Είκοσι εταιρείες κολοσσοί που δραστηριοποιούνται στο τραπεζικό, ενεργειακό και βιομηχανικό χώρο στοχεύουν να μετατρέψουν τις ερήμους της βορείου Αφρικής σε ένα τεράστιο «πράσινο» εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, με στόχο σε δέκα χρόνια η Ευρώπη να καλύπτει μεγάλο μέρος των ενεργειακών της αναγκών από την ηλιακή ενέργεια.
Το εγχείρημα τους είναι ένα από τα μεγαλύτερα και υπολογίζεται ότι το κόστος του θα αγγίξει τα 400 δισεκατομμύρια ευρώ. Ταυτόχρονα, πιστεύεται ότι θα κεντρίσει το ενδιαφέρον και άλλων επενδυτών και θα λειτουργήσει ως εφαλτήριο για στροφή στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Οι εταιρείες – μεταξύ αυτών είναι και οι Siemens, Deutsche Bank αλλά και οι RWE και E.on που δραστηριοποιούνται στον ενεργειακό τομέα – πρόκειται να συναντηθούν στις 13 Ιουλίου στο Μόναχο, με σκοπό να αποφασίσουν τις τελευταίες λεπτομέρειες του έργου που έχει την ονομασία «Desertec». Το παρών αναμένεται να δώσουν και διάφορες μη κυβερνητικές οργανώσεις, εκπρόσωποι της Γερμανικής Κυβέρνησης αλλά και το «κλαμπ της Ρώμης».
Οι συμβαλλόμενες εταιρείες αποφάσισαν να θέσουν σε εφαρμογή το Desertec εν μέσω οικονομικής κρίσης με τα «παχυλά» ομολογουμένως έσοδα τους να μειώνονται, ευελπιστώντας πως το συγκεκριμένο εγχείρημα θα τους δώσει σημαντικό προβάδισμα στην αγορά των ΑΠΕ που όπως προβλέπεται θα είναι το μέλλον στο τομέα της ενέργειας.
Στο Desertec θα χρησιμοποιούνται κάτοπτρα με τα οποία θα συσσωρεύεται η ηλιακή ενέργεια και θα θερμαίνει στήλες με νερό. Στη συνέχεια, ο ατμός που θα βγαίνει με πίεση θα κινεί τους απαραίτητους μηχανισμούς ώστε να παραχθεί ηλεκτρική ενέργεια η οποία θα μεταφέρεται στην Ευρώπη μέσα από ένα δίκτυο καλωδίων χιλιάδων μιλίων. Η συγκεκριμένη τεχνική έχει ήδη εφαρμοσθεί στην αμερικανική δύση ενώ υπάρχουν και ορισμένες ανεξάρτητες μονάδες σε Ισπανία, Μαρόκο, Αλγερία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Ένα θέμα που έχει προβληματίσει τους αρμόδιους είναι οι περιοχές που θα τοποθετηθούν τα κάτοπτρα. Επικρατέστερες είναι το Μαρόκο, η Αλγερία και η Λιβύη, καθώς το κόστος σε αυτές τις χώρες είναι χαμηλότερο.
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρκεί να εκμεταλλευτούμε το 0.3%, της ηλιακής ενέργειας στη Σαχάρα ώστε να καλυφθούν οι ετήσιες ανάγκες της Ευρώπης σε ηλεκτρική ενέργεια. Το Desertec θα μπορέσει να καλύψει το 15% των αναγκών της Ευρώπης σε ηλεκτρική ενέργεια.
Με ικανοποίηση δέχτηκαν το πρόγραμμα οι διάφορες οικολογικές οργανώσεις. Ο εκπρόσωπος της Γερμανικής Greenpeace, Andree Bohling, δήλωσε: «Οι επιχειρήσεις αναγνώρισαν τελικά πως το μέλλον βρίσκεται στις ΑΠΕ και αυτό είναι πολύ σημαντικό» ενώ ο Regine Gunther από τη WWF υποστήριξε πως το συγκεκριμένο εγχείρημα «είναι προς τη σωστή κατεύθυνση».
Ο Hermann Scheer, πρόεδρος του EUROSOLAR, του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις ΑΠΕ, χαρακτήρισε το πρόγραμμα «πολύ προβληματικό» και «αντίγραφο του τρέχοντος συστήματος». «Θα πρέπει να στραφούμε προς την αιολική ενέργεια και σε οικολογικά σπίτια», τόνισε ο Scheer.
http://www.tvxs.gr/v14410
Υ.Γ ετοιμαστειτε για τον ιερο πολεμο της ηλιακης και αιολικης ενεργειας το πετρελαιο τελειωνει!