Ενας συναδερφος εχει ενα FZ06 το οποιο εχει μεινει σε ακινησια για καποια χρονια. Το αφησε στην ακρη οταν εμεινε η γυναικα του εγκυος στο πρωτο τους παιδι και δεν εχει κινηθει απο τοτε (συνολικα μιλαμε για καπου στα 6 χρονια). Σκεφτομαι να το παρω και να δουλεψω πανω του ωστε να το φερω σε λειτουργικη κατασταση. Ο λογος ειναι κυριως για να ασχοληθω με τα βασικα της συντηρησης σε μια μηχανη μιας και εχει λιγο καιρο που εχω αρχισει να ασχολουμαι με τα μηχανολογικα θεματα ο ιδιος. Οποτε το βλεπω ως μια καλη ευκαιρια να εξασκηθω σε καποιες βασικες εργασιες συντηρησης. Σε δευτερη φαση μπορει να βγει και ενα χαρτζιλικι κατα τη μεταπωληση, αλλα αυτο ειλικρινα δεν ειναι ο σκοπος.
Η μηχανη ηταν πληρως λειτουργικη πριν σταματησει να τη χρησιμοποιει αλλα δεν εκανε καμια προετοιμασια για την αποθηκευση της μηχανης. Απλα καποια στιγμη την παρκαρε και απο τοτε δεν την ξανακουνησε. Οι εργασιες που σκεφτομαι οτι θα πρεπει να γινουν ειναι οι παρακατω:
-Αλλαγη λαδιων και φιλτρου λαδιου.
-Αλλαγη μπαταριας.
-Αλλαγη υγρου φρενων.
-Αλλαγη υγρου συστηματος ψυξης.
-Συντηρηση αλυσιδας αν σωζεται, εναλλακτικα αλλαγη αλυσιδογραναζων.
-Αλλαγη ελαστικων (αυτο οχι απο εμενα

).
-Αδειασμα και καθαρισμος ντεποζιτου, αλλαγη φιλτρου καυσιμου, ελεγχος αντλιας καυσιμου, τοποθετηση καθαριστικου injection.
-Καθαρισμος μηχανης, συντηρηση πλαστικων.
Ειναι μοντελο που εχει πουλησει πολυ οποτε βλεπω πως υπαρχει μπολικο υλικο στο youtube για αναλογες εργασιες. Επισης υπαρχει διαθεσιμο online και το service manual.
Παμε στις ερωτησεις....
-Ειναι καποια αλλη εργασια που θα επρεπε να γινει και μου διαφευγει; Μιλαω για προληπτικες εργασιες- προφανως αφου γινουν ολα αυτα και παω να βαλω μπρος για να ελεγξω τη σωστη λειττουργια, μπορει να βγουν και αλλα προβληματα που θα πρεπει να αντιμετωπιστουν μετα.
-Πανω στο τελευταιο, τι αλλο πιστευετε πως ειναι πιθανο να βρω μπροστα μου σε μια τετοια μηχανη; Με λιγα λογια τι μπορει να εχει χαλασει απο την ακινησια;
-Πιστευετε πως ειναι κατι που μπορω να φερω εις περας εχοντας πολυ στοιχειωδεις μηχανολογικες γνωσεις;
-Ποια θα ηταν μια νορμαλ τιμη αγορας; Η μηχανη εχει λιγα χιλιομετρα (αν θυμαται καλα ο ιδιοκτητης 27000χλμ) και ηταν δευτερο χερι. Μοντελο απο μια φωτο που ειχα δει πρεπει να ειναι καπου 07-09.