Αντισυνταγματική η προσωποκράτηση για χρέη
Η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ότι πρόκειται για ένα επαχθές μέτρο καταναγκασμού
Π. ΤΣΙΜΠΟΥΚΗΣ
Αντισυνταγματικό έκρινε χθες η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας το επαχθές μέτρο της προσωποκράτησης για χρέη προς το Δημόσιο. Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, με ψήφους 24 έναντι 3, υπογραμμίζει ότι η προσωποκράτηση ως μέτρο στερητικό της ελευθερίας είναι συνταγματικώς ανεπίτρεπτη. Υπενθυμίζεται ότι ομόφωνα η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας από το 2003 έχει κρίνει ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί η προσωποκράτηση για ληξιπρόθεσμα χρέη προς το ΙΚΑ και τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου.
Χθες οι Σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν ότι η προσωποκράτηση αποτελεί μέτρο καταναγκασμού όχι επί της περιουσίας του οφειλέτη, αλλά « επ΄ αυτού τούτου του προσώπου του οφειλέτη» προκειμένου «να εξαναγκασθεί αυτός στη διά παντός μέσου καταβολή του οφειλομένου ποσού». Αυτό, υπογραμμίζουν οι δικαστές, είναι « συνταγματικώς ανεπίτρεπτο» και αντίθετο στις επιταγές των άρθρων 2 και 5 του Συντάγματος, τα οποία προβλέπουν ότι ο σεβασμός και η προστασία της αξίας του ανθρώπου αποτελούν πρωταρχική υποχρέωση της πολιτείας και η προσωπική ελευθερία είναι απαραβίαστη.
Σύμφωνα με τους ανώτατους δικαστές « το μέτρο της προσωποκράτησης απαγορεύεται σε κάθε περίπτωση ως αντικείμενο στο Σύνταγμα» καθώς πρωταρχική υποχρέωση της πολιτείας, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα, είναι «ο σεβασμός και η προστασία της αξίας του ανθρώπου,πυρήνας της οποίας είναι η προσωπική ελευθερία».
Οι δικαστές του Συμβουλίου της Επικρατείας επισημαίνουν ότι το Σύνταγμα ανέχεται τη στέρηση της προσωπικής ελευθερίας υπό την προϋπόθεση όμως ότι η στέρηση αυτή είναι λογικά αναγκαία για την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος χάριν του οποίου επιβάλλεται. Είναι, όμως, εντελώς διαφορετικό το θέμα της στέρησης της προσωπικής ελευθερίας, όχι ως ποινή για αποδοκιμαστέα κοινωνική συμπεριφορά, αλλά ως διοικητικό μέτρο που αποβλέπει στην άσκηση πίεσης προς εξόφληση χρηματικού χρέους το οποίο «δεν έχει ή δεν δύναται το Δημόσιο να αποδείξει ότι έχει ο οφειλέτης» σημειώνουν οι σύμβουλοι.
Πέντε Σύμβουλοι Επικρατείας αναφέρουν επιπροσθέτως ότι η προσωποκράτηση αντιβαίνει και στο άρθρο 7 του Συντάγματος, σύμφωνα με το οποίο « το ανθρώπινο σώμα ουδέποτε δύναται να χρησιμοποιείται ως μέσον για την επίτευξη σκοπού,έστω και δημοσίου συμφέροντος».
Εκτύπωση - Email - Απόκομμα
Copyright © ΤΟ ΒΗΜΑ - Ημερομηνία δημοσίευσης 23/1/2008