View Full Version : Long Way Round Europe 2010: Κυνηγώντας όνειρα σε 13 χώρες...
Σελίδες :
1
[
2]
3
4
5
6
7
Ταξιδευτής
29/07/2011, 13:24
Mερα 2
Ljubljana (Slovenia) - Λίμνη Balaton (Hungary) - Bratislava (Slovakia)
667.8 km
Το επομενο πρωινο ξυπνησα πολυ νωρις αλλα ανανεωμενος.
Βγηκα απο τη σκηνη και κοιταξα γυρω. Ολα γυρω στο δασος ηταν μουσκεμα απο την πρωινη παχνη και οι πρωτες ακτινες του ηλιου εκαναν δειλα δειλα την εμφανιση τους μεσα απο τα πυκνα φυλλωματα των δεντρων. Ειναι απολαυση να ξυπνας σε ενα τετοιο σκηνικο!
Κατεβηκα μια βολτα στον ποταμο και εκατσα να απολαυσω την ησυχια της φυσης και τα χρωματα του δασους που καθρεφτιζονταν στο νερο... Μαγεια...
232557
Ταξιδευτής
29/07/2011, 13:26
Γυρισα στη σκηνη και αρχισα σιγα σιγα να μαζευω τα πραγματα. Σημερα θα ηταν μεγαλη μερα απο πλευρας χιλιομετρων και ηθελα να εχω ολο το χρονο στη διαθεση μου χωρις να αγχωνομαι για τη διαδρομη.
Ουφ! Τελικα δεν ειναι ευκολο το πακεταρισμα ολων αυτων των πραγματων, ειδικα οταν ειναι νωτισμενα απο την υγρασια. Συντομα ομως ημουν ετοιμος, και ειχε ξημερωσει πλεον μια ηλιολουστη και ζεστη μερα!
Ανεβασα τη μηχανη στη ρεσεψιον και εκατσα στο εστιατοριο του camping για τον πρωτο καφε της μερας και να μελετησω τη σημερινη διαδρομη... Η καλυτερη στιγμη της μερας για μενα! :)
232558
Ταξιδευτής
29/07/2011, 13:27
Το προγραμμα σημερα ειχε ως εξης: θα εφευγα απο τη Ljubljana με κατευθυνση ανατολικα προς Ουγγαρια, για να επισκευτω τη λιμνη Balaton -τον κατεξοχην τουριστικο προορισμο των Ουγγρων το καλοκαιρι. Απο εκει θα ανεβαινα βορεια διασχιζοντας την Ουγγαρεζικη επαρχια με τελικο προορισμο τη Bratislava της Σλοβακιας.
232559
Ταξιδευτής
29/07/2011, 13:27
Το GPS ανεφερε οτι ειχα περιπου 580 χιλιομετρα διαδρομης. Σκεφτομουν να απεφευγα τις εθνικες οδους αλλα αν ηθελα να δω τη λιμνη και να φτασω καποια λογικη ωρα στον προορισμο μου μαλλον θα επρεπε να κανω καποιο συμβιβασμο.
Εξαλλου και ετσι η εθνικη περνουσε απο πολυ ομορφα μερη και ουτως η αλλως απο τη λιμνη και μετα θα ειχα ολο επαρχιακους δρομους...
Φευγοντας απο το camping η μερα δεν θα μπορουσε να ειναι πιο ομορφη! Θυμηθηκα αυτο που μου ειπε η κοπελιτσα στη ρεσεψιον του camping: "Αν ειχες ερθει μια βδομαδα νωριτερα ειχαμε ολο καταιγιδες, και απο αυριο λενε παλι για βροχες."
Τωρα ομως τα παντα ηταν απλα τελεια!
232560
Ταξιδευτής
29/07/2011, 13:28
Περασα εξω απο την πολη και βγηκα στην εθνικη οδο.
Τι δρομαρα ειναι αυτη δικε μου;
Ασφαλτος ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ χωρις την παραμικρη λακουβα, προσφυση πιστας, φοβερη χαραξη με παρατεταμενες καμπες και τεραστιες ευθειες...
Διαζωμα στη μεση, τουνελ χιλιομετρων με φωτεινες LED ενδειξεις για τυχον προβληματα, ηχοπετασματα στο πλαι του δρομου και μια πανεμορφη φυση τριγυρω... Σαν την Εγνατια στα καλυτερα της!
232561
Ταξιδευτής
29/07/2011, 13:30
Κανονικα για κινηση σε εθνικες οδους στη Σλοβενια χρειαζεσαι τη Βινιετα, ενα μικρο αυτοκολλητο που αγοραζεις σε βενζιναδικα και συνορα με διαρκεια απο 7 μερες μεχρι ενα χρονο -ακριβως το ιδιο με την Αυστρια.
Εγω εχοντας μεχρι στιγμης κινηθει σε επαρχιακο δικτυο δεν ειχα προμηθευτει το σημα αυτο, τωρα ομως θα το χρειαζομουν.
Μη βρισκοντας βενζιναδικα πανω στο δρομο αποφασισα να συνεχισω ετσι -και να κανω τον κινεζο (ξερετε, μι τουριστ και τα γνωστα).
Καποια στιγμη ομως βρεθηκα μπροστα σε διοδια, με μεγαλες πινακιδες απο πανω που υπενθυμιζαν την αναγκαιοτητα της Βινιετας. Τωρα;
Σκεφτηκα να πληρωσω το σχετικο αντιτιμο στον υπαλληλο, ομως πλησιαζοντας ειδα οτι ολοι περνουσαν χωρις να σταματανε, οποτε εκανα και εγω το ιδιο.
Αυτο το σκηνικο εγινε 2-3 φορες ακομα μεχρι τα συνορα με την Ουγγαρια. Διοδια μεν, αλλα ανοιχτες μπαρες και ολοι περνουσαν. Ποιος ο λογος για διοδια τοτε; (οχι οτι με χαλουσε βεβαια!)
Στην εθνικη κρατουσα (δυσκολα για ενα τετοιο δρομο-υπερπαραγωγη) μια σταθερη ταχυτητα γυρω στα 140 χλμ/ωρα κινουμενος με την ιδια περιπου ταχυτητα των υπολοιπων οχηματων και χαζευα την φυση γυρω...
Στα αριστερα εβλεπα μικρα χωριουδακια στους προποδες βουνων και σκεφτομουν οτι πρεπει να ξαναρθω σε αυτα τα μερη για μια πιο λεπτομερη περιηγηση...
Ταξιδευτής
29/07/2011, 13:40
Με αυτα και αυτα ομως ειχα διασχισει πλεον ολη την Σλοβενια και το GPS εδειχνε οτι ετοιμαζομουν να μπω στην Ουγγαρια. Που ηταν ομως τα συνορα; Δεν εβλεπα τιποτα που να σηματοδοτει οτι φτανω σε αλλη χωρα.
Καπου εκει περασα μια μικρη πινακιδα με τα γνωστα αστερια που ελεγε Hungary. Αυτο ηταν ολο; Και ομως ναι!
Η εθνικη οδος ηταν ιδια και το μονο που εδειχνε οτι πλεον εισαι σε αλλη χωρα ηταν οι πινακιδες πληροφορησης που τωρα ηταν στα Ουγγρικα.
Η ζεστη ειχε πιασει για τα καλα και το θερμομετρο εδειχνε 34-36 βαθμους σταθερα!
Οι στασεις για ξεμουδιασμα και νερο εγιναν πιο συχνες αλλα με τα δερματινα η κατασταση δεν ηταν πολυ ευχαριστη...
Απο την ωρα που εφυγα απο Αθηνα, πανω στη θεση του συνοδηγου ειχα ενα μεγαλο σακο που ειχα δεσει με ενα ελαστικο διχτυ. Μαζι μου ειχα και μια ζωνη μεσης της Dainese που ομως δεν με ειχε βολεψει και ετσι το πρωι που εφυγα απο το camping ειχα αποφασισει να μην τη φορεσω και την ειχα βαλει απλα μεσα απο το διχτυ.
Στις στασεις που εκανα κατα διαστηματα παρατηρησα οτι η ζωνη μετακινουνταν. "Χμμμ... Λες να φυγει στο δρομο; Δεν νομιζω!"
Η εθνικη στην Ουγγαρια ηταν πολυ βαρετη, μιας που η φυση γυρω πλεον δεν ειχε κατι να δειξει... Οι ατελειωτες ευθειες και η ζεστη ειχαν αρχισει να με ζαλιζουν, μεχρι που πετυχα ενα ζευγαρι ντοπιων μοτοσυκλετιστων πανω σε ενα Varadero που πηγαιναν 180-210 σταθερα.
Αλλο που δεν ηθελα και γω! Ανεβασα ρυθμο και αρχισα να τους ακολουθω! Ειπαμε: when in Rome, do like the Romans! ;) Ετσι συντομα η εθνικη ηταν παρελθον, το ιδιο παρελθον ομως ηταν και η ζωνη που απο τον αερα τελικα εφυγε χωρις να το καταλαβω καν! Δεν πειραζει ομως! Μικρο το κακο. Δεν την πολυχρησιμοποιουσα ετσι και αλλιως...
Βγηκα με ανακουφιση απο την Εθνικη οδο και ακολουθησα τις πινακιδες για τη λιμνη. Αφου χαθηκα (κλασσικα) σε κατι μικρους οικισμους τελικα καταφερα να βρω το δρομο που ακολουθει την ακτογραμμη του βορειου και καταπρασινου τμηματος της λιμνης Balaton, ομως ειχε πλεον φτασει μεσημερι! Αποδειξη του οτι καλα τα σχεδια στους χαρτες, αλλα τα χιλιομετρα δεν ειναι στραγαλια...
Συντομα η λιμνη εμφανιστηκε επιβλητικη στα δεξια μου... Εμεινα να την κοιταζω! Ολο αυτο ηταν λιμνη; Αν δεν ηξερα θα ελεγα οτι εβλεπα την θαλασσα.
232564
Ταξιδευτής
29/07/2011, 13:41
Ομως η λιμνη Balaton δεν ειναι καμια τυχαια λιμνουλα!
Προκεται για τη μεγαλυτερη σε μεγεθος λιμνη της Kεντρικης Ευρωπης με μηκος 77 χιλιομετρα και πλατος 14 και συνολικη εκταση σχεδον 600 τετραγωνικα χιλιομετρα, και βρισκεται περιπου 300 χιλιομετρα δυτικα απο την πρωτευουσα της Ουγγαριας.
Αν και το νοτιο τμημα της δεν εχει καποια ιδιαιτερη φυσικη ομορφια οντας σχετικα επιπεδο και κατειλλημενο απο μεγαλα τουριστικα θερετρα, το βορειο τμημα ειναι το ακριβως αντιθετο. Εδω θα βρει κανεις καταφυτες πλαγιες και αμπελωνες κρασιου, και οι οικισμοι εδω ειναι μικροι και δειχνουν να ταιριαζουν με τη φυση γυρω απολυτα...
Μιας που η χωρα περικλειεται πληρως απο στερια, η λιμνη Balaton εχει το παρατσουκλι η Ουγγαρεζικη θαλασσα.
Παροτι η λιμνη ειναι κατεξοχην καλοκαιρινο τουριστικο θερετρο για τους Ουγγρους, πολλοι ερχονται και το χειμωνα που η λιμνη παγωνει για ice skating και ψαρεμα στον παγο. (σκεφτειτε τι κρυο θα κανει για να παγωσει μια λιμνη 600 τετραγωνικων χιλιομετρων!!! )
Συντομα ο δρομος με δικαιωσε για την επιλογη του βορειου τμηματος, με πολυ ωραιο στροφιλικι μεσα απο πυκνα αλση που κατα καιρους κατεβαιναν μεχρι τις οχθες της λιμνης...
232565
Ταξιδευτής
29/07/2011, 13:42
Εκει βρηκα οργανωμενες παραλιες με γκαζον, αμμο και ξαπλωστρες στα προτυπα των μεγαλων οργανωμενων παραλιων τυπου ΕΟΤ, με πολυ κοσμο να κανει μπανιο και ηλιοθεραπεια...
232566
Ταξιδευτής
29/07/2011, 13:43
Μπορει για καποιον που ερχεται απο μια χωρα με ισως τις πιο ομορφες ακτες στον κοσμο να μην ειναι τοσο εντυπωσιακο το θεαμα, αλλα οταν εισαι σε μια χωρα που περιβαλλεται απο στερια τι αλλο να κανεις; Τουλαχιστον αυτο που ειχαν ομως το ειχαν φροντισει στο επακρο και το αποτελεσμα ηταν πολυ ομορφο...
Αν κρινω απο τις μηχανες που χαιρετουσα στο δρομο, η διαδρομη που ημουν τωρα πρεπει να ηταν απο τις πιο δημοφιλες για μοτοβολτες... Συντομα βρηκα δυο Ουγγρους μοτοσυκλετιστες να πηγαινουν στην ιδια κατευθυνση με εμενα και συνεχισαμε τη διαδρομη μαζι...
232567
Ταξιδευτής
29/07/2011, 13:43
Στα μισα περιπου του μηκους της μακροστενης Balaton βρισκεται η μικρη ιστορικη χερσονησος Tihany που εκτεινεται προς το νοτιο τμημα της λιμνης. Απο εδω μαλιστα φευγουν μικρα ferry συνδεοντας τις 2 οχθες.
Συντομα εφτασα στο μικρο ομωνυμο χωριο και τη χερσονησο με σκοπο να χαζεψω τη λιμνη καλυτερα...
232568
Ταξιδευτής
29/07/2011, 13:44
Παντου γυρω υπηρχαν μεγαλα και μικρα παρκα και τα χρωματα της λιμνης ηταν πραγματικα υπεροχα...
232569
Ταξιδευτής
29/07/2011, 13:46
Λιγο πιο διπλα βρηκα μια μικρη προβλητα με εξεδρες οπου ο κοσμος καθοταν και απολαμβανε το μπανιο τους... Δεν το ελεγες και ακριβως γραφικο αλλα δεν φαινοταν να πειραζε κανεναν....
232570
Ταξιδευτής
29/07/2011, 13:47
...και ακριβως απο πανω στο δρομο ενα μικρο δροσερο καφε με την πινακιδα "We love bikers"!
Οτι επρεπε για μια καλη σταση για ξεκουραση, ανασυγκροτηση και καφεδακι! :)
Με την βολτα και το χαζι ομως διπλα στη λιμνη ειχε ηδη πιασει το απογευμα και ειχα αρκετα ακομα χιλιομετρα μεχρι τη Bratislava. Μαλλον δεν θα εβλεπα την πολη στον προορισμο μου ετσι οπως πηγαινα...
232571
Ταξιδευτής
29/07/2011, 13:48
Σημασια ομως εχει το ταξιδι και οχι ο προορισμος, ετσι δεν ειναι; Αφου περνουσα καλα, ολα τα αλλα περισσευαν!
Ετσι αφου ξεκουραστηκα ξεκινησα για τη Bratislava απο τους επαρχιακους δρομους πλεον της Ουγγαριας. Ο δρομος παροτι μικροτερος πλεον ηταν πολυ ομορφος, περνωντας μεσα απο πολυ γραφικα χωριουδακια...
232572
Ταξιδευτής
29/07/2011, 13:48
και ανοιχτος χωρις καποια ιδιαιτερη κινηση να με καθυστερει...
Για αλλη μια φορα εκανα αντιπαραβολη με τους δρομους που συνηθως κινιομουν και για αλλη μια φορα απελπιστηκα για το χαλι στο οποιο ζουμε...
232573
Ταξιδευτής
29/07/2011, 13:50
p-472
232574
Ταξιδευτής
29/07/2011, 13:51
Πλησιαζοντας την πολη Gyor συναντησα ενα πανεμορφο παλατι που πλεον λειτουργουσε ως μουσειο και αποφασισα να κανω μια σταση να το αποθανατισω...
232577
Ταξιδευτής
29/07/2011, 13:51
Τριγυρω υπηρχαν πολυ ομορφα αγαλματα και περιποιημενοι κηποι...
232576
Ταξιδευτής
29/07/2011, 13:53
p-483
232578
Ταξιδευτής
29/07/2011, 13:54
Καθως επεφτε ο ηλιος ο δρομος περνουσε μεσα απο πυκνη βλαστηση και ηταν σκετη απολαυση...
232579
Ταξιδευτής
29/07/2011, 13:54
Οπως απολαυση ηταν και τα χωριουδακια που συναντουσα πλησιαζοντας πλεον τα συνορα...
Ωραια η τοπικη ταβερνουλα ε;
232580
Ταξιδευτής
29/07/2011, 13:55
p-493
232581
Ταξιδευτής
29/07/2011, 13:57
Και να λοιπον για αλλη μια φορα τα συνορα!
Αλλα και εδω οπως στα αλλα μερη που περασα τα συνορα υπηρχαν μονο θεωρητικα πλεον με παλια εγκατελειμενα φυλακια σοβιετικου τυπου...
232582
Ταξιδευτής
29/07/2011, 13:57
Φανταστηκα πως θα ηταν το '80 αυτο το μερος και ανατριχιασα... Αυστηροι ελεγχοι, συρματοπλεγματα και ορδες ανθρωπων που προσπαθουσαν να περασουν τα συνορα της (τοτε) Τσεχοσλοβακιας...
Απο εδω ομως που βρισκομουν η Bratislava ειναι παρα πολυ κοντα: μολις 20 χιλιομετρα μας χωριζαν απο την πολη, οποτε τωρα πια το μερος ειχε γινει ουσιαστικα ενα απλο προαστιο...
Πηγαινοντας για την πολη ειδα αρκετα κτηρια που μαρτυρουσαν το κομμουνιστικο παρελθον της χωρας... Τεραστιες γκριζες εργατικες κατοικιες με πανομοιοτυπα διαμερισματα/κλουβια... Εμοιαζαν σαν να εχουν ξεπηδησει απο βιντεο των Pink Floyd!
232583
Ταξιδευτής
29/07/2011, 13:58
Πως μπορει να αφησει κανεις την πανεμορφη φυση για κατι τετοιο; Αν και εγω που ειχα γεννηθει μεσα στα τσιμεντα θα επρεπε να ξερω ηδη την απαντηση σε αυτο το ερωτημα...
232584
Ταξιδευτής
29/07/2011, 14:00
Το GPS με οδηγουσε στο μερος που ειχα επιλεξει για να διανυκτερευσω αποψε: το Camping Zlaté Piesky (http://www.intercamp.sk/en/index.htm), στην ακρη της πολης και μπροστα σε μια ομορφη μικρη λιμνη.
Φθανοντας εκει εξεπλαγην οταν βρεθηκα σε μια βιομηχανικη περιοχη με μεγαλα κτηρια και αποθηκες εταιριων. Η εκπληξη μου συνεχιστηκε οταν βρηκα την εισοδο του camping που θυμιζε στρατοπεδο: ψηλος μαντροτοιχος, μπαρα που ανεβαινε και ενα φυλακιο της αστυνομιας ακριβως απο μεσα! Αυτο ειναι το camping;;
Μπηκα μεσα και αφου βεβαιωθηκα οτι εδω ηταν οντως ο προορισμος μου κανονισα τα σχετικα στη ρεσεψιον και συνεχισα στο βαθος. Οι χωροι του camping ηταν αχανεις...
Υπηρχαν μικρα κτισματα με εισοδους σε υψος του 1.5 μετρου, θυμιζοντας μου docks φορτοεκφορτωσης φορτηγων.
Το μερος πριν γινει camping πρεπει να ηταν αποθηκες εταιριων μεταφορων η κατι παρομοιο...
Τριγυρω υπηρχαν διασπαρτα καποιες ξυλινες μπυραριες με καθισματα εξω και πολλα παρτερια με τροχοσπιτα και σκηνες κατω απο ψηλα δεντρα.
Εφθασα στην ακρη της λιμνης οπου βρηκα αρκετες σκηνες κατω απο τα δεντρα, μια μπυραρια ακριβως διπλα και στο βαθος να και μια μηχανη αραγμενη διπλα σε σκηνη! Εδω ειμαστε! :)
232585
Ταξιδευτής
29/07/2011, 14:01
p-512
232586
Ταξιδευτής
29/07/2011, 14:03
Εννοιωθα οτι ο κοσμος απο την μπυραρια με κοιτουσε λιγο περιεργα...
Ισως δεν ειχαν συνηθισει να βλεπουν μηχανοβιους; Δεν ηξερα αλλα και δεν με ενοιαζε! Το παλικαρι που ειχε τη μηχανη αραγμενη διπλα στη σκηνη ηρθε κοντα και πιασαμε κουβεντα.
Ηταν o Klaus, ενας νεαρος Γερμανος που ειχε ξεκινησει απο τo Μοναχο, ηταν στην Bratislava ηδη 2 μερες και αυριο θα συνεχιζε για την πανεμορφη οροσειρα Tatra στα βορειοδυτικα συνορα της Σλοβακιας με την Τσεχια. Γνωριζα για αυτα τα μερη απο κουβεντες με τους φιλους μου στην Πολωνια και υποσχεθηκα στον εαυτο μου καποτε να ερθω για να τα απολαυσω οπως τους αξιζουν...
Με ρωτησε που πηγαινα. Του ειπα το σχεδιο μου και εμεινε να με κοιταει:
- Ποσους μηνες εχεις υπολογισει να εισαι στους δρομους;;; με ρωτησε
- Μηνες; 20 μερες μιας που τοση αδεια μπορουσα να παρω...
- 20 μερες; Μονο; Στη Γερμανια οι περισσοτεροι παιρνουν 6 βδομαδες αδεια δια νομου!
- ......
Ο Klaus με βοηθησε στο ξεπακεταρισμα και αφου εστησα τη σκηνη διπλα στο νεο φιλο μου εκανα μια βολτα στην οχθη της λιμνης... Τελικα το μερος ηταν πολυ ομορφο... Υπηρχε ενα μεγαλο πυκνοφυτο παρκο και στην οχθη πεζοδρομοι και ομορφα μαγαζακια για ποτο και χαλαρωση και ο κοσμος το εκμεταλλευοταν δεοντως...
232587
Ταξιδευτής
29/07/2011, 14:03
p-532
232588
Ταξιδευτής
29/07/2011, 14:04
Μιας που ηταν ηδη περασμενη η ωρα αποφασισα να αφησω την επισκεψη στη πολη για το πρωι και να αραξω με τον Klaus στην μπυραρια για μερικες απολαυστικες μπυρες και ενα χορταστικο σνιτσελ...
Ο καταγραφεας GPS της Qstarz ανεφερε οτι ειχα κανει 667 χιλιομετρα απο το πρωι αλλα ειλικρινα δεν μου ειχαν φανει για τοσα! Προφανως τα χιλιομετρα που εκανα στην εθνικη το πρωι συνεβαλλαν σε αυτο.
Oμως τωρα επρεπε να ξεκουραστω γιατι η επομενη μερα μπορει να ειχε λιγοτερα χιλιομετρα αλλα ειχε και κατι πολυ ιδιαιτερο που ειχα προγραμματισει να επισκεφτω και δεν επρεπε να το χασω με τιποτα!
Αλλη μια μερα στο δρομο τελειωνε και εγω χορτασμενος απο εικονες και αισθησεις επεσα για υπνο με ενα μεγαλο χαμογελο...
Μεχρι εδω τα πραγματα ειχαν παει κατ' ευχην και ειδικα με τον καιρο. Που να ηξερα τι με περιμενε στη συνεχεια...
232589
costas81
29/07/2011, 14:26
αναμένουμε!!!
:beer:
Ταξιδευτής
29/07/2011, 14:40
Μερα 3
Bratislava (Slovakia) - Brno - Kutna Hora (Czech Republic) - Wroclaw (Poland)
536 km
Το ξημερωμα με βρηκε ξυπνιο... Ετσι και αλλιως εγω και ο υπνος εδω και χρονια δεν ειμαστε φιλοι, αλλα σημερα ειδικα ανυπομονουσα να ξεκινησω τη μερα.
Θα κατευθυνομουν βορεια και θα διεσχιζα ολη την Τσεχια απο επαρχιακους δρομους (κατι που λατρευω!), με στοχο το βραδυ να ειμαι στο Wroclaw της Πολωνιας οπου θα συναντουσα την αγαπημενη μου φιλη Alicja και θα συνεχιζαμε μαζι το ταξιδι προς το Βορρα. Στο ενδιαμεσο ομως ειχα να κανω μια σταση σε ενα πολυ ιδιαιτερο μερος που ειχα βαλει χρονια στοχο να επισκεφθω στην καρδια της Τσεχιας...
232595
Ταξιδευτής
29/07/2011, 14:40
Βγηκα εξω απο τη σκηνη και εφτιαξα καφεδακι καθως ο ηλιος ανετειλλε υπεροχα πανω απο τη λιμνη...
232596
Ταξιδευτής
29/07/2011, 14:41
Σε λιγο ειχε ξυπνησει και ο Γερμανος φιλος και κατσαμε να πιουμε τον καφε μας και να ετοιμαστουμε σιγα σιγα...
Ενω τα λεγαμε δεν μπορουσα να μην χαμογελαω σαν χαζος.... Σκεφτομουν το πως καποτε πριν πολλα χρονια σε καποιο camping της Ελλαδας καποιοι Γερμανοι μοτοσυκλετιστες ηταν η αφορμη να κολλησω για παντα με τις μηχανες και τα ταξιδια, και τωρα ειχα εναν "απο αυτους" εδω διπλα μου να με αντιμετωπιζει ως ισο... Ημουν πλεον και εγω ενας απο "αυτους" που ως πιτσιρικας εβλεπα με δεος και θαυμαζα....
Του ειπα το προγραμμα της ημερας μου αλλα στεναχωριομουν για το οτι θα επρεπε να "θυσιασω" την περιηγηση στην Bratislava.
Οντας 2 μερες ηδη εδω μου ειπε οτι η πολη ειναι σχετικα μικρη και δεν εχει και τοσο πολλα αξιοθεατα να δει κανεις, οποτε δεν θα εχανα και πολλα...
Ετσι σκεφτηκα μια καλη μεση λυση: θα πηγαινα να δω την πολη καθως θα εφευγα, αφιερωνοντας μερικες ωριτσες σε αυτη...
Ετσι αρχισα την αχαρη δουλεια του πακεταρισματος σκηνης, sleeping bags και λοιπων πραγματων... Για να μην γεμισω τη σκηνη υγρασια απο τα χορτα εβγαλα τη βαλιτσα της μηχανης στο δρομακι που ειχε πισω απο το παρτερι που ειχαμε στησει και αρχισα να πηγαινω τα πραγματα που μαζευα εκει για να τα διπλωσω.
Καθως ειμαι μεσα στη σκηνη και μαζευω τα τελευταια πραγματα ακουω μια γυναικεια φωνη σε σπαστα ...Ελληνικα (!): " Nai, Kalimera! Signomi, parakalo!"
Βγαινω εξω και βλεπω μια γυναικα γυρω στα 40. Ηταν απο μια οικογενεια Γαλλων ποδηλατων που εμενε στη διπλανη σκηνη. Τι να ηθελε;
Μου δειχνει το δρομακι που ειχα αφησει τη βαλιτσα και μου λεει οτι το συνεργειο καθαριοτητας του camping (2 τυποι με ενα μεγαλο καροτσι) ειχαν παει να παρουν τη βαλιτσα!!! Ευτυχως ομως που τους ειδε ο αντρας της γυναικας και την βουτηξε πριν προλαβουν να την εξαφανισουν!
Οταν καταλαβα τι ειχε παει να παιχτει, κολλησα. Ειχα τυχη βουνο μιλαμε!
Ευχαριστησα τους ανθρωπους χιλιες φορες και απο εκεινη την ωρα και μετα οι βαλιτσες δεν εφυγαν απο τα ματια μου!
Αφου τελειωσαμε με τον Klaus το μαζεμα και δεσαμε τα πραγματα στις μηχανες, ευχηθηκαμε ο ενας στον αλλο καλο ταξιδι και ξεκινησαμε ο καθενας την πορεια του... Στο καλο φιλαρακι! Ειμαι σιγουρος οτι θα τα ξαναπουμε εκει εξω....
Φευγοντας παρατηρησα τις μικρες αποθηκες που ειχα δει χθες ερχομενος... Δεν ξερω τι ηταν παλια αλλα παντως camping ΔΕΝ ηταν...
232597
Ταξιδευτής
29/07/2011, 14:44
Το κεντρο της πολης ηταν πολυ κοντα, οποτε σε λιγο και παρα την πρωινη κινηση ειχα φτασει στη Bratislava.
Ο Δουναβης διασχιζει την πολη οποτε οπως και στην Βουδαπεστη υπαρχουν αρκετες γεφυρες που ενωνουν τις 2 οχθες...
232598
Ταξιδευτής
29/07/2011, 14:45
Καμια ομως δεν ειναι πιο χαρακτηριστικη απο την Novy Most (Νεα Γεφυρα), περισσοτερο γνωστη με το παρατσουκλι "γεφυρα UFO" λογω του σχηματος της.
Φτιαχτηκε το 1972 και στην εποχη της ηταν εξαιρετικο παραδειγμα μοντερνισμου αλλα δυστυχως για να φτιαχτει κατεδαφιστηκε ενα σημαντικο τμημα της Εβραικης Συνοικιας και της παλιας πολης. Σημερα λειτουργει ως παρατηρητηριο και τα βραδια ως ακριβο nightclub... "Σημεια των καιρων" σκεφτηκα...
232599
Ταξιδευτής
29/07/2011, 14:45
Εφτασα στην Stare Mesto (η αλλιως "Παλια Πολη" στα Σλοβακικα) και το ομορφο καστρο της Bratislava με καλωσορισε απο ψηλα στο λοφο...
Χτιστηκε το 15ο αιωνα και κατα την περιοδο της Τουρκικης κατοχης της Ουγγαριας, εδω ηταν η κατοικια της βασιλικης οικογενειας των Ουγγρων. Μια φωτια κατεστρεψε το μεγαλυτερο μερος του φρουριου το 1811 και οτι εβλεπα τωρα ηταν μια ανακατασκευη απο το 1950. Οπως και να ειχε ομως ηταν πολυ ομορφο!
232600
Ταξιδευτής
29/07/2011, 14:46
Ακριβως μπροστα μου ηταν το Kostol trinitárov, η εκκλησια της Αγιας Τριαδας, φτιαγμενη το 1725 ως πιστο αντιγραφο της εκκλησιας του Αγιου Πετρου στη Βιεννη.
232604
Ταξιδευτής
29/07/2011, 14:47
Απο τον πεζοδρομο αυτο περνουσε το τραμ που οδηγει στο καστρο...
232602
Ταξιδευτής
29/07/2011, 14:48
Μιας που ειχα αφησει προχειρα τη μηχανη στο πλεον τουριστικο μερος και μιας που δεν ηθελα να τσιμπησω καμια κληση, αποφασισα να μην περπατησω μεχρι επανω αλλα να περιηγηθω στα ενδοτερα της παλιας πολης...
232603
Ταξιδευτής
29/07/2011, 15:11
Η εκκλησια του Αγιου Στεφανου, χτισμενη απο το Ταγμα των Καπουτσινων μοναχων απο το 18ο αιωνα...
232607
Ταξιδευτής
29/07/2011, 15:13
Φτανοντας στην καρδια της παλιας πολης βρηκα ομορφους κηπους που συχναζουν πολλοι καλλιτεχνες, περιπλανωμενοι και μη.
Παροτι τα κτηρια ηταν πανεμορφα, η Σλοβακια ειναι ακομα μια φτωχη σχετικα χωρα και αυτο φαινοταν στη συντηρηση καποιων κτηριων...
232608
Ταξιδευτής
29/07/2011, 15:14
Ομως η ομορφια δεν κρυβεται!
232609
Ταξιδευτής
29/07/2011, 15:15
Περπατωντας τριγυρω βρεθηκα σε ενα πανεμορφο πεζοδρομο που τριγυρω υπηρχαν πολλα γραφικα καφε! Δεν θα εχανα ευκαιρια να απολαυσω τον καπουτσινο της ημερας σε ενα απο αυτα!
232610
Ταξιδευτής
29/07/2011, 15:15
Ομως τι θα εκανα με τη μηχανη; Δεν ηθελα να ψαχνω για παρκινγκ αλλα απο την αλλη το να την αφησω στο δρομο δεν ηταν καλη ιδεα μετα την πρωινη περιπετεια... Η λυση αν και καπως ...ανορθοδοξη βρεθηκε!
Η Αυρα ποζαρε σαν μοντελο διπλα στην εισοδο της παλιας πολης και εγω εκατσα στο μαγαζακι της γωνιας για να απολαυσω τον καφε μου...
232611
Ταξιδευτής
29/07/2011, 15:18
Και τι καφε ε; Ολοκληρη υπερπαραγωγη, σε ασημενιο δισκακι, με σχεδιακια απο πανω, γλυκακια και νερο, και φτιαγμενος απο τα χερακια ενος υπεροχου πλασματος με τα πιο ομορφα πρασινα ματακια και του πιο γλυκου χαμογελου.... :blush:
Kοστος για το περιποιημενο καφεδακι και το γλυκο; 1.2 ευρω!
Και αυτο στο πλεον τουριστικο μερος της πολης... Τα περαιτερω σχολια περισσευουν νομιζω...
232612
Ταξιδευτής
29/07/2011, 15:19
Η πολη συνεχιζοταν προς το βαθος, κατω απο αψιδες και εδειχνε πραγματικα πολυ ομορφη...
232613
Ταξιδευτής
29/07/2011, 15:20
p-642
232614
Ταξιδευτής
29/07/2011, 15:20
Εδωσα ραντεβου για μια αλλη φορα και ετοιμαστηκα να φυγω. Ειχα πολλα να δω μπροστα μου σημερα!
Καιρος ομως να δουμε και την μοντερνα πολη....
232615
Ταξιδευτής
29/07/2011, 15:21
Που απο οσο εβλεπα εγω τουλαχιστον τωρα δεν ειχε να ζηλεψει σε κατι αλλες συγχρονες ευρωπαικες πολεις...
232616
Ταξιδευτής
29/07/2011, 15:22
p-643
232617
Ταξιδευτής
29/07/2011, 15:25
Βγαινοντας απο την πολη δεν θα μπορουσα να παραλειψω μια επισκεψη στο μεγαλοπρεπες Grasalkovičov palác, την κατοικια του Προεδρου της Σλοβακιας.
232619
Ταξιδευτής
29/07/2011, 15:28
p-645
232620
Ταξιδευτής
29/07/2011, 15:28
p-646
232621
Ταξιδευτής
29/07/2011, 15:29
Εκει βρηκα και ενα παραξενο συντριβανι που εμοιαζε με την υδρογειο σφαιρα...
232622
Ταξιδευτής
29/07/2011, 15:30
Η Αυρα με περιμενε υπομονετικα ετοιμη για το ταξιδι...
232623
Ταξιδευτής
29/07/2011, 15:31
Συντομα αφησα πισω το ιστορικο και oμορφο κεντρο...
232624
Ταξιδευτής
29/07/2011, 15:31
...και βγηκα στα περιχωρα της πολης, οπου τα θηριωδη και απροσωπα κτηρια μου υπενθυμιζαν για αλλη μια φορα τα 40 χρονια Κομμουνισμου που ειχε περασει η χωρα...
232625
Ταξιδευτής
29/07/2011, 15:32
Η αποσταση απο τα συνορα με την Τσεχια ειναι πολυ μικρη... Η Bratislava ειναι χτισμενη στο δυτικο και πιο στενο ακρο της χωρας... Οι δρομοι για αλλη μια φορα εξαιρετικοι, αν και υποθετω οτι πιο μεσα στη χωρα δεν θα ηταν σε τοσο καλη κατασταση...
Ακομα και ετσι ομως η χωρα που αφηνα πισω με ειχε εντυπωσιασει! Σιγουρα αξιζει μια λεπτομερη επισκεψη στο μελλον....
232626
Ταξιδευτής
29/07/2011, 15:33
Και ξαφνικα να τα συνορα! Η μαλλον θα πρεπει να πω η πινακιδα τους.
Κατι λογικο βεβαια αν σκεφτει κανεις οτι μεχρι και πριν 2 δεκαετιες οι 2 χωρες ηταν ενωμενες... Πως αλλαζουν τα πραγματα...
232627
Ταξιδευτής
29/07/2011, 15:35
Ο δρομος για τον ενδιαμεσο προορισμο μου στην Kutna Hora με περνουσε ακριβως εξω απο το Brno. Παροτι ειχα ξαναεπισκεφθει την πιστα στο παρελθον, σε 3 μερες ηταν το Τσεχικο MotoGP και δεν θα εχανα την ευκαιρια να ριξω μια ματια στα περιξ...
Αν κρινω απο το πληθος των μηχανων που συναντουσα στο δρομο μαλλον πηγαινα σωστα...
232628
Ταξιδευτής
29/07/2011, 15:36
Η πιστα του Brno ειναι λιγο εξω απο την πολη και οι πολλες εισοδοι της κανουν το να χαθεις ευκολη υποθεση ακομα και αν εχεις ξαναρθει. Ψαχνοντας για το δρομο που οδηγουσε στη κεντρικη εισοδο της πιστας τελικα βγηκα στην πισω πλευρα της και στις εισοδους που οδηγουσαν στα paddocks.
232629
Ταξιδευτής
29/07/2011, 15:36
Eκει προφανως δεν μπορουσα να προχωρησω, και γυρισα πισω περνωντας απο τα χωρια που περικλειουν την πιστα... Τριγυρω εβλεπα συνεχως μοτο "campings", που στην ουσια ηταν καποιες ανοιχτες εκτασεις με χωρο για σκηνες και τροχοσπιτα χωρις ιδιαιτερες υποδομες...
Αν εκρινα απο τον ελαχιστο κοσμο που ηταν εκει μαλλον ειχα ερθει νωρις...
232630
Ταξιδευτής
29/07/2011, 15:37
Αφησα πισω το Brno και την εθνικη οδο και σταματησα σε ενα βενζιναδικο για ανεφοδιασμο και ξεμουδιασμα.
Ο καιρος μεχρι στιγμης ηταν συμμαχος μου με μπολικη ζεστη και φοβερη λιακαδα... Που να ηξερα ομως οτι αυτο θα αλλαζε πολυ συντομα...
Συνεχισα με κατευθυνση βορειοδυτικα, ομως ο καιρος μπροστα μου ολοενα και εκλεινε και τα συννεφα σκεπαζαν απειλητικα τον ουρανο.
Οσο και να προσπαθουσα να διατηρω την αισιοδοξια μου οτι ο ουρανος θα καθαρισει ο οριζοντας μπροστα μου δεν βοηθουσε...
Σταματησα στην ακρη του δρομου και μια μικρη φωνη μου ελεγε οτι κατι δεν παει καθολου καλα εδω...
232631
Ταξιδευτής
29/07/2011, 15:40
Ελαχιστα λεπτα αφου εβγαλα αυτη τη φωτογραφια οι πρωτες χοντρες σταγονες αρχισαν να πεφτουν και μεσα σε δευτερολεπτα μετατραπηκαν σε καταιγιδα ΑΠΙΣΤΕΥΤΩΝ διαστασεων!
Εγω δεν φορουσα τα αδιαβροχα αφου μεχρι πριν λιγο τα πραγματα εδειχναν μια χαρα και ειχα σκεφτει οτι θα τα φορουσα στο επομενο parking που ηταν μολις 2 χιλιομετρα πιο κατω.
Πραγματικα μεχρι να κανω αυτα τα 2 χιλιομετρα ειχα βραχει μεχρι το κοκκαλο! Ενοιωθα σαν ναυαγος! Η καταιγιδα ηταν τοσο ισχυρη που η ορατοτητα ειχε μειωθει στο μηδεν ακομα και με προβολεις αναμμενους και παλευα να κρατησω τη μηχανη στην πορεια της ενω εψαχνα απελπισμενα εστω μια γεφυρα ως καταφυγιο.
Τελικα εφτασα στο parking και για καλη μου τυχη ειχε ενα μικρο μαγαζακι με ενα υποτυπωδες υποστεγο μπροστα του. Ανεβασα τη μηχανη διπλα στην εισοδο και σταθηκα εκει να προφυλαχτω...
232632
Ταξιδευτής
29/07/2011, 15:41
Η καταιγιδα ηταν τοσο δυνατη που ακομα και αυτοκινητα και φορτηγα ειχαν σταματησει περιμενοντας να κοπασει...
232633
Ταξιδευτής
29/07/2011, 15:42
...Οπως και εγινε! Η μπορα καποια στιγμη περασε αλλα εγω ημουν μουσκεμα! Δανειστηκα μπολικο χαρτι απο την κοπελα στο μαγαζι και στεγνωσα οτι μπορουσα. Αλλαξα t-shirt, φορεσα τα αδιαβροχα και καπως καλυτερα πλεον συνεχισα το δρομο μου.
Καθως προχωρουσα εβλεπα οτι η μπορα ειχε περασει και απο εδω αλλα τωρα ειχε σταματησει εντελως και ο τοπος πλημμυριζε ευωδιες απο το βρεγμενο χωμα...
232634
Ταξιδευτής
29/07/2011, 15:43
Ο δρομος με περνουσε μεσα απο ατελειωτα δαση μεχρι εκει που εβλεπε το ματι...
232635
Ταξιδευτής
29/07/2011, 15:44
Και βεβαια δεν μπορουσαν να λειπουν τα μικρα χωριουδακια στην πορεια που εδιναν μια μελαγχολικη νοτα στη διαδρομη...
232636
Ταξιδευτής
29/07/2011, 15:45
p-671
232637
Ταξιδευτής
29/07/2011, 15:54
Kutna Hora
Περιπου μια ωρα αργοτερα ειχα φτασει στο προορισμο μου: την ιστορικη μεσαιωνικη πολη Kutna Hora.
Τα περιχωρα της Kutna Hora δημιουργηθηκαν το 10ο αιωνα, στο Zabori nad Labem και στο Malin, την εδρα της οικογενειας ευγενων Slavnik. Μετα τη δολοφονια ολων των μελων της οικογενειας αυτης το 995, την κυριαρχια της περιοχης απεκτησε η οικογενεια Markvatic.
Ενα μελος της οικογενειας, ο Miroslav απο το Cimburk ιδρυσε το αρχαιοτερο σιστερσιανο μοναστηρι στη Βοημια εδω στο Sedlec. Οι πρωτοι δωδεκα μοναχοι ηρθαν στο Sedlec απο το Γερμανικο μοναστηρι του Waldsassen το 1142.
Η ανακαλυψη κοιτασματων ασημιου στην περιοχη και το μοναστηρι του Σιστερσιανου ταγματος οδηγησαν στη δημιουργια της ξακουστης πολης Kutna Hora.
232638
Ταξιδευτής
29/07/2011, 15:55
Αφησα τη μηχανη κοντα σε ενα ναο και ξεκινησα το περπατημα για να βρω το μερος που ειχα ερθει να δω...
Η πολη ηταν γεματη απο μικρα στενακια που εμοιαζαν να εχουν ξεπηδησει απο εργο εποχης...
232639
Ταξιδευτής
29/07/2011, 15:58
Οι λεπτομερειες πανω στα κτηρια των δρομων εντυπωσιαζαν και υπογραμμιζαν τον πλουτο που ειχε καποτε αυτη η πολη...
232640
Ταξιδευτής
29/07/2011, 15:59
p-682c
232641
Ταξιδευτής
29/07/2011, 16:00
Προχωρησα με τον οδηγο στο χερι και κατευθυνθηκα προς το λοφο οπου βρισκοταν ο μεγαλοπρεπης καθεδρικος ναος της Αναληψεως της Παρθενου Μαριας. Ανεγερθη το 1280-1320 και την εποχη εκεινη ηταν ενας απο τους μεγαλυτερους ναους στον κοσμο...
232642
Ταξιδευτής
29/07/2011, 16:03
p-692
232643
Ταξιδευτής
29/07/2011, 16:03
Οσο εντυπωσιακο ηταν το εξωτερικο του ναου, ακομα πιο εντυπωσιακο ηταν το εσωτερικο του...
232644
Ταξιδευτής
29/07/2011, 16:04
Το τεραστιο εκκλησιαστικο οργανο δεσποζε στο χωρο...
232645
Ταξιδευτής
29/07/2011, 16:05
Μεγαλειο...
232646
Ταξιδευτής
29/07/2011, 16:28
Πραγματικα σε τετοιους ναους τα μεγεθη χανουν το νοημα τους... Η κλιμακα ειναι τεραστια και ο επισκεπτης μενει να κοιταει αναυδος τη μεγαλοπρεπεια του χωρου....
Σκαλισμενα χειροποιητα ταμπλο με χρυσο και απιστευτες διακοσμησεις...
232647
Ταξιδευτής
29/07/2011, 16:29
...προσεγμενες μεχρι την τελευταια λεπτομερεια...
232648
Ταξιδευτής
29/07/2011, 16:30
p-703
232649
Ταξιδευτής
29/07/2011, 16:33
p-704
232650
Ταξιδευτής
29/07/2011, 16:33
...Τα μεγαλα παραθυρα ηταν διακοσμημενα με τα καλυτερα βιτρο που εχω δει ποτε στη ζωη μου... Απιστευτο...
232651
Ταξιδευτής
29/07/2011, 16:34
Στο προαυλιο του ναου υπηρχε ενας υπεροχος δρομος με τα αγαλματα βασιλεων και σημαινοντων προσωπων της περιοχης...
232652
Ταξιδευτής
29/07/2011, 16:35
p-712
232653
Ταξιδευτής
29/07/2011, 16:35
Η συννεφια και το ψιλοβροχο που με ειχε ακολουθησει μεχρι εδω τωρα ειχε φυγει και ο ηλιος εκανε τα γραφικα στενα να μοιαζουν ακομα πιο ομορφα!
232654
Ταξιδευτής
29/07/2011, 16:37
p-713
232655
Ταξιδευτής
29/07/2011, 16:38
p-714
232656
Ταξιδευτής
29/07/2011, 16:39
.
.
.
Ομως...
..οσο υπεροχη και αν ηταν η πολη με τις απιστευτες διακοσμησεις, τις δεκαδες εκκλησιες της και το μεσαιωνικο της χρωμα, εγω δεν ειχα ερθει εδω για αυτα, αλλα για κατι πολυ διαφορετικο....
Ταξιδευτής
29/07/2011, 16:45
Εγω εψαχνα να βρω το Kostnice Sedlec, η αλλιως το Οστεοφυλακιο του Sedlec....
Βλεποντας τον μικρο αυτο ναο των Αγιων Παντων, τιποτα δεν προιδεαζε τον επισκεπτη για το τι υπαρχει εδω...
232658
Ταξιδευτής
29/07/2011, 16:47
Απ' εξω συναντησα ενα ζευγαρι μηχανοβιων που ειχαν ερθει με μια Harley απο Ιρλανδια και που τους ειχα δει νωριτερα στο δρομο. Χαιρετηθηκαμε και ο αντρας προσπαθησε να μου πει τις εντυπωσεις του απο το μερος.
Με κοιταξε με αδειο βλεμμα και μου ειπε απλα: "Δες μονος σου".
Μπαινοντας στο προαυλιο ενοιωσα μια περιεργη ενεργεια να με κυκλωνει... Επικρατουσε μια απολυτη σιωπη και ο κοσμος που εβγαινε απο το μερος ηταν σαν ηλεκτρισμενος...
Αλλα εγω ειχα ερθει προετοιμασμενος... Τουλαχιστον ετσι πιστευα γιατι τη συνεχεια δεν θα τη χωρουσε ο νους μου ουτε σε χιλια χρονια...
232659
Ταξιδευτής
29/07/2011, 16:50
(Εδω επιτρεψτε μου τη δραματικη εισαγωγη γιατι το αξιζει....)
Κυριες και κυριοι....
Σας παρουσιαζω το Kostnice Sedlec, αλλιως γνωστο και ως......
Εκκλησια των Οστων: Μια εκκλησια που διακοσμηθηκε με τα κοκκαλα 40,000 ανθρωπων!!
232660
Ταξιδευτής
29/07/2011, 16:50
p-742
232662
Ταξιδευτής
29/07/2011, 16:52
Ειναι απο τις ελαχιστες φορες στη ζωη μου -ισως η μονη- που αυτο που εβλεπαν τα ματια μου το μυαλο μου αρνουνταν να το πιστεψει....
Ειχα ακουσει για αυτο το μερος παλιοτερα και νομιζα οτι ηξερα τι θα δω... Τελικα ομως αυτο το θεαμα απο κοντα σε εκανε να χανεις τη γη κατω απο τα ποδια σου....
Χιλιαδες κρανια γυρω μου.... Αμετρητα οστα.... Και ολα αυτα, ενα προς ενα ηταν καποτε ΑΝΘΡΩΠΟΙ σαν ολους εμας που τωρα ημασταν εδω και κοιτουσαμε αναυδοι....
232663
Ταξιδευτής
29/07/2011, 16:54
ΣΟΚ και ΔΕΟΣ με ολα τα γραμματα κεφαλαια...
232664
Ταξιδευτής
29/07/2011, 16:56
Πως ομως προεκυψε αυτο το απιστευτο πραγμα; Με ποιο σκεπτικο; Ποιοι ηταν ολοι αυτοι;
Τις απαντησεις τις εδωσε το ενημερωτικο φυλλαδιο που μου εδωσε η ευγενεστατη κυρια στην εισοδο -και μαλιστα στα Ελληνικα παρακαλω!!
Το 1278 ο βασιλιας Otakar B' της Βοημιας εστειλε τον Henry, ηγουμενο του Sedlec σε διπλωματικη αποστολη στους Αγιους Τοπους. Φευγοντας απο τα Ιεροσολυμα ο ηγουμενος πηρε μαζι του μια χουφτα χωμα απο το Γολγοθα την οποια και σκορπισε στο κοιμητηριο του μοναστηριου του Sedlec. Το κοιμητηριο τοτε εγινε διασημο τοσο στη Βοημια οσο και σε ολοκληρη την Κεντρικη Ευρωπη και πολλοι πλουσιου επιθυμουσαν να ταφουν εκει. Ο χωρος ταφης διευρυνθηκε κατα τη διαρκεια της επιδημιας πανουκλας το 14ο αιωνα (το 1318 θαφτηκαν εδω περιπου 30,000 ανθρωποι) και επισης κατα τη διαρκεια των Χουσσιτικων πολεμων το πρωτο τεταρτο του 15ου αιωνα. Η περιοχη του κοιμητηριου ηταν περιπου 3,500 m2 αλλα αργοτερα συρρικνωθηκε. Τα οστα απο τους ταφους στοιβαχτηκαν αρχικα εξω απο την εκκλησια αλλα αργοτερα μεταφερθηκαν στο εσωτερικο απο εναν μισοτυφλο Σιστερσιανο μοναχο το 1511.
232666
Ταξιδευτής
29/07/2011, 16:57
Το οστεοφυλακιο, γοτθικο κτηριο του 14ου αιωνα, αποτελειται απο δυο κτηρια. Το 1421 καταστραφηκε υστερα απο εμπρησμο των Χουσσιτων. Ξαναχτιστηκε μεταξυ 1703-1710 σε τσεχικο Μπαροκ στυλ απο το διασημο Τσεχο αρχιτεκτονα Ιταλικης καταγωγης Jan Blazej Santini-Aichl. Το κτισμα χρειαζοταν επισκευες λογω της κακης στατικοτητας. Ο Santini το ανακαινισε και χρησιμοποιησε τα οστα για τη διακοσμηση.
232667
Ταξιδευτής
29/07/2011, 16:57
Η σημερινη διαταξη των οστων χρονολογειται απο το 1870 και ειναι εργο του Τσεχου ξυλογλυπτη Frantisek Rint (μπορειτε να δειτε το ονομα του στο δεξιο τοιχο κοντα στην εισοδο).
232669