Προβολή αποτελεσμάτων 1 έως 4 από 4

Θέμα: Είμαστε πρώτοι στα κουσούρια και τελευταίοι στις αρετές.

 1. #1

  Είμαστε πρώτοι στα κουσούρια και τελευταίοι στις αρετές.

  Ο Υπεροχος Κωστης Παπαγιωργης...

  "Δεν είναι ψέμα· η χώρα πάσχει από τη διεθνή κερδοσκοπία, μόνο που για να σπεύσουν οι ύαινες απαιτείται ψοφίμι."


  http://www.lifo.gr/mag/columns/2767  ΜΕΙΚΤΗ ΖΩΝΗ
  Ελληναριό
  Μια χώρα ανατολικά της Δύσης και δυτικά της Ανατολής είναι γρίφος ακόμα και για τον ίδιο τον λαό της.
  ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΩΣΤΗ ΠΑΠΑΓΙΩΡΓΗ
  Μεγέθυνση Εικόνας
  Αν η ντόπια πολιτική δεν αποτελούσε το εκφαυλισμένο σύστημα που γνωρίζουμε, η δυνατότητα μιας κάποιας σύγκλισης με τα δυτικοευρωπαϊκά κράτη δεν θα ήταν ανεδαφική.

  Συγκινητικές ήταν οι δηλώσεις διαμαρτυρίας των ημετέρων κοινοτήτων στη Γερμανία απέναντι στην ψυχρή και στυγνή γλώσσα με την οποία εκφράστηκαν οι Αρχές για το ελληνικό κατάντημα. Το αξιοπρόσεχτο, προπάντων, ήταν η σύγκριση ανάμεσα στο γερμανικό και το ελληνικό πνεύμα που συνήθως δεν αναγνωρίζει χρονικά όρια. Τι έλεγαν επακριβώς οι συμπαθείς ομοεθνείς μας; Ότι οι Γερμανοί είναι ανύπαρκτοι, ενώ εμείς (κεφαλογράμματο το ΕΜΕΙΣ) έχουμε με την πνευματική δημιουργία κάτι σαν κληρονομική σχέση πατρότητας. Όπου πνεύμα εκεί και Έλληνες! Για τους Γερμανούς (και την πνευματική τους αναξιότητα...), προφανώς, δεν χρειάζονται σχόλια. Αντίθετα, μπορούμε να θυμηθούμε μέσες άκρες την τύχη του νεοελληνικού κρατιδίου και τις πολιτισμικές του καταβολές.

  Αν υποθέσουμε ότι η μοίρα της νεότερης Ελλάδας σχετίζεται εσωτερικά με τη διαβόητη «Μεγάλη Ιδέα» του Ιωάννη Κωλέττη, που πρωτοδιατυπώθηκε στις 4 Ιανουαρίου 1844 στην Εθνοσυνέλευση, αξίζει να παραθέσουμε την παράγραφο.

  «Εξαιτίας της γεωγραφικής της θέσης η Ελλάδα είναι το κέντρο της Ευρώπης, όταν είναι στη θέση που να έχει δεξιά της την Ανατολή και αριστερά της τη Δύση, το πεπρωμένο της είναι αυτό που έκανε ώστε με την πτώση της να φωτίσει τη Δύση και με την αναγέννησή της την Ανατολή. Το πρώτο το ξεπλήρωσαν οι προπάτορές μας· το δεύτερο έχει ανατεθεί σε μας. Στο πνεύμα αυτού του όρκου και αυτής της Μεγάλης Ιδέας είδα πάντοτε τους πληρεξούσιους του Έθνους να συγκεντρώνονται για να αποφασίσουν, όχι πια για την τύχη της Ελλάδας, αλλά για την τύχη της ελληνικής φυλής».

  Παρότι ο Κωλέττης διαπιστώνει και προδιαγράφει κοσμοϊστορικά συμβάντα (φωτισμός της Δύσης, αναγέννηση της Ανατολής), φθέγγεται δηλαδή για πνευματικά δάνεια, δεν ακολουθεί τη «μετακένωση» του Κοραή, ο οποίος ελεεινολογούσε την κατάσταση της Γραικίας. «Α, ταλαίπωροι Γραικοί, εις ποίαν αθλίαν κατάστασιν κατήντησαν! Δεν έχουσιν άδικον οι Ευρωπαίοι να μας ονειδίζωσιν και να μας εξουθενώσι. Τι κακόν ήτο τούτο; Οι απόγονοι του Μιλτιάδου και του Θεμιστοκλέους εξηυτελίσθημεν τόσον, ώστε να κινώμεν τον αυχένα άνευ αντιλογίας εις ανθρωπίσκους, των οποίων το επάγγελμα, αν ήτο το γένος εις την πάλαι του δόξαν, ήθελεν ήτον αχθοφόρων και κεβρεκτζήδων!» Άρα, τι απέμενε; Να ξαναπάρουν τα φώτα που κάποτε πρόσφεραν, «από τα κοφίνια των αλλογενών εις τα κοφίνια των Ελλήνων». Ασφαλώς ο Κωλέττης θεωρούσε αυταπόδεικτη τη μετακένωση -άλλωστε ο ίδιος σπούδασε γιατρός στην Ιταλία και παρέμεινε επί οκταετία στο Παρίσι-, εκείνο που προέβαλε όμως με πρωτοφανή έμφαση είναι (πρώτον) ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο «κέντρο» της Ευρώπης και (δεύτερον) ότι με την αναγέννησή της θα φωτίσει την Ανατολή.

  Εκείνο που δεν είπε ο Κωλέττης ήταν ότι η «αποτυχούσα» Επανάσταση κατέληξε στην αίτηση προστασίας προς τη Μεγάλη Βρετανία, προστασία η οποία κατά την εποχή και τη συγκυρία συνεχίστηκε και μετά τους δύο παγκόσμιους πολέμους. Η Μεγάλη Ιδέα αποτελούσε το μέγα άλλοθι των κυβερνήσεων του 19ου αιώνα. Κατ' επιτομή σήμαινε: όταν θα ανακτήσουμε τα απολεσθέντα εδάφη, η χώρα θα ανακτήσει το κύρος και τη φυσιογνωμία της. Άρα ήταν άδεια για συνεχόμενους πολέμους. Ένα έθνος που διαρκώς πολεμά είναι δύσκολο να φωτίσει και να φωτισθεί. Ακόμη κι αν είναι το κέντρο της Ευρώπης! Την Ανατολή δεν την αναγεννήσαμε· η καταστροφή στη Μικρασία και ο Εμφύλιος απέκοψαν πάσα σύνδεση με την «Ανατολή». Όσο για τη σχέση με τη Δύση και την προτεκτορατική προστασία, τις γνωρίζουμε τις συνέπειες. Ούσα στα ανατολικά της Δύσης και στα δυτικά της Ανατολής, η χώρα μας εμφανιζόταν ως διεθνής γρίφος.

  Μια από τις λύσεις λοιπόν ήταν και η μεγάλη απόφαση να ενταχθεί -έστω και εξ υιοθεσίας- στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Να περάσει δηλαδή από τη δεδηλωμένη προστασία σε μιαν επιεικέστερη καθοδήγηση εκ μέρους της Ευρώπης. Πράγματι, αν η ντόπια πολιτική δεν αποτελούσε το εκφαυλισμένο σύστημα που γνωρίζουμε, η δυνατότητα μιας κάποιας σύγκλισης με τα δυτικοευρωπαϊκά κράτη δεν ήταν ανεδαφική. Μόνο που αντί η εξ αγχιστείας νέα συγγένεια να προκαλέσει θετικό συναγερμό και αναδιάρθρωση της χώρας, στράφηκε προς το αντίθετο. Το αρχέγονο αντανακλαστικό του προστατευομένου μέλους εντάθηκε παρά φύσιν, κυριάρχησε η ανεξέλεγκτη φαυλοκρατία και ο ένοχος νεοπλουτισμός, οπότε η εικόνα ενός κράτους παράλυτου θα πρέπει να θεωρείται φυσιολογική συνέπεια.

  Πώς να απαντήσουν λοιπόν οι ελληνικές κοινότητες των μεταναστών στη χώρα του Χέγκελ και του Γκαίτε όταν δέχονται χλευασμούς και εξευτελιστικές προσβολές; Ανακαλούν τα κλέη της φυλής, το πνεύμα των προγόνων και το αθάνατο ελληνικό πνεύμα. Από την κοραϊκή μετακένωση που ουδέποτε επετεύχθη περάσαμε δηλαδή στην απλή «κένωση» (που λέγεται και αλλιώς...).

  Οι στατιστικές, περιέργως πώς, αναδεικνύουν, αλλόκοτες συγκρίσεις με τις ευρωπαϊκές χώρες. Είμαστε πρώτοι στα κουσούρια και τελευταίοι στις αρετές. Πρώτοι στο κάπνισμα, στο ποτό, στο ξενύχτι, στην απόκτηση στέγης (στην ανασφάλεια δηλαδή), στο μαύρο χρήμα, στη φοροδιαφυγή, στα καταναλωτικά δάνεια· άρα θα έχουμε και τα χειρότερα πανεπιστήμια, τους πιο ασυνεπείς αγρότες, τους πιο φαύλους πολιτικούς κ.λπ. κ.λπ. Δεν είναι ψέμα· η χώρα πάσχει από τη διεθνή κερδοσκοπία, μόνο που για να σπεύσουν οι ύαινες απαιτείται ψοφίμι.

  Το χείριστο πάντων, βέβαια, είναι ότι παραγίναμε επαγγελματίες ώστε να αλλάξουμε τώρα πια νοοτροπία.
  "Is this all that's life of my life before me?
  Straitjacket memories? Sedative highs?
  No happy ending like they’ve always promised?
  There’s got to be something left for me."
  ------------------------------------

 2. #2
  Διαβαστε στην " ιδια ενοτητα" δεξια, αλλα του αρθρα οπως:

  "Θλιβερό ταμείο
  Ο ισολογισμός μιας χώρας που την τρώνε τα παιδιά της.

  ...Είναι κατάδηλο ότι στον εικοστό πρώτο αιώνα η χώρα μπήκε ξεκάλτσωτη, με τρύπια παπούτσια και βέβαια -όπως πάντα- με πανάκριβο καπέλο και φρόνημα πτωχαλαζονικό. Η Νέα Ελλάδα, αυτό το γεωπολιτικό τέχνασμα που κρατάει περίπου δυο αιώνες, πραγμάτωσε τη μεγάλη φιλοδοξία της (να ξεφύγει από την Ανατολή και να ενταχθεί στην ευρωπαϊκή οικογένεια)..."

  http://www.lifo.gr/mag/columns/2564
  "Is this all that's life of my life before me?
  Straitjacket memories? Sedative highs?
  No happy ending like they’ve always promised?
  There’s got to be something left for me."
  ------------------------------------

 3. #3
  και :

  "Ξενοδουλευτές, ξενόμορφοι και ξενότροποι
  Ο ρόλος της Ελλάδας ως «πόρτας» αποκτά νέο νόημα.


  Όποιος πιάνει κουβεντούλα με Αλβανούς ταξιτζήδες, ασφαλώς θα έχει ακούσει κάποια περίεργα πράγματα. «Σήμερα είμαστε υπηρέτες, αύριο όμως θα γίνουμε αφεντικά». Ουσιαστικά, πρόκειται για την αξιοποίηση μιας παλαιάς -ανεπίσημης βέβαια- δήλωσης του Φάτος Νάνο: «Σε δέκα χρόνια, με τους 750.000 Αλβανούς που θα αποκτήσουν ελληνική ιθαγένεια θα κυβερνούμε την Ελλάδα»!"

  http://www.lifo.gr/mag/columns/2597
  "Is this all that's life of my life before me?
  Straitjacket memories? Sedative highs?
  No happy ending like they’ve always promised?
  There’s got to be something left for me."
  ------------------------------------

 4. #4
  Πρέπει κάποτε οι διανοούμενοι να κάνουν και καμιά δουλειά, γιατί το να αναμασάνε για το αρχαίο πνεύμα αθάνατο μόνο γραφικούς τους κάνει.
  # unzip ; strip ; touch ; grep ; > finger ; mount ; fsck ; > more ; yes ; umount ; sleep ...

Παρόμοια θέματα

 1. Απαντήσεις: 69
  Τελευταίο μήνυμα: 28/07/2006, 19:07
 2. Απαντήσεις: 8
  Τελευταίο μήνυμα: 06/07/2006, 20:00
 3. Θα πιουμε κανα καφεδακι στα Φλοκα..να πουμε στις 7;
  από gcrook στο forum Συναντήσεις & βόλτες
  Απαντήσεις: 21
  Τελευταίο μήνυμα: 13/01/2006, 15:15
 4. Απαντήσεις: 13
  Τελευταίο μήνυμα: 13/01/2006, 15:10
 5. Ήμαρτον, όχι και μέσα στις γιορτές ρεεεεε!
  από billgeo στο forum Στραβά κι ανάποδα
  Απαντήσεις: 16
  Τελευταίο μήνυμα: 29/12/2005, 13:29

Κανόνες δημοσιεύσεων

 • Δεν μπορείτε να ανοίξετε νέο θέμα
 • Δεν μπορείτε να απαντήσετε
 • Δεν μπορείτε να επισυνάψετε αρχεία
 • Δεν μπορείτε να επεξεργαστείτε τα μηνύματά σας
 •  
 • Ο κώδικας ΒΒ είναι ΟΝ
 • Τα smilies είναι ΟΝ
 • Ο κώδικας [IMG] είναι OFF
 • Ο κώδικας [VIDEO] είναι OFF
 • Ο κώδικας HTML είναι OFF