Σύνδεση

View Full Version : Αγορά Δυναμόκλειδου.

Σελίδες : 1 2 3 4 5 [6] 7 8

toyar
02/06/2020, 17:39
Η κλίμακα του δυναμοκλειδου δεν θα αλλάξει γιατί κόβει στη ροπή όχι στη δύναμη
Αν το ρυθμίσεις 40 θα κόψει 40 αλλά με διπλάσιο μοχλό θα βάλεις τη μισή δυναμη

daz
02/06/2020, 18:09
OK, απλά σε τόσο μεγάλες ροπές αξίζει τον κόπο να πάω σε κάτι ακριβό και με μεγάλη ακρίβεια ή δεν έχει τόση σημασία;
Δεν είναι ένα καπάκι που θα πετσικάρει, το παξιμάδι της καμπάνας και του πρωτεύοντος είναι.
Δεν ξέρω ρωτάω;

Το Norbar έχει τριπλάσια τιμή σε σχέση με ένα force για παράδειγμα και δεν έχω το συγκριτικό πλεονέκτημα που έχετε οι Αθηναίοι να το πάω στο κατάστημα για service/ρύθμιση κλπ.

Ούτε εγώ είμαι Αθήνα αλλά αν πάθει κάτι, προτιμώ να το στείλω Αθήνα παρά Αγγλία ή Γερμανία. Ή να το πετάξω και να πάρω καινούριο.
Αν πάρεις το 40 -200 και όχι το 60-300, θα μπορείς να το χρησιμοποιήσεις και σε περισσότερες εφαρμογές.

Αν το force έχει μισή τιμή απ' την φθηνή σειρά της norbar τότε τι να λέμε? Πάρε norbar. :lol:

Πάντως ότι και να πάρεις, όσο είναι καινούριο, θα είσαι κοντά στις ροπες που θέλεις, οπότε πάρε ότι θες.

Η τελευταία πρόταση μπορεί να μη περιγράφει όργανο ακριβείας αλλά αυτή είναι η άποψή μου.

daz
02/06/2020, 18:14
Η κλίμακα του δυναμοκλειδου δεν θα αλλάξει γιατί κόβει στη ροπή όχι στη δύναμη
Αν το ρυθμίσεις 40 θα κόψει 40 αλλά με διπλάσιο μοχλό θα βάλεις τη μισή δυναμη

Σωστά τα λες και συμφωνώ μαζί σου.
Αλλά γιατί όλοι οι κατασκευαστές έχουν σημαδέψει το κέντρο της λαβής και σου προτείνουν να τραβάς από εκείνο το σημείο και όχι απ' όπου γουστάρεις?

SeniorCanardo
02/06/2020, 18:31
Αν το force έχει μισή τιμή απ' την φθηνή σειρά της norbar τότε τι να λέμε? Πάρε norbar. :lol:

Χα χα!

Για το 40-200 έλεγα.

150€ το NorTorque στον Πικούνη, 55€ το Force στο "χωριό" μου!

Λίγο ακόμα και τα εργαλεία για το μηχανάκι θα ισοφαρίσουν την αξία του.:D

Road Pirat
02/06/2020, 18:55
Χα χα!

Πολύ εύκολα όμως, εγώ δεν είμαι μακριά

stefanos
02/06/2020, 20:59
Σωστά τα λες και συμφωνώ μαζί σου.
Αλλά γιατί όλοι οι κατασκευαστές έχουν σημαδέψει το κέντρο της λαβής και σου προτείνουν να τραβάς από εκείνο το σημείο και όχι απ' όπου γουστάρεις?

Να τραβάς, ή να μετράς μήκος οργάνου και μήκος κέντρο κέντρο για τον τύπο με τα κατσικοπόδαρα που λέγαμε παραπάνω?:confused:

daz
03/06/2020, 01:14
Όχι στεφ..

418667

418665

https://www.norbar.com/Portals/0/Getting%20the%20best%20out%20of%20your%20torque%20tester%20(Part%202).pdf?ver=2018-11-28-144340-953

daz
03/06/2020, 01:42
Οι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τη μέτρηση είναι πολλοί. Απ' την προέκταση που θα χρησιμοποιήσω μέχρι τον τρόπο θα χρησιμοποιήσω το δυναμόκλειδο. Που και πως εφαρμόζω τη δύναμη? Πόσο γρήγορα το γυρίζω? κ.α.

Παρακάτω βλέπουμε το εσωτερικό ενός δυναμόκλειδου που μπορεί να κοστίζει από 50 ευρώ μέχρι 200 ανάλογα τη μάρκα. Τώρα κάποιες μάρκες, με 50ευρώ έχουν μόνο μια απλή καστάνια που αποτελείται από 3-4 κομμάτια εκ των οποίο κανένα δεν χρειάζεται να έχει ιδιαίτερη ακρίβεια, ενώ άλλες με τα ίδια λεφτά έχουν όργανα που τα διαθέτουν για μέτρηση ακριβείας. Δλδ με 50 ευρώ διαθέτουν στον πελάτη τους, στιβαρή κατασκευή, με 10αδες κομμάτια με πολύ μεγάλη ακρίβεια συναρμολόγησης, με ελατήρια που δε θα γίνουν σώβρακα μετά από μερικές χρήσεις και πάνω απ' όλα με πιστοποίηση. Ναι οκ!!!!
Δλδ έχουν ένα τύπο να ελέγχει τα δυναμόκλειδα, να τυπώνει τα αποτελέσματα, να στέλνει πίσω αυτά που δεν πληρούν τις αυστηρές προδιαγραφές και τα υπόλοιπα να τα υπογράφει και να τα στέλνει στον πελάτη. Και όλα αυτά με 50 ευρώ για δυαναμόκλειδα 40-200.

Δλδ η ροπή εξαρτάται απ' το που θα τοποθετήσω το χέρι μου επάνω στη λαβή και με ποιά γωνία θα πιέσω, αλλά όλα τα υπόλοιπα που ανέφερα είναι λεπτομέρειες.

Οσο για τον τύπο στις μετρήσεις, ξεχάστε τον. Ότι βγάλει η γραμμή παραγωγής! Μόνο ένα περνάει πιστοποίηση και τα υπόλοιπα τα φτιάχνουν απλά με τον ίδιο τρόπο και με τις ιδανικότερες ρυθμίσεις. Για τόσο φτάνουν τα 50 ευρώ που πουλάνε. Με λίγα λόγια, πουλάνε γουρούνι στο σακί και το αποκαλούν όργανο ακριβείας αλλά του κοτσάρουν και την πιστοποίηση που πέρασε το δείγμα.

Τώρα πόσο κοντά είναι στην απόκλιση του δείγματος και πόσο θα είναι μετά από μερικές μετρήσεις στο 100% της κλίμακάς του, δε το ξέρει κανένας. Ούτε αυτός που το κατασκεύασε!

Εδώ (https://www.norbar.com/Portals/0/Should%20I%20wind%20my%20torque%20wrench%20back%20to%20zero%20after%20use.pdf?ver=2018-11-28-150329-347) είναι τα αποτελέσματα της norbar σε κάποια δυναμόκλειδα που τα άφησε ένα μήνα με τα ελατήρια στο 100% και μετά τα μέτρησε.

418668

daz
03/06/2020, 01:53
Χα χα!

Για το 40-200 έλεγα.

150€ το NorTorque στον Πικούνη, 55€ το Force στο "χωριό" μου!

Μη μετράς με την αξία της μηχανής αλλά με την αξία της εργασίας! ;)

Όπως βλέπεις παραπάνω εγώ δε συμφωνώ με την αγορά φθηνού οργάνου ακριβείας γιατί κανείς δεν έλεγξε οτι είναι ακριβείας και γιατί ακόμα και αν το έκανα εγώ, δεν ξέρω πότε θα πάψει να ειναι.

Καταλαβαίνω οτι 150 είναι πολλά αλλά απ' την άλλη η εργασία αυτή κοστίζει πολύ περισσότερα. Επιπρόσθετα, αφού πιάνουν τα χέρια σου, δε θα πάει χαμένο.

Αν δε θέλεις να τα διαθέσεις, βάλε ένα σωλήνα σε μια καστάνια και τράβα με καντάρι. Θα γλιτώσεις και τα 55 ευρώ. (δεν το λέω ειρωνκά). :)

SeniorCanardo
03/06/2020, 11:34
Να πω την αλήθεια μετά από αυτά που διάβασα σε αυτό το thread κατάλαβα ότι τα 150€ δεν τελικά τόσα πολλά για όργανο ακριβείας , απλά δεν ήθελα να κάνω βεβιασμένη κίνηση και να το πάρω τώρα που καίγομαι να κλείσω κινητήρα.
Αφού τα σκ@τωσα με τα άλλα δύο που έχω, θα πρέπει με κάποιο τρόπο να ελέγξω την ακρίβεια (ή την ανακρίβεια) τους.

Είπες πιο πάνω ότι το 40-200 θα έχει μεγαλύτερο εύρος εφαρμογών από το 60-300, προφανώς εννοείς για μοτό.
Σωστά το κατάλαβα;

Κοιτώντας χθες τα δυναμόκλειδα μου είδα ότι το ένα από τα δύο έχει αυτοκόλλητο ελέγχου.
Σημαίνει κάτι αυτό;
Το ένα είναι δηλαδή ελεγμένο και το άλλο όχι;

daz
03/06/2020, 13:09
Αφού τα σκ@τωσα με τα άλλα δύο που έχω, θα πρέπει με κάποιο τρόπο να ελέγξω την ακρίβεια (ή την ανακρίβεια) τους.

Να μη κάνεις τίποτα. Κανούρια είναι ακόμα, ότι ποσοστό σφάλματος και να έχουν είναι αποδεκτό στις εφαρμογές που το χρησιμοποιούμε συνήθως. Και εξηγώ.

Εξίσου σημαντικό με το να μετράει σωστά, είναι να μετράει το ίδιο. Δλδ, όλα τα κλικ που σου δίνει όταν το βάζεις στο 100 να είναι στα 95Nm και όχι το ένα στο 95 και το άλλο στο 105. Πιστεύω πως όσο είναι καινούριο δε θα έχεις πρόβλημα σε αυτόν τον τομέα. Από κει και πέρα το ποσοστό απόκλισης είναι αυτό που είναι και δεν μπορείς να κάνεις τίποτα. Μπορεί να είναι μικρό, μπορεί να είναι μεγάλο, μπορεί να αυξηθεί δυσανάλογα.

Επίσης σημαντικό είναι να το χρησιμοποιείς σωστά. Πχ σε αλουμίνιο θέλει πολύ, πολύ αργό γύρισμα. Και μερικές φορές θέλει σταμάτημα για μερικά δευερόλεπτα

Καλό είναι επίσης να αποφεύγεις τα άκρα της κλίμακας. Αυτο είναι καλό για όλα τα δυναμόκλειδα, καθότι εκεί θα παρουσιάσουν το μεγαλύτερο σφάλμα αλλά κάποια απ' αυτά έχουν πολύ περιορισμένη κλίμακα. πχ μερικά μετράνε 20-100, άλλα είναι για 10-110 και υπάρχουν και αυτά με 10-200. Όπως καταλαβαίνεις το πρώτο είναι κομμένο απ' τον κατασκευαστή, το δεύτερο θα δώσει μεγαλύτερη απόκλιση στα 10nm τις κλίμακας και το τρίτο μας δουλεύει ψιλό γαζί.

Για να το μετρήσεις πρέπει να πας σε κάποιον που έχει μηχάνημα ακριβείας και να του ζητήσεις να κάνει 3 μετρήσεις στην αρχή της κλίμακας, 3 στο μαξιμουμ και 3 στη μέση.
Αν θέλεις πάνε πλήρωσε για να το κάνεις.
Αλλά μετά από 1 χρόνο και καμιά 50αρια ερασιτεχνικά κλικ, πάλι δε θα είσαι σίγουρος τι κάνει.

Απ' την άλλη, κάποιοι μπορεί να πιστεύουν οτι υπερβάλω! Μπορεί να έχουν δίκιο.

Είπες πιο πάνω ότι το 40-200 θα έχει μεγαλύτερο εύρος εφαρμογών από το 60-300, προφανώς εννοείς για μοτό.
Σωστά το κατάλαβα;

5-200 είναι το πιο συνηθισμένο εύρος για τις περισσότερες εφαρμογές σε αμάξι και μηχανή. Πολύ κοντά σε αυτό το εύρος εισαι με ένα 8-50 και ένα 40-200.
Τωρα, αν έχεις σκοπό να λύσεις τη βίδα του ιμιαξονίου στο αμάξι σου και δε ξέρεις αν θέλει πάνω από 200nm τσέκαρε το πριν πάρεις οτι πάρεις.

Κοιτώντας χθες τα δυναμόκλειδα μου είδα ότι το ένα από τα δύο έχει αυτοκόλλητο ελέγχου.
Σημαίνει κάτι αυτό;
Το ένα είναι δηλαδή ελεγμένο και το άλλο όχι;

Δε ξέρω αλλά αν θέλεις εκτύπωσε ένα χαρτάκι και κόλλα το και στο άλλο.
Γιατί η πιστοποίηση είναι άλλο πράγμα. Εχει το δυναμόκλειδο χτυπημένο κωδικό επάνω? Υπάρχει πιστοποίηση με σφραγίδες, υπογραφές και με τις μετρήσεις που σου περιέγραψα παραπάνω, για τον κωδικό που είναι χαραγμένος επάνω στο δυναμόκλειδο? Αν όχι, μη κοιτάς τίποτε άλλο. Είτε σου κόλλησαν αυτοκόλλητο επάνω είτε όχι, δε κάνει τη διαφορά.

SeniorCanardo
03/06/2020, 13:31
...

RESPECT! :beer:

Τα ξεκαθάρισες σε σημείο "πέραν οιασδήποτε αμφιβολίας".

SeniorCanardo
11/06/2020, 11:32
Γιατί η πιστοποίηση είναι άλλο πράγμα. Εχει το δυναμόκλειδο χτυπημένο κωδικό επάνω? Υπάρχει πιστοποίηση με σφραγίδες, υπογραφές και με τις μετρήσεις που σου περιέγραψα παραπάνω, για τον κωδικό που είναι χαραγμένος επάνω στο δυναμόκλειδο? Αν όχι, μη κοιτάς τίποτε άλλο. Είτε σου κόλλησαν αυτοκόλλητο επάνω είτε όχι, δε κάνει τη διαφορά.

Παραγγέλθηκε και παρελήφθη το Norbar. :)

Χθες ψάχνοντας λίγο τα κιτάπια μου βρήκα αυτό.

418836

Ο αύξων αριθμός ταυτίζεται με αυτό του κουτιού, (δεν υπάρχει αριθμός πάνω στο δυναμόκλειδο) αλλά διαφορετικός από αυτόν που υπάρχει στο αυτοκόλλητο.
Δεν ξέρω καν αν αναφέρονται στο ίδιο πράγμα.

418837

Από τα παραπάνω γραφόμενα υποθέτω ότι αμφισβητείται η αξιοπιστία τους.:blush:

daz
11/06/2020, 12:23
Παραγγέλθηκε και παρελήφθη το Norbar. :)

Χθες ψάχνοντας λίγο τα κιτάπια μου βρήκα αυτό.

418836

Ο αύξων αριθμός ταυτίζεται με αυτό του κουτιού, (δεν υπάρχει αριθμός πάνω στο δυναμόκλειδο) αλλά διαφορετικός από αυτόν που υπάρχει στο αυτοκόλλητο.
Δεν ξέρω καν αν αναφέρονται στο ίδιο πράγμα.

418837

Από τα παραπάνω γραφόμενα υποθέτω ότι αμφισβητείται η αξιοπιστία τους.:blush:

Όταν θα έρθει το norbar ξαναβάλε τις ίδιες φωτό. ;)

SeniorCanardo
12/06/2020, 13:34
418881

daz
12/06/2020, 15:06
Ο σειριακος αριθμός που φαίνεται στο χαρτί δεν είναι χαραγμένος πάνω στο δυναμοκλειδο;

SeniorCanardo
12/06/2020, 16:26
Κανονικά και με το νόμο. ;)

Οφείλω να σε ευχαριστήσω για την πολύτιμη βοήθεια σου.

Πάρε ένα ψηφιακό μπυράκι τώρα και χρωστάω και κανονικό κάποια στιγμή. :beer:

daz
12/06/2020, 18:44
Κανονικά και με το νόμο. ;)

Το άλλο που έβαλες παραπάνω δεν έχει περάσει καμία πιστοποίηση. Η πιστοποίηση έγινε στο μοντέλο. Οι μετρήσεις στο χαρτί αυτό, δεν είναι καν οι δικές του. Είναι αυτού που πέρασε την πιστοποίηση.

Αυτό που πουλάνε δεν έχει καμία πιστοποίηση και δεν σου δίνουν καν τις μετρήσεις που έκαναν. Αν έκαναν. Απλά του βάζουν ένα αυτοκόλλητο που λέει ότι κάποιος το τσεκαρε και μετράει σωστά. Εγώ τους πιστευω, αλλά αυτό δεν είναι ούτε πιστοποίηση ούτε απόδειξη ελέγχου, ούτε τίποτα. Έχει όση αξία έχει και ένα αυτοκόλλητο σε παιδικό αυτοκινητάκι.

Τα είχαμε ξαναπεί κάπου σε αυτό το θρεντ, αλλά όταν μπαινουν και φωτό είναι καλύτερα.

Ευχαριστώ για το μπυρονι.

Dim44
31/07/2020, 15:27
Daz καλησπέρα και απο μένα. Καινούργιος στο φόρουμ 1η φορά γράφω.Θα μπορούσες μήπως να μου πεις την γνώμη σου για την μάρκα SONIC ? Το δυναμόκλειδο που με ενδιαφέρει είναι αυτό "http://www.paraskevas-m.gr/index.php?page=shop.product_details&category_id=93&flypage=flypage.tpl&product_id=185&option=com_virtuemart&Itemid=2&vmcchk=1&Itemid=2"

Χρήση που προορίζεται είναι για τα service της μοτο μου. Αν έχεις και τπτ να προτείνεις ...ρίχτο
Norbar που τσεκαρα δεν ειχε κατι παρόμοιο, μόνο 4-20 nm & 10-60...(θέλω και τις ροπές κατω των 10nm)
Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

lazarefa
01/08/2020, 08:25
Από μια γρήγορη ματιά που έριξα (αν και στο λινκ που έβαλες δεν παραπέμπει στο δυναμόκλειδο που ήθελες) τα Sonic φαίνονται rebranded άλλων εταιρειών, πλην όμως καλής ως πολύ καλής ποιότητας. Άποψή μου, επειδή τα χρήματα που ζητάνε δεν είναι λίγα (πχ δυναμόκλειδο 20-100ΝΜ 3/8'' στα 132 ευρώ) με αυτά τα λεφτά έχεις αρκετές επιλογές, και προσωπικά σίγουρα θα κοιτούσα κάτι πχ σε Norbar ή ανάλογη εταιρεία που φτιάχνει αποκλειστικά δυναμόκλειδα. Πχ κάτι τέτοιο, (μια που το εύρος 20-100ΝΜ είναι συνήθως το πιο χρήσιμο για μηχανάκια):
https://www.skroutz.gr/s/5358028/%CE%94%CF%85%CE%BD%CE%B1%CE%BC%CF%8C%CE%BA%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CE%B4%CE%BF-20-100%CE%9D-m-NORBAR-%CE%91%CE%B3%CE%B3%CE%BB%CE%AF%CE%B1%CF%82-NorTorque-100-SD1-2-20-80lbf-ft-%CE%9C%CE%B5-%CE%A0%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%B7%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C-3.html

Φαντάζομαι και οι "ειδικοί" του φόρουμ τα ίδια θα σου πουν.

JNP
01/08/2020, 08:47
Πολύ προτιμότερη μια τέτοια αγορά Norbar από τον Πικουνη που σου προσφέρει εγγύηση, επισκευή και δωρεάν ελεγχο κάθε χρόνο. Εξάλλου με το Norbar ξέρεις τι αγοράζεις.
Όσον αφορά το εύρος, αφού θέλεις και κάτω από 10 μάλλον θα χρειαστείς δύο δυνομοκλειδα πχ 4-20 και 20-100.

Dim44
01/08/2020, 09:51
Παιδιά ευχαριστώ πολύ για τις γρήγορες απαντήσεις!
Έχει κ 2 norbar ο Πικούνης 10-60nm & 5-25 nm. Θα το σκεφτω λιγο ακόμα ...

JNP
01/08/2020, 10:55
Παιδιά ευχαριστώ πολύ για τις γρήγορες απαντήσεις!
Έχει κ 2 norbar ο Πικούνης 10-60nm & 5-25 nm. Θα το σκεφτω λιγο ακόμα ...

Κάτω από 10 πιστεύω χρειάζεται σε ποδήλατα πιο πολύ. Δες αν σου είναι απαραίτητο σε μηχανάκι.

toyar
01/08/2020, 12:36
Το 10-60 σε μοτό σε καλύπτει παντού εκτός από άξονες τροχών και ίσως καμπάνα και βολάν αν φτάσεις μέχρι εκεί
Κάτω από 10 έχει ελάχιστες και μικρής σημασίας εφαρμογές

STF
01/08/2020, 13:30
Έχω δυο Norbar αγορασμένα από τον Πικούνη, το 10-60 και το 40-200 γιατί είναι στις πιο συνηθισμένες κλίμακες. Έχω αφήσει τελευταίο το 5-25 που θα το πάρω και αυτό κάποια στιγμή γιατί δε θέλω να παίζω στις ακραίες τιμές κάθε δυναμόμετρου.

lazarefa
01/08/2020, 14:11
Μια που συζητάμε για κλίμακες, έχω ένα Rahsol - Gedore 1/2'' 40-200Nm. Αρχικά σκεφτόμουν να το χρησιμοποιήσω για να ελέγξω ροπές σύσφιξης 45Νm και 65Νm αλλά επειδή, θεωρητικά τουλάχιστον (ειδικά η πρώτη μέτρηση), δεν είναι ότι καλύτερο σε σχέση με την αναμενόμενη ακρίβεια λ,όγω εύρους μέτρησης οργάνου, σκεφτόμουν μήπως αξίζει να κοιτάξω για αγορά σχετικά φτηνού δυναμόκλειδου στην περιοχή 20-100ΝΜ. Σε μια τέτοια περίπτωση έχει νόημα να κοιτούσα σαν οικονομική λύση κάτι σαν το παρακάτω:
https://www.skroutz.gr/s/23521985/%CE%94%CE%A5%CE%9D%CE%91%CE%9C%CE%9F%CE%9A%CE%9B%CE%95%CE%99%CE%94%CE%9F-%CE%9F%CE%99%CE%9A%CE%9F%CE%9D%CE%9F%CE%9C%CE%99%CE%9A%CE%97-%CE%A3%CE%95%CE%99%CE%A1%CE%91-%CE%9C%CE%97%CE%A7%CE%91%CE%9D%CE%99%CE%A3%CE%9C%CE%9F%CE%A5-24-%CE%94%CE%9F%CE%9D%CE%A4%CE%99%CE%A9%CE%9D-20-110-NM-KING-T%CE%A9NY-34323-2A.html

ή επειδή δεν θα είναι σόι, να μείνω με τη χρήση του μεγάλου που έχω;

STF
01/08/2020, 15:15
Μια που συζητάμε για κλίμακες, έχω ένα Rahsol - Gedore 1/2'' 40-200Nm. Αρχικά σκεφτόμουν να το χρησιμοποιήσω για να ελέγξω ροπές σύσφιξης 45Νm και 65Νm αλλά επειδή, θεωρητικά τουλάχιστον (ειδικά η πρώτη μέτρηση), δεν είναι ότι καλύτερο σε σχέση με την αναμενόμενη ακρίβεια λ,όγω εύρους μέτρησης οργάνου, σκεφτόμουν μήπως αξίζει να κοιτάξω για αγορά σχετικά φτηνού δυναμόκλειδου στην περιοχή 20-100ΝΜ. Σε μια τέτοια περίπτωση έχει νόημα να κοιτούσα σαν οικονομική λύση κάτι σαν το παρακάτω:
https://www.skroutz.gr/s/23521985/%CE%94%CE%A5%CE%9D%CE%91%CE%9C%CE%9F%CE%9A%CE%9B%CE%95%CE%99%CE%94%CE%9F-%CE%9F%CE%99%CE%9A%CE%9F%CE%9D%CE%9F%CE%9C%CE%99%CE%9A%CE%97-%CE%A3%CE%95%CE%99%CE%A1%CE%91-%CE%9C%CE%97%CE%A7%CE%91%CE%9D%CE%99%CE%A3%CE%9C%CE%9F%CE%A5-24-%CE%94%CE%9F%CE%9D%CE%A4%CE%99%CE%A9%CE%9D-20-110-NM-KING-T%CE%A9NY-34323-2A.html

ή επειδή δεν θα είναι σόι, να μείνω με τη χρήση του μεγάλου που έχω;

Μακροπρόθεσμα το φθηνό θα ξεσυγχρονιστεί -πιθανά- σε χειρότερο βαθμό. Δε θα έκανα τη δαπάνη.

JNP
01/08/2020, 17:57
Και μόνο που ονομάζεται KING TΩNY με ωμέγα δεν θα το επερνα.
Το δικό μου 40-200 GEDORE στις εργοστασιακες μετρήσεις στα δύο άκρα είχε απόκλιση μόλις 1Nm,ουσιαστικα αμελητέο.

toyar
01/08/2020, 20:31
πεταμενα λεφτα....

lazarefa
01/08/2020, 21:00
Μπορεί το συγκεκριμένο King Tony να μη λέει πολλά, δεδομένης και της τιμής του, ωστόσο η εν λόγω εταιρεία θεωρείται από τις παλιές και σοβαρές εταιρείες της Ταιβάν και λογικά τα εργαλεία της εν γένει είναι αρκετά "σοβαρά". Ο Daz που κάτι παραπάνω θα ξέρει ας επιβεβαιώσει.

toyar
01/08/2020, 21:03
σοβαρο δυναμοκλειδο με 35 ευρω δεν υπαρχει
το συγκεκριμενο υπαρχει ως φασον με απειρα ονοματα

daz
02/08/2020, 11:39
Daz καλησπέρα και απο μένα. Καινούργιος στο φόρουμ 1η φορά γράφω.Θα μπορούσες μήπως να μου πεις την γνώμη σου για την μάρκα SONIC ? Το δυναμόκλειδο που με ενδιαφέρει είναι αυτό "http://www.paraskevas-m.gr/index.php?page=shop.product_details&category_id=93&flypage=flypage.tpl&product_id=185&option=com_virtuemart&Itemid=2&vmcchk=1&Itemid=2"

Χρήση που προορίζεται είναι για τα service της μοτο μου. Αν έχεις και τπτ να προτείνεις ...ρίχτο
Norbar που τσεκαρα δεν ειχε κατι παρόμοιο, μόνο 4-20 nm & 10-60...(θέλω και τις ροπές κατω των 10nm)
Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Γεια σου dim και καλως ήρθες.

Όταν θελεις να βάλεις κάποιο λινκ να πατάς το εικονίδιο με την υδρόγειο. Δυστυχώς μόνο απ' την πλήρη προβολή και όχι απ' την προβολή για κινητά τηλέφωνα.

Μη κοιτάς τι έχει διαθέσιμο ο πικούνης. Μπορεί να σου φέρει ότι θέλεις απ' τον κατάλογο της norbar.

Τα sonic δεν τα ξέρω αλλά σε αυτήν την τιμή δε θα είναι άσχημο. Παρ' όλα αυτά είναι προτιμότερο να πάρεις ένα επώνυμο με καλή αντιπροσώπευση, εφ' οσον η τιμή είναι σχεδόν ίδια.

Dim44
09/08/2020, 11:58
Καλησπέρα και πάλι παιδιά. Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις και τις συμβουλές σας.
Τελικά κατέληξα στο SONIC 5-50 nm . To παρήγγειλα...και το περιμένω αρχές σεπτέμβρη. Ετοιμοπαράδοτο είχε 5-25 & 10-50 . Να εξηγούμε γιατί "κόλλησα" με το 5-50, γιατί κάποιος φίλος εξέφρασε την απορία. Τις ροπές απο 5-10 nm, τις θέλω για το σύστημα ψύξης της μοτο (θερμοστάτης, αντλία νερού, βίδα αλλαγής παραφλού).
Πήγα τα είδα απο κοντά, φαίνονται αρκετά καλά σε κατασκευή, εύχρηστα, έχουν πιστοποιητικά καλιμπραρίσματος (ανα εργαλείο) και σειριακό αριθμό χτυπημένο πάνω στο εργαλείο που ταιριάζει εννοείται με αυτόν στα χαρτιά.
Ελπίζω να βγεί καλό και να αντέξει στα χρόνια..δεν είναι και λίγα τα 127 € !!

JNP
09/08/2020, 13:43
Καθόλου λίγα θα έλεγα.
Μεγεια σου και καλοδούλευτο.
Ωραίο φαινετε, ποια είναι η χώρα κατασκευης;

MISKIN
09/08/2020, 15:31
Ο κατασκευαστής των Sonic δυναμόκλειδων φαίνεται να είναι η Kabo. Made in Taiwan. Είχα ένα δυναμόκλειδο Kabo, αλλά το πούλησα γιατί πήρα ένα Hazet. Όσο το είχα ήμουν αρκετά ευχαριστημένος και το είχα μετρήσει στο Βράττη και ήταν σωστό στις ενδείξεις του. Παρόλο που το πήρα μτχ από ebay. Δε ξέρω πόσο το πήρες, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να συγκριθεί με το Norbar, εκτός αν είναι φθηνότερο, οπότε έτσι συμφέρει κάποιον που θα το χρησιμοποιεί περιστασιακά.

http://www.kabotools.com.tw/products/2_3.html

Αυτό ήταν το δικό μου, από κάποιον μεταπωλητή στη Γερμανία που λέγεται E-Top.

420135

Dim44
09/08/2020, 16:34
http://sonic-equipment.com/en/home

Αν δεν κάνω κάποιο λάθος Ολλανδία αγαπητέ!

MISKIN
09/08/2020, 16:49
Μάλλον κάνεις λάθος. Ολλανδία είναι τα γραφεία της εταιρείας.
Υπάρχουν ελάχιστα εργοστάσια στο κόσμο που κατασκευάζουν δυναμόκλειδα και δε νομίζω να είναι Ολλανδία κάποιο από αυτά. Νομίζω ότι μόνο μια εταιρεία που βγάζει άλεν υπάρχει ή υπήρχε στην Ολλανδία η Umbrako ή κάπως έτσι.

Dim44
09/08/2020, 18:01
Ναι μπορεί να χεις και δίκιο.
...τότε η προηγούμενη μου απάντηση θα πρεπε να ήταν "δεν ξέρω" !
Δεν το ξερα οτι υπάρχουν λίγα κ συγκεκριμένα εργοστάσια που φτιάχνουν δυναμόκλειδα και οτι απο εκεί προμηθεύονται οι εκάστοτε φίρμες!
Τέσπα , νομίζω την δουλειά μου θα την κάνω ΚΑΛΆ κ με το παραπάνω.
Η norbar ειχε το 10-50nm (πικουνης) στα ιδια περιπου λεφτά, -10€ αν θυμάμαι καλά.
Το μονάδικο όμως norbar 5-50nm που βρήκα...ήταν πανάκριβο!! Προφανώς απευθύνεται σε επαγγελματίες..

MISKIN
09/08/2020, 18:09
Μια χαρά εργαλείο είναι το Kabo (Sonic), τεράστιος κατασκευαστής εργαλείων στη Taiwan. Νομίζω ότι κατασκευάζει τα γερμανοπολύγωνα καστάνιας της Stahlwille, αυτά με το κουμπί αντί για μοχλό. Επίσης κατασκευάζει δυναμόκλειδα και για άλλες εταιρείες όπως η Unior. Δεν είναι τυχαία εταιρεία.

tarantino
12/08/2020, 14:15
Σε περίπτωση που γίνει χρήση ασφαλιστικού σπειρωμάτων (πχ Loctite 243) -μιά σταγόνα αρκεί- πάνω στην βίδα που πρόκειται να βιδωθεί, θα επηρεάσει τα Nm και πρέπει να τα λάβουμε υπόψιν;;
:hmm:

viper1
12/08/2020, 15:57
Σε περίπτωση που γίνει χρήση ασφαλιστικού σπειρωμάτων (πχ Loctite 243) -μιά σταγόνα αρκεί- πάνω στην βίδα που πρόκειται να βιδωθεί, θα επηρεάσει τα Nm και πρέπει να τα λάβουμε υπόψιν;;
:hmm:

Βιδωνεις κανονικά με την ονομαστική ροπή.
Wet torque μόνο όταν έχει λάδι ή γρασσο το σπειρωμα

MikeG
16/04/2021, 19:24
Καλησπέρα,

Επαναφέρω το θέμα μιας και ψάχνω δυναμόμετρο κυρίως για το ποδήλατο, ροπές από 2Nm - 30Nm θα ήταν καλά.
Έχω βρει αυτό εδώ https://www.alltricks.com/F-11929-outillage/P-770092-cl_dynamom_trunk_neatt_set_2_24nm_3_4_5_6_8___10mm_t20___25_30 , το οποίο είναι και μέσα στο budget μου.
Έχει κάποιος να προτείνει κάτι; Δε με ενδιαφέρει να έχει τα καρυδάκια.

Ευχαριστώ πολύ!

silkman
18/04/2021, 19:48
Hazet 2,5-25Nm σε 1/4. Είναι αυτό που χρησιμοποιώ περισσότερο. Το πήρα απο antallaktikaonline αλλά πλέον τα έχουν ακριβύνει εκει, δοκίμασε amazon.de, tbs-aachen ή και τον γερμανικο σκρουτζ idealo.de (αλλά εκεί τα περισσότερα μαγαζιά δεν στέλνουν Ελλαδα).

Η καλύτερη τιμή που θα βρεις ειναι γυρω στα 140 + μεταφορικα

Είναι το μοντελο 5108-3ct

lazarefa
02/05/2021, 18:44
Ψάχνω για αγορά δυναμόκλειδου εύρους περίπου 20-100 ΝΜ (οτιδήποτε κοντινό, πχ 20-110 κλπ). Μέγεθος καρέ είτε σε 3/8 (η πιο συνήθης διάσταση για αυτό το εύρος ροπής) είτε 1/2 (έχω αντάπτορες έτσι κι αλλιώς).
Ξέρω ότι σε σοβαρές εταιρείες έχουν καλή φήμη τα αγγλικά Norbar αλλά δεν θα ήθελα καταρχάς να κινηθώ στο εύρος τιμής που παίζουν τα εν λόγω (γύρω στα 100 ευρώ).
Βολιδοσκοπώ ένα μοντέλο της Force, που όπως τα περισσότερα εργαλεία αυτής της φίρμας, φαίνεται τίμιο για τα λεφτά του και για ερασιτεχνική/περιστασιακή χρήση, το παρακάτω:

https://www.skroutz.gr/s/23913203/Force-%CE%94%CF%85%CE%BD%CE%B1%CE%BC%CF%8C%CE%BA%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CE%B4%CE%BF-20-110Nm-6473380.html

Η χρήση που το θέλω είναι για περιστασιακά σφιξίματα με συγκεκριμένες ροπές στο συγκεκριμένο εύρος, σε μικρό μηχανάκι (παπί) που βρίσκεται σε εξοχική κατοικία, όπου μέχρι σήμερα χρησιμοποιούσα ένα μεγάλο (και πολύ ακριβότερο) δυναμόκλειδο της Rahsol (νυν Gedore Group) το οποίο μετέφερα κάθε φορά που χρειαζόμουν δυναμόκλειδο από την κυρίως κατοικία μου. Eπιπρόσθετα το Rahsol έχει κλίμακα μέτρησης 40-210 ΝΜ (ή 40-200, δε θυμάμαι ακριβώς) οπότε, έτσι κι αλλιώς, δεν είναι ότι καλύτερο από πλευράς ακρίβειας η χρήση του για ροπές το πολύ 70ΝΜ.
Αν έχετε σχετικές εμπειρίες, παρακαλώ για τα φώτα σας.

STF
02/05/2021, 23:32
Ψάχνω για αγορά δυναμόκλειδου εύρους περίπου 20-100 ΝΜ (οτιδήποτε κοντινό, πχ 20-110 κλπ). Μέγεθος καρέ είτε σε 3/8 (η πιο συνήθης διάσταση για αυτό το εύρος ροπής) είτε 1/2 (έχω αντάπτορες έτσι κι αλλιώς).
Ξέρω ότι σε σοβαρές εταιρείες έχουν καλή φήμη τα αγγλικά Norbar αλλά δεν θα ήθελα καταρχάς να κινηθώ στο εύρος τιμής που παίζουν τα εν λόγω (γύρω στα 100 ευρώ).
Βολιδοσκοπώ ένα μοντέλο της Force, που όπως τα περισσότερα εργαλεία αυτής της φίρμας, φαίνεται τίμιο για τα λεφτά του και για ερασιτεχνική/περιστασιακή χρήση, το παρακάτω:

https://www.skroutz.gr/s/23913203/Force-%CE%94%CF%85%CE%BD%CE%B1%CE%BC%CF%8C%CE%BA%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CE%B4%CE%BF-20-110Nm-6473380.html

Η χρήση που το θέλω είναι για περιστασιακά σφιξίματα με συγκεκριμένες ροπές στο συγκεκριμένο εύρος, σε μικρό μηχανάκι (παπί) που βρίσκεται σε εξοχική κατοικία, όπου μέχρι σήμερα χρησιμοποιούσα ένα μεγάλο (και πολύ ακριβότερο) δυναμόκλειδο της Rahsol (νυν Gedore Group) το οποίο μετέφερα κάθε φορά που χρειαζόμουν δυναμόκλειδο από την κυρίως κατοικία μου. Eπιπρόσθετα το Rahsol έχει κλίμακα μέτρησης 40-210 ΝΜ (ή 40-200, δε θυμάμαι ακριβώς) οπότε, έτσι κι αλλιώς, δεν είναι ότι καλύτερο από πλευράς ακρίβειας η χρήση του για ροπές το πολύ 70ΝΜ.
Αν έχετε σχετικές εμπειρίες, παρακαλώ για τα φώτα σας.

Μήπως είναι υπερβολικό το εύρος που ζητάς για παπί; Θεωρώ πως μάλλον ένα 10-50 θα σε εξυπηρετούσε στο 80 με 90% της χρήσης για παπί.

lazarefa
03/05/2021, 06:32
O πίσω άξονας αν θυμάμαι σωστά θέλει σύσφιξη με 70ΝΜ. Κάπου τόσο (65-70) θέλει και το πίσω ψαλίδι.

STF
03/05/2021, 15:17
O πίσω άξονας αν θυμάμαι σωστά θέλει σύσφιξη με 70ΝΜ. Κάπου τόσο (65-70) θέλει και το πίσω ψαλίδι.

Ναι αλλά το δυναμόκλειδο περισσότερο το θέλεις για βίδες με μικρότερες ροπές. Δηλαδή εγώ πρώτα θα κοιτούσα να καλυφθώ για τις βίδες χαμηλότερων ροπών και μετά για τις ελάχιστες με τις μεγάλες ροπές, αυτές και δυναμόκλειδο να μην έχεις δεν είναι τραγικό σε σχέση π.χ. με μια στα 24 Nm. Και όσο μεγαλώνεις το εύρος ροπών του δυναμόκλειδου τόσο πιθανότερο είναι να υπάρχουν αποκλίσεις. Μια βίδα με 24 Nm είναι καλύτερο να τη σφίξεις με ένα δυναμόκλειδο 10-50 παρά με ένα 20-100, ειδικά στις φθηνότερες επιλογές.

Τα Norbar δεν νομίζω ότι είναι στις κορυφαίες εταιρείες, είναι άνω του μέσου όρου φυσικά αλλά το μεγάλο τους πλεονέκτημα είναι η υποστήριξη που θα έχεις για τέτοιας κατηγορίας τιμής δυναμόκλειδα (δεν θεωρούνται ακριβά). Η ίδια η φιλοσοφία χρήσης δυναμόκλειδου παραπέμπει στο να έχουμε κάτι τουλάχιστον του μέσου όρου, αλλιώς τι να το κάνεις; Μπορεί βέβαια το Force να είναι τέτοιο αν και η τιμή δεν το δείχνει. Γνώμη μου πάντα χωρίς να διεκδικώ το αλάνθαστο.

SeniorCanardo
04/05/2021, 13:25
Το συγκεκριμένο το έχω εδώ και τρία χρόνια μαζί με ένα άλλο ένα Force (6-30) και ένα Norbar.

Τα δύο Force έχουν χρησιμοποιηθεί επανειλημμένα, χωρίς να να αντιμετωπίσω κάποιο θέμα.
Για την ακρίβεια τους δεν μπορώ να εγγυηθώ, αφού δεν τα έχω καλιμπράρει, μετρήσει ποτέ.
Δέχομαι ως αληθή το λόγο του κατασκευαστή.

Συγκρινόμενο με το Norbar, μοιάζει ποιοτικά κατώτερο, όχι τόσο όμως όσο θα περίμενε κάποιος στο 50% της τιμής.

STF
05/05/2021, 10:07
Το συγκεκριμένο το έχω εδώ και τρία χρόνια μαζί με ένα άλλο ένα Force (6-30) και ένα Norbar.

Τα δύο Force έχουν χρησιμοποιηθεί επανειλημμένα, χωρίς να να αντιμετωπίσω κάποιο θέμα.
Για την ακρίβεια τους δεν μπορώ να εγγυηθώ, αφού δεν τα έχω καλιμπράρει, μετρήσει ποτέ.
Δέχομαι ως αληθή το λόγο του κατασκευαστή.

Συγκρινόμενο με το Norbar, μοιάζει ποιοτικά κατώτερο, όχι τόσο όμως όσο θα περίμενε κάποιος στο 50% της τιμής.

Συμφωνώ, δεν έχω κάτι εναντίον της Force και σε γενικές γραμμές διαβάζω πως τα περισσότερα προϊόντα της έχουν πολύ καλή σχέση τιμής ποιότητας.

Αυτό που ήθελα να επισημάνω είναι πως ειδικά στις χαμηλές τιμές ροπών το ροπόκλειδο έρχεται να καλύψει ασφάλεια και ακρίβεια. Ασφάλεια για να μη κλωτσάμε/κόβουμε βίδες και ακρίβεια ώστε να μη χάνουμε βίδες από λανθασμένα μειωμένη σύσφιξη βίδας. Αν δεν είχες κανένα πρόβλημα είσαι ΟΚ.

Εγώ -και μιλάω μόνο για εμένα- έχοντας αυτές τις αρχές στο μυαλό μου, αγοράζοντας ροπόκλειδο ψάχνω και το θέμα της ποιότητας (να είναι τουλάχιστον άνω του μέσου όρου) και το θέμα της υποστήριξης (αν αυτή είναι δωρεάν ακόμη καλύτερα). Είναι εργαλεία που τα αγοράζεις μια φορά και δε θέλω να το ρισκάρω, έστω και αν αυτό το ρίσκο είναι μικρό.

daz
05/05/2021, 10:51
Όταν αγοράζεις ένα όργανο ακριβείας, θέλεις να έχει ακρίβεια και θέλεις να ξέρεις ότι έχει ακρίβεια και όχι να το ψυχανεμιζεσαι ή να το μαντεύεις.

Όταν δεν υπάρχει πιστοποίηση δεν ξέρεις αν το όργανο έχει την ακρίβεια που θες. Ειτε την έχει, είτε όχι.
Και συνήθως δεν την έχει.
Το μπακαλοτευτερο που έχουν μέσα τα φθηνα δυναμοκόκλειδα, έχει την ίδια αξία με ένα αυτοκόλλητο της στρουμφιτας.

Να μου δείξετε ένα φθηνό δυναμοκλειδο με χαραγμένο σειριακό αριθμό και τον ίδιο αριθμό επάνω σε χαρτί με 3 μετρήσεις για τα δύο άκρα και τη μέση της κλίμακας του.
Δλδ για ένα δυναμοκλειδο 10-100 θέλω 3 μετρήσεις στα 10νμ, 3 μετρήσεις στα 50 και άλλες 3 στα 100.
Με σειριακό αριθμό , μοναδικό για το κάθε δυναμοκλειδο, έτσι;

Μετά θα συζητήσουμε αν έχει τη μισή ή παραπάνω ποιότητα από ένα ακριβότερο τεσταρωντας τα ελατήριά τους και όχι κοιτώντας τα εξωτερικά.

daz
05/05/2021, 10:58
Στα δυναμοκλειδο η ροπή εξαρτάται μέχρι και απ' το σημείο που θα βάλεις το χέρι σου.
Φανταστείτε τι γίνεται απ' την ποιότητα του σωλήνα και τις μη εμφανείς στρεβλώσεις που μπορεί να έχει. Απ' την φθορά των εξαρτημάτων εσωτερικά αν δεν έχουν δεχθεί επιφανειακή σκλήρυνση ή τέλος πάντων την κατάλληλη επεξεργασία. Απ' την ακρίβεια του ρυθμιστικού και από 10αδες άλλες παραμέτρους.

Πώς ακριβώς ελέγχετε την ποιότητα σε δύο δυναμοκλειδα και βγάζετε αυτά τα συμπεράσματα για την ποιότητα;

SeniorCanardo
05/05/2021, 14:03
@ daz

Δίκιο έχεις σε όλα και δεν διαφωνώ πουθενά, άλλωστε το είχαμε συζητήσει και παλιότερα.

Το σχόλιο για την ποιότητα βασίστηκε αποκλειστικά στην γενικότερη αίσθηση χειρισμού και το τελικό φινίρισμα του εργαλείου.
Προφανώς κανένα από αυτά δεν αποτελεί αντικειμενικό ή επιστημονικό κριτήριο, άρα και η αξία του είναι περιορισμένη.

Από εκεί και πέρα, έδωσα ότι πληροφορία είχα εγώ σαν χρήστης για το συγκεκριμένο αφού ο @lazarefa έχει αποκλείσει ήδη κάτι ακριβότερο όπως τα norbar.

Είναι σαν τους άλλους που γράφουν για τις μοτο: "η κατασκευή φαίνεται στιβαρή και τα πλαστικά ποιοτικά...".:bawl:

:beer:

daz
05/05/2021, 14:37
Για τα όργανα ακριβείας δεν ισχύει ότι ισχύει για τα υπόλοιπα εργαλεία.
Παίρνω μια επίπεδη ράβδο για να ελέγξω αν ο κινητήρας μου χρειάζεται μηχανουργείο. Βάζω το φιλερακι κάτω απ' τη ράβδο και το διάκενο είναι Χ+ψ όπου Χ το μέγιστο επιτρεπόμενο από τον κατασκευαστή.
Το ψ οφείλεται στην κεφαλή ή σε σφάλμα της ράβδου;
Για αυτό είπα ότι δε φτάνει μόνο να είναι κάτι "επίπεδο" αλλά να το ξέρεις κιόλας.

Και χωρίς πιστοποίηση, δε το ξέρεις.
Και όσα δεν έχουν πιστοποίηση, δεν έχουν για κάποιο λόγο.

Το δυναμοκλειδο που χτυπάει παντού με απόκλιση 1% εκτός από ένα σημείο που έχει 6% δεν είναι όργανο ακριβείας.
Το δυναμοκλειδο που μπορεί να χτυπάει παντού με απόκλιση 1% αλλά δεν το ξέρεις, δε μπορείς να το εμπιστευτείς.
Αν δε σε νοιάζει αν η απόκλιση είναι 2, 4 ή 8%, τότε δε χρειάζεσαι δυναμοκλειδο.

Η βίδα στο -8% μπορεί να ξεβιδωθει και η βίδα στο +8% μπορεί να χαλάσει το σπείρωμα στο αλουμίνιο.

Τώρα για το που είναι σούπερ απαραίτητη η ακρίβεια και που όχι, είναι άλλο θέμα.
Σε βάσεις κινητήρα επάνω σε συνεμπλοκ είναι απαραίτητο το δυναμοκλειδο; Θα κόψεις το συνεμπλοκ ή θα φύγει η βίδα και ο κινητήρας θα κόψει και τις υπόλοιπες βάσεις;
Για βίδες σε αλουμίνιο; Για καπάκια με φλατζα;
Προτιμώ να έχω τις σωστές ροπές για όλα αυτά και ας σφίξω τα μπουλόνια στα 150 αντί για τα 110, δε πειράζει.

Tallyban
06/05/2021, 08:28
Με το συμπάθειο ρε παιδιά,αλλά όλη τη μέρα καπάκια σε Cizeta δένετε;

stefanos
06/05/2021, 13:39

Εγώ όχι και να πώ την αλήθεια χρησιμοποιώ ελάχιστα, σπανιότατα, δυναμόκλειδο και ΜΟΝΟ αν σφίξω κεφαλή.
Γι αυτό το λόγο και μόνο τα αγόρασα, όταν άρχισα να λύνω κινητήρες στα μηχανάκια και τα αυτοκίνητά μου.
Και ουσιαστικά το βιβλίο του κατασκευαστή στο suzuki που άνοιξα πρόσφατα ήθελε ροπή από 75 ως 85 αν θυμάμαι καλά.
Αλλά σε αυτά τα πράγματα δεν παίζει ρόλο μόνο ή τόσο η ακρίβεια όσο η ομοιομορφία και η επαναληψιμότητα.

Στην τελική όταν κάθομαι και αλλάζω στραβωμένη βαλβίδα στο αυτοκίνητο με κόστος ανταλλακτικών και μηχανουργείου 200€
ενώ θα το πλήρωνα τριπλάσιο στο συνεργείο, είναι ντροπή να τσιγκουνευτώ ένα καλό εργαλείο που ουσιαστικά
α) με την πρώτη χρήση τα έβγαλε τα λεφτά του.
β) αν δεν κάνει καλά τη δουλειά του το κόστος μπορεί να είναι τεράστιο.

daz
06/05/2021, 15:42

Δε χρειάζεται να το κάνουμε όλη μέρα. Μία φορά το να το κάνουμε αρκεί. Όχι μια το μήνα ή το εξάμηνο, μία σκέτο.
Και γι' αυτή τη μια χρειάζεται το ίδιο δυναμόκλειδο που θα χρειαζόταν και αν το κάναμε όλη μέρα κάθε μέρα.

Τα όργανα ακριβείας δεν είναι καρυδάκια, να τα πάρω φθηνά επειδή δε τα χρησιμοποιώ συχνά. Όποιος έχει αντίθετη άποψη, ας πάρει ότι θεωρεί σωστότερο.

lazarefa
06/05/2021, 21:51
Δεν θα διαφωνήσω μαζί σου, αλλά θα προσθέσω και μια άλλη παράμετρο, δεδομένου ότι εγώ έγινα η αφορμή για την αναζωπύρωση αυτής της συζήτησης που κατέληξε περί ακριβών ή φτηνών (με ή χωρίς εισαγωγικά) εργαλείων/δυναμόκλειδων. Μιλάω για την παράμετρο της κρισιμότητας της εκάστοτε εφαρμογής. Για παράδειγμα, εγώ ανέφερα (ενδεικτικά) ότι ψάχνω για ένα (δεύτερο ουσιαστικά) δυναμόκλειδο με εύρος γύρω στο 20-100ΝΜ προκειμένου να μη σφίγγω στα τυφλά (όπως, κακώς αλλά συνέβη, έχω κάνει στο παρελθόν) τη βίδα πίσω άξονα σε ένα 50άρι παπί που έχω.
Καλώς ή κακώς αυτός είναι ο βασικός λόγος που θέλω το συγκεκριμένο δυναμόκλειδο.
Όποιος πιστεύει ότι είναι το ίδιο να σφίγγει κάποιος την εν λόγω βίδα με ένα μέτριο προς αξιοπρεπές δυναμόκλειδο με το να τη σφίγγει στο χέρι εντελώς, απλά και μόνο επειδή το δυναμόκλειδο σαυτή την περίπτωση δεν θα καλιμπράρεται πχ κάθε χρόνο σε κατάλληλα διαπιστευμένο εργαστήριο (πχ σε προηγούμενη απασχόλησή μου κάναμε αυτή τη δουλειά στην algosystems), ή επειδή η ακρίβειά του είναι +/-4% κι όχι 3%, πάω πάσο. Μιλάω πάντα για τη χρήση ενός τέτοιου δυναμόκλειδου για μια τόσο ευτελή εφαρμογή όπως στη βίδα του πίσω άξονα ενός παπιού (με τελική σκάρτα 60χαω), και στο οποίο όσες φορές έχω αλλάξει λάστιχο, ποτέ δεν έγινε σφίξιμο της εν λόγω βίδας με δυναμόκλειδο οιασδήποτε ακρίβειας από το "μάστορα".
Προφανώς αν ήθελα το δυναμόκλειδο για να σφίγγω καπάκια μηχανών όπου η κρισιμότητα της εφαρμογής είναι απείρως σοβαρότερη από τη δική μου, εννοείται ότι θα αγόραζα το καλύτερο δυνατό που θα μπορούσα, ακόμα κι αν ήταν για 1 φορά όπως πολύ λογικά είπες κι εσύ Απόστολε.

daz
06/05/2021, 23:32
Καταρχάς ποιος σου είπε οτι θα έχει +-4%? Τόσο έχουν και κάποια πανάκριβα εργαλεία.

Εγώ σου λέω οτι θα έχει σε όλη την κλίμακα +-2%. Αλλά κάπου θα έχει -8% ή -12%. Σε μια περιοχή μόνο.

Ή, θα έχει παντού +-2% αλλά σε ελάχιστη χρήση αυτό θα γίνει +-9%.

Ή θα έχει παντού +-6%.

Ή θα έχει παντού +-1%.

Ή θα χτυπάει κάθε φορά με διαφορετική απόκλιση.

Το ότι η εργασία που θέλεις να κάνεις δεν απαιτεί ακρίβεια δε σημαίνει οτι πρέπει να πληρώσεις ένα όργανο που δεν το εμπιστεύεσαι. Τι θα κάνεις δλδ? Θα το βάλεις σε μεγαλύτερη ροπή για να καλύψεις το πιθανό σφάλμα προς τα κάτω, ώστε να μη ξεβιδωθεί η βίδα? Και αν το σφάλμα είναι προς τα πάνω και εσύ το έχεις ρυθμίσει σε μεγαλύτερη ροπή? Ποια η διαφορά από το να βίδωνες με το χέρι?

Και ποιος είπε οτι αν δέσω ένα καπάκι με ένα δυναμόκλειδο που χτυπάει με -6% θα έχω πρόβλημα? Δε θα έχω κανένα πρόβλημα αν κάθε φορά χτυπάει με σταθερή απόκλιση.

Και με 10 χλμ να πηγαίνω, αν λασκάρει η βίδα των λαδιών θα χτυπήσω. Αν η βίδα του άξονα θέλει 98nm, προτιμώ να σφίξω στα 120 με το χέρι, παρά στα 90 με δυναμόκλειδο που θα το έχω ρυθμίσει στα 98. Στα 120 δε θα πάθει απολύτως τίποτα με τέτοιο σπείρωμα και είναι σχεδόν το μέγιστο που μπορώ να την σφίξω βάζοντας σχεδόν όλη μου τη δύναμη στο κλειδί που αντιστοιχεί στο μέγεθος της βίδας. Στα 90 όμως μπορεί να ξεβιδωθεί.

Στο φίλο που ρώτησε για τα γερμ/να καστάνιας, προσπάθησα να τον κάνω να δει με διαφορετικό μάτι κάποιες φθηνότερες επιλογές. Σε αυτό το θρεντ ελάχιστα έχω ασχοληθεί με την τιμή και κατά κύριο λόγο συζητάμε για την ακρίβεια. Γιατί υποτίθεται οτι μιλάμε για όργανα ακριβείας. Αν είναι και φθηνά, τόσο το καλύτερο. Αλλά δε μπορούμε να κάνουμε εκπτώσεις στην ακρίβεια όταν υποτίθεται ότι αυτό πληρώνουμε.

Εγώ σου λέω πως ότι και να πάρεις θα χτυπάει με πολύ μικρό σφάλμα. Αν δε χρειάζεσαι άλλες εγγυήσεις, επειδή το παξιμάδι του πίσω άξονα είναι ευτελή εφαρμογή, πάρε ένα φθηνό δυναμόκλειδο χωρίς πιστοποίηση.

Εγώ πάντως δε θα το χρησιμοποιούσα πάνω από 2 φορές, ακόμα και αν το πήγαινα και το μετρούσα και έδειχνε οτι λειτουργεί με ακρίβεια.

Tallyban
07/05/2021, 08:54
Δηλαδή θα αγοράσω ένα δυναμοκλειδο ακριβείας +-1% (πιστοποιημένο) για να δέσω καπάκι στη μπουλντόζα μέσα στο εργοτάξιο με σαράντα βαθμούς;
Η να αγοράσω μικρόμετρο σε μικρά για να μετράω καλύτερα τα εκατοστά;

MISKIN
07/05/2021, 08:57
Αυτό που λέει ο Αποστόλης νομίζω ότι είναι απλό και δε χρειάζεται πολύ κουβέντα. Αν χρειάζεσαι όργανο ακριβείας, παίρνεις ένα τέτοιο. Όλα τα άλλα που λέμε, είναι για ψιλή κουβεντούλα.

Tallyban
07/05/2021, 09:34
Όπως ο φίλος προτείνει να αγοράσει κάποιος κάτι που το χρειάζεται,έτσι και εγώ προτείνω να μην αγοράσει κάποιος κάτι που δε το χρειάζεται,και στη συγκεκριμένη περίπτωση οι περισσότεροι δε το χρειάζονται.
Για τη συντριπτική πλειοψηφία των εφαρμογών ένα φθηνό δυναμοκλειδο είναι υπεραρκετό,για τους ερασιτέχνες δε,αν και όταν θα τους χρειαστεί, ας δανείσθουν από κάνα φίλο τους.
Δεν έχει νόημα να επενδύεις σε εργαλεία ακριβείας που χρησιμοποιείς σπάνια ή δεν ξέρεις να τα χρησιμοποιήσεις.

MISKIN
07/05/2021, 09:42
Συμφωνώ ότι ο φίλος δε χρειάζεται δυναμόκλειδο για να σφίγγει τον άξονα στο παπί.
Διαφωνώ όμως ότι όταν το χρειαστείς έστω και μια φορά για σοβαρή δουλειά θα πας να πάρεις κάτι που στην ουσία δεν κάνει για αυτή τη δουλειά. Η δουλειά που κάνεις με ένα δυναμόκλειδο ΔΕΝ μπορεί να είναι ερασιτεχνική, ασχέτως αν εσύ είσαι ερασιτέχνης. Μη τα μπερδεύουμε.

Σημείωση : ΔΕΝ ΔΑΝΕΙΖΟΥΜΕ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΠΟΣΟ ΜΑΛΛΟΝ ΔΥΝΑΜΟΚΛΕΙΔΟ!

MISKIN
07/05/2021, 09:55
Επίσης πως γίνεται να μη ξέρεις να χρησιμοποιείς δυναμόκλειδο και να θες να πάρεις ένα τέτοιο, έστω και φθηνό; Για τέτοιες περιπτώσεις μιλάμε εδώ μέσα; Όχι βέβαια. Ποιος από εμάς που έχουν τέτοια εργαλεία, το έχουν δουλέψει μόνο μια φορά, ή δεν ξέρουν να το δουλεύουν. Οι υπόλοιποι ποιος ο λόγος να πάρουν ένα τέτοιο εξειδικευμένο εργαλείο;
Για αυτό λέω ότι κάνουμε ψιλή κουβεντούλα χωρίς νόημα.

Volpad
07/05/2021, 10:09
Δηλαδή θα αγοράσω ένα δυναμοκλειδο ακριβείας +-1% (πιστοποιημένο) για να δέσω καπάκι στη μπουλντόζα μέσα στο εργοτάξιο με σαράντα βαθμούς;
Η να αγοράσω μικρόμετρο σε μικρά για να μετράω καλύτερα τα εκατοστά;

Όταν χρειάζεται να μετρήσεις κάτι με ακρίβεια μικρών, τότε θα πρέπει να πάρεις ένα πιστοποιημένο μικρόμετρο που να σου δίνει τη δυνατότητα.
Άν πάρεις ένα κινέζικο μικρόμετρο χωρίς πιστοποιήσεις, τότε είναι το ίδιο με το να μετράς με χάρακα και να υποθέτεις τα μικρά...
Πόσο μάλλον στο δυναμόμετρο, του οποίου η απόκλιση μπορεί να αλλάζει με τη χρήση...

Όταν χρειάζεσαι εργαλείο ακριβείας, παίρνεις εργαλείο ακριβείας. Όχι εργαλείο περίπου ακριβείας.

Nikos77
07/05/2021, 10:28
Δυναμοκλειδο παίρνεις όταν θες σφίξιμο ακριβείας και αυτό γίνεται με πιστοποιημένα συνήθως ακριβά.
Αν πάρεις δυναμοκλειδο φτηνό με μεγάλες αποκλίσεις δεν έχει νόημα η αγορά του. Κάντο με το χέρι το βιδωμα

toyar
07/05/2021, 10:39
με δεδομενο τις ταπες καρτερ που κλωτσανε διαχρονικα απο σφιξιμο τι ειναι τελικα προτιμοτερο;
το χερι η ενα φθηνο δυναμοκλειδο;
μιλωντας για ανθρωπο που αλλαζει μονο μπουζι λαδια φιλτρο τακακια

Nikos77
07/05/2021, 10:40
Αν θέλεις να μη κλωτσανε ένα πιστοποιημένο που συνήθως είναι ακριβο

daz
07/05/2021, 10:42
To καλό στην υπόθεση είναι οτι δε χρειάζεται να συμφωνήσουμε σε κάτι. :lol:

Ο καθένας κάνει ότι θέλει.

Nikos77
07/05/2021, 10:47
Εμείς λεμε ποια είναι η σωστή κίνηση.
Αν θέλει κάποιος να σφίγγει στο περίπου ας το κάνει με το χέρι ή με ροποκλειδα μη πιστοποιημένα που σφίγγουν στο περίπου. Έτσι όμως δεν υπάρχει λόγος αγοράς ροποκλειδου.
Αν θες ακρίβεια παίρνεις το σωστο

MISKIN
07/05/2021, 10:50
με δεδομενο τις ταπες καρτερ που κλωτσανε διαχρονικα απο σφιξιμο τι ειναι τελικα προτιμοτερο;
το χερι η ενα φθηνο δυναμοκλειδο;
μιλωντας για ανθρωπο που αλλαζει μονο μπουζι λαδια φιλτρο τακακια

Ποτέ δεν έχω βάλει δυναμόκλειδο σε τάπα. Νομίζω ότι δε χρειάζεται. Μια καινούργια χαλκοροδέλα είναι πιο σημαντικό

toyar
07/05/2021, 10:53
εγω απο τοτε που εβαλα δυναμοκλειδο ησυχασα
εβαλα καλο ομως
το λεω με την εννοια οτι ειναι το πιο συχνα χρησιμοποιουμενο σπειρωμα και με σημασια στη σωστη ροπη
ειδικα σε μοτο που ειναι αλουμινιο γιατι σε αμαξια με λαμαρινενια καρτερ δεν ειναι τοσο ευαισθητο

antonis_fr4-4
07/05/2021, 18:58
Είχα το ίδιο θέμα με τον φίλο που ανέστησε το θέμα και τελικά κατέληξα σε ένα νορμπαρ 10-50 και για τις μεγάλες ροπές που και λίγο να φύγει παραπάνω δεν πειράζει,πήρα ένα αναλογικό που έχει ένα πράγμα σαν σουβλί δείκτη το οποίο ήταν και πολύ οικονομικό

Tallyban
08/05/2021, 08:55
Τα'πε όλα ο φίλος παραπάνω ότι δεν έχει βάλει ποτέ δυναμομετρο σε τάπα λαδιού.

yannispik
27/05/2021, 15:43
Γεια σε όλους και από εμένα, χαίρομαι πολύ να διαβάζω τις απόψεις/απαντήσεις των περισσοτέρων σχετικά με τα ροπόκλειδα, που όπως βλέπω και ισχύει για πολλούς, είναι πολύ σωστές και ξεκάθαρες! [B]Τα ροπόκλειδα είναι εργαλεία ακρίβειας μέτρησης της ροπής στις βίδες (ροπή στρέψης)!
Νομίζω αυτό από μόνο του ξεκαθαρίζει το ζητούμενο της χρήσης αυτών των εργαλείων.

yannispik
27/05/2021, 15:44
Εδώ και οι 10 κανόνες για τη σωστή χρήση ενός “click type” ροπόκλειδου!
https://www.pikounistools.gr/10-kanones-sosths-leitourgias-dunamokleidou/

yannispik
27/05/2021, 15:45
Σε αυτό τον σύνδεσμο υπάρχει ένας μετατροπέας μονάδων μέτρησης ροπής:
https://www.norbar.com/Home/Torque-Unit-Converter

yannispik
27/05/2021, 15:45
Εδώ δείτε και ένα πινακάκι με όλες τις ροπές ανάλογα με το είδος της βίδας.
Προσοχή!! Στον πίνακα δείχνει την μέγιστη αποδεκτή ροπή και σε καμία περίπτωση την ροπή που πρέπει να εφαρμόσουμε, ακολουθούμε πάντα (εφ όσον είναι διαθέσιμες) τις οδηγίες του κατασκευαστή!
Σύνδεσμος: https://www.norbar.com/Home/Torque-Tension-Calculator
Πίνακας : https://adobeindd.com/view/publications/97e595a9-428b-4a34-aa4c-b19949030b74/8e64/publication-web-resources/image/121.svgz

yannispik
27/05/2021, 15:46
Σε αυτό τον σύνδεσμο μπορείτε να υπολογίσετε με ακρίβεια την αλλαγή ροπής αν αλλάξει το μήκος σε ένα ροπόκλειδο:
https://www.norbar.com/Home/Torque-Wrench-Extension-Calculator

yannispik
27/05/2021, 15:47
.... Για όσους έρχονται στη Norbar από το forum ας μου λένε ότι είναι από εδώ να φτιάχνουμε την τιμή όσο είναι δυνατόν! 
Αν θέλει κάποιος να ελέγξει την ακρίβεια στο ροπόκλειδο του (ότι μάρκα και αν διαθέτει) να περάσει να το μετρήσουμε, χωρίς καμία χρέωση, μόνη προϋπόθεση να είμαι εγώ εκεί. Αν κάποιος θέλει να ρωτήσει κάτι μπορεί να μου στείλει προσωπικό μήνυμα στο info@pikounistools.gr

yannispik
27/05/2021, 16:01
Οι άκρες στο εύρος ροπής σε ένα πιστοποιημένο δυναμόκλειδο δεν είναι όριο, ένα σωστά πιστοποιημένο δυναμόκλειδο μπορεί και δουλεύει με απόλυτη ακρίβεια στις δύο οριακές τιμές ένδειξης του πίνακα ρύθμισης χωρίς να έχει απώλειες! Δηλαδή εάν ο πίνακας ρύθμισης αναφέρει 10-50N.m το δυναμόκλεδιο μετράει με ακρίβεια στα 10N.m & στα 50N.m!

Tallyban
28/05/2021, 07:40
Ευχαριστούμε για τις χρήσιμες πληροφορίες.
Για τη τιμολόγηση όμως νομίζω ότι πρέπει να ισχύει μια τιμή για όλους τους πελάτες,όχι διακρίσεις, ειδικά από τη στιγμή που είναι εξειδικευμένο είδος που δε χάνει την αξία του.(δεν είναι μπουφάν μοτοσυκλέτας που αλλάζει η μοδα)

MISKIN
28/05/2021, 07:53
Ευχαριστούμε για τις χρήσιμες πληροφορίες.
Για τη τιμολόγηση όμως νομίζω ότι πρέπει να ισχύει μια τιμή για όλους τους πελάτες,όχι διακρίσεις, ειδικά από τη στιγμή που είναι εξειδικευμένο είδος που δε χάνει την αξία του.(δεν είναι μπουφάν μοτοσυκλέτας που αλλάζει η μοδα)

Φίλε στα άλλα φόρουμ που είσαι γραμμένος, δεν υπάρχουν επαγγελματίες που κάνουν ειδικές τιμές για τα μέλη;

doctor_john
28/05/2021, 08:12
:lol:

Kαι πως θα κάνει "απόσβεση" ο ιδιώτης σε σχέση με τον επαγγελματία;
Δεν το βλέπεις πως οι ίδιες οι εταιρείες προμοτάρουν 2α-3α label για να έχουν πρόσβαση στο κοινό των ιδιωτών;

Ο επαγγελματίας έχει και την μεταφορά του φπα να μαλακώσει την τιμή, ο ιδιώτης;

Τέλος πάντων ο φίλος Γιάννης επικοινωνεί ότι υπάρχει εξειδικευμένο κατάστημα που προσέχει και κάνει ότι μπορεί
για τους πελάτες του είτε είναι επαγγελματίες, είτε ιδιώτες.
Δεν είπε πως τον επαγγελματία που εμπιστεύεται το κατάστημα τον αφήνει έτσι ;)

JNP
28/05/2021, 11:47
Στον κ. Πικουνη μια φορά πήγα σαν ιδιώτης και αγόρασα ένα ροποκλειδο Norbar 8-50 Nm. Ούτε με ήξερε ούτε με έστειλαν, η εξυπηρέτηση ήταν άψογη!
Έτσι ευχαρίστως ξαναπηγαινεις...

SeniorCanardo
28/05/2021, 12:07
Παρομοίως.

Ο άνθρωπος είναι Άψογος!

Από Θεσσαλονίκη παρήγγειλα, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία.
Και συνεννόηση έβγαλα και την λογική έκπτωση που μπορούσε να κάνει ο άνθρωπος έκανε και στην ώρα του το παρέλαβα το εργαλείο.

Και για όσους με ξέρουν, γνωρίζουν πως σε κανένα "π@υστη" δεν κάνω διαφήμιση και μάλιστα δημόσια αλλά αν κάποιος πραγματικά αξίζει έναν καλό λόγο το λέμε.:lol:

Μόλις μαζέψω κάνα φραγκάκι, πάλι από αυτόν θα πάρω και ένα για τις "μικρές" που χρειάζομαι.

SAVVAS62
28/05/2021, 13:00
Ομοίως ευχαριστημένος τόσο από την αγορά όσο και τη χρήση του δυναμόκλειδου NORDBAR !
Εύγε, συνεχίστε έτσι ! :beer:

STF
28/05/2021, 18:23
Επίσης ευχαριστημένος από τον Γιάννη Πικούνη. Το να έχεις "επαγγελματική" αντιμετώπιση μπορεί να θεωρείται αυτονόητο αλλά σίγουρα κανένας ερασιτέχνης δε κάνει τους τζίρους που κάνει ένας συνεργαζόμενος επαγγελματίας. Έτσι, ως ερασιτέχνης δηλώνω υπέρ του δέοντος ευχαριστημένος καθώς ο Γιάννης έχει αφιερώσει -ουκ ολίγες φορές- αρκετό από το χρόνο του για να μου εξηγήσει πράγματα (χωρίς απαραίτητα να ψωνίσω άμεσα). Έχοντας αγοράσει δυο ροπόκλειδα και μια μέγγενη δεν έχω πρόβλημα να δηλώσω πως σε αυτές τις κατηγορίες είμαι αφοσιωμένος πελάτης του.

bulmont
28/05/2021, 19:11
Θα πώ κι' εγώ την καλή μου κουβέντα για τον εν' λόγω επιχειρηματία, αγόρασα ένα NORBAR TTI 8-50
πρίν από τριάμιση χρόνια όταν χρειάστηκε να κάνω μιά επισκευή στην κεφαλή του exc520.
Αγορά με αντικαταβολή κατόπιν τηλ επικοινωνίας, όλα κομπλέ.....

daz
28/05/2021, 20:13
Για κάποιους, η καλύτερη διαφήμιση είναι οι πελάτες τους..

Αλλά ας επιστρέψουμε στο θέμα μας.

:)

silkman
29/05/2021, 12:24
Ας γράψει κάποιος για τα Norbar ποια σειρά παιρνεις γιατί κοιτούσα στο site και δεν έβγαλα άκρη έτσι που είναι φτιαγμένο... Για τα υπόλοιπα μέλη γιατί εγώ ξαναέσταξα για Χαζετ...:ufo:

daz
29/05/2021, 12:31
Ας γράψει κάποιος για τα Norbar ποια σειρά παιρνεις γιατί κοιτούσα στο site και δεν έβγαλα άκρη έτσι που είναι φτιαγμένο... Για τα υπόλοιπα μέλη γιατί εγώ ξαναέσταξα για Χαζετ...:ufo:

Αυτό το κακό έχει όταν γράφουμε στο ίδιο θέμα. Βαριέται καποιος να διαβάσει 40 σελίδες. Αν ενδιαφέρεται όμως θα βρει αρκετές πληροφορίες και αναφορές στα διάφορα μοντέλα.

Edit.

Φυσικά όποιος ενδιαφέρεται, μπορεί να ανοίξει ένα θέμα και να ρωτήσει ο ίδιος.

STF
29/05/2021, 16:34

Ως ερασιτέχνης δε θα μπορούσα παρά να πάρω τη σειρά PRO

silkman
11/06/2021, 14:00
Εσταξα χρήμα και ήρθε και το τρίτο δυναμόκλειδο Hazet, 152e απο autodoc με δωρεαν μεταφορικά...

Πλέον είμαι πλήρης γιατί έσφιγγα μπουλόνια οριακά στα 120Νμ με το μεσαίο δυναμόκλειδο :nono:
1/4, 2,5-25Νμ
1/2, 20-120Νμ
1/2, 60-320Νμ (η τελευταία αγορά)
428712
428713

MISKIN
11/06/2021, 14:51
Το 2.5-25 πόσο αν επιτρέπεται και από που;

o_gavros
11/06/2021, 15:03
Σοβαρό οπλοστάσιο!
Καλοδουλευτα!

silkman
11/06/2021, 16:54
Σοβαρό οπλοστάσιο!
Καλοδουλευτα!

Ευχαριστώ!

Το 2.5-25 πόσο αν επιτρέπεται και από που;
Όσο κ αν φαίνεται περίεργο, είναι αυτό που χρησιμοποιώ περισσότερο... Το δουλέυω πολύ 3.5Νμ για σφιγκτηράκια κολλάρων και βίδες τορξ εσωτερικές αυτοκινήτου (ταπετσαρίας) και το πάω μέχρι 24Νμ γιατί είναι μαζεμένο και χωράει παντού...

Τα πρώτα δύο τα είχα πάρει απο autodoc / antallaktikaonline που είχε καλή προσφορά, το μικρό γυρω στα 120-130, μετά αυτοί ανέβασαν πολύ τις τιμές... To autodoc εχει καλύτερες τιμές και -5% αν μπαινεις απο το αππ στο κινητο..

Για τιμές εδώ, στον σκρουτζ της Γερμανιας, ψάχνεις με κωδικό 5108-3CT :
www.idealo.de

Εχεις πμ

STF
31/07/2021, 21:24
Συμπαθητική προσφορά από τον Λούη!

https://m.louis.eu/artikel/hazet-1-4-2ct-torque-wrench-1-9-nm/50001341?list=fce3d4abd3670cf8302488736e99426a&filter_article_number=50001341

daz
01/08/2021, 01:07
Αρκετά ιδιαίτερο! Κάτω από 7nm δύσκολα βρίσκω χρήση!

Εσύ βέβαια μπορεί να το χρειάζεσαι περισσότερο από μένα!

JNP
01/08/2021, 09:23
Για μικρές βίδες σε carbon και αλουμίνιο!

MISKIN
01/08/2021, 09:44
Πολύ καλή τιμή, το σκέφτομαι για το ποδήλατο.... :smokin: