Σύνδεση

View Full Version : Αγορά Δυναμόκλειδου.

Σελίδες : 1 2 3 4 5 6 7 [8]

daz
27/03/2024, 22:58
Δε χρειάζεσαι δυναμόκλειδο για όλες. Πάρε γι' αυτές που απαιτείται.

silkman
28/03/2024, 00:01
Τι ροπές?

1-5 Nm

lospsi
28/03/2024, 06:35
Επειδή κι εγώ κάπως έτσι ξεκίνησα, έχω καταλήξει να έχω 3 (ένα 10-60, ένα 20-110, και ένα έως 250 αν θυμάμαι καλά).

Νομιζω ότι δυναμόκλειδα κάτω από 10Nm είναι άχρηστα για μοτοσυκλέτα, δεν μου έχει τύχει ποτέ να χρειαστούν τέτοιες ροπές (δεν έχω δουλέψει ποτέ μοτέρ), άσε που ουσιαστικά μιλάμε για handtight σφίξιμο που οκ, με κοινή λογική και λίγο αίσθηση το κάνεις και μόνος σου μιας και θα είναι σε μη κρίσιμα σημεία. Το πολυ μεγάλο χρειάστηκε να το πάρω όταν είχα το 1290 με το μονόμπρατσο που είχε ροπή σύσφιξης για το πίσω παξιμάδι της ρόδας 240Nm.

sanctusan
28/03/2024, 07:06
Σίγουρα δεν χρειάζονται όλες αλλά δεν έχω ιδέα μέσα σε ένα ταλαιπωριμένο μοτέρ και χώρις εμπειρία ποιες να αφήσω απέξω.

Μάλλον δεν θα πάω σε εταιρίες από το πάνω ράφι. αλλά σε κάτι πιο οικονομικό και θα αρκεστώ στα 2 που θα με καλύπτουν για τώρα.

Θα ρίζω μια πιο καλή ματιά στο βιβλίο και θα επανέλθω.

stefanos
28/03/2024, 09:50
Σίγουρα δεν χρειάζονται όλες αλλά δεν έχω ιδέα μέσα σε ένα ταλαιπωριμένο μοτέρ και χώρις εμπειρία ποιες να αφήσω απέξω.

Μάλλον δεν θα πάω σε εταιρίες από το πάνω ράφι. αλλά σε κάτι πιο οικονομικό και θα αρκεστώ στα 2 που θα με καλύπτουν για τώρα.

Θα ρίζω μια πιο καλή ματιά στο βιβλίο και θα επανέλθω.

Για μοτέρ δεν νομίζω να χρειάζεσαι 2 νομίζω ένα 3/8 από καλή εταιρεία αρκεί.

daz
28/03/2024, 11:06
εγώ θα έπαιρνα μόνο ένα 10-60

SeniorCanardo
28/03/2024, 11:12

Από ότι καταλαβαίνω μιλάμε για "Ταούνι".

Μην τρελαίνεσαι, παξιμάδι καμπάνας, βολάν και γρανάζι στροφάλου είναι που θέλουν δυναμόμετρο και παίζουν από ~40Νm μέχρι ~90Nm.

Τα παξιμάδια/βίδα του κυλίνδρου είναι κάπου στα ~10Nm* και όλα τα υπόλοιπα στα 7-8Nm.
*1kg δύναμης αν η θέση του χεριού σου στον μοχλό ήταν 1m, 2kg δύναμης αν ήταν σε 0,5m κοκ.
Αυτό μπορείς να καταλάβεις ότι δεν είναι πολύ, έχεις μια αίσθηση πόσο είναι τα 2kg.

Αν δεις πως τα βιδώνουν τα πιτσιρίκια στην επαρχία, θα σου φύγει κάθε άγχος.:bawl:

Ανταλλακτικά επίσης μην τρελαίνεσαι, πριν κάνα 2μηνο έλυσα-έδεσα το δικό μου που ήταν "βιασμένο κατά συρροή" από τους προηγούμενους ιδιοκτήτες και μέσα ήταν σαν καινούργιο.
Η Ιαπωνική ποιότητα εκείνης της περιόδου και δη στα παπιά είναι αξεπέραστη, αλλά και κάτι που δεν θα ξαναδούμε ποτέ.:D

sanctusan
28/03/2024, 17:08
Αν δεις πως τα βιδώνουν τα πιτσιρίκια στην επαρχία, θα σου φύγει κάθε άγχος.:bawl:

Ανταλλακτικά επίσης μην τρελαίνεσαι, πριν κάνα 2μηνο έλυσα-έδεσα το δικό μου που ήταν "βιασμένο κατά συρροή" από τους προηγούμενους ιδιοκτήτες και μέσα ήταν σαν καινούργιο.
Η Ιαπωνική ποιότητα εκείνης της περιόδου και δη στα παπιά είναι αξεπέραστη, αλλά και κάτι που δεν θα ξαναδούμε ποτέ.:D

Το έχω κάνει και εγώ και έχω πάρει τε μπουζόνια στη μασχάλη μία φορά πιτσιρικάς.

Στο μοτέρ έχουν μπει διαφορά χέρια.
Έχει κολλήσει 3-4 φορές
Το είχε ντελίβερι ο σιδεροφάγος αδερφός μου 120κιλά
Έχει περάσει πολλά.
Για συναισθηματικούς λόγους θέλω να το βγάλω μπιμπελό και να με πηγαίνει μόνο καφετέρια της γειτονιάς για να το χαζεύω.

Volpad
28/03/2024, 18:28
Το έχω κάνει και εγώ και έχω πάρει τε μπουζόνια στη μασχάλη μία φορά πιτσιρικάς.

Στο μοτέρ έχουν μπει διαφορά χέρια.
Έχει κολλήσει 3-4 φορές
Το είχε ντελίβερι ο σιδεροφάγος αδερφός μου 120κιλά
Έχει περάσει πολλά.
Για συναισθηματικούς λόγους θέλω να το βγάλω μπιμπελό και να με πηγαίνει μόνο καφετέρια της γειτονιάς για να το χαζεύω.

Δεν μπορείς να το σπρώχνεις μέχρι τη καφετέρια? Πρέπει να δουλεύει? :p

o_gavros
28/03/2024, 18:58
Από εσάς που κατσαβιδιαζετε και έχετε και ροποκλειδα, έχει όντως ουσιαστικό νόημα η κτήση κλειδιού με εύρος χαμηλότερο των 8Nm;

Το διάβασα από κάποιον και συμφωνώ, ότι τέτοιες ροπες είναι εξαιρετικά μικρές για να δημιουργήσεις πρόβλημα

sanctusan
28/03/2024, 19:19
Από εσάς που κατσαβιδιαζετε και έχετε και ροποκλειδα, έχει όντως ουσιαστικό νόημα η κτήση κλειδιού με εύρος χαμηλότερο των 8Nm;

Το διάβασα από κάποιον και συμφωνώ, ότι τέτοιες ροπες είναι εξαιρετικά μικρές για να δημιουργήσεις πρόβλημα

Να δούμε τι θα μας πει και ένας που ξέρει καλύτερα.

Εγώ πάντως πιο πολύ φοβάμαι να κλωτσίσει παρά να μην σφήξει σωστά.

o_gavros
28/03/2024, 19:54
Το διαβάζω με ενδιαφέρον το θέμα γιανν' ,γιατί είναι τόσο μικρές οι τιμές που το μυαλό μου δεν μπορεί να καταλάβει την ανάγκη για χρήση ροποκλειδου.
Να κλωτσήσει από τόσο μικρή απαιτούμενη ροπή;
Πρέπει να είναι ήδη ήδη υποψήφιο κανόνι ρε συ, που ίσως αρκεί να την κοιτάξεις για να κλωτσήσει

sanctusan
28/03/2024, 20:15
Να κλωτσήσει από τόσο μικρή απαιτούμενη ροπή;

Αυτό λέω, η απαιτούμενη ροπή είναι τόσο χαμηλή που με λίγο παραπάνω σφύξιμο να την πάρεις στα χέρια.

Και σου μιλάω για όχημα που έχουν βάλει χέρι πολλοί άσχετοι (ένας από αυτούς και εγώ) και πολύ κακή μεταχείριση.

o_gavros
28/03/2024, 20:21
Ρε συ, σε τέτοια περίπτωση νομίζω ότι είναι ήδη καμμένο χαρτί η βίδα. Ότι δε θα τη σώσει το κλειδί που θα χτυπήσει στα πχ 6Νμ.
Μιλάμε πάντα ότι την αγγίζεις με σύνεση,όχι αρκουδιαρικα

sanctusan
28/03/2024, 20:27

Για πες...
Πως το σκέφτεσαι;

stefanos
28/03/2024, 21:12
Ρε συ, σε τέτοια περίπτωση νομίζω ότι είναι ήδη καμμένο χαρτί η βίδα. Ότι δε θα τη σώσει το κλειδί που θα χτυπήσει στα πχ 6Νμ.
Μιλάμε πάντα ότι την αγγίζεις με σύνεση,όχι αρκουδιαρικα

Μιλάμε για παξιμαδάκια, m6 και τέτοια μη φανταστείς.

Volpad
28/03/2024, 22:51

Εγώ μόνο 10-60 έχω...
Όλα τα άλλα με το χέρι, είτε είναι λιγότερο από 10, είτε είναι περισσότερο από 60 (δηλαδή τροχοί)

o_gavros
29/03/2024, 00:02
Μιλάμε για παξιμαδάκια, m6 και τέτοια μη φανταστείς.

Ναι ρε συ ξέρω. Αλλά για να φτάσεις να κλωτσήσεις παξιμαδακι με δεκαρακι γερμανικό ή καρυδάκι, Ε τότε ή που σαι μπιτι ανιωθος και κακώς βρέθηκε το χέρι σου εκεί, είτε που η βίδα είναι υποψήφια για αποχώρηση εδώ και καιρό κι απλά δεν το.ελεγε είτε και ποσοστιαιος συνδυασμός των παραπάνω.
Θέλω να πω,ότι σε τόσο.μικρες ροπές,δεν ξέρω αν θα σε σώσει το κλειδί

o_gavros
29/03/2024, 00:08
Εγώ μόνο 10-60 έχω...
Όλα τα άλλα με το χέρι, είτε είναι λιγότερο από 10, είτε είναι περισσότερο από 60 (δηλαδή τροχοί)

Πιάνομαι από την κουβέντα του Αντρέα για το χέρι για να δώσω ένα παράδειγμα του πόσο ρόλο παίζει.
Πριν από κάνα χρόνο είχα κάνει σέρβις σε ένα βεστρωμ φίλου.
Θυμάμαι ειχ ζέστη και είχαμε φάει αρκετή ώρα ταλαιπας οπότε το μαζέψαμε άρον άρον.
Μεταξύ άλλων είχα λύσει και ξαναδεσει τον άξονα της ρόδας πίσω.
Καθώς φυγαμε κάνα δύο χλμ από το χώρο μου,του λέω,ρε φίλε,παμε πάλι πίσω να το σφίξω με τη σωστή ροπή να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο.πεντε λεπτά θα φάμε.
Όντως γυρίσαμε και βγάζω το κλειδί να σφίξω.
Δεν κούνησε παρά μερικές μοίρες προτού χτυπήσει στη ροπή, ~100Νμ αν θυμάμαι καλά.
Η εμπειρία και το χέρι,είχε βάλει τόση όση δύναμη στο σφίξιμο με την καστάνια. Δε το λέω για να κομπασω,ελπίζω να γίνεται αντιληπτό.
Θέλω απλά να τονίσω πως γενκκα πρέπει να έχεις και μια αίσθηση των πραγμάτων.

Volpad
29/03/2024, 00:55
Πιάνομαι από την κουβέντα του Αντρέα για το χέρι για να δώσω ένα παράδειγμα του πόσο ρόλο παίζει.
Θυμάμαι ειχ ζέστη και είχαμε φάει αρκετή ώρα ταλαιπας οπότε το μαζέψαμε άρον άρον.
Καθώς φυγαμε κάνα δύο χλμ από το χώρο μου,του λέω,ρε φίλε,παμε πάλι πίσω να το σφίξω με τη σωστή ροπή να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο.πεντε λεπτά θα φάμε.
Δεν κούνησε παρά μερικές μοίρες προτού χτυπήσει στη ροπή, ~100Νμ αν θυμάμαι καλά.
Η εμπειρία και το χέρι,είχε βάλει τόση όση δύναμη στο σφίξιμο με την καστάνια. Δε το λέω για να κομπασω,ελπίζω να γίνεται αντιληπτό.

+1000

sanctusan
29/03/2024, 03:32

Όχι απλά συμφωνούμε....και γενικά με έχεις δει να δουλεύω, δεν είμαι καθόλου άμπαλος για ερασιτέχνης και αρκετά προσεκτικός. Νομίζω πως έχω την αίσθηση των υλικών.
Το θέμα μου είναι να πάει κάτι στραβά σε κάτι που δεν ξέρω π.χ. παξυμάζι καμπάνας, δεν θέλω να κάνω ζημιά ή φθορά για κανένα λόγο.
Αν κόψω μία βίδα στα πλαστικά καπάκια; Σχεδόν αδιάφορο
Αν κόψω όμως καταλάθος μία βίδα από τα κάρτερ; Ή ακόμα χειρότερα, αν αρπάξει το σπείρωμα; (ρωτάω με ύφος συνομοσιολόγου)

o_gavros
29/03/2024, 06:06
Ω ρε Γιανν', δε σε μέμφομαι,ούτε καν .
Όπως είπα,το διαβάζω κι εγώ με ενδιαφέρον.
Επίσης,όπως σου λεγα και με το ττρ, είναι πάντα ενδεχόμενο σε τόσο παλιό μηχανάκι,μερικές βίδες να κοπούν/κλωτσήσουν ανεξάρτητα από το πώς θα τους φερθούμε. Υπάρχει και η κόπωση των υλικών που σε συνδυασμό με τα χρόνια και το βίο τους, σε πάνε αχαστο ταμείο για εγγυημένη αγιαστουρα νονστοπ.
Εκεί πως να σε σώσει ακόμα και το ακριβότερο εργαλείο;

sanctusan
29/03/2024, 06:49
Επίσης,όπως σου λεγα και με το ττρ, είναι πάντα ενδεχόμενο σε τόσο παλιό μηχανάκι,μερικές βίδες να κοπούν/κλωτσήσουν ανεξάρτητα από το πώς θα τους φερθούμε. Υπάρχει και η κόπωση των υλικών που σε συνδυασμό με τα χρόνια και το βίο τους, σε πάνε αχαστο ταμείο για εγγυημένη αγιαστουρα νονστοπ.

Εσύ μιλάς για τη χείριστη των χειροτέρων.
Ε εκεί δεν θα σε σώσει.
Αλλά έτσι όπως το θέτεις και αν το δεις από την ακραία μεριά, τότες τα δυναμόκλειδα είναι αχρείαστα.

o_gavros
29/03/2024, 07:23
Εστιάζω στα μικρών ροπών,μέχρι 8Νμ.
Αυτά λέω εξαρχής πως αναρωτιέμαι για την χρησιμότητα ντωνε :p

Bowleno
29/03/2024, 13:45

Εσύ μιλάς για τη χείριστη των χειροτέρων.
Ε εκεί δεν θα σε σώσει.
Αλλά έτσι όπως το θέτεις και αν το δεις από την ακραία μεριά, τότες τα δυναμόκλειδα είναι αχρείαστα.

Αυτός είναι ο λόγος που σε εκτεταμένες επισκευές μοτέρ, αλλάζουν και οι βίδες που ενώνουν τα επι μέρους τμήματά του.
Όλα τα sevice manual to αναφέρουν αν δεν κάνω λάθος....

sanctusan
29/03/2024, 15:32
Γιαυτό είχα την ιδέα να διαβάσω όλο το βιβλίο πριν κάνω αγορά στο οτιδήποτε

silkman
29/03/2024, 23:50
Προσωπικα ο λογος που πηρα δυναμοκλειδο ειναι γιατι ακομη θεωρω τον εαυτο μου ασχετο. Δεν δουλευω σε μοτο αλλα στα αμαξια μου. Οι μισες βιδες στο χωρο μηχανης ειναι 10Νμ, οκ εχω μια σχετικη αισθηση αλλα νιωθω καλυτερα πχ να βιδωνω τις αλλενοβιδες που πιανουν στο αλουμινενιο ψευτοκαπακο του μοτερ με δυναμοκλειδο. Εδω βρηκα κανα δυο που ο μηχανικος ο χερας τις ειχε ματσακονιασει, δηλαδη τις ειχε παρασφιξει και κλώτσησαν. Επισης βρηκα βιδες που ειχαν σφιχτει λιγότερο απο τη ροπή που έπρεπε, πχ στην αναρτηση..

Εκει που επισης χρησιμοποιω δυναμοκλειδο ειναι για τα 3.5Νμ που θελουν τα σφιγκτηρακια σωληνων, και εκει εχω βρει λυμμένα με αποτελεσμα να χανει ο σωληνας... Αλλα και κάποιες φορες το σφιγχτηρακι εχει λυσει/δεσει τοσες φορες που εχει γινει σώβρακο, εκει κατευθειαν το πετάω και βάζω καινούργιο.. Σε αυτά με το χέρι ή θα τα σφίξω παραπανω ή λιγότερο, ποτέ οσο πρέπει. Συνηθως το σφίγγεις λιγότερο απο φόβο και χαλαρώνει μετα απο καιρο...

lazarefa
30/03/2024, 08:05
Μιλώντας για τον εαυτό μου, όταν πριν περίπου 1,5 χρόνο αγόρασα το πρώτο δυναμόκλειδο και είδα πόσο σφίξιμο σημαίνει στην πραγματικότητα τα 10 ή 12 ΝΜ πχ, συνειδητοποίησα ότι γενικά έσφιγγα με το χέρι με σαφώς λιγότερα ΝΜ από όσο μπορεί να νόμιζα ο ίδιος ότι σφίγγω.
Επίσης ομολογώ ότι ακόμα και με το δυναμόκλειδο, κάποιες φορές έχω τον φόβο μήπως παρασφίγγω κι έχουμε παρατράγουδα, απλά επειδή εφαρμόζοντας στην πράξη με δυναμόκλειδο τις αναγραφόμενες στα manuals ροπές σε διάφορες βίδες εξακολουθώ (σαν αίσθηση όσο σφίγγω) να θεωρώ τα σφιξίματα κάπως υπερβολικά.
Κάπου στο φόρουν είχα διαβάσει (αν το θυμάμαι σωστά ως διατύπωση) ότι αρκετές φορές να φοβόμαστε μήπως οι βίδες τελικά κλωτσήσουν όταν χρησιμοποιούμε δυναμόκλειδο... Πριν την αγορά του δυναμόκλειδου δεν μπορούσα να το χωνέψω αυτό. Πλέον μπορώ να καταλάβω ότι αυτή η κουβέντα μπορεί να είναι σωστή.
Και μιλάω για σωστά δυναμόκλειδα (Norbar εν προκειμένω, με ελάχιστη χρήση, άρα όχι άμεση ανάγκη για καλιμπράρισμα).
Προφανώς έχει μεγάλη σημασία και η κατάσταση της βίδας (καινούρια, ταλαιπωρημένη, οξειδωμένη κλπ) αλλά και τα υλικά που κατά περίπτωση συσφίγγονται (αλουμίνιο, χάλυβες διαφόρων τύπων, μαντέμια κλπ), όπως και η κρισιμότητα της σύσφιξης (πχ αν είναι σύσφιξη για επίτευξη στεγανότητας, αποφυγή χαλάρωσης/περιστροφής βλ. πίσω άξονας κλπ).

Tallyban
30/03/2024, 09:26
Αμα βιδωσω μια βίδα εξαγωνη 4.8 και μια 12.9 με την ίδια ροπή στο δυναμοκλειδο η πίεση στα συναρμοζομενα κομμάτια είναι η ίδια;

stefanos
30/03/2024, 09:51
Αμα βιδωσω μια βίδα εξαγωνη 4.8 και μια 12.9 με την ίδια ροπή στο δυναμοκλειδο η πίεση στα συναρμοζομενα κομμάτια είναι η ίδια;

Αν είναι ίδιες και αντέχουν την ροπή που θέλεις και οι δύο ναι.

Tallyban
30/03/2024, 22:30
Λογικά βιδωνοντας την 4.8 το δυναμοκλειδο θα χτυπήσει λίγες μοίρες αργότερα.

geioann
30/03/2024, 23:27
Εγώ απ' την άλλη θεωρώ πως ειδικά σε αυτές τις μικροροπες είναι που χρειάζεται περισσότερο το ροποκλειδο. Μιλάω φυσικά για βίδες σε σημεία του μοτερ που αν κλωτσήσουν κλαις με λυγμούς!!! Δεν μιλάω για βίδα που κρατάει ένα πλαστικό πχ ή βίδα ενός σφιγκτήρα. Και εγώ ψιλό άσχετος δηλώνω χωρίς ιδιαίτερη εμπειρία. Δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτέ μου ροποκλειδο. Κλείνω τα μάτια, κάνω το σταυρό μου και εύχομαι για το καλύτερο!!! 2 φορές που έχω πάρει σπείρωμα στο χέρι ήταν βίδες 8-10 νούμερο που ήθελαν 7Νm-10Nm ροπή...

stefanos
31/03/2024, 11:45
Λογικά βιδωνοντας την 4.8 το δυναμοκλειδο θα χτυπήσει λίγες μοίρες αργότερα.

Λογικά αυτές οι μοίρες δεν θα συμβάλουν στην σύσφιξη εάν θεωρήσουμε ότι οφείλονται σε διαφορά στο μέτρο ελαστικότητας.
Το κρίσιμο κατά τη γνώμη μου είναι το κλικ να γίνει την ώρα που περιστρέφουμε.

Tallyban
31/03/2024, 14:02
Κάτι ξέρει ο Ιάπωνας που βάζει βίδες της πλάκας στα πλαϊνά καπάκια του κινητήρα.

basilis_k6
09/05/2024, 19:23
50 σελίδες δυσκολο να τις διαβασω...
ψαχνω ενα δυναμοκλειδο για μηχανη. ροπες βλεπω απο 10 έως 50 μαξ. εκτος απο αξονα που θελει 100+ οποτε θα γινει με το χερι οπως τοσα χρονια.
βλέπω με 50 ευρω και να πω την αληθεια για τοσα ειμαι. αν υπαρχει καποια προταση να την ακουσω. δεν εχω αγορασει ξανα, ουτε εχω πιασει καν στα χερια μου.

lazarefa
09/05/2024, 22:54
Νομίζω ότι τα αντίστοιχα μοντέλα της Norbar (10-50ΝΜ) είναι σχεδόν μονόδρομος και στην περίπτωσή σου, αλλά το κόστος είναι κοντά στο κατοστάρικο.

toyar
10/05/2024, 08:29
Επειδή οι ροπές είναι μικρές και θέλουν ακρίβεια ανέβα λίγο και πάρε κάτι εγγυημενο
Με άλλα 30 ευρώ πλησιάζεις norbar
διορθωνω.....
δυστυχως βλεπω το norbar στα 130 ενω το ειχα παρει 90 πριν λιγα χρονια

daz
10/05/2024, 09:22
Ε υποθέτω πως αν πάει από κει δε θα το πάρει 130.

toyar
10/05/2024, 10:00
πιθανοτατα

lykourgi
10/05/2024, 13:56
Η Norbar έχει μοντέλο 10-60, κάπου στα 100€. Πικούνης.

basilis_k6
10/05/2024, 14:22
αν η θεα τυχη μου κάνει τη χαρη να μην εχω σοβαρο προβλημα στη μηχανη θα παρω το νορμπαρ, με πεισατε.

sanctusan
28/05/2024, 06:59
Ένα παράδειγμα που μου έτυχε για τη χρήση του δυναμοκλειδο.

Τάπα στροφάλου σε Honda Hornet 600. Το μανιουαλ λέει 16.
Σκέφτομαι, θα την βιδώσω χαλαρά και μετά θα δω πόση διαφορά είχα.
Τη βιδώνω πολύ χαλαρά και μετά βάζω δυναμοκλειδο.
16…..κλικ χωρίς αντίσταση
18…… κλικ
20……. Κλικ
21…………κλικ
Στο 22 ένιωσα αντίσταση και δεν συνέχισα.

Την είχα σφίξει χαλαρός 5 νούμερα παραπάνω για πλάκα.

daz
28/05/2024, 07:38

18…… κλικ
20……. Κλικ
21…………κλικ

Δυναμόκλειδο είνα το χέρι σου! :p

Το νου σου τα μπουζί!

stefanos
28/05/2024, 10:11

18…… κλικ
20……. Κλικ
21…………κλικ

Η τάπα έχει και oring και έχει και μεγάλη στατική τριβή λόγω μεγάλης διαμέτρου και κολλάει, οπότε μάλλον είσαι αυστηρός με το χέρι σου.:)

Tallyban
28/05/2024, 12:03
Πάλι σβησατε το σχόλιο.Απαραδεκτοι.

Volpad
28/05/2024, 12:29
Να είχε κάποια ουσία στη κουβέντα το σχόλιο να μην το έσβηνα...

Είμαι απαράδεκτος το παραδέχομαι.

harris_x
28/05/2024, 12:33
Να είχε κάποια ουσία στη κουβέντα το σχόλιο να μην το έσβηνα...

Είμαι απαράδεκτος το παραδέχομαι.

Ντροπή σου :mad:

ptc
21/11/2024, 08:27
Παιδια ειμαι σιγουρος πως εχουν ξανασυζητηθει αυτα αλλα επειδη το θεμα ειναι αχανες... Ενα δυναμοκλειδο 5-25Nm και αντιστοιχο σετάκι με καρυδάκια-προεκτάσεις ψαχνω. Ειμαι τερμα αρχαριος και δεν ξερω αν θα ασχοληθω πραγματικα με τη συντηρηση της μηχανης μου σε βαθος χρονου, οποτε δε θελω να παρω τπτ κορυφαιο (για αρχη θελω να κανω αλλαγη λαδιων-φιλτρων λαδιου). Τι θα προτεινατε;

Nikos77
21/11/2024, 08:51
Καλύτερα ένα με εύρος 10-60 γιατί οι βίδες αποστράγγισης είναι κοντά στα 25n δηλαδή στο πάνω εύρος του κλειδιού που θες (5-25).
Οπότε εκεί δεν έχει ακριβή μέτρηση

ptc
21/11/2024, 09:37
Καλύτερα ένα με εύρος 10-60 γιατί οι βίδες αποστράγγισης είναι κοντά στα 25n δηλαδή στο πάνω εύρος του κλειδιού που θες (5-25).
Οπότε εκεί δεν έχει ακριβή μέτρηση

Για τη συγκεκριμενη δουλεια στο μηχανακι μου οι ροπες που χρειαζονται ειναι 10,11 και 13 Nm. Γι' αυτο κοιταω για 5-25.

ΓιώργοςΤΤ
21/11/2024, 11:43
Πάρε ένα force 1/4", θα κάνεις την δουλειά σου όπως πρέπει οικονομικά και σωστά. Για προεκτάσεις έχει φτηνά σε Praktiker, κατά καιρούς στα LIdl και σίγουρα μπορείς να βρεις κάτι από Σκρουτζ.

KostasRS
21/11/2024, 12:16
διαβάζω καλά σχόλια για το παραπάνω στο skroutz, λέει ότι έχει οδηγίες καλιμπαρίσματος
https://www.skroutz.gr/s/23913030/Force-Dynamokleido-Kare-1-4-Ropis-6-30-Nm-me-Mikos-29-5ek-6472295.html

ptc
21/11/2024, 13:02
Το βρηκα (https://tools4you.gr/index.php?route=product/product&product_id=4902&search=force+1%2F4+%CE%B4%CF%85%CE%BD%CE%B1%CE%BC%CE%BF%CE%BA%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CE%B4%CE%BF) σε μαγαζι διπλα στο σπιτι μου. Οποτε θα περασω σχολωντας να το χτυπησω. Τωρα θυμηθηκα πως εχω και ενα σετ καστανια μινι απο τα Lidl που ειναι 1/4", οποτε υπαρχουν και προεκταση/καρυδακια (εστω και της πλακας).

Ευχαριστω για τη βοηθεια. :beer:

katsar
29/12/2024, 21:29
Καλησπέρα.
Γράφω αφού διάβασα τις 23 πρώτες σελίδες δεν μπορώ άλλο :lol:

Χρειάζομαι δυναμόκλειδο για εργασίες στην Γιαμάχα και με ενδιαφέρουν δυνάμεις από 10 έως 35 Νm για βασικές εργασίες συντήρησης όπως αλλαγή σε λάδια,μπουζί .
Να πω την αμαρτία μου θα αγόραζα ένα Force αλλά δεν βλέπω να έχει κάτι μέσα στο όριο που χρειάζομαι ,ή θα ξεκινάνε πάνω από τα 10 ή θα τελειώνουν στα 30
οπότε θα αγοράσω ένα Norbar το οποίο από ότι κατάλαβα είναι σωστό εργαλείο μέτρησης.

Οι επιλογές είναι οι εξής
https://www.pikounistools.gr/product/dunamokleido-50n-m-norbar-agglias-truetorque-pistopoihtiko/
https://www.pikounistools.gr/product/dunamokleido-norbar-agglias-nortorque-60-pistopoihtiko/

Το ένα 10-50 και το άλλο 10-60, η τιμή ίδια πάνω κάτω , καρυδάκια 3/8 ,υπάρχει κάποια ουσιαστική διαφορά που δεν καταλαβαίνω/γνωρίζω ανάμεσα στα 2;
Είναι αυτό που χρειάζομαι , σωστά ;Επίσης αν κάποιος γνωρίζει κάποια άλλη πρόταση /προσφορά αξιόλογη με τιμή στο 100ρικο δεν θα με χαλούσε να κάνω την διαφορά λάδια :D
Ευχαριστώ :wave2:

o_gavros
29/12/2024, 22:05
το πρώτο το έχω κι εγώ,σε μισής ιντσας καρέ όμως και αν δεν κάνω λάθος είναι στο εύρος 8-50.
σε αυτό το εύρος νομίζω ότι είναι σεηφ να πας και σε 3/8" καρέ.
η διαφορά ανάμεσα στα εργαλεία που βάζεις είναι ότι απλώς ανήκουν σε διαφορετικές σειρές.
Εσύ ξέρεις αν είναι αυτό που χρειάζεσαι.
και τα δυο εργαλεία είναι αφρόκρεμα, δε χάνεις επιλέγοντας τα .

katsar
29/12/2024, 22:39
Ωραίος, νασαι καλά.
Δεν βλέπω κιόλας φτηνοδουλειά να με βολεύει σε ένα εργαλείο, όσα πιάνουν το 10 δεν πιάνουν το 35 και το ανάποδο.
θα με πεις 2 φτηνότερα πάλι δεν θα κοστίσουν τόσο αλλά ξέρω γω,τώρα ένα που βλέπω 10-60 με 25Ε δεν το συζητάω καν , 2 κιλά κρέας πιο ακριβά είναι.

lykourgi
29/12/2024, 22:49
Το 10-60 είναι προτιμότερο.
Μεγαλύτερο εύρος, σε καλής ποιότητας εργαλείο.
Δες και τι ροπές σύσφιξης απαιτεί η μηχανή σου.

katsar
29/12/2024, 22:58
Ε κοίτα για αλλαγή σε λάδια φίλτρο χρειάζομαι 10/30/35. Μπουζί 17 ή 18 πρέπει να δω το manual.
Όλα εκεί γύρω παίζουν εκτός από του άξονα πίσω τροχού που χρειάζεται 100+ οπότε μιλάμε για δεύτερο εργαλείο πλέον εν καιρό, προς το παρών εκείνο με το χέρι.
Τα σωθικά του μοτέρ δεν έχω σκοπό να τα σκαλίσω οπότε νομίζω είναι ταμάμ το 1060 .
Ευχαριστώ φίλε.

daz
30/12/2024, 00:01
Αν χρειάζεσαι ή πιστεύεις οτι θα σου χρειαστεί αριστερόστροφη μέτρηση και αν θέλεις ροπές 55 και 60, τότε το 10-60.
Σε κάθε άλλη περίπτωση, το 10-50.

Η κλίμακά του είναι από 8 νμ. Αναφέρει 10 γιατί εκεί γίνεται η μέτρηση στο πιστοποιητικό. Τα 8 είναι εντός της κλίμακας και μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις.
10νμ είναι οι περισσότερες βίδες Μ6 και πιθανότατα θα σου χρειαστούν κάποια στιγμή (ένα καπάκι να λύσεις Μ6 θα έχει).
Αν πάρεις μεγαλύτερο θα πάρεις 40-200 οπότε σε καλύπτει και υπάρχει και το απαραίτητο (καλό είναι να υπάρχει) overlap (που λέν' και στο χωριό μου).
Η κεφαλή της καστάνιας έχει μικρότερο όγκο και η λαβή του είναι πιο συμμαζεμένη.

Και τα δυο είναι καλά. Ότι και να πάρεις θα έχεις και καλή υποστήριξη.
Το 10-60 είναι πιο καινούριο μοντέλο.

lazarefa
30/12/2024, 06:07
Από τα ανωτέρω δύο Norbar, έχω αγοράσει προ 2ετίας το δεύτερο (10-60). Αν θυμάμαι καλά το συγκεκριμένο έχει πιστοποιητικό για εύρος 12-60ΝΜ αλλά όπως και το άλλο, μετράει κανονικά από τα 10ΝΜ.
Αν μελλοντικά σκοπεύεις να αγοράσεις και μεγαλύτερο δυναμόκλειδο (πχ στην κλίμακα 40-200) ίσως (για ψυχολογικούς περισσότερο λόγους, βλέπε: μικρότερο εύρος, οπότε πιθανώς πιο σταθερή ακρίβεια μετρήσεων) είναι προτιμότερο να αγοράσεις τώρα το πρώτο (10-50).
Σε κάθε περίπτωση, όποιο από τα 2 και να πάρεις, πιστεύω ότι αμφότερα θα σε καλύψουν με το παραπάνω.

o_gavros
30/12/2024, 06:32
το καλό δυναμοκλειδο για τον ερασιτέχνη,είναι αυτό που λέμε εργαλείο για μια ζωή. δεν είναι κατσαβίδι ή γερμανικό που θα το κακομεταχειριστεις. το βγάζεις, σφίγγεις το ξαναβαζεις στη θήκη και παραμένει πένα.

JNP
30/12/2024, 07:44
Καλησπέρα.

Χρειάζομαι δυναμόκλειδο για εργασίες στην Γιαμάχα και με ενδιαφέρουν δυνάμεις από 10 έως 35 Νm για βασικές εργασίες συντήρησης όπως αλλαγή σε λάδια,μπουζί .
Να πω την αμαρτία μου θα αγόραζα ένα Force αλλά δεν βλέπω να έχει κάτι μέσα στο όριο που χρειάζομαι ,ή θα ξεκινάνε πάνω από τα 10 ή θα τελειώνουν στα 30
οπότε θα αγοράσω ένα Norbar το οποίο από ότι κατάλαβα είναι σωστό εργαλείο μέτρησης.

https://www.pikounistools.gr/product/dunamokleido-50n-m-norbar-agglias-truetorque-pistopoihtiko/
https://www.pikounistools.gr/product/dunamokleido-norbar-agglias-nortorque-60-pistopoihtiko/

Το ένα 10-50 και το άλλο 10-60, η τιμή ίδια πάνω κάτω , καρυδάκια 3/8 ,υπάρχει κάποια ουσιαστική διαφορά που δεν καταλαβαίνω/γνωρίζω ανάμεσα στα 2;
Είναι αυτό που χρειάζομαι , σωστά ;Επίσης αν κάποιος γνωρίζει κάποια άλλη πρόταση /προσφορά αξιόλογη με τιμή στο 100ρικο δεν θα με χαλούσε να κάνω την διαφορά λάδια :D

Προσωπικά αγόρασα από τον Πικουνη πριν λίγα χρόνια το 8-50 και είμαι πολύ ευχαριστημένος. Αν πας στο μαγαζί θαχεις καλύτερη τιμή και σέρβις οποτε το χρειαστείς. Αν κάποια στιγμή έχεις κάποια αμφιβολία μπορείς να περάσεις να στο μετρήσει. Έτσι κιαλλοιως αν επεκταθείς προς τα πάνω θα πας στο 40-200 κάνοντας οβερλαπινγκ όπως λένε στο χωριό του Αποστόλη.
Το 10-60 σου προσφέρει παραπάνω μέτρηση ροπής αριστερόστροφα, πράγμα ιδιαίτερα σπάνιο για να το χρειαστείς.

katsar
30/12/2024, 09:54
Καλημέρα και σας ευχαριστώ για τις πληροφορίες.
Θα επικοινωνήσω και με το κατάστημα πριν την παραγγελία, δυστυχώς δεν μένω στην Αθήνα.
Λογικά θα πάρω το 1-50,το μικρότερο προφίλ βολεύει, ειδικά στα μπουζί μπας και γλιτώσω ξηλωμα ψυγείου.

o_gavros
30/12/2024, 10:02
είναι 8-50 και δε θα το μετανιώσεις,μην σε προβληματίζει.
για το μεγάλο, όταν έρθει η ώρα, που θα έρθει :D, κοίτα για μισή ιντσα καρέ καρέ.
Δώρο εορταστικό,με το καλό!

lykourgi
30/12/2024, 16:58
Θα επικοινωνήσω και με το κατάστημα πριν την παραγγελία, δυστυχώς δεν μένω στην Αθήνα.
Λογικά θα πάρω το 1-50,το μικρότερο προφίλ βολεύει, ειδικά στα μπουζί μπας και γλιτώσω ξηλωμα ψυγείου.
Ποιό Γιαμάχα, έχεις;
Ρωτάω διότι το δικό μου (ΧΤ660), έχει κάμποσες βίδες στην πίσω ανάρτηση που θέλουν 59 Nm.

katsar
30/12/2024, 17:42
Καλησπέρα φίλε!
Ένα TDM 850 έχω εγώ , το δικό μου εκεί πίσω έχει 65ρες αλλά πέρα από αυτό δύσκολα να αρχίσω να ξηλώνω τροχούς κιαμορτισέρια ,έτσι να αλλάζω λάδια like a boss απλά :lol:

Road Pirat
30/12/2024, 22:10
Το 10-60 σε 3/8 έχει μέσα και ανταπτορα για 1/2, έτσι δεν χρειάζεται να αγοράσεις και μπορείς να χρησιμοποιείς και τα 1/2

JNP
31/12/2024, 07:49

Πες του ότι στο σύστησαν ευχαριστημένοι πελάτες του από το φόρουμ.

STF
02/01/2025, 23:35
Καλησπέρα.

Κατ' εμέ τα Norbar είναι η καλύτερη αγορά που μπορείς να κάνεις σε σχέση τιμής/ποιότητας/υποστήριξης.
Έχω πάρει σιγά-σιγά τρία Norbar από τη σειρά Professional (το ένα μου το έκαναν δώρο) σε 5-25 (1/4), σε 10-60 (3/8) και σε 40-200 (1/2) και έχω καλύψει όλο το εύρος εργασιών που θα μπορούσα να κάνω πάνω από στις μηχανές μου.
Για μένα είναι αγορά σχεδόν μονόδρομος η συγκεκριμένη.