View Full Version : 4 μέρες γυρεύοντας του βουνού τα παραμύθια...
-ικανοποιημένος Γιώργο απο τον νομό μας,γεμάτος περιέργεια πρόλαβε μετά την καλημέρα του να με ρωτήσει ο ιδιοκτήτης.
-εκπληκτικά μέρη,φοβερές εικόνες,πολλοί λόγοι για να με ξαναδείτε κύριε Χρήστο.
-τον δρόμο πλέον τον ξέρεις,περιμένουμε!
Με αυτή την υπόσχεση πάτησα το κουμπί της μίζας και το μικρό KLE ξεκίνησε να διανύει τα τελευταία του χλμ στην πόλη.αν και διέσχιζα τους δρόμους της για τελευταία φορά,μου έκανε αίσθηση πως μόλις είχα φτάσει.
Αρχοντικό Εμμανουήλ,χτισμένο το 1750 και στο οποίο σήμερα στεγάζεται το μουσείο ενδυματολογίας της πόλης,
277177
Τι και αν περιμένει υπομονετικά την αναπαλαίωση του,εξακολουθεί να στέκει περήφανο,
277178
Η καλύτερη ώρα για περπάτημα στην παραλία,
277179
Τελευταίες τζούρες και εικόνες απο κάτι που μόνο την υγεία δεν σου χαλάει,
277180
Σύντομη στάση για πλήρωση με καύσιμο στομάχου και τεπόζιτου και σε λίγα λεπτά η Εγνατία με υποδεχόταν με ένα ελαφρύ πρωινό αεράκι.δεν καιγόμουν να δώ σύντομα την αττική γή.συνεπώς πέρα απο τις χαμηλές ταχύτητες με τις οποίες είχα αποφασίσει να κινηθώ,άλλος ένας προορισμός είχε προστεθεί στο πρόγραμμα.
Στην έξοδο του Πολύμυλου αποφάσισα να αφήσω την Εγνατία.ο δρόμος ανηφόριζε χαρίζοντας καλές θέσεις για φωτό,
277182
Μετά απο μια σύντομη και όμορφη διαδρομή με ψιλοκαλό οδόστρωμα και μέσα σε δάσος,
277183
Ξεπρόβαλε η μονή της Παναγίας Σουμελά.εντάξει,δεν μπορεί να φτάσει σε χάρη την αυθεντική (http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A0%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%B3%CE%AF%CE%B1_%CE%A3%CE%BF%CF%85%CE%BC%CE%B5%CE%BB%CE%AC) στην Τραπεζούντα αλλά μέχρι να γράψω το ταξιδιωτικό και τις εντυπώσεις μου όταν θα φτάσω κάποια μέρα και εκεί,ας βολευτώ με την εδώ ''εκπρόσωπό''της.άλλωστε το πνεύμα του ποντιακού Ελληνισμού και ο μεγάλος του σεβασμός προς το πρόσωπο της Μεγαλόχαρης εκφράζονται και εδώ,έστω και αν το μέρος τούτο τους φιλοξένησε μετά απο μια μεγάλη καταστροφή.παντού κόσμος ο οποίος μιλούσε αυτό το ιδιόρυθμο γλωσσικό ιδίωμα,διάχυτη η μεγαλοπρέπεια και η ευγένεια ενός γένους το οποίο τιμάει τον Ελληνισμό,δοκιμάστηκε σκληρά αλλά εξακολουθεί να υπάρχει,
277185
277187
Και πάλι στο δρόμο.ο παράδρομος της Εγνατίας που οδηγούσε στην Κοζάνη πλέον άδειος,
277188
Και μετά την Κοζάνη όπου σταμάτησα για ανεφοδιασμό το σκηνικό δεν άλλαζε.δρόμοι με πολλές στροφές,χωριά απομονωμένα και ας βρισκόμουν στην καρδιά της Ελλάδας.η τεχνητή λίμνη του Αλιάκμωνα εντυπωσιακή,όσο και η γέφυρα η οποία την διασχίζει.είχα δεί τη γεννέτηρα του ποταμού,έβλεπα και τους ενδιάμεσους σταθμούς του πλέον.μόνο το που καταλήγει δεν μπόρεσα να δώ σε αυτό το ταξιδιωτικό.Σέρβια,Σαραντάπορο,Ελασσόνα.ο δρόμος κατηφόριζε προς το μεγάλο αστικό κέντρο του κάμπου.τουλάχιστον απο την Ελασσόνα μέχρι και τον Τύρναβο ψιλοξύπνησα μιας και ο καινούριος δρόμος (έτσι μου φάνηκε εμένα τουλάχιστον) με μεγάλες ανοιχτές στροφές,φαρδύ καλής ποιότητας οδόστρωμα με έκανε να ξεπιαστώ με λίγο παραπάνο γκάζι.όσο τουλάχιστον μπορώ να καυχιέμαι πως έχω.
Λάρισα μια τελευταία μεγάλη στάση σε φίλους (ευκαιρία για φαγητό σπιτικό επιτέλους και λίγη ξεκούραση) και περασμένες 16.00 ,ξανά στο δρόμο για τα εναπομήναντα 310 χλμ του ταξιδιού.με χαμηλή ταχύτητα,μην ενοχλώντας τους λοιπούς χρήστες της εθνικής οδού,παρόλη την απαράδεκτη κατάσταση της Στυλίδας (τι ωραίες που φαίνονται οι υπο κατασκευή σήραγγες στο βουνό,να λειτουργούσαν κιόλας...),απολαμβάνοντας τον ήλιο να χάνεται στα βουνά της Φθιώτιδας και με το μυαλό καθαρό απο σκέψεις.δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως πολλοί απο μας αντί να κουμπώνουμε Zamex για να ηρεμήσουμε μετά απο μια στραβή μέρα με του κόσμου τα σκατά να μας έχουν συμβεί,απλά καβαλάμε και γυρνάμε το κλειδί.κάποια μυστική συνταγή είναι κρυμμένη τελικά στα δίτροχα για να λειτουργούν και ως αγχολιτικά-καταπρα'υ'ντικά.όση κούραση και να τρώς,απ’όπου και να γυρνάς,με ό,τι κουβαλάς μέσα στο μυαλό σου,έχουν αυτό το μαγικό ''κάτι'' που σε ηρεμεί.να φτιάχναν και τις γκόμενες έτσι τι ζωάρα θα κάναμε...
Τις ώρες που γράφω τις τελευταίες γραμμές έξω βλέπω βροχή.ο αναθεματισμένος νους γυρνάει πάλι στην κουκουλωμένη miss K που ''απολαμβάνει'' την ψύχρα του πάρκινγκ.αποσπασματικές εικόνες απο τον Γράμμο,τις Πρέσπες,την εκπληκτική διαδρομή στο Βίτσι τσακώνονται μέσα στο κεφάλι μου για το ποιά θα πάρει την περίοπτη θέση.ανοίγω το site (http://www.grammos.com/live.html) που διαθέτει την live κάμερα και ξαναβλέπω τον Γράμμο.μέσα στη λάσπη και που να έρθουν και τα καλά χιόνια,σκέφτομαι.το δάχτυλο σχεδιάζει διαδρομή ως εκεί απο άλλο δρόμο.αλλά ξεφεύγει και μοιραία οδηγείται και αλλού,εκτός της συγκεκριμένης περιοχής.μοιραία το ποντίκι αρχίζει και μετακινεί την Ελλάδα στο google earth που έχει ήδη ανοίξει.όσο άντε να δούμε που θα καταλήξουμε και του χρόνου...
ευχαριστώ για το χρόνο σας συνάδερφοι,καλά χλμ να έχετε και πάντα υγιείς και όρθιοι,
:beer:
intruder
17/12/2012, 21:06
:beer: μπραβο σου κ σενα κ στο kle απιστευτα μερη κ τοπια,οπως κ η αφηγηση.μενω εδω πανω κ οσες φορες κ αν πηγα ,αλλες τοσες θελω να ξαναπαω.
αιντε κ στο επομενο.
:beer: μπραβο σου κ σενα κ στο kle απιστευτα μερη κ τοπια,οπως κ η αφηγηση.μενω εδω πανω κ οσες φορες κ αν πηγα ,αλλες τοσες θελω να ξαναπαω.
αιντε κ στο επομενο.
thanks George :beer:
Πολύ μου αρέσουν οι βόλτες σου, ο τρόπος που τις κάνεις, οι περιγραφές σου! Γερός να είσαι να κάνεις πάρα πολλές ακόμα!
& εις άλλα με υγεία!
:beer: :beer: :beer:
ps. Σύντομα ίσως σου ζητήσω μερικές πληροφορίες για παρόμοια διαδρομή που σχεδιάζω
Πολύ μου αρέσουν οι βόλτες σου, ο τρόπος που τις κάνεις, οι περιγραφές σου! Γερός να είσαι να κάνεις πάρα πολλές ακόμα!
& εις άλλα με υγεία!
:beer: :beer: :beer:
ps. Σύντομα ίσως σου ζητήσω μερικές πληροφορίες για παρόμοια διαδρομή που σχεδιάζω
anytime στη διάθεσή σου Mike :beer:
'σαι ωράιος
:beer::beer: :beer::beer:
Pardalotzatziki
19/12/2012, 03:05
Πολυ ωραιο ταξιδακι.....για οσους δε μπορουμε να παμε ειναι αντιδοτο στην κλεισουρα......με το καλο και στο επομενο...:beer:
Ωραιος !!!Παντα τετοια φιλε,καιρος να φορεσει η ΚλΕρι και κανα τακουνακι να εισαι πιο ανετος..
Μπυρες λοιπον κα περιμενουμε επομενα:beer::beer::beer:
Απολαυσα το ταξιδιωτικο σου,μονορουφι!
Μπραβο σου για ολα (φωτο,κειμενα,ιστορικα στοιχεια).
Σου στελνω συντροφικους χαιρετισμους (κι ας εχω GS)!!!
:)
ευχαριστώ για τα σχόλιά σας και το χρόνο σας παίδες,πάντα υγιείς και με καλούς δρόμους!
@ AK-47: και το GS σου φίλε μου δυο τροχούς έχει,ένα μοτέρ και ταξιδεύει και αυτό παντού.άρα συνάδερφος είσαι,ομοιοπαθής,μπορεί κάποια μέρα και συνοδοιπόρος ή και σωτήρας μου σε κάποια δύσκολη στιγμή.συνεπώς δεν υπάρχει καμμία ''αντιπαλότητα'' ή τίποτα να χωρήσουμε.όλοι μας μοιραζόμαστε το ίδιο πάθος (μοτοσυκλέτα),απλά ο καθένας το ονομάζει διαφορετικά (KAWASAKI,BMW,KTM,URAL κτλ...)
:beer:
πολύ καλό! Με γέμισες εικόνες και σχέδια για το καλοκαίρι....:beer::beer:
Πολυ καλη περιγραφη σε ομορφα μερη!!! Και στα επομενα:beer::beer::beer::beer:
Μου αρέσει πολύ ο τρόπος που ταξιδεύεις και ακόμα πιο πολύ ο τρόπος που μοιράζεσαι τις εμπειρίες σου με μας.
Τα μέρη που επισκέφτηκες είναι από τα αγαπημένα μου, ειδικά ο Γράμμος. Γέλασα με την αντιμετώπιση που είχες στο καφενείο της Γραμμουστας γιατί και γω είχα ζήσει το ίδιο. Είχα φτάσει μούσκεμα και ήθελα ενα ζεστό. Βρήκα το καφενείο, εκατσα σε μια γωνιά, μετά από κανα 5λεπτο εδωσα την παραγγελία αλλά κουβέντα δεν μπόρεσα να πιάσω με κανέναν. Προσπάθησα να επικοινωνήσω αλλά δεν. Αλλά στα χωριά όπου εβρισκα άνθρωπο ή τσοπάνο αλλαζε το πράμα.
Που λες όταν ανεβήκαμε τελευταία φορά Γράμμο στην εκδρομή που είχε κανονίσει ο Γιάννης, μας επιασε η νύχτα λίγο πιο πάνω από την Γράμμουστα και από εκεί πήγαμε Αετομηλίτσα από χώμα νύχτα. Σε πληροφορώ ότι ήταν καταπληκτική εμπειρία και δεν θα την ξεχάσω ποτέ. Κάποια στιγμή πετύχαμε κυνηγούς που εμεναν σε σκηνές σε κάποια πλαγιά και σβήσαμε μηχανάκια και φώτα, και όταν σήκωσα το κεφάλι ψηλά επαθα πλάκα με τα αστέρια.
Η λίμνη Αρρένων, τι ομορφα που είναι εκεί...
Αντε την επόμενη φορά μπας και βολτάρουμε παρέα προς τα πέρα...
Vstrommer71
26/12/2012, 15:23
Αντε και στα δικα μας του χρονου(ξανα Γραμμο...)
Με κατι λιιιγο πιο ικανο στα χωματα απο το KLE(και πολλη διαθεση για χωμα!) ο Γραμμος ειναι το λουνα παρκ του ταξιδευτη...
chr1s_86
26/12/2012, 15:46
:a18::beer::beer::beer:
Μπράβο φίλε, ωραίο ταξίδι! Πάντα τέτοια! :beer::beer:
ευχαριστώ για άλλη μια φορά όλους για τα σχόλια σας και το χρόνο σας φίλοι μου! :a23:
@kordix,vstrommer71: οι χωμάτινες βόλτες σας έχουν κατά καιρούς αποτελέσει πηγή έμπνευσης για μένα.πραγματικά ο Γράμμος αποτελεί ένα τεράστιο λούνα πάρκ Γιάννη,το οποίο ευελπιστώ να το ξαναζήσω το συντομότερο δυνατόν.και επειδή έχω και βίτσια,ναι θα το ήθελα με το KLE ξανά με μόνη διαφορά ένα σετάκι heidenau ή karoo (εμπιστεύομαι τυφλά πλέον την metzeler).Κώστα,στο καφενείο αισθάνθηκα παντελώς σκουπίδι αλλά τα άτομα που συνάντησα στη διαδρομή ''ρέφαραν'' την παράξενη αυτή αντιμετώπιση που έτυχα στο χωριό.όσο για την βραδυνή εξόρμηση σου; τύφλα να έχει ένα 20ήμερο στο εξωτερικό...
καλή μοτοχρονιά σε όλους σας παίδες,υγιείς πάντα και...ορθιοκατούρητοι!
:beer::beer::beer::beer::beer: