Σελίδα 1 από 6 123456 ΤελευταίοΤελευταίο
Προβολή αποτελεσμάτων 1 έως 15 από 82

Θέμα: Dr. Δημήτρης Τσουκαλάς: Ελλάδα όπως Αργεντινή;

  1. #1

    Dr. Δημήτρης Τσουκαλάς: Ελλάδα όπως Αργεντινή;

    Ενα πολυ καλο αρθρο που δειχνει με τροπο κατανοητο το οικονομικο τοπιο, δωστε σημασια στους δεικτες που αναφερει.

    http://prasinomilogr.blogspot.com/2010/01/dr.html

    και για οσους βαριουνται...


    Δημήτρης Τσουκαλάς: Ελλάδα όπως Αργεντινή;

    Το Φεβρουάριο του 2002 η Αργεντινή κήρυξε στάση πληρωμών σε 155 δισ. δολ. δημόσιου χρέους. Όταν έγινε αυτή η στάση πληρωμών, το χρέος προς το ΑΕΠ της χώρας αυτής ήταν 65%.

    Στην Ελλάδα σήμερα το χρέος είναι, τουλάχιστον, στο 120% του ΑΕΠ. Μετά τη στάση πληρωμών και λόγω της υποτίμησης του νομίσματος το χρέος ανέβηκε στο 150% του ΑΕΠ. Στους επόμενους μήνες το εθνικό νόμισμα υποτιμήθηκε κατά 70% σε σχέση με το δολάριο. Το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 11% το 2002 και το βιοτικό επίπεδο επέστρεψε στα επίπεδα του 1968. Η ανεργία σκαρφάλωσε στο 25% και σε μερικούς μήνες το 60% του πληθυσμού βρέθηκε κάτω από το όριο της φτώχειας.


    Σήμερα, 8 χρόνια μετά, το ποσοστό του πληθυσμού που είναι κάτω από το όριο της φτώχειας έχει μειωθεί στο προ της κρίσης επίπεδο του 18%. Στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό είναι στο 24%.

    Πριν καταρρεύσει η Αργεντινή υπήρχε μια αφαίμαξη ρευστότητας από τη χώρα αυτή. Για πολλούς μήνες επιχειρηματίες και απλοί πολίτες πέρναγαν τα σύνορα της Ουρουγουάης (Ελβετία της Νότιας Αμερικής) και κατέθεταν βαλίτσες με δολάρια στις τράπεζες του Mοντεβιδέο. Κανείς δε ρωτάει από πού ήρθαν τα λεφτά στην Ουρουγουάη.

    Πρόσφατα η Ελληνική Κυβέρνηση είχε την ιδέα να χαρτογραφηθούν οι καταθέσεις στην ελληνική επικράτεια και να υποχρεωθεί ο κάθε πολίτης να καταθέσει «πόθεν έσχες» για να δικαιολογήσει τις καταθέσεις αυτές. Το αποτέλεσμα ήταν να μεταφερθούν μεγάλα χρηματικά ποσά στο εξωτερικό και πολλά άλλα να αποσυρθούν από τις τράπεζες και να μπουν σε θυρίδες. Η κυβέρνηση από τότε δεν έχει αναφερθεί ξανά στο θέμα.

    Συχνά αναφερόμαστε στο δημόσιο χρέος σαν να ήταν απλώς ένα τεχνοκρατικό μέγεθος που αφορά μονάχα τους γραφειοκράτες του Υπ. Οικ. και τους αναλυτές της Moody’s. Το δημόσιο χρέος, όμως, αποτελεί το μεγαλύτερο ίσως έγκλημα των κυβερνήσεων της μεταπολίτευσης.

    Η ασυδοσία της δεκαετίας του 1980 και η ανευθυνότητα των επόμενων δεκαετιών έχουν οδηγήσει πλέον σε ρυθμούς αύξησης του δημόσιου χρέους που δύσκολα μπορούν να συγκρατηθούν. Και τις άμεσες δυσάρεστες συνέπειες καλούνται να υποστούν συμπολίτες μας που όχι μόνο δε συναποφάσισαν τη σπατάλη που οδήγησε στο σημερινό εφιάλτη, αλλά ούτε «απολαύσανε» ποτέ τους καρπούς του εγκλήματος.

    Η ελληνική σοσιαλδημοκρατία (κάθε πτέρυγας του Κοινοβουλίου), ακολουθώντας πιστά τις αρχές της παράδοσής της, συνέχιζε για χρόνια τον χωρίς όρια δανεισμό, εξυπηρετώντας τις ομάδες πίεσης, τις συντεχνιακές οργανώσεις και τους κομματικούς μηχανισμούς που εξασφάλιζαν τη βιωσιμότητά της. Ο Ανδρέας Παπανδρέου συνήθιζε να λέει ότι «ή θα αφανίσουμε το δημόσιο χρέος ή θα μας αφανίσει αυτό». Ως Πρωθυπουργός, ωστόσο, κατάφερε να αυξήσει το δημόσιο χρέος από 31,2% του ΑΕΠ το 1980 στο αστρονομικό 80,7% του ΑΕΠ το 1990. Από εκείνη την εποχή μέχρι σήμερα καμία κυβέρνηση δεν κατάφερε –ούτε και τόλμησε μάλλον– να μας προστατέψει από τις καταστροφικές συνέπειες ενός αχαλίνωτου δημόσιου χρέους.

    Και η κρίση ήρθε. Και δεν ήρθε ως αποτέλεσμα (μόνο) της διεθνούς οικονομικής κρίσης, αλλά ως άμεση συνέπεια της συνεχούς επέκτασης της ασύδοτης μηχανής που ονομάζεται ελληνικό κράτος και απειλεί πλέον να καταβροχθίσει κάθε υγιές κομμάτι της οικονομίας μας και γενικότερα της κοινωνικής μας δράσης.

    Αν αναλογιστούμε το μέγεθος του δημόσιου χρέους και το ποσό που μας αναλογεί ως πολίτες, για τους περισσότερους από εμάς αυτό σημαίνει αρκετά χρόνια απλήρωτης εργασίας στο όνομα της συνέχειας του κράτους και εξαιτίας αποφάσεων που λήφθηκαν πολύ πριν γεννηθούμε. Αν αυτό δεν είναι ισοδύναμο με σκλαβιά και υποδούλωση, τότε οι έννοιες αυτές έχουν αρχίσει πια να χάνουν τη σημασία τους.

    Ακόμη όμως και αν ως κοινωνία είχαμε το δικαίωμα να υποδουλώσουμε με αυτόν τον τρόπο τους εαυτούς μας (που δεν το έχουμε), σε καμία περίπτωση δεν έχουμε το δικαίωμα να συνεχίσουμε τα λάθη του παρελθόντος υποθηκεύοντας ουσιαστικά και τη ζωή των παιδιών μας. Σε καμία περίπτωση δεν έχουμε το ηθικό δικαίωμα να αποδεχόμαστε πλέον ελλειμματικούς προϋπολογισμούς που προσθέτουν στο βάρος που θα πρέπει να κουβαλήσουν οι επόμενες γενιές.

    Ικανοποιητικό πρώτο βήμα για την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών χαρακτήρισε ο Πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ το ελληνικό Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ), τονίζοντας ωστόσο πως δεν είναι αρκετά σκληρό για να εξασφαλίσει την επιτυχία.

    «Πιστεύουμε ότι οι Έλληνες λαμβάνουν μέτρα προς τη σωστή κατεύθυνση, τα οποία όμως δεν είναι αρκετά για την αντιμετώπιση της κατάστασης», δήλωσε ο κ. Γιούνκερ, συμπληρώνοντας ότι η Ελλάδα επιδεικνύει καλή θέληση και τα κράτη-μέλη θα πρέπει να εμφανιστούν με μια κοινή στάση στήριξης προς αυτήν.

    «Επί του παρόντος πιστεύω, λυπάμαι που το λέω μάλλον καθυστερημένα, ότι τώρα έχουν λάβει τα σωστά μέτρα», δήλωσε ο Ewald Nowotny, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Reuters Insider, αναφερόμενος στα σχέδια δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας.

    Προειδοποίησε επίσης όσους πιστεύουν ότι άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα σπεύσουν να βοηθήσουν τη χώρα, αν αυτή δεν μπορέσει να επιλύσει τα προβλήματά της μόνη της.

    «Έχουμε στη συνθήκη της Ε.Ε. μια αυστηρή διάταξη για μη διάσωση. Για εμάς αυτό είναι πολύ ξεκάθαρη διάσταση», ανέφερε.

    Εκτίμησε παράλληλα ότι η Ευρωζώνη δε θα ξαναπέσει σε ύφεση, καθώς και ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε, κάποια στιγμή, να μιμηθεί τα σχέδια της Fed για περιορισμό της υπερβάλλουσας ρευστότητας των τραπεζών.

    Τι μέλλει γενέσθαι;

    Η Ελλάδα δεν παράγει high value added προϊόντα και υπηρεσίες. Αποτέλεσμα είναι ότι δεν μπορούμε να έχουμε την απαίτηση το κράτος να μπορεί να εισπράξει τους ανάλογους φόρους.

    Παράδειγμα. Η Intel έχει μεικτό περιθώριο κέρδους 60% και καθαρά κέρδη 15% σε σχέση με τις πωλήσεις της.

    Η εταιρεία Πλαστικά Θράκης δεν έχει ούτε κατά προσέγγιση αυτά τα νούμερα. Αυτό σημαίνει το εξής: Αν και οι δύο εταιρείες είχαν πωλήσεις 240 δισ. ευρώ (που είναι το σημερινό ελληνικό ΑΕΠ), τότε η Intel θα είχε κέρδος και θα απέδιδε φόρους, ενώ η ΠΛΑΘ θα είχε ελάχιστα αναλογικά κέρδη και θα απέδιδε ελάχιστους αναλογικά φόρους σε σχέση με την Intel.

    Με λίγα λόγια, δεν μπορούμε να συγκρίνουμε τα έσοδα των άλλων κρατών με την Ελλάδα, διότι εμείς δεν είμαστε ένα high value added economy.

    Για να γίνουμε, θα πρέπει να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να μειωθεί δραστικά ο δημόσιος τομέας, που θα έχει σαν αποτέλεσμα να μειωθεί η διαφθορά, η αναποτελεσματικότητα κ.λπ.

    Άρα, δεν είναι λύση να προσπαθούμε να αρμέξουμε την ελληνική οικονομία από φόρους στο άνομο του ότι η Νορβηγία έχει περισσότερα έσοδα, διότι απλώς δεν είμαστε ίδιοι.

    Υπόψη ότι η Δανία πριν από πολλά χρόνια μείωσε το κράτος πάνω από 20% και ότι εκεί δεν υπάρχει μονιμότητα. Μάλιστα, πριν από δύο μέρες, σε ένα lecture, ο Δανός πρέσβης είπε ότι ο ίδιος έχει απολύσει εκατοντάδες δημόσιους υπαλλήλους, όχι διότι έκαναν κάτι επιλήψιμο ή λάθος, αλλά διότι απλώς δεν τους είχε πλέον ανάγκη το κράτος.

    Η δε Ολλανδία επίσης έχει πάρει απόφαση να μειώσει το δημόσιο τομέα κατά 20%. Η Ολλανδία έχει σχεδόν το μισό αναλογικά χρέος επί του ΑΕΠ από εμάς.
    "Is this all that's life of my life before me?
    Straitjacket memories? Sedative highs?
    No happy ending like they’ve always promised?
    There’s got to be something left for me."
    ------------------------------------

  2. #2
    κοιμώμενος άγρυπνα Το avatar του/της Gandalf dr685sm
    Εγγραφή
    25/04/2004
    Μηνύματα
    1.755
    Ολόκληρο κείμενο για να πεί αυτό που ξέρουμε όλοι ώς πολίτες... οτι η αντιστοιχία του εργατικού δυναμικού είναι 1 προς 5 όσον αφορά τον Δημόσιο τομέα και τον Ιδιωτικό αντίστοιχα.

    Μάλιστα σε κατοίκους ... ενα δημόσιος υπάλληλος αντίστοιχει σε ενα Έλληνα πολίτη.
    Όταν η ίδια αντιστοιχία στην Ισπανία πχ. που έχει ίδια προβλήματα με εμάς είναι 1 στους 60 πολίτες της.

    Πως λοιπόν να συντηρηθεί ενας στρατός υπαλλήλων κοντά στο 1 εκατομμύριο όταν ο Δημόσιος Τομέας (εκτός κάποιων ΔΕΚΟ) ... ΔΕΝ ΠΑΡΑΓΕΙ... αλλά δίνει υπηρεσίες; Πως λοιπόν μια επιχείρηση θα μπορούσε να ζήσει σήμερα αν είχε ας πούμε 3 εργάτες παραγωγής και 10 γραφειάδες;... είναι δυνατόν;

    Όσο για τα περί ανάπτυξης... μπορεί να γίνει και στην Ελλάδα αλλά με κλειδαριές τύπου Ε.Ε. και απευθείας έλεγχο απο εκεί για το ποιός δικαιούται την όποια επιδότηση (ναι.. δινουν ακόμα) και αν την έχει αξιοποιήσει ή την έχει τσεπώσει.

    Η Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει Αργεντινή... για ενα και μοναδικό λόγο που λέγεται Ευρώ. Οποιαδήποτε αρνητική δραστηριότητα της Ελλάδος , έχει αντίκτυπο στο νόμισμα των ισχυρώ. Για αυτό και ΗΠΑ και Βρεττανία έχουν φαγωθεί με την κατάσταση εδώ και οτι δεν αυτό ... και δεν εκείνο. Το ίδιο και οι έταιροι... και οχι... δεν έχουν άδικο. Αλλά δεν έχουν και δίκιο.

    Είμαστε μια καλή περίπτωση για άρμεγμα μέχρι εξαθλίωσης... αλλά πρέπει να μείνουμε και τεχνητά στην ζωή. Εξού και γίνονται όσα γίνονται.

    Και ο δημόσιος τομέας θα συρρικνωθεί... και το ασφαλιστικό θα γίνει το κλασσικό social security που λέγαμε προ ετών και εδώ. Και αυτό διότι κάποια στιγμή η απόφαση θα έρχεται απο εκείνους που έχουν δώσει τα χρήματα... δεν θα πέφτει λόγος στους εδώ πολιτικούς δηλαδή.

    Το αφεντικό θα είναι ο έλεγχος οικονομίας απο την Ευρώπη. Που θα είναι πολύ κακό για όλους μας μεν... αλλά εν μέρη θα είναι και καλό γιατί θα πέσει πολύ ξεκαθάρισμα πλέον.

    Gandalf
    Στην Ελλάδα θέλουμε να λειτουργούν τα πάντα υπέρ του ατόμου , έστω και εις βάρος του συνόλου.

  3. #3
    Παλαιό μέλος Το avatar του/της stefanos
    Εγγραφή
    16/06/2002
    Μηνύματα
    6.057
    Είναι μιά περίληψη των γνωστών απίστευτων παπαρολογιών που μας έχουν συνηθίσει μέχρι τώρα
    οι φίλοι Ευρωπαίοι.

  4. #4
    Αρχικά δημιουργήθηκε από stefanos
    Είναι μιά περίληψη των γνωστών απίστευτων παπαρολογιών που μας έχουν συνηθίσει μέχρι τώρα
    οι φίλοι Ευρωπαίοι.
    ...και ομως, τα πραγματα ειναι σοβαρα, ανθρωποι που εχουν πολλα λεφτα να χασουν και φυσικα δεν περιμενουν να ενημερωθουν απο το "τρωκτικο" για το τι πραγματικα συμβαινει, τα εχουν βγαλει εξω.
    Η απραξια στην αγορα δεν ειναι απλως "ψυχολογικη" οι οικονομικοι παικτες, τραπεζες, πολυεθνικες στην ουσια ειναι παρατηρητες και περιμενουν εσενα και μενα να βγουμε καθε μερα και να συνεχισουμε την καταναλωση σαν να μην συμβαινει τιποτα την ιδια στιγμη που σου αλλαζουν την φορολογικη και συνταξιοδοτικη κλιμακα.


    Κάντε click στην εικόνα για μεγαλύτερο μέγεθος. 

Όνομα:	17_pics_30274.jpg 
Προβολές:	589 
Μέγεθος:	29,6 KB 
ID:	186497
    "Is this all that's life of my life before me?
    Straitjacket memories? Sedative highs?
    No happy ending like they’ve always promised?
    There’s got to be something left for me."
    ------------------------------------

  5. #5
    Αρχικά δημιουργήθηκε από Gandalf dr685sm


    Η Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει Αργεντινή... για ενα και μοναδικό λόγο που λέγεται Ευρώ.

    Gandalf
    Η απαντηση σε λιγο
    "Is this all that's life of my life before me?
    Straitjacket memories? Sedative highs?
    No happy ending like they’ve always promised?
    There’s got to be something left for me."
    ------------------------------------

  6. #6
    Παλαιό μέλος Το avatar του/της toyar
    Εγγραφή
    27/02/2009
    Μηνύματα
    5.559
    Η λύση είναι να διώξουμε αύριο το πρωί μερικές εκατοντάδες χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους για να γλυτώσουμε τους μισθούς τους;
    Κι αυτοί τι θα γίνουν; ιδιωτικοί υπάλληλοι ημιαπασχόλησης με ελάχιστες απολαβές και μηδενικό φόρο, ή επιχειρηματίες με μαύρους τζίρους και επίσης μηδενικό φόρο; ή άνεργοι;
    Λέμε ότι το κράτος δεν παράγει τίποτα και είναι ζημιογόνο.
    Η υγεία και η παιδεία μπορούν να λειτουργήσουν με σκοπό το κέρδος;
    Στην αμοργό τα παιδιά θα πάνε σχολείο στο δούκα ή θα τα δει ο παιδίατρος του ιασώ;
    Οι συγκοινωνίες υπάρχουν για να βγάζουν λεφτά ή για κοινωνικούς λόγους;
    Αφήσαμε τις άγονες γραμμές στους εφοπλιστές και καράβια βλέπουν μόνο σε φωτό
    Ποιά ιδιωτική δεη, ευδαπ, οτε θα φέρει φως ,νερό ,τηλέφωνο σε 3 σπίτια στην κορφή ενός βουνού
    Τα παραδείγματα είναι άπειρα. Κοινωνική πρόοδος δεν γίνεται με σκοπό το οικονομικό κέρδος
    Συμφωνώ ότι όλα τα παραπάνω θα έπρεπε να λειτουργούν πολύ καλύτερα χρειάζονται όμως βελτιώσεις κι όχι μηδενισμούς

  7. #7
    κοιμώμενος άγρυπνα Το avatar του/της Gandalf dr685sm
    Εγγραφή
    25/04/2004
    Μηνύματα
    1.755
    Ναι... είναι ζημιά οι χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι γιατί έχεις ενα 30-40% του 1.000.000 του δημοσίου τομέα που δεν παράγουν απολύτως τίποτα και δεν επιτελούν και έργο. Είναι απλά βολεμένοι "σφραγιδοκράτορες" που μεγαλώνουν και το τέρας της γραφειοκρατίας.

    Και αν σου φαίνεται το ποσό που παίρνουν μικρό να πώ οτι με ενα μέσο όρο των 1000 ευρώ (αν και αρκετοί είναι πολύ παραπάνω απο αυτό) είναι περίπου 1000 Χ 400.000 = 400.000.000 τον μήνα Χ 14 μισθούς = 5.600.000.000 ευρώ τον χρόνο... 5μιση δις ευρώ τον χρόνο για ανθρώπους που δίνουν μόνο ενα πολύ μικρό ποσοστό παραγωγικής εργασίας σε σχέση με τον μισθό τους.

    Και ναι ρε φίλε... να βγούν στον ιδιωτικό τομέα και να το παλέψουν όπως όλοι μας. Διότι αρνούμαι προσωπικά να τους πληρώνω για να κάθονται στην ουσία. Και αν διαφωνείς με αυτό που λέω θα έλεγα να τσεκάρεις τι τραβάς/τραβάμε κάθε φορά που τους έχουμε απέναντι (και οχι δίπλα μας) και τρέχεις/τρέχουμε απο γραφείο σε γραφείο για σφραγίδα επί σφραγίδας, υπογραφές , πρωτόκολα και ενα σωρό άλλες διαδικασίες που εφευρέθηκαν για να δικαιολογήσουν την θέση τους στον τομέα.

    Το τι θα κάνουν ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ... ότι κάνω και εγώ ίσως που παλευώ στον ιδιωτικό τομέα. Αλλά μάθαμε τώρα.. καθόμαστε και μας πληρώνουν. Δεν λέω οτι κάθονται όλοι στον δημόσιο τομέα... αλλά σίγουρα δεν δουλέυουν και όλοι.. και το έχουμε βιώσει καλά στο πετσί μας όλοι αυτό.

    Αν δεν θέλουν να φύγουν , ας τους αλλάξουν θέσεις ... να τους στείλουν εκεί που χρειάζεται βοήθεια και έργο... και αν μη τι άλλο να το πράξουν ώς πρέπει. Αλλιώς.... ΣΠΙΤΙΑ ΤΟΥΣ.. ΕΜΕΙΣ ΤΟΥΣ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ..

    διότι φίλε toyar αν ο ιδιωτικός τομέας παύσει να υπάρξει και όλοι γίνουν Δημόσιοι... την ΕΣΣΔ την θυμάσαι;... την κατάληξη της;...

    Απο εκεί και πέρα.. οι ΔΕΚΟ ναι.. θα πάνε και ρεύμα στο 1 και 2 σπίτια στο πλαίσιο ανταγωνισμού. Το ίδιο δεν έκαναν και οι τηλεπικοινωνιακές εταιρίες;.. Δημόσιο είναι και αυτές;.. απλά κέρδος θέλουν να βγάλουν. Και μην ξεχνάς οτι οι ΔΕΚΟ είναι απείρως πιο ακριβές απο όποια ιδιωτική εταιρία βάλεις... για να μην μιλήσω για χαράτσια τύπου ΕΡΤ και δεν συμμαζεύεται έτσι;

    Κοινωνική πρόοδος δεν γίνεται όντως έτσι... αλλά δεν γίνεται και με το να έχεις 3 να δουλεύουν στο 120% για να πληρώνουν και να καλύπτουν το υπόλοιπο ποσοστό που τα ξύνει πίσω απο ενα γραφείο.

    Φυσικά και θέλουμε νομικά και θεσμικά πλαίσια... και για τις ιδιωτικές εταιρίες... μην ξεχνάς όμως οτι οι σημερινοί ιδιωτικοί γίγαντες - εταιρίες έφτασαν σε αυτό το σημείο μετά απο συναλλαγές τους με το Δημόσιο... παραδείγματα άπειρα.. μην βάλω ονόματα τώρα .. φαντάζομαι θα ξέρεις αρκετές.

    Gandalf
    Στην Ελλάδα θέλουμε να λειτουργούν τα πάντα υπέρ του ατόμου , έστω και εις βάρος του συνόλου.

  8. #8
    Solomostrongos Το avatar του/της byron
    Εγγραφή
    20/10/2005
    Μηνύματα
    13.636
    Αρχικά δημιουργήθηκε από SpeakeasyBlues
    Η απαντηση σε λιγο
    Δεν υπάρχει απάντηση που να τεκμηριώνει τις κινδυνολογίες του Τσουκαλά. Η Αργεντινή είχε τεράστια προβλήματα λόγω των μακρόχρονων αποικιοκρατικών και δικτατορικών καθεστώτων, ενώ η εμμονή της σε σταθερή ισοτιμία 1:1 έναντι του $- με τις γειτονικές χώρες να έχουν ήδη υποτιμήσει τα νομίσματα τους- ήταν καταστροφική.

    Περισσότερα για τη χρεωκοπία της Αργεντινής εδώ.

    Αντίστοιχα και δεν πρέπει να μπερδεύουμε το τι συνέβη με τη χρεωκοπία της Ρωσίας. Στην εποχή που ακολούθησε την κατάρρευση της Σοβ.Ενωσης, δεν υπήρχε κράτος ώς έννοια. Μια χούφτα πιτσιρικάδες λαμόγια στυλ Χοντορκόφσκι και Αμπράμοβιτς βρέθηκαν ιδιοκτήτες της χώρας με τον μεγαλύτερο φυσικό πλούτο στον κόσμο. Έχουμε ξεχάσει τι γινόταν τότε στη Ρωσία.?
    SRX6 & Tuono Rulezzz
    Επί αμφιβολίας άνοιξε τέρμα το γκάζι. Μπορεί να μη δώσει λύση στο πρόβλημα αλλά θα δώσει τέλος στην αγωνία..

  9. #9
    κοιμώμενος άγρυπνα Το avatar του/της Gandalf dr685sm
    Εγγραφή
    25/04/2004
    Μηνύματα
    1.755
    mods...δεν το κάνετε μια συγχώνευση με το ήδη υπάρχον θέμα σχετικά με τα οικονομικά της χώρας;... νομίζω οτι έιναι ίδια θέματα πλέον.

    Gandalf
    Στην Ελλάδα θέλουμε να λειτουργούν τα πάντα υπέρ του ατόμου , έστω και εις βάρος του συνόλου.

  10. #10
    Παλαιό μέλος Το avatar του/της toyar
    Εγγραφή
    27/02/2009
    Μηνύματα
    5.559
    [QUOTE]Αρχικά δημιουργήθηκε από Gandalf dr685sm
    [


    Αν δεν θέλουν να φύγουν , ας τους αλλάξουν θέσεις ... να τους στείλουν εκεί που χρειάζεται βοήθεια και έργο... και αν μη τι άλλο να το πράξουν ώς πρέπει. Αλλιώς.... ΣΠΙΤΙΑ ΤΟΥΣ.. ΕΜΕΙΣ ΤΟΥΣ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ..

    Συμφωνώ




    διότι φίλε toyar αν ο ιδιωτικός τομέας παύσει να υπάρξει και όλοι γίνουν Δημόσιοι... την ΕΣΣΔ την θυμάσαι;... την κατάληξη της;...

    δεν είμαι κατά του ιδιωτικού τομέα. Κοινωνικές υπηρεσίες όμως δεν μπορεί να παράγει έχοντας στόχο μόνο το κέρδος. Το παιδί σου το ταίζεις το ντύνεις το πας στο γιατρό το σπουδάζεις όχι για να σου φέρει κέρδος αλλά γιατί έχεις καθήκον. Ολα τα μεγάλα ιδιωτικά σχολεία και νοσοκομεία είναι σε αθήνα και θεσσαλονίκη γιατί μόνο εκεί έχουν κέρδος

    Απο εκεί και πέρα.. οι ΔΕΚΟ ναι.. θα πάνε και ρεύμα στο 1 και 2 σπίτια στο πλαίσιο ανταγωνισμού. Το ίδιο δεν έκαναν και οι τηλεπικοινωνιακές εταιρίες;.. Δημόσιο είναι και αυτές;.. απλά κέρδος θέλουν να βγάλουν. Και μην ξεχνάς οτι οι ΔΕΚΟ είναι απείρως πιο ακριβές απο όποια ιδιωτική εταιρία βάλεις... για να μην μιλήσω για χαράτσια τύπου ΕΡΤ και δεν συμμαζεύεται έτσι;

    Οχι φίλε μου η δεή όταν επεκτείνει το δίκτυό της για να πάει ρεύμα σε 3 σπίτια δεν έχει κέρδος έχει χασούρα και το κάνει γιατί υποχρεούται. Και ο οτέ σήμερα παρέχει τις πιο αξιόπιστες υπηρεσίες από όλους τους παρόχους σε αντίστοιχες τιμές

  11. #11
    κοιμώμενος άγρυπνα Το avatar του/της Gandalf dr685sm
    Εγγραφή
    25/04/2004
    Μηνύματα
    1.755
    Τα μεγάλα νοσοκομεία δεν πάνε στην περιφέρεια ακριβώς όπως τα λές.. γιατί δεν έχουν κέρδος. Ο λόγος είναι οτι εκεί ο κόσμος έχει μάθει (και καλώς κάνει και μακάρι να ήταν καλύτερες οι υπηρεσίες) να πηγαίνει στα νοσοκομεία του ΕΣΥ.

    Αλλά όπως είπα και πριν... δεν λέω να καταργηθεί το δημόσιο αλλά να παράγει έργο... και οι κοινωνικές υπηρεσίες που αναφέρεις (π.χ. Υγεία, παιδεία) παράγουν έργο. Σε μορφή υπηρεσιών ίσως, αλλά παράγουν έργο. Στον δημόσιο τομέα όμως υπάρχουν και πολλαπλές γραμματείες και άλλες υπηρεσίες που είναι δημιουργημένες για έλεγχο χαρτιών κτλ... που φτιαχτηκαν μόνο και μόνο για να εξυπηρετούν την ύπαρξη θέσεων τους. Θες παράδειγμα;...

    Εφορία... πας να δηλώσεις αλλαγή διεύθυνσης κατοικίας... πας στο Μητρώο .. κάνεις αίτηση.. φεύγεις απο εκεί πάς στο πρωτόκολλο, ... πας στο ταμείο.. ξανά στο πρωτόκολλο και μετά στο Μητρώο. Εδώ λοιπόν έχει 3 ανθρώπους συν ενα διευθυντή για σφραγίδες και υπογραφές.. όταν στην ουσία θες μόνο ενα να σε εξυπηρετήσει... αίντε και τον διευθυντή (και αυτό σχετικό) .. Μια αίτηση και τέρμα.

    Τι να λέμε τώρα;

    Gandalf
    Στην Ελλάδα θέλουμε να λειτουργούν τα πάντα υπέρ του ατόμου , έστω και εις βάρος του συνόλου.

  12. #12
    Είναι απλό.

    Όσο γίνεται λιγότερη εισαγωγή προϊόντων κι υπηρεσιών...

    Όσο γίνεται περισσότερη κατανάλωση ελληνικών προϊόντων κι υπηρεσιών και εξαγωγή αυτών...

    Οι του δημοσίου να μην πληρώνοντε εδώ και να τρώνε τα λεφτά στο εξωτερικό...να είναι χουβαρντάδες στην Ελλάδα...

    Οι λεφτάδες να μην διώξουν τα κεφάλαιά τους στο εξωτερικό αλλά να επενδύσουν στην χώρα που γεννήθηκαν, έ ας πληρώσουν και κάνα φόρο παραπάνω...σίγουρα τους συμφέρει...

    Έλεγχος αυστηρός (μεταξύ κατεργαρέων ειλικρίνεια....επιτέλους) για το πού πάει το κάθε ευρώ από όλους μας....

    Διώξιμο των κινέζων...και ας κρατήσουμε όλους τους άλλους αλλοδαπούς...μας συμφέρει περισσότερο....

    και σε 2 χρόνια θα είμαστε στα πάγια μας και όλοι θα τρίβουν τα μάτια τους και καλά θα κάνει η Αργεντινή να μην βρεθεί στο δρόμο μας στα τελικά του Mundial...στη νότιο Αφρική...
    Ευχαριστώ τους Ιάπωνες για τα γαμηστερά εν σειρά τετρακύλινδρα που απλόχερα προσέφεραν στον πτωχό και ταπεινό τούτο πλανήτη.

  13. #13
    κοιμώμενος άγρυπνα Το avatar του/της Gandalf dr685sm
    Εγγραφή
    25/04/2004
    Μηνύματα
    1.755
    ωραία τα λές αλλά...

    Λιγότερη εισαγωγή σε τι ακριβώς;

    Σε Ι.Χ.;... σε Ηλεκτρονικά είδη;... σε ρούχα (το φασόν είναι σε άλλες χώρες);... Η Ελλάδα και να ήθελε δεν έχει μονάδες να καλύψει τέτοια παραγωγή βιομηχανικών ειδών.

    Η Ελλάδα δεν παράγει.. αυτό είναι που λέμε... ενα ρημάδι τουρισμό έχει και αυτόν της κακιάς ώρας κυρίως γιατί έχει επικρατήσει η αρπαχτή και οχι λογικές τιμές με πολύ καλή υπηρεσία (π.χ. Τουρκία).

    Οι λεφτάδες και γενικά το κεφάλαιο δεν θέλει να δίνει το 45% κάθε χρόνο για ενα οίκημα. Στο εξωτερικό θα δώσει 30-35% αλλά θα είναι εφάπαξ. Και οτι βγαίνει απο εκεί και πέρα θα το χώνει εκεί στην αγορά και για αυτό θα κάνει κύκλο εκεί το χρήμα. Βλέπεις δεν έχουν να συντηρήσουν εκεί ενα δαιδαλώδες δημόσιο τομέα και μεγάλες τσέπες κάποιων μιζαδόρων.

    Το μόνο που μας σώνει μέχρι στιγμής είναι το μαύρο χρήμα. Αν το διώξουν και αυτό με ελέγχους και φόρους, χωρίς μάλιστα να έχουν φτιάξει άλλα σοβαρότερα στην χώρα που έχουμε όλοι ανάγκη και να περάσουν σωστά φορολογικά μέτρα και.... διαχρονικά... τότε φίλε μου... Μαύρο φίδι.

    Gandalf
    Στην Ελλάδα θέλουμε να λειτουργούν τα πάντα υπέρ του ατόμου , έστω και εις βάρος του συνόλου.

  14. #14
    Παλαιό μέλος Το avatar του/της stefanos
    Εγγραφή
    16/06/2002
    Μηνύματα
    6.057
    Αντιμετωπίζουν πρόβλημα οι Τράπεζες στην Ευρώπη και την Αμερική, βγαίνουν οι κυβερνήσεις και αγοράζουν μερίδια και κρατικοποιούν, με το χρήμα των κορόιδων.
    Τα κορόιδα επείσης πληρώνουν και δημιουργούν τεράστιους οργανισμούς με απίστευτο κόστος υποδομών, (ΔΕΗ ΟΤΕ ΕΥΔΑΠ Ολυμπιακή ΕΛΠΕ ΟΠΑΠ ΟΣΕ ΜΜΜ) με σκοπό να απολαμβάνουν υπηρεσίες με τιμή κόστους.
    Ξαφνικά ξυπνάει ο Ελληνας και ξεπουλάει τον κόπο του παππού του και του πατέρα του στον "επενδυτή" χωρίς καμιά προοπτική κέρδους, και αναλαμβάνοντας το επιπλέον κόστος του
    κερδους του επενδυτή γιά όλη την υπόλοιπη ζωή του.
    Είμαι αισιόδοξος τύπος, αλλά στην προκειμένη τα βλέπω όλα μαύρα.

  15. #15
    Ούτε θα χαθούμε, ούτε θα σωθούμε.
    Τους συμφέρει να μας αρμέγουν, να μας τρομοκρατούν και να μας εκμεταλλεύονται οι εδώ και οι ξένοι.
    Κατά τα άλλα πολύ καλές αναλύσεις διάβασα από όλους σας.

Σελίδα 1 από 6 123456 ΤελευταίοΤελευταίο

Παρόμοια θέματα

  1. Απαντήσεις: 0
    Τελευταίο μήνυμα: 26/04/2011, 11:42
  2. Οπως ακριβως και στην Ελλάδα....
    από PortisHead στο forum Off topic
    Απαντήσεις: 3
    Τελευταίο μήνυμα: 25/06/2010, 08:27
  3. Προτάσεις για όμορφα μέρη ανά την Ελλάδα...
    από bikersonly στο forum Πληροφορίες
    Απαντήσεις: 5
    Τελευταίο μήνυμα: 12/02/2004, 20:02
  4. Dr Experts! Περι Πατεντασ...
    από picramenos στο forum Off topic
    Απαντήσεις: 0
    Τελευταίο μήνυμα: 31/01/2004, 10:36
  5. Πίστα Φόρμουλα 1 στην Ελλάδα
    από greekshadow στο forum Νέα
    Απαντήσεις: 3
    Τελευταίο μήνυμα: 23/11/2003, 20:53

Κανόνες δημοσιεύσεων

  • Δεν μπορείτε να ανοίξετε νέο θέμα
  • Δεν μπορείτε να απαντήσετε
  • Δεν μπορείτε να επισυνάψετε αρχεία
  • Δεν μπορείτε να επεξεργαστείτε τα μηνύματά σας
  •  
  • Ο κώδικας ΒΒ είναι ΟΝ
  • Τα smilies είναι ΟΝ
  • Ο κώδικας [IMG] είναι OFF
  • Ο κώδικας [VIDEO] είναι ΟΝ
  • Ο κώδικας HTML είναι OFF