Σήμερα όπως είχα προαναγγείλει πέρασα αρκετή ώρα στην SUZUKI δοκιμάζοντας το SV1000s αλλά εκτός προγράμματος και το απλό SV1000.
Μικτά συναισθήματα και συμπεράσματα…Ας τα πάρω από την αρχή.
Το μηχανάκι που τελικά δοκίμασα ΔΕΝ ήταν το 2005 αλλά ένα του 2003 σε «χάλκινο» μεταλλικό χρώμα που όπως αποδείχτηκε μετά, είχε αρκετές αλλαγές σε σχέση με το καινούργιο.
Στο κοντέρ του έγραφε 18.000χλμ που μάλλον δεν είχαν γίνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, και κάτι μεγάλα γδαρσίματα στις εξατμίσεις έδειχναν προϊστορία πτώσεων… Ταυτόχρονα δεν είχε καθρέπτες (απαράδεκτο...) και μου παραδόθηκε με μισό λίτρο βενζίνης.
Πρώτη προσπάθεια να το συνηθίσω. Το μηχανάκι ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Sport-touring όπως πλασάρεται. Αν έπρεπε με λίγα λόγια να το περιγράψω θα έλεγα ότι είναι ένα δικύλινδρο Super-sport με λίγο μαλακότερες αναρτήσεις...Και παρακάτω θα φανεί το γιατί.
Χαμηλά τα κλιπ-ονς, η κοιλιά μου στο ντεπόζιτο, και βγαίνω στην Πέτρου Ράλλη με κατεύθυνση Εθνική.
Αν εξαιρέσεις την θέση οδήγησης που αμέσως μου φαίνεται άβολη, οι υπόλοιπες πρώτες εντυπώσεις είναι καλές.
Το μοτέρ είναι καλύτερο από ότι το περίμενα - πραγματικό διαμάντι. Τραβάει πολύ δυνατά από τις 2500 μόλις στροφές και από τις 6.500 μέχρι τις 10.500 ταλαιπωρεί το πίσω λάστιχο στις 3 πρώτες ταχύτητες. Το τράβηγμά του είναι πολύ δυνατό σε βαθμό που ζοριζόμουνα να καταλάβω τι ταχύτητα είχα μέσα.
Αν και δικύλινδρο είναι πολύ εύστροφο και δείχνει την προτίμηση του στις ψηλές στροφές.
Εύκολα μπαίνει στα κόκκινα στις μικρές ταχύτητες, χωρίς όμως σε καμία περίπτωση να μπορείς να πεις ότι δεν έχει αρκετή δύναμη στις χαμηλές-μεσαίες. Το αντίθετο θα έλεγα.
Οι κραδασμοί του αισθητοί αλλά όχι ενοχλητικοί και ο ήχος του πράγματι πολύ όμορφος εκτός από ένα απαίσιο κροτάλισμα που ακουγόταν όταν έδινες αρκετό γκάζι στις χαμηλές στροφές και που εξαφανιζόταν μόλις το στροφόμετρο έφτανε τις 5-5500 στροφές.
Αν έπρεπε να πω κάτι άσχημο θα ήτανε κάποια σκόρτσα που κάνει στις χαμηλές στροφές δυσκολεύοντας την ομαλή κίνηση στην κίνηση. Βρήκα όμως τον υδραυλικό συμπλέκτη πολύτιμο βοηθό σε αυτές τις συνθήκες ...
Το γρανάζωμά του είναι πολύ μακρύ σε σχέση με τα τετρακύλινδρα 600άρια και μου φάνηκε περίεργη η αίσθηση του να έχεις 130+ χιλιόμετρα και μόλις 5000 στροφές στο στροφόμετρο, όταν στο Φέιζερ για τα ίδια χιλιόμετρα το στροφόμετρο δείχνει περίπου 7000.
Εντυπωσιακή η κλιμάκωση του κιβωτίου με μακριές 1η-2α και κοντά τις υπόλοιπες - αρκεί να πώ ότι η 2α στα κόκκινα αγγίζει τα 150χιλιόμετρα/ώρα ! - αλλά στον δρόμο βοηθάνε πολύ.
Λόγω κίνησης στο ποτάμι δεν βρήκα την ευκαιρία να τελικιάσω, αλλά η ευκολία που βλέπεις τα 200 στο κοντέρ είναι αρκετή να μην σε κάνεις να ασχοληθείς παραπέρα. Έχω όμως την αίσθηση ότι ή το κοντέρ είναι αρκετά αισιόδοξο ή το μηχανάκι δεν καταλαβαίνει τα χιλιόμετρα, δεν είμαι σίγουρος τι από τα δύο ισχύει...
Οι αναρτήσεις του (αν και δεν γνωρίζω πως ήταν ρυθμισμένες) ήταν ιδανικές για τα γούστα μου. Κατάφερναν και να απορροφούν πολύ καλά τις ανωμαλίες του δρόμου, και ταυτόχρονα δεν επέτρεπαν στο μηχανάκι να πλέει στα 160-170, με αποτέλεσμα να δίνουν στο σύνολο μια αίσθηση στιβαρότητας, ασφάλειας και κατευθυντικότητας . Σε αυτά τα χιλιόμετρα πρέπει να έπαιζε τον ρόλο του και το στάνταρ αμορτισέρ τιμονιού που διέθετε. Κανένα παράπονο λοιπόν από αυτές, αν και δεν μπορώ να πω ότι πίεσα ιδιαίτερα το μηχανάκι.
Το ίδιο και για τα φρένα. Μαλακή αίσθηση στην μανέττα και αρκετά δυνατά χωρίς όμως και να εντυπωσιάζουν με την δύναμή τους όπως στο Φείζερ του 02 που είχα. Μετά από λίγο παύεις να τα προσέχεις που σημαίνει ότι κάνουν καλά την δουλειά τους χωρίς να είναι τίποτα το ιδιαίτερο.
Η έλλειψη καθρεπτών δεν βοηθούσε τα δυνατά φρεναρίσματα και τις σφήνες ανάμεσα στα πολλά αυτοκίνητα που έβγαιναν από την Αθήνα (Παρασκευή μεσημέρι ....), πάντως ένοιωθα στιβαρότητα και ασφάλεια. Χαιρόμουνα ιδιαίτερα τον τρόπο που το μηχανάκι με τετάρτη στο κιβώτιο επιτάχυνε από τα 100 έως τα 180 αφήνοντας άναυδους τους οδηγούς των αυτοκινήτων, χωρίς να δείχνει ότι ζορίζεται ιδιαίτερα για αυτό.
Αναστροφή στα διόδια της Μαλακάσας και πίσω πάλι με σκοπό να το βάλω και μέσα στην κίνηση.
Το μηχανάκι συνέχιζε να με εντυπωσιάζει με τον ροπάτο κινητήρα του και τον τρόπο που μάζευε τα χιλιόμετρα στο κοντέρ, αλλά τα άπειρα από χαμηλά κλιπ-ονς χέρια μου είχαν αρχίσει να διαμαρτύρονται. Σε μια στάση σε φανάρι μάλιστα, στην φυσιολογική προσπάθεια να σηκωθώ όρθιος, η μέση μου μου υπενθύμισε ότι τόση ώρα ήμουν σκυφτός. Κακά τα ψέματα. Η μηχανή αυτή δεν είναι για μέσα στην Αθήνα.
Η θερμοκρασία έφτασε τους 107 βαθμούς (χωρίς να έχω ιδέα πόσο είναι το φυσιολογικό), ο κινητήρας σκορτσάρει χαμηλά, το τιμόνι δεν κόβει πολύ, η στάση του σώματος δεν βοηθάει, καθρέπτες δεν είχα...όλα στραβά μου φαίνονταν.
Η κατανάλωση μου φάνηκε τραγική. Το παρέλαβα σχεδόν άδειο, και έβαλα 5 ευρώ βενζίνη (περίπου 6 λίτρα). Με μια βόλτα μέχρι τα διόδια και γυρισμό μέσα από το κέντρο, σχεδόν τα έφαγε όλα !!! Και επί τη ευκαιρία να πω ότι ΤΡΟΜΕΡΑ ΕΛΕΕΙΝΗ εντύπωση μου έκανε η έλλειψη δείκτη βενζίνης. AN EINAI ΔΥΝΑΤΟΝ !!! σε μηχανάκι που κάνει πάνω από 10 χιλιάρικα...
Επιστρέφω στην εταιρία και με ρωτάνε πως μου φάνηκε. Αφού τους εξηγώ, μου προτείνουν να κάνω μια βόλτα και το γυμνό που ίσως με βολέψει περισσότερο (δύσκολοι καιροί-δεν είναι για να χάνουμε πελάτες)…). Δεν βαριέσαι λέω…Γιατί όχι…
Ανεβαίνω πάνω και…ααααα. Αυτό είναι. Γνώριμη στάση και θέση οδήγησης. Μεγάλη διαφορά στην ευκολία οδήγησης αλλά ρε γαμώτο …γυμνό ? Και να ήταν κανένα μοντέρνο γυμνό όπως το Ζ, να το σκεφτόμουνα. Αλλά το φανάρι του είναι εντελώς παλιομοδίτικο…Δεν δένει με τίποτα με το αλουμινένιο πλαίσιο και γενικά το λούκ της μηχανής.
Ο ήχος όμως της Yuoshimura ανάσταινε νεκρούς !!! . Μου φάνηκε και λίγο πιο δυνατό – μπορεί να ήταν και η ιδέα μου…Αν το βγάζανε με ένα μισό φαίρινγκ θα το είχα κλείσει επιτόπου…
Επιστροφή πάλι στην έκθεση και ανεβαίνω σε ένα SV1000s του 2005.
Σε αυτό το μηχανάκι, τα κλιπ-ονς μου φάνηκαν πιο ψηλά και η στάση του σώματος πιο όρθια-βολική. Περίεργο στην όψη δείχνουν ίδια - είναι δυνατόν να κάνω τόσο λάθος ???... Ρωτάω μήπως ξέρει κάποιος αν υπάρχει διαφορά σε σχέση με τα παλιότερα, αλλά δεν παίρνω σίγουρη απάντηση - δεν είναι πολύ καιρός που έχουν παραληφθεί τα 05. Σίγουρα μερικά πράγματα έχουν αλλάξει στο 05 του φαίρινγκ συμπεριλαμβανομένου. Δυστυχώς δεν υπάρχει ακόμα διαθέσιμο για τεστ-ντράιβ...
Συμπέρασμα. ΤΟ ΜΗΧΑΝΑΚΙ ΠΟΥ ΟΔΗΓΗΣΑ, αν και μου άρεσε σαν εργαλείο, δεν κάνει για μένα. Και αν εγώ ένοιωθα άβολα, φαντάσου τι θα νοιώθει ο συνεπιβάτης.
Το γυμνό με βόλεψε πολύ περισσότερο αλλά τα είπαμε. Έχω ενδοιασμούς για γυμνό. Θα ψάξω όμως να δω τι κυκλοφορεί στην αφτερ-μάρκετ αγορά από ζελατίνες και αξεσουάρ. Δεν αποκλείεται με 1-2 προσθήκες να γίνει ανεκτό...
Το 2005 δείχνει να είναι ελαφρά διαφορετικό, με (μάλλον) πιο όρθια στάση οδήγησης, με καλύτερο φινίρισμα και προστασία από τον αέρα, και από ότι έμαθα είναι και κατά 5 άλογα πιο δυνατό.
Πρέπει να βρώ κάποιο για μια βόλτα να βεβαιωθώ !!!
Άσχετα όμως από τα υπόλοιπα, η εμπειρία ήταν χρήσιμη και σίγουρα οι V2 βρήκαν έναν ένθερμο υποστηρικτή !!!![]()