Σύνδεση

View Full Version : Καστάνιες..

Σελίδες : 1 2 3 4 [5] 6

daz
13/03/2024, 01:36
Στάνλεϋ και ξερό ψωμί... Αφίσα κάρτα κορνίζα

Εσένα να μου θυμήσεις να σε μπανάρω πριν βγω από mod.

daz
13/03/2024, 01:42
Άσε γιατί πήρα ένα σετ Seneca από Σκρουτζ (vfm Ταϊβάν, δε θέλω σχόλια...) και μου ήρθε NoName κινέζικη.

Αν το brand δεν έχει κάποια βαρύτητα ώστε να χρειάζεται "προστασία" τότε είναι το ίδιο πράγμα με ένα no name. Μη σκας!

Btw αυτό το vfm να το προσέχετε γενικά. Δε φτάνει να είναι καλό για τα λεφτά του, πρέπει να είναι καλό και για τη δουλειά.
Για τις απαιτήσεις οι οποίες πηγάζουν προτίστως απ' αυτά που δουλεύουμε.

Αν είνα καλό και για τα δύο τότε είναι καλό γι' αυτόν που το επιλέγει.

Με λίγα λόγια αν δε το πλήρωσες ακριβότερα και μπορείς να κάνεις τη δουλειά σου, μη σκας χ2

Lioulios
13/03/2024, 09:29
Εγω απο την εμπειρια μου εως τωρα σε ερασιτεχνικη φαση , εχω να πω σε οποιον σκεφτεται να αγορασει πως με το σετ της βαλιτσας 1/2 και 1/4 κανεις ολες τις δουλειες και δεν χρειαζεσαι κατι αλλο .
Απλα εγω ετυχε να τα παρω σε διαφορετικες φασεις και στο 1/4 του λιντλ εδωσα 11 ευρω οποτε κλάιν.
...Ειναι λιγο καπως να προσπαθω με το 1/2 να ρυθμιζω προφορτιση στο μπροστινο με την κουμουτσα ,αλλα δεν αξιζει για μια στο τοσο να εχεις αλλο εργαλειο.Το 19 που χρειαζομαι βγαινει μονο στο 1/2 της βαλιτσας .
Δηλ οποιος θελει να παρει ενα για ολα , το 1/4 πεφτει λιγο ...ολο και κατι αλλο θα θες και με το συνδιασμο 1/2 και 1/4 εισαι κομπλε .
Δινεις κατι παραπανω ,αλλα δεν σου ληπει τιποτα

Bowleno
13/03/2024, 10:08
Εγω απο την εμπειρια μου εως τωρα σε ερασιτεχνικη φαση , εχω να πω σε οποιον σκεφτεται να αγορασει πως με το σετ της βαλιτσας 1/2 και 1/4 κανεις ολες τις δουλειες και δεν χρειαζεσαι κατι αλλο .
Απλα εγω ετυχε να τα παρω σε διαφορετικες φασεις και στο 1/4 του λιντλ εδωσα 11 ευρω οποτε κλάιν.
...Ειναι λιγο καπως να προσπαθω με το 1/2 να ρυθμιζω προφορτιση στο μπροστινο με την κουμουτσα ,αλλα δεν αξιζει για μια στο τοσο να εχεις αλλο εργαλειο.Το 19 που χρειαζομαι βγαινει μονο στο 1/2 της βαλιτσας .
Δηλ οποιος θελει να παρει ενα για ολα , το 1/4 πεφτει λιγο ...ολο και κατι αλλο θα θες και με το συνδιασμο 1/2 και 1/4 εισαι κομπλε .
Δινεις κατι παραπανω ,αλλα δεν σου ληπει τιποτα

Έχω κι εγώ του λιντλ με τα 11 ευρώ, έχει βγάλει τα λεφτά της με το παραπάνω, για τις δικές ΜΟΥ απαιτήσεις, είναι μια χαρά. Έχω και την 1/2 της force με σκόρπια καρυδακια που δουλεύω κυρίως και είμαι καλυμμένος από όλες τις απόψεις τους δικούς μου. Γιατί να πάρω κάτι άλλο, ακριβό; Θα καταλήξει είτε να κάθεται είτε να το..."δανείζονται" (έχω σταματήσει να δανείζω εργαλεία για πολλούς λόγους)

Lioulios
13/03/2024, 13:08
Ακριβως .
Αλλα ,λεω ...οποιος ερασιτεχνικα θελει να παρει γιατι δεν εχει καθολου, δεν αξιζει να παει σε 1/4 .
Ας δωσει κατι παραπανω να παρει σετ 1/4 +1/2 και τιποτα αλλο .
Συμφερει καλυτερα . Αλλιως εχεις πολλα καρυδακια να καθονται.

Bowleno
13/03/2024, 13:30
Ακριβως .
Αλλα ,λεω ...οποιος ερασιτεχνικα θελει να παρει γιατι δεν εχει καθολου, δεν αξιζει να παει σε 1/4 .
Ας δωσει κατι παραπανω να παρει σετ 1/4 +1/2 και τιποτα αλλο .
Συμφερει καλυτερα . Αλλιως εχεις πολλα καρυδακια να καθονται.

Σαφώς! :beer:

Hunter
24/03/2024, 13:00
Γεία σε όλους,

Ψάχνω για αγορά μια μανέλα 1/2 της Truecraft (Japan) μήπως έχει πάρει το μάτι κανενός πουθενά καμία καθότι η εταιρεία δε υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια...

Ευχαριστώ

silkman
05/06/2024, 12:42
Αναμονή για κάτι σε πράσινο... :a014:

lazarefa
05/06/2024, 15:58
Γεία σε όλους,

Ψάχνω για αγορά μια μανέλα 1/2 της Truecraft (Japan) μήπως έχει πάρει το μάτι κανενός πουθενά καμία καθότι η εταιρεία δε υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια...

Ευχαριστώ
Μιλάμε για την εταιρεία η ιστορία της οποίας αναφέρεται στο παρακάτω άρθρο που βρήκα;
http://alloy-artifacts.org/daido-corp-usa.html

Αν ναι, (χωρίς παρεξήγηση, απλά για να καταλάβω) να υποθέσω ότι κυρίως για "συναισθηματικούς" λόγους ψάχνεις μανέλα ειδικά της συγκεκριμένης εταιρείας, ή πχ επειδή έχεις ήδη στην κατοχή σου κάποιο σετ με καρυδάκια/καστάνια κλπ 1/2'' της ίδιας φίρμας και σου λείπει η εν λόγω μανέλα.

Hunter
05/06/2024, 23:20
Μιλάμε για την εταιρεία η ιστορία της οποίας αναφέρεται στο παρακάτω άρθρο που βρήκα;
http://alloy-artifacts.org/daido-corp-usa.html

Αν ναι, (χωρίς παρεξήγηση, απλά για να καταλάβω) να υποθέσω ότι κυρίως για "συναισθηματικούς" λόγους ψάχνεις μανέλα ειδικά της συγκεκριμένης εταιρείας, ή πχ επειδή έχεις ήδη στην κατοχή σου κάποιο σετ με καρυδάκια/καστάνια κλπ 1/2'' της ίδιας φίρμας και σου λείπει η εν λόγω μανέλα.

Ναί αυτή είναι η εταιρεία...Καθαρά συναισθηματικοί λόγοι (ήταν από τα πρώτα μου εργαλεία)...

silkman
12/06/2024, 18:06
Ηρθε κι ειναι πράσινη. Αγορα απο αμαζον ντε.

453726

https://www.amazon.de/dp/B07NBGCMWM?psc=1&ref=ppx_yo2ov_dt_b_product_details

Stahlwille 452QR, 3/8 μακρυα και σπαστη καστανια. Ηθελα καιρο τωρα μια σπαστη σε 3/8, ψηνόμουν για Αμερικάνο (Snap On) αλλά είχε μεγάλη ταλαιπωρια να βρεις ατομο, βαλε μεταφορικά τελωνεία και δε συμμαζευεται και θα εβγαινε πάνω απο 200€ η δουλεια, έτσι πήρα να δοκιμάσω Γερμανό με τα μισά λεφτά.

Ενταξει ειναι κόσμημα, μπιζουδάκι που έλεγε κι η μακαρίτισα η Μάνα μου. Ενδιαφέρον θα ειχε αν κάποιος εχει την σπαστη Koken να τις βάζαμε δίπλα δίπλα. Εναλλακτικά εχει και η Facom μια αντίστοιχη.

453727

Συγκριτικά με την 3/8 Hazet που έχω, η κεφαλή της Stahl είναι πιο μαζεμένη (με την εξαίρεση βέβαια το σπαστό κομμάτι). Αυτο που μου έκανε εντύπωση ειναι το back drag που ειναι ελάχιστο, ίσως το μισό απο την Hazet που και αυτή ειναι εξαιρετική καστάνια. Η Stahl ειναι με 80 δόντια, η Hazet με 90. Ο θορυβος που κάνει η Stahl οταν τη γυρνάς ειναι ελάχιστος, σαν μηχανικό ρολόι.

453728

453729

Δεν ειναι χαζοι οι Αμερικανοι που δουλευουν πολύ το 3/8. Με το ίδιο μήκος με μια απλή καστάνια 1/2" εχεις λεπτότερο εργαλείο που χωράει εκεί που το 1/2" δεν... Βεβαια θες καλή ποιότητα εργαλείου γιατί θα το πάρεις στο χέρι. Η Stahl ειναι και πιο μακρυα απο την Hazet 1/2" που έχω, η μια ειναι 25 και η αλλη 29εκ.

453730

Πραγματικό σενάριο χρήσης: Ηθελα να βγάλω εναν αισθητήρα (μακρυ 24αρι καρυδάκι) και μόνο έτσι χώραγε εργαλείο, για 1/2" ούτε λόγος.

453732

Περιμένω στην επόμενη δουλειά που έχω στο Audi να δοκιμάσω να δουλέψω με 3/8 εργαλεία μόνο. Προς το παρόν βρήκα μια εξαιρετική χρήση για την καστάνια που ειναι το ξύσιμο πλάτης...

ΥΓ: Ξερει κανείς τι εννοει ο ποιητής στο συνοδευτικό χαρτάκι της καστάνιας; οτι τι, αν την χρησιμοποιείς καθημερινά θέλει λάδωμα;
453731

o_gavros
12/06/2024, 19:18
Καλορίζικη!
Λάδωμα ναι αλλά όχι καθημερινά. Σου λέει άμα είσαι πχ συνεργείο και της πίνεις το αίμα, Ε σταζε του λίγο λαδακι κάθε δεύτερο τερμενο.

Lioulios
12/06/2024, 22:30
Aσχετο .
Ειχα την εντυπωση πως μπορουσαν να ανεβουν μονο 3 φωτο σε καθε μην .
Αλλαξε κατι με το ανεβασμα ή εχει να κανει με το μεγεθος ?
Ο φιλος εχει ανεβασει 7 φωτο σε ενα μηνημα .
Παλια αυτο δεν επαιζε .

Καλοριζικα τα εργαλεια by the way.

silkman
13/06/2024, 11:51
Σημερα ηρθαν και τα υπολοιπα μπιχλιμπίδια μια και το αμαζο αποφασισε να μου τα στειλει με 2 αποστολές.

1/4" προεκτάσεις 15 + 33εκ κ σπαστό Stahlwille, κανα 50αρικο πρεπει να ειχαν ολα μαζί.

Τα συγκεκριμένα όλα κλειδώνουν με κουμπί και ειναι ο λόγος που τα πήρα. Δουλευεις με προεκταση σε κάποια χωμένη βίδα και καπου μαγκώνει το καρυδάκι και βγαίνει. Μετά παιδευεσαι κανα 40λεπτο να το βρεις. Το ιδιο μπορεί να συμβεί με τη βίδα ή παξιμάδι που ξεβιδώσες και την ψάχνεις. Σε αυτη την περιπτωση χωνεις ενα μαγνητακι νεοδυμίου μεσα στο καρυδάκι για να μη σου φύγει η βίδα. Τα παραπάνω δε νομίζω να συμβαίνουν όταν δουλευεις σε μοτό αλλά συμβαινουν συνέχεια όταν δουλευεις σε αμάξι.

453748

453750

Συγκριση με απλό σπαστό 1/4" Force.
453751

Προφανώς και ασφαλίζουν καλά. Η εφαρμογή τους ειναι αρκετά χαλαρή σε σχέση με άλλες μάρκες πχ Hazet k Facom.

Εκτός απο Stahlwille δεν έχω βρει άλλη εταιρία να βγάζει τέτοια εξαρτήματα. Η Stahlwille εχει και σετ τέτοια που τα λεει QR Quick Release όπου όλα τα εξαρτήματα κλειδώνουν, το οποίο έχει τις εφαρμογές του πχ σε αεροσκάφη όπου για κανένα λόγο δεν πρέπει να σου φύγει καρυδάκι ή εργαλείο πχ στον κινητήρα.

Οι τιμές τους βέβαια ξεφεύγουν, μιλάς για 250€+ για το πιο απλό σετάκι 1/4" και δυστυχώς δεν τα έχω δει ΠΟΤΕ προσφορά.

Πχ σετ 1/4" με καρυδακια σε mm και ιντσες, 330€
453755

https://www.tbs-aachen.de/Suche/1920063.htm?VL=1920063

JNP
19/06/2024, 22:38

453726

https://www.amazon.de/dp/B07NBGCMWM?psc=1&ref=ppx_yo2ov_dt_b_product_details

Stahlwille 452QR, 3/8 μακρυα και σπαστη καστανια. Ηθελα καιρο τωρα μια σπαστη σε 3/8, ψηνόμουν για Αμερικάνο (Snap On) αλλά είχε μεγάλη ταλαιπωρια να βρεις ατομο, βαλε μεταφορικά τελωνεία και δε συμμαζευεται και θα εβγαινε πάνω απο 200€ η δουλεια, έτσι πήρα να δοκιμάσω Γερμανό με τα μισά λεφτά.

Ενταξει ειναι κόσμημα, μπιζουδάκι που έλεγε κι η μακαρίτισα η Μάνα μου. Ενδιαφέρον θα ειχε αν κάποιος εχει την σπαστη Koken να τις βάζαμε δίπλα δίπλα. Εναλλακτικά εχει και η Facom μια αντίστοιχη.

453727

Συγκριτικά με την 3/8 Hazet που έχω, η κεφαλή της Stahl είναι πιο μαζεμένη (με την εξαίρεση βέβαια το σπαστό κομμάτι). Αυτο που μου έκανε εντύπωση ειναι το back drag που ειναι ελάχιστο, ίσως το μισό απο την Hazet που και αυτή ειναι εξαιρετική καστάνια. Η Stahl ειναι με 80 δόντια, η Hazet με 90. Ο θορυβος που κάνει η Stahl οταν τη γυρνάς ειναι ελάχιστος, σαν μηχανικό ρολόι.

453728

453729

Δεν ειναι χαζοι οι Αμερικανοι που δουλευουν πολύ το 3/8. Με το ίδιο μήκος με μια απλή καστάνια 1/2" εχεις λεπτότερο εργαλείο που χωράει εκεί που το 1/2" δεν... Βεβαια θες καλή ποιότητα εργαλείου γιατί θα το πάρεις στο χέρι. Η Stahl ειναι και πιο μακρυα απο την Hazet 1/2" που έχω, η μια ειναι 25 και η αλλη 29εκ.

453730

Πραγματικό σενάριο χρήσης: Ηθελα να βγάλω εναν αισθητήρα (μακρυ 24αρι καρυδάκι) και μόνο έτσι χώραγε εργαλείο, για 1/2" ούτε λόγος.

453732

Περιμένω στην επόμενη δουλειά που έχω στο Audi να δοκιμάσω να δουλέψω με 3/8 εργαλεία μόνο. Προς το παρόν βρήκα μια εξαιρετική χρήση για την καστάνια που ειναι το ξύσιμο πλάτης...

ΥΓ: Ξερει κανείς τι εννοει ο ποιητής στο συνοδευτικό χαρτάκι της καστάνιας; οτι τι, αν την χρησιμοποιείς καθημερινά θέλει λάδωμα;
453731

Το μόνο που με παραξενεύει στην καστάνια αυτή είναι ότι βάσει προδιαγραφών αντέχει μέχρι 100Nm. Δηλαδή δεν μπορείς να σφιξεις μπουλόνι αυτοκινήτου που θέλει πάνω απο110 Nm... Μου φαίνεται μικρή αυτή η αντοχή ή δεν κατάλαβα καλά;

silkman
21/06/2024, 00:06
Το μόνο που με παραξενεύει στην καστάνια αυτή είναι ότι βάσει προδιαγραφών αντέχει μέχρι 100Nm. Δηλαδή δεν μπορείς να σφιξεις μπουλόνι αυτοκινήτου που θέλει πάνω απο110 Nm... Μου φαίνεται μικρή αυτή η αντοχή ή δεν κατάλαβα καλά;

Δε νομιζω 3/8 να αντεχει μεχρι 100Νμ. Η Hazet λεει 400.

Που το είδες;

*ενταξει προφανως και δε θα βάλω σωλήνα με αυτη την καστάνια.

daz
21/06/2024, 11:25
Το iso, για εργαλεία 3/8, επιβάλει ελάχιστη αντοχή 220Nm. Όλες αυτές οι καστάνιες υπερκαλύπτουν τις απαιτήσεις με αντοχή που φτάνει και ξεπερνά τα 300νμ. Στις περισσότερες που έχουν 72δόντια και πάνω το αδύνατο σημείο είναι το καρέ και όχι ο μηχανισμός της καστάνιας. Όσες έχουν κουμπί ασφάλισης το καρέ είναι λιγότερο ανθεκτικό αλλά ακόμα και αν δεν έχουν, είναι πιθανότερο να σπάσει το καρέ παρά ο μηχανισμός. Στις σπαστές μερικές φορές το πιο αδύναμο σημείο είναι το σημείο πίβοτ με την κεφαλή. Και πάλι η μέγιστη αντοχή υπερκαλύπτει τις απαιτήσεις din και iso.
Σε αυτό το μήκος, χωρίς σωλήνα, εύκολα ξεπερνάει κάποιος τα 100nm και είναι μια χαρά εντός ροπών λειτουργίας αυτής της καστάνιας. Νομίζω το έχω ξαναγράψει, πως για να πάρουν έγκριση πρέπει να αντέξουν 220nm, έπειτα μερικές χιλιάδες φορές τα 60nm ή τα 70νμ και στη συνέχεια πάλι 220νμ.

Δε νομίζω οτι μπορεί καποιος να φθείρει ή να καταστρέψει μια τέτοια καστάνια αν δεν ασελγήσει επάνω της ή αν δε τη χρησιμοποιεί καθημερινά σε απαιτητικά περιβάλλοντα για μια ζωή.

daz
21/06/2024, 15:00

Καλοδούλευτη! Πολύ καλή επιλογή. :beer:

Ενδιαφέρον θα ειχε αν κάποιος εχει την σπαστη Koken να τις βάζαμε δίπλα δίπλα.

Εχω εγώ μια κοκεν αλλά αυτή με τα λίγα δόντια. Όχι τις καινούριες με τα 72. Αν θέλεις στη στέλνω να τη δοκιμάσεις. Δεν είναι απ' αυτές που χρειάζομαι, την είχα πάρει γιατί ήταν σχεδόν τσάμπα (20 ευρώ από 80) και την έχω σε μια υφασματινη εργαλείοθήκη πρώτης ανάγκης.

Το στανταρ μήκος για τις σπαστές είναι μεγαλύτερο απ' αυτές που δεν είναι σπαστές. Βέβαια όλες βγαίνουν σε όλα τα μήκη αλλά όχι απ' όλες τις μάρκες. Σε αυτοκίνητα τα 3/8 είναι το θείο δισκοπότηρο γιατί μπαίνει βαθιά μέσα στα χωράφια του 1/4ου της μισής ίντσας αλλά θέλεις πλήρες σετ. Δλδ και την κανονική καστάνια και την αρθρωτή και την αρθρωτή μανέλα. Μια αρθρωτή καστάνια πάντως κάνει άνετα πολλές απ' τις δουλειές των υπολοίπων.

Θα σε βολέψει και σε μπουζί και γενικά σε διάφορα σημεία.

Περιμένω στην επόμενη δουλειά που έχω στο Audi να δοκιμάσω να δουλέψω με 3/8 εργαλεία μόνο.

Εγώ μέχρι 21 καρυδάκι σπάνια θα πιάσω 1/2 και μόνο υπό προυποθέσεις πολλές φορές ανεξάρτητες με την αντοχή. Παλιότερα τα 3/8 καρυδάκια μου ήταν μέχρι το 19. Τελικά πήρα και το 21 και το 22 στα οποία άλλοτε χρησιμοποιώ 1/2 και άλλοτε 3/8. Κάτω από 21 χρησιμοποιώ 1/2 κυρίως σε μπουλόνια ή όπου χρειάζομαι τη στιβαρότητα της μισής ίντσας. Ειδικά όταν χρησιμοποιείς μακριές προεκτάσεις. Όλα τα μεγέθη έχουν ένα sweet spot και όλα είναι ιδανικότερα σε ένα εύρος χρήσης, απ' τα υπόλοιπα.

Δες κανενα βιντεάκι πριν την ανοίξεις γιατί η κάτω πλάκα είναι πλαστική και δε βγαίνει τόσο εύκολα. Με κατσαβίδι μπορεί να τη χαλάσεις και να φαίνεται άσχημη.

Καλοδούλευτη και πάλι.

daz
21/06/2024, 15:06
+ 33εκ κ σπαστό Stahlwille,

Θέλω και εγώ ένα τέτοιο μήπως σταματήσω να ψαρεύω το μπουζοκαρυδάκια. Εχω προεκτάσεις με ασφάλεια αλλά σε κάποια μπουζί που πρέπει να βάλω αρθρωτό σύνδεσμο, μερικές φορές βγαίνει αφήνοντας το καρυδάκι χωμένο μέσα.
Δε ξέρω που αλλού μπορεί να χρειαστεί ο σύδεσμος αφαλείας αλλά αυτό είναι αρκετό.

.

Εκτός απο Stahlwille δεν έχω βρει άλλη εταιρία να βγάζει τέτοια εξαρτήματα.

Πολλές έχουν, gedore, facom κ.α. αλλά καμία δεν έχει τις επιλογές που διαθέτη η stahl και καμία δε διαθέτει τέτοιες συλλογές. (απ' όσο ξέρω δλδ).

JNP
24/06/2024, 07:16
Δε νομιζω 3/8 να αντεχει μεχρι 100Νμ. Η Hazet λεει 400.

Που το είδες;

*ενταξει προφανως και δε θα βάλω σωλήνα με αυτη την καστάνια.

Πάτα κάτω εκεί που λέει περισσότερες πληροφορίες .
Ελπίζω πάντως να είναι λάθος,λίγο μου φαίνεται το 100Nm.
454027454028

daz
24/06/2024, 20:07
Γιαννη όταν μπορέσω θα βαλω το data sheet.

JNP
25/06/2024, 06:50
Γιαννη όταν μπορέσω θα βαλω το data sheet.

Μπράβο Αποστολε,γιατι πρέπει να είναι λάθος της Αμαζον.
Καστανια που παίρνει καρυδάκι μέχρι ν22 δεν μπορεί να φθάνει μόνο τα 100 Νμ.

daz
25/06/2024, 15:46
Το data sheet έχει όλες τις πληροφορίες που προσφέρει ο κατασκευαστής.

https://cdn-cache.dualityjs.com/api/download/stahlwille/mam/2024/2/9f/2289ca4e-5506-40b5-8a59-50b36382e603.pdf?filename=STAHLWILLE_12261010_452QR_en.pdf

Άμεση αναφορά για την αντοχή δεν υπάρχει, πέρα απ' την αναφορά του din/iso και ότι επιβάλουν αυτά τα δυο.

Και το iso 3315..

https://cdn.standards.iteh.ai/samples/53386/5ae1a7cd9e404819885a46d684f1d076/ISO-3315-2011.pdf

Πέρα απ' αυτό, για όλα τα εργαλεία που δεν συμμορφώνονται με κάποιο κανονισμό ή δεν υπάρχει κάποιο στανταρ γι' αυτά, (λόγο διαφοροποίησης στη σχεδίαση πχ) και η αντοχή τους είναι μικρότερη απ' τα υπόλοιπα, υπάρχει η ανάλογή αναφορά απ' τον κατασκευαστή.
Βαριέμαι να βρω ανάλογες περιπτώσεις σε gedore hazet κ.α αλλά να μια τέτοια αναφορά απ' την stahl.

454053

Πολλές φορές μάλιστα, αυτό υπάρχει χαραγμένο και επάνω στο εργαλείο, όχι μονο στον κατάλογο ή στο data sheet.

Φυσικά ούτε εδώ υπάρχει οποιαδήποτε αναφορά για λιγότερη αντοχή απ' τα υπόλοιπα εξαρτήματα 3/8.

454054

Όμως όλα αυτά είναι τσάμπα μελάνι. 100 nm είναι πάρα πολύ λίγα για να δώσεις σημασία. 80 λέει οτι αντέχει η μπίλια της προέκτασης (περισσότερο αντέχει), κάπου στα 70 βάση iso πρέπει να αντέχει το καρέ σε μια καστάνια 1/4 που είναι 11 πόντους. 100 νμ για ένα εργαλείο 30 εκατοστών είναι τίποτα.
Αυτό το εργαλείο αντέχει καμιά 300αριά Νm και δε σπάει χωρίς προέκταση. Αν σπάσει, θα σπάσει το καρέ και θα χρειάζεται μόνο ανταλλακτικό μηχανισμό. Ακόμα και η άρθρωση μπορεί να αντέξει περισσότερο απ' το καρέ. Ο μηχανισμός είναι ο τελευταίος που μπορεί να αστοχήσει.

Η κοκέν 3/8 που έχω, έχει λύσει μπουλόνια από τζιπ που είχαν άνετα 170νμ (και έχει και κουμπί ασφάλισης που μειώνει την αντοχή του καρέ και 36 δόντια που είναι πολύ πιο αδύναμα απ' τα 90) και η gedore (72 δόντια) δουλεύει συνέχεια πάνω από 100 σε σημείο που έχω ξεχάσει που έχω βάλει την αρθρωτή μανέλα 3/8 την οποία χρησιμοποιώ μονο όταν θέλω μικρότερη κεφαλή. Η gedore u20 με τα 60 δόντια που τη θεωρώ απ' τις πιο αδύναμες καστάνιες λόγο μηχανισμού, έχει δουλέψει και με προέκταση πολύ πάνω απ' τα 100 και μάλιστα μετά από 15 χρόνια χρήσης.

Τα 100-120 νμ είναι το sweet spot του καρέ 3/8. Οι απαιτήσεις του iso είναι στα διπλάσια και η πραγματική του αντοχή είναι ακόμα μεγαλύτερη.

Tallyban
25/06/2024, 19:11
Καρυδάκι 3/8" 22αρι κονιομεταλλουργίας δεν είναι για πολλά πολλά....

daz
25/06/2024, 21:43
Καρυδάκι 3/8" 22αρι κονιομεταλλουργίας δεν είναι για πολλά πολλά....

παρντόν?

daz
25/06/2024, 21:52
Στο παραπάνω ποστ ξέχασα να βάλω και το pdf του iso όπου φαίνονται οι ελάχιστες ροπές που πρέπει να αντέχουν αυτά τα εργαλεία.
Εκανα διόρθωση αλλά το βάζω και εδώ..

https://cdn.standards.iteh.ai/samples/53386/5ae1a7cd9e404819885a46d684f1d076/ISO-3315-2011.pdf

Διόρθωσα και το λινκ στο data sheet

https://cdn-cache.dualityjs.com/api/download/stahlwille/mam/2024/2/9f/2289ca4e-5506-40b5-8a59-50b36382e603.pdf?filename=STAHLWILLE_12261010_452QR_en.pdf

silkman
26/06/2024, 21:21
Στο παραπάνω ποστ ξέχασα να βάλω και το pdf του iso όπου φαίνονται οι ελάχιστες ροπές που πρέπει να αντέχουν αυτά τα εργαλεία.
Εκανα διόρθωση αλλά το βάζω και εδώ..

Διόρθωσα και το λινκ στο data sheet

Βρε σατανα εχεις μεχρι και iso docs? :beer: Εγω που το έψαξα ήθελαν πληρωμή όλα για να τα κατεβασεις...

daz
27/06/2024, 13:48
Αυτά που πληρώνεις είναι μάλλον η πιο αναλυτική έκδοση.

silkman
04/07/2024, 21:32
Θέλω και εγώ ένα τέτοιο μήπως σταματήσω να ψαρεύω το μπουζοκαρυδάκια. Εχω προεκτάσεις με ασφάλεια αλλά σε κάποια μπουζί που πρέπει να βάλω αρθρωτό σύνδεσμο, μερικές φορές βγαίνει αφήνοντας το καρυδάκι χωμένο μέσα.
Δε ξέρω που αλλού μπορεί να χρειαστεί ο σύδεσμος αφαλείας αλλά αυτό είναι αρκετό.

To 356mm το εβαλε 16€ απο 24 που το πήρα. +7 κατι μεταφορικα. Δες και για 3/8 θα εχει λογικα.
https://www.amazon.de/-/en/gp/product/B002UVAM2S/ref=ox_sc_saved_title_1?smid=A3JWKAKR8XB7XF&th=1

daz
04/07/2024, 22:32
Προεκτάσεις με ασφάλεια έχω σε 3/8 και μισή ίντσα. Στα μπουζί θα βάλω πάντα 3/8 και στο 90% θα βάλω και αρθρωτό σύνδεσμο.
Όταν βιδώνω το μπουζί και τραβάω για να βγάλω το μπουζοκαρυδάκι, μερικές φορές βγαίνει ο σύνδεσμος απ' το καρυδάκι γιατί είναι ο μόνος που δεν έχει ασφάλεια. Μετά προσπαθώ στα τυφλά να τον ξαναβάλω μέσα στο καρέ για να το τραβήξω έξω ή χρησιμοποιώ κάποια πιο κοντή προέκταση για να βγάλω το καρυδάκι μέσα απ' την τρύπα. Αν τραβήξεις προσεκτικά δε θα γίνει αυτό, αλλά όταν συμβαίνει είναι σπαστικό.

Το ήξερα απ' την αρχή αυτό, αλλά επέλεξα τον αρθρωτό σύνδεσμο χωρίς την ασφάλεια γιατί χωράει σε περισσότερες γωνίες και κάνει περισσότερες δουλειές λόγο μικρότερου ύψους. Συνήθως όταν τον χρησιμοποιείς υπάρχει περιορισμένος χώρος στο επάνω μέρος. Μερικές φορές ακόμα και αυτός δίνει περισσότερο ύψος απ' αυτό που θες και χρειάζεσαι αρθρωτό καρυδάκι αλλά τι να κάνουμε? Δε μπορούμε να τα έχουμε όλα.
Τον αρθρωτό σύνδεσμο με την ασφάλεια όμως τον γλυκοκοιτάζω.

Lioulios
08/10/2024, 10:15
Πληροφοριακα .

Την Δευτερα 14/10 φερνει το λιντλ εκτος απο καποια αλλα εργαλεια και καστανια 3/8 χωρις θηκη , με προεκταση 10αρα και καρυδακια απο 8 μεχρι το 19 στα 10 ευρω.
456503

lazarefa
02/11/2024, 09:22
Αυτές τις μέρες έπεσε στα χέρια μου μια παλιά (αλλά ουσιαστικά αχρησιμοποίητη) καστάνια μισής ίντσας και θέλω να την ανοίξω για συντήρηση, δεδομένου ότι η λειτουργία του μηχανισμού της (αναπόφευκτα μετά από τόσα χρόνια αχρησίας) δεν είναι όσο πρέπει ομαλή.
Βλέποντας κάποιο σχετικό βίντεο στο διαδίκτυο, πρόσεξα ότι ο τύπος που συντηρούσε τη δική του σε κάποιο βίντεο έβαλε ως λιπαντικό γράσο σιλικόνης.
Η ερώτησή μου είναι αν από την εμπειρία σας, όντως το γράσο σιλικόνης είναι η καλύτερη επιλογή για την καστάνια, ή ενδεχομένως, αν προτείνετε κάποιο άλλου τύπου γράσο ως πιο κατάλληλο για αυτή τη χρήση.

JNP
02/11/2024, 12:01
Αυτές τις μέρες έπεσε στα χέρια μου μια παλιά (αλλά ουσιαστικά αχρησιμοποίητη) καστάνια μισής ίντσας και θέλω να την ανοίξω για συντήρηση, δεδομένου ότι η λειτουργία του μηχανισμού της (αναπόφευκτα μετά από τόσα χρόνια αχρησίας) δεν είναι όσο πρέπει ομαλή.
Βλέποντας κάποιο σχετικό βίντεο στο διαδίκτυο, πρόσεξα ότι ο τύπος που συντηρούσε τη δική του σε κάποιο βίντεο έβαλε ως λιπαντικό γράσο σιλικόνης.
Η ερώτησή μου είναι αν από την εμπειρία σας, όντως το γράσο σιλικόνης είναι η καλύτερη επιλογή για την καστάνια, ή ενδεχομένως, αν προτείνετε κάποιο άλλου τύπου γράσο ως πιο κατάλληλο για αυτή τη χρήση.

Γρασσο σιλικόνης χρησιμοποιείται όπου υπάρχουν πλαστικά, λάστιχο, o'rings κλπ
Εγω θα έβαζα λιθιου με MoS2.

stefanos
02/11/2024, 13:21
Εγώ σκέτο λαδάκι, για τη σκουριά περισσότερο.Δεν βλέπω κάτι που να χρειάζεται ουσιαστικά λίπανση σε μια καστάνια. Και γουστάρω να ακούω καθαρό "ΚΛΙΚ". Ενδεχομένως βέβαια να είμαι λάθος.

JNP
02/11/2024, 15:02
Εγώ σκέτο λαδάκι, για τη σκουριά περισσότερο.Δεν βλέπω κάτι που να χρειάζεται ουσιαστικά λίπανση σε μια καστάνια. Και γουστάρω να ακούω καθαρό "ΚΛΙΚ". Ενδεχομένως βέβαια να είμαι λάθος.

Σε πακέτο σέρβις για καστάνια της φακομ είχα δει και σωληνάριο με γρασσο.

o_gavros
02/11/2024, 16:00
457620

JNP
02/11/2024, 16:09
:beer:

Tallyban
02/11/2024, 18:53
Το καλύτερο είναι γρασσο με διθειουχο μολυβδαίνιο ή με γραφίτη.

daz
02/11/2024, 21:57
Μπορώ να σας προτείνω κάποια αλλά πάρτε αυτό γιατί καλό για πάρα πολλές περιπτώσεις.

https://www.3dhub.gr/shop/tools/super-lube-ptfe-grease/

JNP
03/11/2024, 09:21
Μπορώ να σας προτείνω κάποια αλλά πάρτε αυτό γιατί καλό για πάρα πολλές περιπτώσεις.

Εξαιρετικά προϊόντα made in USA. Τα χρησιμοποιώ 30 χρόνια στους μηχανισμούς των κυνηγετικών μου όπλων, σε ακριβούς σουγιαδες, κλειδαριές, κλπ.
Ειδικά ένα που μοιάζει με στυλό και έχει υγρό γρασσο μπορείς να το έχεις πάντα μαζί σου.
Α είναι και ασφαλές για το δέρμα μας ή σε περίπτωση κατάποσης. Κάτι σαν το λάδι Ballistol.

o_gavros
03/11/2024, 10:42

ααα,το παλιό καλό πολυτετραφθοροαιθυλενίο :p

lazarefa
04/11/2024, 19:37

Σε κάποιο αμερικάνικο βίντεο με συντήρηση σε καστάνιες που είδα, ο τύπος όντως πρότεινε το συγκεκριμένο.

JNP
05/11/2024, 07:43
Σε κάποιο αμερικάνικο βίντεο με συντήρηση σε καστάνιες που είδα, ο τύπος όντως πρότεινε το συγκεκριμένο.

Είναι όπως η ασπιρίνη, δια πάσαν νοσον και πάσα μ&λ&κια.
Αυτό με το ptfe θεωρείται γενικής χρήσης, έχει και άλλο με σιλικονη, κλπ. Αυτό με την σιλικόνη το βάζουνε στα φρένα όπου υπάρχουν λάστιχενιες τσιμουχες.
Ελλάδα δύσκολα τα βρίσκουμε. Από Amazon αλλά σε διπλάσια τιμή λόγω μεταφορικών. Εγώ πρόλαβα και πήρα από εδώ προ 15ετιας μια φυσιγγα 400 ml και έχω ακόμα την μισή.
Γενικά σε γράσσα έχετε το νου σας για αυτα που βάζουνε σε εξωλέμβιες, πχ μπλε γρασσο Yamaha ή αμερικανικα Mercury, γιατί είναι πολύ ποιοτικά.

daz
05/11/2024, 14:32
Γιάννη η καστάνια χρειάζεται κάτι που να μην είναι πολύ λεπτό για να μη φευγει. Να μην είναι πολύ χοντρό για να κινείται ελεύθερα και να μην σκληραίνει με το χρόνο (ή το κρύο) για τον ίδιο λόγο.
Για λίπανση δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις και σίγουρα θέλει πολύ λίγο. Λιγότερο απ' όσο πιστεύουν οι περισσότεροι.
Το λευκό λιθίου είναι μια χαρά αλλά έχει το αρνητικό να σκληραίνει με το χρόνο. H permatex που παίζει πολύ ελλάδα έχει βγάλει ένα λιθίου που δε θυμαμαι ακριβώς πως το λέει, το οποίο δεν σκληραίνει και είναι επίσης άριστη επιλογή για καστάνιες.
Το super lube το προτείνει η snap on για τις περισσότερες καστάνιες της (προστατεύει τα ορινγ που χρησιμοποιεί για να τις σφραγίσει). Η hazet βάζει κάτι σαν αυτό το permatex που είπα παραπάνω.
Πολύ καλή επιλογή (ειδικά σε fine tooth) είναι και το λιπαντικό συναρμολόγησης κινητήρα. Λίγο πιο λεπτόρευστο οπότε μπορεί να φύγει λίγο, αλλά μένει και λιπαίνει για αρκετά μεγάλο διάστημακαι κάνει άριστη δουλειά.

Και επίσης, σε γερμ/να καστάνιας που δεν ανοίγουν ώστε να καθαριστούν και να λιπανθούν μπορεί κάποιος να μη βάλει τίποτα ή να αφήσει λίγο λάδι ραπτομηχανής (ή όπλων, το ίδιο είναι) να περάσει μέσα. Και ελάχιστο λάδι κινητήρα να περάσει μέσα θα διαρκέσει για πολύ μεγάλο διάστημα. Οι ανάγκες είναι πολύ μικρές.

lazarefa
05/11/2024, 20:09
Το παρακάτω γράσσο σιλικόνης της Liqui Moly είναι καλή επιλογή για τη λίπανση σε μηχανισμούς από καστάνιες;
https://www.liqui-moly.com/en/silicone-grease-transparent-p000364.html#3312

daz
05/11/2024, 21:43
Δε το ξέρω το συγκεκριμένο αλλά έχω άλλο σιλικόνης. Πόσο διαφορετικό να είναι?
Είναι λίγο κολλητικό αλλά αν βάλεις πολύ λίγο πιστεύω θα είναι μια χαρά. Θέλω και εγώ να το δοκιμάσω.

Υγ. Είμαι σίγουρος οτι θα βάλεις πολύ. :D

silkman
06/11/2024, 01:00
457760
@lazarefa @daz
To liqui moly σιλικονης το εχω παρει καιρο, παω για δευτερο σωληναριο, ειναι φανταστικό προιον απο κυλινδρακια φρενων μεχρι την τσιμουχα της εσπρεσιερας. Θεωρητικα μπορεις να το φας κ να μην παθεις τιποτα. Ειναι sticky και ακριβως ακριβως το ίδιο με ενα μικρο σωληναριο (μικρο τυπου 10 ml) dielectric grease της Permatex που ειχα παρει για τους πολους μπαταριας.

Και μην παραμυθιαζεστε με τις τιμές στο ιντερνετ, κατω απο 10€ το βρισκεις.

Tallyban
06/11/2024, 07:08
Ωραία αφού το γρασσο σιλικόνη κάνει για τις καστάνιες!!!,θα το βάλω και στα ρουλεμάν στο λαιμό,εσείς ξέρετε....

daz
06/11/2024, 09:54
457760
@lazarefa @daz....

Τα γρασα σιλικόνης συνήθως είναι διηλεκτρικά και φιλικά με τσιμουχακια και πλασικά μέρη. Μια χαρά κάνει και για πόλους μπαταρίας και είναι ιδανικό για τα κυλινδράκια των φρένων ειδικά για όσα έχουν αυτό το ελαστικό μέσα. Βέβαια δεν είναι όλα ίδια. Υπάρχουν και πιο εξειδικευμένα για κυλινδράκια φρένων που περιέχουν όμως σιλικόνη και όχι κάποιο παράγωγο πετρελαίου όπως το γρασο λιθίου.

daz
06/11/2024, 10:23
Ωραία αφού το γρασσο σιλικόνη κάνει για τις καστάνιες!!!,θα το βάλω και στα ρουλεμάν στο λαιμό,εσείς ξέρετε....

Αν δε βάλεις τίποτα, δε θα πάθει τίποτα.
Αν βάλεις κάτι να γλιστράει λίγο, θα έχει πιο ομαλή λειτουργία.

Ότι και να βάλεις το μονο που χρειάζεται είναι αυτό το κάτι, να μην εμποδίζει την ελευτερη λειτουργία του μηχανισμού.

Το γρασο σιλικόνης εκτός από εφαρμογές σε πλαστικά και ελαστικά μέρη χρησιμοποιείται οπουδήποτε θέλουμε να έχουμε ελευθερη και ομαλή κίνηση. Πχ είναι πολύ καλή επιλογή σε ράγες από συρόμενα καθίσματα.

Αυτά τα γράσα συνήθως είναι λάδι που περιέχουν ένα σταθεροποιητή. Αν χρησιμοποιηθεί σε πολύ μικρή ποσότητα σε μια καστάνια θα γίνει σαν λάδι και θα προσφέρει πολύ ομαλή κίνηση. Αν βάλουμε πολύ πιστεύω θα είναι κολλητικό. Ίσως είναι κολλητικό και ακατάλληλο και στις δυο περιπτώσεις. Είπα πως δε το έχω δοκιμάσει.

Εσύ πιστεύεις οτι πρέπει να βάλεις κάτι που να προστατεύει από υψηλά φορτία. Όμως η καστάνια δεν είναι πιστόνι. Όταν ολισθένει δεν έχει καθόλου φορτίο και τα βαμμένα μέταλλα δεν έχουν φθορές ενώ όταν μπλοκάρει, το λιπαντικό δεν κάνει τίποτα. Πολλοί κατασκευαστές δεν βάζουν τίποτα (gedore) ενώ κάποιοι άλλοι βάζουν μόνο στον μηχανισμό αλλαγής κατεύθυνσης ώστε να κινείται ομαλά. Δε βάζουν καθόλου στα δόντια που περιστρέφονται (πχ hazet στις round head καστάνιες της).

Πραγματικά ο καθένας μπορεί να βάλει ότι τον ευχαριστεί στη λειτουργία της καστάνιας. Μόνο να μην είναι κολλητικό και να μη σκληραίνει με τον καιρό και δεν αφήνει τον μηχανισμό που μπλοκάρει την κίνηση να έχει ολοκληρωμένη εμπλοκή.

daz
06/11/2024, 10:25
...εσείς ξέρετε....

Εμένα μ' αρέσουν οι διαφωνίες. Αν σ' αρέσουν και εσένα.. γράφε.

Ή, άστο ρε αδελφέ, μη γράψεις τίποτα και εμείς θα βρούμε τρόπο να κόψουμε το λαιμό μας.

Tallyban
07/11/2024, 07:22
Γρασσο σιλικόνης ειναι για τίποτα πλαστικά γρανάζακια στο μίξερ της μαμάς.
Ο ανασταλτικός μηχανισμός της καστανιάς έχει πιέσεις όπως τα γρανάζια σε βαρύτερες εφαρμογές θέλει κάτι να αντέχει στη πίεση αλλιώς θα φθαρούν τα δοντια(νταξ δεν είναι και κακό αυτό,θα...πουλάει περισσότερες καστάνιες ο Βρατουνης).

JNP
07/11/2024, 07:51
https://www.autotec.gr/liqui-moly-lm47-longlife-grease-mos2-graso.html
https://www.autotec.gr/liqui-moly-lm-48-aloifi-topothetisis-50-gr.html
https://www.autotec.gr/krafft-kms-mos2-grasografitis-400-gr.html
Πιστεύω ότι τέτοιου τύπου γράσσα είναι οκ για καστάνιες. Το Διθειουχο Μολυβδαινιο έχει μια βασική ιδιότητα : όταν φύγει το λάδι αυτό έχει προσκολληθει στις επιφάνειες σε μονομοριακό στρώμα και συνεχίζει να λιπαινει.*
Το δεύτερο κατά σειρά ίσως είναι το ιδανικό όπως ανέφερε και ο Αποστόλης.
Γρασσο σιλικόνης εκτός από υδραυλικά, ορινγκς, λάστιχα κλπ το βάζω στα αγγιστρα που κλείνουν την πόρτα στο φούρνο μικροκυμάτων γιατί το αντίστοιχο εξάρτημα απέναντι είναι πλαστικό και σπάει. Έτσι αχρηστεύτηκε ένας πανάκριβος φούρνος Panasonic από έλλειψη ανταλλακτικου!
Επίσης στα αγγιστρα-μεντεσέδες σε πόρτα φούρνου κουζίνας, που μετά 25 χρόνια άρχισαν να στριγγλιζουν σπαστικά, έβαλα Permatex Anti-Seize Lubricant και ησύχασαν τα αυτιά μου. Όλα αυτά τα γράσσα αλουμινίου η χαλκού η κεραμικά για φρένα αντέχουν σε 800-1400β Κελσίου.
* Είχα βρει προ 20ετιας ένα καταπληκτικό σπρευ τριπλής δράσης clp της Sonax και το χρησιμοποιούσα σε εργαλεία, όπλα, λεπτούς μηχανισμούς κλπ. Αυτό περιείχε MoS2 και πραγματικά ήτανε άψογο με μεγάλη διάρκεια ζωής. Κάποια στιγμή το σταμάτησαν αλλά είχα κάνει απόθεμα. Μετά μου ήρθε η ιδέα να ανάμειξω λεπτόρευστo λάδι Singer (8-10ευρω /λτ) με υγρό MoS2 σε αναλογία 4-5%. Το λάδι φυσικά μαύρισε αλλά λόγω του ότι είναι λεπτόρευστο περνάει από δύσκολα σημεία και εναποθέτει το MoS2 και λιπαινει μακροπροθεσμα. Παρατήρησα σε χρήση στα όπλα μου ότι παρατείνει και την εξωτερική λίπανση και προστασία των μετάλλων. Το χρησιμοποιώ κανένα χρόνο τώρα.

stefanos
07/11/2024, 09:18
Γρασσο σιλικόνης ειναι για τίποτα πλαστικά γρανάζακια στο μίξερ της μαμάς.
Ο ανασταλτικός μηχανισμός της καστανιάς έχει πιέσεις όπως τα γρανάζια σε βαρύτερες εφαρμογές θέλει κάτι να αντέχει στη πίεση αλλιώς θα φθαρούν τα δοντια(νταξ δεν είναι και κακό αυτό,θα...πουλάει περισσότερες καστάνιες ο Βρατουνης).

'Εχει τεράστια πίεση αλλά ο μηχανισμός είναι ακίνητος. Τριβή έχεις μόνο όταν λειτουργεί ο μηχανισμός, στην ανάποδη κίνηση δηλαδή. Εκεί οι δυνάμεις είναι αστείες και τα μέταλλα που εμπλέκονται τεράστιας αντοχής.

Tallyban
07/11/2024, 18:59
Αν έχεις δει ποτέ φθαρμένη καστανια,τα δόντια δεν έχουν το αρχικό σχήμα τους,δε μπορεί να γίνεται αυτό μόνο από την αναστροφη κίνηση

daz
07/11/2024, 22:52
Αν έχεις δει ποτέ φθαρμένη καστανια,τα δόντια δεν έχουν το αρχικό σχήμα τους,δε μπορεί να γίνεται αυτό μόνο από την αναστροφη κίνηση

Από τι γίνεται? Επειδή δυο βαμμένα μέταλλα έρχονται σε επαφή με τη δύναμη ενός αδύναμου ελατηρίου?

Οι καστάνιες φθείρονται όταν χτυπάμε και όταν τις ντουπλάρουμε με αερόκλειδα.

Σε πολλούς μηχανισμούς (βασικά στους πιο κοινούς που χρησιμοποιούν οι περισσότερες καστάνιες της αγοράς) κατά την αντίστροφη κίνηση, ένα μόνο δόντι γλιστράει πάνω στο ρότορα. Ενα δόντι περνάει πάνω από 60 ή 72 άλλα, σε μια πλήρη περιστροφή.
Αν ήταν να υπάρχουν φθορές λόγο της αντίστροφης κίνησης, εκείνο το δόντι θα είχε εξαϋλωθεί πολύ πριν φθαρούν τα άλλα 48-60-72.

πχ..
Η πρώτη φωτό δείχνει την αντίστροφη κίνηση και η δευτερη την εμπλοκή.

457889

Κάτι ανάλογο γίνεται και με τις στρογγυλοκέφαλες και γενικά αυτός είναι ο σκοπός, ώστε να ελαττωθεί το back drag.

JNP
19/12/2024, 11:29
Εντύπωση μου προκάλεσε η διαφορά στο μέγεθος μεταξύ της παλιάς ΚΑΣΤΑΝΙΑΣ HEYCO 60 δοντιών 3/8" και της σπαστης STAHLWILLE 80 δοντιών 3/8",ακομα και σε σχέση με μια μανέλα Toptool. 458959458960458961

JNP
22/12/2024, 16:23
https://youtu.be/FJdB87QwEl8?si=8U0BPrmJX8P50BSS
Ποια είναι ισχυρότερη, η κανονική καστανια ή η pass through ;

silkman
24/12/2024, 09:30
Εντύπωση μου προκάλεσε η διαφορά στο μέγεθος μεταξύ της παλιάς ΚΑΣΤΑΝΙΑΣ HEYCO 60 δοντιών 3/8" και της σπαστης STAHLWILLE 80 δοντιών 3/8",ακομα και σε σχέση με μια μανέλα Toptool. 458959458960458961
Ζηλιαρη!!!! :beer:

Σακατευει η καστανια η Stahlwille. Να τη χαρείς με Υγεία.

daz
24/12/2024, 10:23

Aυτή η heyco έχει πολύ παλιό μηχανισμό που δε χρησιμοποιείται πια. Δεν είναι σα το μηχανισμό για στρογγυλοκέφαλες της φακομ. Οτιδήποτε και να συγκρίνεις με αυτό το γομάρι μικρό θα δείχνει. Ακόμα και ακριβές gedore, που ποτέ δεν είχαν μικρές κεφαλές.
Οι stahl κατά παράδοση έχουν πολύ μαζεμένες κεφαλές.
Δες εδώ (https://www.moto.gr/forums/showthread.php?t=159767&page=7&p=3087943&viewfull=1#post3087943).

lazarefa
28/12/2024, 10:12
https://www.youtube.com/watch?v=rBsdpT2rElE

lazarefa
28/12/2024, 10:16
Στο παραπάνω βίντεο μου έκανε εντύπωση το πρώτο σχόλιο όπου κάποιος ισχυρίζεται ότι μετά από αρκετές καστάνιες Nepros που αγόρασε, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι πέρα από εμφάνιση, δεν είναι κάτι ιδιαίτερο για τα λεφτά που κοστίζουν και αντ' αυτών προτείνει ξεκάθαρα τις Koken...

daz
28/12/2024, 10:25
https://www.youtube.com/watch?v=rBsdpT2rElE

laz καλό είναι να βάζεις μια μικρή περιγραφή γι το που παραπέμπει το λινκ.

nice video, nice ratchet αλλά μη πάθει κανένα καρδιακό και ο bowleno.

Bowleno
28/12/2024, 13:44
laz καλό είναι να βάζεις μια μικρή περιγραφή γι το που παραπέμπει το λινκ.

nice video, nice ratchet αλλά μη πάθει κανένα καρδιακό και ο bowleno.

Ο bowleno έχει 2 3/4 της force "απαλοτριωμένες" και 2 1/4 μάρκας.... Λιντλ έχει βολευτει μια χαρά για τις εργασίες που τις προορίζει και τον αφήνουν πλέον αδιάφορο τέτοια κομψοτεχνήματα εκτός και του τα κάνουν δώρο:D

daz
28/12/2024, 22:09
Ο bowleno έχει 2 3/4 της force "απαλοτριωμένες" και 2 1/4 μάρκας.... Λιντλ έχει βολευτει μια χαρά για τις εργασίες που τις προορίζει και τον αφήνουν πλέον αδιάφορο τέτοια κομψοτεχνήματα εκτός και του τα κάνουν δώρο:D

3/4, ε?
και 2 μάλιστα?
:D

STF
28/12/2024, 22:11
3/4, ε?
και 2 μάλιστα?

1,5/4 ήθελε να γράψει ο άνθρωπος. Κάτω τα χέρια από Bowleno.

:lol:

Bowleno
29/12/2024, 07:49
3/4, ε?
και 2 μάλιστα?

"Απαλλοτριωμένες" :D αφού μετά από μένα κανείς δεν ξαναασχολήθηκε με βάλε-βγάλε πίσω προφυλακτήρες και λοιπά παρεμφερή των D-MAX (πληρώνουν το συνεργείο να τα κάνει αυτά) τα εργαλεία είχαν μείνει ορφανά, οπότε, εγώ ως γνωστός στοργικός που είμαι.....:D

1,5/4 ήθελε να γράψει ο άνθρωπος. Κάτω τα χέρια από Bowleno.

:lol::lol:

o_gavros
29/12/2024, 09:10
τρία όγδοα ρεεεεεεε...
αρκουδεηδες

Bowleno
29/12/2024, 15:12
τρία όγδοα ρεεεεεεε...
αρκουδεηδες

Δοκίμασε πρώτες να βγάλεις προφυλακτήρα καργαρισμένο από το εργοστάσιο με 3/8 και μιλάμε πάλι... Κατάφερα να σπάσω μια τέτοια τον πρώτο καιρό εκεί....:cry:

o_gavros
29/12/2024, 15:20
θέλεις να πεις ότι έχεις όχι μια,αλλά δύο καστανιες με καρέ τριών τετάρτων της ιντσας;;; με τα αντίστοιχα καρύδια τους;;;
και δεν ασχολείσαι καν με βαρέα οχήματα;;; δεν έχω άλλο πέραν του γιατί, να αναρωτηθώ.

το ότι έσπασες μια καστάνια δεν λέει κάτι για σένα,λέει για την καστάνια.
κι εγώ έχω σπάσει σε μισής ιντσας τρεις. ήταν όμως και οι τρεις από τσαηνιζιουμ.

Bowleno
29/12/2024, 19:58
θέλεις να πεις ότι έχεις όχι μια,αλλά δύο καστανιες με καρέ τριών τετάρτων της ιντσας;;; με τα αντίστοιχα καρύδια τους;;;
και δεν ασχολείσαι καν με βαρέα οχήματα;;; δεν έχω άλλο πέραν του γιατί, να αναρωτηθώ.

το ότι έσπασες μια καστάνια δεν λέει κάτι για σένα,λέει για την καστάνια.
κι εγώ έχω σπάσει σε μισής ιντσας τρεις. ήταν όμως και οι τρεις από τσαηνιζιουμ.

Δεν διαβάζεις και θα σε μαλώσω:p
Τις είχα αγοράσει (με λεφτά της εταιρίας, εννοείται) για την δουλειά που είπα πιο πάνω, μαζί με καρυδάκια 14 έως 22.
Φεύγοντας, τις... Απαλλοτρίωσα διότι πλην εμού κάνεις άλλος δεν καταδεχόταν να κάνει χειρωνακτική εργασία...:moutza:(στα μούτρα τους)

o_gavros
29/12/2024, 20:22
ρε θα μας τρελάνεις εσύ.
τζουρνεψες όχι ένα,αλλά δύο γαϊδούρια για να βάζεις καρυδάκι 14 έως 22???
ρε είσαι τρελοοοος ρε;
παίρνω όρκο ότι κάπου γίνεται λάθος μεταφορά δεδομένων/πληροφοριών

Bowleno
29/12/2024, 22:36
ρε θα μας τρελάνεις εσύ.
τζουρνεψες όχι ένα,αλλά δύο γαϊδούρια για να βάζεις καρυδάκι 14 έως 22???
ρε είσαι τρελοοοος ρε;
παίρνω όρκο ότι κάπου γίνεται λάθος μεταφορά δεδομένων/πληροφοριών

Και; Τζάμπα αφού...:D

daz
30/12/2024, 00:06
Να μου πεις που βρήκες καρυδάκι 14 για καστάνια 3/4. Θέλω και 'γώ!

daz
30/12/2024, 00:27
Αυτή είναι μια καστάνια 3/4 δίπλα από μια μισής ίντσας και μια αρθρωτή μανέλα πάλι μισής ίντσας.
Το καρυδάκι είναι μόνο 24μμ και η προέκταση 3/4 είναι 20εκ. (η καστάνια μισής ίντσας είναι 27)

459067

Το μήκος της είναι κάπου στα 50εκ.

459066

Και εδώ μαζί με 1/4, 3/8 και 1/2. Η φωτό αδικεί το μέγεθός της

459068

Νομίζω για προφυλακτήρες είναι ταμαμ! :D

daz
30/12/2024, 00:37
Όλα αυτά (https://www.moto.gr/forums/showthread.php?t=138275&page=34&p=2665083&viewfull=1#post2665083) τα καρυδάκια είναι 22μμ εκτός απ' το 1/4.

Τώρα θέλω να φανταστείς ένα 14άρι καρυδάκι για καστάνια 3/4 και να το περιγράψεις στον γαύρο. :smokin:

Don't worry man, όλοι κάνουν αυτό το λάθος.

Bowleno
30/12/2024, 01:51
Όλα αυτά (https://www.moto.gr/forums/showthread.php?t=138275&page=34&p=2665083&viewfull=1#post2665083) τα καρυδάκια είναι 22μμ εκτός απ' το 1/4.

Τώρα θέλω να φανταστείς ένα 14άρι καρυδάκι για καστάνια 3/4 και να το περιγράψεις στον γαύρο. :smokin:

Don't worry man, όλοι κάνουν αυτό το λάθος.

Πωωωω δίκιο έχετε! Μισής ιντσας είναι, ένα μυαλό χειμώνα-καλοκαίρι τι κάνει...:p

o_gavros
30/12/2024, 05:44
459069

Volpad
30/12/2024, 12:05
:bawl:

Έχω πεθάνει στα γέλια να ξέρετε....

Bowleno
30/12/2024, 14:56
:bawl:

Έχω πεθάνει στα γέλια να ξέρετε....

Εσύ έχεις πεθάνει στα γέλια, εγώ που έψαχνα τρύπα να κρυφτώ με την μ@λακία που έγραψα; :cry:

lazarefa
03/01/2025, 06:51
Έκανα πρόσφατα δώρο στον εαυτό μου μια καστάνια 1/4'' μάρκας Fasano...
Η αλήθεια είναι ότι ο βασικός λόγος που την αγόρασα είναι γιατί μου άρεσε οπτικά. Θυμίζει Facom η κεφαλή της, ενώ ο μηχανισμός της είναι με 72 δοντάκια. Παρακάτω φωτό και σύγκριση με μια μικρούλα Gedore που είναι μέρος σετ με bits της Gedore.
Το μόνο που γνωρίζω για τη συγκεκριμένη εταιρεία είναι ότι είναι ιταλική. Γνωρίζει κανείς αν κατασκευάζει η ίδια τα εργαλεία που πουλά με το όνομά της ή απλά εμπορεύεται εργαλεία τρίτων μέσω rebranding;

daz
03/01/2025, 15:29
Δεν έχω δει κάτι απ' αυτή τη μάρκα που δεν είναι rebranded.

Αξιοπρεπέστατη φαίνεται.
Καλοδούλευτη.

lazarefa
03/01/2025, 16:52
Ευχαριστώ. Έχεις ιδέα ποια εταιρεία μπορεί να κατασκευάζει την εν λόγω καστάνια, ή πιο σωστά, με ποιας εταιρείας το design σε καστάνια φέρνει;

daz
03/01/2025, 19:53
Ευχαριστώ. Έχεις ιδέα ποια εταιρεία μπορεί να κατασκευάζει την εν λόγω καστάνια, ή πιο σωστά, με ποιας εταιρείας το design σε καστάνια φέρνει;

Δεν έχει κάποιο χαρακτηριστικό κάποιας εταιρίας. Πχ τα γερμ/να της kabo έχουν το χαρακτηριστικό κουμπί στο πλάι για την αλλαγή κατεύθυνσης. Αυτή δεν ανήκει σχεδιαστικά σε κάποια εταιρία. Αντιγραφή είναι. Εχουν κι άλλες μάρκες την ίδια σχεδίαση. irimo μου έρχεται στα γρήγορα.

Η κεφαλή μοιάζει με facom και η λαβή πάλι με facom αλλά απ' το μοντέλο palm colntrol. (όχι η λαβή, το στελεχος)

459150

459151

Hunter
03/01/2025, 20:22
Πολύ σωστά είπε ο Daz , η USAG στην Ιταλία τις κατασκευάζει μαζί με τις Facom...

daz
04/01/2025, 10:28
Πολύ σωστά είπε ο Daz , η USAG στην Ιταλία τις κατασκευάζει μαζί με τις Facom...

Δεν έχω ιδέα ποιος τις κατασκευάζει. Οι φακομ πάντως είναι αρκετά πιο ακριβές.

Αυτή η σχεδίαση είναι κοινή και για άλλες μάρκες.

459155

Απ' ότι ξέρω η φασάνο φτιάχνει μόνο εργαλειοφορείς, μπαούλα εργαλείων και τέτοια, στην ιταλία.

lazarefa
04/01/2025, 20:39
Κοιτάζοντας τις εικόνες παραπάνω, η συγκεκριμένη Fasano που αγόρασα φαίνεται όμοια με την Ιrimo (το στέλεχος είναι όμοιο και με της Facom palm control που ανέφερε ο Απόστολος, απλά διαφέρει ελάχιστα η κεφαλή της Fasano από της Facom).
Πάντως λογικά και για τη συγκεκριμένη Irimo πιθανολογώ ότι η Usag κρύβεται από πίσω.
Σε κάθε περίπτωση, και δεδομένου ότι η Fasano αγοράστηκε από μένα περίπου στα 20 ευρώ, ενώ η Irimo από όσο έψαξα, στο εξωτερικό πουλιέται γύρω στα 23 (Ελλάδα μάλλον δε φέρνουν το συγκεκριμένο μοντέλο), και η Facom είναι αρκετά ακριβότερη, θεωρώ ότι αποτελεί μια σχετικά καλή αγορά.

daz
04/01/2025, 21:22
Δε θεωρώ πολύ πιθανό να έχει ευρωπαική προέλευση αλλά μια καστάνια 1/4 στα 20 ευρώ είναι γενικά μια καλή αγορά όποιος και αν κρύβεται από πίσω. Όπου και να κατασκευάζεται δεν έχει και πολύ σημασία για την κατηγορία της.

MISKIN
04/01/2025, 21:45
Εγώ θα την έλυνα τη κεφαλή να δω τι έχει μέσα. Να μου φύγει και η απορία.

daz
04/01/2025, 22:30
Εγώ θα την έλυνα τη κεφαλή να δω τι έχει μέσα. Να μου φύγει και η απορία.

Όλες οι στρογγυλοκέφαλες με 72 δόντια έχουν τον ίδιο μηχανισμό, τι να δει?

MISKIN
04/01/2025, 22:33
Όλες οι στρογγυλοκέφαλες με 72 δόντια έχουν τον ίδιο μηχανισμό, τι να δει?

Να δει τι έχει μέσα.

lazarefa
05/01/2025, 19:16
Έλυσα σήμερα μια αμερικάνικη Craftsman 3/8'' που είχα χρόνια να τη δουλέψω και είπα να της ρίξω λίγο λαδάκι στο μηχανισμό.

McGyver
18/03/2025, 09:16
Ποια από τις δύο Koken στα 3/8 για γενική χρήση σε μοτοσικλέτα;

2725Z-3/8(L160)
3725Z

Road Pirat
18/03/2025, 10:21
Εγώ θα έπαιρνα το κανονικό μέγεθος (την καινούργια με τα πολλά δόντια) και ένα Τ 3/8 για να δουλεύω τα καρυδακια, έχω 1/4 και 1/2 και είναι πολύ βολικά.

daz
18/03/2025, 20:20
Ποια από τις δύο Koken στα 3/8 για γενική χρήση σε μοτοσικλέτα;

2725Z-3/8(L160)
3725Z

Η πρώτη έχει την κεφαλή και την αντοχή μιας καστάνιας 1/4 αλλά έχει καρέ 3/8. Ελάχιστη αντοχη βάση iso κάπου στα 70Νμ. Το ότι έχει μεγαλύτερο μήκος δε σημαίνει οτι έχει και μεγαλύτερη αντοχή απ' την 1/4 με μήκος 115εκ. Η ίδια βγαίνει σε 160εκ και με καρέ 1/4. Η κεφαλή και ο μηχανισμός είναι σε όλες ίδιος.

Η δευτερη είναι στανταρ μέγεθος 3/8 με ελάχιστη αντοχή 220Νμ.

Η πρώτη είναι για εκείνες τις περιπτώσεις που θέλεις τη μικρότερη δυνατή κεφαλή χωρίς να ενδιαφέρει η δύναμη.
Η δευτερη είναι μια απ' τις πιο κομπακτ καστάνιες 3/8. Η κεφαλή της είναι απ' τις μικρότερες γενικής χρήσης. Σε συνδυασμό με καρυδάκια zeal μπαίνει στα χωράφια του στανταρ 1/4.

McGyver
18/03/2025, 21:53
Η πρώτη έχει την κεφαλή και την αντοχή μιας καστάνιας 1/4 αλλά έχει καρέ 3/8. Ελάχιστη αντοχη βάση iso κάπου στα 70Νμ. Το ότι έχει μεγαλύτερο μήκος δε σημαίνει οτι έχει και μεγαλύτερη αντοχή απ' την 1/4 με μήκος 115εκ. Η ίδια βγαίνει σε 160εκ και με καρέ 1/4. Η κεφαλή και ο μηχανισμός είναι σε όλες ίδιος.

Η δευτερη είναι στανταρ μέγεθος 3/8 με ελάχιστη αντοχή 220Νμ.

Η πρώτη είναι για εκείνες τις περιπτώσεις που θέλεις τη μικρότερη δυνατή κεφαλή χωρίς να ενδιαφέρει η δύναμη.
Η δευτερη είναι μια απ' τις πιο κομπακτ καστάνιες 3/8. Η κεφαλή της είναι απ' τις μικρότερες γενικής χρήσης. Σε συνδυασμό με καρυδάκια zeal μπαίνει στα χωράφια του στανταρ 1/4.

Άρα 3725Z :D

Ευχαριστώ daz!
:beer:

turogalos
21/03/2025, 03:52
Έρωτας! Μόλις έφτασε σπίτι!

Καστάνια της 711L για Leatherman εργαλεία. Κάνει για τις μύτες των Leatherman και για κανονικές. Μόνο 16,5γρ και είναι μπιμπελό.

(711L Flat End EDC Ratchet Wrench)

460846 460847
460848 460849

harris_x
21/03/2025, 08:27
Έρωτας! Μόλις έφτασε σπίτι!

Καστάνια της 711L για Leatherman εργαλεία. Κάνει για τις μύτες των Leatherman και για κανονικές. Μόνο 16,5γρ και είναι μπιμπελό.

(711L Flat End EDC Ratchet Wrench)

460846 460847
460848 460849

:a8:

sanctusan
22/03/2025, 17:21
Αυτό έπρεπε να πάει στο Tool Porn τόσο καύλα που είναι!!!

daz
23/03/2025, 09:58
Nice! :beer: