Ταξίδι ελπίδας ήταν το χθεσινό για τον 37χρονο πολυεγκαυματία Μανόλη Μανωλιτσάκη, πατέρα τριών παιδιών, που μεταφέρθηκε με C-130 σε ειδική Μονάδα Εγκαυμάτων του Νοσοκομείου “Γεώργιος Γεννηματάς” στην Αθήνα. Στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας, στο Ηράκλειο κατέφτασε εξειδικευμένη ομάδα στρατιωτικών γιατρών με επικεφαλής τον πλαστικό χειρουργό Αριστείδη Τσακίρη, καθώς ο 37χρονος υποβλήθηκε σε δίωρη επέμβαση για τη σωτηρία των άκρων του.
Όπως ανέφερε ο κ. Τσακίρης, ο τραυματίας είναι σταθερός αιμοδυναμικά και άρα η ζωή του δε διατρέχει κίνδυνο, ωστόσο υπάρχει σοβαρός προβληματισμός ως προς την “επιβίωση” των άκρων του, καθώς διαπιστώνεται κυκλοφορική ανεπάρκεια λόγω του βάθους και της έκτασης των εγκαυμάτων που υπέστη. «Υπάρχει κίνδυνος για τα άκρα. Οι επόμενες ημέρες είναι κρίσιμες», τόνισε ο γιατρός λίγο πριν επιβιβαστεί στο C-130.
Στο στρατιωτικό ελικόπτερο επιβιβάστηκε και η σύζυγος του 37χρονου, που προσπαθεί να βρει τη δύναμη για να αντέξει το Γολγοθά που απλώνεται μπροστά της και να συμπαρασταθεί στον άνδρα της. Τα τρία τους παιδιά έχουν μείνει πίσω στους παππούδες.
Ο Μανόλης Μανωλιτσάκης, που αντιμετωπίζει πρόβλημα και με το αναπνευστικό του σύστημα, κατάφερε να διασωθεί από το θάνατο, όταν στην προσπάθειά του να γλιτώσει χώθηκε σε ένα μικρό λαγούμι της δύσβατης βουνοπλαγιάς.
Τον άνθρωπο εκείνο, δηλαδή τον επιχειρησιακά υπεύθυνο, ο οποίος έδωσε την εντολή στους οκτώ εποχικούς πυροσβέστες να βρεθούν στο σημείο της τραγωδίας, θα αναζητήσει η Ένορκη Διοικητική Εξέταση, που έχει ήδη διαταχθεί. Τα αποτελέσματά της αναμένουν και οι συνάδελφοι των άτυχων δασοπυροσβεστών, που χθες βρέθηκαν στον τόπο του απίστευτου συμβάντος, κάνοντας αυτοψία. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι πυροσβέστες βρέθηκαν στο δύσβατο σημείο του βουνού στην περιοχή του Βώσακου μετά από εντολή», επαναλάμβ
αναν συνεχώς οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συμβασιούχων Δασοπυροσβεστών, οι οποίοι συντετριμμένοι δεν μπορούσαν να πιστέψουν το μέγεθος της τραγωδίας. Επαναλάμβαναν ότι οι άνθρωποι αυτοί δε χρειαζόταν να «κατέβουν» στη φωτιά εντός του φαραγγιού, τη στιγμή που επιχειρούσε από αέρος και το πυροσβεστικό ελικόπτερο.
«Δεν είμαστε ερευνητές, αλλά σύμφωνα με την εμπειρία μας κακώς κατέβηκαν τα παιδιά εδώ κάτω, γιατί δεν υπήρχε πυροσβεστική εγκατάσταση», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αναστάσιος Σαμαράς, γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συμβασιούχων Πυρόσβεσης-Διάσωσης, που πρόσθεσε: «Δυστυχώς, τα παιδιά δεν έπρεπε να κατέβουν εκεί κάτω πριν έρθει πυροσβεστικό όχημα, εφόσον δεν υπήρχε ελικόπτερο. Μετά μάθαμε ότι υπήρχε ελικόπτερο. Έπρεπε να κόψουν πρώτα τη φωτιά με αυτόν τον τρόπο και μετά να κατέβουν κάτω. Και τα παιδιά δεν κατέβηκαν από μόνα τους. Κατέβηκαν με εντολή, που θα ψάξουμε και θα βρούμε ποιος την έδωσε». Ο ίδιος επιμένει πως ευθύνη υπάρχει ανάμεσα στους επικεφαλής.
Από την πλευρά του, στο ίδιο μοτίβο κινήθηκαν και οι δηλώσεις του προέδρου της Ομοσπονδίας, κ. Κώστα Παπαντώνη, που σημείωσε χαρακτηριστικά: «Είναι σίγουρο ότι υπάρχουν ευθύνες. Έχει δοθεί εντολή να βρεθούν τα παιδιά εκεί κάτω. Επιχειρησιακά, από τη στιγμή που έκανε ρίψεις το ελικοφόρο μηχάνημα, δε θα έπρεπε οι δικοί μας να είναι εκεί κάτω. Ένα αυτό. Δεύτερον, εκεί τα παιδιά δεν πήγαν από μόνα τους. Δεν πάνε σαν τουρίστες, ούτε για διακοπές. Υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος επικεφαλής, ο οποίος έδωσε εντολή να πάνε κάτω. Αυτός ο επικεφαλής είναι και ο υπεύθυνος». Συμπλήρωσε ακόμη λέγοντας: «Όχι, δεν το γνωρίζουμε το πρόσωπο που έδωσε εντολή. Σίγουρα έχει σχέση με τον υπεύθυνο αξιωματικό της βάρδιας, σίγουρα είναι υπεύθυνος ο επικεφαλής της ομάδας και σίγουρα είναι υπεύθυνη η διοίκηση της Π.Υ. Κρήτης. Από εκεί και πέρα, διενεργείται ΕΔΕ και θα δούμε τι συμβαίνει».
«Είναι ανεπίτρεπτο επικεφαλής να βάλει συναδέλφους μέσα στη φωτιά και να τους κάψει. Έτσι είναι. Βάλανε τους συναδέλφους μέσα στη φωτιά, σε ανεπίτρεπτες καταστάσεις, και τους έκαψαν», συμπλήρωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συλλόγου Συμβασιούχων Πυροσβεστών Χανίων-Ρεθύμνου, κ. Αλέξανδρος Φαραντάκης.
Οι συμβασιούχοι δασοπυροσβέστες αντικρούουν το ότι δε διαθέτουν την απαιτούμενη εμπειρία για να επέμβουν σε δύσκολες πυρκαγιές, αφού άλλωστε και τα ίδια τα θύματα, αλλά και οι περισσότεροι προσλαμβάνονται ως εποχικοί πολλά χρόνια. Οι ίδιοι δηλώνουν πως οι εκπαιδεύσεις τους γίνονται κανονικά, αλλά επαναλαμβάνουν πως ο ελλιπής εξοπλισμός που τους παρέχεται ελλοχεύει κινδύνους για τη ζωή τους.
«Εργαζόμαστε χωρίς μέσα ατομικής προστασίας. Δεν υπάρχει άνθρωπος που δεν το ξέρει και το έχουμε καταγγείλει στα αλλεπάλληλα συλλαλητήρια που έχουμε κάνει κατά καιρούς», κατήγγειλε ο κ. Σαμαράς, για να συμπληρώσει ο κ. Παπαντώνης: «Είμαστε στο στάδιο των αγωγών για να πάρουμε κάποια είδη ατομικής προστασίας και είμαστε αποφασισμένοι να φτάσουμε μέχρι το τέλος προκειμένου έστω τώρα αυτός ο κόσμος που έχει μείνει πίσω να πάρει αυτά που πρέπει να πάρει».
Χαρακτηριστική και η μαρτυρία του κ. Φαραντάκη: «Αν είχαν την αλουμινένια κουβέρτα, αν είχαν μάσκα για τα μάτια και την αναπνευστική συσκευή σαφώς δε θα είχαμε αυτό το τραγικό αποτέλεσμα. Αλλά έλα που δεν τα έχουμε και φωνάζουμε να τα πάρουμε και δεν τα έχουμε πάρει...
Στις 5 Ιουνίου μπήκε στο ΦΕΚ να πάρουμε μέσα αυτοπροστασίας και δεν τα έχουμε πάρει ακόμα».
--------Μάλιστα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία εκ μέρους των φορέων που εκπροσωπεί από όλα τα μέρη της χώρας ανακοίνωσε παράλληλα τη δημιουργία του αριθμού λογαριασμού 411/480088-51 στην Εθνική Τράπεζα, για την οικονομική ενίσχυση του πολυτραυματία και των ανθρώπων που έμειναν πίσω να θρηνούν για το αιφνίδιο χαμό των παλικαριών τους.----------
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΝΕΑ ΚΡΗΤΗ 13/07/07
παιδιά πιστεύω ότι αξίζει να μαζευετεί ένα ποσό για αυτούς που μείναν πίσω. Και να μην αμφιβάλλετε, θα φορτώσουν την ευθύνη στους πεθαμένους.
Αν οι mods θεωρήσουν το θρεντ "μη πολιτικώς ορθόν" και 'ανάρμοστον" σε μοτοσυκλετιστικό φόρουμ, ας το "ξύσουν"