View Full Version : Ορθογραφία
spyrakos35
03/03/2014, 20:24
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΩ ΚΑΙ ΤΟ ΕΙΚΟΝΙΔΙΟ...??
Σέ μένα άναφέρεται..??
όχι ρε, στην "σοφία" του ποιητή
(πίνει ο άλλος ό,τι πίνει, γράφει μία παπαράτζα, "αααααααααααααα τι είπε ο σοφός" εμείς.... :lol:)
Καλή αντιβίωση...
ΚΑΛΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟ.........
Άν μού βρείς καί γιατί άντιβί-ω-ση μέ ώμέγα,
ένώ άντιβι-ο-τικό μέ όμικρον....?????
Υπαρχουν ακομα οπισθοδρομικοι(και γω μαζι) που δεν εχουν face .......
για λογους που δεν ειναι της παρουσης
μεγαλη κουβεντα. και δεν ειναι της παρουσης. αυτα τα social media ποτε δεν τα συμπαθησα :confused:
AUFGEBRACHT
03/03/2014, 20:46
ΚΑΛΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟ.........
Άν μού βρείς καί γιατί άντιβί-ω-ση μέ ώμέγα,
ένώ άντιβι-ο-τικό μέ όμικρον....?????
Πιθανώς επειδή το αντιβιοτικό είναι αντιδανεισμός από το αγγλικό antibiotic, το οποίο προέρχεται από το ελληνικό αντί και βιοτικός. Άλλωστε το βιοτικό έτσι γράφεται, π.χ. βιοτικό επίπεδο. Από την άλλη η ίωση έτσι γράφεται, αλλά αν δεν κάνω λάθος τα αντιβιοτικά δεν χορηγούνται στις ιώσεις, οπότε δεν θα είναι αντί + ίωση... Μάλλον εκτός από γλωσσολόγο χρειαζόμαστε και φαρμακοποιό ή βιολόγο στην περίπτωση αυτή...
nikos_abel
03/03/2014, 21:03
Kι αυτό θα'πρεπε να διδάσκεται στα σχολεία, μαζί με ορθογραφία.
ΤΣακ Νόρρις.
ΤΖάκι Τσαν.
Αντιλαμβάνεσαι ότι το έγραψα επίτηδες ή και εσύ με κάνεις πλάκα;:lol:
Υπάρχει και άλλη εξήγηση και είναι πολύ πιθανή, ..... με τις ώρες τα πολλά υλικά εντός της πίτας.
Προσκυνώ
«ρε παιδιά, προσπαθήστε να μη μας βγάζετε την ψυχή να διαβάσουμε τι γράφετε».
Μα αυτό λέμε, @sonic πραγματικά χάσιμο χρόνου είνα να προσπαθείς να "απωδοικοπιήσις τη σκατά γράφοι ω άλλως" με 2 και 3 αναγνώσεις!!!!
Γράψτε τα όλα ι και ε να τελειώνουμε, τα υπόλοιπα γράματα και δίφθογγους τι τα βάζετε;
stefanos
03/03/2014, 21:07
Κοροιδεύεται αλλά είναι πολύ σπαστικό να θέλεις να γράψεις κάτι και να μην ξέρεις πώς γράφεται.
Αναγκάζεσαι να βρίσκεις άλλες λέξεις που ΔΕΝ ανταποκρίνονται απολύτως στο νόημα που θές να εκφράσεις.
Πολύ κακό.
nikos_abel
03/03/2014, 21:14
Κοροιδεύεται
Αυτό είναι ένα ορθογραφικό που από την υπόλοιπη ορθόγραφη φράση βγαίνει νόημα.
Αν όμως ήταν τίγκα στα άσχετα, ακόμα θα ψάχναμε να βρούμε τι λέει.
Και όχι, άλλο η κοροϊδία και ο χλευασμός, άλλο η ειρωνεία. Στο κάτω κάτω και γω τίγκα στα ορθογραφικά είμαι, απλά το ψάχνω και διορθώνω,
και όταν με διορθώνουν δεν το παίζω επαναστάτης (σε άλλα το παίζω)
Κοροιδεύεται αλλά είναι πολύ σπαστικό να θέλεις να γράψεις κάτι και να μην ξέρεις πώς γράφεται.
Αναγκάζεσαι να βρίσκεις άλλες λέξεις που ΔΕΝ ανταποκρίνονται απολύτως στο νόημα που θές να εκφράσεις.
Πολύ κακό.
Κανείς δεν κοροϊδεύει.
Θα δεχτώ πως για κάποιους η ορθογραφία είναι πιο δύσκολη από ότι σε άλλους. Για παράδειγμα, εγώ δεν έκανα ορθογραφικά λάθη από πολύ μικρός, στα μέσα του δημοτικού και μετά. Χωρίς πάντα να ξέρω το γιατί μια λέξη πρέπει να γράφεται έτσι ή αλλιώς, απλά μια ανορθόγραφη λέξη μου φαινόταν «άσχημη».
Και χωρίς να είμαι κανένας σούπερ μαθητής στο σχολείο.
Συνάδελφος του γιαγιά αρκούδα είμαι (υδραυλικός).
Ο αδερφός μου από την άλλη (επίσης συνάδελφος), ήταν πάντα εντελώς ανορθόγραφος. Από αυτούς που γράφουν τα απαράδεκτα κείμενα με 20 λάθη σε 15 λέξεις, που γράφουν την ίδια λέξη 4-5 φορές διαφορετικά μέσα στην πρόταση γιατί «κάποια θα είναι σωστή» (παρένθεση: μην το κάνετε αυτό, καλύτερα ένα σταθερό λάθος παρά να ρίχνει ο άλλος ζάρια για να καταλάβει αν εννοείτε το ίδιο με πριν ή κάτι άλλο) και με γράμματα που μοιάζουν ιερογλυφικά.
Όλα αυτά μέχρι τα 30 του που μπήκε σε μια εταιρεία ως εργοδηγός και καθόταν σε ένα γραφείο δίπλα σε μηχανικούς, λογιστές και άλλους που ήξεραν να γράφουν σωστά.
Μέσα σε ενάμιση χρόνο μόνο και μόνο από εγωισμό, έμαθε και πλέον ούτε ορθογραφικά λάθη κάνει και ο γραφικός του χαρακτήρας άλλαξε και πλέον είναι από αυτούς που κάνουν αντικειμενικά ωραία γράμματα.
Μόνο κίνητρο θέλει.
Εντάξει, αναγνωρίζω πως το να γράψεις στο φόρουμ δεν παρέχει κίνητρο για βελτίωση, γιατί στο κάτω κάτω «δε γ@@ται και ο κάθε π@π@ρ@ς στο φόρουμ που θα κάτσω να χαλάσω την ώρα μου για να μην παθαίνει λαλά το OCD :D του...»
Από την άλλη, πόσους ξεκράνωτους κράζετε όλοι στο φόρουμ;
Σε αυτούς τι μας ενοχλεί; Στο κάτω κάτω, ο κάθε ξεκράνωτος στο δρόμο είναι κάτι εντελώς άσχετο με τον παρατηρητή. Δεν μας μιλάει, δεν μας ρωτάει, δεν μας ζητάει τίποτα.
Παρόλα αυτά, τον κράζουμε απλά «γιατί αυτό που κάνει είναι λάθος». Ούτε κανείς τον ρώτησε τις συνθήκες που τον επηρέασαν ώστε να οδηγεί ξεκράνωτος. Και μη μου πει κανένας πως ενδιαφέρεται για τον συνάνθρωπο και γι αυτό τον κράζει, δεν υπάρχει απολύτως καμία περίπτωση να πιστέψω κανέναν.
Συνηθίστε το, όταν κάποιος γράφει ανορθόγραφα, απλά «το κάνει λάθος» και αυτό θα φαίνεται άσχημο σε όποιον ξέρει να το κάνει σωστά.
Το ίδιο ισχύει και αν δείτε τον μηχανάκια μπροστά σας να στρίβει και να γέρνει αντίθετα από το μηχανάκι, το ίδιο παθαίνουν οι μαστόροι όταν βλέπουν τον βοηθό να πιάνει την τσιμπίδα λάθος, το ίδιο παθαίνουν όλοι όσοι ξέρουν να κάνουν κάτι και βλέπουν τον άλλον να το κάνει λάθος.
Και είναι άλλο να λες σε κάποιον πως το κάνει λάθος και να σου απαντάει «το ξέρω, θα το παλέψω» και άλλο να σου απαντάει «ρε δε μας χέζεις που θα κάτσω να μάθω εγώ ΧΧΧΧΧ για την πάρτη σου».
Μην παρεξηγείστε οι ανορθόγραφοι, κι εσείς το ίδιο κάνετε με κάποιο άλλο θέμα. Όλοι το κάνουν. Χωρίς καμία εξαίρεση.
Ίσα ίσα, στο θέμα αυτό οι «υπέρμαχοι της ορθογραφίας» εκφράζονται πολύ πιο διακριτικά και ευγενικά σε σχέση με άλλες παρόμοιου τύπου συζητήσεις.
Πιθανώς επειδή το αντιβιοτικό είναι αντιδανεισμός από το αγγλικό antibiotic, το οποίο προέρχεται από το ελληνικό αντί και βιοτικός. Άλλωστε το βιοτικό έτσι γράφεται, π.χ. βιοτικό επίπεδο. Από την άλλη η ίωση έτσι γράφεται, αλλά αν δεν κάνω λάθος τα αντιβιοτικά δεν χορηγούνται στις ιώσεις, οπότε δεν θα είναι αντί + ίωση... Μάλλον εκτός από γλωσσολόγο χρειαζόμαστε και φαρμακοποιό ή βιολόγο στην περίπτωση αυτή...
ΤΩΡΑ........???
Τό σκίσαμε......!!!!!
Αντιλαμβάνεσαι ότι το έγραψα επίτηδες ή και εσύ με κάνεις πλάκα;:lol:
Κατάλαβα ότι ΕΣΥ το ξέρεις. Αντίθετα με μια μεγάλη μερίδα Ελλήνων, όμως.
@sonic: Χωρίς ίχνος εμπάθειας, αλλά η τοποθέτησή σου απλά αποδεικνύει αυτό για το οποίο θεωρείς ότι σε κατηγορούν.
Τέλος, τα greeklish άνω των 4 λέξεων είναι άκρως δυσανάγνωστα και, προσωπικά, σπανίως μπαίνω στον κόπο να ασχοληθώ. Αν, δε, συνδυάζονται με φτωχή σύνταξη ΚΑΙ ορθογραφικά...
Pardalotzatziki
04/03/2014, 00:14
:p ;;;;ότυα αμέθ όραβοσ ιανίε αΜ
ο κάθε ξεκράνωτος στο δρόμο είναι κάτι εντελώς άσχετο με τον παρατηρητή. Δεν μας μιλάει, δεν μας ρωτάει, δεν μας ζητάει τίποτα.
Παρόλα αυτά, τον κράζουμε απλά «γιατί αυτό που κάνει είναι λάθος».
Συνηθίστε το, όταν κάποιος γράφει ανορθόγραφα, απλά «το κάνει λάθος» και αυτό θα φαίνεται άσχημο σε όποιον ξέρει να το κάνει σωστά.
Το ίδιο ισχύει και αν δείτε τον μηχανάκια μπροστά σας να στρίβει και να γέρνει αντίθετα από το μηχανάκι, το ίδιο παθαίνουν οι μαστόροι όταν βλέπουν τον βοηθό να πιάνει την τσιμπίδα λάθος, το ίδιο παθαίνουν όλοι όσοι ξέρουν να κάνουν κάτι και βλέπουν τον άλλον να το κάνει λάθος.
Αντικειμενικοτητα και υποκειμενικοτητα...
Υπαρχει αντικειμενικα σωστος τροπος να δεσεις εναν κινητηρα αλλιως θα εχεις φθορα, καταστροφη ή δισλειτουργεια.
Υπαρχει αντικειμενικο αποτελεσμα απο το να μην φορας κρανος και να εχεις πτωση. Δεν ειναι δλδ θεμα νομιμοτητας ή μη.
Νομοι υπαρχουν. Καποιοι ειναι αντικειμενικα προς οφελος της κοινωνιας ενω καποιοι αλλοι, με την παροδο των χρονων, εχουν χασει την αξια τους. Αν ο εκαστοτε νομοθετης δεν εξορθολογισει και απαλειψει τους "κακους" νομους τωτε υπαρχει λογος διαμαρτηριας ή και δικαιης παραβιασης ή αδιαφοριας προς τους νομους αυτους.
Επιδει ο προφορικος λογος προηγητε του γραπτου (και ιστορικα και μαθησιακα) ο γραπτος λογος πρεπει να ακολουθει τις κατευθύνσεις του προφορικου.
Ο προφορικος λογος αλλαξε κατι αιωνες τωρα και πλεον δεν τονιζουμε την ομιλια μας οπως παλια. Εγινε μια εξορθολογιση της γλωσσας περνοντας στην δημοτικη αλλα δεν ολοκληρωθηκε αφηνοντας την γλωσσα με πολλα αποκομενα συστηματα (κοινως λαθη).
Θελει ενα defragment να ισιωσει λοιπων.
Δεν υπαρχει πραγματικα αντικειμενικος λογος για την γραφη των λεξεων ή των καταληξεων, παρα μονο το πως θα πρεπει να ακουγονται και το νοημα που πρεπει να βγει (ριζα λεξεων και αλλες ειδικες περιπτωσεις δλδ). Ολα τα αλλα θελουν την μεγιστη απλοποιηση.
Σε δευτερο θεμα ειναι το αιτιο και το αποτελεσμα.
Το αν καποιος ειναι αμορφωτος (ή απαιδευτος καλυτερα) (αιτιο), θα εχει και κακη ορθογραφεια (αποτελεσμα). Ακομα και αν αυτον τον ανθρωπο τον αναγκαζαμε να μαθει ορθογραφεια με επεμβαση στον εγγεφαλο, αυτος θα παρεμενε αμορφωτος.
Αντιθετα καποιος που εχει μια σχεση με την γνωση και εχει ασχοληθει με την μαθησιακη του βελτιωση αλλα δεν τα καταφερνει να παπαγασλισει την ορθογραφια (γιατι περι απομνυμονευσης ειναι το θεμα και οχι αγνοιας των κανονων) αποδηκνυει οτι το προβλημα ειναι στο "συστημα" και οχι στον ιδιο.
Προς τι λοιπων η περαιτερο προσπαθειας για κατι που δεν εχει ανταποδοτικο μορφωτικο οφελος και ενδεχομενος ειναι η αιτια μιας κακης μαθησιακης καριερας. Γιατι αν απο το δημοτικο αρχισουμε τις παρατηρησεις για την ορθογραφια ή που θα πρεπει να σπαταληθει μεγαλος χρονος και ενεργεια για την βελτιωση της (αρα υστερηση σε αλλα μαθηματα) ή που θα πρεπει να καταταγει με ελαφρα καρδια στην κατηγορια "δεν τα περνει τα γραμματα".
Τωρα στις υποσημειωσεις και τελειωνω...
Το μονο επιχειρημα που ειδα τοσα ποστ ειναι το οτι "εγω εμαθα ορθογραφια, να μαθεις και εσυ ρε σκουληκι για να γινεις ανθρωπος".
Είναι το μόνο επιχείρημα που δεν εκφράστηκε. Παραθετω λογους μερικων σελιδων πισο και μαλλιστα πολλοι απο αυτους ειναι με δικιασου συμετοχη.
Όπως μαθαίνεις οτιδήποτε άλλο χωρίς ειδική εκπαίδευση, μαθαινεις και αυτό το γλωσσικό εργαλείο. Light αυτο, ορεκτικο... αλλα αν το καλοσκευτεις λεει οτι οποιος δεν ξερει ορθογραφια δεν εχει διαβασει αρκετα...
Με ενοχλεί αφάνταστα η ανορθογραφία, δεν είναι μόνο ότι μου βγαίνουν τα μάτια, είναι και το γεγονός πως αποκλείεται να πάρω τον άλλο στα σοβαρά όταν είναι ανορθόγραφος. Η ανορθογραφία ενός ανθρώπου δηλώνει στην τελική την παιδεία του. το κυριος πιατο...
Το «βαριέμαι να κάθομαι να κάνω δέκα δεξιά κλικ για να διαβάσεις εσύ πιο εύκολα αυτό που γράφω» σημαίνει άνετα «βαριέμαι να σταματήσω να σε γράφω εκεί που ξέρεις». Δικο σου σαν συνεχεια, στο οποιο αν και ξεκινησες καλα λεγοντας οτι αλλο πραγμα μορφωση και αλλο πραγμα ορθογραφια εχει ενα υπεροχο τσουβαλιασμα και παραλληλισμο με κανονες συμπεριφορας και πολιτισμου.
Και για να μην πεις οτι παραξηγησα τον γραπτο σου λογο...
δε βάζω ταμπέλες στους ανθρώπους βάσει του πως γράφουν και μόνο, άλλα σίγουρα ένα καρτελάκι μπαίνει [...] να τους βάλω πολύ πιο πάνω από το πως γράφουν, όμως για εμένα σίγουρα κάτι λέει όπως πολύ σωστά είπε ο fkiol
Next
και μετά τον πετύχω στο φόρουμ και είναι ανορθόγραφος, μόλις βρω το θάρρος μπορεί να του στείλω ένα πμ λέγοντας του ευγενικά για ποιούς λόγους είναι ενοχλητικό το να διαβάζεις ένα κείμενο αλαμπουρνέζικο, να του προτείνω έναν αυτόματο μεταφραστή για αρχή, κάποιο βιβλίο να διαβάσει στην πορεία κλπ.
Αν θέλει, μια χαρά μπορεί να μπει σε αυτή τη διαδικασία.
Και το φρουτακι για τελος...
Κατά κανόνα, οι σημερινή γενιά των 25-40 έχει τελειώσει σχολείο, το λιγότερο. Και απλά δεν τους νοιάζει.
Να ξαναπω οτι η γλώσσα ειναι εργαλείο; ΟΛΟΙ το έχουν πρόχειρο, όλοι μπορούν να μάθουν πως δουλεύει. Δωρεάν.
και
η ορθογραφια εχει να κανει με το ποσο διαβαζεις (βιβλια, εφημεριδες, κλπ) και κατα ποσο ο δασκαλος σε διορθωνει στην ορθογραφια [...] αν καποιος δεν εχει ενδιαφερθει για την ορθογραφια και δεν εχουν ενδιαφερθει και οι δασκαλοι του, δεν θα μαθει ποτε ακομα και αν γινει και ο ιδιος καθηγητης πανεπιστημιου... Χορτασα... εσεις;
Αντε να τελειωνουμε...
Στην πραγματικότητα το μόνο επιχείρημα είναι το «ρε παιδιά, προσπαθήστε να μη μας βγάζετε την ψυχή να διαβάσουμε τι γράφετε».
Για πιον λογο η δικια σου κουραση ή χρονος ή ψυχικη υγεια ειναι συμαντικοτερη απο των αλλων; Εχεις ιδεα ποσος κοπος και χρονος χρειαζετε για να διορθωσει κειμενα ακομα και με spell check;
Εχω την εντυπωση οτι η παραγωγη λογου ειναι συμαντικοτερη απο την αναγνωση του. Αρα ποιος εχει λιγοτερη αναγκη ταλεποριας;
Τελος τελος ο λογος χρειαζετε μερικες φορες να μεταφερει ενταση ή και να σοκαρει για να επελθει καθαρση και βηματα μπρωστα.
υ.γ. ολους οσους εκανα quote εδω, προφανος και δεν θα πρεπει να λαβουν το προηγουμενο μου ποστ σαν προσωπικη επιθεση.
Αλλωστε ολων μας οι σκεψεις και αποψεις μπορει να χαθουν μαζι με εμας.
Πωτε μην χαιρεσε πριν δεις το τελος.
@ sonic22
Το να μην ξέρεις ορθογραφία, δεν σημαίνει πως δεν έχεις παιδεία. Σαφώς και ένας ανορθόγραφο μπορεί να έχει παιδεία.
Το ότι όμως αρνείσαι πεισματικά να προσπαθήσεις να ακολουθήσεις τους κανόνες (άσχετα με το κατά πόσο θα το καταφέρεις) με τους οποίους έχουν συμφωνήσει να επικοινωνούν γραπτώς όλοι οι υπόλοιποι εδώ και αιώνες προβάλλοντας για δικαιολογία διάφορες παπάντζες, σίγουρα φανερώνει έλλειψη στον τομέα αυτό.
Δεν έχει απαντήσει κανένας ως τώρα «εντάξει ρε μάγκες, δεν ξέρουμε και πολλά, θα δούμε τι θα κάνουμε, μη μας τη λέτε».
Η μόνη απάντηση που υπάρχει είναι του τύπου «ρε μάγκες, νομίζετε πως επειδή ξεχωρίζεται την παθητική φωνή με την ενεργητική είστε καλύτεροι από εμάς;»
Ε, λοιπόν ναι. ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΟΜΕΑ είμαστε καλύτεροι. Σε άλλους πιθανώς όχι.
Και το πως γράφονται οι λέξεις είναι μια μορφή νομοθεσίας. Η οποία μάλιστα δεν καθιερώθηκε από κάποια κυβέρνηση και κάποια τρόικα, αλλά από εμάς τους ίδιους μέσα στο χρόνο. Από εμάς για εμάς που λένε.
Και ναι, η γλώσσα είναι κάτι ζωντανό και εξελίσσεται.
Και αν είναι στο μέλλον να θεωρείται σωστό το να γράφεις «λεοφορίο» αντί «λεωφορείο» εντάξει, αλλά να συμφωνήσουμε τελικά στο πως θα γράφεται, όχι να το γράφει ο καθένας όπως γουστάρει.
Και το αν κάποιος γέρνει ανάποδα από το μηχανάκι δεν σε επηρεάζει σε τίποτα και ούτε σημαίνει πως θα πέσει. Το ίδιο και όταν δεν φοράει κράνος. Το ίδιο δεν σε αφορά και όταν βλέπεις την κοπελίτσα πάνω στο σκουτεράκι να οδηγάει σαν να την έχουν τσιμεντώσει πάνω στη σέλα από το άγχος της, αλλά πάλι σχολιάζεις. Ρίξε μια ματιά στο thread ΣΕ ΕΙΔΑ.
Και το ίδιο κάνεις και όταν βλέπεις κάτι γυναίκες να προσπαθούν να παίξουν μπιλιάρδο όρθιες για να μην τις πουν π00τάνες κάτι βλαμμένοι στα μπιλιαρδάδικα, και αν και ξέρεις πως έχουν λόγο που το κάνουν πάλι σου κάθεται άσχημα, ΓΙΑΤΙ ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΠΑΙΖΟΥΝ ΕΤΣΙ ΜΠΙΛΙΑΡΔΟ.
Και αν ο sniper ή ο bladerunner ή ο trooper με έβλεπαν να στρίβω στα Μέγαρα, θα έλεγαν πως κάθομαι στο GSXR όρθιος σαν τον τσέλιγκα. Και θα είχαν δίκιο. Το ότι είμαι 1.90 και 95 κιλά και πονάει και η μέση μου παίζει ρόλο βέβαια για το πως κάθομαι, αλλά αυτό δεν αναιρεί το γεγονός πως θα είχαν δίκιο, γιατί όντως κάθομαι στο GSXR όρθιος σαν τον τσέλιγκα.
Έτσι λοιπόν, μπορείς να γράφεις στα παλιά σου τα παπούτσια οποιονδήποτε κανόνα ορθογραφίας επίτηδες και να γράφεις όπως γουστάρεις και να χαρακτηρίζεις όπως γουστάρεις όσους θεωρούν σημαντικό το να προσπαθείς να διευκολύνεις τον συνομιλητή σου να σε παρακολουθήσει.
Και με το ίδιο ακριβώς δικαίωμα, θα αναγνωρίσεις και σε εκείνους με τη σειρά τους να σε χαρακτηρίσουν αντίστοιχα.
ΥΓ. Υπάρχουν φορές που γουστάρω τόσο πολύ που η ζωή μας ελέγχεται όλο και περισσότερο από υπολογιστές...
Άντε να δω πως θα πείσεις έναν υπολογιστή με φιλοσοφικό επιχείρημα πως η ανορθογραφία είναι άποψη και πως ο καθένας δικαιούται να γράφει όπως γουστάρει.
MG-KTiNoS
04/03/2014, 02:14
Μερικοί είναι δυσλεκτικοί
Μερικοί έχουν ζήσει χρόνια έξω και το έχασαν
Μερικοί δεν τα πήγαν καλά στο σχολείο
Μερικοί άφησαν το σχολείο νωρίς γιατί αναγκάστηκαν
Μερικοί δεν έχουν το χρόνο να διαβάζουν γιατί δουλεύουν
(65 ώρες τη βδομάδα πχ) κι έτσι σκουρΓιάζουν
Κατά τη γνώμη μου ΑΛΛΑ πράματα θα έπρεπε να μας απασχολούν
Α και κάτι τελευταίο, η μόρφωση καλό είναι να υπάρχει....
Υπήρξαν όμως τέρατα ναζί πχ οι οποίοι είχαν βαθιά μόρφωση και πολύ μεγάλη ....πεδία :D
Μερικοί είναι δυσλεκτικοί
Μερικοί έχουν ζήσει χρόνια έξω και το έχασαν
Μερικοί δεν τα πήγαν καλά στο σχολείο
Μερικοί άφησαν το σχολείο νωρίς γιατί αναγκάστηκαν
Μερικοί δεν έχουν το χρόνο να διαβάζουν γιατί δουλεύουν
(65 ώρες τη βδομάδα πχ) κι έτσι σκουρΓιάζουν
Κατά τη γνώμη μου ΑΛΛΑ πράματα θα έπρεπε να μας απασχολούν
Α και κάτι τελευταίο, η μόρφωση καλό είναι να υπάρχει....
Υπήρξαν όμως τέρατα ναζί πχ οι οποίοι είχαν βαθιά μόρφωση και πολύ μεγάλη ....πεδία :D
Δεν διαφωνώ σε αυτά. Η πρόθεση μετράει όμως.
Μπορεί να μην είναι υποχρεωτικό να κάνεις το λόγο σου καλύτερο για τους άλλους, αλλά εδώ κάποιος μου λέει πως τα δέκα λεπτά τα δικά του είναι σημαντικότερα από τα δέκα λεπτά που θα χαλάσει ο καθένας που θα διαβάσει το ποστ του.
Αν υποθέσω λοιπόν πως αυτό ισχύει, τότε ο sapilas είναι μέγα κορόιδο που κάθεται και χάνει το χρόνο του να γράφει τεχνικά άρθρα για το φόρουμ και τα αναλύει ώστε να καταλαβαίνει ο κάθε άσχετος. Έπρεπε να τα γράψει πιο σύντομα γιατί έτσι θα τον βόλευε καλύτερα και να ανέλυε λιγότερο. Κι ας τον καταλάβαιναν το ένα δέκατο από όσοι το κατάλαβαν τώρα.
Και το ίδιο κορόιδο είναι και ο bladerunner που κάνει το ίδιο με τα άρθρα για την οδήγηση, άπρεπε να λέει δυο-τρία και όποιος τα πιάσει.
Ή να μη γράψουν τίποτα κιόλας. Σε τι θα ωφεληθούν έτσι κι αλλιώς, αυτοί τα ξέρουν.
Και το ίδιο κόπανος με αυτούς είμαι κι εγώ που έκατσα κι έβγαλα τα μάτια μου κι έχανα τον χρόνο μου να γράψω αυτο (http://forum.ubuntu-gr.org/viewtopic.php?f=9&t=23709&http), αυτό (http://forum.ubuntu-gr.org/viewtopic.php?f=9&t=21628&http), άλλα 10 how-to και 4000+ ποστ για να λύνω προβλήματα άλλων.
Έπρεπε να τους γράψω στα @@ μου, γιατί ο δικός τους χρόνος δεν αξίζει περισσότερο από τον δικό μου και το δικό μου Linux το χειρίζομαι μια χαρά, δεν τους έχω ανάγκη.
Ούτε έπρεπε να κάτσω να μεταφράσω αυτά (https://translations.launchpad.net/~fkol-k4/+activity), εγώ έτσι κι αλλιώς αγγλικά ξέρω και κανένας δεν θα μου πληρώσει τον χρόνο μου.
ΠΡΟΣΦΟΡΑ λέγεται. Παιδεύεσαι εσύ λιγάκι για να ωφεληθούν οι υπόλοιποι. Και όσο πιο πολλοί το κάνουν αυτό, τόσο καλύτερο κάνουμε τον κόσμο γύρω μας.
spyrakos35
04/03/2014, 05:05
Θελει ενα defragment να ισιωσει λοιπων.
Μετάφραση
Ισως να πρέπει κάποια πράγματα να επανεξεταστουν/επαναπροσδιοριστούν
nikos_abel
04/03/2014, 07:02
Οι δημοσιεύσεις 214 και 216 του ΓάΔΑρου (fkol K4) με καλύπτουν απόλυτα σε όλα θα ήθελα να απαντήσω.
DimChios
04/03/2014, 11:41
ενδιαφερον θεμα αλλα αργησα να το δω! δεν παιζει να το διαβασω ολο για να δω αν η αποψη μου εχει γραφτει απο καποιον αλλο!
Κριμα...
Απο ενα προχειρο σκαναρισμα που εκαΜα ομως... ναι, δεχομαι καποιους που εχουν "προβλημα"... (ολοι μας εχουμε κάποιο αλλωστε) αλλα δε μπορω να δεχθω πως στον μπεο γινεται καποιος να γραψει "γιατή"!?
Συγνωμη, δε μπορω να το καταλαβω!
(και δεν αναφερομαι στον πατέρα μου π.χ (που παρότι εχει παει μεχρι Τετάρτη δημοτικού κανει προσπάθεια να το γράψει σωστά), αλλα στον 25αρη που το ΜΠΑΙΖΕΙ!
Αφτα υχα να πο
el_hymador
04/03/2014, 12:23
Kανείς δεν έμαθε ορθογραφία βάση των κανόνων της γραμματικής, το να γράφεις σωστά δεν είναι τελικά μια συνειδητή διαδικασία όπου σκέφτεσαι συνεχώς όλους του κανόνες που διέπουν τον γραπτό λόγο. 'Εχει να κάνει με το πόσο έχεις διαβάσει και έχει εκθέσει τα μάτια σου σε κείμενα με σωστή ορθογραφία και κατά πόσο έχεις προσπαθήσει να το αναπαράγεις αυτό, σου γίνεται βίωμα μετά από λίγο και δεν το σκέφτεσαι καν. Δεν χρειάζεται τα κείμενα που διαβάζεις να είναι υψηλού επιπέδου... και TV Zapping να διαβάζεις, σωστή είναι η ορθογραφία, το λεξιλόγιο πάσχει λίγο αλλά δε γ@μιέται... Αντιπαρέρχομαι λοιπόν το ζήτημα του αν κάποιος ολοκλήρωσε ή όχι πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, η όλη ιστορία είναι απλά θέμα αισθητικής... π.χ. η "αισθητική" σαν λέξη είναι ωραία μόνο γραμμένη σωστά, αν την γράψεις "εσθιτικυ" της γαμάς τα πρέκια και στην συγκεκριμένη περίπτωση όχι μόνο χάνει την εννοιολογική της σημασία αλλά δηλώνει και την πλήρη απουσία αισθητικής από πλευράς του γράφοντα. Τώρα τα πιτσιρίκια που διαβάζουν και γράφουν συνεχώς Greeklish λογικό είναι να μην μπαίνουν καν σε τέτοιες διαδικασίες, όπως επίσης λογικό είναι να εκθέτουν τα μάτια τους σε λάθος αισθητικά πρότυπα... για αυτά, το "esthitiki" είναι το σωστό και στο "αισθητική" τους βγαίνουν τα μάτια.
Προσωπικά και εγώ αν δω "πολιτε παπι τουμπανο με κιλινδρο -πιτσονη τακεγκαβα" ναι, ξενερώνω. Γράψε ένα γαμημένο "πολιτε" στο google και θα σου βγάλει "Mήπως εννοείτε: Πωλείται;" δεν χρειάζεται καν ορθογραφικός έλεγχος στο word, ένα γ@μημένο google! Για τους μεγαλύτερους σε ηλικία όπου ο εγκέφαλος κλειδώνει αναπόφευκτα, οκ το καταλαβαίνω, όπως και -αλίμονο-* για τους έχοντες μαθησιακές δυσκολίες και δυσλεξία... αλλά για ένα πιτσιρίκι που μαλακίζεται νυχθημερόν και έχει μάθει να πληκτρολογεί με ταχύτητα αστραπής ένα κάρο μαλακίες, όχι. Να πα να γ@μηθεί και να μάθει να γράφει σωστά!
*Το "αλίμονο" το τσέκαρα στο google. To έγραφα "αλλοίμονο" πάντα. Δεν ισχυρίστηκα ότι τα ξέρω όλα αλλά το προσπαθώ τουλάχιστον.
DimChios
04/03/2014, 12:37
Kανείς δεν έμαθε ορθογραφία βάση των κανόνων της γραμματικής, το να γράφεις σωστά δεν είναι τελικά μια συνειδητή διαδικασία όπου σκέφτεσαι συνεχώς όλους του κανόνες που διέπουν τον γραπτό λόγο. 'Εχει να κάνει με το πόσο έχεις διαβάσει και έχει εκθέσει τα μάτια σου σε κείμενα με σωστή ορθογραφία και κατά πόσο έχεις προσπαθήσει να το αναπαράγεις αυτό, σου γίνεται βίωμα μετά από λίγο και δεν το σκέφτεσαι καν. Δεν χρειάζεται τα κείμενα που διαβάζεις να είναι υψηλού επιπέδου... και TV Zapping να διαβάζεις, σωστή είναι η ορθογραφία, το λεξιλόγιο πάσχει λίγο αλλά δε γ@μιέται... Αντιπαρέρχομαι λοιπόν το ζήτημα του αν κάποιος ολοκλήρωσε ή όχι πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, η όλη ιστορία είναι απλά θέμα αισθητικής... π.χ. η "αισθητική" σαν λέξη είναι ωραία μόνο γραμμένη σωστά, αν την γράψεις "εσθιτικυ" της γαμάς τα πρέκια και στην συγκεκριμένη περίπτωση όχι μόνο χάνει την εννοιολογική της σημασία αλλά δηλώνει και την πλήρη απουσία αισθητικής από πλευράς του γράφοντα. Τώρα τα πιτσιρίκια που διαβάζουν και γράφουν συνεχώς Greeklish λογικό είναι να μην μπαίνουν καν σε τέτοιες διαδικασίες, όπως επίσης λογικό είναι να εκθέτουν τα μάτια τους σε λάθος αισθητικά πρότυπα... για αυτά, το "esthitiki" είναι το σωστό και στο "αισθητική" τους βγαίνουν τα μάτια.
Προσωπικά και εγώ αν δω "πολιτε παπι τουμπανο με κιλινδρο -πιτσονη τακεγκαβα" ναι, ξενερώνω. Γράψε ένα γαμημένο "πολιτε" στο google και θα σου βγάλει "Mήπως εννοείτε: Πωλείται;" δεν χρειάζεται καν ορθογραφικός έλεγχος στο word, ένα γ@μημένο google! Για τους μεγαλύτερους σε ηλικία όπου ο εγκέφαλος κλειδώνει αναπόφευκτα, οκ το καταλαβαίνω, όπως και -αλίμονο-* για τους έχοντες μαθησιακές δυσκολίες και δυσλεξία... αλλά για ένα πιτσιρίκι που μαλακίζεται νυχθημερόν και έχει μάθει να πληκτρολογεί με ταχύτητα αστραπής ένα κάρο μαλακίες, όχι. Να πα να γ@μηθεί και να μάθει να γράφει σωστά!
*Το "αλίμονο" το τσέκαρα στο google. To έγραφα "αλλοίμονο" πάντα. Δεν ισχυρίστηκα ότι τα ξέρω όλα αλλά το προσπαθώ τουλάχιστον.
ΑΥΤΟ!!!!
:a10::a10:
Αλοίμονο το γραφω εγω :eek:
nikos_abel
04/03/2014, 12:44
Σωστά το έγραφες κι όμως "αλλοίμονο" είναι, σωστό είναι και το αλίμονο στα νέα ελληνικά πλέον.
Αν μάθεις και τις παραγράφους θα είσαι μια χαρά.
Μόνο ο Χίος το γράφει λάθος σε όλες τις εποχές :lol:
Και το "τραίνο" έτσι γράφεται (Μπαμπινιώτης rules).
Joyrider
04/03/2014, 12:45
Αν το πιτσιρίκι αυτό είναι παιδί του 50άρη που δεν έβγαλε το δημοτικό οπότε δεν ασχολείται και με το διάβασμα του παιδιού του; Να πα να γαμηθεί το πιτσιρίκι πάλι ε; :lol:
Και η αισθητική είναι πολλές φορές θέμα συνήθειας. Αν η ορθογραφία του αισθητική ήταν εσθιτικυ μια χαρά θα σου φαινόταν γιατί σε όλη σου την ζωή έτσι θα το έβλεπες.
pipe_smoker
04/03/2014, 12:46
και TV Zapping να διαβάζεις, σωστή είναι η ορθογραφία
Μην παίρνεις κι όρκο....:smokin:
Όσες φορές πέφτει στα χέρια μου κανά περιοδικό (μια στο τόσο που θα αγοράσω κανένα για μηχανές, όταν θα ξεφυλλίσω το "Ο αμφιβληστροειδής μου κι εγώ" περιμένοντας τη σειρά μου στον οφθαλμίατρο κλπ) με πιάνουνε τα γέλια.
Φαίνεται έχουν πέσει τόσο πολύ οι δουλειές που το proofreading είναι πολυτέλεια.
αλλά για ένα πιτσιρίκι που μαλακίζεται νυχθημερόν και έχει μάθει να πληκτρολογεί με ταχύτητα αστραπής ένα κάρο μαλακίες, όχι. Να πα να γ@μηθεί και να μάθει να γράφει σωστά!
Ε εκεί είναι το θέμα.
Το συγκεκριμένο πιτσιρίκι σε/με/μας έχει γραμμένο/ους στα @@ του και προτιμάει να πα να γαμηθεί από το να μάθει να γράφει σωστά.
nikos_abel
04/03/2014, 12:49
και ένα ωραίο κειμενάκι με αφορμή το "αλλοίμονο"
http://sarantakos.wordpress.com/2013/01/28/alimono-2/
DimChios
Σωστά το έγραφες κι όμως "αλλοίμονο" είναι, σωστό είναι και το αλίμονο στα νέα ελληνικά πλέον.
Αν μάθεις και τις παραγράφους θα είσαι μια χαρά.
Μόνο ο Χίος το γράφει λάθος σε όλες τις εποχές :lol:
εχμ... συγνωμη, απ τη βιασυνη μου... αλλοίμονο το έγραφα αλλα όντως, θυμάμαι πως σε μια παλια ελληνικη ταινια το εγραφαν στους τίτλους "Αλίμονο στους νέους"
;)
pipe_smoker
Και η αισθητική είναι πολλές φορές θέμα συνήθειας. Αν η ορθογραφία του αισθητική ήταν εσθιτικυ μια χαρά θα σου φαινόταν γιατί σε όλη σου την ζωή έτσι θα το έβλεπες.
Κι αν είχαμε τη σούφρα μας στο σβέρκο μια χαρά θα μας φαινόταν γιατί όλη μας τη ζωή έτσι θα είχαμε συνηθίσει, κι ο κόσμος μας θα ήταν πολύ διαφορετικά φτιαγμένος.
Έλα όμως που την έχουμε εκεί που την έχουμε κι έτσι πρέπει να πορευτούμε:lol:
spyrakos35
04/03/2014, 12:57
Αν το πιτσιρίκι αυτό είναι παιδί του 50άρη που δεν έβγαλε το δημοτικό οπότε δεν ασχολείται και με το διάβασμα του παιδιού του; Να πα να γαμηθεί το πιτσιρίκι πάλι ε; :lol:
Ε εκεί είναι το θέμα.
Το συγκεκριμένο πιτσιρίκι σε/με/μας έχει γραμμένο/ους στα @@ του και προτιμάει να πα να γαμηθεί από το να μάθει να γράφει σωστά.
έτσι έχει μάθει να γράφει γιατί ΠΟΤΕ & ΚΑΝΕΙΣ δεν του έδειξε το σωστό....
δεν σε ξέρει για να σε γράψει στα @@ του.....
γιατί δεν το καταλαβαίνετε αυτό ρπστμ......
τωρα αν σε γνωρίσει και τελικά σε γράψει, είναι άλλο θέμα...... :p
nikos_abel
04/03/2014, 13:00
εχμ... συγνωμη, απ τη βιασυνη μου... αλλοίμονο το έγραφα αλλα όντως, θυμάμαι πως σε μια παλια ελληνικη ταινια το εγραφαν στους τίτλους "Αλίμονο στους νέους"
;)
Την αναφέρει και στο κειμενάκι που παρέθεσα.
Όσο για σένα,
θέλω ποστ με το αλλοίμονο 1000 φορές γραμμένο και όχι μλκς με κόπυ πάστε και τέτοια.
Καλύτερα ακόμη, γράψτο σε A4 και σκάναρε τις σελίδες :p
Joyrider
04/03/2014, 13:01
Κι αν είχαμε τη σούφρα μας στο σβέρκο μια χαρά θα μας φαινόταν γιατί όλη μας τη ζωή έτσι θα είχαμε συνηθίσει, κι ο κόσμος μας θα ήταν πολύ διαφορετικά φτιαγμένος.
Έλα όμως που την έχουμε εκεί που την έχουμε κι έτσι πρέπει να πορευτούμε:lol:
Ακριβώς :lol:
Και μένα μου φαίνεται περίεργο να διαβάζω κείμενα με λάθος ορθογραφία δεν λέω. Μέχρι εκεί.
Όπως η επόμενη γενιά δεν θα μάθει ποτέ ότι κάποτε γράφαμε τραίνο ή ξύδι και θα είναι μια χαρά φυσιολογικό, έτσι και σε πενήντα χρόνια που όλα θα είναι όμικρον και γιώτα μια χαρά φυσιολογικό θα είναι.
Τώρα έγινε πολύ απότομα το πράγμα και σας κακοφάνηκε.
nikos_abel
04/03/2014, 13:04
Ακριβώς :lol:
Και μένα μου φαίνεται περίεργο να διαβάζω κείμενα με λάθος ορθογραφία δεν λέω. Μέχρι εκεί.
Όπως η επόμενη γενιά δεν θα μάθει ποτέ ότι κάποτε γράφαμε τραίνο ή ξύδι και θα είναι μια χαρά φυσιολογικό, έτσι και σε πενήντα χρόνια που όλα θα είναι όμικρον και γιώτα μια χαρά φυσιολογικό θα είναι.
Τώρα έγινε πολύ απότομα το πράγμα και σας κακοφάνηκε.
Πολύ φοβάμαι πως όλα θα γίνουν
Ουγκ Ουγκ
αλλά τέλος πάντων...
Τι σημαίνει αυτό, και με κεφαλαία κιόλας? :confused:
Joyrider
04/03/2014, 13:11
Πολύ φοβάμαι πως όλα θα γίνουν
Ουγκ Ουγκ
αλλά τέλος πάντων...
Αυτό είναι άλλο άκρο δυστυχώς.
Η αδυναμία έκφρασης και το φτωχό λεξιλόγιο για μένα είναι πολύ χειρότερα από την ανορθογραφία. Η ορθογραφία είναι μια αυθαίρετη συμφωνία γραφής. Οι έννοιες είναι πολύ σημαντικές για την εξέλιξη της σκέψης και την ανταλλαγή ιδεών. Προσωπική επιπόλαια άποψη φυσικά και δέχομαι αντεπιχειρήματα. :beer:
spyrakos35
04/03/2014, 13:28
Τι σημαίνει αυτό, και με κεφαλαία κιόλας? :confused:
Τονιζω μπας και το δει κανεις αλλα μπα....
Τονιζω μπας και το δει κανεις αλλα μπα....
Ειναι καλά κρυμμένο το νόημα του...εξακολουθώ πχ να μην σε πιάνω.
Joyrider
04/03/2014, 13:34
Η δασκάλα στην δευτέρα δημοτικού του το έδειξε.
Μετά δεν ασχολήθηκε άλλο και απλά κοκκίνιζε τα γραπτά και ο γονιός δεν ασχολήθηκε στο σπίτι και να πα να ... το πιτσιρίκι.
spyrakos35
04/03/2014, 13:38
Ειναι καλά κρυμμένο το νόημα του...εξακολουθώ πχ να μην σε πιάνω.
δεν είναι....
όπως πολύ καλά είπες, ο μαθητής στην γραμματική έπαιζε το πουλάκι του....
μάλιστα.... ωπώται γράφοι ώτι θαίλυ.....
και για το γραπτό αυτό όχι μόνο δεν θα βαθμολογηθεί ανάλογα, αλλά και με βαθμούς του 9 και του 10 θα περάσει την τάξη, θα πάει το καμάρι μας και στα ΤΕΙ ή ακόμα καλύτερα στα ΑΕΙ.....
πάει το πουλάκι, παίταξαι.....
για την οικογένεια και την συμβολή της στην αγραμματοσύνη, δεν θα γράψω τώρα, δεν προλαβαίνω.... να είναι καλά η Μήκωνως και τα δειακωπωδάνυα....
pipe_smoker
04/03/2014, 13:45
γιατί δεν το καταλαβαίνετε αυτό ρπστμ......
Σπύρο, πέραν των τσομπάνηδων, βοσκών, παιδιών που ζουν σε βουνοκορφές που δεν έχει πάει ακόμα ρεύμα κλπ, οι υπόλοιποι πήγανε σχολείο.
Και στο σχολείο, ορθογραφία μας δείξανε. Σε όλους. Ακόμα κι ο χειρότερος δάσκαλος, καθηγητής γουατέβερ, στη φάση του δημοτικού σου διόρθωνε τα ορθογραφικά. Έστω τα βασικά.
Το εάν πλέον στις πανελλήνιες στην έκθεση δε βαθμολογούν την ορθογραφία δεν το ξέρω και δεν αναφέρομαι εκεί. Μου κάνει κάτι σχεδοοοοοοοόν ανάλογο με το "επιτρέπονται τα κομπιουτεράκια" όταν δίνεις μαθηματικά κατεύθυνσης, γιατί έχεις να σκεφτείς και να προλάβεις να κάνεις τόσα άλλα πράγματα με το μυαλό σου, που δεν είναι η στιγμή κατάλληλη να εξεταστείς και στην ικανότητά σου στην πρόσθεση/αφαίρεση κλπ με το χέρι.
Κι επιπλέον, το "Δε βαθμολογούμε ορθογραφία" δε νομίζω ότι αναφέρεται σε περιπτώσεις τύπου "Σίμαιρα ι κροίσι στην ελάδα έχη επηρεάσοι πολή κόσμο....", αλλά πιο πολύ στο ότι αυτό που θα κοιτάξει ο εξεταστής που θα βαθμολογήσει το γραπτό, είναι εάν έχει πιάσει σωστά το θέμα ο μαθητής και πώς έχει αναπτύξει τη σκέψη του και τις θέσεις του, παρά το αν του έχουν ξεφύγει 5-6 ορθογραφικά σε όλο το γραπτό.
Αυτός που δεν ξέρει να γράφει το όνομά του δε θα φτάσει καν στο κόσκινο "δε βαθμολογούμε ορθογραφία", ούτε είναι αυτό το φαινόμενο που τον έφαγε και δεν έμαθε ποτέ να γράφει το όνομά του.
Οσον αφορά την ευθύνη της κοινωνίας/κράτους/οικογένειας κλπ το ανέφερα και σε προηγούμενο ποστ.
Μιλάμε για ορθογραφία.
Βλέπεις λέξεις καθημερινά μπροστά σου γραμμένες.
Να μιλούσαμε για παιδεία σε άλλους τομείς που το πράγμα είναι όντως δύσκολο και θέλει σμίλεμα από μικρή ηλικία κι από το σπίτι από το σχολείο κι από παντού να το καταλάβω.
Ο ανθρωπισμός, το να μη γίνεις φασισταριό, σταρχιδιστής, το να νοιάζεσαι και για κανάν άλλον εκτός από την πάρτη σου, το να ανοίγεις και κανένα βιβλίο εκτός από το playboy, το να πηγαίνεις και κανά θέατρο την Κυριακή εκτός από το γήπεδο, είναι πράγματα ΔΥΣΚΟΛΑ που αν ΠΟΤΕ & ΚΑΝΕΙΣ δε σου τα έδειξε (όπως έχει συμβεί με το 90βάλε% του ελληνικού λαού) θέλει τρομερή υπέρβαση να πάρεις την πρωτοβουλία να τα κάνεις από μόνος σου.
Κι έχουμε φαγωθεί για τέτοια θέματα (όχι εσύ κι εγώ) εδώ μέσα, "περί του μαζί τα φάγαμε", περί του αν οι αγρότες κάνανε τις επιδοτήσεις μερσεντέδες κλπ.
Αυτά είναι δύσκολο να τα κάνεις αλλιώς αν έχεις μεγαλώσει σε ένα κόσμο που όλοι τα κάνουν έτσι.
Η γ@μημένη η ορθογραφία ΔΕΝ είναι ένα από αυτά.
ΥΓ. Να δεχτώ ότι φταίει η ποϊτάνα η κενωνία που βγαίνει "τεμπέλικη στο μυαλό" η νέα γενιά, ναι να το δεχτώ. Και αυτό έχει μια κάποια προέκταση και στην ορθογραφία και σε άλλα. Αλλά μην το παραξηλώνουμε κιόλας.
spyrakos35
04/03/2014, 13:48
ωραία ρε πιπάκια....
πόσοι είναι εδώ μέσα τόσο ανορθόγραφοι που βγαίνουν σε μερικούς τα μάτια και μην πω τι άλλο που ανοίξαμε θέμα και το συζητάμε δεκαέξι σελίδες ήδη????
ΕΔΙΤ
ένας ο ΓΙΑΓΙΑΣ, που το είπε και μόνος του.... (θέλω να γράψω κάτι τωρα αλλά δεν θα το γράψω γιατί θα ανοίξουν οι ασκοί του αιόλου και θα γίνει της κριμαίας - όχι για τον ΓΙΑΓΙΑ πάντως)
άλλος?
δεν είναι....
όπως πολύ καλά είπες, ο μαθητής στην γραμματική έπαιζε το πουλάκι του....
μάλιστα.... ωπώται γράφοι ώτι θαίλυ.....
και για το γραπτό αυτό όχι μόνο δεν θα βαθμολογηθεί ανάλογα, αλλά και με βαθμούς του 9 και του 10 θα περάσει την τάξη, θα πάει το καμάρι μας και στα ΤΕΙ ή ακόμα καλύτερα στα ΑΕΙ.....
πάει το πουλάκι, παίταξαι.....
για την οικογένεια και την συμβολή της στην αγραμματοσύνη, δεν θα γράψω τώρα, δεν προλαβαίνω.... να είναι καλά η Μήκωνως και τα δειακωπωδάνυα....
Μπερδεύεις το αν ένα εκπαιδευτικό σύστημα είναι σωστό ή λάθος (η αλλαγή ή βελτίωση είναι άλλο θέμα), με το ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ εκπαιδευτικό σύστημα. Αν δεν κάνω λάθος, όλοι μας πάνω κάτω με το ίδιο εκπαιδευτικό σύστημα μεγαλώσαμε, και το αν μάθαμε ορθογραφία δεν έχει να κάνει με τον δάσκαλο ή με τους γονείς αλλά και με τις επιλογές για τις προτεραιότητες που βάζει ο καθένας.
Πλάκα έχει το ανάθεμα στην "άτιμη κΕνωνία" και στην δύσκολη παιδική ηλικία, αλλά μην ξεχνάμε οτι ο (και) λαός ήθελε εισαγωγές με βαθμούς ακόμα και κοντά στο 0 :tooth: με το επιχείρημα, οτι οι μορφωμένοι πολίτες ποτέ δεν έβλαψαν μια κοινωνία...
kostas777
04/03/2014, 13:53
Δεν υπάρχει «καλή» και «κακή» ορθογραφία, ή «σωστή» και «λάθος» ορθογραφία.
Υπάρχει ορθογραφία (= ορθή γραφή) και ανορθογραφία (= λάθος γραφή).
Όσοι είναι ανορθόγραφοι, προφανώς γράφουν λάθος. Οι λόγοι δεν έχουν σημασία. Σημασία έχει αν θέλουν να γράφουν (ή και να μιλούν) λάθος ή όχι. Και το κατά πόσον είναι αποδεκτή η λανθάνουσα εκφορά της γλώσσας, ή κατά ποιό ποσοστό του κειμένου ή κυρίως το που: επίσημο έγγραφο; φόρουμ; σημείωση;
Το λάθος στη γραφή κάποιας λέξης, το λέμε ορθογραφικό. Στο τυπογραφείο (πέφτει άλλο γράμμα κατά λάθος) τυπογραφικό και το ίδιο και στην πληκτρολόγηση, όπου μπορεί να πατήσουμε κατά λάθος κάποιο πλήκτρο που δεν θέλαμε. Υπάρχουν επίσης γραμματικά και συντακτικά λάθη αλλά συνήθως τα βάζουμε όλα μαζί στην κατηγορία «ορθογραφία».
Συνεπώς, αυτός που δεν κάνει απλώς μερικά ορθογραφικά λάθη, αλλά είναι ανορθόγραφος, σημαίνει ότι γενικώς δεν γράφει σωστά. Δεν σημαίνει απαραίτητα ότι αυτά που γράφει είναι δυσανάγνωστα ή ακατάληπτα ή ότι είναι χαζός ή ότι δεν έχει πάει σχολείο ή ότι δεν έχει αισθητική κλπ. κλπ.
Το αυτό και με τα greeklish.
Το ίδιο και το ότι αν κάποιος δεν οδηγεί σωστά, δεν σημαίνει ότι παθαίνει συνέχεια ατυχήματα, είναι επικίνδυνος, είναι χαζός.. Δεν θα μπορούσε να οδηγεί «λάθος» αλλά να είναι από τους πιο γρήγορους στην πίστα;
Ή κάποιος είναι ανορθόχορος (εγώ το'βγαλα μόλις), δεν ξέρει να χορεύει σωστά. Θα τον πετάξουμε απ'την πίστα; Δεν θα τον κάνουμε παρέα; Θα προσπαθήσουμε να τον διορθώσουμε ή να τον διδάξουμε;
Δεν παθαίνει κάτι η γλώσσα από την ανορθογραφία ή από τα greeklish. Παντού υπάρχουν ανορθόγραφοι όπως και ανορθό(ΧΨ). Μπορεί να είσαι ορθογράφος και να κάνεις λάθη σε άλλα πράγματα, να μην μπορείς να κάνεις μια απλή μαθηματική πράξη ή να κλίνεις ένα ρήμα ή να τηγανίσεις ένα αβγό.
Εν πάση περιπτώσει, πιο πολλά ορθογραφικά λάθη σε ένα thread δεν έχω ματαδεί..
Πάρτε το αλλιώς, έχετε λάθος.
Οι περισσότεροι που δεν ξέρουν καλή ορθογραφία προσπαθούν πολύ να γράφουν σωστά και δεν επιχειρηματολογούν για να «πάρουν απαλλαγή» από τα ελληνικά.
Είμαι σίγουρος πως και αυτό το thread το διαβάζουν ένα σωρό άτομα που αισθάνονται «μα τι στο διάολο, εγώ μ@λ@κ@ς είμαι που με νοιάζει να διορθώνω αυτά που γράφω;»
Υπάρχουν άτομα που «στο άλλο φόρουμ» έχουν στείλει τα κείμενά τους με πμ σε 2-3 άλλους για προτάσεις βελτίωσης πριν να τα δημοσιεύσουν και αυτό μόνο και μόνο γιατί τους νοιάζει το γραπτό τους να είναι εύκολο για τους άλλους.
Και δεν μιλάω απαραίτητα για ορθογραφία, αλλά και για σύνταξη , ορολογία ή και διαμόρφωση (παράγραφοι, κενές γραμμές κτλ).
Οι δυσλεκτικοί προσπαθούν δέκα φορές περισσότερο από εμένα ή κάθε άλλον, δεν γράφουν στα τέτοια τους αυτά που γράφουν, γι αυτό και δεν γράφουν συχνά, γιατί είναι δύσκολο.
Δείτε εδώ πως γράφουν άτομα που που έχουν αντίστοιχες δυσκολίες (http://www.adhdforum.gr/index.php?PHPSESSID=134slissr4r65vpeo585jvsse1&action=forum) για να πάρετε μια ιδέα.
Και όλοι αυτοί έχουν τον απεριόριστο σεβασμό όλων και ας κάνουν κανένα λάθος που και που, γιατί απλά τους νοιάζει για τον άλλον.
Μην τους βγάζετε λοιπόν κακό όνομα οι υπόλοιποι που υπερασπίζεστε την αδιαφορία.
Η ορθογραφία μπορεί να μην είναι θέμα επιλογής, η αδιαφορία όμως είναι.
pipe_smoker
04/03/2014, 14:04
ωραία ρε πιπάκια....
πόσοι είναι εδώ μέσα τόσο ανορθόγραφοι που βγαίνουν σε μερικούς τα μάτια και μην πω τι άλλο που ανοίξαμε θέμα και το συζητάμε δεκαέξι σελίδες ήδη????
1ον. Το πόσοι και σε ποιό βαθμό είναι εδώ μέσα ανορθόγραφοι δεν μπορώ να το γνωρίζω. Μία εικασία την έκανα όμως από την πρώτη κιόλας σελίδα
Δεν ξερω τί πατε και ξεθαβετε, αλλα στο σημερα σε γενικες γραμμες καλα παμε οποτε μην τσινατε.
Οπότε καλαβαίνεις ότι δεν το θεωρώ μείζον ζήτημα.
2ον. Το πόσο ευαίσθητος είναι κανείς σε αυτό το θέμα και πόσο εύκολα βγαίνουν του καθενός τα μάτια ούτε αυτό μπορώ να το γνωρίζω.
3ον. Το θέμα ξέφυγε από το "ρε μάγκες συμφορουμίτες γράφτε σωστά" σε μία γενικότερη κουβέντα περί ορθογραφίας, κι αν ξέρουν οι νέοι τη σήμερον ημέρα να γράφουν σωστά, κι αν το "μάθε γέρο γράμματα" μπορεί όντως να γίνει πραγματικότητα κλπ.
4ον. Είσαι αρκετό καιρό στο φόρουμ για να ξέρεις ότι η τελική που πιάνει ένα θέμα (σε σελίδες μετριέται) σπανίως είναι ανάλογη με τη σοβαρότητά του λόγου για τον οποίο ανοίχτηκε:tooth:
5ον. Προτείνω να πάρουμε όλοι μια βαθιά (ή βαθειά:hmm:) ανάσα και να χαλαρώσουμε λιγάκι:)
Pan (dvs)
04/03/2014, 14:04
Ολα τα χει η Μαριορη ,η ορθογραφια της ελειπε.
nikos_abel
04/03/2014, 14:13
Η ορθογραφία είναι μια αυθαίρετη συμφωνία γραφής. Οι έννοιες είναι πολύ σημαντικές για την εξέλιξη της σκέψης και την ανταλλαγή ιδεών.
Όχι, όχι, συμφωνούμε απόλυτα στα μπολντ. Αν δεν ξέρεις τι είναι αυτό για το οποίο μιλάς (ή γράφεις εν προκειμένω) που να ξέρεις και πως γράφεται, πόσο
μάλιστα το γιατί;
Το "νταν ή πιτάς" που προαναφέρθηκε είναι ακριβώς το κατάλληλο παράδειγμα. Αν και μπορεί να συγχωρεθεί αν ο συγγραφέας του
ήταν η μάνα ενός φαντάρου που έστελνε το γυιο της στο σφαγείο.
Κατά τα άλλα :beer:
pipe_smoker
04/03/2014, 14:14
Μην τους βγάζετε λοιπόν κακό όνομα οι υπόλοιποι που υπερασπίζεστε την αδιαφορία.
Fkol, είμαι σίγουρος πως κανείς μας δε συμπεριλαμβάνει τα άτομα με μαθησιακές δυσκολίες στα άτομα που λέμε ότι έχουν χεσμένη τη γλώσσα, την ορθογραφία, εσένα κι εμένα που τους διαβάζουμε κλπ.
Δε μιλάμε για τέτοιες περιπτώσεις.
el_hymador
04/03/2014, 14:22
Ε εκεί είναι το θέμα.
Oκ, δεν διαφωνώ αλλά ο λόγος, γραπτός και προφορικός, πάνε αγκαζέ και η γλώσσα στο σύνολο της μας διαμορφώνει και έχει τεράστια επίδραση στην ανάπτυξη της σκέψης μας. Προφανώς οι ειδικοί επί του θέματος θα τα λέγανε καλύτερα, αυτό που έχω συνειδητοποιήσει προσωπικά είναι ότι όταν προσπαθείς να αντιληφθείς την έννοια μιας "δύσκολης" λέξης το δουλεύεις το ριμάδι το κεφάλι σου. Και είναι μάλιστα μια διαδικασία που αναπτύσσεται με γεωμετρική προόδο και λειτουργεί αμφίδρομα στο χρόνο, οι λέξεις δημιουργούν έννοιες και σκέψεις και όσο πλουτίζεις από αυτό, δημιουργείς νέες σκέψεις και έννοιες και μετά ψάχνεις τις λέξεις που τις προσδιορίζουν ακριβώς κ.ο.κ. Είμαστε τυχεροί και απίστευτα προνομοιούχοι που χρησιμοποιούμε μια γλώσσα η οποία ακόμα και στη σημερινή της μορφή, είναι η πληρέστερη γλώσσα του κόσμου. Προέρχεται από μια γλώσσα που γέννησε μερικές από τις πιο μεγαλειώδεις και λαμπρές ιδέες - σκέψεις στην ιστορία της ανθρωπότητας και δεν έιναι καθόλου μα καθόλου τυχαίο αυτό, τα τεράστια μυαλά των αρχαίων ήταν τεράστια ακριβώς γιατί γυμνάστηκαν με αυτή τη γλώσσα και αυτή η γλώσσα στη συνέχεια τους παρείχε την ευχέρεια να εκφραστούν. Είναι αδύνατο να μην υπάρχει μια ελληνική λέξη η μια σειρά από ελληνικές λέξεις κατάλληλα διατεταγμένες στη σειρά που να μην προσδιορίζει-ουν ακριβώς αυτό που σκέφτεσαι! Δεν έχουμε γλωσσικό κενό, πνευματικό είναι το κενό. Είναι σαν τα πιάνα που αραχνιάζουν σε πολλά σπίτια, τα πλήκτρα είναι εκεί, η δυνατότητα να παραχθεί μουσική υπάρχει, αλλά πρέπει να βρεθεί ένας μαλάκας να παίξει, από μόνο του το πίανο δεν παίζει ( οκ... παράδειγμα ήταν, χέστε με! (http://www.youtube.com/watch?v=0UyCeRR96a8)
Το ότι σήμερα ένα πολύ μεγάλο ποσοστό ανθρώπων έχουν ένα λεξιλόγιο με εύρος της πο*τσας, εκφράζονται σαν βόδια και γράφουν σαν γίδια, δεν είναι ούτε θέμα σχολείου, ούτε εκπαίδευσης, ούτε οικογενειακού περιβάλλοντος. Είναι θέμα πνευματικής τεμπελιάς και μαλακίας στον εγκέφαλο. Το να επικοινωνείς τις σκέψεις σου με ακρίβεια, όπως και το να αντιλαμβάνεσαι τις σκέψεις των άλλων ανθρώπων που εκπέμπονται το ίδιο ακριβείς και πλούσιες σε περιεχόμενο είναι αυτό που εν πολλοίς μας ξεχωρίζει από τα ζώα και -κατ' εμέ- ο Νο1 δείκτης ευφυίας. Δεν γεννηθήκαμε όλοι ρήτορες βέβαια ούτε μπαμπινιώτηδες, αλλά όταν βλέπεις τον άλλον να μιλάει και να γράφει σαν αμοιβάδα, τις περισσότερες φορές σημαίνει ότι δεν ένοιωσε ποτέ την ανάγκη να πει κάτι περισσότερο από τις συνήθεις μαλακίες που λέει...
Οπότε το πιτσιρίκι (και ο ενήλικας) που είναι στα @@ του όπως λες, εμένα είναι 10 φόρες στα @@δια μου η ύπαρξη του ... αν δεν αντιλαμβάνεται ότι πάσχει από μια έμμεση μορφή αναπηρίας για την οποία είναι αποκλειστικά υπεύθυνο, χέστηκα, μην σώσει και επικοινωνήσει ουσιαστικά ποτε του. :smokin:
kostaspetrou
04/03/2014, 14:26
Επειδή όλοι μπορούν να κάνουν τα πάντα τουλάχιστον αξιοπρεπώς,η ορθογραφία είναι κυρίως θέμα αδιαφορίας.
Απόδειξη παλιότερα όπου δεν είχαμε τόσα πολλά δυσλεκτικά παιδιά ή είχαμε περιπτώσεις μη διαγνωσμένες:το επίπεδο της ορθογραφίας ήταν κλάσεις ανώτερο.
Όλα μαθαίνονται.
ΥΓ:το νταν ή πιτάς είναι φωτομοντάζ
http://www.koutipandoras.gr/article/108177/trollarisma-ntan-i-pitas
spyrakos35
04/03/2014, 14:27
1ον. Το πόσοι και σε ποιό βαθμό είναι εδώ μέσα ανορθόγραφοι δεν μπορώ να το γνωρίζω. Μία εικασία την έκανα όμως από την πρώτη κιόλας σελίδα
αν θεωρείς ανορθόγραφο κάποιον που στο σεντόνι του μπορεί να έχει κάνει και ένα-δύο λάθη, τότε είμαστε λίγο - πολύ όλοι μας.....
εγώ προσωπικά θεωρώ οτι ήταν εντελώς λανθασμένη η τοποθέτηση στο αρχικό ποστ (μην πω οτι άγγιζε την προσβολή).....
βέβαια, προσωπικά, στα απαυτά μου κιόλας.... αν κάποιος θέλει να μου βάλει καρτούλα (και όχι ταμπέλα - εδώ πραγματικά γελάμε) του ανορθόγραφου, να το κάνει ελεύθερα/αβίαστα/αβάδιστα και με την έγκρισή μου κιόλας....
μπορεί κιόλας να μην με διαβάζει.... μπορεί βέβαια να μου στέλνει και πμ με τα λάθη μου μπας και μάθω (έχει γίνει με το "τοις πάσι" αυτό τώρα που το σκέφτομαι)....
βέβαια, ως συνήθως δεν κοιτάμε ποτέ την δική μας την καμπούρα....
καλούς δρόμους μάγκες (είμαστε και σε μοτοφόρουμ, ε?)
Fkol, είμαι σίγουρος πως κανείς μας δε συμπεριλαμβάνει τα άτομα με μαθησιακές δυσκολίες στα άτομα που λέμε ότι έχουν χεσμένη τη γλώσσα, την ορθογραφία, εσένα κι εμένα που τους διαβάζουμε κλπ.
Δε μιλάμε για τέτοιες περιπτώσεις.
Φυσικά όχι, κανείς δεν τους συμπεριλαμβάνει, αυτό θα έλειπε.
Το να τους φέρνει κάποιος όμως ως άλλοθι για όσους απλά βαριούνται, είναι προσβολή για όλους αυτούς τους ανθρώπους που προσπαθούν σκληρά να βελτιωθούν (ασχέτως αποτελέσματος) και τη βελτίωση αυτή τη βλέπουν και σαν προσωπικό κέρδος.
Το ότι υπάρχουν άτομα με μαθησιακές δυσκολίες δεν σημαίνει πως καταργείται ο τρόπος που γράφεται μια γλώσσα, ίσα ίσα τα άτομα αυτά δεν χρησιμοποιούν τη δυσκολία που αντιμετωπίζουν ως άλλοθι.
nikos_abel
04/03/2014, 14:35
Φυσικά όχι, κανείς δεν τους συμπεριλαμβάνει, αυτό θα έλειπε.
Το να τους φέρνει κάποιος όμως ως άλλοθι για όσους απλά βαριούνται, είναι προσβολή για όλους αυτούς τους ανθρώπους που προσπαθούν σκληρά να βελτιωθούν (ασχέτως αποτελέσματος) και τη βελτίωση αυτή τη βλέπουν και σαν προσωπικό κέρδος.
Το ότι υπάρχουν άτομα με μαθησιακές δυσκολίες δεν σημαίνει πως καταργείται ο τρόπος που γράφεται μια γλώσσα, ίσα ίσα τα άτομα αυτά δεν χρησιμοποιούν τη δυσκολία που αντιμετωπίζουν ως άλλοθι.
Σε διορίζω επίσημο εκφραστή της σκέψης μου σε αυτό το νήμα (μη γράψω θρεντ και τσατιστεί ο Σπυράκος).
Κανόνισε να γράψεις καμμιά βλακεία τώρα να εκτεθώ :lol:
pipe_smoker
04/03/2014, 14:49
αν θεωρείς ανορθόγραφο κάποιον που στο σεντόνι του μπορεί να έχει κάνει και ένα-δύο λάθη, τότε είμαστε λίγο - πολύ όλοι μας.....
Όχι δεν τον θεωρώ ανορθόγραφο.
Και το είπα κι αυτό στην πρώτη σελίδα.
Να το παραθέσω κι αυτό?
Στο ίδιο ποστ με αυτό που παρέθεσα πριν είναι.
Τέσπα, δεν καταλαβαίνω γιατί το έχεις πάρει τόσο "βαριά".
Δε μαζεύτηκε ξαφνικά η ελίτ των λογίων του φόρουμ να τα βάλει με την πλέμπα, επειδή της φέρνουν αηδία κι έμετο τα κακογραμμένα ποστ.
Ούτε και είδα να θίγεται κάποιος συγκεκριμένα από τα γραφόμενα κάποιου.
Απόψεις εκφράζουμε, κι όπως πάντα είναι λογικό να μη συμφωνούν όλες μεταξύ τους.
Καλούς δρόμους να έχουμε όλοι ανορθόγραφοι και μη.
@ sonic22
Το ότι όμως αρνείσαι πεισματικά να προσπαθήσεις να ακολουθήσεις τους κανόνες [...] Και το αν κάποιος γέρνει ανάποδα από το μηχανάκι δεν σε επηρεάζει σε τίποτα και ούτε σημαίνει πως θα πέσει.
Sorry κιολας αλλα προς τι ολη αυτη η φλιαρια;
Στο μηχανακι π.χ. υπαρχουν διαφοροι τροποι να πας πιο γρήγορα. Η αξια καθε τεχνικης ή προσπαθειας εχει μετρησιμα αποτελεσματα και αρα ειναι ευκολο να δεις ποιο ειναι το αντικειμενικα σωστο.
Στην ορθογραφια (γιατι για την ορθογραφια μιλαμε, αφηστε το συντακτικο απο εξω) δεν υπαρχει κατι τετοιο (τουλαχιστον στην συγχρονη γραφη).
Θελετε ο ορθος τροπος γραφης να ειναι θεμα γουστου, καλαισθησιας και "συνηθιας". Παρα πολυ ωραια...
Εγω μπορω αντικειμενικα να σου αποδειξω οτι το να γραφεις "ανορθογραφα" καταναλωνει λιγοτερο χρονο και το οτι αν η γλωσσα απλουστευθει εκει που χρειαζετε η εκμαθηνση της θα ειναι πολυ πιο ευκολη και πολυ πιο γρηγορη.
Και παντα σε ενα εργαλειο (οπως ειναι και η γλωσσα) η ευχρηστια και η εργονομια υπερτερουν εναντι της ομορφιας...
Το μονο κακο οτι αρκετοι φιλολογοι θα μηνουν χωρις δουλεια...
π.χ. αυτο το κειμενακι μου πηρε λιγοτερο χρονο να το γραψω παρα να προσπαθησω να το διορθωσω...
ΔΕΝ ΕΠΙΔΙΟΚΟΥΜΕ ΑΝΑΡΧΙΑ ΣΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΓΡΑΦΗΣ. ΑΠΛΟΥΣΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΑΠΛΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΘΕΛΟΥΜΕ
Με αλλα λογια ο βασιλιας ειναι γυμνος και καποιος πρεπει να το επισημανει μπας και γινουν αλλαγες.
υ.γ. 1 Ο υπολογιστης μου δεν αντιδρα οταν του γραφω ανορθογραφα...αρα δεν χρειαζετε να τον πισω για κατι...
υ.γ. 2
τα δέκα λεπτά τα δικά του είναι σημαντικότερα από τα δέκα λεπτά που θα χαλάσει ο καθένας που θα διαβάσει το ποστ του. Δεν σε καταλαβαινω, διαφωνεις?
Ο.Κ. Την επομενη φορα που θα θες να γραψεις ενα νεα μυνημα εδω, θελω να το μεταφρασεις στα Αγγλικα ΄΄η στα Γαλλικα. Και αν δεν ξερεις Αγγλικα-Γαλλικα, υπαρχουν πολλα προγραμματα να σε βοηθησουν στην μεταφραση... για να σε δω λοιπων, γιατι αυτο ζητας και απο εμας και μας την λες και ολας.
υ.γ. 3 καποτε (γιατι σε ηλικία μεσα στο φορουμ σου ριχνω 6 χρονια) αφου ειχα τελειωσει ενα σεντονι (1,5+ ωρες δουλεια) στα τεχνικα θεματα οπου προσπαθουσα να εξηγησω σε καποιον κατι για εκκεντροφορους νομιζω, πετάχτηκε ενας να με κοροιδευσει γιατι ειχα γραψει το μοιρες [μηρες] και πως ειχα και το θρασος να γραφω για τεχνικα θεματα (ασχετα που αυτα που ελεγα ηταν σωστα).
Το αυτο και σε σηζητησεις οπου καποιοι στρημοχνονται απο επειχηρηματα και η μονη απαντηση ειναι [αντε βγαλε το δημοκτικο που ουτε ορθογραφια δεν ξερεις και θες να μιλας κιολας] πετοντας την μπαλα στην κερκιδα...
amyroukai
04/03/2014, 19:08
παρακολουθώ το θέατρο του παραλόγου με μεγάλο ενδιαφέρον. Κάτι με αλεπούδες με κομμένες ουρές θυμάμαι, αλλά ήταν αδιάφορος ο δάσκαλος και δεν θυμάμαι πιά ποιανού ήταν η ιστορία. Μπορεί του Νικελόδεον του μεγάλου παραμυθά της αρχαιότητος, φίλου του Μπομπ του μάστορα και της Άη-Κάρλης. :popcorn:
Ενδιαφερομαστε πολυ να φυγουν τα βαριδια, τα ακυρα και τα αχριστα απο την ορθογραφια.
Η σταση (μας) δεν ειναι παθητικη ή εν παση περιπτωση ειναι πιο ενεργη απο τον φοβο της διαπομπευσης και τις ακαρπης συμμορφωσης σε λαθος κανονες
ωρε λεβεντόπαιδα δεν αφήνετε κατά μέρους τους τόνους τα ι και τα ο και να πάμε καμιά βόλτα????
Το ίδιο καλά περνάω αν στην παρέα είναι ορθογράφοι ή ανορθόγραφοι.
Νομίζω ειπώθηκαν όλες οι απόψεις.
AUFGEBRACHT
04/03/2014, 20:04
ωρε λεβεντόπαιδα δεν αφήνετε κατά μέρους τους τόνους τα ι και τα ο και να πάμε καμιά βόλτα????
Το ίδιο καλά περνάω αν στην παρέα είναι ορθογράφοι ή ανορθόγραφοι.
Νομίζω ειπώθηκαν όλες οι απόψεις.
Θα πρότεινα προς Κυλλήνη, αλλά μετά σκέφτηκα πως θα γίνει χαμός μπροστά στην πινακίδα αν πρέπει να γράφεται με γιότα, ύψιλον, ήτα και πόσα λάμδα...
AUFGEBRACHT
04/03/2014, 20:11
Δια χειρός Μπαμπινιώτη η κλασσική ταινία "Από μπρος παρθένα, από πίσω μπαίνουν τραίνα" άλλαξε σε "Από μπρος παρθένα, από πίσω μπαίνουν τρένα"...
Το "σκύψε ευλογημένη" μπας κι έγινε "σκύψε εβλογημένη";
AristidisZ
04/03/2014, 20:13
εγώ προσωπικά θεωρώ οτι ήταν εντελώς λανθασμένη η τοποθέτηση στο αρχικό ποστ (μην πω οτι άγγιζε την προσβολή).....
βέβαια, προσωπικά, στα απαυτά μου κιόλας.... αν κάποιος θέλει να μου βάλει καρτούλα (και όχι ταμπέλα - εδώ πραγματικά γελάμε) του ανορθόγραφου, να το κάνει ελεύθερα/αβίαστα/αβάδιστα και με την έγκρισή μου κιόλας....
μπορεί κιόλας να μην με διαβάζει.... μπορεί βέβαια να μου στέλνει και πμ με τα λάθη μου μπας και μάθω (έχει γίνει με το "τοις πάσι" αυτό τώρα που το σκέφτομαι)....
βέβαια, ως συνήθως δεν κοιτάμε ποτέ την δική μας την καμπούρα....
καλούς δρόμους μάγκες (είμαστε και σε μοτοφόρουμ, ε?)
όσο προσβολή θεωρώ και εγώ να μου λένε ότι
"μεγάλε, δε φρενάρεις σωστά"
άλλο τόσο προσβολή είναι να σου λέει κάποιος
"μεγάλε δε γράφεις σωστά"
αν παρακολουθείς το χώρο του ίντερνετ, θα δεις ότι βρίθει ανορθογραφίας και άγνοιας συντακτικού
το moto.gr φυσικά και είναι μια μικρογραφία του ίντερνετ, θες δηλαδή να σου πω ποιοι συγκεκριμένα είναι ανορθόγραφοι εδώ μέσα ;
φαγώθηκες με τις ταμπέλες, λες και δε βάζουμε ο ένας στον άλλον συνέχεια ρε συ Σπύρο...
Oκ, δεν διαφωνώ αλλά ο λόγος, γραπτός και προφορικός, πάνε αγκαζέ και η γλώσσα στο σύνολο της μας διαμορφώνει και έχει τεράστια επίδραση στην ανάπτυξη της σκέψης μας. Προφανώς οι ειδικοί επί του θέματος θα τα λέγανε καλύτερα, αυτό που έχω συνειδητοποιήσει προσωπικά είναι ότι όταν προσπαθείς να αντιληφθείς την έννοια μιας "δύσκολης" λέξης το δουλεύεις το ριμάδι το κεφάλι σου. Και είναι μάλιστα μια διαδικασία που αναπτύσσεται με γεωμετρική προόδο και λειτουργεί αμφίδρομα στο χρόνο, οι λέξεις δημιουργούν έννοιες και σκέψεις και όσο πλουτίζεις από αυτό, δημιουργείς νέες σκέψεις και έννοιες και μετά ψάχνεις τις λέξεις που τις προσδιορίζουν ακριβώς κ.ο.κ. Είμαστε τυχεροί και απίστευτα προνομοιούχοι που χρησιμοποιούμε μια γλώσσα η οποία ακόμα και στη σημερινή της μορφή, είναι η πληρέστερη γλώσσα του κόσμου. Προέρχεται από μια γλώσσα που γέννησε μερικές από τις πιο μεγαλειώδεις και λαμπρές ιδέες - σκέψεις στην ιστορία της ανθρωπότητας και δεν έιναι καθόλου μα καθόλου τυχαίο αυτό, τα τεράστια μυαλά των αρχαίων ήταν τεράστια ακριβώς γιατί γυμνάστηκαν με αυτή τη γλώσσα και αυτή η γλώσσα στη συνέχεια τους παρείχε την ευχέρεια να εκφραστούν. Είναι αδύνατο να μην υπάρχει μια ελληνική λέξη η μια σειρά από ελληνικές λέξεις κατάλληλα διατεταγμένες στη σειρά που να μην προσδιορίζει-ουν ακριβώς αυτό που σκέφτεσαι! Δεν έχουμε γλωσσικό κενό, πνευματικό είναι το κενό. Είναι σαν τα πιάνα που αραχνιάζουν σε πολλά σπίτια, τα πλήκτρα είναι εκεί, η δυνατότητα να παραχθεί μουσική υπάρχει, αλλά πρέπει να βρεθεί ένας μαλάκας να παίξει, από μόνο του το πίανο δεν παίζει ( οκ... παράδειγμα ήταν, χέστε με! (http://www.youtube.com/watch?v=0UyCeRR96a8)
Το ότι σήμερα ένα πολύ μεγάλο ποσοστό ανθρώπων έχουν ένα λεξιλόγιο με εύρος της πο*τσας, εκφράζονται σαν βόδια και γράφουν σαν γίδια, δεν είναι ούτε θέμα σχολείου, ούτε εκπαίδευσης, ούτε οικογενειακού περιβάλλοντος. Είναι θέμα πνευματικής τεμπελιάς και μαλακίας στον εγκέφαλο. Το να επικοινωνείς τις σκέψεις σου με ακρίβεια, όπως και το να αντιλαμβάνεσαι τις σκέψεις των άλλων ανθρώπων που εκπέμπονται το ίδιο ακριβείς και πλούσιες σε περιεχόμενο είναι αυτό που εν πολλοίς μας ξεχωρίζει από τα ζώα και -κατ' εμέ- ο Νο1 δείκτης ευφυίας. Δεν γεννηθήκαμε όλοι ρήτορες βέβαια ούτε μπαμπινιώτηδες, αλλά όταν βλέπεις τον άλλον να μιλάει και να γράφει σαν αμοιβάδα, τις περισσότερες φορές σημαίνει ότι δεν ένοιωσε ποτέ την ανάγκη να πει κάτι περισσότερο από τις συνήθεις μαλακίες που λέει...
Οπότε το πιτσιρίκι (και ο ενήλικας) που είναι στα @@ του όπως λες, εμένα είναι 10 φόρες στα @@δια μου η ύπαρξη του ... αν δεν αντιλαμβάνεται ότι πάσχει από μια έμμεση μορφή αναπηρίας για την οποία είναι αποκλειστικά υπεύθυνο, χέστηκα, μην σώσει και επικοινωνήσει ουσιαστικά ποτε του. :smokin:
ΜΠΡΑΒΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΚΟΜΜΑΤΙ..........ΣΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ..??
Είσαι πολύ αύστηρός,μπορεί κάποιοι νά μήν είχαν τήν εύκαιρία όπως ό φίλος μας Άρκούδας.....
Όσοι λοιπόν νομίζουν ότι κατέχουν,άντί νά είναι τόσο σκληροί,άς άγκαλιάσουν αύτούς
πού έτσι κι άλλιώς καί γιά μένα ύπολείπονται σέ όλα κι άς βαδίσουν χέρι - χέρι...!!
Ό ένας θά κερδίσει γιά τήν ψυχούλα του καί θά νοιώσει ίκανοποίηση πού άνοίγει καί δείχνει
τό δρόμο κι ό άλλος θά μάθει....!!!!
ό πνευματικός ρατσισμός όπως καί νά έκδηλώνεται κι όποιαδήποτε κίνητρα καί δικαιολογίες καί νά έχει
γιά μένα είναι ότι ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ,άκόμα κι άπό αύτόν τόν θρησκευτικό προσηλυτισμό πού είδα σέ κάποιο
ντοκυμαντέρ.......κάποιον έπίσκοπο καμαρωτό καί γυαλισμένο στά βάθη τής Άφρικής,
πρώτα νά βαφτίζει τούς μαύρους χριστιανούς κι άμέσως μετά νά περνάνε νά παίρνουν φαγητό...!!!
ΝΤΡΟΠΗ.......
amyroukai
04/03/2014, 20:34
Προτείνω το ακόλουθο να γίνει κομμάτι των κανόνων του φόρουμ ούτως ώστε να έχουμε ΟΛΟΙ μιά κοινή προκατασκευασμένη και κυρίως ΕΥΚΟΛΗ βάση επικοινωνίας.
Τέρμα όλα τα περίπλοκα. Τέρμα ο Μπαμπινιώτης, η Λιάνα Κανέλλη, ο γλάρος. Απλοποίηση τώρα.
http://stoma-tou-lykou.blogspot.gr/2013/09/blog-post_19.html
el_hymador
04/03/2014, 20:35
ΜΠΡΑΒΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΚΟΜΜΑΤΙ..........ΣΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ..??
Είσαι πολύ αύστηρός,μπορεί κάποιοι νά μήν είχαν τήν εύκαιρία όπως ό φίλος μας Άρκούδας.....
Όσοι λοιπόν νομίζουν ότι κατέχουν,άντί νά είναι τόσο σκληροί,άς άγκαλιάσουν αύτούς
πού έτσι κι άλλιώς καί γιά μένα ύπολείπονται σέ όλα κι άς βαδίσουν χέρι - χέρι...!!
Ό ένας θά κερδίσει γιά τήν ψυχούλα του καί θά νοιώσει ίκανοποίηση πού άνοίγει καί δείχνει
ό πνευματικός ρατσισμός όπως καί νά έκδηλώνεται κι όποιαδήποτε κίνητρα καί δικαιολογίες καί νά έχει
γιά μένα είναι ότι ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ,άκόμα κι άπό αύτόν τόν θρησκευτικό προσηλυτισμό πού είδα σέ κάποιο
ντοκυμαντέρ.......κάποιον έπίσκοπο καμαρωτό καί γυαλισμένο στά βάθη τής Άφρικής,
πρώτα νά βαφτίζει τούς μαύρους χριστιανούς κι άμέσως μετά νά περνάνε νά παίρνουν φαγητό...!!!
ΝΤΡΟΠΗ.......
Δεν έχει νόημα να δίνουμε παραδείγνατα με μέλη του forum, o γιαγία αρκούδα είχε το θάρος και την τόλμη να βγει και να γράψει την ιστορία του (απόλυτο respect από εμένα) και δεν αναφέρομαι προφανώς σε αυτόν.
RaGe_Raptor
04/03/2014, 20:40
η αλήθεια είναι (μπορεί να έχει ξαναειπωθεί εδώ..) ότι όταν οι γκόμενες μου στέλνανε μηνύματα ανορθόγραφα ξενέρωνα απίστευτα...
Bladerunner
04/03/2014, 20:41
Γράφοντας σωστά τις λέξεις μεταφέρουμε ακριβώς αυτό που θέλουμε να πούμε. Η λέξη "λύπη" σημαίνει κάτι τελείως διαφορετικό από τη "λείπει". Σε τέτοιες περιπτώσεις, ο αναγνώστης προσπαθεί να βγάλει άκρη από τα συμφραζόμενα με κίνδυνο να μη καταλάβει ακριβώς τι ήθελε να πει ο συγγραφέας.
Κρίμα δεν είναι; Ειδικά για τον συγγραφέα; Να προσφέρει γνώση, ιδέες, απόψεις και να μη γίνεται απόλυτα κατανοητός;
Αλλά και για τον αναγνώστη είναι κρίμα. Ένα από τα εμπόδια της κατανόησης ενός κειμένου -και ίσως το πιο σημαντικό-, είναι μια άγνωστη ή μη κατανοητή λέξη. Συνήθως, ότι ακολουθεί στο κείμενο μετά από αυτή τη λέξη, παραμένει θολό και ο αναγνώστης βρίσκεται σε σύγχυση αδυνατώντας να καταλάβει τι θέλει να του πει ο συγγραφέας.
--"Με το που φτάσεις στην ακρώρεια (http://el.wiktionary.org/wiki/%CE%B1%CE%BA%CF%81%CF%8E%CF%81%CE%B5%CE%B9%CE%B1) πάρε το μονοπάτι δεξιά από το εκκλησάκι και σε τρεις περίπου ώρες θα φτάσεις στον κεντρικό δρόμο."
Αν ο αναγνώστης δεν ξέρει τι σημαίνει "ακρώρεια" ούτε εκκλησάκι θα βρει ούτε μονοπάτι. Πρέπει λοιπόν να αντιληφθεί πρώτα ότι δεν ξέρει το νόημα της συγκεκριμένης λέξης και κατόπιν να φροντίσει να μάθει.
--"Στο διάλυμα, θέλω να βάλετε τα αθλητικά σας γιατί μετά θα έχουμε πάλι"
Σε ποιο διάλυμα; Να βάλουμε τα αθλητικά μας σε νερό με απορρυπαντικό μήπως; Και τι θα έχουμε πάλι;
Μήπως εννοεί, να βάλουμε στο διάλειμμα τα αθλητικά μας γιατί μετά θα έχουμε πάλη;
Ένα ανορθόγραφο κείμενο, σε κάποιες περιπτώσεις αδυνατεί να μεταφέρει τις ίσως ενδιαφέρουσες απόψεις του συγγραφέα του, και σε κάποιες άλλες, ακόμα χειρότερα, μεταφέρει κάτι τελείως διαφορετικό.
Μπορώ να καταλάβω το "δεν ξέρω ορθογραφία και δεν γουστάρω να μάθω, ούτε να χρησιμοποιώ αυτόματο διορθωτή." Ειλικρινά. Το σέβομαι.
Αλλά το να πλασάρεται ως "άποψη", δεν το καταλαβαίνω.
stefanos
04/03/2014, 21:26
Ένα ανορθόγραφο κείμενο, σε κάποιες περιπτώσεις αδυνατεί να μεταφέρει τις ίσως ενδιαφέρουσες απόψεις του συγγραφέα του, και σε κάποιες άλλες, ακόμα χειρότερα, μεταφέρει κάτι τελείως διαφορετικό.
Ισχύει μόνο για αναγνώστες που γνωρίζουν ορθογραφία, για έναν ανορθόγραφο όλα είναι ξεκάθαρα εάν υπάρχει σωστή σύνταξη.:lol:
amyroukai
04/03/2014, 21:59
δηλαδή ο ανορθόγραφος όταν διαβάζει ενα σωστά γραμμένο κείμενο, όπως το άνωθεν παράδειγμα, καταλαβαίνει σωστά τα γραφόμενα ή καταλαβαίνει ότι να'ναι; Αφού δεν ξέρει τις λέξεις.
tzimidis
04/03/2014, 22:03
@bladerunner :ναι , είναι κρίμα για τον συγγραφέα να μην καταλαβαίνουμε τι είναι η ακρώρεια ή/και το μούχρωμα. και για τον ποιητή επίσης.
Όταν όμως το ερώτημα είναι "ξέρεται κανένα καλό μαγαζί με ανταλλακτικά στην καλλίπολη", που ακριβώς έγκειται η δυσκολία κατανόησης της ερώτησης?
στο αν ο ερωτών εννοεί την καλλίπολη πειραιά ή την καλλίπολη στο βόσπορο? δεν θα του απαντήσουμε επειδή γραφει την Καλλίπολη με μικρό "κ" και όχι κεφαλαίο? θα ρωτήσουμε πρώτα να μας πει για ποιο λόγο γράφει ξερεται και όχι ξέρετε?
Αισθάνομαι ότι ορισμένοι διυλίζουν τον κώνωπα και καταπίνουν την κάμηλο σε αυτό εδώ το thread.
πιαδια , το πωτρο και το τευτελαιο γαμρμα να ενιαι στωσα και θα βαγουζμε αρκη ...
310999
amyroukai
04/03/2014, 22:06
ναι Γιώργη, με άσχετα (όχι σωστά) γράμματα, γίνεται;
pipe_smoker
04/03/2014, 22:07
Μπορώ να καταλάβω το "δεν ξέρω ορθογραφία και δεν γουστάρω να μάθω, ούτε να χρησιμοποιώ αυτόματο διορθωτή." Ειλικρινά. Το σέβομαι.
Αλλά το να πλασάρεται ως "άποψη", δεν το καταλαβαίνω.
I rest my case:beer:
Και για όλο το κείμενο αλλά κυρίως για αυτές τις τρεις αράδες
πιαδια , το πωτρο και το τευτελαιο γαμρμα να ενιαι στωσα και θα βαγουζμε αρκη ...
310999
:bawl::bawl: σε μένα έπιασε πάντως
pipe_smoker
04/03/2014, 22:09
310999
Και φοβομουν οτι καποιος θα το ποσταρε για να μας απογ@μησει την κουβεντα.
Αλλα εσυ ρε προδοτη? Εσυ?:evil:
Και φοβομουν οτι καποιος θα το ποσταρε για να μας απογ@μησει την κουβεντα.
Αλλα εσυ ρε προδοτη? Εσυ?:evil:
:lol:
αμ πως.. 19 σελιδες και μονο σοφτ πορνο ειχε η κουβεντα... ρίξε ενα γκανγκμπανγκ να γουσταρουμε...
Bradipous
04/03/2014, 23:33
Με κινδυνο να χαρακτηριστω γραφικος, κολλημενος, λιακοπουλικος whatever, αναρτω τα παρακατω βιντεο σαν τροφη για σκεψη στον sonic22 (δεν θυμαμαι αν και καποιος αλλος) που ειναι υπερμαχος της απλοποιησης της γλωσσας με λιγοτερα φωνηεντα κλπ.
https://www.youtube.com/watch?v=7HNYIwipypM
https://www.youtube.com/watch?v=18eXmhAanoI
γενικα μπορεις να βρεις παμπολλες εκπομπες, ομιλιες, βιντεο επι του θεματος. (https://www.youtube.com/results?search_query=%CE%B7+%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%B7+%CE%B3%CE%BB%CF%89%CF%8 3%CF%83%CE%B1&page=1)
Το κατα ποσο ειναι σωστα αυτα που λενε τα βιντεο δεν μπορω να το γνωριζω (ουτε θα κατσω να το ψαξω) αλλα αυτο που θελω να πω ειναι οτι τοσο τα γραμματα του αλφαβητου οσο και η γλωσσα μας προϋπαρχουν πολλα χρονια πριν την -εφημερη- αφιξη μας σε αυτον τον τοπο και θα συνεχισουν να υπαρχουν και μετα την αναχωρηση μας (κατι σαν την φυση και τις οικολογικες αντιληψεις ενα πραμα). Συνεπως υπαρχει λογος που εχουν δημιουργηθει αυτα, που δεν ειναι αλλος απο το να εξυπηρετουν πληρεστατα την γλωσσα μας και αυτα που θελουμε να εκφρασουμε.
Ας μου εξηγησει καποιος, απο αυτους που ξερουν τους κανονες ορθογραφιας
Ο ενικός της παθητικής φωνής (σε ολα τα πρόσωπα) γράφεται με -αι. Το α' και το β' πρόσωπο του πληθυντικου της παθητικης φωνης γραφεται με -ε, με το γ προσωπο να γραφεται με -αι...
Γιατι γινεται ολο αυτο; Ποιο σκοπο εξηπηρετει (στην δημοτικη); Τι περα απο δυσκολία προσφερει;
εχει και πολλα αλλα, απλα επιδει η παθητικη φωνη αναφερθηκε ως παραδειγμα αξιας της ορθης γραφης...
υ.γ. http://scienceavenger.blogspot.gr/2007/12/cambridge-word-scramble-study-its-fake.html
Σφνωμύα με ένρυεα στο Πμιτεανσιήπο του Κτιέπρμζ, δεν πζεία ρλοο με τι σριέα εναί τνμεητθοοπέα τα γμταάμρα σε μια λξέη αεκρί το πώτρο και το ταλτεειτυο γαμρμα να ενίαι στην σσωτή θσέη.
Βτεγάζε τα μιάτα σας να δβετάιασε την κθάε μκααίλα αλλά κατα τα αλλα σας εχλοονύν τα αρφόογθνραα κένειμα.
Ο ενικός της παθητικής φωνής (σε ολα τα πρόσωπα) γράφεται με -αι. Το α' και τοι β' πρόσωπο του πληθιντικου της παθητικης φωνης γραφεται με -ε, με το γ προσωπο να γραφεται με -αι...
Γιατι γινεται ολο αυτο; Ποιο σκοπο εξηπηρετει (στην δημοτικη); Τι περα απο δυσκολία προσφερει;
Πίστεψέ με, καμία συνομωσία δεν υπάρχει και κανείς δεν έβαλε σκοπό της ζωής του, όταν ορίζονταν οι λέξεις, να κάνει τη δική σου ζωή δύσκολη για να περνάει η ώρα. ΤΙΠΟΤΑ στην ελληνική γλώσσα (αυτή που υπακούει σε κανόνες ορθογραφίας, σύνταξης, γραμματικής, εννοώ, όχι την "άλλη") δεν είναι τυχαίο. Ακόμα κι αυτά που φαίνονται ότι είναι. Σίγουρα τόσα χρόνια μετά δε θυμόμαστε (ή δε διδαχτήκαμε ποτέ, εκτός αν σπουδάσαμε ή μελετήσαμε μόνοι μας εκτός σχολείου) ΟΛΟΥΣ τους κανόνες, αλλά αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία για να γράφουμε όπως γουστάρουμε. Ξέρουμε πως γράφονται σωστά οι λέξεις και αυτό αρκεί, ώστε να μπορούμε να συντάξουμε ένα γράμμα, ένα e-mail (ακόμα και τον λόγο μας!) και να μην πάει κατευθείαν στον κάδο των αχρήστων (ή της ανακύκλωσης ^^).
Η ιστορια με την σκοπια στο παγκακι ερχετε στο μιαλο...
Ο ενικός της παθητικής φωνής (σε ολα τα πρόσωπα) γράφεται με -αι. Το α' και τοι β' πρόσωπο του πληθιντικου της παθητικης φωνης γραφεται με -ε, με το γ προσωπο να γραφεται με -αι...
εχει και πολλα αλλα, απλα επιδει η παθητικη φωνη αναφερθηκε ως παραδειγμα αξιας της ορθης γραφης...
υ.γ. http://scienceavenger.blogspot.gr/2007/12/cambridge-word-scramble-study-its-fake.html
Υποθέτω πως εδώ θα βόλευε να δώσουμε ένα πρακτικό παράδειγμα...
Εξυπηρετεί στο να καταλάβουμε σε αυτό το ποστ (http://forum.ubuntu-gr.org/viewtopic.php?f=36&t=27085#p288261) τι ρώτησε ο άνθρωπος που ρώτησε.
Ρώτησε για το πότε αναμένουμε εμείς να ανοίξει η μετάφραση (εννοεί το χρονικό παράθυρο) ή πότε αναμένεται γενικώς;
Οκ, στη συγκεκριμένη ερώτηση και οι δύο απαντήσεις μπορεί να είναι παρόμοιες, αλλά αυτό δεν θα ισχύει πάντα.
Κοίταξε, γενικότερα, καταλαβαίνω την άποψη κάποιου ότι πρέπει να απλουστευθεί η γραφή (αν και διαφωνώ). Ακόμα κι έτσι όμως, αυτό δεν θα γίνει έτσι χύμα. Πρέπει να βρεις έναν τρόπο να συνδέονται μεταξύ τους συγγενικές λέξεις (πχ τώρα όλα τα παράγωγα του οξύς γράφονται με ύψιλον, πχ οξύτονο, οξυγόνο ξύδι οξύθυμος κτλ). Αυτό θα πρέπει να γίνει ξανά, οπότε μιλάμε για μια δημιουργία μιας γλώσσας με νέους κανόνες από την αρχή.
Αυτό όμως και καιρό θα πάρει, και τσάμπα δουλειά είναι. Γιατί κανόνες ήδη υπάρχουν και δεν εγγυάται κάτι το ότι αν απλοποιηθούν θα τους ακολουθούν όλοι, πάλι θα υπάρχει κόσμος που δεν θα γράφει ορθογραφημένα σύμφωνα με τη νέα ορθογραφία.
Εκτος αν παμε σε καθαρα ατονι φονιτικι γραφι οπου ολι θα γραφουν σοστα γιατι δεν θα ιπαρχι λαθοσ επιλογι. Αλα αφτο ινε μια εντελοσ αλι ιστορια και ουτε εσι εφαρμοζισ αφτο.
Θα ιθελα ομος να αντιστρεψο τιν εροτισι.
Τι θα κερδισουμε κανοντας κατι τετιο; Πιο ινε το προτερο παραδιγμα που μας λει πος ιπαρχι καπιο οφελοσ απο αφτο;
Γιατι δεν εχι γινι κατι παρομιο σε αλι γλοσα κε γιατι εκι δεν εχι παρουσιαστι αναγκι να γινι κατι τετιο;
(Και όχι, δεν είναι απλό να γράφεις έτσι, θέλω δεκαπέντε δευτερόλεπτα τη λέξη για να γράψω ατονάλ φωνητική γραφή ενώ κανονικά γράφω περιπου 35-40 λέξεις το λεπτό).
Υγ. το κομμάτι που παραθέτεις (αυτό με τα ανακατεμένα γράμματα), γίνεται να διαβαστεί μόνο αν οι λέξεις που θα ανακατέψεις είναι ορθογραφημένες.Με ανορθόγραφο κείμενο δεν δουλεύει.
Δοκίμασέ το.
Η ιστορια με την σκοπια στο παγκακι ερχετε στο μιαλο...
Δεν έχω ιδέα τι εννοείς. Θες να εμβαθύνεις;
Γενικά μιλώντας, πάντως, το επιχείρημα των υπέρ της απλούστευσης/βιασμού της γλώσσας είναι ποιο ακριβώς; Για να γίνει πιο "εύκολη"; Αυτό είναι το θέμα σας; Ειλικρινά προσπαθώ να καταλάβω.
Γιατί αν ΑΥΤΟ είναι το πιο δυνατό σας επιχείρημα, που μας έφτασε αισίως στις 19 σελίδες, μπορούμε κάλλιστα να καταργήσουμε τους μεγαλύτερους του 9 αριθμούς, τα μαθηματικά να αποτελούνται μόνο από προσθαφαιρέσεις δύο (αυστηρώς, μην ιδρώσουμε κιόλας) αριθμών (άντε ίσως και πολλαπλασιασμό/διαίρεση για τους πτυχιούχους), γεωμετρία σχημάτων μέχρι 4 πλευρών (ο κύκλος θα καταργηθεί εντελώς γιατί πολλά περίεργα συμβαίνουν εκεί μέσα) κοκ (μπορώ να συνεχίσω :P)...
el_hymador
05/03/2014, 00:30
Ο ενικός της παθητικής φωνής (σε ολα τα πρόσωπα) γράφεται με -αι. Το α' και το β' πρόσωπο του πληθυντικου της παθητικης φωνης γραφεται με -ε, με το γ προσωπο να γραφεται με -αι...
Σφνωμύα με ένρυεα στο Πμιτεανσιήπο του Κτιέπρμζ, δεν πζεία ρλοο με τι σριέα εναί τνμεητθοοπέα τα γμταάμρα σε μια λξέη αεκρί το πώτρο και το ταλτεειτυο γαμρμα να ενίαι στην σσωτή θσέη.
Βτεγάζε τα μιάτα σας να δβετάιασε την κθάε μκααίλα αλλά κατα τα αλλα σας εχλοονύν τα αρφόογθνραα κένειμα.
Πως δεν εξυπηρετούν...
http://www.youtube.com/watch?v=01HIHJmgs6s
Γ@μω τον Έρασμο και την μαλακία στο κεφάλι του..
Υποθέτω πως εδώ θα βόλευε να δώσουμε ένα πρακτικό παράδειγμα...
Οχι ιδιαιτερα, γιατι εσυ απλα μου λες την χρησιμοτητα της επισημανσης της παθητικης φωνης σε ενα κειμενο, ενω εγω ρωταω τον λογο της ανωμαλιας στον κανονα...
Τα παρακατω που γραφεις με καλυπτουν παντος...
Εκτος αν παμε σε καθαρα ατονι φονιτικι γραφι οπου ολι θα γραφουν σοστα γιατι δεν θα ιπαρχι λαθοσ επιλογι. Αλα αφτο ινε μια εντελοσ αλι ιστορια και ουτε εσι εφαρμοζισ αφτο.
Θα ιθελα ομος να αντιστρεψο τιν εροτισι.
Τι θα κερδισουμε κανοντας κατι τετιο; Πιο ινε το προτερο παραδιγμα που μας λει πος ιπαρχι καπιο οφελοσ απο αφτο;
Αυτο το συστημα εχει ακριβεις και απλους κανονες ορθογραφιας.
Αν ξερεις να μιλας Ελληνικα ξερεις και να γραφεις.
Ετσι γραμμενο εχεις 356 γραμματα ενω με νορμαλ ορθογραφια εχεις 378 (+τονους) (6,3% παραπανω)
Ετσι κατασκευαζεις τις ιδιες λεξεις με 21 χαρακτηρες ενω κανονικα θες 24+1(ς) χαρακτηρες.
Αρα εχεις ενα απλο συστημα, ευκολο στην εκμαθυνση, με μεγαλυτερη ταχυτητα και περισσοτερες λέξεις το λεπτό.
Ποια ακριβος ειναι η απορια σου;
Φυσικα και σε ξενιζει γιατι εχεις μαθει αλλιως τοσα χρονια. Αλλα αυτο θελει ενα μηνα για να προσαρμοστείς.
Φυσικα και ετσι χανεις πολλες απο τις διαφορετικες ριζες των λεξεων. Αυτο θελει διορθωση. Εγω το προβλημα επισημαίνω.
Ο λογος που δεν απλοποιω απο μονος μου την γραφη μου ειναι γιατι ζω σε μια κοινωνια που δεν εχει ή δεν θελει να συνηδητοποιησει το προβλημα. Η αλλαγες πρεπει αν γινουν με συναίνεση και συλογικα. Η αναδειξη του προβληματος ειναι η αρχη.
Προφανος και ολα αυτα σας ακουγονται απιθανα... ειπαμε ομως για το πως αλλαζει ο κοσμος και πως ερχονται νεα μιαλα...
Δεν έχω ιδέα τι εννοείς. Θες να εμβαθύνεις;
Γενικά μιλώντας, πάντως, το επιχείρημα των υπέρ της απλούστευσης/βιασμού της γλώσσας είναι ποιο ακριβώς; Για να γίνει πιο "εύκολη"; Αυτό είναι το θέμα σας; Ειλικρινά προσπαθώ να καταλάβω.
Γιατί αν ΑΥΤΟ είναι το πιο δυνατό σας επιχείρημα, που μας έφτασε αισίως στις 19 σελίδες, μπορούμε κάλλιστα να καταργήσουμε τους μεγαλύτερους του 9 αριθμούς, τα μαθηματικά να αποτελούνται μόνο από προσθαφαιρέσεις δύο (αυστηρώς, μην ιδρώσουμε κιόλας) αριθμών (άντε ίσως και πολλαπλασιασμό/διαίρεση για τους πτυχιούχους), γεωμετρία σχημάτων μέχρι 4 πλευρών (ο κύκλος θα καταργηθεί εντελώς γιατί πολλά περίεργα συμβαίνουν εκεί μέσα) κοκ (μπορώ να συνεχίσω :P)...
Εμ... ξερεις οι γνωστοι μας (αραβικοι) αριθμοι ειναι 10 (0-1-2-3-4-5-6-7-8-9) οι δε υπολογιστες χρησημοποιουν 2 (0-1).
Παλια χρησιμοποιούσαμε γραμματα για αριθμους (α-β-γ-δ-ε-στ κτλπ ή Ι ΙΙ ΙΙΙ IV V VI κτλπ) και υπηρχε προβλημα και δυσκολια μεγαλη...
Η ιστορια της σκοπιας στο παγκακι
http://asteiakia.gr/anekdota/skopia_to_pagkaki
υ.γ.
Πως δεν εξυπηρετούν...
http://www.youtube.com/watch?v=01HIHJmgs6s
Γ@μω τον Έρασμο και την μαλακία στο κεφάλι του..
Ο χριστος και η παναγια βραδιατικα..
Εμ... ξερεις οι γνωστοι μας (αραβικοι) αριθμοι ειναι 10 (0-1-2-3-4-5-6-7-8-9) οι δε υπολογιστες χρησημοποιουν 2 (0-1).
Παλια χρησιμοποιούσαμε γραμματα για αριθμους (α-β-γ-δ-ε-στ κτλπ ή Ι ΙΙ ΙΙΙ IV V VI κτλπ) και υπηρχε προβλημα και δυσκολια μεγαλη...
Η ιστορια της σκοπιας στο παγκακι
http://asteiakia.gr/anekdota/skopia_to_pagkaki
Στη συγκεκριμένη ιστορία, δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος ο στρατιώτης να κάνει ό,τι έκανε. Στο δικό μας θέμα, υπάρχει λόγος, απλά δεν τον θυμάμαι. Ένας φιλόλογος να μας διαφωτήσει. Παρ'όλ'αυτά, νομίζω καταλαβαίνεις τη διαφορά και γιατί το παράδειγμα είναι άκυρο. Με λίγα λόγια, δε γράφουμε σωστά επειδή το κάνουν όλοι. Γράφουμε σωστά, επειδή είναι ΣΩΣΤΑ. Εξάλλου, όπως φαίνεται, δεν το κάνουν όλοι.
Ακόμα περιμένω το ΓΙΑΤΙ. Εγώ σου έδωσα μερικά πολύ έγκυρα παράδειγματα, από τα οποία σχολίασες μόνο το ένα και αυτό χωρίς να πεις κάτι. Πληροφοριακά, πάντως, οι αριθμοί είναι άπειροι. Τα σύμβολα που τους απαρτίζουν (στο δεκαδικό σύστημα) είναι 10.
Ορίστε θα σου δώσω ακόμα ένα, ακόμα μια ευκαιρία να με πείσεις ότι η γλώσσα και, κατ'επέκταση, οτιδήποτε δε μας βολεύει στη ζωή μας, πρέπει να απλοποιηθεί. Πχ. ποτέ δεν τα πήγαινα καλά με τις εξισώσεις. Οπότε προτείνω, σε κάθε εξίσωση με x άγνωστο, να έχουμε x = 1. Εύκολο να το θυμόμαστε. Τι λες; Δε θα κάνω ποτέ ξανά λάθος!
Αυτο το συστημα εχει ακριβεις και απλους κανονες ορθογραφιας.
Αν ξερεις να μιλας Ελληνικα ξερεις και να γραφεις.
Ετσι γραμμενο εχεις 356 γραμματα ενω με νορμαλ ορθογραφια εχεις 378 (+τονους).
Ετσι κατασκευαζεις τις ιδιες λεξεις με 21 χαρακτηρες ενω κανονικα θες 24+1(ς) χαρακτηρες
Πιθανώς, αλλά το πραγματικό εμπόδιο είναι η ποσότητα των χαρακτήρων; Εξάλλου, ούτε καν εσύ παρέθεσες το κείμενο που έγραψα σε ατονάλ φωνητική αυτούσιο, το έγραψες ξανά και χρησιμοποίησες χαρακτήρες που υποτίθεται πως καταργεί.
Οπότε, μάλλον και σε εσένα φάνηκε ξένο. Άκυρο, το είδα λάθος.
Εγω το προβλημα επισημαίνω.
Ναι, αλλά επισημαίνεις ένα πρόβλημα που πάντα θα δημιουργείται από εμάς τους ίδιους.
Αν υποθέσουμε πως η ανθρωπότητα προχωρά μπροστά (οκ, όχι ολόκληρη και ταυτόχρονα, αλλά ας πούμε πως κατά μέσο όρο ο 1ος κόσμος όπου ανήκουμε), τότε μιας και η εξειδίκευση στα πάντα θα αυξάνει και το βιοτικό μας επίπεδο θα αυξάνει επίσης, θα δημιουργηθεί εκ νέου η ανάγκη για πολυπλοκοποίηση της γλώσσας, είτε για να περιγράψεις νέες ανακαλύψεις είτε για να περιγράψει τις αυξανόμενες (λόγω βιοτικού επιπέδου) εσωτερικές αναζητήσεις μας.
Γι αυτό πλέον ενώ ο δυτικός πολιτισμός δανείστηκε όρους από τα ελληνικά γιατί οι Έλληνες χρειάστηκε πρώτοι να ονομάσουν πράγματα που οι άλλοι δεν ήξεραν, τώρα πια αυτό γίνεται αντίθετα. Τα αγγλικά πρωτοπορούν και εδώ υιοθετούμε αγγλικούς όρους για νέες έννοιες για να περιγράψουμε νέες τεχνολογίες.
Οι γλώσσες δεν γίνονται τυχαία πολύπλοκες, γίνονται πολύπλοκες όταν υπάρχει ανάγκη να εκφραστείς πολύπλοκα. Και η ανάγκη αυτή αυξάνεται με την αύξηση του βιοτικού επιπέδου και την ανάπτυξη, αν ήμασταν στη σπηλιά ένα ουγκ έφτανε.
Ο άνθρωπος είναι φτιαγμένος για να επικοινωνεί με άλλους ανθρώπους. Αν προσέξεις την πρόοδο της τεχνολογίας, τα περισσότερα επιτεύγματα αυτό το σκοπό εξυπηρετούν. Αυτοκίνητο, αερομεταφορές, ίντερνετ, κοινωνικά δίκτυα.
Αυτός που μπορεί να φέρει δίπλα μας κάποιον όσο το δυνατόν ταχύτερα ώστε να ανταλλάξουμε απόψεις και νοήματα, έχει το πάνω χέρι.
Η ανταλλαγή νοημάτων είναι το μεγαλύτερο ναρκωτικό της ανθρωπότητας. Γι αυτό και η χειρότερη τιμωρία στη φυλακή είναι η απομόνωση, γιατί σου στερεί την επικοινωνία.
Έτσι, όσο και αν βολεύει μια μερίδα κόσμου να ευνουχίσεις μια γλώσσα ώστε να γίνει ευκολότερη στη μάθηση, αυτό δεν θα δουλέψει ποτέ στην πράξη. Στην ουσία είναι μια άκρως αναχρονιστική ιδέα, ακόμα και αν παρουσιάζεται ως νεωτερισμός. Είναι σαν να επιβάλλεις όριο 60 χλμ/ω στην Αττική οδό γιατί υπάρχουν και παπούδες που δεν αισθάνονται άνετα όταν οι γύρω τρέχουν με 150. Μιλάμε για πλήρη αναχρονισμό.
Ο κόσμος που θέλει να έχει πολύπλοκη γραπτή επικοινωνία πάντα θα διατηρεί τρόπους να υποσημειώνει στον γραπτό λόγο νοήματα που στον προφορικό οθα μπορούσε να μεταφέρει με την αυξομείωση της φωνής ή την κίνηση του προσώπου και των εκφράσεων ή και κάποια χειρονομία.
Και πολλές φορές ακόμα και αυτό δεν είναι αρκετό, γιατί άνθρωποι με «ειδικά» ενδιαφέροντα θα εφευρίσκουν ακόμα πιο πολύπλοκους κώδικες επικοινωνίας, όπως πχ τη 1337 τα οποία αυτομάτως θα σε βάζουν σε ένα υποσύνολο ατόμων για ακόμα ειδικότερη επικοινωνία.
Στη συγκεκριμένη ιστορία, δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος ο στρατιώτης να κάνει ό,τι έκανε. Στο δικό μας θέμα, υπάρχει λόγος, απλά δεν τον θυμάμαι. Ένας φιλόλογος να μας διαφωτήσει. Παρ'όλ'αυτά, νομίζω καταλαβαίνεις τη διαφορά και γιατί το παράδειγμα είναι άκυρο. Με λίγα λόγια, δε γράφουμε σωστά επειδή το κάνουν όλοι. Γράφουμε σωστά, επειδή είναι ΣΩΣΤΑ. Εξάλλου, όπως φαίνεται, δεν το κάνουν όλοι.
Αδυνατω να παρακολουθησω την σκεψη σου, μιας και απο την μια μου λες οτι γραφεις οπως γραφεις οχι γιατι ετσι σου ειπανε αλ΄λα γιατι ετσι ειναι ΣΩΣΤΟ αλλα ταυτοχρονα δεν εχεις ιδεα γιατι ετσι ειναι σωστο...
Ακόμα περιμένω το ΓΙΑΤΙ. Εγώ σου έδωσα μερικά πολύ έγκυρα παράδειγματα, από τα οποία σχολίασες μόνο το ένα και αυτό χωρίς να πεις κάτι. Πληροφοριακά, πάντως, οι αριθμοί είναι άπειροι. Τα σύμβολα που τους απαρτίζουν (στο δεκαδικό σύστημα) είναι 10.
Ορίστε θα σου δώσω ακόμα ένα, ακόμα μια ευκαιρία να με πείσεις ότι η γλώσσα και, κατ'επέκταση, οτιδήποτε δε μας βολεύει στη ζωή μας, πρέπει να απλοποιηθεί. Πχ. ποτέ δεν τα πήγαινα καλά με τις εξισώσεις. Οπότε προτείνω, σε κάθε εξίσωση με x άγνωστο, να έχουμε x = 1. Εύκολο να το θυμόμαστε. Τι λες; Δε θα κάνω ποτέ ξανά λάθος!
1. Το θεμα μας δεν ειναι να μην κουραστουμε αλλα να κανουμε λογικα πραγματα. Η μεταδωση της πληροφοριας-ιδεας ειναι το ζητουμενο και η γραφη ειναι ενα απο τα εργαλεια που εχουμε για να γινει αυτο. Η εξορθολογιση του μεσου μονο καλο μπορει να κανει στην μεταδωση της πληροφοριας.
Στα μαθηματικα που ειναι η γλωσσα της λογικης και του συμπαντος εχουμε την μεγιστη δυνατη απλουστευση. Απο εκει και περα αν αφαιρεσεις κατι χανεις πληροφορια.
Στην ορθογραφια ειναι πολλα που μπορεις να αφαιρεσεις χωρις να χασεις πληροφορία.
2. Αφου θες να ειμαστε ακριβοδικαιοι, αν δεις ποια ειναι τα συμβολα σε ενα π.χ. 16δικο συστημα μετρησης θα αλλαξεις γνωμη για το ποσα υπαρχουν τελικα...
Έτσι, όσο και αν βολεύει μια μερίδα κόσμου να ευνουχίσεις μια γλώσσα ώστε να γίνει ευκολότερη στη μάθηση, αυτό δεν θα δουλέψει ποτέ στην πράξη.
Sorry αλλα εισαι εκτος θεματος.
Πρεπει να το εχω γραψει τουλαχιστον 3 φορες οτι δεν μιλαμε για την γλωσσα αλλα την ορθογραφια αυτης. Αν στο κειμενο που παρεθεσες δεν χαθικε πληροφορια με την φωνητικη γραφη τωτε ποιο ειναι το προβλημα;
Αυτο εχει ειδη γινει με τεραστια επιτυχια (παρα τις κασανδρες του τωτε) με την αλλαγη απο καθαρευουσα σε δημοτικη.
Ο κόσμος που θέλει να έχει πολύπλοκη γραπτή επικοινωνία πάντα θα διατηρεί τρόπους να υποσημειώνει στον γραπτό λόγο νοήματα που στον προφορικό οθα μπορούσε να μεταφέρει με την αυξομείωση της φωνής ή την κίνηση του προσώπου και των εκφράσεων ή και κάποια χειρονομία.
Με ποιο τροπο η ορθογραφια αποδηδει την κινηση του προσωπου ή μια χειρονομια...
WTF?
υ.γ. για να συγκρίνω τον αριθμο των γραμματων κτλπ επρεπε να εχω και τα δυο κειμενα. Απο σφαλμα επισυναψα το ορθογραφημενο. Εχει διορθωθει εδω και ωρα.
Δεν έχει νόημα να δίνουμε παραδείγνατα με μέλη του forum, o γιαγία αρκούδα είχε το θάρος και την τόλμη να βγει και να γράψει την ιστορία του (απόλυτο respect από εμένα) και δεν αναφέρομαι προφανώς σε αυτόν.
ΜΑ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΕΓΩ ΑΝΑΦΕΡΟΜΟΥΝ ΜΟΝΟ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ...........
Σέ όλους αύτούς πού όρμησες ήταν ή άναφορά καί σάν παράδειγμα τόν έθεσα....!!!
Άς μήν είμαστε λοιπόν τόσο αύστηροί κι άς μήν ξεχνάμε πώς τό αίσθητικό μέρος μπορεί νά χαλάει
τόν όποιονδήποτε όπως γιά παράδειγμα έμένα τό ΘΑΡ-ΡΟΣ πού γράφεται μέ 2 ΡΡ..........
Πρεπει να το εχω γραψει τουλαχιστον 3 φορες οτι δεν μιλαμε για την γλωσσα αλλα την ορθογραφια αυτης. Αν στο κειμενο που παρεθεσες δεν χαθικε πληροφορια με την φωνητικη γραφη τωτε ποιο ειναι το προβλημα;
Αυτο εχει ειδη γινει με τεραστια επιτυχια (παρα τις κασανδρες του τωτε) με την αλλαγη απο καθαρευουσα σε δημοτικη.
Με ποιο τροπο η ορθογραφια αποδηδει την κινηση του προσωπου ή μια χειρονομια...
WTF?
υ.γ. για να συγκρίνω τον αριθμο των γραμματων κτλπ επρεπε να εχω και τα δυο κειμενα. Απο σφαλμα επισυναψα το ορθογραφημενο. Εχει διορθωθει εδω και ωρα.
ΜΗΠΩΣ ΘΑ ΗΤΑΝ ΠΙΟ ΕΝΤΙΜΟ ΝΑ ΜΑΣ ΓΡΑΨΕΙΣ ΟΤΙ ΠΑΙΡΝΕΙΣ
Πολιτική θέση στήν κουβέντα μας..??
Δεν είμαι καθόλυ εκτός θέματος, και να μου απευθύνεις τον λόγο με το ίδιο ύφος το οποίο χρησιμοποιώ και εγώ αλλιώς καθόλου.
Ο τρόπος γραφής έιναι κομμάτι της γλώσσας, η ορθογραφία δεν είναι κάτι ανεξάρτητο από τη γλώσσα.
Η καθαρεύουσα λοιπόν δεν ήταν μια φυσική εξέλιξη της γλώσσας όπως ήταν η δημοτική, αλλά μια τεχνητή προσπάθεια των τότε λογίων να συμβιβάσουν τη δημοτική με την αρχαϊζουσα που από τότε εξαφανιζόταν και φυσικά ήταν μαι προσπάθεια καταδικασμένη.
Αν μιλάς όμως για το πολυτονικό εφαρμοσμένο στη δημοτική, όντως χάθηκε πληροφορία κατά την κατάργησή του.
Όπως θα χαθεί και πληροφορία αλλά και δυνατότητες αν πάμε σε φωνητική γραφή.
WTF?
Κγμ τα επιχειρήματα... να πω κι εγώ μερικά;
LOL, LMAO, FYI, ROLFMAO, AFAIK, YMMV...
Αδυνατω να παρακολουθησω την σκεψη σου, μιας και απο την μια μου λες οτι γραφεις οπως γραφεις οχι γιατι ετσι σου ειπανε αλ΄λα γιατι ετσι ειναι ΣΩΣΤΟ αλλα ταυτοχρονα δεν εχεις ιδεα γιατι ετσι ειναι σωστο...
Επειδή δεν ξέρω τον λόγο, το κάνει λάθος κι εσένα σωστό; Εξήγησέ μου πως ακριβώς καταλήγεις σε αυτό και κερνάω σουβλάκια ;)
Δε με ενδιαφέρει να μάθω γιατί το ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ είναι σωστό. Ξέρω ότι είναι σωστό. Μπορώ να ψάξω και να βρω, αλλά δεν είναι αυτό το θέμα μας. Το θέμα μας δεν είναι καν ότι εγώ το κάνω σωστά κι εσύ όχι. Το θέμα μας είναι ότι εσύ επιμένεις ότι το δικό σου σύστημα είναι πιο σωστό/καλύτερο. Ειδικά τη στιγμή που οι λόγιοι παγκοσμίως (και όχι κάποιος τυχαίος σε κάποιο φόρουμ μοτοσυκλετιστών) διαφωνούν.
1. Το θεμα μας δεν ειναι να μην κουραστουμε αλλα να κανουμε λογικα πραγματα. Η μεταδωση της πληροφοριας-ιδεας ειναι το ζητουμενο και η γραφη ειναι ενα απο τα εργαλεια που εχουμε για να γινει αυτο. Η εξορθολογιση του μεσου μονο καλο μπορει να κανει στην μεταδωση της πληροφοριας.
Στα μαθηματικα που ειναι η γλωσσα της λογικης και του συμπαντος εχουμε την μεγιστη δυνατη απλουστευση. Απο εκει και περα αν αφαιρεσεις κατι χανεις πληροφορια.
Στην ορθογραφια ειναι πολλα που μπορεις να αφαιρεσεις χωρις να χασεις πληροφορία.
Μπορώ να σου παραθέσω 100 μαθηματικούς κανόνες που δε στέκουν ΛΟΓΙΚΑ ούτε στην πιο τρελή φαντασίωσή σου. Αλλά παρ'όλ'αυτά ισχύουν γιατί έτσι ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΗΚΕ.
Οτιδήποτε και να αλλάξεις στην ορθογραφία, χάνεις πληροφορία. Αλλιώς δε θα υπήρχε ορθογραφία. Αν θες να μου δώσεις συγκεκριμένο παράδειγμα, το οποίο στέκει γλωσσολογικά. Κι εγώ, αντίστοιχα, θα μπω στον κόπο να βρω τον κανόνα, ώστε να ΔΕΙΣ κιόλας ότι έχεις άδικο. Γιατί όλοι ξέρουμε ότι έχεις.
2. Αφου θες να ειμαστε ακριβοδικαιοι, αν δεις ποια ειναι τα συμβολα σε ενα π.χ. 16δικο συστημα μετρησης θα αλλαξεις γνωμη για το ποσα υπαρχουν τελικα...
Έγραψα ξεκάθαρα "στο δεκαδικό σύστημα". Μιλάς με έναν τεχνικό/προγραμματιστή. Ευχαριστώ, όμως.
Τέλος πάντων, επειδή κουράζει το θέμα και επαναλαμβανόμαστε, θα πω απλά αυτό (μην το πάρεις προσωπικά) και πάω για ύπνο: Η γλώσσα μας (την οποία θαυμάζουν παγκοσμίως γι'αυτό που είναι κι όχι γι'αυτό που θέλετε να καταντήσει) είναι το μοναδικό πράγμα, που μας προσδιορίζει ως λαό. Το μοναδικό πράγμα που μας κρατά σε επαφή με αυτό που κάποτε ήταν. Το μοναδικό πράγμα που έχουμε ΜΟΝΑΔΙΚΟ. Είναι κουλτούρα, είναι πνευματικότητα, είναι παιδεία, είναι ευφυϊα. Δε μπορεί να πιστεύει κάποιος ότι πρέπει να την ευνουχίσουμε, ακόμα και να τη λατινοποιήσουμε, επειδή ο ίδιος δε μπορεί να μάθει 50 απλούς κανόνες. Μου είναι αδύνατο να το διανοηθώ καν ότι υπάρχουν τέτοιοι άνθρωποι. Δε μπορείς να πετάς στα σκουπίδια τόσα μυαλά, τόσους ασύλληπτα μορφωμένους ανθρώπους που αφιέρωσαν ζωές ολόκληρες, που βοήθησαν να χτιστεί, να μεγαλώσει, που τη μελέτησαν, που την εξύμνησαν, που έγραψαν έπη και ποιήματα και κάθε λογής κείμενα σε αυτή. Ανθρώπους που εκτιμούν και καταλαβαίνουν την τελειότητά της, το "τίποτα τυχαίο" της, τη δομή, τη ροή της. Επειδή... είναι δύσκολο. Σόρρυ (στα engreek), αλλά λολ (στα κομπιουτερίστικα).
EDIT: Επίσης, για να μην παρεξηγηθώ κιόλας, να σου πω (αυτό παρ'το προσωπικά) ότι γενικά γράφεις ωραία. Η δομή σου και η σκέψη σου είναι όμορφες και το θυμάμαι πολύ καλά γιατί κάποιο κείμενό σου είχα διαβάσει πρόσφατα και με έβρισκε απολύτως σύμφωνο και μάλιστα το απόλαυσα, παρά τα κάποια ορθογραφικά. Δεν είμαι άνθρωπος που θα υποτιμήσει κάποιον αυτόματα επειδή κάνει ορθογραφικά λάθη. Αλλά εδώ έχεις άδικο από την αρχή. Εξηγώ στη δεύτερη παράγραφο τον λόγο, σε αυτό ακριβώς το post. Αυτά.
ΝΤΡΟΠΗ.......
Τον απόλυτο και απέραντο θαυμασμό μου Κύριε.
Σε 10 αράδες είπες ότι έπρεπε ν' ακουστεί.
:a012:
nikos_abel
05/03/2014, 06:54
Δεν είμαι καθόλυ εκτός θέματος, και να μου απευθύνεις τον λόγο με το ίδιο ύφος το οποίο χρησιμοποιώ και εγώ αλλιώς καθόλου.
Ο τρόπος γραφής έιναι κομμάτι της γλώσσας, η ορθογραφία δεν είναι κάτι ανεξάρτητο από τη γλώσσα.
Η καθαρεύουσα λοιπόν δεν ήταν μια φυσική εξέλιξη της γλώσσας όπως ήταν η δημοτική, αλλά μια τεχνητή προσπάθεια των τότε λογίων να συμβιβάσουν τη δημοτική με την αρχαϊζουσα που από τότε εξαφανιζόταν και φυσικά ήταν μαι προσπάθεια καταδικασμένη.
Αν μιλάς όμως για το πολυτονικό εφαρμοσμένο στη δημοτική, όντως χάθηκε πληροφορία κατά την κατάργησή του.
Όπως θα χαθεί και πληροφορία αλλά και δυνατότητες αν πάμε σε φωνητική γραφή.
:a018: θα με αφήσεις να πω τίποτα;
Για αυτό θα τιμωρηθείς κοινοποιώντας τα λάθη σου :p
nicksior
05/03/2014, 07:08
Η γλώσσα μας , η Ελληνική , είναι η μοναδική με μαθηματική δομή, γιαυτό και η μόνη συμβατή με τους ΗΥ. Το ανακάλυψαν οι ξένοι πρώτοι...
Μπορείς να περιγράψεις ανορθόγραφα την επισκευή ενος μοτέρ όχι όμως να επεξεργαστείς λεπτές φιλοσοφικές έννοιες . ούτε είναι τυχαία η ανάπτυξη της φιλοσοφίας απο τους αρχαίους Ελληνες... Απλά είχαν το κατάλληλο εργαλείο..
Προσπαθούμε όλοι , στον γραπτό κυρίως λόγο , να είμαστε σαφείς. Κάποια λαθάκια , αυτά κυρίως που επηρεάζουν στην εκφορά του προφορικού λόγου (πχ τα διπλά σύμφωνα) δεν αξιολογούνται όπως τα λάθη που επηρεάζουν το νόημα του λόγου (πχ μπέρδεμα ενεργητικής και παθητικής φωνής).
Δεν πρέπει να αποθαρυνθεί ο όποιος συνφορουμίτης (λέξη κι αυτή!) να γράφει την άποψη του επειδή πιθανώς δεν ξέρει καλή ορθογραφία.
Κανείς δεν καλείται να δώσει εξετάσεις γραμματικής εδώ μέσα γιατί ο συνδετικός κρίκος που μας ενώνει είναι άλλος.
nicksior
05/03/2014, 07:12
Χθές αγόρασα τσ(ύ)πουρο... Αλλά ήταν πολύ καλό!!
spyrakos35
05/03/2014, 07:29
Τον απόλυτο και απέραντο θαυμασμό μου Κύριε.
Σε 10 αράδες είπες ότι έπρεπε ν' ακουστεί.
:a012:
του το έχω ξαναπει μωρέ, όταν θέλει σπέρνει.....
ευτυχώς που τα είπε κάποιος άλλος γιατί δεν ήθελα με τιποτα να πάω το παιχνίδι στον ρατσισμό....
μόνο ένας ΑΕΚΑΡΑΣ θα μπορούσε άλλωστε ;)
βέβαια θα υπάρξουν και αυτοί που θα πουν, "Σώπα μωρέ, διαβάζεις τον Τερενς????"......
Χθές αγόρασα τσ(ύ)πουρο... Αλλά ήταν πολύ καλό!!
Ναι αλλά αν αγόραζες πηττόγηρω??? Θα ήταν εξίσου νόστιμο??
το να κόβεις συνέχεια κομμάτια από την ελληνική γλώσσα είναι σαν να προσπαθείς να φτιάξεις ένα παζλ 7.000 κομματιών της ραβενσμπούργκερ χάνοντας κομμάτια....
στην αρχή θα φαίνεται το κυρίως θέμα, αλλά σιγά σιγά θα χάνονται και οι όμορφες και οι χρήσιμες λεπτομέρειες... μετά θα είναι τόσο αραιά τα κομμάτια και οι πληροφορίες που δεν θα βλέπεις ούτε το κύριο θέμα, ενώ και τα κομμάτια θα συνδέονται δυσκολότερα...
και δεν είναι ρατσισμός η διαπίστωση αυτή, παρ' όλο που είναι στη μόδα η λέξη...
amyroukai
05/03/2014, 08:59
Λολ Σπυρακο, κωλοτουμπας τέκνον; Τώρα υπέρμαχος της ορθογραφίας;
spyrakos35
05/03/2014, 09:03
Λολ Σπυρακο, κωλοτουμπας τέκνον; Τώρα υπέρμαχος της ορθογραφίας;
Αμα γιαννη καποιος δεν θελει να δει κατι δεν το βλεπει....
Η
Μεταφραζει οπως τον βολευει.....
:wave2: