Σύνδεση

View Full Version : Γκάζι στη στροφή. Πότε και γιατί το ανοίγουμε.

Σελίδες : 1 2 [3] 4

amyroukai
05/08/2014, 09:32
ps: Παίδες μια παράκληση, επειδή είναι από τα πλέον σημαντικά θρέντ αυτό και ένα από αυτά που έχω διαβάσει πολλάκις, επίσης βοηθάει πολύ κόσμο στο να δει σε πρώτο επίπεδο μερικά απλά πραγματάκια για να στρίβει καλύτερα και στη συνέχεια που μπορεί να απευθυνθεί ώστε να μάθει όντως να στρίβει πολύ καλύτερα από ότι έστριβε. Συνέπεια όλων αυτών θεωρώ πως θα πρέπει να κρατηθεί ένα επίπεδο στο διάλογο στο παρών θρεντ αλλά και να μη το γεμίσουμε με σπαμ.
Μαϊστα κύριε.
Σπαμ, τι θεωρείτε εσείς;
Εγώ θεωρώ σπαμ ας πούμε την παράθεση εσφαλμένων δημοσιογραφικών κειμένων, γραμμένων από ανθρώπους που προσπαθούν με δήθεν επιστημονικό ύφος και τρόπο να εξηγήσουν κάτι το οποίο ούτε οι ίδιοι κατανοούν.
Σπαμ θεωρώ το να παραθέτω το τι λέει ο ιδρυτής του CSS στο βιβλίο του και να βγαίνει ο οποιοσδήποτε και να πετάει μια μετάφραση από το google translate και να λέει ότι στη σελίδα του CSS γράφει άλλα, αντίθετα από το βιβλίο του ιδρυτή.
Άρα λοιπόν ούτε στο τι είναι σπαμ θα συμφωνήσουμε...

Κατά συνέπεια, επειδή η κουβέντα συνουσιάστηκε και πλέον και ο πιο καλοπροαίρετος άνθρωπΑς και αναβάτης άκρη δεν θα βγάλει με τόσα αντιφατικά από τόσες άγνωστης αξιοπιστίας σε εκείνον πηγές, το να πούμε και μερικές ορίτζιναλ χαζομάρες ουδόλως βλάπτει το θρεντ.

Επίσης, το ερώτημα "Γκάζι πότε και γιατί το ανοίγουμε" έχει απαντηθεί, παραθέτοντας το απόσπασμα του βιβλίου και αν θέλεις κιόλας με πιο απλά Ελληνικά το εξήγησε τελευταία και ο Δρ.Μεγάλος. Μετά αποφασίστηκε ότι θα βάλουμε και άλλες έννοιες μέσα, το pivot steering που είναι σπαμ γιατί δεν έχει σχέση με το γκάζι, τη θέση του σώματος που είναι σπαμ γιατί δεν έχει σχέση με το γκάζι, το two step στο βλέμμα που είναι σπαμ γιατί δεν έχει σχέση με το γκάζι, την περιφερειακή όραση που είναι σπαμ γιατί δεν έχει σχέση με το γκάζι και και και και και. Και όλα μπερδεμένα. Γιατί; Γιατί ΚΑΝΕΙΣ δεν έχει διαβάσει το μεγάλο manual το οποίο όμως όλοι επικαλούνται. Επίσης κανείς δεν καταλαβαίνει φυσική, αλλά για τα διανύσματα και τις δυνάμεις όλοι έχουν άποψη.

Οπότε θα συμφωνήσω με το χάρε κρίσνα, χάρε χάρε και θρεντ μιά κονσερβούλα σπαμ πάρε...

skylaros
05/08/2014, 09:40
Σπαμ θεωρώ πως είναι οι αστεϊσμοί και τα τρολλαρίσματα (στα οποία πολλές φορές συμμετέχω και εγώ). Όλα τα άλλα για εμένα καλός υπάρχουν ακόμα και αν είναι λίγο εκτός θέματος. Δεν έχω εμπειρία και γνώση για να μπορέσω να τα παρακολουθήσω αλλά θεωρώ πως ένας μέσος εγκέφαλος μπορεί να τα διαχωρίσει από το μινιμουμ του πως στρίβεις στο δρόμο. Τα πιο πέρα ας τα κουβεντιάζετε άτομα που έχετε ψαχτεί περισσότερο δε με πειράζει, εγώ σωστό ή λάθος μέχρι εκεί που έγραψα αντιλαμβάνομαι και μάλιστα θα επιθυμούσα όπου έχω λάθος να με διορθώνετε ) :beer::beer::beer:

H.A.Balafoutre
05/08/2014, 09:43
Με ξερές συμβουλές, κάνε αυτό, κάνε εκείνο...μόνον αποσπασματική εικόνα μπορεί να έχει κάποιος για τι πρέπει να κάνει σε μια δεδομένη στιγμή. Η ατομική ικανότητα-δεξιότητα αντίληψης της οδήγησης της μηχανής είναι διαφορετική για τον καθένα. Θέλει πολύ προσοχή τι λέμε και σε ποιόν τα λέμε. Αυτά μαθαίνοντε στην πράξη, με καλή παρέα...καλή παρέα όμως, όχι αφελής κι υπερφίαλους, με πολύ προσοχή στο δρόμο και σίγουρα επίσκεψη στην πίστα.

amyroukai
05/08/2014, 09:47
Είδες, στο είπα ότι δεν θα συμφωνήσουμε το τι είναι σπαμ.

Τα πιό πέρα που συζητάμε, επειδή ο ένας λέει γιουβέτσι και ο άλλος κοκορέτσι, επειδή πάμε να συζητήσουμε το γκάζι και τελικώς μόνο για σούπερ αμόλυβδη εναντίον απλής και αν κάνει προανάφλεξη στην έξοδο και σου κόψει επιτάχυνση δεν έχει γίνει λόγος, είναι σαλάτα τουρλού ότι λαχανικό περίσσεψε από την κουζίνα (πεινάω λίγο, φαίνεται).

Το θρεντ είναι για το γκάζι. Το γκάζι απαντήθηκε επαρκώς.

Για τα άλλα, αν υπάρχει άλλο θρεντ καλό θα ήταν να συζητούνται εκεί. Αλλιώς όποιος θέλει, ας κάνει άλλα θρεντ. "Στροφή και που κοιτάμε" "Σώμα και θέση αυτού στη στροφή" "Γυροσκοπικό -πιο νόστιμο με γύρο κοτόπουλο ή χοιρινό;" "Ντονέρ, αυτός ο άγνωστος" "Counter steering και γυροσκοπικό, μήπως είναι άλλα πράγματα; Αρχές διατήρησης στροφορμής" και λοιπά.

RaGe_Raptor
05/08/2014, 09:48
Ξέρεις να διαβαζεις, φανταζομαι. Μιλάω ξεκαθαρα για την driving force, οτι γραφω καταλαβες οτι το λεω για το chain pull. Ο,τι να' ναι... Το θρεντ έχει απίθανη τρολαριστικη αξία πια. Θα έπρεπε να ρωτάμε πλέον κάτι σαν: η μοτοσικλέτα μου έχει ιμάντα, κινδυνεύω να σκοτωθώ χωρίς chain pull να με σταθεροποιεί;

Ειλικρινής απορία, ειδες εμένα να αμφισβητώ το antisquat? Μήπως εκτός απο μπερδέματα στην κατανοηση του κειμένου, έχεις μπερδέψει και ποιός γράφει τι;

καταρχήν δεν υπάρχει κανένας λόγος να γίνεσαι επιθετικός.
να σου πω πως το καταλαβαίνω εγώ.η αλυσίδα είναι η μόνη που μεταφέρει τη δύναμη πίσω και καμία άλλη δύναμη δεν επενεργεί στον άξονα.η δύναμη αυτή όμως έχει δύο "σημεία" εφαρμογής.ένα το σημείο επαφής του δρόμου με το ελαστικό (το θα αν προσδίδει squat ή anti-squat χαρακτηριστικά στην πίσω ανάρτηση εξαρτάται από τη γωνία του ψαλιδιού) κι ένα το ίδιο το γραναζι κίνησης το οποίο προσπαθεί πάντα να "σπρώξει" τον άξονα κάτω (δλδ πάντα anti-squat) .γι'αυτό και δε συμφωνώ με τα γραφόμενά σου.

pipe_smoker
05/08/2014, 10:03
έχεις απόλυτο δίκιο αλλά οι απόψεις είναι τόσο διαφορετικές που δεν νομίζω να βγάζει κάποιος άσχετος με το στριβειν άκρη....

Δεν έχεις κι άδικο, αλλά...

Με το στρίβειν μια άκρη τη βγάζει. Κι από το αρχικό θρεντ του blade κυρίως, αλλά ακόμα κι από αυτό (αν σταθεί στα βασικά).

Όσον αφορά το στρίβειν, ένας "άσχετος" δε χρειάζεται να ξέρει κάτι παραπάνω από τη "γνωστή" αλληλουχία όπως την έγραψε σε γενικές γραμμές ο χαοτικός νωρίτερα

Βλέμμα στο σημείο εισόδου, φρένα αν χρειάζονται και αφού κεντράρουμε το σημείο εισόδου, βλέμμα στο που θέλουμε να πάμε (σημείο μέσα στη στροφή) ενώ μόλις φτάσουμε το σημείο εισόδου turn-in με counter-steering. Μόλις ΤΕΛΕΙΩΣΟΥΜΕ το counter-steering και η μηχανή έχει πάρει την κλίση που δώσαμε και την πορεία που θέλουμε ανοίγουμε το γκάζι σταθερά και ομαλά (η επιτάχθνση 0,1G είναι για ανθρώπους κομπιουτεράκια...η αίσθηση λέει τόσο ομαλά όσο να νιώθουμε τη μηχανή να είναι σταθερή στην πορεία της χωρίς να αλλάζει η τροχιά της). Παράλληλα το βλέμμα από το εσωτερικό της στροφής πάει στο σημείο εξόδου. Μόλις περάσουμε το apex και κοιτάζουμε το σημείο εξόδου, πλέον μπορούμε να αποφασίσουμε πόσο γκάζι θα ανοίξουμε για να φτάσουμε εκεί και πόσο γρήγορα θα σηκώσουμε την μηχανή με τράβηγμα πλέον του εσωτερικού μέρους του τιμονιού. Πάντα με την περιφεριακή όραση κρατάμε τα σημεία που έχουμε βάλει (είσοδος, apex κλπ) όταν αλλάζουμε το βλέμμα μας στο επόμενο.

αυτά και πολλά θα του πέσουν για αρχή.

Η κεντρική ιδέα (πέραν του ότι για να στρίψουμε αριστερά σπρώχνουμε το τιμόνι δεξιά, κοιτάμε εκεί που θέλουμε να πάμε, ακολουθούμε την κίνηση της μηχανής με το σώμα μας) είναι να μάθει να ανοίγει το γκάζι επάνω στη στροφή.
Αν ρωτήσει "γιατί μπαμπά?" μια απλή και σωστή απάντηση είναι για να μεταφέρουμε βάρος στο πίσω μέρος της μηχανής που έχει μεγαλύτερο τροχό και μπορεί να διαχειριστεί/αντέξει περισσότερες πιέσεις χωρίς να χάσει πρόσφυση, ενώ με υπερβολικό βάρος στο μπροστινό ο οποίος είναι μικρότερος/λεπτότερος κλπ και δεν μπορεί να διαχειριστεί/αντέξει πολλή πίεση, πιθανόν να χάσει πρόσφυση και να φύγουμε με low.

Αυτά του φτάνουν και του περισσεύουν για να'χει να πορεύεται, και να τα εξασκεί πηγαίνοντας σαν την κότα ώστε να μπορεί να τα κάνει όλα σωστά, κι ακόμα κι αν κάτι του ξεφύγει (και ξεχαστεί και δε δώσει γκάζι πχ επάνω στη στροφή) να μην είναι αρκετά τα ζόρια που θα φάει ο μπροστά ώστε να φύγει.

Από κει και πέρα, απορίες του τύπου "γιατί στρίβει η μηχανή όταν πλαγιάζει", "είναι 0,1G ή είναι 0,12G το σωστό", "ανεβαίνει προς τα πάνω για ένα κλάσμα του δευτερολέπτου η ουρά ή κάθεται με τη μία κάτω", "μας τραβάει τη μηχανή η γη με τη βαρύτητα, ή μήπως εμείς τραβάμε τη γη προς τα πάνω", ωραίες απορίες είναι, αλλά είτε είναι απλά για να έχουμε να λέμε (κοινώς εγκυκλοπαιδικού/ακαδημαϊκού ενδιαφέροντος, δε'ν'κακό), είτε για κάποιον που έχει γίνει master and commander των δήθεν απλών τεχνικών και θέλει να μάθει και πού ακριβώς βασίζονται ώστε να τα πάει ένα βήμα παραπέρα.

Αν και για το τελευταίο, όσο υπέρ της θεωρητικής γνώσης κι αν είμαι, κανείς δεν έμαθε να οδηγάει (ή δεν έγινε πιο γρήγορος) χωρίς την παλιά καλή μέθοδο του trial and error.
Όσους τεχνικούς και τεράστια μυαλά κι αν έχει η Honda, δε νομίζω ότι ο Marquez ξέρει απ'έξω κι ανακατωτά όλο το βιβλίο φυσικής της θετικής κατεύθυνσης Γ' Λυκείου και βλέπει μπροστά του εξισώσεις για να πάει γρήγορα.

ΥΓ. Ένα "as soon as possible" είπε ο ρημάδης ο Code και έχει γίνει Da Vinci code. Αυτό μου θυμίζει (https://www.youtube.com/watch?v=lprk1SBBqB0).

ΥΓ2. Με το "trial and error" που είπα παραπάνω δεν εννοώ σε καμία περίπτωση αυτό που λέγαν κάποτε "άμα δε σπάσεις τα μισά σου κόκκαλα δε μαθαίνεις μηχανάκι". Λέω ότι η θεωρία υπάρχει, τη διαβάζουμε, και προσπαθούμε να την εφαρμμόσουμε στην πράξη παίρνοντας σαφώς κάποια ρίσκα. Κάποια πράγματα θα τα κάνουμε μόνοι μας χωρίς καν να καταλαβαίνουμε γιατί και πόσο πρέπει να τα κάνουμε όσο και να λιώσουμε τη θεωρία.

menelaos46
05/08/2014, 10:07
Δεν έχεις κι άδικο, αλλά...

Όσους τεχνικούς και τεράστια μυαλά κι αν έχει η Honda, δε νομίζω ότι ο Marquez ξέρει απ'έξω κι ανακατωτά όλο το βιβλίο φυσικής της θετικής κατεύθυνσης Γ' Λυκείου και βλέπει μπροστά του εξισώσεις για να πάει γρήγορα.

ΥΓ. Ένα "as soon as possible" είπε ο ρημάδης ο Code και έχει γίνει Da Vinci code. Αυτό μου θυμίζει (https://www.youtube.com/watch?v=lprk1SBBqB0).

ΥΓ2. Με το "trial and error" που είπα παραπάνω δεν εννοώ σε καμία περίπτωση αυτό που λέγαν κάποτε "άμα δε σπάσεις τα μισά σου κόκκαλα δε μαθαίνεις μηχανάκι". Λέω ότι η θεωρία υπάρχει, τη διαβάζουμε, και προσπαθούμε να την εφαρμμόσουμε στην πράξη παίρνοντας σαφώς κάποια ρίσκα. Κάποια πράγματα θα τα κάνουμε μόνοι μας χωρίς καν να καταλαβαίνουμε γιατί και πόσο πρέπει να τα κάνουμε όσο και να λιώσουμε τη θεωρία.

:beer::beer::beer:

spyrakos35
05/08/2014, 10:12
..........

μωρε και ο χαοτικός και οι λοιποί όλο και κάτι λένε σωστά.....

εγώ λοιπόν ο άσχετος ούτε τερνίν ξέρω τι σημαίνει ούτε άπεξ ουτε καουντερστίρινγκ ούτε γυροσκοπικό (μόνο γύρο τρώω) ούτε τέτοια ωραία πραματάκια....

οπότε ό,τι και να λέει ο χαοτικός και κάθε χαοτικός, δεν θα καταλάβω ποτές....

αν θες να μιλήσουμε για ανάποδα σε παπόρια και πλαναρίσματα εδώ είμαστε.... ;)

υγ.... νό όφενς του χαοτικός ορ ενυμπαντι ελς, ναι??? ο πιπάκιας τον ανέφερε, εγώ τον ξέσκισα.... :lol:

amyroukai
05/08/2014, 10:18
Το γρανάζι κίνησης σπρώχνει την γραναζιέρα. Η γραναζιέρα σπρώχνει τον τροχό. ο τροχός σπρώχνει το ελαστικό. το ελαστικό σπρώχνει τον δρόμο. ο δρόμος είναι αμετακίνητο αντικείμενο (μαχητό αυτό, αλλά δεν πλατιάζω). Η αντίδραση που εφαρμόζεται στο ελαστικό από τον δρόμο (η δράση είναι η δύναμη που ασκεί το ελαστικό στον δρόμο), σπρώχνει την μοτοσικλέτα εμπρός. Άλλη driving force δεν υπάρχει. Ναι άμα φυσάει ούριος άνεμος υπάρχει και αυτή, σβήσε και πήγαινε τσάμπα βόλτα.

Από τη στιγμή που συμφωνείς για το ότι στο άρθρο η driving force στον άξονα προέρχεται από την φαντασία του συγγραφέα, έχουμε μιά όμορφη συμφωνία σε ένα πράγμα. Πάμε να λύσουμε τα άλλα. Η αλυσίδα στο επάνω κομμάτι της όντως με την κατηφορική κλίση που έχει στις περισσότερες μοτοσικλέτες, αναλύεται σε δύο συνιστώσες. Η μία προς τα κάτω και η άλλη οριζόντια. Αυτό δεν είναι το προφανές; Βέβαια έχει μιά υπερτούμπανη παγίδα στην οποία ΟΛΟΙ πέσατε. Σε ποιό σημείο εφαρμόζεται η δύναμη της αλυσίδας στην γραναζιέρα;

Κουΐζ για δυνατούς λύτες.

Κανείς;

Το παίρνει το ποτάμι (όχι του Θεοδωράκη).
ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ ΤΟΥ ΓΡΑΝΑΖΙΟΥ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΛΥΣΙΔΑ και όχι μόνο στο τελευταίο, όπως δείχνει το σχήμα που έχει παρατεθεί.

Ω τι είπε... Ταυτόχρονα δηλαδή έχουμε να μεταφέρεται στην γραναζιέρα δύναμη από καμμιά 20κάτι διανυσματάκια, σε διαφορετικές εφαπτομενικές κατευθύνσεις, πάνω στον κύκλο που ορίζει το πίσω γρανάζι. Και από την γραναζιέρα στον τροχό επίσης από 6-8 σημεία μεταφέρεται η δύναμη, όλα με διανύσματα σε διαφορετικές κατευθύνσεις, άρα για ποιά συνισταμένη μιλάμε; Και για πες τώρα πάλι, παρακαλώ θερμά, κάτι για δυνάμεις που ασκούνται και δείχνουν κάτω και κάτι κάνουν κλπ...

Να το πάμε παραπέρα και να μιλήσουμε με ροπές γιατί με δυνάμεις από ένα σημείο και μετά δεν θα βγει άκρη; (αλλά μετά θα μπει ο Στρατιώτης και θα μας πει ότι ξεκινήσαμε τα κβαντικά σύμπαντα και τις μαύρες trοοpες).

menelaos46
05/08/2014, 10:22
Θέλετε να γίνετε καλύτεροι στη σκοποβολή και αναλύετε βάση φυσικής τι γίνεται και πως φεύγει η σφαίρα μέσα από την κάνη... δε νομίζω πως βοηθάει... πρέπει απλώς να μάθετε πως πατάμε τη σκανδάλη!!!!!!!

amyroukai
05/08/2014, 10:22
Λατρεμένε πιπάκια με βρίσκεις σύμφωνο. Αλλά όταν παρατίθενται δήθεν επιστημονικές αποδείξεις της παπαρούπας (το άρθρο από τον αναρτησά ήταν πολύ καλύτερο από το άλλο του δημοσιογράφου αλλά το έβλεπα από το τηλέφωνο και δεν έχω μελετήσει τα σχήματα ακόμα) ε καλό είναι να ξέρουμε τις διαβάζουμε, όχι επειδή έγραψε ο τυχαίος κάτι το κάναμε καραμέλα...

amyroukai
05/08/2014, 10:23
Θέλετε να γίνετε καλύτεροι στη σκοποβολή και αναλύετε βάση φυσικής τι γίνεται και πως φεύγει η σφαίρα μέσα από την κάνη... δε νομίζω πως βοηθάει... πρέπει απλώς να μάθετε πως πατάμε τη σκανδάλη!!!!!!!
Παρακαλώ τον μεσιέ Sniper να σου πει πόσα ακριβώς πρέπει να πάρεις υπ' όψη σου για να κάνεις καλή βολή...

DrBig
05/08/2014, 10:28
Λατρεμένε πιπάκια με βρίσκεις σύμφωνο. Αλλά όταν παρατίθενται δήθεν επιστημονικές αποδείξεις της παπαρούπας (το άρθρο από τον αναρτησά ήταν πολύ καλύτερο από το άλλο του δημοσιογράφου αλλά το έβλεπα από το τηλέφωνο και δεν έχω μελετήσει τα σχήματα ακόμα) ε καλό είναι να ξέρουμε τις διαβάζουμε, όχι επειδή έγραψε ο τυχαίος κάτι το κάναμε καραμέλα...

Πριν να εισαι σε θεση να κρινεις αν κατι ειναι επιστημονικα σωστο, στο προκειμενο θεμα παντα, δεν θα επρεπε να ξερεις την διαφορα μεταξυ ορμης, στροφορμης, και τι λενε οι αρχες διατηρησης αυτων?
Σορρυ, δεν στην λεω και ουτε εισαι υποχρεωμενος να ξερεις, αλλα δεν ξερεις.

pektis
05/08/2014, 10:29
σε παραθαλάσσια στροφιλίκια σας έχω ρε γατάκια, που πάτε???

:lol:

Ναι.... αφου ειναι γνωστο οτι οδηγεις μαουνα!!:lol::lol:

amyroukai
05/08/2014, 10:33
Πριν να εισαι σε θεση να κρινεις αν κατι ειναι επιστημονικα σωστο, στο προκειμενο θεμα παντα, δεν θα επρεπε να ξερεις την διαφορα μεταξυ ορμης, στροφορμης, και τι λενε οι αρχες διατηρησης αυτων?
Σορρυ, δεν στην λεω και ουτε εισαι υποχρεωμενος να ξερεις, αλλα δεν ξερεις.

εμ... οκ, έτσι είναι αν έτσι νομίζετε, φαντάζομαι... :)

DrBig
05/08/2014, 10:35
εμ... οκ, έτσι είναι αν έτσι νομίζετε, φαντάζομαι... :)

Τα υπολοιπα διαμαντια δεν εχω το χρονο να τα ξεθαψω

amyroukai
05/08/2014, 10:47
To σχολικό J=m.V=σταθ. δεν ξεχνιέται.
Το ωραίο σε αυτή την υπόθεση είναι ότι το m.V είναι ένα νουμεράκι το οποίο μένει σταθερό μεν μέσα στην στροφή (αν υποθέσουμε ότι από την στιγμή που τελειώσαμε με φρένα και counter steering δεν επιταχύνουμε και δεν επιβραδύνουμε), αλλά αλλάζει η κατεύθυνση του V.
Μέσα στην στροφή λοιπόν, η συνιστώσα του V αναλύεται σε δύο συνισταμένες: Μία εφαπτομενική που είναι η ταχύτητα την οποία αντιλαμβάνεται η μοτοσικλέτα μας γιατί αυτή την ευθεία περίπου ορίζουν και οι τροχοί της και μία κάθετη στην κίνηση της μοτοσικλέτας, στην ακτίνα του εκάστοτε κύκλου που αντιστοιχεί στο dS της καμπύλης που ακολουθούμε.
Η εφαπτομενική συνισταμένη την οποία αντιλαμβανόμαστε ως ταχύτητα "προς τα εμπρός" δεν είναι V.cosΦ (όπου Φ η γωνία που σχηματίζει η συνιστώσα της ταχύτητας, σε σχέση με την εφαπτομενική συνισταμένη; ) Το cosΦ δεν είναι μικρότερο της μονάδας; Άρα η "προς τα εμπρός" ταχύτητα δεν είναι μικρότερη της V; Άρα αν πηγαίνουμε στην ευθεία με V και στην στροφή με V.cosΦ, πάμε με μικρότερη ταχύτητα προς τα εμπρός... Και εννοείται ότι μπορεί να κάνω και λάθος, αλλά αφού το ανέφερες, πες μου που.

RaGe_Raptor
05/08/2014, 10:55
Γιατι δεν υπαρχει αρχη και τελος στη κουβεντα, κι αυτο ειναι το λιγοτερο

έχω την αίσθηση ότι θα μπορούσες να δώσεις ένα τέλος με μερικά σεντόνια...όταν βρεις χρόνο...

amyroukai
05/08/2014, 10:59
έχω την αίσθηση ότι θα μπορούσες να δώσεις ένα τέλος με μερικά σεντόνια...όταν βρεις χρόνο...

έδωσε τέλος με το #150 το οποίο ήταν ωραίο λιτό κατανοητό και ακριβέστατο και νόμιζα ότι κάπου εκεί θα κλείσει το ζήτημα...

RaGe_Raptor
05/08/2014, 11:05
έδωσε τέλος με το #150 το οποίο ήταν ωραίο λιτό κατανοητό και ακριβέστατο και νόμιζα ότι κάπου εκεί θα κλείσει το ζήτημα...

αυτό έχει κλείσει..οι λόγοι είναι το ζητούμενο.τί πραγματικά συμβαίνει.

amyroukai
05/08/2014, 11:10
λάθος μου τότε.

όντως αν μπορεί να εξηγηθεί με ένα σεντόνι (ή χωρίς αυτό) και με όρους φυσικής, γιατί όχι.
και εννοείται πως άσφαλτος δεν είμαι (με καμμία έννοια του όρου) και θα χαρώ πολύ να διορθωθεί η όποια χαζομάρα έχω πει από άγνοια ή οτιδήποτε. Όπως έλεγε και ο Λάκης στους 10 μικρούς Μήτσους, μ'αρέσουν οι παρατηρήσεις, διορθώνομαι :)

pektis
05/08/2014, 11:13
Ρε αφηστε την φυσικη και την κβαντομηχανικη και παρτε τα μηχανακια για καμια βολτα να ηρεμησετε!!:lol:

spyrakos35
05/08/2014, 11:16
Ρε αφηστε την φυσικη και την κβαντομηχανικη και παρτε τα μηχανακια για καμια βολτα να ηρεμησετε!!:lol:

και επειδή είναι και καλοκαιράκι, όποιος θέλει τον πάω και για σκι....

opeth
05/08/2014, 11:16
χαλαρος στο σωμα παντα, οδηγα και στριβε αργα εχοντας απολυτα χαλαρο το σωμα σου και σιγα σιγα με τα χιλιομετρα που θα γραφεις θα συνηθιζεις και θα σου μεινει οταν αρχισεις να εισαι πιο γρηγορος.

το γκαζι επιβαλεται για να εχεις συνεχεια το σασι σου συνεδεμενο με τον καρπο σου. προσωπικα οταν στριβω κραταω σταθερο γκαζι γτ ακομα κ ετσι εχει καλυτερη κατευθυντικοτητα απο τερμα κλειστο και μετα δινω ποτε δε το κλεινω.

pektis
05/08/2014, 11:17
και επειδή είναι και καλοκαιράκι, όποιος θέλει τον πάω και για σκι....

θαλασσιο εε??:bawl:

kostas777
06/08/2014, 12:08
To σχολικό J=m.V=σταθ. δεν ξεχνιέται.
Το ωραίο σε αυτή την υπόθεση είναι ότι το m.V είναι ένα νουμεράκι το οποίο μένει σταθερό μεν μέσα στην στροφή (αν υποθέσουμε ότι από την στιγμή που τελειώσαμε με φρένα και counter steering δεν επιταχύνουμε και δεν επιβραδύνουμε), αλλά αλλάζει η κατεύθυνση του V.
...
Και εννοείται ότι μπορεί να κάνω και λάθος, αλλά αφού το ανέφερες, πες μου που.

Είναι λάθος, δεν έχω πολύ χρόνο τώρα, οπότε ανάλυση εν συντομία (μπορεί και με λάθη, θα δω αργότερα)

-- Όσοι έχετε θέμα με τη θεωρία, σταματήστε τώρα να διαβάζετε! εγώ προειδοποίησα :)

Οι μηχανές αλλά και τα αυτοκίνητα, στρίβουν λόγω της τριβής.
Προκειμένου να το κάνουν αυτό, χρειάζεται ένα slip angle στους κατευθυντήριους τροχούς.

Το slip angle χονδρικά, είναι το πόσο χρειάζεται να στρίψουν οι ρόδες προς το εσωτερικό της στροφής προκειμένου το όχημα να στρίψει. Δηλαδή προκειμένου το όχημα να στρίψει με μια ακτίνα Α, οι τροχοί του πρέπει να έχουν μια κλίση ως προς την εφαπτόμενη του κύκλου της ακτίνας Α, τουτέστιν να είναι πιο πολύ στριμμένες προς το εσωτερικό της στροφής από όσο θα χρειαζόταν να στρίψουν για να πάρει τη στροφή το όχημα με σχεδόν μηδενική ταχύτητα.

Αυτό επειδή τα ελαστικά δουλεύουν με slip (http://en.wikipedia.org/wiki/Slip_%28vehicle_dynamics%29).

Το οποίο ΧΟΝΔΡΙΚΑ είναι η διαφορά της απόστασης μεταξύ μιας πλήρους περιστροφής του ελαστικού με αυτή της περιστροφής της ζάντας. (Περίμετρος ελαστικού - περίμετρος ζάντας)

Το slip το βρίσκουμε και στην ευθεία και στις στροφές και στα αυτοκίνητα και στις μοτοσυκλέτες. Εξ ου και αυτό που έλεγα πριν μεταξύ άλλων περί τριβών και τάσης του οχήματος να επιβραδύνεται έστω και με σταθερό γκάζι.

Η διαφορά που υπάρχει ανάμεσα στο αυτοκίνητο και τη μοτοσυκλέτα όσον αφορά το slip angle, είναι ότι η μοτοσυκλέτα χρειάζεται πολύ μικρότερο slip angle προκειμένου να στρίψει.

321205

Γιατί;

Λόγω του ότι η μοτοσυκλέτα πρέπει να πάρει κλίση για να στρίψει, τα ελαστικά της είναι στρογγυλά στο πέλμα.

Όταν η μοτοσυκλέτα παίρνει κλίση, τότε το ελαστικό αρχίζει να πατάει στο πλάι του πέλματος. Αυτό δημιουργεί το λεγόμενο "cone effect", ή το φαινόμενο που ονομάζεται "camber thrust" και συχνά όταν λέμε το ένα εννοούμε το άλλο.

Πολύ απλά, το cone effect ή camber thrust είναι το φαινόμενο που παρατηρείται σε έναν κώνο, όταν αυτός είναι ξαπλωμένος στο τραπέζι και κυλάει. Η περίμετρός του που βρίσκεται πιο κοντά στη βάση του, κινείται με μεγαλύτερη γραμμική ταχύτητα από την περίμετρό του που βρίσκεται πιο μέσα, π.χ. στο μέσον της πλευράς του. Η γωνιακή τους ταχύτητα όμως παραμένει ίδια. Αυτο προκαλεί το λεγόμενο cone effect ή camber thrust, που είναι το φαινόμενο που τείνει να περιστρέψει τον ξαπλωμένο κώνο γύρω από την κορυφή του.

Τώρα μπορούμε να θεωρήσουμε τα ελαστικά της μοτοσυκλέτας σαν την άκρη (βάση) ενός κώνου. Κάθε κλίση που παίρνει το ελαστικό, αυτός ο κώνος γίνεται μικρότερος και η νοητή κορυφή του πλησιάζει το κέντρο του ελαστικού, ενώ η γωνία του γίνεται μεγαλύτερη. Αν αφήσουμε το ελαστικό να κυλήσει και να πέσει μόνο του, αυτο θα αρχίσει αρχικά να στρίβει. Μετά θα αρχίσει να στρίβει όλο και πιο κλειστά (όσο πλαγιάζει, τόσο μικραίνει ο κώνος άρα και η ακτίνα στροφής του) μέχρι που θα αρχίσει να στρίβει επιτόπου και να ταλαντεύεται περιστρεφόμενο στο sidewall (στο πλάι) μέχρι να ξαπλωθεί εντελώς και να ηρεμήσει.

Αυτό σημαίνει ότι οι τροχοί της μοτοσυκλέτας υπό κλίση, τείνουν να πάρουν μια πολύ πιο κλειστή γωνία στροφής από αυτή που θέλουμε, ειδικά στις 45° πρέπει να είναι -αν δεν κάνω λάθος- γύρω στο μισό μέτρο.

Η τριβή όμως του ελαστικού στον δρόμο, το slip, το αναγκαίο slip angle σε συνδυασμό με την κεντρομόλο-φυγόκεντρο δύναμη, αντισταθμίζουν αυτή την τάση του ελαστικού να επιταχυνθεί. Το κυριότερο όμως είναι το γεγονός ότι τα ελαστικά δεν λειτουργούν αυτόνομα, αλλά σε συνδυασμό μεταξύ τους και με την υπόλοιπη μοτοσυκλέτα.
Οπότε τριβή, παραμόρφωση ελαστικού (το contact patch δεν μικραίνει, μάλιστα στα σύγχρονα σπορ ελαστικά που επιτρέπουν πολύ χαμηλες πιέσεις, το contact patch υπό κλίση είναι ακόμη μεγαλύτερο από την όρθια θέση), camber thrust + slip angle, κάνουν τον τροχό να μειώνει την γραμμική του ταχύτητα αντί να την αυξάνει όπως θα ήταν το λογικά αναμενόμενο αν ήταν μόνος του.

321203

byron
06/08/2014, 12:13
Ωραία όλα αυτά...

Μου θυμίζει αυτό που λένε για τους οικονομολόγους, οτι ξέρουν να σου αναλύσουν 10 τρόπους για να κάνεις σεξ χωρίς να έχουν πηδήξει ποτέ. :tooth:

kostas777
06/08/2014, 12:22
Ωραία όλα αυτά...

Μου θυμίζει αυτό που λένε για τους οικονομολόγους, οτι ξέρουν να σου αναλύσουν 10 τρόπους για να κάνεις σεξ χωρίς να έχουν πηδήξει ποτέ. :tooth:

Εγώ είμαι ανάποδος άνθρωπος, πρώτα έμαθα την πράξη και μετά τη θεωρία για να δω γιατί κάνω αυτά που κάνω :tooth:

drspeed
06/08/2014, 14:58
Και τώρα ο αντίλογος.....
Είμαστε με τον brother στο Forli Ιταλία και γύρο γύρο SS με τύπους που φοράνε ολόσωμες με σχεδόν τερματισμένες ξύστρες... οπότε κουλούς δεν τους λές.
Ξεκινάμε να αναίβουμε λοιπόν και κάπου 2 λεπτά μετά ακούω μία βέσπα να λυσάει και να περνάει από πάνω ντριφτάροντας τους πάντες και τα πάντα χωρίς κάν να το σκεφτεί ο τύπος, λές και είμασταν όλοι εμπόδια στον δρόμο του.Ξέρεις τί είναι να έχεις το RR ξαπλωμένο, να έχει βγάλει γόνατα, ώμους κεφάλια κώλους, να έχεις στο μυαλό σου όλη την φυσική και το T.O.W. και να σε περνάει από πάνω το κουνούπι που ντριφτάρει με την πισώβαρη βέσπα και να σκάει και αλλαγές πάνω στην στροφή για να βγεί εκεί που θέλει....
Τα τσαλακώνεις σχεδόν όλα και παίρνεις απόφαση ότι τον ντόπιο που κάνει την διαδρομή 3 φορές την μέρα δεν θα τον περάσεις όυτε με αεροπλάνο.
Ηθικό δίδαγμα... καλή η γνώση των τεχνικών αλλά αν δεν ξέρεις το δρόμο άσε τα παγκόσμια στυψίματα για αυτούς που ξέρουν πού έχει λακούβα και πού πετραδάκι γιατί αλλιώς σε βλέπω με low στην καλύτερη. Άσε που αυτοι που τα γράψανε όλα αυτά δεν είχανε κατα νού την ελληνική άσφαλτο που δεν κρατάει πάνω της τίποτα.
όσο για τις φυσικές και μηχανικές ιδιότητες της στροφής και του τροχού... σταματάνε συνήθως σε προφυλακτήρες των απέναντι αυτοκονήτων ,φορτηγών....
Να κάνετε όλα τα παραπάνω για λίγο μεγαλήτερη ασφάλεια ναί αλλά να τα κάνετε για να ξύσετε γόνατα και να πάτε γρηγορότερα τότε βλέπω να τα λέμε όταν θα βγαίνετε από το κώμα...
:a014:

amyroukai
06/08/2014, 15:14
Ωραίο αυτό. Το πρώτο σχήμα λέει αυτό ακριβώς που είπα... Και το έβαλες για να μου πεις ότι έχω άδικο; Δες την ανάλυση των ταχυτήτων. απλά το άρθρο το πάει παρακάτω και βάζει και τις τριβές στην εξίσωση. ;)
Χαίρομαι που νομίζεις ότι διαφωνείς, συμφωνώντας. Εξακολουθώ να πιστεύω ότι κάπου κάτι χάνεται στην μετάφραση.

Το ότι αυξάνονται οι τριβές δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα μειωθεί η ταχύτητα του τροχού. Το έργο του κινητήρα φροντίζει να τις ισορροπήσει. Θυμήσου ότι είπε ο Big για το ότι κονταίνοντας την σχέση μετάδοσης, αυξάνουμε την διαθέσιμη ροπή στον τροχό ακόμα και με σταθερό γκάζι, άρα ο πίσω υπό κλίση σπρώχνει πιο δυνατά από ότι έσπρωχνε στην ευθεία. Έργο=δύναμηΧαπόσταση. Αυξημένες τριβές, αυξημένο έργο κινητήρα, ισορροπία (λογικά). Και αυτό χωρίς να λάβουμε υπ' όψη την απαίτηση για ανοιχτό γκάζι...

Για όσους λένε ότι πρέπει να είσαι ρομπότ για να υπολογίζεις το 0,1G, όντως είχα και εγώ την απορία του πως στο καλό το βρίσκεις... Για να δούμε ένα άλλο απλό μαθηματικό: V2=V1+γ*t.
V2= η ταχύτητα μετά την επιτάχυνση
V1= η ταχύτητα πριν την επιτάχυνση
γ= η επιτάχυνση
t= ο χρόνος που διαρκεί η επιτάχυνση.

Πλησιάζουμε λοιπόν σε στροφή. Σώμα, φρένα, κατέβασμα ταχύτητας. Counter steering. Και ας πούμε ότι είναι possible να ανοίξουμε το γκάζι αμέσως μετά το counter steering. Πόσο; "αρκετά για επιτάχυνση 0,1G"... Ας πούμε ότι είναι t δευτερόλεπτα ο χρόνος που περνάμε μέσα στη στροφή και μετά είμαστε έτοιμοι να σηκώσουμε και ν'ανοίξουμε το γκάζι όσο μπορούμε βάση της εμπειρίας, μηχανής, ελαστικών κουλουπου.

V2=V1+0,1*9,81*t*(3600/1000 για διόρθωση μονάδων από m/sec se km/h )= (V1+3,53*t) km/h

Άρα το 0,1G μας δίνει περί τα 3,5χλμ/ώρα ανά δευτερόλεπτο διάρκειας επιτάχυνσης. Δεν υπάρχει ρομπότ πιά, όλοι το κάνουν. Προφανώς και να χαζεύεις το ταχύμετρο υπό κλίση δεν είναι το πιο έξυπνο πράγμα στον κόσμο. Αλλά με μερικές δοκιμές σε ευθεία ελεγχόμενη κλπ κλπ κλπ, θα συνηθίσει το χέρι στο πόσο περίπου πρέπει ν'ανοίγει το γκάζι. Και ας ανοίξει ελάχιστα παραπάνω ή ελάχιστα λιγότερο, δεν είμαστε ρομπότ...

Τι κερδίζουμε αν ανοίξει τόσο και όχι πολύ παραπάνω;
Από τα άνωθεν γραφόμενα με δυνάμεις λοιπόν... Η τριβή έχει δύο όψεις: Τριβή στατική και τριβή ολίσθησης. Αν κάποιος πάρει ένα οποιοδήποτε σώμα, δέσει ένα ζυγό από αυτούς που μετράνε βάρος αποσκευών ας πούμε, δέσει ένα αντικείμενο επάνω και τραβάει το άλλο άκρο, θα δει ότι η αντίσταση στην δύναμη που βάζει αυξάνεται. Μέχρι που να κινηθεί έστω και λίγο το αντικείμενο και μετά η ολίσθηση συντηρείται με μικρότερη δύναμη.
Γιατί μας ενδιαφέρει αυτό; Γιατί θέλουμε να πάρουμε το μέγιστο από το ελαστικό. Άρα δεν θέλουμε να γλιστρήσει. Οι δυνάμεις που ασκούνται στο πίσω ελαστικό είναι οι Fi που δείχνει το διάγραμμα πιο πάνω και η δύναμη από τον κινητήρα μας. Η συνισταμένη από αυτές τις δύο δυνάμεις πρέπει να είναι μικρότερη από την συνολική δύναμη που μπορεί να δεχτεί το ελαστικό, πριν γλιστρήσει. Άρα αν ανοίξουμε πολύ το γκάζι, αυξήσουμε δηλαδή την μία, ουσιαστικά μειώνουμε το ποσοστό τριβής που μένει για την άλλη... Οπότε θέλουμε να κρατήσουμε όσο γίνεται πιο μικρή την δύναμη από το μοτέρ για να έχουμε μεγάλο περιθώριο για γρήγορο (δυνατό να το πω απλοϊκά) στρίψιμο.

Μειονεκτήματα δεν έχει αυτό που λέμε; Έχει. Μεγαλώνοντας την δύναμη που δέχεται το ελαστικό στρίβοντας, θερμαίνεται. Το "ζύμωμα" που γίνεται στο ελαστικό και η εσωτερική τριβή των μορίων του προκαλεί αύξηση της θερμοκρασίας του, μερικές φορές σε βαθμό που αποδομείται και χάνει τις καλές του ιδιότητες (hysteresis λέγεται αυτή η εσωτερική τριβή για όποιον θέλει να το ψάξει περισσότερο). Τι κάνουμε λοιπόν; Μπορούμε να αυξήσουμε την πίεση μειώνοντας το "ζύμωμα" ή δεν πιέζουμε συνεχώς το ελαστικό στα όριά του. Μιά πιο τολμηρή λύση, το γλιστράμε ελεγχόμενα και εκμεταλλευόμαστε την τριβή ολίσθησης που είναι χαμηλότερη από την στατική... Ο Rossi είχε πει ότι τον καιρό των 500αριών γλιστρούσε το εμπρός και έκοβε ταχύτητα με αυτόν τον τρόπο. Δες τώρα κατάσταση: "κρυώνεις" το λάστιχο, φρενάρεις, στρίβεις όλα μαζί. Καλά τους λένε εξωγήινους.

Το counter-steering δουλεύει γιατί; Η μοτοσικλέτα στρίβει λόγω κλίσης που παίρνει, λόγω της κάθετης αντίδρασης του εμπρόσθιου τροχού στην οριζόντια δύναμη περιστροφής του άξονα περιστροφής του τροχού. Και μετά αρχίζει η ανάλυση των τριβών, όπως ακριβώς την έγραψες.

Εκεί που φαίνεται πως έχεις λάθος όμως είναι στην εξήγηση του "κώνου" και αν αυτό εφαρμόζεται στην μοτοσικλέτα. Πόσες φορές έχουμε δει μοτοσικλέτα να πετάει τον αναβάτη κάτω υπό κλίση και μετά να σηκώνεται μόνη της και να συνεχίζει ευθεία στην αμμοπαγίδα, μέχρι να χτυπήσει στα μαξιλαράκια στο τέλος της; Αν ίσχυε αυτό για τον "κώνο", με το που θα έπεφτε ο αναβάτης (και θα έκλεινε και το γκάζι) θα έπεφτε και η μηχανή. :)
Έχω την εντύπωση πως το "ίχνος" της μοτοσικλέτας ρυθμίζεται έτσι ώστε να μην συμβαίνει αυτό που γράφεις, από κάποια ταχύτητα και πάνω.

amyroukai
06/08/2014, 15:21
Ξεκινάμε να αναίβουμε λοιπόν και κάπου 2 λεπτά μετά ακούω μία βέσπα να λυσάει και να περνάει από πάνω ντριφτάροντας τους πάντες και τα πάντα χωρίς κάν να το σκεφτεί ο τύπος, λές και είμασταν όλοι εμπόδια στον δρόμο του.

Και που να δεις μέσα στο Rimini να φεύγεις από την πίστα μετά τα δοκιμαστικά για να πας Imola για χαβαλέ, ακολουθείς την κοπέλα που πάει να ψαρέψει πελάτες για το γκαράζ που είχες παρκάρει με χρεποβέσπα, μπαίνει σε roundabout και λες "το 'χω και 'γω" μπαίνεις όπως μπήκε και εκεί που λες "την πουτ@ν@ με σκότωσε" αυτή γυρνάει χαλαρή κοιτάει πίσω και εσύ απλά προσεύχεσαι σε ότι θεό υπάρχει να μην σκάσεις πεζοδρόμιο, να έρχεται μετά και να σου λέει "συγγνώμη που σας καθυστέρησα". Άντε ρε και γ... πάω να αλλάξω σώβρακο και μετά πάμε για φαγητό. Και ο άλλος που ακολουθούσε με αυτοκίνητο να σου λέει "εγώ την καβάλησα την πλατεία με τα μούτρα, πως πήγαινε έτσι αυτή". Είναι σε άλλο επίπεδο τα λοκάλια έκεί. Μόνο στη διήθηση δεν το 'χουν :)

kostas777
06/08/2014, 16:09
Ωραίο αυτό. Το πρώτο σχήμα λέει αυτό ακριβώς που είπα... Και το έβαλες για να μου πεις ότι έχω άδικο; Δες την ανάλυση των ταχυτήτων. απλά το άρθρο το πάει παρακάτω και βάζει και τις τριβές στην εξίσωση. ;)
Χαίρομαι που νομίζεις ότι διαφωνείς, συμφωνώντας. Εξακολουθώ να πιστεύω ότι κάπου κάτι χάνεται στην μετάφραση.

Δεν έβαλα τίποτα για να σου πω ότι έχεις άδικο. Δεν ψάχνω το δίκιο μου εδώ πέρα.

Απλώς αν δεν βάλεις τις τριβές στην εξίσωση, το slip, το slip angle και το cone effect, αυτό που προκύπτει είναι λάθος με την έννοια ότι πλέον δεν μιλάμε για λάστιχα μοτοσυκλέτας (αφού όλα τα παραπάνω αφορούν αυτά).

Το ότι αυξάνονται οι τριβές δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα μειωθεί η ταχύτητα του τροχού. Το έργο του κινητήρα φροντίζει να τις ισορροπήσει.

Δεν μιλάμε για έναν τροχό, αλλά για δύο σε σειρά πάνω σε μια μοτοσυκλέτα. Και οι δύο τροχοί έχουν slip angle πάνω στη στροφή, όχι μόνο ο μπροστινός.

Θυμήσου ότι είπε ο Big για το ότι κονταίνοντας την σχέση μετάδοσης, αυξάνουμε την διαθέσιμη ροπή στον τροχό ακόμα και με σταθερό γκάζι, άρα ο πίσω υπό κλίση σπρώχνει πιο δυνατά από ότι έσπρωχνε στην ευθεία. Έργο=δύναμηΧαπόσταση. Αυξημένες τριβές, αυξημένο έργο κινητήρα, ισορροπία (λογικά). Και αυτό χωρίς να λάβουμε υπ' όψη την απαίτηση για ανοιχτό γκάζι...

Δεν διαφωνώ σε κάτι με αυτό.

Όμως από ό,τι καταλαβαίνω όταν π.χ. φτάνουμε σε μια στροφή με σταθερό γκάζι και 30χλμ/ω και στρίψουμε χωρίς να φρενάρουμε κρατώντας το ίδιο γκάζι χωρίς να ανοίξουμε ή να κλείσουμε, η μηχανή μόλις αρχίσει να παίρνει κλίση θα αρχίσει να χάνει ταχύτητα και θα συνεχίσει να χάνει και μέσα στη στροφή.

Αυτό γιατί το σταθερό γκάζι (εφόσον δεν έχουμε ξεκινήσει από χαμηλή ταχύτητα, το ανοίξαμε και περιμένουμε να ανεβάσει, αλλά πηγαίνουμε με μια σταθερή ταχύτητα ισορροπώντας τη με το γκάζι), παράγει ελάχιστο έργο έτσι ώστε να σπρώξει τη μοτοσυκλέτα. Επειδή αυτή ήδη κινείται με τη δεδομένη ταχύτητα. Αν τραβήξουμε συμπλέκτη την ίδια στιγμή, η μηχανή θα συνεχίσει να κινείται ευθεία και να επιβραδύνει αργά. Αν αφαιρέσουμε χάριν ευκολίας τις μηχανικές τριβές του κινητήρα και της μετάδοσης, αυτή την αργή επιβράδυνση μέχρι τη στάση καλείται να αντισταθμίσει το έργο του κινητήρα προκειμένου να κρατήσει σταθερή ταχύτητα.

Αν τώρα με τραβηγμένο συμπλέκτη πάρεις μια στροφή, (ή με ένα ποδήλατο χωρίς να κάνεις πετάλι, στο ίσιωμα) τι θα γίνει; Θα συνεχίσει η μηχανή να επιβραδύνει με τον ίδιο ρυθμό όπως πριν; Θα επιταχύνει; Θα κρατήσει σταθερή ταχύτητα; Θα επιβραδύνει περισσότερο;

Εκεί που φαίνεται πως έχεις λάθος όμως είναι στην εξήγηση του "κώνου" και αν αυτό εφαρμόζεται στην μοτοσικλέτα. Πόσες φορές έχουμε δει μοτοσικλέτα να πετάει τον αναβάτη κάτω υπό κλίση και μετά να σηκώνεται μόνη της και να συνεχίζει ευθεία στην αμμοπαγίδα, μέχρι να χτυπήσει στα μαξιλαράκια στο τέλος της; Αν ίσχυε αυτό για τον "κώνο", με το που θα έπεφτε ο αναβάτης (και θα έκλεινε και το γκάζι) θα έπεφτε και η μηχανή. :)
Έχω την εντύπωση πως το "ίχνος" της μοτοσικλέτας ρυθμίζεται έτσι ώστε να μην συμβαίνει αυτό που γράφεις, από κάποια ταχύτητα και πάνω.

Αυτό που λες θα γινόταν αν η μοτοσυκλέτα ήταν μονότροχη.

Έγραψα και τόνισα ότι ο κυριότερος λόγος που μπορούμε να χρησιμοποιούμε το camber thrust στα δίκυκλα για να στρίψουμε είναι το γεγονός ότι διαθέτουν 2 ρόδες στη σειρά.

Δες το παράδειγμα που έφερες ο ίδιος. Μοτοσυκλέτα χωρίς αναβάτη συνεχίζει ευθεία λόγω γυροσκοπικού και μόλις χάσει ταχύτητα πέφτει. Πως πέφτει; Με τη μια στο πλάι;
Ο τρόπος που πέφτει (μοτοσυκλέτα ή ποδήλατο) είναι cone effect in effect!

STOYBI
06/08/2014, 16:17
Ο χριστος και η παναγια εδω μεσα.........

Καποιος να το κλειδωσει ρε παιδια το θρεντακι ... ελεος..... :bawl::bawl::bawl:

kostas777
06/08/2014, 16:27

Άλλο ένα θρησκευτικό post. :tooth:

Αν έλειπαν αυτά τα posts, μπορεί να ήμασταν και στις μισές σελίδες.

amyroukai
06/08/2014, 16:36
Με το ποδήλατο (τουλάχιστον το κουρσάκι που έχω) η επιφάνεια του ελαστικού είναι ελάχιστη οπότε μικρή ως καθόλου διαφορά δεν έχω δει.

Ξεχνάς τις αεροδυναμικές τριβές που πιθανόν να είναι πιο δυνατές από την τριβή που λες με το δρόμο. Από κάποια ταχύτητα και κάτω, θα ισχύει αυτό που λες όντως.

Η μηχανή χάνει σε ταχύτητα στην ευθεία, κερδίζει σε πλευρική ταχύτητα, άρα μπορεί και να μην χάνει συνολικά καθόλου, μπορεί λέω πάντα.

Και τέλος ναι, είναι cone effect όταν πηγαίνει πολύ αργά και μόνο αλλιώς ισορροπεί στην ευθεία και πάει εκεί.

Bob_o_mastoras
06/08/2014, 16:46

Βγαζει μια πτυχιακη ανετα αν συνδυαστει το θρεντ! :lol:

pektis
06/08/2014, 16:51
Βγαζει μια πτυχιακη ανετα αν συνδυαστει το θρεντ! :lol:

:lol::lol::lol:

taisteal
06/08/2014, 16:52
:dizzy::dizzy::dizzy:

menelaos46
06/08/2014, 17:27
Παναγία βοήθα μας.... :a014::a014::a014:

Allst@rf
06/08/2014, 17:33
Παναγία βοήθα μας.... :a014::a014::a014:

Κρατα τις προσευχες για οταν με το καλο ανοιξουν οι πιστες και θα μπαινεις μεσα για προπο να κανεις τα βασικα οπως λες και ολοι εμεις θα προσπαθουμε να σκεφτουμε ολα αυτα για να πασχισουμε νσ στριψουμε και τελικα θα βγαινουμε φυστικιες...

taisteal
06/08/2014, 17:40
Εγω εχω μια απορια δηλαδη,εμεις που δεν εχουμε ιδεα απο ολες αυτες τις θεωριες,πως οδηγουμε;;
Η μηπως νομιζουμε οτι οδηγουμε;;
Η μηπως η υπερβολικη θεωρια ειναι ανουσια;;

:hmm:

amyroukai
06/08/2014, 17:53
Οδηγείς γιατί ακολουθείς τους "γνωστούς" κανόνες χωρίς να σε νοιάζει τι έχει από πίσω, όπως οι περισσότεροι. άμα αρχίσεις να ψάχνεσαι γιατί, αναγκαστικά θα μάθεις...

drspeed
06/08/2014, 18:44
Εγω εχω μια απορια δηλαδη,εμεις που δεν εχουμε ιδεα απο ολες αυτες τις θεωριες,πως οδηγουμε;;
Η μηπως νομιζουμε οτι οδηγουμε;;
Η μηπως η υπερβολικη θεωρια ειναι ανουσια;;

:hmm:

Απλά τα περισσότερα από αυτά που βλέπεις σε βοηθάνε να βγάλεις την ταυτότητα από το στόμα και να την βάλεις πάλι στην τσέπη όταν αποφασίσεις να αναιβάσεις λίγο τους ρυθμούς. Μόνο που δεν οφελείνα τα ξέρεις μόνο αλλά να μπορείς και να τα εφαρμόσεις

taisteal
06/08/2014, 18:51
Απλά τα περισσότερα από αυτά που βλέπεις σε βοηθάνε να βγάλεις την ταυτότητα από το στόμα και να την βάλεις πάλι στην τσέπη όταν αποφασίσεις να αναιβάσεις λίγο τους ρυθμούς. Μόνο που δεν οφελείνα τα ξέρεις μόνο αλλά να μπορείς και να τα εφαρμόσεις

Υπαρχει περιπτωση οταν π.χ ανεβαζω τους ρυθμους,να εφαρμοζω πολλες απο αυτες τις θεωριες και να μην το ξερω;;

tai
06/08/2014, 18:59
Υπαρχει περιπτωση οταν π.χ ανεβαζω τους ρυθμους,να εφαρμοζω πολλες απο αυτες τις θεωριες και να μην το ξερω;;
:nono:
αλλο ειναι να καθαρίζεις καλά ενα γεμάτο οπλο και αλλο να ΞΕΡΕΙΣ να καθαρίζεις ενα γεμάτο οπλο

taisteal
06/08/2014, 19:02
αλλο ειναι να καθαρίζεις καλά ενα γεμάτο οπλο και αλλο να ΞΕΡΕΙΣ να καθαρίζεις ενα γεμάτο οπλο

Μου το εξηγεις αν θελεις;;;
Στην πραξη δηλαδη ποια η διαφορα;;

cosgili
06/08/2014, 19:06

Σε αυτό που θα σε βοηθήσει, είναι να περάσεις από την ενστικτώδη οδήγηση σε δομημένη, και προγραμματισμένη. :wave2:

tai
06/08/2014, 19:13
Μου το εξηγεις αν θελεις;;;
Στην πραξη δηλαδη ποια η διαφορα;;
Το να κάνεις κάποια πράγματα χωρίς να το ξέρεις είναι πιθανό, αλλά σίγουρα αφήνεις εξω από την "συνταγή" το λίγο ακόμα, το κλικ, που θα έκανε την "στιγμή" πιο ασφαλή.
ΑΛΛΑ!
Οταν σου συμβεί ένα τυχαίο περιστατικό και χρησιμοποιήσεις την μοτο στα όρια που εσύ νομίζεις οτι υπάρχουν, πιθανόν να μην το σώσεις.
Εαν ξέρεις γιατί γίνονται κάποια πράγματα και κυρίως πως γίνονται ΣΩΣΤΑ, τότε θα το σώσεις .
Και οχι μονο αυτο, αλλά θα είσαι κατά πολύ πιο ήρεμος και χαλαρός την στιγμή των κρίσιμων αποφάσεων και χειρισμών, με οτι αυτό συνεπάγεται στο αποτέλεσμα του συμβάντος.

taisteal
06/08/2014, 19:16
Το να κάνεις κάποια πράγματα χωρίς να το ξέρεις είναι πιθανό, αλλά σίγουρα αφήνεις εξω από την "συνταγή" το λίγο ακόμα, το κλικ, που θα έκανε την "στιγμή" πιο ασφαλή.
ΑΛΛΑ!
Οταν σου συμβεί ένα τυχαίο περιστατικό και χρησιμοποιήσεις την μοτο στα όρια που εσύ νομίζεις οτι υπάρχουν, πιθανόν να μην το σώσεις.
Εαν ξέρεις γιατί γίνονται κάποια πράγματα και κυρίως πως γίνονται ΣΩΣΤΑ, τότε θα το σώσεις .
Και οχι μονο αυτο, αλλά θα είσαι κατά πολύ πιο ήρεμος και χαλαρός την στιγμή των κρίσιμων αποφάσεων και χειρισμών, με οτι αυτό συνεπάγεται στο αποτέλεσμα του συμβάντος.

Καταλαβαινω τι εννοεις.

:beer::beer::beer:

Bob_o_mastoras
06/08/2014, 19:29

Ποιος τρελος καθαριζει τα οπλα γεματα;;;; :confused: :lol::lol:

tzimidis
06/08/2014, 20:31
Ποιος τρελος καθαριζει τα οπλα γεματα;;;; :confused: :lol::lol:

O Clint??

nikos_abel
07/08/2014, 06:45
O Clint??

Ο Τσακ βρε άσχετοι.

tzimidis
07/08/2014, 07:50
Ο Τσακ βρε άσχετοι.

321320

RaGe_Raptor
07/08/2014, 08:17
μια άλλη άποψη είναι αυτή του Kevin Cameron ο οποίος στο βιβλίο του Sportbike Performance Handbook και στο κεφάλαιο How suspension works ορίζει τη γωνία που σχηματίζει το πάνω μέρος της αλυσίδας (top chain run) με το ψαλίδι ως αυτή που προσδίδει τα anti-squat χαρακτηριστικά της πίσω ανάρτησης.Λέει επίσης ότι η ανάρτηση εκτείνεται ,ειδικά στις πρώτες σχέσεις, όταν ανοίγουμε το γκάζι αλλά όταν είμαστε σε στροφή και οι αναρτήσεις μας είναι συμπιεσμένες (μικρότερη γωνία αλυσίδας-ψαλιδιού) τότε η πίσω ανάρτηση συμπιέζεται κι άλλο στα πολιτικά sportbikes και μόνο στα αγωνιστικά εκτείνεται λόγω του ότι είναι πιο εύκολο να χαθεί η πρόσφυση.

RaGe_Raptor
07/08/2014, 09:01

Σε αυτό που θα σε βοηθήσει, είναι να περάσεις από την ενστικτώδη οδήγηση σε δομημένη, και προγραμματισμένη. :wave2:

ΑΛΛΑ!

πολύ σωστές απόψεις...
πατώντας αυτά τα "πλήκτρα" η μηχανή θα κάνει αυτό που έχω στο μυαλό μου.input=>result
από εκεί και πέρα το γιατί έχει η μηχανή αυτές τις αντιδράσεις όταν δίνουμε την τάδε εντολή και οι εξισώσεις που κρύβονται πίσω από αυτές είναι αντικείμενο μελέτης μηχανικών αγώνων και εξέλιξης πλαισίων μεγάλων εργοστασίων.για εμάς δλδ έχει ακαδημαϊκό ενδιαφέρον κι όπως είπε ο πάιπ ο Μαρκέζ δε βλέπει εξισώσεις σε κάθε στροφή που τον κάνουν πιο γρήγορο.αυτό όμως δεν είναι λόγος να επικαλούμαστε τα θεία κάθε φορά που κάποιος αναλύει λίγο παραπάνω.

sniper
07/08/2014, 12:53
πολύ σωστές απόψεις...
πατώντας αυτά τα "πλήκτρα" η μηχανή θα κάνει αυτό που έχω στο μυαλό μου.input=>result
από εκεί και πέρα το γιατί έχει η μηχανή αυτές τις αντιδράσεις όταν δίνουμε την τάδε εντολή και οι εξισώσεις που κρύβονται πίσω από αυτές είναι αντικείμενο μελέτης μηχανικών αγώνων και εξέλιξης πλαισίων μεγάλων εργοστασίων.για εμάς δλδ έχει ακαδημαϊκό ενδιαφέρον κι όπως είπε ο πάιπ ο Μαρκέζ δε βλέπει εξισώσεις σε κάθε στροφή που τον κάνουν πιο γρήγορο.αυτό όμως δεν είναι λόγος να επικαλούμαστε τα θεία κάθε φορά που κάποιος αναλύει λίγο παραπάνω.

Δεν ξέρω τι λέειο Πάιπ αλλα ο Μαρκεζ και η παρέα του καβαλάνε μηχανάκια και παιρνουν μέρος σε αγώνες απο τα 6 τους... Έχουν περάασει απο το επίπεδο πως οδειγείται μια μηχανή στο πως πας μια μηχανή πιο γρηγορότερα απο το τέρμα γρηγορα που ήδη πάει... Οπότε κάθε αναφορά στο όνομά τους εδώ μεσα είναι άκυρη.

τελικά εγω ακόμα να καταλάβω αν εχουμε καταλήξει κάπου.

RaGe_Raptor
07/08/2014, 13:55
Δεν ξέρω τι λέειο Πάιπ αλλα ο Μαρκεζ και η παρέα του καβαλάνε μηχανάκια και παιρνουν μέρος σε αγώνες απο τα 6 τους... Έχουν περάασει απο το επίπεδο πως οδειγείται μια μηχανή στο πως πας μια μηχανή πιο γρηγορότερα απο το τέρμα γρηγορα που ήδη πάει... Οπότε κάθε αναφορά στο όνομά τους εδώ μεσα είναι άκυρη.

τελικά εγω ακόμα να καταλάβω αν εχουμε καταλήξει κάπου.

Ναι... κι όσο καλύτερα μπορεί να εξηγεί στο μηχανικό του τι κάνει το μηχανάκι και τι θέλει να αλλάξει στη συμπεριφορά του τόσο πιο εύκολα μπορεί ο τελευταίος να κάνει τη δουλειά του...κι εδώ μπαίνουν η φυσική και οι εξισώσεις...

RaGe_Raptor
03/09/2014, 10:00
Με το που τελειώσουμε με το φρενάρισμα αρχίζουμε με το γκάζι!!!

Ο αγωνιζόμενος πάντα ξέρει...trail braking μέχρι (σχεδόν) το apex και αμέσως μετά γκάζι...το φρένο είναι εργαλείο ρύθμισης ταχύτητας εισόδου κι έτσι πρέπει να το δουλεύουμε.τελειώνεις με το βίαιο φρενάρισμα όσο είσαι όρθιος και μετά όσο δίνεις κλίση τόσο "αμολάς" τα φρένα..όσο πιο ομαλά το κάνεις τόσο πιο πολλά περιθώρια έχεις..δεν έχει νόημα να συμπιέζεις την ανάρτηση στο φρενάρισμα να αποσυμπιέζεται όταν αφήνεις και να συμπιέζεται ξανά μέσα στη στροφή.αντίθετα κρατώντας τη συμπιεσμένη με φρένα κατά την είσοδο έχεις πιο γρήγορη γεωμετρία άρα πιο εύκολο στρίψιμο και ρύθμιση ταχύτητας μέχρι και το άπεξ.ακούγεται απλό αλλά θέλει τρελή εξάσκηση..!!

TROOPER
03/09/2014, 22:21
:eleison::whiteflag:

nikos_abel
04/09/2014, 06:52
Εγώ πάντως προτείνω κάτι άλλο (https://www.youtube.com/watch?v=o2we_B6hDrY) για σίγουρες αποφάσεις.

xaotikos
28/09/2015, 16:48
Ο αγωνιζόμενος πάντα ξέρει...trail braking μέχρι (σχεδόν) το apex και αμέσως μετά γκάζι...το φρένο είναι εργαλείο ρύθμισης ταχύτητας εισόδου κι έτσι πρέπει να το δουλεύουμε.τελειώνεις με το βίαιο φρενάρισμα όσο είσαι όρθιος και μετά όσο δίνεις κλίση τόσο "αμολάς" τα φρένα..όσο πιο ομαλά το κάνεις τόσο πιο πολλά περιθώρια έχεις..δεν έχει νόημα να συμπιέζεις την ανάρτηση στο φρενάρισμα να αποσυμπιέζεται όταν αφήνεις και να συμπιέζεται ξανά μέσα στη στροφή.αντίθετα κρατώντας τη συμπιεσμένη με φρένα κατά την είσοδο έχεις πιο γρήγορη γεωμετρία άρα πιο εύκολο στρίψιμο και ρύθμιση ταχύτητας μέχρι και το άπεξ.ακούγεται απλό αλλά θέλει τρελή εξάσκηση..!!
Βέβαια μιλάμε για πίστα και πρόσφυση πίστας, γιατί το trail braking στο δρομο μπορεί να έχει άσχημα αποτελεσματα.

RaGe_Raptor
12/10/2016, 09:32
Update :D

Crack the throttle αμέσως μετά τα φρένα για να "φορτίσουμε" την πίσω ανάρτηση και το λάστιχο μεγαλώνοντας το contact patch κι ετοιμάζοντας το έτσι για την πραγματική επιτάχυνση. Το που αφήνουμε τα φρένα εξαρτάται από τον τύπο της στροφής. Δλδ υπάρχει ένα συγκεκριμένο σημείο σε κάθε στροφή στο οποίο τελειώνουμε το φρενάρισμα κι ανοίγουμε το γκάζι. Σ'αυτό το σημείο η μοτοσυκλέτα πρέπει να έχει exit direction πρέπει δηλαδή να μπορούμε να "φτάσουμε" στο τέρμα γκάζι γραμμικά και χωρίς παύσεις καθώς μειώνουμε την κλίση βγαίνοντας από τη στροφή .επίσης το σημείο αυτό είναι το πιο αργό στη στροφή και η κλίση η μέγιστη.

Όλα είναι αλληλένδετα,ένα δύσκολο στην πράξη παζλ.

byron
12/10/2016, 10:30
Όλα είναι αλληλένδετα,ένα δύσκολο στην πράξη παζλ.

Αστο τότε για όσους μπορούν να το κάνουν. 5 πράγματα απλά μπορούμε να συζητήσουμε, αν φτάσουμε στο σημείο να συζητάμε για το έμμεσο traction του Stoner μέσα στη στροφή μέσω κόφτη θα γελάνε και τα βιράζ. :wave2:

RaGe_Raptor
12/10/2016, 10:40
Αστο τότε για όσους μπορούν να το κάνουν. 5 πράγματα απλά μπορούμε να συζητήσουμε, αν φτάσουμε στο σημείο να συζητάμε για το έμμεσο traction του Stoner μέσα στη στροφή μέσω κόφτη θα γελάνε και τα βιράζ. :wave2:

Βασικά ,και μιλώντας πάντα για πίστα, ο σωστός τρόπος είναι ένας ,δεν αλλάζει ανα επίπεδο. Αυτό που αλλάζει είναι η ακρίβεια των χειρισμών όσο ανεβαίνει το επίπεδο.

sapila racing
12/10/2016, 10:50
Βασικά ,και μιλώντας πάντα για πίστα, ο σωστός τρόπος είναι ένας ,δεν αλλάζει ανα επίπεδο. Αυτό που αλλάζει είναι η ακρίβεια των χειρισμών όσο ανεβαίνει το επίπεδο.

Διαφωνώ ριζικά.
Αν βάλεις εναν αρχάριο και του πείς οτι πρέπει οπωσδήποτε να φρενάρει ενώ στρίβει θα τσακιστεί.

Γι αυτό και το CSS σε παίρνει απ το χεράκι στην αρχή, σε μαθαίνει να πηγαίνεις με τελείως άλλες γραμμές απο τις αγωνιστικές, σου βαζει σταυρούς για σημάδια, σε βάζει να φρενάρεις στην ευθεία και μόνο κλπ κλπ.

Οσο προοδεύει ο κάθε αναβάτης μπορεί να χρησιμοποιήσει σιγά σιγά κι άλλες γραμμές και γενικα άλλον τρόπο οδήγησης.

sniper
12/10/2016, 10:56
Διαφωνώ ριζικά.
....

Νομίζω αναφέρεται στο σωστό.... που κι εδώ δεν υπάρχει σωστό και λάθος... Υπάρχει το τι μπορεί να επεξεργαστεί ο εγκέφαλος του καθενός μας, και να εκτελέσει το σώμα μας.

Αν υπήρχε το μοναδικό σωστό, τότε δεν θα βλέπαμε προσπεράσεις μέσα στις στροφές στους αγώνες...

Cpt. Haddock
12/10/2016, 11:03
Διαφωνώ ριζικά...

Διαβασε κανενα βιβλιο ρε φιλος που μονο να διαφωνεις ξερεις... :smokin:

sapila racing
12/10/2016, 11:18

Τα διάβαζα παλιά αυτα...

Μετα έγινα μπαγκόσμιος. :lol:

RaGe_Raptor
12/10/2016, 11:20
Να επαναδιατυπώσω γιατί όντως χωράει πολύ ερμηνεία .
Ως αναβάτες που ψαχνόμαστε για να γίνουμε καλύτεροι και αναζητούμε τα όρια μας στην πίστα,θα έπρεπε να έχουμε ως στόχο τον τρόπο των καλύτερων.δε θα φτάσουμε ποτέ το επίπεδό τους ,την ακρίβεια και ταχύτητα των χειρισμών τους ,μπορούμε όμως να τα εφαρμόσουμε όλα αυτά στο επίπεδό μας.

Εδιτ:Και φυσικά δε μπορεί κάποιος να τα εφαρμόσει εξ'αρχής.

RaGe_Raptor
12/10/2016, 11:24
Νομίζω αναφέρεται στο σωστό.... που κι εδώ δεν υπάρχει σωστό και λάθος... Υπάρχει το τι μπορεί να επεξεργαστεί ο εγκέφαλος του καθενός μας, και να εκτελέσει το σώμα μας.

Αν υπήρχε το μοναδικό σωστό, τότε δεν θα βλέπαμε προσπεράσεις μέσα στις στροφές στους αγώνες...

Κι αυτό ακριβώς καθορίζει το επίπεδό μας . Ο τρόπος θα έπρεπε να είναι ένας. Η ακρίβεια και ταχύτητα των χειρισμών είναι που κάνουν τη διαφορά.

sniper
12/10/2016, 11:35
Κι αυτό ακριβώς καθορίζει το επίπεδό μας . Ο τρόπος θα έπρεπε να είναι ένας. Η ακρίβεια και ταχύτητα των χειρισμών είναι που κάνουν τη διαφορά.

Αν μιλάμε για σβέλτη ασφαλή οδήγηση, ναι.

Αν μιλάμε για επιθετική οδήγηση στην πίστα, όχι.

kostas777
12/10/2016, 11:51
Αν μιλάμε για σβέλτη ασφαλή οδήγηση, ναι.

Αν μιλάμε για επιθετική οδήγηση στην πίστα, όχι.

Αυτό που λέει ο Giorgio είναι κάτι που τονίζει επανειλημμένα ο Ken Hill:
https://soundcloud.com/ken-hill-534763963/ken-hill-coaching-2-different-rider-different-technique

Όλοι είτε αρχάριοι είτε παγκόσμιοι, έχουμε να κάνουμε ακριβώς τα ίδια πράγματα. Αυτό που αλλάζει είναι το πως και το πόσο.

RaGe_Raptor
12/10/2016, 12:02

Βιβλίο;;; très banal ... :p

sniper
12/10/2016, 12:05
Τα διάβαζα παλιά αυτα...

Μετα έγινα μπαγκόσμιος. :lol:

Όπως λέει κι αυτός ο τυχαίος Βαλεντίνος, το γκάζι στην έξοδο το ανοίγουμε προοδευτικά. Βίαια μεν, προοδευτικά δε. Μετά απο αρκετές προσπάθειες αποφάσισα ότι λέει μαλ@κίες :bawl:

Cpt. Haddock
12/10/2016, 12:09
Αυτό που λέει ο Ken Hill είναι κάτι που τονίζει επανειλημμένα ο Giorgio_Rp

Fixed :smokin:

RaGe_Raptor
12/10/2016, 12:21
Fixed :smokin:

επιφοίτησις (http://www.moto.gr/forums/showthread.php?t=150414&p=2789393&viewfull=1#post2789393)

byron
12/10/2016, 12:29
Αυτό που λέει ο Giorgio είναι κάτι που τονίζει επανειλημμένα ο Ken Hill:
https://soundcloud.com/ken-hill-534763963/ken-hill-coaching-2-different-rider-different-technique

Όλοι είτε αρχάριοι είτε παγκόσμιοι, έχουμε να κάνουμε ακριβώς τα ίδια πράγματα. Αυτό που αλλάζει είναι το πως και το πόσο.

Γενίκευση.
Οχι, οι αρχάριοι και παγκόσμιοι δεν έχουν να κάνουν τα ίδια πράγματα. Υπάρχουν προσωπικά στύλ και τεχνικές που όσο και να δουλευτούν δεν παρέχουν ούτε ασφάλεια, ούτε ταχύτητα.
Κάποια βασικά, το 60% να πούμε? ναι είναι κοινά. Το υπόλοιπο 40 όμως το χωρίζουν αιώνες δευτερολέπτων.

RaGe_Raptor
12/10/2016, 12:45

Κι αν θες να σου απαντήσω και λίγο πιο σοβαρά,υπάρχουν skill objectives & knowledge objectives. Το λέει ο Κέν και το τονίζω επανειλημμένα εγώ,για να σε προλάβω. :D

kostas777
12/10/2016, 12:57
Οχι, οι αρχάριοι και παγκόσμιοι δεν έχουν να κάνουν τα ίδια πράγματα. Υπάρχουν προσωπικά στύλ και τεχνικές που όσο και να δουλευτούν δεν παρέχουν ούτε ασφάλεια, ούτε ταχύτητα.
Κάποια βασικά, το 60% να πούμε? ναι είναι κοινά. Το υπόλοιπο 40 όμως το χωρίζουν αιώνες δευτερολέπτων.

Δηλαδή, ας πούμε, ο αρχάριος μπορεί να μάθει να στρίβει βγάζοντας σώμα από την εξωτερική μεριά.

byron
12/10/2016, 13:43
Δηλαδή, ας πούμε, ο αρχάριος μπορεί να μάθει να στρίβει βγάζοντας σώμα από την εξωτερική μεριά.

Αν κουβαλάει τα γονίδια του Schwantz, μια χαρά μπορεί.

Cpt. Haddock
13/10/2016, 12:42
Αν κουβαλάει τα γονίδια του Schwantz, μια χαρά μπορεί.

Και το υψος του Schwantz επισης

kostas777
13/10/2016, 12:48
Ναι βέβαια ο Kevin δεν οδηγούσε με το σώμα από την άλλη :D

Είχε το «όρθιο» στυλ που είχαν πολλοί τότε, όχι μόνο λόγω ύψους, γιατί και σήμερα έχουμε ψηλούς που πάνε με το κεφάλι στα κερμπς. Άλλα μηχανάκια τότε, άλλα λάστιχα, οπότε άλλο το οδηγικό στυλ και οι τεχνικές.

sniper
13/10/2016, 12:51
Ναι βέβαια ο Kevin δεν οδηγούσε με το σώμα από την άλλη :D

Είχε το «όρθιο» στυλ που είχαν πολλοί τότε, όχι μόνο λόγω ύψους, γιατί και σήμερα έχουμε ψηλούς που πάνε με το κεφάλι στα κερμπς. Άλλα μηχανάκια τότε, άλλα λάστιχα, οπότε άλλο το οδηγικό στυλ και οι τεχνικές.

Μα ο σωστός τρόπος είναι ένας και μοναδικός, λέγαμε πιο πάνω... Όχι;

kostas777
13/10/2016, 12:53
Μα ο σωστός τρόπος είναι ένας και μοναδικός, λέγαμε πιο πάνω... Όχι;

Ο σωστός τρόπος είναι αυτός που παρατηρούμε τους ειδικούς να κάνουν (και εμείς και οι δάσκαλοι) και αποδεδειγμένα δουλεύει.
Να οδηγήσεις μπορείς και με σταυροπόδι.

nik69
13/10/2016, 12:56
Ο Doohan πάντως για να μην έχει αμφιβολίες τοποθετούσε διαφορετικά το σώμα του στις αριστερές σε σχέση με τις δεξιές. Στις αριστερές ήταν λίγο αλλόκοτο το στυλ του.
Ξέρει κανένας γιατί? Είχε κάποιο ανατομικό θέμα ?

sapila racing
13/10/2016, 12:59
Ο Doohan πάντως για να μην έχει αμφιβολίες τοποθετούσε διαφορετικά το σώμα του στις αριστερές σε σχέση με τις δεξιές. Στις αριστερές ήταν λίγο αλλόκοτο το στυλ του.
Ξέρει κανένας γιατί? Είχε κάποιο ανατομικό θέμα ?

Ο Doohan είχε ένα πόδι διαλυμένο εντελώς.

Αρα μπορούμε να καταλήξουμε οτι τουλάχιστον για την θέση οδήγησης υπάρχουν διαφορα σωστά 'στυλ' ανάλογα και με την μοτοσυκλέτα που καβαλάμε.

Υπάρχουν και κάποιες παλιότερες μοτοσυκλέτες που αν δεν έχεις και τα 2 γόνατα σφιχτά στο τεπόζιτο δεν πάς πουθενα. ;)

byron
13/10/2016, 13:27
Ο Doohan είχε ένα πόδι διαλυμένο εντελώς.

Αρα μπορούμε να καταλήξουμε οτι τουλάχιστον για την θέση οδήγησης υπάρχουν διαφορα σωστά 'στυλ' ανάλογα και με την μοτοσυκλέτα που καβαλάμε.

Υπάρχουν και κάποιες παλιότερες μοτοσυκλέτες που αν δεν έχεις και τα 2 γόνατα σφιχτά στο τεπόζιτο δεν πάς πουθενα. ;)

Ο Doohan είχε και πριν το ατύχημα περίεργο στυλ στις αριστερές. Μετά το ατύχημα έγινε πολύ έντονο.

http://www.moto.gr/forums/showthread.php?t=130913&page=8&p=781585&viewfull=1#post781585

kostas777
13/10/2016, 13:29
Εδώ μερικά ωραία αρθράκια που έχω διαβάσει περί της εξέλιξης του αγωνιστικού οδηγικού στυλ:
http://www.redbull.com/us/en/motorsports/motogp/stories/1331801872716/the-evolution-of-motogp-riding-style
http://www.cycleworld.com/2014/08/04/motogp-racing-evolution-of-motorcycle-riding-styles-part-one-of-three-by-kevin-cameron
http://www.sportrider.com/body-position-old-school-vs-new-school

RaGe_Raptor
13/10/2016, 13:34
Δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο "επαγγελματίας" αγωνιζόμενος οποιασδήποτε κατηγορίας που να φρενάρει μόνο όρθιος ή που να προσπαθεί να "ρίξει" το μηχανάκι του όσο πιο γρήγορα μπορεί σε κάθε στροφή. Ο τρόπος ο σωστός είναι ένας. :)

sapila racing
13/10/2016, 13:40
Δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο "επαγγελματίας" αγωνιζόμενος οποιασδήποτε κατηγορίας που να φρενάρει μόνο όρθιος ή που να προσπαθεί να "ρίξει" το μηχανάκι του όσο πιο γρήγορα μπορεί σε κάθε στροφή. Ο τρόπος ο σωστός είναι ένας. :)

Κατι θες να πείς αλλά ή δεν το λες καλά η κατι έχεις μπερδέψει. :confused:

byron
13/10/2016, 13:40
Εδώ μερικά ωραία αρθράκια που έχω διαβάσει περί της εξέλιξης του αγωνιστικού οδηγικού στυλ:
http://www.redbull.com/us/en/motorsports/motogp/stories/1331801872716/the-evolution-of-motogp-riding-style
http://www.cycleworld.com/2014/08/04/motogp-racing-evolution-of-motorcycle-riding-styles-part-one-of-three-by-kevin-cameron
http://www.sportrider.com/body-position-old-school-vs-new-school

Με μια πρώτη ματιά, κάθε άρθρο που δεν αναφέρεται στον J.Saarinen και την αλλαγή που έφερε στο στύλ οδήγησης είναι αστείο.

Game changer o Ago? lol... δλδ ο Hailwood τι ήταν?
Οκ, μεγάλος οδηγός ο Ago, αλλά έτρεχε μόνος του και με εργοστασιακό απ΄το 69.

RaGe_Raptor
13/10/2016, 13:42
Κατι θες να πείς αλλά ή δεν το λες καλά η κατι έχεις μπερδέψει. :confused:

Εννοείται, άλλωστε είναι τόσο περίπλοκο το θέμα!

byron
13/10/2016, 13:47
Εννοείται, άλλωστε είναι τόσο περίπλοκο το θέμα!

Δεν καταλαβαίνω πάντως τι εννοείς.

BLiTzER
13/10/2016, 13:47
Ας συμφωνήσουμε στο ότι ο ιδανικός/αποτελεσματικότερος τρόπος είναι μόνο ένας, αλλά υπάρχουν ταλέντα που πάνε τέρμα και χωρίς αυτόν.

RaGe_Raptor
13/10/2016, 13:50
Ας συμφωνήσουμε στο ότι ο ιδανικός/αποτελεσματικότερος τρόπος είναι μόνο ένας, αλλά υπάρχουν ταλέντα που πάνε τέρμα και χωρίς αυτόν.

Ναι αλλά το θέμα είναι να μεγιστοποιήσουμε τις δυνατότητές μας εντός των δικών μας ορίων,πάντα υπάρχει κάποιος πιο γρήγορος από εμάς πχ λόγω φυσικού ταλέντου κτλ.

byron
13/10/2016, 13:53
Ναι αλλά το θέμα είναι να μεγιστοποιήσουμε τις δυνατότητές μας εντός των δικών μας ορίων,πάντα υπάρχει κάποιος πιο γρήγορος από εμάς πχ λόγω φυσικού ταλέντου κτλ.

Ok, τότε. Ενας είναι ο τρόπος.

sniper
13/10/2016, 13:55

Η υπογραφή σου;

RaGe_Raptor
13/10/2016, 14:00

Η υπογραφή σου;

Βείρωνας :D

byron
13/10/2016, 14:01