Με τα γαλλικά κλειδιά δεν έχω καλή εμπειρία. Υποψιάζομαι επειδή δεν έχω χρησιμοποιήσει κάποιο ποιοτικό ή δεν τα χρησιμοποιώ σωστά. Το εφαρμόζω σε παξιμάδι, σφίγγω όσο μπορώ το ρυθμιστή ανοίγματος με το χέρι και κατόπιν εφαρμόζω ροπή. Έλα όμως που κλωτσάει το παξιμάδι, όταν είναι πολύ σφιγμένο. Οπότε η καλύτερη λύση είναι γεμανοπολύγωνο. Βέβαια είδα σε γειτονικό νήμα ένα εργαλείο που συνδυάζει γαλλικό με σκύλα, ίσως αυτό σφίγγει πολύ καλύτερα το παξιμάδι.
Έχω ξεσφινώσει παξιμάδια με σκύλα ή κόμπρα υδραυλικού, αλλά λυπάμαι όταν βλέπω τη φθαρμένη επιφάνεια των παξιμαδιών από τα δόντια του εργαλείου. Ειδικά οι μεγάλες γκαζοτανάλιες υδραυλικού (ή κόμπρες; ), πάνω από μισό μέτρο μήκος, σου παρέχουν πολύ καλή ροπή σύσφιξης και περιστροφής, εκεί που με κοντά εργαλεία σου φεύγει η μαγκιά και δεν κάνεις τίποτα. Επίσης, επειδή δεν γλιστράνε πάνω στο παξιμάδι, κάνουν πιο μικρή φθορά.
Παρ' όλα αυτά, ένα μικρό γαλλικό, μπορεί να υπάρχει παντού. Η φορητότητα είναι σημαντικός παράγοντας σε πολλές περιπτώσεις. Αν έχεις να επιλέξεις μεταξύ του "δεν έχω εργαλείο" και "κουβαλάω μαζί μου πάντα ένα ελαφρύ και φθηνό", η δεύτερη επιλογή υπερέχει και σου δίνει πολλές φορές λύση, έστω και με συμβιβασμούς. Τις υπόλοιπες, πας και αγοράζεις το κατάλληλο εργαλείο. Έχοντας αυτό υπόψη, πήρα το ακόλουθο γαλλικό. Παρέα πήρα μικρή συλλογή allen, καθώς και ένα ταυ allen 5mm που χρειάζεται για εργασίες στο ποδήλατο. Πάντοτε κουβαλάω μαζί μου στο ποδήλατο ένα 5άρι κλασσικό "L", αλλά για το σπίτι ήθελα κάτι πιο εύχρηστο.
6" F.F.Group το γαλλικό, ενώ τα άλλα δύο ανώνυμα.
![]()