Ξεκινώντας, ας βεβαιωθούμε ότι ΞΕΡΟΥΜΕ (στο περίπου...) τι κάνει το λάδι στον κινητήρα μας....
Και επειδή θα πεταχτεί ο φίλος μου ο gdlevek και θα πει: "Λιπαίνει", ας διευκρινήσουμε ότι λίπανση θεωρείται η παρεμβολή μεταξύ δύο κινούμενων μερών (ή ενός κινούμενου και ενός ακίνητου) ενός στρώματος από υγρό, αέριο ή στερεό υλικό με σκοπό την μείωση της τριβής και της φθοράς που παρουσιάζονται ακριβώς λόγω της κινησής τους.
Σε ένα σύγχρονο κινητήρα (μιλάμε κατά βάση για 4Τ), το περιβάλλον είναι εξαιρετικά δύσκολο για ένα λιπαντικό. Πρέπει να λιπάνει διαφορετικά εξαρτήματα με διαφορετικές απαιτήσεις, όπως έμβολο και ελατήρια με κύλινδρο, εκκεντροφόρο - μηχανισμό βαλβίδων, τριβείς ολίσθησης (κουζινέτα) και κύλισης (ρουλεμάν), γρανάζια, άξονες, άτρακτους (και πάει λέγοντας...) !!!
Όλα τα παραπάνω πρέπει να γίνονται κάτω από ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ δύσκολες συνθήκες, όπως μεγάλο εύρος θερμοκρασιών και πιέσεων λειτουργίας, παρουσία καυσίμου και κατάλοιπων καύσης (νερό, οξέα, ανθρακούχα σωματίδια κ.λ.π.) που επηρρεάζουν δυσμενώς το λιπαντικό, παρουσία διαφορετικών μετάλλων που οξειδώνονται και διαβρώνονται με διαφορετικό τρόπο, ενώ ταυτόχρονα λειτουργούν και σαν καταλύτες στην οξείδωση του ίδιου του λιπαντικού, ξένα σωματίδια όπως ρινίσματα μετάλλου, σκόνη, διασκορπισμός του λιπαντικού από την κίνηση των γραναζιών και του στροφάλου, σύνθλιψη και διάτμηση των μορίων του από τα γρανάζια κ.λπ. κ.λπ. κ.λπ. !!!
Δεν παπαρολογώ, ούτε "τραβάω από τα μαλλιά" τίποτε, απλά αναφέρω λίγα από τα "ζόρια" που τραβάει το λάδι μέσα στο μοτέρ ...![]()
Εκτός από το κύριο έργο της λίπανσης, το λάδι "καλείται" να κάνει και μερικές άλλες (σημαντικότατες επίσης...) δουλειές.
Χρησιμοποιείται σαν ψυκτικό, όπου χάρις στην κυκλοφορία του μεταφέρει θερμότητα από υπέρθερμες περιοχές (π.χ. κυλινδροκεφαλή) σε άλλες ψυχρότερες (κάρτερ).
Προστατεύει τα μέταλλά του κινητήρα από σκουριές και διαβρώσεις και τέλος καθαρίζει τον κινητήρα από τα κατάλοιπα της καύσης, τα μεταλλικά σωματίδια (γρέζια) που "ξεκολλάνε" κατά την διάρκεια της λειτουργίας του μοτέρ και τα φερτά σωματίδια (σκόνη) που περνάνε και από τα καλύτερα φίλτρα αέρα και βενζίνης.
Και επειδή αρχίσατε να βαριέστε, τελειώνουμε με τον ρόλο του λαδιού, προσθέτοντας ότι σε μερικές (οριακές) καταστάσεις παίζει τον ρόλο του "μαξιλαριού", απορροφώντας μέρος της κρούσης μεταξύ των μετάλλων (πυράκια, καρφωτές αλλαγές κ.λ.π.)
Τα παραπάνω δεν γραφτήκαν για να "τρομάξουν" κανέναν (αν και θα έπρεπε...), αλλά μάλλον για να βγάλουμε μια άκρη γιατί το τηγανόλαδο μπαίνει στο τηγάνι, το ελαιόλαδο στην σαλάτα και το πυρηνέλαιο στα καντήλια !!!
![]()
![]()
![]()