Στο προηγουμενο ΜΟΤΟ (το περιοδικο) υπηρχε παρουσιαση του νεου Duke 790. Το αρθρο εκλεινε με ένα συλλογισμο του δημοσιογραφου που μου ακουστηκε πολύ σωστος. Ελεγε λοιπον (πανω κατω) ότι είναι πολύ κριμα που αυτό το Duke παρουσιαζεται σημερα στην Ελλαδα, οπου επειδη εχει ουσιαστικα χαθει η μεση οικονομικη ταξη μια μηχανη αυτης της τιμης είναι καταδικασμενη να αποτυχει. Η λογικη του ηταν πως στην Ελλαδα του σημερα αν καποιος εχει να διαθεσει τα 11,5 χιλιαρικα που κανει το 790 μαλλον εχει να διαθεσει και τα 18 που κανει το Super Duke.
Διαβαζω τελευταια και τις συζητησεις εδώ μεσα για τις τιμες των νεων μοντελων οπου υπαρχει η γνωστη γκρινια (πχ 600αρια ss στα +12000, 790 adv στα 14000,κτλ) και σκεφτομαι αν οντως υπαρχει τελικα λογος οι εταιριες να προσπαθησουν να πουλησουν πιο φθηνα τις ακριβες τους μηχανες. Πραγματικα δηλαδη αν αντι για 14 το 790adv βγει στα 12 τι θα αλλαξει ακριβως; Θα τρεξει ο κοσμος να το αγορασει; Μοντελα όπως οι GS κυριαρχουν στις πωλησεις καινουριων. Κι αυτό δε λεει κατι;
Δε λεω φυσικα πως η τιμη δεν παιζει ρολο, απλα παιζει περισσοτερο στα φθηνοτερα μηχανακια. Πχ μπορει να αγορασω το ΜΤ09 στα 8000€ αντι για το Street triple (κι ας προτιμω το δευτερο) ή το Ζ650 αντι για το CB650. Αλλα καποιος που εχει το χρημα για να φτασει στα 11-12-13 φτου και βγαινω, μαλλον εχει και την ανεση να παει ακομα παραπανω, ή να μη νοιαστει τοσο πολυ για τις διαφορες στην τιμη.
Υπαρχει στην οικονομολογια ο ορος ελαστικοτητα ζητησης. Είναι ο βαθμός στον οποίο η ζητούμενη ποσότητα ενός προϊόντος ανταποκρίνεται στη μεταβολή της τιμής του. Πιστευω λοιπον πως στις μοτοσυκλετες ανω των 10000€ υπαρχει ανελαστικοτητα ζητησης, δηλαδη οι πωλησεις δεν επηρεαζονται και τοσο πολύ από την αυξηση της τιμης. Είναι ηδη τοσο λιγοι αυτοι που μπορουν να δωσουν αυτά τα λεφτα, που δε θα νοιαστουν για τα 1-2-3 χιλιαρικα διαφορα που μπορει να εχει το T7 από το 790adv. Η μεσαια ταξη που παλιοτερα ειχε τα 3-4 χιλιαρικα στο χερι και θα επαιρνε και το δανειο για να αποκτησει το νέο Hornet πλεον εχει σχεδον εκλειψει. Και σιγουρα εχουν εκλειψει τα ευκολα δανεια. Αυτό φαινεται και από τις πωλησεις των νεων μοτοσυκλετων.
Προφανως αυτή η θεωρια προερχεται από μακροχρονια κοινωνικοοικονομικη μελετη που εχω πραγματοποιησει στο μυαλο μου το τελευταιο δεκαλεπτοκαι επιδεχεται αφθονης κριτικης.