* Ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα, αποφασίζει εντός των ημερών το όνομα του υπουργού του επί των Εξωτερικών. Πρώτη υποψήφια για τη θέση η εσωκομματική αντίπαλός του Χίλαρυ Κλίντον. Τι θα σήμαινε η επιλογή της κας Κλίντον, για την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, ιδιαίτερα στα θέματα που ενδιαφέρουν την Ελλάδα;
* ?λλο κεντρικό ζήτημα στην αμερικανική και διεθνή επικαιρότητα τις μέρες αυτές η διάσωση της αυτοκινητοβιομηχανίας. Μόνο που κάτι τέτοιο, αν γινόταν με κρατικά χρήματα (με άμεση επιδότηση-σωτηρίας) θα ισοδυναμούσε με προστατευτισμό. Και θα προκαλούσε διεθνή «αντίποινα»...
* Και η Ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία αντιμετωπίζει παρόμοια προβλήματα. Υπάρχουν κι εδώ σκέψεις για άμεση κρατική στήριξη. Μόνο που τέτοια κρατική επιδότηση εκ μέρους διαφορετικών ευρωπαϊκών κυβερνήσεων σε διαφορετικές – και ανταγωνιστικές μεταξύ τους – βιομηχανίες παραβιάζει ευθέως τον κοινοτικό νόμο περί ανταγωνισμού. Και θα αποτελέσει καίριο πλήγμα στο λεγόμενο «κοινοτικό κεκτημένο». Και στην ίδια την ανθεκτικότητα των ευρωπαϊκών θεσμών.
* Δίπλα μας η Τουρκία προειδοποιεί τους Αμερικανούς «να μη βιαστούν να αποχωρήσουν από το Ιράκ», γιατί αυτό θα προκαλέσει μείζονα ανάφλεξη, εμφύλια σύγκρουση και παρεμβάσεις όλων των γειτόνων του Ιράκ. Αυτό θα ήταν ολέθριο για ολόκληρη τη Μέση Ανατολή – και για την παγκόσμια οικονομία που εξαρτάται από το πετρέλαιο.
Τι σχέση έχουν όλα αυτά μεταξύ τους;
Καμία.
Απλώς αποτελούν την σημερινή διεθνή επικαιρότητα, ελληνικού και όχι μόνο ενδιαφέροντος.
Δεν τα βλέπετε στις τηλεοράσεις, δεν προβάλλονται από τα «παράθυρα», δεν σχολιάζονται συστηματικά, τα διαβάζετε μόνο στις μέσα σελίδες των εφημερίδων. Πάλι καλά, εδώ που τα λέμε…
Στους τηλεοπτικούς δέκτες μας βλέπουμε, καθημερινά, απίστευτα ξεκατινιάσματα. Αλλά το τι πραγματικά συμβαίνει και μας αφορά, περιέργως, δεν το μαθαίνουμε.
Η Ελλάδα ποτέ δεν ήταν πιο «ανοικτή» στον έξω κόσμο. Τα ελληνικά ΜΜΕ ποτέ δεν ήταν πιο ελεύθερα. Και η ελληνική κοινή γνώμη ποτέ δεν ήταν λιγότερο πληροφορημένη…
Περίεργα πράγματα.
Του Χ Λ