Think faster than you ride
Μα ίσα ίσα, αν είναι να κατεβάσουμε λίγο τις πιέσεις δεν είναι λογικό να το κάνουμε το καλοκαίρι που λόγω θερμοκρασίας ο άερας "διογκώνεται" οπότε αφαιρώντας αυτά τα δυο τρία psi ερχόμαστε στο φυσιολογικό πιο γρήγορα και με το που ζεσταθεί το λάστιχο? Θέλω να πω, δεν είναι σα να εξισορροπούμε κάπως την κατάσταση έτσι? Κάτι η υψηλή θερμοκρασία περιβάλλοντος κι αέρα, κάτι το ζέσταμα του ελαστικού που θα έρθει πιο γρήγορα, δε θα γίνει "μπαλόνι" με αποτέλεσμα τελικά να οδηγάμε με αρκετά υψηλότερη πίεση από αυτή που θα έπρεπε (άρα και κίνδυνος γλιστρήματος λόγω "παραφουσκωμένου" ελαστικου)?
Ο κατασκευαστής δίνει ίδιες πιέσεις ανεξάρτητα εποχής. Σου λέει π.χ το μηχανάκι θέλει 36-42psi μπρος πίσω σε κρύα ελαστικά.
Απλά, το χειμώνα θα χρειαστούν περισσότερα λίτρα αέρα για να φτάσουμε τα 42 π.χ psi από ότι το καλοκαίρι. Αυτό δεν μας ενδιαφέρει όμως. Δε μετράμε λίτρα αλλά πίεση.
Δείτε και εδώ...
Πρόκειται για συμβουλές από την ένωση κατασκευαστών ελαστικών. Αυτοκινήτου μεν, αλλά η λογική είναι ίδια.
Παιδια να ρωτησω και γω ορισμένες απορίες σαν αρχαριος γιατι δεν τα εχω ξεκαθαρίσει απόλυτα στο μυαλό μου? Απ' ότι καταλαβαίνω η φθορά των ελαστικών (φαντάζομαι δεν παιζει ρόλο αν ειναι λάστιχα δρόμου ή πίστας) μπορει να χρησιμοποιηθεί σαν ένας δείκτης του αν οδηγάμε σωστά? Ή γρήγορα/αργά? Ή και τα δυο?
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την φθορά των ελαστικών για να καταλάβουμε πως κινούμαστε και να βελτιωθούμε?
Αν ισχύει το προηγούμενο πως θα ήταν η ιδανική φθορα του ελαστικού που θα δείχνει μια "στρωτη" (να το πω?) ή "ιδανικο" χειρισμό της μοτο?
Αν τα λάστιχα μας έχουν φθορά όπως στην φωτό του πρώτου ποστ του bladerunner αυτό δείχνει ότι δεν κουβαλάμε αρκετά χιλιόμετρα μπαίνοντας (μέχρι το apex), ότι δεν επιταχύνουμε αρκετα νωρίς ή ότι επιταχύνουμε πολυ "βίαια"? Συνδυασμός των προηγούμενων?
Τέλος απο την φθορά του μπροστινού ελαστικού "κρίνουμε" τι κάνουμε μέχρι να ανοίξουμε γκάζι και στο πίσω αφού ανοίξουμε γκάζι?
Όλα αυτα βέβαια θεωρώντας ότι οι πιέσεις στα λαστιχα και οι αναρτήσεις ειναι σωστές..
Με συγχωρείτε για τον βομβαρδισμό αλλά φοβάμαι μην ξεχάσω κάτι
Κατ' αρχάς μιλάμε για οδήγηση στην πίστα και μόνο. Με την οδήγηση στο δρόμο και τους ρυθμούς που αυτή επιβάλλει, η φθορά των νορμάλ ελαστικών που συνήθως φοράμε είναι αμελητέα μετά από μια βόλτα.
Στην πίστα, ένα "καλοδουλεμένο" ελαστικό με ομοιόμορφη φθορά, ναι... συνήθως υποδηλώνει και στρωτή οδήγηση. Όχι κατ' ανάγκη γρήγορη αλλά ούτε και αργή.
Ρίξε μια ματιά εδώ... Και ειδικά στην παράγραφο "Geometry Tears"
Πολύ κατατοπιστικός οδηγός, το είχα βρεί ψαχνοντας τον Μαιο που μας περασε.
Στο R6 μου στην τελέυταία επίσκεψη στις Σερρες εμφανίστηκε το σχέδιο που φαίνεται εδω:
http://biketrackdayshub.com/wp-conte...onTyreWear.jpg
Ομως δεν ειχα αλλη φορά θέμα, χωρίς να εχω αλλάξει καποια ρύθμιση στην ανάρτηση. Τα λαστιχα βέβαια ειχαν ηδη αρκετά χλμ.
sapila racing team
bimota SB6 1995
Hornet 900 2005
Yamaha SR500 1981
BMW R75/6 1975
BMW R26 1957
Η πίεση ηταν στο 29 κρύο.
Η αναρτηση ειναι WP με πληρεις ρυθμίσεις και σερβιρισμένη πρόσφατα.
Τα λάστιχα ηταν παλιά 2μιση ετων και ειχαν κι αλλο trackday 2μιση χρόνια πριν, οπότε ναι μπορείς να τα πείς ξυλιασμένα, αλλά με πήγαν αξιοπρεπώς.
Δεν πίεζα γιατί είχα κατι ψιλογλυστρίματα δεξια, ειδικά στην 11.
sapila racing team
bimota SB6 1995
Hornet 900 2005
Yamaha SR500 1981
BMW R75/6 1975
BMW R26 1957