Σύνδεση

View Full Version : Επαναφορά Yamaha FZ06 απο ακινησία.

Σελίδες : [1] 2 3

ptc
08/02/2025, 22:13
Ενας συναδερφος εχει ενα FZ06 το οποιο εχει μεινει σε ακινησια για καποια χρονια. Το αφησε στην ακρη οταν εμεινε η γυναικα του εγκυος στο πρωτο τους παιδι και δεν εχει κινηθει απο τοτε (συνολικα μιλαμε για καπου στα 6 χρονια). Σκεφτομαι να το παρω και να δουλεψω πανω του ωστε να το φερω σε λειτουργικη κατασταση. Ο λογος ειναι κυριως για να ασχοληθω με τα βασικα της συντηρησης σε μια μηχανη μιας και εχει λιγο καιρο που εχω αρχισει να ασχολουμαι με τα μηχανολογικα θεματα ο ιδιος. Οποτε το βλεπω ως μια καλη ευκαιρια να εξασκηθω σε καποιες βασικες εργασιες συντηρησης. Σε δευτερη φαση μπορει να βγει και ενα χαρτζιλικι κατα τη μεταπωληση, αλλα αυτο ειλικρινα δεν ειναι ο σκοπος.

Η μηχανη ηταν πληρως λειτουργικη πριν σταματησει να τη χρησιμοποιει αλλα δεν εκανε καμια προετοιμασια για την αποθηκευση της μηχανης. Απλα καποια στιγμη την παρκαρε και απο τοτε δεν την ξανακουνησε. Οι εργασιες που σκεφτομαι οτι θα πρεπει να γινουν ειναι οι παρακατω:

-Αλλαγη λαδιων και φιλτρου λαδιου.
-Αλλαγη μπαταριας.
-Αλλαγη υγρου φρενων.
-Αλλαγη υγρου συστηματος ψυξης.
-Συντηρηση αλυσιδας αν σωζεται, εναλλακτικα αλλαγη αλυσιδογραναζων.
-Αλλαγη ελαστικων (αυτο οχι απο εμενα :p).
-Αδειασμα και καθαρισμος ντεποζιτου, αλλαγη φιλτρου καυσιμου, ελεγχος αντλιας καυσιμου, τοποθετηση καθαριστικου injection.
-Καθαρισμος μηχανης, συντηρηση πλαστικων.

Ειναι μοντελο που εχει πουλησει πολυ οποτε βλεπω πως υπαρχει μπολικο υλικο στο youtube για αναλογες εργασιες. Επισης υπαρχει διαθεσιμο online και το service manual.

Παμε στις ερωτησεις....
-Ειναι καποια αλλη εργασια που θα επρεπε να γινει και μου διαφευγει; Μιλαω για προληπτικες εργασιες- προφανως αφου γινουν ολα αυτα και παω να βαλω μπρος για να ελεγξω τη σωστη λειττουργια, μπορει να βγουν και αλλα προβληματα που θα πρεπει να αντιμετωπιστουν μετα.
-Πανω στο τελευταιο, τι αλλο πιστευετε πως ειναι πιθανο να βρω μπροστα μου σε μια τετοια μηχανη; Με λιγα λογια τι μπορει να εχει χαλασει απο την ακινησια;
-Πιστευετε πως ειναι κατι που μπορω να φερω εις περας εχοντας πολυ στοιχειωδεις μηχανολογικες γνωσεις;
-Ποια θα ηταν μια νορμαλ τιμη αγορας; Η μηχανη εχει λιγα χιλιομετρα (αν θυμαται καλα ο ιδιοκτητης 27000χλμ) και ηταν δευτερο χερι. Μοντελο απο μια φωτο που ειχα δει πρεπει να ειναι καπου 07-09.

telegonos
08/02/2025, 22:26
Ενας συναδερφος εχει ενα FZ06 το οποιο εχει μεινει σε ακινησια για καποια χρονια. Το αφησε στην ακρη οταν εμεινε η γυναικα του εγκυος στο πρωτο τους παιδι και δεν εχει κινηθει απο τοτε (συνολικα μιλαμε για καπου στα 6 χρονια). Σκεφτομαι να το παρω και να δουλεψω πανω του ωστε να το φερω σε λειτουργικη κατασταση. Ο λογος ειναι κυριως για να ασχοληθω με τα βασικα της συντηρησης σε μια μηχανη μιας και εχει λιγο καιρο που εχω αρχισει να ασχολουμαι με τα μηχανολογικα θεματα ο ιδιος. Οποτε το βλεπω ως μια καλη ευκαιρια να εξασκηθω σε καποιες βασικες εργασιες συντηρησης. Σε δευτερη φαση μπορει να βγει και ενα χαρτζιλικι κατα τη μεταπωληση, αλλα αυτο ειλικρινα δεν ειναι ο σκοπος.

Η μηχανη ηταν πληρως λειτουργικη πριν σταματησει να τη χρησιμοποιει αλλα δεν εκανε καμια προετοιμασια για την αποθηκευση της μηχανης. Απλα καποια στιγμη την παρκαρε και απο τοτε δεν την ξανακουνησε. Οι εργασιες που σκεφτομαι οτι θα πρεπει να γινουν ειναι οι παρακατω:

-Αλλαγη λαδιων και φιλτρου λαδιου.
-Αλλαγη μπαταριας.
-Αλλαγη υγρου φρενων.
-Αλλαγη υγρου συστηματος ψυξης.
-Συντηρηση αλυσιδας αν σωζεται, εναλλακτικα αλλαγη αλυσιδογραναζων.
-Αλλαγη ελαστικων (αυτο οχι απο εμενα :p).
-Αδειασμα και καθαρισμος ντεποζιτου, αλλαγη φιλτρου καυσιμου, ελεγχος αντλιας καυσιμου, τοποθετηση καθαριστικου injection.
-Καθαρισμος μηχανης, συντηρηση πλαστικων.

Ειναι μοντελο που εχει πουλησει πολυ οποτε βλεπω πως υπαρχει μπολικο υλικο στο youtube για αναλογες εργασιες. Επισης υπαρχει διαθεσιμο online και το service manual.

Παμε στις ερωτησεις....
-Ειναι καποια αλλη εργασια που θα επρεπε να γινει και μου διαφευγει; Μιλαω για προληπτικες εργασιες- προφανως αφου γινουν ολα αυτα και παω να βαλω μπρος για να ελεγξω τη σωστη λειττουργια, μπορει να βγουν και αλλα προβληματα που θα πρεπει να αντιμετωπιστουν μετα.
-Πανω στο τελευταιο, τι αλλο πιστευετε πως ειναι πιθανο να βρω μπροστα μου σε μια τετοια μηχανη; Με λιγα λογια τι μπορει να εχει χαλασει απο την ακινησια;
-Πιστευετε πως ειναι κατι που μπορω να φερω εις περας εχοντας πολυ στοιχειωδεις μηχανολογικες γνωσεις;
-Ποια θα ηταν μια νορμαλ τιμη αγορας; Η μηχανη εχει λιγα χιλιομετρα (αν θυμαται καλα ο ιδιοκτητης 27000χλμ) και ηταν δευτερο χερι. Μοντελο απο μια φωτο που ειχα δει πρεπει να ειναι καπου 07-09.

To ψαλίδι είναι με ορθογωνική διατομή ή με 6γωνη διατομή; Το όργανο είναι με κυκλικό LCD στροφόμετρό ή με κλασσικό στροφόμετρο με βελόνα στα δεξιά και οθονούλα LCD στα αριστερά;

Μετά από τόσα χρόνια ακινησίας, ΕΓΩ , θα έβγαζα τα μπουζί και θα ψέκαζα μερικές σταγόνες λάδι σε κάθε κύλινδρο. Μετά θα γύριζα τον κινητήρα με το χέρι, από το καπάκι του άκρου του στροφαλοφόρου στην δεξιά μεριά, πρωτον να δω αν γυρνάει, δεύτερον να λαδωθούν κύλινδροι και ελατήρια πιστονιών.

Γιατί να μην γυρίσει; Τόσα χρόνια ακίνητο, κάποιες από τις βαλβίδες είχαν κάτσει σε συμπιεσμένη κατάσταση. Υπάρχει πάντα μια μικρή πιθανότητα, να έχουν κολλήσει στην ανοικτή θέση, και άμα πας να μιζάρεις κανονικά θα συμβεί ζημιά. Γυρνώντας με το χέρι, θα το προλάβεις αυτό.

ΜΕΤΑ από όλα αυτά, θα το μιζάριζα να διώξει τα περισεύματα λιπαντικού από τους κυλίνδρους, θα ξανάβαζα τα μπουζί, φρέσκια βενζίνη, έλεγχο στάθμες ψυκτικού και λαδιού, και θα προσπαθούσα να το βάλω μπροστά. ΑΦΟΥ θα έπαιρνε μπροστά, θα άλλαζα όλα αυτά που γράφεις, όχι ΠΡΙΝ.

Στα ψεκαστά η βενζίνη μέσα στο κύκλωμα, διατηρείται για πολύ καιρό, δεν είναι όπως τα καρμπυρατέρ που χαλάει και φράζει τα ζιγκλέρ. Οπότε απλά θα έβγαζα την παλιά βενζίνη από το ντεπόζιτο, δεν θα ασχολιόμουν και πολύ να αδειάζω βενζίνη από όλο το κύκλωμα του ψεκασμού, εκτός αν αρνιόταν πεισματικά να πάρει μπρος.

Ανάλογα βέβαια και τι βλέπεις να κάνει.

ΓιώργοςΤΤ
08/02/2025, 22:45
Στην ερώτηση τί άλλο μπορεί να έχει:

1. Κολλημένα φρένα
2. Χαλασμένες αντλίες φρένων
3. Χαλασμένες τσιμούχες αναρτήσεων
4. Διαρροή από οπουδήποτε έχει λαστιχάκι.

Δεν χρειάζονται φοβερές γνώσεις να επανέλθει αλλά σίγουρα χρειάζεται υπομονή και μια καλή συλλογή με εργαλεία.

Δυστυχώς πλέον δεν φεύγουν εύκολα αυτές οι μηχανές. Αν το δεις σαν ευκαιρία να ασχοληθείς και να μάθεις καλώς. Αν σκοπό έχεις την μεταπώληση δεν αξίζει.

ptc
08/02/2025, 23:03
To ψαλίδι είναι με ορθογωνική διατομή ή με 6γωνη διατομή; Το όργανο είναι με κυκλικό LCD στροφόμετρό ή με κλασσικό στροφόμετρο με βελόνα στα δεξιά και οθονούλα LCD στα αριστερά;
...
Ανάλογα βέβαια και τι βλέπεις να κάνει.

Σχετικα με το μοντελο θα κανονισω να δω τη μηχανη και θα επανελθω. Μου ειχε δειξει μια φωτο απο μια τυχαια βολτα, οποτε δε θυμαμαι λεπτομεριες.
Καταλαβα τι λες και μου ακουγεται πολυ καλη η προταση σου. Θα μου φυγει και ενα αγχος για το αν αξιζει να ασχοληθω αν κανω αυτη τη διαδικασια και δω οτι παιρνει μπρος.

Στην ερώτηση τί άλλο μπορεί να έχει:

1. Κολλημένα φρένα
2. Χαλασμένες αντλίες φρένων
3. Χαλασμένες τσιμούχες αναρτήσεων
4. Διαρροή από οπουδήποτε έχει λαστιχάκι.

Δεν χρειάζονται φοβερές γνώσεις να επανέλθει αλλά σίγουρα χρειάζεται υπομονή και μια καλή συλλογή με εργαλεία.

Δυστυχώς πλέον δεν φεύγουν εύκολα αυτές οι μηχανές. Αν το δεις σαν ευκαιρία να ασχοληθείς και να μάθεις καλώς. Αν σκοπό έχεις την μεταπώληση δεν αξίζει.

Το 3 τωρα που το λες μου ακουγεται πολυ πιθανο. Και δεν ειναι δουλεια που θα την εκανα μονος μου. Βεβαια για να φανει αυτο θα πρεπει πρωτα η μηχανη να αρχισει ξανα να κινειται ωστε να φανει με τη χρηση αν υπαρχει καποια διαρροη.

Ο σκοπος δεν ειναι η μεταπωληση, βασικα αν απλα ηξερα οτι απ' αυτη τη διαδικασια δε θα χασω λεφτα θα το εκανα χωρις δευτερη σκεψη.

ΓιώργοςΤΤ
08/02/2025, 23:14
Λεφτά θα χάσεις και σίγουρα αρκετά. Σε τέτοιες περιπτώσεις είναι σχεδόν αδύνατο να προβλέψεις το κόστος.

Εγώ θα το έκανα μόνο αν είχα σκοπό να κρατήσω την μοτοσυκλέτα για εμένα.

toyar
09/02/2025, 07:11
βασικη παραμετρος ειναι ποσο στο δινει(θεωρουμε οτι δε χρωσταει τελη)
μια πρωτη οπτικη εκτιμηση κοστους ειναι να δεις αν θελει αλυσιδογραναζα και φρενα (λαστιχα θελει σιγουρα)
αρθροιζεις ολα τα παραπανω χωρις να λερωσεις χερια και μετα βλεπεις αν αξιζει να το επαναφερεις
συμφωνω οτι το μηχανακι αυτο ειναι μονο για προσωπικη χρηση γιατι ειναι αντιεμπορικο λογω καταναλωσης

motojojo
09/02/2025, 08:19
Έβγαλες λεφτά απο την κτμ και θα τα ακουμπήσεις στη γιαμαχα; :lol: :p

Δεν πιστεύω ότι είναι αντιεμπορικό. Το ότι ο καθένας ζητάει τον πατέρα και τη μάνα του δεν το κάνουν αντιεμπορικό.

Αν η τιμή του είναι παραπλήσια στα λεφτά που θα έπαιρνες αν το εκοβες ανταλλακτικά μάλλον αξίζει το ρίσκο. Η διαδικασία που περιγράφει ο Τελέγονος δεν κοστίζει σχεδόν τίποτα.

o_gavros
09/02/2025, 09:11
επιπροσθέτως όλων των ανωτέρω και εφόσον το μηχανάκι τσουλισει, εγώ θα άνοιγα και τις δαγκάνες/τρόμπα φρένων για έλεγχο και καθαργιοτητες.
το μηχανάκι ήταν αστέρι αλλά νομίζω έχει παρέλθει η εποχή της ζήτησης του. αυτό για τα της μεταπώλησης.

SONone
09/02/2025, 09:19
το θεμα ειναι ποσο στο δινει?
και αν γουστάρεις να το κρατήσεις,
αν στο δινει κατω απο 1000€ παρτο γιατι με ακομα 1000€ θα εχεις κατι που θα το κρατήσεις μια ζωη. (αν δεν ειχε θεμα στο μοτερ οταν το παρατησε.)
αν ειναι να το παρεις για μεταπώληση οπως ειπαν και παραπανω, μην το παρεις.

D3300
09/02/2025, 09:51
Αυτό που δεν γράφεις είναι αν η μοτοσυκλέτα όλο αυτό το διάστημα βρισκόταν σε στεγασμένο χώρο ή εκτεθειμένη στα στοιχεία της φύσης.
Αν βρισκόταν σε γκαράζ το πιο πιθανό είναι να χρειαστεί μια μπαταρία και φρέσκια βενζίνη για να την θέσεις σε λειτουργία, τα υπόλοιπα τα κάνεις μετά.
Αν βρισκόταν έξω τότε πάει μακριά η βαλίτσα.
Όλα εξαρτώνται από τη τιμή που θα στο πουλήσει.
Προσωπικά αν η τιμή είναι κοντά στο χιλιάρικο θα την έπαιρνα , είναι απίστευτα αξιόπιστα αυτά τα τετρακύλινδρα.

ptc
09/02/2025, 10:18
Με απογοητεύσατε λίγο. Αλλά κάτι παραπάνω θα ξέρετε.

Πρέπει να δω τη μηχανή από κοντά και να μάθω για τα τέλη. Η μηχανή βρίσκεται σε πυλωτή.

Πάντως το χιλιάρικο μου φαίνεται λίγο, τόσο πουλάνε μηχανάκια χτυπημένα για ανταλλακτικά. Εγώ είχα στο μυαλό μου 1300-1500 ως δίκαιη τιμή. Με ένα χιλιάρικο περιθώριο για επισκευές πάμε στα 2500 που είναι χαμηλή τιμή για τέτοια μηχανή, όσο μη εμπορική κι αν είναι.

Δε με ενδιαφέρει να την κρατήσω πάντως, για την εμπειρία θα το έκανα.

telegonos
09/02/2025, 11:04
Με απογοητεύσατε λίγο. Αλλά κάτι παραπάνω θα ξέρετε.

Πρέπει να δω τη μηχανή από κοντά και να μάθω για τα τέλη. Η μηχανή βρίσκεται σε πυλωτή.

Πάντως το χιλιάρικο μου φαίνεται λίγο, τόσο πουλάνε μηχανάκια χτυπημένα για ανταλλακτικά. Εγώ είχα στο μυαλό μου 1300-1500 ως δίκαιη τιμή. Με ένα χιλιάρικο περιθώριο για επισκευές πάμε στα 2500 που είναι χαμηλή τιμή για τέτοια μηχανή, όσο μη εμπορική κι αν είναι.

Δε με ενδιαφέρει να την κρατήσω πάντως, για την εμπειρία θα το έκανα.

Δεν ξέρω γιατί σου τα λένε τόσο απογοητευτικά.

Το fazer600 είναι μια εξαιρετική μοτοσυκλέτα. Την χρησιμοποιούσα στην προηγούμενη εργασία μου, και έχω αρκετή εμπειρία από αυτήν.

Εχει ένα καταπληκτικό μοτέρ, το πας σιγά σε καθημερινή κίνηση, πάει σιγά, ωραία και όμορφα. Το πας γρήγορα, παει σαν supersport 600 του 2000+. Εχει καλή σέλα, φορτώνει και δεύτερο άτομο. Κάνει και καθημερινό, κάνει και sport, κάνει και touring (αν είναι το μοντέλο με fairing), κι όλα αυτά, χωρίς να ζητάει πολλά πράγματα, όντας άνετο, οικονομικό και ευκολοδήγητο.

Τα μοναδικά δύο μειονεκτήματα που του είχα βρει εγώ, ήταν το χαλαρό μπροστινό, που βυθιζόταν-ξεβυθιζόταν στο παραμικρό παίξιμο του γκαζιού ή του φρένου, και το καπάκι του συμπλέκτη που ακουμπάει στην γάμπα και το καλοκαίρι στην κίνηση όταν φοράς λεπτό ή καθόλου ρούχο σου καίει το πόδι, θα μου πεις τι δουλειά έχεις σε μηχανή με λεπτό ρούχο, σωστό.

A κι ένα μειονέκτημα συντήρησης, έχει την μπαταρία κάτω από το ντεπόζιτο, το οποίο είναι σχεδιασμένο να σηκώνεται με μεντεσέ στο πίσω μέρος, ωραία μέχρι εδώ, ΕΚΤΟΣ αν έχεις το μοντέλο με fairing, στο οποίο το fairing ΔΕΝ αφήνει το ντεπόζιτο να ανέβει LoL. Προφανώς το fairing ηταν δεύτερη εκ των υστέρων σχεδίαση, και η πρώτη αρχική ήταν για το γυμνό μοντέλο, ξεπερνιέται πάντως, λύνοντας και την βίδα του μεντεσέ και κάνοντας το ντεπόζιτο λίγο πίσω πριν το κάνεις πάνω.

Αν έχει αποθηκευτεί σε καλές συνθήκες, δλδ δεν το έβρεχε η βροχή, δεν το έκαιγε ο Ηλιος, δεν θα έχεις πρόβλημα να το φτιάξεις λειτουργικό. Και με κανά πιο παχύ λάδι στο πηρούνι, φαντάζομαι εξαλείφεται το θέμα του πολύ μαλακού, όταν το κάνεις καλό και αρχίσεις να το οδηγάς.

Με κανά χιλιάρικο, ο ιδιοκτήτης ΚΑΙ ξεφορτώνεται κάτι που μόνο πρόβλημα του είναι ΚΑΙ λεφτά βάζει στην τσέπη, και εσύ αποκτάς μια μηχανή που μπορεις να έχεις ΜΙΑ ΖΩΗ για κύρια μοτοσυκλέτα. Αν έχεις και κάτι πιο εξειδικευμένο για ειδικές χρήσεις, άλλο θέμα, δεν ενδιαφέρει εδώ. Οπότε με κανά 1000ρικο είστε όλοι κερδισμένοι. Αν δεν το καταλαβαίνει αυτό ο ιδιοκτήτης, δεν θα κάτσεις να στεναχωρηθείς εσύ.

Τα άλλα όλα, τις διαδικασίες στην επαναφορά του, θα τις βρεις, δεν είναι δα και καμιά δύσκολη μοτό.

SONone
09/02/2025, 11:56
1000€ σου δινω το cbr 600 1999 που εχω και καθετε απο τις 21/02/2022 σε πυλωτή. (μπαταρια, λαδια, καθαρισμα καρμπς γιατι δεν παιρνει προς πηγα προχθες δλδ μπας και το κυκλοφορούσα) και τα λαστιχα S22 ειναι με 3000 χλμ του τα εβαλα τον Δεκέμβρη του '21

σοβαρα αν το θες πες μου

telegonos
09/02/2025, 13:21
1000€ σου δινω το cbr 600 1999 που εχω και καθετε απο τις 21/02/2022 σε πυλωτή. (μπαταρια, λαδια, καθαρισμα καρμπς γιατι δεν παιρνει προς πηγα προχθες δλδ μπας και το κυκλοφορούσα) και τα λαστιχα S22 ειναι με 3000 χλμ του τα εβαλα τον Δεκέμβρη του '21

σοβαρα αν το θες πες μου

Δεν στελνεις καμιά φωτό, μπας και το θέλω εγω αυτό; :D

kostaskk
09/02/2025, 14:39
Κατανάλωση από 6 λίτρα και πάνω αν θυμάμαι καλά. Και δεν έχει ροπή στα χαμηλά.. δλδ πρέπει να ανεβάσεις πολλές στροφές για να φύγει Κάπος γρήγορα,,, λογικό αφού φοράει μοτέρ r6 detuned.
Αρκετά αξιόπιστο,, πρέπει να είχε και κάτι εκδώσεις s1, s2 που ήταν φιμωμενα-ποιο λίγα αλογα

SONone
09/02/2025, 17:26
σορρυ για το σπαμ στο θεμα του ptc.

Δεν στελνεις καμιά φωτό, μπας και το θέλω εγω αυτό; :D

δεν εχω πολλες απο οταν το αφησα στην ακρη. για λιγο καιρο ηταν σκεπασμένο αλλα ειδαμε γατια να μπαινουν κατω απο την κουκούλα και λεω αστο καλύτερα και τωρα εχει απλα σκόνη.
τα υπολοιπα οποιος ενδιαφέρετε σε μνμ
ευχαριστώ.
459909

ptc
10/02/2025, 21:01
Τελικα προκειται για μοντελο 2006 (S1) και δε χρωσταει τελη. Ειναι το γυμνο σε μαυρο. Επισης ειχε ηδη πριν μπει σε ακινησια μια μικρη διαρροη στην μπροστινη αναρτηση. Οποτε το σερβις μπροστινων ειναι σιγουρα στη λιστα.

Αν βολεψει το προγραμμα μεσα στη βδομαδα σκοπευω να περασω να του ριξω μια ματια απο κοντα. Με δεδομενο οτι ειναι παλαιοτερο μοντελο απ΄ο,τι νομιζα και της εξτρα εργασιας που θα πρεπει να πληρωθει μηχανικος για να την κανει, νομιζω πως οντως το χιλιαρικο θα πρεπει να ειναι το οριο μου.

SONone ωραιο το Honda αλλα δε θελω να μπλεξω με carbs, δεν ειναι κατι που θα μου φανει χρησιμο στις προσωπικες μου μηχανες.

motojojo
11/02/2025, 08:40
Αν ειχα χωρο να μεινει η μηχανή λυμένη θα δοκίμαζα να παίξω και με τα καλάμια. Σίγουρα δεν ειναι και ότι πιο ευκολο αλλα τα απαιτουμενα ανταλλακτικα τα βρισκεις ευκολα και γενικά υπάρχουν άπειροι οδηγοι στο νετ για να ξεκινησεις. Οπότε δεν θα απέκλεια και αυτη την εργασία από μένα.

ptc
11/02/2025, 09:04
Δεν υπάρχει ούτε ο χώρος, ούτε ο εξοπλισμός για να κρατηθεί η μηχανή χωρίς τροχό.

zephyr1
11/02/2025, 10:37
Φανταζομαι θα το χεις δει αλλα ετσι για να υπαρχει μπουσουλας για την τιμη.

https://www.car.gr/used-bikes/yamaha.html?category=15002&make=13329&model=16982&registration-from=2006

sanctusan
11/02/2025, 10:42
Δεν υπάρχει ούτε ο χώρος, ούτε ο εξοπλισμός για να κρατηθεί η μηχανή χωρίς τροχό.

Γενικά, αν δεν έχεις γνώσεις να κάνεις ούτε τα βασικά π.χ. ρολεμάν τροχών, σερβις φρένων, καθαριότητα τρόμπας βενζίνης κ.τ.λ.
Και αν δεν έχεις εργαλεία που χρειάζεσαι για τέτοιες επισκευές π.χ. δυναμόκλειδο και τα σπαστά κλειδιά που ίσως χρειάζεται η αλλαγή των μπουζί

Θα σου πρότεινα να μην κάνεις καν την κίνηση.

D3300
11/02/2025, 11:16
Γενικά, αν δεν έχεις γνώσεις να κάνεις ούτε τα βασικά π.χ. ρολεμάν τροχών, σερβις φρένων, καθαριότητα τρόμπας βενζίνης κ.τ.λ.
Και αν δεν έχεις εργαλεία που χρειάζεσαι για τέτοιες επισκευές π.χ. δυναμόκλειδο και τα σπαστά κλειδιά που ίσως χρειάζεται η αλλαγή των μπουζί

Από δυναμόκλειδα, από σπαστά κλειδιά και από κάθε είδους κλειδί βρώμισε η αγορά.
Το παν είναι να υπάρχει ο χώρος και ο χρόνος.
Όλα τα άλλα βρίσκονται.

motojojo
11/02/2025, 11:24
Σωστά, τετοιες δουλειές δεν γίνονται στο πεζοδρόμιο.

ptc
11/02/2025, 13:24

Oι γνωσεις αυτες δε ερχονται με Θεια φωτιση φανταζομαι, ουτε γεννηθηκε κανενας ξεροντας τα ολα αυτα.

Το ολο νοημα του project (αν γινει τελικα) ειναι αυτο ακριβως, να ξεκινησω να πιανω τετοιες μεγαλυτερες δουλειες σε μια μηχανη που δεν αγχωνομαι και αν κατι δε μου βγει με την πρωτη και μου παρει πολυ χρονο -ή ακομα κι αν δε μου βγει καθολου και καταληξω στο μηχανικο. Βασικα εργαλεια υπαρχουν και ο,τι αναγκη προκυπτει θα αγοραζεται, ωστε σιγα-σιγα να χτιζω και την εργαλειοθηκη μου με πραγματα που θα μου φανουν χρησιμα και στη μηχανη μου.

Γενικα ημουν για πολλα χρονια της λογικης που αναφερεις (αμα δεν ξερεις μην πιανεις) και καταλαβα πως ετσι μια ζωη θα μεινω να μην ξερω. Ξεκινησα με χαζες δουλειες και σιγα-σιγα αποκτω την εμπιστοσυνη στον εαυτο μου να πιανω και σοβαροτερα πραγματα. Το προηγουμενο ΣΚ αλλαξα στο αμαξι της γυναικας μοτερ στο πορτ-μπαγκαζ και επισκευασα το καθισμα του συνοδηγου που δεν επεφτε (αλλαγη συρματοσχοινου και χειρολαβης). Εφτιαξα και το μηχανισμο παραθυρου σε εναν φιλο, αλλαξα το θερμοστατη στο φουρνο που δε δουλευε σωστα, τετοια πραγματα. Χαζαμαριτσες ειναι αλλα πριν κανα χρονο δε θα το σκεφτομουν καν να ασχοληθω. Ε, βημα-βημα σκοπευω να προχωρησω προς τη σωστη κατευθυνση.

Να πω την αληθεια δεν ειμαι πολυ αισιοδοξος για το συγκεκριμενο μηχανακι (την κατασταση και το αν θα τα βρουμε στα οικονομικα), αλλα βλεποντας και κανοντας.

ΓιώργοςΤΤ
11/02/2025, 13:54
Σωστό το σκεπτικό σου. Της ίδιας φιλοσοφίας είμαι και εγώ.

Είσαι χρόνια στον χώρο της μοτοσυκλέτας, ξέρεις τί θα αγοράσεις και τί σκοπεύεις να κάνεις με αυτό. Αν το οικονομικό δεν είναι θέμα προχωρά. Θα είναι ενδιαφέρουσα εμπειρία.

Bowleno
11/02/2025, 14:53
Από δυναμόκλειδα, από σπαστά κλειδιά και από κάθε είδους κλειδί βρώμισε η αγορά.
Το παν είναι να υπάρχει ο χώρος και ο χρόνος.
Όλα τα άλλα βρίσκονται.

Χώρος. Αυτό. Αν τον είχα, θα έβρισκα κάτι σαν αυτό που λέει ο Πέτρος και θα γέμιζα τον χρόνο μου.....
Μακάριοι όσοι έχουν άπλετο γκαράζ.

pektis
11/02/2025, 15:02
Oι γνωσεις αυτες δε ερχονται με Θεια φωτιση φανταζομαι, ουτε γεννηθηκε κανενας ξεροντας τα ολα αυτα.

Το ολο νοημα του project (αν γινει τελικα) ειναι αυτο ακριβως, να ξεκινησω να πιανω τετοιες μεγαλυτερες δουλειες σε μια μηχανη που δεν αγχωνομαι και αν κατι δε μου βγει με την πρωτη και μου παρει πολυ χρονο -ή ακομα κι αν δε μου βγει καθολου και καταληξω στο μηχανικο. Βασικα εργαλεια υπαρχουν και ο,τι αναγκη προκυπτει θα αγοραζεται, ωστε σιγα-σιγα να χτιζω και την εργαλειοθηκη μου με πραγματα που θα μου φανουν χρησιμα και στη μηχανη μου.

Γενικα ημουν για πολλα χρονια της λογικης που αναφερεις (αμα δεν ξερεις μην πιανεις) και καταλαβα πως ετσι μια ζωη θα μεινω να μην ξερω. Ξεκινησα με χαζες δουλειες και σιγα-σιγα αποκτω την εμπιστοσυνη στον εαυτο μου να πιανω και σοβαροτερα πραγματα. Το προηγουμενο ΣΚ αλλαξα στο αμαξι της γυναικας μοτερ στο πορτ-μπαγκαζ και επισκευασα το καθισμα του συνοδηγου που δεν επεφτε (αλλαγη συρματοσχοινου και χειρολαβης). Εφτιαξα και το μηχανισμο παραθυρου σε εναν φιλο, αλλαξα το θερμοστατη στο φουρνο που δε δουλευε σωστα, τετοια πραγματα. Χαζαμαριτσες ειναι αλλα πριν κανα χρονο δε θα το σκεφτομουν καν να ασχοληθω. Ε, βημα-βημα σκοπευω να προχωρησω προς τη σωστη κατευθυνση.

Να πω την αληθεια δεν ειμαι πολυ αισιοδοξος για το συγκεκριμενο μηχανακι (την κατασταση και το αν θα τα βρουμε στα οικονομικα), αλλα βλεποντας και κανοντας.

Αν πιανουν λιγο τα χερια σου δεν ειναι καμια σοβαρη δουλεια τα μπροστινα της μηχανης.
Θυμαμαι τοτε που ειχα το bandit ειχα αλλάξει με την βοηθεια ενος φιλου τα λαδια του μπροστινου σε 40 λεπτα.
Οσο για τον τροχο δεν ειναι τιποτα...βαζεις ενα τελάρο κατω από την πολαπλή της εξάτμισης και λυθηκε το πρόβλημα...
Το fzr από οσο θυμαμαι εχει 2πλο σταντ...άρα εισαι ΟΚ!
Μη φοβασαι...προχωρα το!

sanctusan
11/02/2025, 15:03
......
......

......

Απλά σου απάντησα σε αυτό που ρώτησες....

Θα σου πρότεινα αν θες να ξεκινήσεις από κάπου, δοκίμασε να επισκευάσεις μικρόζημιές στην ήδη υπάρχουσα μοτοσυκλέτα και να κάνεις κάποια σέρβις μόνος σου.

o_gavros
11/02/2025, 15:38

μ'αρεσει η θέληση για εξερεύνηση και θα θελα να προσθέσω στο παραπάνω,κάτι που με οδήγησε και συνεχίζει ως νοοτροπία στα κατσαβιδιασματα. φτάσε μέχρι όπου νιώθεις βέβαιος και πάντα χωρίς να κάνεις ζημιά ώστε να φτάσεις εκεί.
αυτό σιγά σιγά, θα σου γεννήσει και περισσότερη αίσθηση στο τι είναι τι,θα αρχίσεις να μαθαίνεις πράγματα και αν όντως αρχίσεις να "μυρίζεις" τότε θα ξέρεις ενστικτωδώς και μέχρι που είναι το όριο κάθε σου επέμβαση.
το φεηζερ αυτό το είχε φίλος μου,είναι πολύ βολικό μηχανάκι για αυτόν που το μαστορευει. Η ιδέα σου δεν είναι καθόλου κακή!

ptc
11/02/2025, 16:03
Απλά σου απάντησα σε αυτό που ρώτησες.

Έχεις δίκιο, συγγνώμη. :beer:

Μάλλον φταίει που όλοι μέχρι τώρα ήταν θετικοί και στο μυαλό μου το είχα ήδη ως απαντημένο το ερώτημα.

telegonos
11/02/2025, 16:11
To λύσιμο πηρουνιού δεν είναι για αρχάριους, αλλά από την άλλη, το fazer εχει απλό πηρούνι χωρις cartridge, δλδ είναι από τα εύκολα.

Σαν σχέδιο είναι εντελώς ανάλογο (όμοια εξαρτήματα με την ίδια σειρά) αυτουνού εδώ >>>> https://forcev4.blogspot.com/2015/02/cartridge.html

ptc
13/02/2025, 12:18
459940

Μπαταρία, βενζίνη κι έφυγες. :p

harris_x
13/02/2025, 12:30
459940

Μπαταρία, βενζίνη κι έφυγες. :p

:eek:

Μια κουκούλα ργμτ.... γιατι τα αφήνουν έτσι :confused:

kostaskk
13/02/2025, 13:02
Το έκαναν enduro και το άφησαν με τις λάσπες? Αυτό στα καλάμια αν είναι σκουριά πάνε για πεταμα

telegonos
13/02/2025, 13:09
Το ότι είχε διαρροή λαδίου στο πηρούνι, παίζει να έσωσε από σκουριά τα καλάμια ;)

Nomand
13/02/2025, 13:50
Μπορεί να κάνω και λάθος αλλά νομίζω πως με αγορά στο χιλιάρικο αν αλλάξεις και λάστιχα γρανάζια αλυσίδα δεν θα μείνει περιθώριο για κάτι στην τσέπη, μπορεί να ακούγεται άσχημο για το φίλο σου αλλά μέχρι 600 ευρώ θα το πάρει κάποιος έτσι αλλιώς το λύνει και πουλαει χωριστα τα ανταλλακτικά για να παρει παραπάνω

husky21
13/02/2025, 13:57
Μπορεί να κάνω και λάθος αλλά νομίζω πως με αγορά στο χιλιάρικο αν αλλάξεις και λάστιχα γρανάζια αλυσίδα δεν θα μείνει περιθώριο για κάτι στην τσέπη, μπορεί να ακούγεται άσχημο για το φίλο σου αλλά μέχρι 600 ευρώ θα το πάρει κάποιος έτσι αλλιώς το λύνει και πουλαει χωριστα τα ανταλλακτικά για να παρει παραπάνω

Αν μου εδινε καποιος 600 θα το σκεφτομουν να το παρω
οχι να δωσω κ λεφτα

ptc
13/02/2025, 14:10
Το έκαναν enduro και το άφησαν με τις λάσπες? Αυτό στα καλάμια αν είναι σκουριά πάνε για πεταμα

Το ότι είχε διαρροή λαδίου στο πηρούνι, παίζει να έσωσε από σκουριά τα καλάμια ;)

Αυτό που φαίνεται σα σκουριά είναι χώμα/σκόνη που έχει κολλήσει πάνω στα λάδια που έτρεξαν απ το καλάμι.

459941

motojojo
13/02/2025, 14:30

Λάστιχα και αλυσίδα πανε κανα 600αρι. Αυτά ξέρεις από την αρχή ότι θα τα αλλάξεις.

Γενικά δειχνει να θέλει (έτσι πιστεύω δηλ) τυπική εργασία επαναφοράς (πλυσιμο-καθαρισμα-λαδωμα κλπ) αλλά κάποια περιφερειακά (οπως δισκοι και καλαμια) αν δεν επανέρχονται έχουν μεγάλο κοστος αντικατάστασης. Εκτός αν παιζουν πολλά μτχ στην αγορά.

Επειδή λέγαμε και για χώρο, δεν μου φαίνεται προτζεκτ για το δρόμο. Θα ήθελα να είχα δικό μου χώρο, ειτε εσωτερικό είτε εξωτερικό, κάπου να μπορώ να την αφησω λυμένη με ασφάλεια. Γιατί σίγουρα θα χρειαστεί να λυθεί ως ένα βαθμό.

Το 1000ρικο θα μου φαινοταν οριακό, σίγουρα σηκώνει παζάρι για λίγο παρακάτω.

o_gavros
13/02/2025, 14:37
Ε καλά τώρα...με τόση μουργα πάνω προφανώς και θα φάει σταυρωμα.
κάντε του ένα καθάρισμα πρώτα να δείτε τι είναι τι.
θεωρώ ότι δεν είναι για πέταμα.
η φωτό του επόμενου καρέ με το μηχανάκι πλυμένο, απαλλαγμένο βασικά από το στρώμα σκόνης, θα δώσει διαφορετικό κίνητρο από ότι αυτή η εικόνα τωρα

ptc
13/02/2025, 16:50
Ε καλά τώρα...με τόση μουργα πάνω προφανώς και θα φάει σταυρωμα.
κάντε του ένα καθάρισμα πρώτα να δείτε τι είναι τι.
θεωρώ ότι δεν είναι για πέταμα.
η φωτό του επόμενου καρέ με το μηχανάκι πλυμένο, απαλλαγμένο βασικά από το στρώμα σκόνης, θα δώσει διαφορετικό κίνητρο από ότι αυτή η εικόνα τωρα

Να πω την αλήθεια κι εγώ δεν είδα κάτι χειρότερο από αυτό που υπολόγιζα. Οκ, σίγουρα απογοητευτική εικόνα αλλά πρακτικά η σκόνη δεν ξέρω πού μας πειράζει. Μόνο η διαρροή του μπροστινού είναι μεγαλύτερη απ'όσο φανταζόμουν και δεν ξέρω αν μπορεί να έχει κάνει ζημιά στο φρένο.

Στο ενδιάμεσο είδα στο service manual το σέρβις μπροστινού και μου φάνηκε όντως εφικτή εργασία. Αν δουλεύει το κόλπο με το τελάρο παίρνω τα καλάμια σπίτι και δουλεύω με την ησυχία μου.

o_gavros
13/02/2025, 17:03
στο έγραψε προηγούμενα ο τελεγονος.
τα καλάμια δεν είναι σίγουρα εργασία για νουμπαδες αλλά δεν το λες και πυρινικη φυσική. τα συγκεκριμένα δε,που είναι και απλά, με λίγο μελέτη,μερικά εργαλεία και προσοχή,θα γίνει σωστά.
προϋπόθεση για όλα, ο χώρος.Δεν γίνονται στο πεζοδρόμιο αυτά, ούτε και με το ρολόι να πιέζει.
Η σκόνη θες να φύγει για να σου δείξει τι συμβαίνει από κάτω.
έχει σκουριές; εχει αλλού διαρροή; είναι κάνα λαστιχακι κομμένο; ετσετερα ετσετερα

ptc
13/02/2025, 18:02
Αυτά είναι τα σίγουρα αν υποθέσω πως δεν κρύβονται εκπλήξεις (που 90% δε θα ισχύει).

Κάτι που μου διαφεύγει ή που είναι παραπανίσιο;

459948

Volpad
13/02/2025, 18:09
Τσιμούχες στα καλάμια? μόνο ξύστρες?

Ασφάλεια θα χρειαστείς μόνο αν το ετοιμάσεις. Μόλις μεταφερθεί στο όνομά σου, κατέθεσε ψηφιακά πινακίδες, μέχρι να είναι έτοιμο.

ptc
13/02/2025, 18:14
Τσιμούχες στα καλάμια? μόνο ξύστρες?

Είναι τιμή για το σετ. Λάθος το έγραψα απλά.

https://www.motolouis.gr/set-tsimoyxes-piroynioy-me-ksystres-yamaha-fz6-fazer-2004-2009-43x55x9-5-10-tourmax

Και 15€ το λάδι.

o_gavros
13/02/2025, 18:49
29€ για τσιμουχακια/ξύστρες;;;;
δεν είμαστε με τα καλά μας.
θα βρεις ένα μαγαζί με βιομηχανικά, πέριξ του λιμανιού συνήθως (στον Πειραιά τουλάχιστον) και θα πας να ζητήσεις τσιμουχες με τάδε διάσταση,μαζί και ξύστρες.
εγώ σε αυτόν που πάω,τις πληρώνω λίγα ευρώ,ούτε ταληρο, για να καταλάβεις.
λες:
μπαταρία 80€. αν φοράει 12αρα, με 40-45€ παίρνεις βαρτα ή μπος.
τα υγρά φρένων,μπρεμπο μάλιστα είχα πάρει τελευταία,έχουν λίγα ευρώ το λίτρο!
λάδια Castrol 10-40 ημισυνθετικά,με 7-7,5€/λίτρο.
φίλτρο hiflo/champion με ούτε 10€.
τα υπόλοιπα τα βλέπω νορμάλ.
κάνα πενηνταρικο κάτω δηλαδή στα έξοδα που υπολογίζεις.
που και πάλι, για το πλάνο που βάζεις,δεν είναι εξοντωτικά.
γιατί κάπου πρέπει να μάθεις κιόλας έτσι;

ptc
14/02/2025, 12:22
Εχω καλα νεα. Μιλησα σημερα με το συναδερφο και του εξηγησα λιγο τα μεγεθη. Του ειπα οτι πανω απο 1000 δεν μπορω να δωσω, και παλι αυτα τα λεφτα μπορει να ειναι πολλα με την εννοια οτι στο τελος μπορει να βαλω και απο την τσεπη μου. Οποτε επειδη κι αυτος μοτοσυκλετιστης ειναι και καταλαβαινει πεντε πραγματα μου εκανε την εξης προταση. Να παρω τη μηχανη, να κανω τις δουλειες που χρειαζονται (παντα εφοσον δουμε οτι γυρναει το μοτερ) και οταν φτασουμε να πουληθει η μηχανη του δινω 1000€ αν αυτα περισσευουν απο το συνολικο κερδος. Δλδ αν πχ η μηχανη πουληθει 2300 και εγω εχω βαλει 1500 στις επισκευες θα του δωσω 800, οχι 1000. Νομιζω πως ειναι πολυ καλη προταση και δικαιη και για τα δυο μερη. Εγω οπως ειπα απο την αρχη λεφτα δε θελω να βγαλω, για μενα το κερδος θα ειναι η εμπειρια. Οποτε ετσι μειωνεται αρκετα και το ρισκο για μενα.

Αν βολεψει μεσα στο ΣΚ θα παμε να δω τη μηχανη κι απο κοντα.

telegonos
14/02/2025, 12:56
Εχω καλα νεα. Μιλησα σημερα με το συναδερφο και του εξηγησα λιγο τα μεγεθη. Του ειπα οτι πανω απο 1000 δεν μπορω να δωσω, και παλι αυτα τα λεφτα μπορει να ειναι πολλα με την εννοια οτι στο τελος μπορει να βαλω και απο την τσεπη μου. Οποτε επειδη κι αυτος μοτοσυκλετιστης ειναι και καταλαβαινει πεντε πραγματα μου εκανε την εξης προταση. Να παρω τη μηχανη, να κανω τις δουλειες που χρειαζονται (παντα εφοσον δουμε οτι γυρναει το μοτερ) και οταν φτασουμε να πουληθει η μηχανη του δινω 1000€ αν αυτα περισσευουν απο το συνολικο κερδος. Δλδ αν πχ η μηχανη πουληθει 2300 και εγω εχω βαλει 1500 στις επισκευες θα του δωσω 800, οχι 1000. Νομιζω πως ειναι πολυ καλη προταση και δικαιη και για τα δυο μερη. Εγω οπως ειπα απο την αρχη λεφτα δε θελω να βγαλω, για μενα το κερδος θα ειναι η εμπειρια. Οποτε ετσι μειωνεται αρκετα και το ρισκο για μενα.

Προφανώς λογικός άνθρωπος, που αντιλαμβάνεται ότι του λύνεις ένα πρόβλημα χωρις να κάνει αυτός ενέργειες, και θα πάρει και λεφτά.

Μακάρι να ήταν όλοι οι Νεοέλληνες έτσι.

harris_x
14/02/2025, 13:40

Μια χαρά, πολύ καλό deal!

kouk
19/02/2025, 06:16
Πέτρο.
Τσεκαρε για σκουριές ντεπόζιτο.
Αντλια βενζίνης μπορεί να την έχει ακούσει.

2stroker
22/02/2025, 16:35
Αρκετα καλο deal. Οποτε θα ελεγα να το προχωρησεις και βλεπεις.
Απο εκει και περα η εμπειρια μου ειναι και με αμαξι και με μηχανη.
Ειχα σε ακινησια ενα klx300r για 3 χρονια. Οταν αποφασισα να το ξαναβγαλω σε κυκλοφορια απλα αλλαξα μπουζι,λαδια,φιλτρα,καθαρισα καρμπυρατερ,ρυθμισα βαλβιδες και χρειαστηκε να επισκευασω το ντεποζιτο (πλαστικο) γιατι λογω βενζινης που υπηρχε μεσα το εκαψε σε μια γωνια και τρυπησε. Συνολικο κοστος δε θυμαμαι γιατι αυτο ηταν το 2014, αλλα δε μιλαμε για πανω απο 100ευρω.

Σε αντιθεση με το αυτοκινητο το οποιο ηταν σε ακινησια για 8 χρονια και οταν το ξαναεβγαλα στην κυκλοφορια χρειαστηκε κοντα στα 2 χιλιαρικα, τοσο για αναλωσιμα οσο και για ζημιες που εβγαλε. Μεχρι σασμαν αλλαξα γιατι ειχαν κολησει τα ρουλεμαν στα ημιαξονια και με το που τσουλησε το αμαξι εσπασαν και επειδη το ενα ημιαξονιο συνδεεται με σασμαν περασαν οι μπιλιες μεσα στο σασμαν και τα κανανε ολα σουπα.

Οποτε ολα ειναι καθαρα θεμα τυχης.

dumutrus
23/02/2025, 15:45
Εγώ μετά από 5 χρόνια ακινησίας είχα βγάλει τα μπουζί ψέκασα αντισκουριακό στους κιλίνδρους γύρισα το μουερ με το χέρι ωστε το αντισκουριακό να απλωθεί σε όλο το μήκος των κιλίνδρων μετά με βγαλμένα μπουζί πάτησα κανα δύο φορές παρατεταμένα μίζα να πετάξει από μέσα το αντισκουριακό και μετά από ολα αυτά έβαλα μπρός.Βέβαια επειδή είχα ρυθμίσει τις βαλβίδες. είχα λιπάνει τους εκκεντροφόρους αν δεν ασχοληθείς με βαλβίδες καλό είναι να ανοίξεις το ψευτοκάπακο και να λούσεις με λάδι τα πάντα επειδή μετά από τόσο καιρό έχουν στραγγίξει όλοι οι αυλοί που ρέει το λάδι και όταν βάλεις μπρός μέχρι να γεμίσει το κύκλομα θα δουλεύει ξερά.

ptc
26/02/2025, 15:32
Χθες μπορεσα να δω τη μηχανη απο κοντα. Γενικα καλα τα βρηκα τα πραγματα. Για αρχη εβαλα με τη φορητη τρομπα της Xiaomi οσο αερα μπορεσα στα λαστιχα που ηταν εντελως ξεφουσκωτα και ετσι μπορεσα να τσουλησω τη μηχανη. Δοκιμασα τα δυο φρενα και οσο μπορεσα να δω πιανουν κανονικα, ενω επανερχονται χωρις να κολλανε. Συνεδεσα μετα με καλωδια την μπαταρια απο το ΚΤΜ και γυρισα στο ΟΝ. Πρωτη εκπληξη, η μηχανη εχει 16600 πραγματικα χλμ. Φαινεται και απο την κατασταση των δισκων που ειναι σαν καινουριοι.

Στη συνεχεια εβαλα τη μηχανη στο diagnostics mode και ειδα πως δεν εμφανιζεται κανενα σφαλμα αυτη τη στιγμη. Επαιξα με τους διακοπτες, αναβουν φλας και ολα τα φωτα πλην του διασταυρωσης. Ανοιξα και το καπακι στο πλαι και δοκιμασα διστακτικα να γυρισω χειροκινητα το μοτερ. Δε βρηκα καμια αντισταση, γυρισε πολυ ευκολα. Κι αυτο καλο.
Ανοιξα το ντεποζιτο και ειδα οτι υπαρχει η αναμενομενη σκουρια. Οχι κατι τραγικο, αλλα θα χρειαστει καθαρισμα.

Ενα ακομα αρνητικο που εντοπισα ειναι οτι υπαρχει ενα μικρο βαθουλωμα στα αριστερα του ντεποζιτου. Ειναι απο στατικη πτωση του συναδερφου. Τιποτα το τραγικο αλλα θα χρειστει κι αυτο να αντιμετωπιστει. Στοκαρισμα και βαψιμο, στοκαρισμα και vinyl wrap σε ολο το ντεποζιτο ή καποιο μικροτερο αυτοκολλητο που θα φτιαξω εγω, απλα ενα bagster για να μη φαινεται οι επιλογες που μου περνανε απο το μυαλο.

Γενικα η μηχανη ειναι μαλλον σε καλυτερη κατασταση απ΄οσο θα περιμενα ενω τα ελαχιστα χιλιομετρα ηταν μια ευχαριστη εκπληξη. Πηρα το κλειδι και θα ξεκινησω τη διαδικασια να τη φερω σπιτι μου αφου κανονισω τη μεταφορα της.
Ξεκιναμε... :a014:

460343

harris_x
26/02/2025, 15:55
Χθες μπορεσα να δω τη μηχανη απο κοντα. Γενικα καλα τα βρηκα τα πραγματα. Για αρχη εβαλα με τη φορητη τρομπα της Xiaomi οσο αερα μπορεσα στα λαστιχα που ηταν εντελως ξεφουσκωτα και ετσι μπορεσα να τσουλησω τη μηχανη. Δοκιμασα τα δυο φρενα και οσο μπορεσα να δω πιανουν κανονικα, ενω επανερχονται χωρις να κολλανε. Συνεδεσα μετα με καλωδια την μπαταρια απο το ΚΤΜ και γυρισα στο ΟΝ. Πρωτη εκπληξη, η μηχανη εχει 16600 πραγματικα χλμ. Φαινεται και απο την κατασταση των δισκων που ειναι σαν καινουριοι.

Στη συνεχεια εβαλα τη μηχανη στο diagnostics mode και ειδα πως δεν εμφανιζεται κανενα σφαλμα αυτη τη στιγμη. Επαιξα με τους διακοπτες, αναβουν φλας και ολα τα φωτα πλην του διασταυρωσης. Ανοιξα και το καπακι στο πλαι και δοκιμασα διστακτικα να γυρισω χειροκινητα το μοτερ. Δε βρηκα καμια αντισταση, γυρισε πολυ ευκολα. Κι αυτο καλο.
Ανοιξα το ντεποζιτο και ειδα οτι υπαρχει η αναμενομενη σκουρια. Οχι κατι τραγικο, αλλα θα χρειαστει καθαρισμα.

Ενα ακομα αρνητικο που εντοπισα ειναι οτι υπαρχει ενα μικρο βαθουλωμα στα αριστερα του ντεποζιτου. Ειναι απο στατικη πτωση του συναδερφου. Τιποτα το τραγικο αλλα θα χρειστει κι αυτο να αντιμετωπιστει. Στοκαρισμα και βαψιμο, στοκαρισμα και vinyl wrap σε ολο το ντεποζιτο ή καποιο μικροτερο αυτοκολλητο που θα φτιαξω εγω, απλα ενα bagster για να μη φαινεται οι επιλογες που μου περνανε απο το μυαλο.

Γενικα η μηχανη ειναι μαλλον σε καλυτερη κατασταση απ΄οσο θα περιμενα ενω τα ελαχιστα χιλιομετρα ηταν μια ευχαριστη εκπληξη. Πηρα το κλειδι και θα ξεκινησω τη διαδικασια να τη φερω σπιτι μου αφου κανονισω τη μεταφορα της.

460343

Καλή αρχή Πέτρο!

telegonos
27/02/2025, 22:02
Στη συνεχεια εβαλα τη μηχανη στο diagnostics mode και ειδα πως δεν εμφανιζεται κανενα σφαλμα αυτη τη στιγμη.

Λογικό, αφού είχε μείνει χωρίς ρεύμα τόσο καιρό, είχαν μηδενίσει οι μνήμες ΚΑΙ το μοτέρ δεν το έβαλες μπροστά να γράψει νέες βλάβες ΑΝ θα έχει.

Αισιοδοξία και βλέπεις.

D3300
28/02/2025, 08:03

460343

Πιστεύω πως θα πάρει μπρος για πλάκα.
Καλή συνέχεια!

doctoras
01/03/2025, 17:20
Καλή αρχή Πέτρο!

ptc
01/03/2025, 21:55
Σας ευχαριστω για την εμψυχωση. ;)

Σημερα εγινε η αρχη. Πρωι-πρωι ειχα ραντεβου με την οδικη για τη μεταφορα της μηχανης. Την πηγαμε κατευθειαν σε ενα πλυντηριο της γειτονιας οπου και την αφησα.

460392

Τρεις ωρες μετα παρελαβα κατι εντελως διαφορετικο. Με τα τρια δαχτυλα χωμα να εχουν φυγει μπορεσα να δω οτι η μηχανη φοραει σωληνακια υψηλης μπρος-πισω. Μια δουλεια λιγοτερο.

460393

460394

Σηκωμα μανικια και πιασαμε δουλεια. Βγηκε το ντεποζιτο και η τρομπα βενζινης και αδειασα το καυσιμο. Το θεαμα δεν ηταν και ο,τι καλυτερο.

460395

460396

Σκεπασα τη μηχανη, μαζεψα τα εργαλεια και πηρα το ντεποζιτο στο μπαλκονι. Πρωτα ασχοληθηκα με το καπακι που ανοιγε δυσκολα. Μπολικο WD40 στο μηχανισμο και τριψιμο ελυσε το προβλημα. Μετα ελυσα την τρομπα και την καθαρισα απο τη λασπη.

460397

460398

Εβαλα ταινια υδραυλικου στην τρυπα της τρομπας και γεμισα το τεποζιτο με ξυδι. Εριξα μερικα παξιμαδια και αρχισα να παριστανω τον μπαρμαν που κανει κοκτειλ με το σεικερ. Ετοιμο το rusty nail.

460399

Καθαρησα οσο καλυτερα μπορουσα το εσωτερικο και το αφησα με ανοιχτο το καπακι να αεριστει. Η εικονα εσωτερικα ειναι πλεον ικανοποιητικη.

460400

Αυριο αν εχω χρονο θα δεσω παλι το ντεποζιτο, θα βαλω καθαρη βενζινη και θα κανω μια πρωτη δοκιμη να τη βαλω μπρος.
Η διαδικασια μου φαινεται πολυ ευχαριστη, με βλεπω να τρωω κολλημα.

D3300
02/03/2025, 07:24
Πέτρο, η μοτοσυκλέτα δείχνει τέλεια εξωτερικά.
Πολύ καλή δουλειά με το τεπόζιτο και την αντλία φίλε.
Πιστεύω πως με λάδια, φίλτρο λαδιού, μπουζί, λάστιχα, αλυσίδα και αλλαγή υγρών φρένων, σε πολύ λίγο καιρό θα δουλεύει σαν ελβετικό ρολόι και θα ρολάρει απίστευτα.
Οι τσιμούχες του μπροστινού, αν δακρύζουν, θα είναι πιο εύκολη η αντικατάσταση τους από τεπόζιτο και αντλία.
Service manual έχεις? βρήκες?
https://www.fazer-hispania.com/manuales/FZ6_04-08_Haynes_Manual.pdf
https://www.journey.cz/moto/navody/Yamaha%20FZ6-SS(C)%202004%20Service%20Manual.pdf
https://www.manualpdf.in/yamaha/fz6-n/manual
Θα σε βοηθήσει πολύ.
Keep going!
P.S. Έχω το XJ6n του 2014.

doctoras
02/03/2025, 07:59
αν το δει ο ιδιοκτήτης θα αλλάξει γνωμη.

μου έτυχε φίλος που έχει αντιστοίχως cbf600 '07 με 16k πρώτος ιδιοκτήτης, είχαμε κανονίσει (μετά απο μεγάλο πρήξιμο που είχα υποστεί) να πάμε βόλτα σε εμπόρους για αντικατάσταση να πάρει κάτι μικρότερο. Το έδωσε για πλύσιμο σε αυτά τα "detailed" πλυντήρια για την διαπραγμάτευση με τον έμπορο και την τράμπα, το παραλαμβάνει το βλέπει, αλλάζει γνώμη και το πάει συνεργείο για σερβις - λάστιχα :a26:
άβυσσος :confused: :ufo:

toyar
02/03/2025, 08:34
Με λίγη βενζίνη και μια μπαταρία μπορείς να δοκιμάσεις την αντλία πριν τη βάλεις πάνω
Ακόμη και να την ξεκολλήσεις αν χρειαστει

dumutrus
02/03/2025, 08:38
Πέτρο καλή αρχή σχετικά με το τεπόζιτο όσο γρήγορα καθάρισε τόσο γρήγορα θα σκουριάσει κανονικά θ3λει πλαστικοποίηση αλλά αν δεν είναι στα σχέδια πάνε σε ένα μαγαζί με σιδιρικά και πάρε σταθεροποιητή σκουρίας θα διαρκέσει πολύ περισσότερο

ptc
02/03/2025, 10:20
Για παμε!!! :vroum:

https://gumlet.tv/watch/67c41ece00c713af7c6e51a6

Απο χθες το βραδυ το μυαλο ηταν στη μηχανη. Με το που σηκωθηκα δενω παλι το ντεποζιτο, το βαζω στο αμαξι και παω για βενζινη. Πρωτο βενζιναδικο με διωχνουν γιατι γεμιζει το βυτιο. Δευτερο βενζιναδικο με διωχνουν γιατι εχει κολλησει το λειτουργικο για τις αποδειξεις. Στο τριτο μπορεσα να βαλω βενζινη.

Γυρναω σπιτι, παιρνω τα εργαλεια και παω στη μηχανη. Βαζω το ντεποζιτο και παω να συνδεσω τη μπαταρια. Με ενα μαγικο τροπο φευγει το δευτερο παξιμαδακι του ενος πολου και χανεται καπου κατω. Ξανα αποσυνδεση της φισας, ξεβιδωμα του αλλου πολου, βγαλσιμο της μπαταριας και ψαξιμο. Στο μεταξυ εχει αρχισει να βρεχει αρκετα. Αλλα ειχα πορωθει και ηθελα να δω αν θα παρει μπρος. Αφου παπαριασα μεσα στη βροχη συνδεθηκε η μπαταρια. Στο τριτο γυρισμα της μιζας πηρε μπρος χωρις γκαζι. Απιστευτη ικανοποιηση...

Οποτε τωρα ξεκιναω τις παραγγελιες για ολα τα πραγματα που θα χρειαστω. Μια ερωτηση, οταν εβαλα βενζινη απο το πλαστικο που συνδεεται με τη μηχανη ετρεχε καυσιμο αν ειχα το τεποζιτο ορθιο. Ειναι νορμαλ αυτο ή εκανα καμια μαλακια; Οταν αρχικα εβγαλα το τεποζιτο απο τη μηχανη δεν ετρεχε. Αλλα ειχε μεσα ελαχιστο καυσιμο (ουτε 2 λιτρα) ενω τωρα εβαλα 10€ μεσα. Λογω μεγαλυτερης πιεσης ετρεχε ή πρεπει να το κοιταξω; Με το ντεποζιτο συνδεδεμενο παντως δεν υπηρχε καποια διαρροη, το ελεγξα αρκετες φορες.

Χρηστο μακαρι να αλλαξει γνωμη και να την κρατησει. Εγω να τη φτιαξω θελω, το ποιος θα την παρει δε με απασχολει. Ισα-ισα, αν την κρατησει ο ιδιοκτητης θα τη βλεπω κι εγω.

Ευχαριστω Δημητρη. Εχεις δικιο, ο λογος που εγινε ετσι βιαστικα ηταν για να μπορεσω να το βαλω μπρος ωστε να ξερω αν θα προχωρησω με τις παραγγελιες (πολλα θα ερθουν απο ali οποτε θελει χρονο). Το ντεποζιτο θα ξανανοιχτει για να αλλαχτει και το φιλτρο βενζινης που θα παραγγειλω. Σε εκεινη τη φαση θα ζητησω βοηθεια ξανα για το πώς ακριβως θα κινηθω.

edit: Και μια δευτερη ερωτηση σχετικα με το αισθητικο κομματι. Το ντεποζιτο εκτος απο το βαθουλωμα που εχει απο τη μια πλευρα εχει και αρκετες γρατζουνιες (κυριως στο σημειο μπροστα στον αναβατη, εκει που βαζουμε το προστατευτικο αυτοκολλητο). Πιστευετε αξιζει να ασχοληθω με επισκευη της λακουβας και βαψιμο ή να παρω ενα bagster με 70€ (https://www.car.gr/parts/view/42222662-bagster-yamaha-fazer-600-s1-moto-leader-parts) και να το αφησω εκει; Φυσικα θα μου αρεσε να γινει σωστα η δουλεια, αλλα σκεφτομαι οτι τα λεφτα που θα φυγουν θα ειναι χαμενα μιας και δεν προκειται να αλλαξουν την τιμη πωλησης της μηχανης.

katsar
02/03/2025, 11:51
Στο τριτο γυρισμα της μιζας πηρε μπρος χωρις γκαζι. Απιστευτη ικανοποιηση...

Εγώ θα το γράψω και ας θεωρηθεί provocative, να γιατί Γιαμάχα κυρίες και κύριοι ;)
Φίλε ptc καλές ''δουλειές'' ,ξεκίνησες το καλύτερο χόμπυ που υπάρχει !

doctoras
02/03/2025, 15:03
Λογικά στην όρθια θέση θα έτρεχε από το σωληνάκι εξαέρωσης.
Αν δεν έχεις διαρροή στη κανονικη θέση λογικα αντλία και σωληνάκια μπήκαν σωστά.
Βάλε ένα bagster για το αισθητικό κομμάτι, την επισκευή (αν θέλει) θα την κάνει αυτός που θα το αγοράσει

Παντως πάει καλά και τελικά παρά τα χρόνια ακινησίας, η πυλωτη γλιτώνει πολλά που θα ήθελαν αντικατάσταση από το αν ήταν παρατημένη στα καιρικά φαινόμενα

Συγκρατημένη αισιοδοξία, για να δεις αν θα χρειαστεί κάτι από τα τεστ στον δρόμο.

lykourgi
02/03/2025, 20:24
Για το θέμα της σκουριάς, πιστεύω θα βοηθήσει να κρατάς το τεπόζιτο γεμάτο και δεν θα ξαναεμφανιστεί.
Για το δίλλημα bagster vs φανοποιία, ψηφίζω φανοποιία, αλλά είναι πολύ νωρίς για να ασχοληθείς με εμφανισιακά θέματα. Προέχουν τα λειτουργικά.

Ωραίο θέμα. Καλή συνέχεια.

doctor_john
03/03/2025, 10:36
Αυτό το βαθούλωμα είναι πολύ φασαρία για να διορθωθεί σωστά. Για εμένα δεν αξίζει.
Καλό γδαρσιμο, στόκο με πολυεστέρα σε δύο φάσεις και τοπικό μπαλωμα με μικρό κόστος, να μην ταλαιπωρείται και το μέταλλο και το ξεχνάς.

motojojo
03/03/2025, 17:47
Στόκος δηλαδή γέμισμα; Δεν βγαινει προς τα έξω η λαμαρίνα;

harris_x
03/03/2025, 18:35
Σιγά τη φασαρία ρε παιδιά, για πλάκα φουσκώνει.

doctor_john
03/03/2025, 20:21
Είναι αδύνατον να περιμένει κάποιος πως με φούσκωμα ή τράβηγμα ή σφυρίλατημα, θα νικήσει το νεύρωμα που έχει δημιουργηθεί γύρω από το λακακι χωρις να έχει θέμα η 0.8mm λαμαρίνα του.

Αν κάνει πόρο θα φανεί σε μερικούς μήνες ενώ θα είναι βαμμένο κ.λπ.

Μην παρεξηγηθώ, είναι το συγκεκριμένο βαθούλωμα μικρό και πάνω σε νεύρα.
Θα δημιουργούσε πρόβλημα και σε λαμαρίνες 1.0 - 1.2mm.

harris_x
03/03/2025, 20:46
Είναι αδύνατον να περιμένει κάποιος πως με φούσκωμα ή τράβηγμα ή σφυρίλατημα, θα νικήσει το νεύρωμα που έχει δημιουργηθεί γύρω από το λακακι χωρις να έχει θέμα η 0.8mm λαμαρίνα του.

Αν κάνει πόρο θα φανεί σε μερικούς μήνες ενώ θα είναι βαμμένο κ.λπ.

Μην παρεξηγηθώ, είναι το συγκεκριμένο βαθούλωμα μικρό και πάνω σε νεύρα.
Θα δημιουργούσε πρόβλημα και σε λαμαρίνες 1.0 - 1.2mm.

Τι να σου πω;
Στο 675 μου πάντως μια χαρά επισκευάστηκε βαθούλωμα πάνω στο νευρο και δεν εμφανίστηκε πρόβλημα ποτέ.

Η ζημιά που είχε ήταν σαν το παρακάτω:

460441

ptc
03/03/2025, 21:08
Θυμάσαι κόστος επισκευής Χάρη;

harris_x
03/03/2025, 21:12
Θυμάσαι κόστος επισκευής Χάρη;

Ηταν το 2009 ρε φίλε και αν θυμάμαι καλά πήγε κάπου στα 60€ (το φούσκωμα μόνο).

doctor_john
04/03/2025, 07:17
Δεν έχεις άδικο, αν περνά ο λεβιές από την τάπα και προσεγγίζει το σημείο, είναι το πολύ μισή ώρα δουλειά.

Το ότι δεν έχω εμπιστοσύνη στην λεπτή λαμαρίνα περιγράφω.
Είναι τόσο πολλές οι παράμετροι που μπορούν να δημιουργήσουν πόρο και τόσο μικρή η "απώλεια" αν το αφήσει έτσι, που με κάνει να φιλτράρω το σύνολο με αυτό τον τρόπο.

D3300
04/03/2025, 09:26
Βάλε ένα bagster και καθάρισες.
Πολύ λεπτή λαμαρίνα για μαγκιές.

ptc
07/03/2025, 18:24
Ολο κι ολο ενα απογευμα μπορεσα να ασχοληθω με τη μηχανη αυτη τη βδομαδα. Ξεκινησα με τα απλα, λαδια/φιλτρο λαδιου και φιλτρο αερος. Το τελευταιο βρεθηκε σε καλη κατασταση οποτε ενα γρηγορο καθαρισμα και παλι μεσα.

460538

Παραλληλα εχω κανει ολες τις παραγγελιες μου και ηδη ξεκινησαν να ερχονται τα πρωτα πραγματα. Διαφορα υγρα-σπρει που θα χρειαστω.

460535

Το tankbag που αποφασισα να βαλω στο ντεποζιτο. Εχει ενα σκισιμο στο κεντρο, για το οποιο ομως με ενημερωσε ο πωλητης και υπολογιστηκε στην τιμη (45€ με τα μεταφορικα). Παρηγγειλα ηδη και filler δερματος. Με λιγη προσοχη στην εφαρμογη του και ενα βαψιμο στο τελος με τη δοκιμασμενη παστα της camel πιστευω πως θα γινει σαν καινουριο, κρατωντας το κοστος χαμηλα.

460539

Στο κομματι των ελαστικων πηρα την αποφαση να μην παω σε καινουργια, αφου σκεφτηκα πως ειναι λεφτα που δεν προκειται να τα παρω πισω ουτε σε ενα μικρο ποσοστο κατα την πωληση. Βρεθηκε λοιπον ενα καλο ζευγαρι μεταχειρισμενων Pirelli Rosso 2 σε εξαιρετικη τιμη και τα χτυπησα.

460537

Δυστυχως αυτο το ΣΚ δε θα μπορεσω να ασχοληθω λογω επαγγελματικων υποχρεωσεων. Αλλα ετσι κι αλλιως για τις περισσοτερες δουλειες περιμενω πραγματα απο εξωτερικο, οποτε εχουμε καιρο μπροστα μας.

ptc
15/03/2025, 23:37
Σημερα μπορεσα να ασχοληθω με τη μηχανη. Ξεκινησα με αλλαγη υγρων φρενων. Μεγαλη βοηθεια η αντλια κενου που αγορασα. Αδειασα πρωτα το δοχειο της τρομπας με την αντλια, καθαρισα καλα με σπρει φρενων τη μουργα που υπηρχε μεσα και μετα γεμισμα με καθαρο υγρο και ξεκινησα τη διαδικασια εξαερωσης. Τα ιδια και πισω. Αν εξαιρεσουμε ένα παξιμαδι που με παιδεψε πολύ (ηταν και κολλημενο και φαγωμενο απο καποιον μαστορα) πηγε μια χαρα.

460712

Στη συνεχεια εβγαλα το ντεποζιτο ξανα και το πηρα στο μπαλκονι. Βγαλσιμο τρομπας, λυσιμο και αλλαγη φιλτρου καυσιμου. Περιεργως δε βρηκα πουθενα τη διαδικασια αλλαγης φιλτρου (ουτε σε βιντεο, ουτε σε φορουμ). Η Yamaha δεν το δινει ως ανταλλακτικο (πουλαει ολη την τρομπα μαζι) αλλα υπαρχει από Κινα μερια μονο το φιλτρο. Η διαδικασια για το λυσιμο ειναι όπως φαινεται σε αυτο το βιντεο (https://www.youtube.com/watch?v=POGd8jWByHA). Απλα αφου λυθηκε η τρομπα εκανα και την αλλαγη του φιλτρου (φτανοντας μεχρι το 6:10 του παραπανω βιντεο). Επι τη ευκαιρια εκανα και ένα καθαρισμο με σπρει επαφων και μπατονετα στο μηχανισμο του φλοτερ, απ’οπου βγηκε αρκετη μαυριλα. Βρηκα και τη μαλακια που ειχα κανει την προηγουμενη φορα που εκλεισα την τρομπα (εξου και η διαρροη που ειχα). Δεν ειχα κουμπωσει σωστα ένα μικρο φλαντζακι στο εσωτερικο της τρομπας. Διορθωθηκε κι αυτο και μπηκαν όλα στη θεση τους.

FZ6, FZ1, R6, R1 fuel filter strainer change replacement*

460713

Τελευταια δουλεια της ημερας η επιδιορθωση του bagster. Ακολουθησα τη διαδικασια όπως φαινεται σε αυτό το βιντεο (https://www.youtube.com/watch?v=BwL8O-LZb_k). Πρωτα εβαλα μια ταινια στην πισω μερια του bagster, που εχει τη χρηση της βασης του μπαλωματος. Πανω σε αυτην κολλησα με ειδικη κολλα για δερματα το σκισιμο. Στη συνεχεια αφου στεγνωσε η κολλα απλωσα με μικρη σπατουλα το filler δερματος. Τωρα θα μεινει ολο το βραδυ για να στεγνωσει καλα και αυριο θα γινει ισιωμα του στοκου με ψιλο γυαλοχαρτο και θα είναι ετοιμο για βαψιμο με παστα της camel.

460714

Αυριο εκτος από το να τελειωσω το bagster, θελω αν προλαβω να αλλαξω και τα μπουζι. Παμε καλα γενικα...

*(το γραφω μπας και βοηθηθει και κανενας αλλος)

karellen
16/03/2025, 17:03
Από καυσιμιτζής κατευθείαν βυρσοδέψης και στο καπάκι ηλεκτρολόγος.
Πετράν το πας μια χαρά! :smokin: :)

viper1
16/03/2025, 17:34
Δεν θες να ξέρεις τι μούργα έχουν μέσα οι δαγκάνες των φρένων…..

ptc
16/03/2025, 18:18
Δεν θες να ξέρεις τι μούργα έχουν μέσα οι δαγκάνες των φρένων…..

Ειναι κατι που το εχω κατα νου, εχω αλλωστε βγαλει τις μπροστινες δαγκανες για να τσεκαρω την κατασταση. Θα φανει απο τη λειτουργια των φρενων οταν ερθει η ωρα του test ride το πώς θα κινηθω.
Σκοπος μου δεν ειναι να κανω ολικη ανακατασκευη, αλλα να παραδωσω στο μελλοντικο αγοραστη μια πληρως λειτουργικη και ασφαλη μηχανη χωρις αμεσες αναγκες συντηρησης. Αν οντως νιωσω πως υπαρχει προβλημα στην αποδοση των φρενων θα προχωρησω περαιτερω.

Nikos77
16/03/2025, 18:20
460722
Έτσι ήταν εμένα σε παρόμοια μηχανή μετά από ακινησία χρόνων. Θες καθαρισμα και πίσω από τα έμβολα της δαγκανας460723

billyka
16/03/2025, 18:43
Οταν ελυσα τις δαγκανες για να τις βαψω κατω απο τα πιστονια ειχανε τοση μουργα που το λες και μυξα

ptc
16/03/2025, 20:32
Αφιερωσα άλλο ένα διωρακι σημερα. Ξεκινησα με σκοπο να αλλαξω παραφλου και μπουζι. Για την αλλαγη μπουζι βολευει να κανει λιγο στην ακρη το ψυγειο οποτε ηταν καλη ευκαιρια να δουλεψω στα μπουζι με το ψυγειο αδειο. Ξεκινησα λοιπον αδειαζοντας το κυκλωμα ψυξης. Για το ρεζερβουαρ του ψυκτικου χρησιμοποιηθηκε η αντλια κενου. Πολύ βολικο εργαλειο…

Στη συνεχεια ξεβιδωσα τις δυο βιδες που κρατανε το ψυγειο και αποσυνδεσα τα λαστιχα από τη μια μερια για να εχω καλη προσβαση στα μπουζι. Εβγαλα τα μπουζι και ξεκινησα να τοποθετω τα καινουρια. Βιδωνω το πρωτο, όλα καλα. Παω να κουμπωσω τη μπουζοπιπα... αλλα δε θελει να κουμπωσει. Κατι προεξεχει. Τοτε με εκοψε να συγκρινω τα δυο μπουζι και καταλαβα ότι εχω παρει λαθος τυπο. Η μηχανη φορουσε CR9E και αυτά που μου εστειλαν (και υποτιθεται πως ηταν για FZ6) ηταν CR9EIX.* Εβαλα τις μπουζοπιπες πανω στο μοτερ και παρκαρα τη μηχανη στη θεση της, αφου η δουλεια δεν ηταν να τελειωσει σημερα. Τα σωστα μπουζι θα μου ερθουν Τριτη, οποτε μεχρι το τελος της βδομαδας λογικα θα εχει κλεισει κι αυτο το κεφαλαιο.

Για να παρω την ικανοποιηση ότι κατι τελειωσα σημερα, πηρα στο σπιτι τα δυο πλαϊνα πλαστικα οπου υπηρχαν δυο ξεραμενα αυτοκολλητα που με χαλουσαν από όταν ειδα τη μηχανη. Το ένα μαλιστα ηταν μισο. Λουσιμο με WD-40, ζεσταμα με πιστολακι και βγηκαν σχετικα ευκολα. Καλο καθαρισμα και τοποθετηση των αυτοκολλητων που ειχα ηδη προμηθευτει. Ικανοποιημενος με το αποτελεσμα.

460730

Αυριο θα παρω την παστα για το bagster και λογικα θα τελειωσω και μ'αυτο. Το αποτελεσμα του στοκου ειναι πολυ ικανοποιητικο. Αν τελειωσω και με μπουζι-παραφλου καποιο απογευμα, το ερχομενο τετραημερο θα εχω χρονο να πιασω τη μεγαλη δουλεια της υποθεσης (τα καλαμια). :a014:

*edit: Μολις συνειδητοποιησα οτι ειμαι μεγαλος τρομπας. :D
Τα μπουζι ειναι τα σωστα, απλα δεν ηξερα οτι επρεπε να ξεβιδωσω ενα προστατευτικο μεταλλικο καπακι. Δεξια το μπουζι οπως προσπαθουσα να το βαλω και αριστερα το μπουζι οπως μπαινει (αφου ξεβιδωσεις το καπακι). Τουλαχιστον το πλαστικο απο κατω το ειχα βγαλει. :lol:

460731

Μου εβγαλε ενα βιντεο στο youtube για αλλαγη μπουζι FZ6 και ειχε αυτα ακριβως τα μπουζι ο τυπος και λεει μην ξεχασετε να βγαλετε το καπακι. :uplate: :moutza:
Anyway, ευτυχως το καταλαβα σχετικα εγκαιρως και μπορεσα να ακυρωσω τη δευτερη παραγγελια. Τι να πεις, αμα δεν παθεις δε θα μαθεις. :p

svaboda
16/03/2025, 21:02
μπράβο ptc, έχει γίνει το αγαπημένο μου thread :touched:

kostaskk
16/03/2025, 22:05
Δεν είναι προστατευτικό καπάκι,, κάποιες μπουζοπιπες είναι σχεδιασμένες για να κουμπωνουν πάνω σε αυτα,

ptc
16/03/2025, 22:10
Δεν είναι προστατευτικό καπάκι, κάποιες μπουζοπιπες είναι σχεδιασμένες για να κουμπωνουν πάνω σε αυτα,

OK, τωρα νιωθω λιγοτερο βλακας.:blush:

Και φυσικα η διαφορα CR9E (που βρηκα πανω στη μηχανη) και CR9EIX (που ειχα αγορασει) ειναι οτι απλα τα δευτερα ειναι ιριδιου.

lykourgi
17/03/2025, 16:36
Δεν θυμάμαι αν το έχεις αναφέρει, αλλά καλό είναι να βρεις το service manual, ώστε να παραγγέλνεις τα σωστά ανταλλακτικά.
Τα διάφορα αναλώσιμα που βρίσκεις 'επάνω' στην μηχανή, πιθανόν να είναι λάθος κωδικοί που τοποθετήθηκαν κάποτε διότι έτσι βόλεψε κάποιον. Από άγνοια, λάθος, οικονομικούς λόγους, οτιδήποτε.

ptc
18/03/2025, 08:29
Ετοιμο το tankbag. Ευχαριστημενος με το αποτελεσμα. ΟΚ, δεν ειναι τελειο αλλα η δουλεια εγινε. Νομιζω την επομενη φορα θα τα παω ακομα καλυτερα. Ενα πριν και μετα για αρχη.

460799

Αφου στεγνωσε καλα ο στοκος γυαλιστηκε με τρια διαφορετικα γυαλοχαρτα. Καθαριστηκε ολο το δερμα να φυγει η -μπολικη- βρωμα και τελος βαφτηκε με την αυτογυαλιστη παστα της camel. Στον στοκο δεν επιανε καλα η παστα, οποτε εβαλα μια καλη ποσοτητα πατωντας πανω με το σφουγγαρακι και το αφησα πρωτα ετσι να στεγνωσει καλα. Μετα το περασα ξανα με το πιο ψιλο γυαλοχαρτο να φυγει η πολλη μπογια και τελειωσα με το γενικο βαψιμο.

460800

460801

Αγορα bagster 45€, στοκος 3,5, κολλα 1,5, παστα 3,80. Συνολο 53,80€. Περα απο το οτι δε φαινεται το χτυπημα του ντεποζιτου, νομιζω πως ανεβαζει και γενικα την εικονα του συνολου. Ικανοποιημενος συνολικα.
Ο στοκος ειναι ο παρακατω.

460797

harris_x
18/03/2025, 09:14
Ετοιμο το tankbag. Ευχαριστημενος με το αποτελεσμα. ΟΚ, δεν ειναι τελειο αλλα η δουλεια εγινε. Νομιζω την επομενη φορα θα τα παω ακομα καλυτερα. Ενα πριν και μετα για αρχη.

460799

Αφου στεγνωσε καλα ο στοκος γυαλιστηκε με τρια διαφορετικα γυαλοχαρτα. Καθαριστηκε ολο το δερμα να φυγει η -μπολικη- βρωμα και τελος βαφτηκε με την αυτογυαλιστη παστα της camel. Στον στοκο δεν επιανε καλα η παστα, οποτε εβαλα μια καλη ποσοτητα πατωντας πανω με το σφουγγαρακι και το αφησα πρωτα ετσι να στεγνωσει καλα. Μετα το περασα ξανα με το πιο ψιλο γυαλοχαρτο να φυγει η πολλη μπογια και τελειωσα με το γενικο βαψιμο.

460800

460801

Αγορα bagster 45€, στοκος 3,5, κολλα 1,5, παστα 3,80. Συνολο 53,80€. Περα απο το οτι δε φαινεται το χτυπημα του ντεποζιτου, νομιζω πως ανεβαζει και γενικα την εικονα του συνολου. Ικανοποιημενος συνολικα.
Ο στοκος ειναι ο παρακατω.

460797

:a23:

:beer::beer::beer:

Nitse3
18/03/2025, 11:35
Πέτρο επειδή πήρα και εγώ σήμερα bagster για το δικό μου τον μάτρακα για τον ίδιο λόγο, την κάλυψη του χτυπήματος στο ρεζερβουάρ, πέρα από τον καθαρισμό γιατί έχει πάνω σκόνη δεκαετίας, όταν λες έβαλες κάμελ εννοείς το σφουγγαράκι το κλασσικό του σουπερ-μαρκετ;; Επίσης το κερί που βάζουμε στα δερμάτινα παπούτσια θα βοηθήσει για να μαλακώσει κάπως το δέρμα;;

ptc
18/03/2025, 12:30
Νίκο εγώ αυτό έβαλα. Δοκιμασμένο απ'τα χρόνια του στρατού.

460809

Για να μαλακώσει εγώ δεν έβαλα κάτι. Στη στολή πάντως καλό αποτέλεσμα είχα με την απλή βαζελίνη.

ptc
20/03/2025, 03:31
Υγρό ψυγείου και μπουζί, τσεκ. Μπήκε και το ντεπόζιτο πάνω και ρυθμίστηκε το ρελαντί. Κελαηδάει η Γιαπωνέζα. :)

Την άλλη βδομάδα βγάζουμε πινακίδα...

460835

Kickstart
20/03/2025, 13:47
το πας πολύ καλά! είμαι σίγουρος ότι θα μας εκπλήξεις με το αποτέλεσμα!

ΓιώργοςΤΤ
20/03/2025, 14:15
Έχω και ένα ΤΤ να κάθεται, όταν τελειώσεις με αυτό, ψησου να κάνεις και το δικό μου.

strokt up
20/03/2025, 15:34
Πολύ καλός. Πρακτικά τσιμούχες λάδια και είσαι έτοιμος αν δεν κάνω λάθος.

ptc
20/03/2025, 19:11
Σέρβις καλάμια, αλυσίδα και λάστιχα έχουν μείνει. Και φυσικά να δούμε και στο δρόμο αν μου έχει διαφύγει κάτι.

Σας ευχαριστώ όλους για την υποστήριξη. :beer:

Tsber
20/03/2025, 19:22

Κοιτάζουμε και θαυμάζουμε αγαπητέ - respect μόνο :beer:

D3300
21/03/2025, 06:59
Σέρβις καλάμια, αλυσίδα και λάστιχα έχουν μείνει. Και φυσικά να δούμε και στο δρόμο αν μου έχει διαφύγει κάτι.

Πετράν είσαι αστέρι φίλε.
Μόνο σεβασμός!!

telegonos
21/03/2025, 07:40
Μια χαρά πάει, άμα τα πράγματα τα πιάνεις με την σειρά, μπαίνουν σε σειρά.

Endo με taxi, μπας και ξέρουμε διαστάσεις από τις τσιμούχες στο πηρούνι; Θέλω να παραγγείλω για ένα ίδιο που θα μας έρθει, να τις έχουμε πριν έρθει, αλλά πουθενά δεν βρίσκω τις διαστάσεις.

ptc
21/03/2025, 07:52
Αυτές που πήρα είναι 43*55*11. Αύριο-μεθαύριο θα σου πω κι αν είναι οι σωστές. :bawl: