Την καλημέρα μου σε όλους.
Έχοντας φάει στην μούρη τους τελευταίους νοτιάδες στον Πειραιά με το χώμα να καλύπτει κάθε φορά το Βεφάκι μου, έπιασα για άλλη μια φορά να το πλήνω και το σημανικότερο, να το γυαλίσω.
Αφού λοιπόν έιδα για άλλη μια φορά το τέλειο αποτέλεσμα στο φινίρισμα της μηχανής μου, σκέφτηκα να μοιραστώ μαζί σας τις μεθόδους γυαλίσματος που έχω δοκιμάσει και ποιες πιστέυω ότι συμφέρουν και έχουν αποτέλεσμα.
Όπως όλοι μας, έτσι κι εγώ αρχισά να γυαλίζω την μηχανή μου με εξειδικευμένα, και συχνά αρκετά υπερτιμημένα, προϊόντα γυαλίσματος. Μερικά από αυτά είναι σε μορφή spray, άλλα σε κρέμα και άλλα σε κερί. Προσωπικά δεν έμεινα ικανοποιημένος από κανένα από όσα δοκίμασα.
Μετά ένας μηχανικός μου πρότεινε να δοκιμάσω ρευστό κερί επίπλων τύπου Overlay. Δυστυχώς έκανα την βλακεία να πάρω κερί επίπλων σε κρέμα και το VFR έγινε σαν κέρινο ομοίωμα και μου βγήκε η πίστη να το επαναφέρω στην αρχική του μορφή. Όταν βέβαια το γυάλισα με ρευστό κερί τύπου Overlay, το αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικό.
Έπειτα, ένα γειτονάκι μου αποκάλυψε το τέλειο προϊόν για γυάλισμα : Γαλάκτωμα Σιλικόνης.
Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό και κρατάει πολύ. Μπορείτε να το βρείτε σε καταστήματα που πουλάνε χημικά (υπάρχει ένα στον Πειραιά στην Εθνικής Αντιστάσεως) και κοστίζει πολύ φθηνά. Βάζω το περιεχόμενο σε ένα μπουκάλι με ψεκαστήρα (ένα μπουκάλι για καθάρισμα τζαμιών θα κάνει την δουλειά) και αφού έχω πλήνει και σκουπίσει την μοτοσυκλέτα, την ψεκάζω με την σιλικόνη και την σκουπίζω με ένα καθαρό πανί κάνοντας κυκλικές κινήσεις. Θα είναι καλό να αποφύγεται να το χρησιμοποιήσεται στην σέλα (γλυστραέι), στις δισκόπλακες, στις λαβές και στις μανέτες. Εκτός από τα πλαστικά, έχει πολύ καλό αποτέλεσμα στο Bagster.
Για να σας δώσω να καταλάβετε πόσο καλό είναι, ορίστε κι άλλο ένα παράδειγμα: Το δοκίμασα σε ένα μεταχειρισμένο Funduro ενός φίλου μου και έκανε τα ξεθωριασμένα πλαστικά (κυρίως τον πίνακα όργάνων) κυριολεκτικά σαν καινούργια.
Προσωπικά το χρησιμοποιώ και στο αυτοκίνητο. Κάνει εξαιρετική δουλειά σε όλη την εξωτερική και εσωτερική επιφάνεια του αυτοκινήτου (ιδιαίτερα στον πίνακα οργάνων και στους προφυλακτύρες). Προσέξτε μόνο να μην το βάλετε στο τιμόνι (μπορεί να γλυστράει για λίγο) και αν το βάλετε στο εσωτερικό αφείστε το να στεγνώσει με ανοιχτά παράθυρα για να μην το εισπνέετε όταν οδηγείτε.
Καλό Γυάλισμα