR250X (αλλά ακριβούτσικο). H Honda, το CRF250. Κοίταζα μέχρι και DR-Z 400, το οποίο ίσως είναι μια κατηγορία πιο πάνω, αλλά, ελπίζω, δεν έχει τεράστιες διαφορές σε βενζίνη/συντήρηση από τα 250. Και μετά τα στρητάκια, CBR250, CBF, YBR... To CBR θα θελα να δοκιμάσω πως είναι οδηγικά, τα άλλα δε μου κάνουν κούκου.
Για πείτε. Τι θα αγοράζατε σήμερα, αν έπρεπε να έχετε ΕΝΑ μηχανάκι; Είναι αρκετά ό,τι να ναι το θέμα, οπότε πείτε ό,τι γουστάρετε, ό,τι σκέφτεστε διαβάζοντάς το και το προχωράμε από κει. Όπως είπα, βαριέμαι πολύ![]()