Το πιθανότερο είναι πως έχετε τύχει μεθυσμένους οδηγούς αυτοκινήτων στον δρόμο ιδίως Σάββατο βράδυ και ξημερώματα Κυριακής... Το φαινόμενο, όμως, δεν είναι μόνο ελληνικό. Τα ίδια συμβαίνουν ακόμη και στην Ιαπωνία, όπου οι "heavy drinkers" έχουν διπλασιαστεί τα τελευταία 30 χρόνια. Σύμφωνα με την πλέον πρόσφατη έρευνα του ιαπωνικού Υπουργείου Υγείας σχεδόν το 2% του πληθυσμού είναι αλκοολικοί.
Είναι συχνό, επομένως, το φαινόμενο των μεθυσμένων ιαπώνων οδηγών και, ως εκ τούτου, υπάρχουν προτάσεις να αυξηθεί η ποινή φυλάκισης για την οδήγηση υπό την επήρεια μέθης από τα 3 στα 5 χρόνια και να διπλασιασθεί το πρόστιμο στα $8200.
Πέραν αυτών, όμως, οι ιαπωνικές εταιρείες ανακάλυψαν την ευκαιρία στο πρόβλημα με αποτέλεσμα να σχεδιάζουν τα ανάλογα προϊόντα. Η Toyota, π.χ., θα βγάλει στην αγορά το 2009 αυτοκίνητο η μηχανή του οποίου θα σβήνει εάν διαπιστωθεί ότι ο οδηγός είναι μεθυσμένος. Αυτό θα γίνεται από ειδικούς αισθητήρες στο τιμόνι που θα μετράνε την ποσότητα του αλκοόλ στον ιδρώτα των χεριών του οδηγού. Σε περίπτωση που ο οδηγός φοράει γάντια, μια κάμερα που θα υπάρχει στο ταμπλό θα εξετάζει τη διαστολή της κόρης του ματιού ενώ κι ο εγκέφαλος του αυτοκινήτου θα ελέγχει για "περίεργη" οδήγηση. Επίσης, η Nissan τεστάρει ένα μηχανισμό ανάλυσης της αναπνοής σαν αυτόν που χρησιμοποιεί η τροχαία στα αλκοτέστ στον οποίον ο οδηγός θα υποχρεούται πρώτα να φυσήξει για να μπορέσει να βάλει μπρος το αυτοκίνητο.
Επιπλέον, οι δυο μεγαλύτερες εταιρείες κινητής τηλεφωνίας της Ιαπωνίας, η NTT DoCoMo και η KDDI, εισήγαγαν στην αγορά κινητά τηλέφωνα με ενσωματωμένους αναλυτές αναπνοής τα οποία προωθούν κυρίως στις εταιρείες λεωφορείων και ταξί. Ο οδηγός φυσάει στο τηλέφωνο, αυτό αναλύει την ποσότητα αλκοόλ και στέλνει τις πληροφορίες στα κεντρικά μαζί με πληροφορίες για τη θέση του τηλεφώνου μέσω δορυφόρου.
Επίσης, έχουν δημιουργηθεί διάφορες "driving agent" εταιρείες. Σε αυτήν την περίπτωση έρχονται δύο άτομα στο, π.χ., μπαρ που κάποιος τα πίνει, ο ένας μαζί με τον μεθυσμένο πηγαίνει μπροστά με το αυτοκίνητο της εταιρείας κι ο άλλος ακολουθεί με το αυτοκίνητο του τελευταίου. Σήμερα στην Ιαπωνία υπάρχουν περισσότεροι από 6000 driving agents.
Πέρα από τους Ιάπωνες, όμως, και δη τους οδηγούς αυτοκινήτων εμείς, οι εν Ελλάδι μοτοσυκλετιστές, τι κάνουμε; Το ερώτημα είναι απλό: έχετε οδηγήσει ποτέ μηχανή υπό την επήρεια του αλκοόλ; Ποιες ήταν οι συνέπειες;
Εγώ δυστυχώς το έχω κάνει μία φορά. Ήπια πολύ και γυρνώντας ξημερώματα στο σπίτι το σκούτερ που είχα τότε γλίστρησε -πολύ λίγο- στον γεμάτο γλίτσα λόγω ψιλόβροχου δρόμο, πάτησα μπροστινό από την ταραχή μου, έπεσα και σύρθηκα καμιά 20αριά μέτρα. Ευτυχώς πάντοτε φοράω προστατευτικό εξοπλισμό και δεν έπαθα τίποτα. Στο μηχανάκι σπάσανε κάποια πλαστικά μόνο.
Do NOT drink and drive.![]()