Μετά από ένα ατύχημα που είχα το καλοκαίρι (τελείως ανόδινο για μένα ευτυχώς) αλλάχτηκε όλο το μπροστινό του Vstrom 650. Αυτό στην αρχή φαινόταν καλό (σε δυο χρόνια τα λαδάκια θα την θέλανε την ανακαίνιση τους).
Στην πράξη τα μαστόρια που την εφτιαξαν άφησαν πολύ λάσκα το ρουλεμάν του τιμονιού. Έτσι πέρα το ότι ακουγόταν στις λακούβες η μηχανή δεν έδινε την εντύπωση ευστάθειας που είχε παλιότερα.
Το πάω πίσω στα ξεφτέρια και μου λένε ότι έπρεπε να κάτσει λίγο το ρουλεμάν και μου το σφίγγουν με κατσαβίδι και σφυρί κατά βούληση και με μοναδικό έλεγχο να μην έχει τζόγους με το χέρι. Βελτίωση πολύ μικρή. Αργότερα σε σέρβις σε άλλο μηχανικό ζητάω να το ελένξει-σφίξει και διαφορά δεν βλέπω (μάλλον δεν το ακούμπησε).
Εννοείται ότι η μηχανή εξακολουθεί να δίνει χαλαρή αίσθηση και να κάνει κουνήματα. Τώρα δε με την αλλαγή των ελαστικών με άλλα πιό άκαμπτα το πράγμα χειροτέρεψε.
Όπως το καταλαβαίνω εγώ το σφίξιμο του ρουλεμάν είναι ίσως το σημαντικότερο σημείο στο οποίο πρέπει να χρησιμοποιηθεί ροπόκλειδο (και όχι καλεμόσφυρο όπως συνηθίζουν οι μηχανικοί). Πρέπει όχι απλά να μην έχει τζόγους αλλά να παρέχει και τις σωστές αποσβέσεις στο τιμόνι άρα πρέπει να βιδωθεί ακριβώς και όχι απλά τόσο που να μην λασκάρει.
Εγώ ροπόκλειδο δεν έχω αλλά ούτε και το καταληλο γαντζόκειδο για να το εφαρμόσω στο παξιμάδι του ρουλεμάν το οποίο πρέπει να σφίξει με ροπή 45Nm (βλέπε αποσπάσματα από το service manual). Έχει κανείς καμία ιδέα πως να το σφίξω σωστά???????????????
στωωωωωωωωωωωω
![]()