Πήγα εχτές στον αγαπημένο μου ασφαλιστή που διατηρεί γραφείο και αντιπροσωπεύει αρκετές ασφαλι(σ)τικές εταιρείες. Βγαίνοντας σκεφτηκα να στείλω κανα ραβασάκι στη στήλη «σε είδα» free press life stle εφημερίδας με το παρακάτω σχόλιο:
«Σε είδα να μου κάνεις διάλεξη για το τι να διεκδικήσω και να σπρώχνεις το δικηγόρο σου με τακτ για να βγάλεις κανα φράγκο από τη ΔΙΚΙΑ ΜΟΥ ΖΩΗ· Άμα σε ξαναδώ θα σε γ#%^@$@%#...»
Επί της ουσίας τώρα.
Είχαμε ένα ατύχημα με αποτέλεσμα έναν -οχι σοβαρό- τραυματισμό. Έφταιγε ο άλλος. Έκανε δήλωση αναλαμβάνοντας την ευθύνη. Δεν ήρθε ΤΟΤΑ. Στο ατύχημα καταστράφηκαν τα μοτο-παπουτσάκια μου, δέκα μηνών, αξίας 120Ε. «Τραυματίστηκε» το κράνος μου, 8 μηνών, αξίας 320Ε. Μου κόψανε το παντελόνι, αξίας 40Ε. Η μηχανή υπέστη μικρές ζημιές άγνωστης ακόμη αξίας αλλά σίγουρα πάνω από 150Ε με τα ανταλλακτικά.
Ο ασφαλιστής προτείνει:
1. Η συμβιβαστική οδο.
-Κρατάμε όλες τις αποδείξεις. ΟΛΕΣ.
-Μπορούμε να βρούμε καμιά νοσηλεύτρια που να κόβει αποδείξεις παροχής, να της πληρώσουμε τον ΦΠΑ. Υπολογίστε κανα 20Ε την ημέρα.
-Μπορούμε να βρούμε φυσικοθεραπευτή-τρια (ακόμη και εαν δεν χρειαζόμαστε) και να φουσκώσει λίγο το ποσό (βοηθάει αν μας έχει γράψει φυσικοθεραπείες ένας ιατρός).
-Έξοδα Ιατρού και φαρμάκων (όλα με αποδείξεις).
-Απώλεια εισοδήματος, που σημαίνει το καθαρό ποσό του μηνιάτικου που παίρνουμε αφαιρώντας τα λεφτά που θα πάρουμε απο το ΙΚΑ.
-Για το κράνος, τα παπούτσια κλπ δύσκολα τα πράγματα.
-Για ψυχική οδύνη ή ηθικές βλάβες και τέτοια πάει με βάση το ατύχημα. Στη δική μου περίπτωση, με κανα μήνα άδεια και στο κρεββάτι (μικρό λιλλιπούτειο καταγματάκι και κάκωση στο κουτουπιέ) άμα μου δώσουν κανα χαρτζηλίκι για τσιγάρα να τους σφίξω και το χέρι (λέει) και να ζητήσω και συγνώμη για την ταλαιπωρία (λέω).
-Για τη μηχανή, άντε να δώσουν το 80% από αυτά που θα κρίνει ο εκτιμητής!!!
Αν καταφέρεις και πάρεις από όλα κερδίζεις το βραβείο «Ο νταραβεριτζής της χρονιάς» και σε προσλαμβάνουν στην ασφαλιστική για να ρίχνεις τις αποζημιώσεις όπως οι μεγάλες εταιρείες που προσλαμβάνουν τους καλύτερους χάκερ...
2. Η οδό της αγωγής.
-Όλα τα παραπάνω με αποδείξεις και φουσκωμένα π.χ. δεν φωνάζεις εκτιμητή για τη μηχανή αλλά την φτιάχνεις και πας τα τιμολόγια. Πληρώνεσε και τόκο που μετράει από την ημέρα που θα κατατεθεί η αγωγή.
-Ζητας αποζημίωση για ηθικές βλάβες. Εδω είναι το colpo grosso! Ακόμη και αν έχεις νομική κάλυψη ο ασφα-ληστής σου προτείνει με τρόπο (καλά, και οι τυφλοί είδαν που έλεγε και ο Ιωαννίδης) ένα «καλό» δικηγόρο που έχει η ασφαλιστική, αλλά θέλει το 20% περίπου γιατί «οι άλλοι δικηγόροι είναι της σειράς». Όπως είπε και ο ίδιος «εσυ αν ήσουν καλός δικηγόρος και έβγαζες είκοσι χιλιάρικα και το μήνα, θα πήγαινες να τρέχεις στα δικαστήρια για ένα μηνιάτικό????» (εκεί θα έπρεπε να απαντήσω όχι, γι’ αυτό έγινα κούριερ· για να ξέρω ότι το μόνο αίμα στα χεράκια μου θα είναι ή δικό μου ή κανενός δικηγόρου, ασφαλιστή, ασφαλήτη κλπ που μας &*#&*@^$& τη μανούλα όποτε πέσουμε στα χέρια τους...).
Αυτός ο δικηγόρος τώρα, ο «καλός» ντε, θα κοιτάξει να αιτηθεί συνολικό ποσό πάνω από 12000Ε (δώδεκα χιλιάδες) ώστε η υπόθεση να πάει πρωτοδικίο και να γίνει σε κανα τετράμηνο. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και αν όλα τα άλλα φτάνουν τις 3000Ε, θα ζητήσει 9.200Ε ηθικές βλάβες, γνωρίζοντας ότι πάει για 2000 το πολύ, μόνο και μόνο για να επισπεύση τη διαδικασία. Με ένα απλό δικηγόρο ο συνολικός χρόνος από την την ημερομηνία κατάθεσης της αγωγής είναι βαριά δυο χρόνια (είπε).
Αυτά χοντρικά μου είπε ο ασφα-ληστης...
Εγώ μάλλον, καθώς έχω 73Ε στην Τράπεζα και μένω στο νοίκι θα ακολουθήσω τον πρώτο δρόμο... Το γαμώτο είναι ότι σε φέρνουνε σε τέτοιο σημείο που αντι να ασχολείσε με την αποθεραπεία σου αρχίζεις και σκέφτεσαι τα φράγκα που χάνεις και πως μπορείς να ισορροπήσεις κάπως την κατάσταση... Αλλά αυτά τα ξέρετε.
ΥΓ1. Τα παραπάνω μου τα είπε ο ασφαλιστής. Αν έχετε ακούσει κάτι άλλο feel free τo share it.
Για την εξέλιξη της κατάστασης θα ενημερώσω όταν εξελιχθεί -δηλαδή όταν θα τελειώσει το παραυθάκι- υποθέτοντας ότι αρκετοί-ες από εμάς έχουν περάσει από αυτή τη διαδικασία και πολλοί-ες είχαν σοβαρότερα προβλήματα από τα δικά μου...
ΥΓ2. Πω, πω ούτε μισή μαλακία της προκοπής σε τόσες λέξεις... Πάει με πήρε η κάτω βόλτα...
Thou-vou out (if i could)
(αν δεν κολλάει στις γενικές σούρτε το όπου θέτε... αν και μ' αυτά που βλέπουν τα ματάκια μου εδώθε μάλλον θα νομίζουν ότι αιτούμαι ασφαλιστικά μέτρα από τους εξαρτημένους χρήστες των Γενικών)