Biometrics είναι η εξακρίβωσης ταυτότητας και επιβεβαίωση της , κάνοντας χρήση, σαν δικλείδες ασφαλείας, μερικά ΜΟΝΑΔΙΚΑ, ανθρώπινα χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με το Υπουργέιο τάξης, λοιπόν , απο τις 9.1.06 όλοι οι Έλληνες θα προμηθευτούν τα καινούρια , μεγίστης ασφαλείας (;;; ) διαβατήρια , με βιομετρικά χαρακτηριστικά ενσωματωμένα.Και απο τις 31/12/06 καταργούνται τα παλαιότερα.
Γιατί ερωτηματικά στο "μεγίστης ασφαλείας":
Τα διαβατήρια αυτά , σύμφωνα με τις προδιαγραφές που πρότεινε (επέβαλε μάλλον) η αρμόδια επιτροπή των ΗΠΑ, θα περιέχουν micro-chip , barcode αλλά και αποτύπωμα δακτύλου (fingerprint) , που θα ενσωματώνουν σχεδόν όλα τα προσωπικά στοιχεία του κατόχου τους (!!!!)
Η ταυτοποίηση θα γίνεται μέσω συσκευής οπτικής σάρωσης (scanner) που θα τοποθετηθεί στα αεροδρόμια και σε άλλα σημεία χώρων ταξιδίου.
Επειδή λοιπόν προκύπτει θέμα ασφαλείας εδώ, καθώς τόσα στοιχεία συγκεντρωμένα σε ενα και μοναδικό σημείο , είναι πάντα πιθανός στόχος , έχουμε τα εξής ερωτήματα που προκύπτουν:
1) Πως θα διασφαλιστεί ο κάτοχος του διαβατηρίου οτι κάποιος άλλο εργαλείο σάρωσης (scanner) δεν θα μπορεί να αναγνώσει τα στοιχεία του εγγράφου; Ειδικά αν απο όσο λέγεται θα είναι ικανή η σάρωση απο απόσταση 20cm; Απο τι υλικό θα είναι το βιβλιαράκι , έτσι ώστε να εμποδίζεται αυτή η ενέργεια απο κακόβουλα άτομα;
2) Σε περίπτωση κλοπής - απώλειας , πέρα απο την δήλωση που θα γίνεται στην αστυνομία, το micro-chip θα συνεχίζει πέρα απο αριθμό διαβατηρίου και λοιπά, να έχει και άλλα ΜΟΝΑΔΙΚΑ στοιχεία όπως διεύθυνση , τηλέφωνο , μπορεί και όμάδα αίματος στο μέλλον , το δακτυλικό αποτύπωμα και τα λοιπά. Δηλαδή μπορεί πολύ εύκολα κάποιος με την κατοχή των παραπάνω να φτιάξει και αστυνομική ταυτότητα (πλαστή) και να προβεί σε διάφορες άλλες ενέργειες (βλ. Τράπεζες). Η δακτυλοσκόπηση που περιέχει το διαβατήριο , μπορεί σύντομα να εφαρμοστεί και σε ΑΤΜ (βλ. Ιαπωνία) πράγμα που μπορεί αν αποβεί πολύ επικίνδυνο.
3) Πως διασφαλίζεται ο κάτοχος , αν το πρακτορείο ταξιδείων που θα κάνει χρήση του διαβατηρίου για ταξιδιωτικές ενέργειες , παραβιαστεί ηλεκτρονικά ή φυσικά ,και η database με τα στοιχεία αυτά αφαιρεθεί; Ειναι γνωστό οτι τα στοιχεία αυτά , θα παραμένουν σε λίστα για ΑΟΡΙΣΤΟ χρονικό διάστημα απο τις αρχές , αλλά μπορεί και απο τα γραφεία αυτά. Οπότε η κλοπή τους θα αποτελέσει θησαυρό για κάποιον επιτήδειο.
4) Το θέμα ιδιωτικών στοιχείων , έχει θιχτεί πολλές φορές , αλλά σε αυτή την περίπτωση είναι καθαρή ένδειξη ηλεκτρονικού φακελώματος. Που πήγα, τι έκανα, πότε ήμουν και πότε γύρισα και λοιπές άλλες λεπτομέρειες.
Νομίζω οτι για άλλη μια φορά , πρωτοτυπούμε και εφαρμόζουμε μια διάταξη νόμου , χωρίς καν νυπάρχουν οι απαραίτητες προδιαγραφές και δικλείδες ασφαλείας , για να προφυλαχτεί ο χρήστης αυτών των στοιχείων.
Είπαμε καλή η πρόοδος , αλλά πάντα με βηματάκια και οχι με άλματα στο κενό.
Gandalf