PDA

View Full Version : Παραλειπόμενα των ΛΑΔΟΛΟΓΙΩΝ !!!

Σελίδες : 1 [2] 3 4

sonic22
16/11/2005, 17:35
re old egines mod kai xalases :sad: :sad: :sad:

rije kanena "onkinroi kai evdemones neoi" na thimihtoume ta palia
:p :p :p

twra ston filo pou vriskete se paniko kai apognosi tha tou sinistousa na epilegei stin tixi... (a-mpe-mpa-mplom kai tetoia)

ama den thes file na psaxteis kai na pedeuteis vaze to pio akrivo...
toulaxiston mexri an sou xalasei tha koimase isixos oti kaneis to katadinami...

prosopika vazw meseas timis ladakia (apla "eponima" oriktelea) alla ta allazw sta misa xiliometra apo to sinistomeno...

kai kati teleutaio...

exw diavasei sto R&D apo texniko tis shel oti ta ladia den katastrefonde toso (se vathos xronou) apo tis ipsiles strofes, thermokrasies kai dinameis alla epidei menoun poli kero mesa ston kinitira kai dimiourgoude epikathiseis se morfi laspis (koinos "mourga").
kapoio sxolio panw se auto?

:beer: :beer:

OldMan
16/11/2005, 17:48
Αρχικά δημιουργήθηκε από sonic22
ta ladia den katastrefonde toso (se vathos xronou) apo tis ipsiles strofes, thermokrasies kai dinameis alla epidei menoun poli kero mesa ston kinitira kai dimiourgoude epikathiseis se morfi laspis (koinos "mourga").
kapoio sxolio panw se auto?
:

Ορεστάκο... ή θα μάθεις να εκφράζεσαι ή μην γράφεις (και ζητάς και σχόλια...).

Τα λάδια καταστρέφονται επειδή δημιουργούνται επικαθήσεις στον κινητήρα ??

Ο κινητήρας καταστρέφεται επειδή δημιουργούνται επικαθήσεις στα λάδια ??

Τα λάδια καταστρέφονται επειδή δημιουργούνται επικαθήσεις στα λάδια ??

Ο κινητήρας καταστρέφεται επειδή δημιουργούνται επικαθήσεις στον κινητήρα ??

Σταμάτησε να σου τα "ρίχνει¨ο ΚΑΝΕΝΑΣ (κατά κόσμον Κωνσταντίνος) και ξεθάρεψες πάλι !!!

:wave2: :wave2: :wave2:

sonic22
16/11/2005, 20:35
ilikrina pisteuw oti thes apla na mou tin peis kai vriskeis aformes...
atimouliko :D :D

exoume auto to keimeno

ta ladia den katastrefonde toso (se vathos xronou) apo tis ipsiles strofes, thermokrasies kai dinameis alla epidei menoun poli kero mesa ston kinitira kai dimiourgoude epikathiseis se morfi laspis (koinos "mourga").

opws lew apo tin arxi milaw gia "ta ladia" pou katastrefonde...

ara an apla vgaloume tin garnitoura tha exoume

ta ladia katastrefonde epidei menoun poli kero mesa ston kinitira kai dimiourgoude epikathiseis se morfi laspis (koinos "mourga").

aplo den itan?

:wave2: :beer: :beer: :wave2:

HELLSPIRIT
22/11/2005, 10:42
TA IGOL ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΑ;

OldMan
22/11/2005, 12:07
Αρχικά δημιουργήθηκε από HELLSPIRIT
TA IGOL ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΑ;

:bawl: :bawl: :bawl:

Για τα IGOL δεν ξέρω, αλλά...

ΕΓΩ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΚΑΛΑ !!!

:cry: :cry: :cry:

HELLSPIRIT
22/11/2005, 12:27
ΦΑΙΝΕΤΑΙ.....ΔΕΝ ΓΑΜΙΕΤΑΙ ΕΝΑ ΣΕΤ ΕΛΛΑΤΗΡΙΑ ΠΙΣΤΟΝΙΑ ΚΥΛΙΝΔΡΟΥΣ ΚΑΔΕΝΕΣ ΕΚΚΕΝΤΡΟΦΟΡΟΙ,ΚΑΔΕΝΕΣ, ΚΟΥΖΙΝΕΤΑ ΕΙΝΑΙ....ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΣΟΥ ΚΑΤΣΕΙ ΣΟΥ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΟ ΜΟΤΕΡ!!!

ΙΠΠΕΑΣ
25/12/2005, 03:17
Ξέρει κάποιος αν το honda supra παίρνει λάδια προδιαγραφών SG η λάδια SH. Επίσης θα με ενδιέφερε να μου πει κάποιος αν παίρνει και το Grandt SG ή SH . Δεν έχω τα βιβλιαράκια τους και στις δύο περιπτώσεις οπότε δεν ξέρω τι πραγματικά προτείνει η honda :wave2:

dukeandthecity
09/02/2006, 14:39
To be continued..... :sun: :sun:

(το "καθαρισα" σε word και περιμένω..)

OldMan
19/02/2006, 19:47
Αρχικά δημιουργήθηκε από dukeandthecity
(το "καθαρισα" σε word και περιμένω..)

Τζάμπα δουλειά έκανες !!!

Περίμενε λίγο να καθαρίσει αυτό (http://www.moto.gr/forums/showthread.php?s=&threadid=14087&perpage=15&pagenumber=3) και τα ξαναλέμε ....

:wave2: :beer: :wave2:

HELLSPIRIT
20/02/2006, 14:12
:a3: :a3:

37980

EKEINOS
24/02/2006, 19:25
Ρε παιδια διαβαζω 20 λεπτα και εμεινα με την φουφου στο χερι, 'η θα μου πειτε ποιο ειναι το καλυτερο λαδι 'η τα λεπτα μου πισω.
Αγαπητε Oldman εισαι φοβερος και μαλλον ειχες διαθεση για πλακα.
Μηπως 4 μερες μετα εχεις ορεξη να μοιραστης την γνωση σου μαζι μας ?? Αντε και αμα πεις θα σου πω πως θα φτιαξεις ευκολα Γαριδομακαροναδα και ψωμι η πως θα διαλεξεις ψηφιακη μηχανη,
η προσφορα ισχυει μεχρι την Δευτερα. Ισχυει αν το ειπες και το εχασα.

EKEINOS
06/03/2006, 18:10
Διαβαζωντας οσο προσεκτικα μπορουσα,τις λαδολογιες γιατι το επιπεδο μαθησης και κατανοησης πολλων ορων,ειναι αντριστοφως αναλογο της ηλικιας και προσπαθοντας να το κατανοησω μου βγηκαν ορισμενες αποριες,αν μπρεις ριξε λιγο φως.

1) Αν καταλαβα καλα εισαι θετικος στην χρηση συνθετικων λαδιων,ακολουθωντας το ιξωδες του κατασκευαστη και την προδιαγραφη που πρωτεινει,χωρις να ειναι σιγουρο οτι καποια μεταγενεστερη προδιαγραφη ειναι καλυτερη.

2) Μπηκα στο site της API http://api-ep.api.org/industry/index.cfm?bitmask=002007007000000000
πατας Licensees και σου βγαζει ολες τις εταιριες και τα προιοντα που πηραν ποιστοποιηση και αλλες πληροφοριες κοντινες,αλλα πουθενα δεν κανει διαχωρισμο σε λαδια μηχανης και αυτοκινητου.

Τις αποψεις σου που εχω δει ως τωρα εχεις το υποβαθρο και την γνωση να τις εμπειροστατωνεις πληρως,πιθανολογω οτι αφηνεις τα συμπερασματα σε μας ειτε να μην κατηγορηθεις για διαφημηση 'η υπευθυνος για την μ@λ@κια του καθενος μας.
Λογω του οτι δεν μπορω να διαβασω ολα τα λαδια και οπως αναφερεις οτι 20αρι με 20αρι εχει διαφορα τι να κανω εγω σαν καταναλωτης,διαβαζω το ενχειριδιο και ακολουθω την μαρκα που μου πρωτεινει εμπορικα ο κατασκευαστης 'η την ψαχνω για να βρω ενα αξιολογο λαδι ωστε να εχω το δυνατον την καλυτερη προστασια???

stefanos
06/03/2006, 23:33
Δεν διάβασες αρκετά προσεκτικά τελικά:p

Το "συνθετικό" που γράφει πάνω στο μπουκάλι δεν σου εξασφαλίζει οτι το λάδι είναι όντος συνθετικό.
Υπό προυποθέσεις (οχι και τόσο δύσκολες)μπορεί να είναι και ορυκτέλαιο που βαφτίστικε συνθετικό με δικαστική απόφαση.

Η προδιαγραφή που προτείνει ο κατασκευαστής των περισσοτέρων μοτο έχει καταργηθεί απο τις σύγχρονες προδιαγραφές οπότε δεν θα βρείς λάδι για μοτο με πιστοποίηση ΑΡΙ.
Αντίθετα θα βρείς ένα κατασκευαστή (BMW) που δηλώνει οτι δεν πρέπει να βάζουμε στα προιόντα του λάδια με τις τρέχουσες προδιαγραφές τις ΑΡΙ.

Η ΑΡΙ πιστοποιεί λάδια για βενζινοκινητήρες και για εμπορικής χρήσης κινητήρες (συνήθως πετρελαίου).
Δεν πιστοποιούσε ποτέ για μοτο.

επί της ουσίας τώρα ας απάντήσει ο Old εγώ μια κακία βγάζω απλά για τα "ειδικά" λάδια για μοτο.

OldMan
07/03/2006, 09:59
Αρχικά δημιουργήθηκε από stefanos
..επί της ουσίας τώρα ας απάντήσει ο Old εγώ μια κακία βγάζω απλά για τα "ειδικά" λάδια για μοτο...

:lol: :lol: :lol:

Επί της ουσίας απάντησες Στέφανε !!!

Λάδια ΕΙΔΙΚΑ για moto (πρέπει να) υπάρχουν !!!

Το θέμα είναι ότι, μπορεί οποιοσδήποτε παρασκευαστής λαδιών να "βαφτίσει" τα λάδια του Motorcycle Oil χωρίς να είναι παράνομος (ούτε καν παράτυπος...) !!!

stefanos
07/03/2006, 10:07
:p οχι δεν απάντησα, απλά αποσαφήνησα την ερώτηση ώστε να μας πείς την "προσωπική" σου άποψη επί του βασικού ερωτήματος:

""""Τις αποψεις σου που εχω δει ως τωρα εχεις το υποβαθρο και την γνωση να τις εμπειροστατωνεις πληρως,πιθανολογω οτι αφηνεις τα συμπερασματα σε μας ειτε να μην κατηγορηθεις για διαφημηση 'η υπευθυνος για την μ@λ@κια του καθενος μας.
Λογω του οτι δεν μπορω να διαβασω ολα τα λαδια και οπως αναφερεις οτι 20αρι με 20αρι εχει διαφορα τι να κανω εγω σαν καταναλωτης,διαβαζω το ενχειριδιο και ακολουθω την μαρκα που μου πρωτεινει εμπορικα ο κατασκευαστης 'η την ψαχνω για να βρω ενα αξιολογο λαδι ωστε να εχω το δυνατον την καλυτερη προστασια???"""

EKEINOS
07/03/2006, 18:17
Ο κατασκευαστης μου στο ενχειριδιο αφιερωνει 50 λεξεις για το λαδι (v-strom 650) και λεει οτι το προτεινομενο ειναι SF 'η SG της API SAE10W-40 επειδη ομως δεν υπαρχει αυτο το λαδι, διαλεξε λεει ενα εναλακτικο και παραθετει τον πινακα που ειδαμε παραπανω με τις θερμοκρασιες. Νομιζω οτι το 15-50 και το 20-50 καλυπτουν,αναφερει επισεις την καλυτερη ποιοτητα οχι συνθετικο 'η ημισυνθετικο κ.τ.λ
Επανερχομαι λοιπον μηπως μπορεις να μου πεις, αν οχι το αποτελεσμα της ερευνας που σιγουρα εχεις κανει,προς τα που να κοιταξω,π.χ σε λαδια που δεν συσκευαζονται στην ελλαδα η στα site των εταιριων που τα φτιαχνουν, πως να δω, τι να προσεξω, γιατι ειναι γνωστο τι τα μεγαλυτερα ψεματα λεγονται με αριθμους.

costas81
21/03/2006, 12:44
Σε ολα αυτα θελω να προσθεσω μια απορια μου!
Κατα πόσο πρέπει η οχι στα λαδια μας να προσθετουμε βελτιοτικα τριβων?
ΠΧ motor cote?

OldMan
21/03/2006, 15:19
Αρχικά δημιουργήθηκε από costas81
Κατα πόσο πρέπει η οχι στα λαδια μας να προσθετουμε βελτιοτικα τριβων?
ΠΧ motor cote?

Αν νομίζεις ότι το λάδι σου "υστερεί" σε περιεκτικότητα βελτιωτικών τριβών, πρόσθεσε !!!

costas81
21/03/2006, 16:32
Αρχικά δημιουργήθηκε από OldMan
Αν νομίζεις ότι το λάδι σου "υστερεί" σε περιεκτικότητα βελτιωτικών τριβών, πρόσθεσε !!!

Oldman σε ρωταω επειδη βλεπω οτι εχεις γνωσεις επι του θεματος.
Θα θελα με λιγα λογιοα να μου πεις κατα ποσο βοηθαει ενα βελτιοτικο σαν το motor kote ποσο θα το προτινες αν θα το εβαζες εσυ στην μηχανη σου και κατα ποσο επιρεαζει λοιπα μερη του κινητηρα οπως τσιμουχες λαστιχακια η οτιδηποτε αλλο?
Ξερω ειμαι λιγο απαιτητικος!
Ελπιζω να εχεις την διαθεση να μου κανεις μια μικρη αναλυση επι του θεματος (πλεονεκτηματα μειονεκτηματα)
Σε ευχαριστω προκαταβολικα

OldMan
21/03/2006, 16:54

( Καθαρά Προσωπική Άποψη )

Τα σημερινά λάδια ΔΕΝ έχουν την ανάγκη κάποιου ΕΠΙΠΛΕΟΝ πρόσθετου !!!

Οι κινητήρες σχεδιάζονται (από άποψη λίπανσης) με γνώμονα τα λάδια που κυκλοφορούν την περίοδο εκείνη (άσχετα αν βγαίνουν στην παραγωγή κάποια χρόνια αργότερα...).

Από την στιγμή που βάζεις λάδι προδιαγραφών που συνιστά ο κατασκευαστής, είσαι Ο.Κ. !!!

Αν ψάξεις λίγο σε βάθος χρόνου, θα δεις ότι έχουν εμφανιστεί (και εξαφανιστεί !!!) ΠΑΡΑ πολλά "θαυματουργά" βελτιωτικά - πρόσθετα !!!

Με την (πιθανόν λανθασμένη...) λογική ότι μια ανεξάρτητη εταιρεία (όχι πετρελαιοειδών...) ΔΕΝ μπορεί να αποσβέσει τα απαιτούμενα για την έρευνα κεφάλαια (άρα και δεν τα διαθέτει !!) πιστεύω ότι, στην καλύτερη περίπτωση, τα εν λόγω βελτιωτικά ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΕ !!!

Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, μακροπρόθεσμα ή μη, θα κάνουν ζημιά στο μοτέρ (και στην τσέπη μας...) !!!

Υ.Γ.
Οι πιο "γηραλέοι":lol: θα θυμούνται σε ΠΟΣΑ μοτέρ "βγήκαν τα μάτια" με το -τότε περίφημο- βελτιωτικό της STP ...
:sad: :sad: :sad:

nassosxlvbros
21/03/2006, 17:14
:lol: :lol: :lol:

Επί της ουσίας απάντησες Στέφανε !!!

Λάδια ΕΙΔΙΚΑ για moto (πρέπει να) υπάρχουν !!!

Το θέμα είναι ότι, μπορεί οποιοσδήποτε παρασκευαστής λαδιών να "βαφτίσει" τα λάδια του Motorcycle Oil χωρίς να είναι παράνομος (ούτε καν παράτυπος...) !!!

με 2 λογια λαδια για μοτο υποτιθεται υπαρχουν... και πρεπει να τα βαζουμε στη μοτο μας αλλα ενεκα του μπαχαλου του καθε λαδεμπορα/εταιρειας μεσαζοντων νομοθεσιας και παει λεγοντας ως τη Θηβα, δεν ξερεις τελικα τι βαζεις μεσα....ειναι μοτολαδο η αυτοκινητολαδο; ελαντε...:confused:
οποτε τι προτεινει το φακιν μανουαλ;λαδι 20w50; οκ παρε ναχεις και με γειες...
το βιβλιο της Hornet γραφει για 10-40 motorcycle oil....
Transalp...ελεγε 10-40 καλης ποιοτητας λαδι....
αλλες απαιτησεις οι δυο διαφορετικης δυναμης-στροφων κινητηρες,η "αλλαξαμε το βιβλιαρακι" για ναμαστε μεσα;

σημειωστε το ΤΑ μετα την ληξη της εγγυησης συντηρειτο απο μενα ....εκοψα τα MOTUL που εβρισκα διαφορες απο αλλαγη σε αλλαγη,και εβαζα ARAL ημισυνθετικα 10w-40 motor oil...απο τα 20000 κμ εως τα 63000 κμ που το εδωσα δεν εκανε τσικ ουτε "τσιμπαγε"λαδια...με σαζμαν βουτυρο και απροβληματιστη λειτουργια ακομα και οταν τα...ξεχασα για 10000κμ!!!:lol:
αντε βρειτε ακρη....

Infini
02/04/2006, 22:33
Ο κατασκευαστής προτείνει για το δικό μου (έχω ενα Piaggio X8 200cc) αυτά εδώ:

http://www.flselenia.com/en/moto/prodotti.asp?type_main=CATALOGOPRODOTTO&cod_prd=1037&id_lingua=2&id_livello=1&id_canale=2&id_categoria=8&MiniSito=MOTO

Στις προδιαγραφές έχει το API SL το οποίο από όσο έχω διαβάσει εδώ δεν το έχω ξαναδεί στο post για τα λάδια. Αξίζει να βάλω ένα 15W-50 αντι για 5W-40 που προτείνει η Piaggio λόγω καλοκαιριού και ειδικά επειδή εδώ στην Αθήνα υπάρχει μεγαλύτερη επιβάρυνση λόγω της κίνησης;

dio650gs
03/04/2006, 14:37
Το λάδι Synthetic - Base ,σύμφωνα με τον Οldman είναι ημισυνθετικό (Συνθετικής Βάσης).

όταν γράφει στο μπουκάλι Synthetic Blend το λ'αδι είναι συνθετικό ή ημι-συνθετικό??

OldMan
03/04/2006, 14:48
Αρχικά δημιουργήθηκε από Infini
Στις προδιαγραφές έχει το API SL το οποίο από όσο έχω διαβάσει εδώ δεν το έχω ξαναδεί στο post για τα λάδια. Αξίζει να βάλω ένα 15W-50 αντι για 5W-40 που προτείνει η Piaggio λόγω καλοκαιριού και ειδικά επειδή εδώ στην Αθήνα υπάρχει μεγαλύτερη επιβάρυνση λόγω της κίνησης;

Η προδιαγραφή SL είναι ΠΑΡΑ πολύ πρόσφατη (απ'όσο ξέρω, ΔΕΝ έχει γίνει αποδεκτή ακόμη παγκοσμίως...).

Προφανέστατα, ο κατασκευαστής της μοτό σου θέλει να "σπρώξει" τα συγκεκριμένα (ακριβά..) λάδια βάσει συμφωνίας με την Selenia !!!
(Το ίδιο κάνουν και οι περισσότεροι Ιταλοί κατασκευαστές - και στα αυτοκίνητα...).

Σχετικά με την αλλαγή του ιξώδους, θα έλεγα να κρατηθείς κάπου στην μέση, σε κάτι σαν 10W-45 (αν υπήρχε !!!).

Αν πρόκειται να αλλάξεις λάδια κάπου πριν τον Χειμώνα, βάλε τώρα το 50άρι (to 15W δεν μας ενδιαφέρει το καλοκαίρι...) και ξαναγύρισε στο 5W-40 ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ τον Χειμώνα !!!

OldMan
03/04/2006, 14:52
Αρχικά δημιουργήθηκε από dio650gs
όταν γράφει στο μπουκάλι Synthetic Blend το λ'αδι είναι συνθετικό ή ημι-συνθετικό??

Δεν διάβασες μάλλον αυτά που έγραψε παραπάνω ο Στέφανος...

Το Synthetic Blend μπορεί να είναι Πλήρως Συνθετικό, Ημισυνθετικό ή Ορυκτέλαιο !!!

Κατά την ταπεινή μου γνώμη, είναι μάλλον αναζωογονημένο Ορυκτέλαιο !!!

dio650gs
03/04/2006, 15:01
Το Synthetic Blend μπορεί να είναι Πλήρως Συνθετικό, Ημισυνθετικό ή Ορυκτέλαιο !!!

Κατά την ταπεινή μου γνώμη, είναι μάλλον αναζωογονημένο Ορυκτέλαιο !!!

Thanks, σαφ'εστατος:smilea:

Απλά ο κατασκευαστής γράφει ότι απαγορεύονται τα συνθετικά λάδια στον κινητήρα μου(gs650) και θέλω να βάλω Motul(γράφει synth;etic blend) p;anv sto mpoyk;ali κάνουν για μένα???:confused:

OldMan
03/04/2006, 15:49
ο κατασκευαστής γράφει ότι απαγορεύονται τα συνθετικά λάδια στον κινητήρα μου(gs650)

Γιατί ???

:confused: :confused: :confused:

Infini
03/04/2006, 19:35
Ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Κάνοντας μια μικρή αναζήτηση στο internet βρήκα οτι υπάρχουν εταιρείες που βγάζουν λάδια ειδικά για scooter τα οποία δεν ξέρω ακριβώς τι διαφορές έχουν από τα υπόλοιπα για τετράχρονους κινητήρες

http://www.denicol.be/eviertakt.php
http://www.castrol.com/castrol/productdetailmin.do?categoryId=73000060&contentId=6030372

Δοκίμασα και το site της BELRAY αλλά δεν άνοιγε.
Επίσης βρήκα και αυτά τα οποία είναι γενικά για τετράχρονους κινητήρες.
http://www.kennol.com/frame%202%20roues.htm
http://www.baxevanismoto.gr/labo/index.html

Αν δείτε στο site της denicol, όλα τα λάδια που βγάζει είναι σε 3 διαφορετικές κατηγορίες SAE εκτός από αυτά για scooter.

EKEINOS
03/04/2006, 19:45
Επανέρχωμε oldman βαζοντας μια διαφιμηση που ειδα σε περιοδικο.Εχουν βάση τετοιες αποψεις 'η τις πετάμε???

dio650gs
03/04/2006, 20:48
Γιατί ???

:confused: :confused: :confused:

TO ίδιο απορώ και εγώ?:confused: :confused: :confused:

Πάντως το γράφει ξεκάθαρα στο Μάνual:

ΠΡΟΣΟΧΗ: Μη χρησιμοποιείτε συνθετικά λάδια.

Σο συνεργείο που είχα ρωτήσει μου είπε ότι δεν κάνει γιατί είναι μονοκίλυνδρο και ανεβάζσει μεγάλες θερμοκρασίες , με αποτέλεσμα να καίγονται τα συνθετικά λάδια. Στέκει αυτό?:confused:

OldMan
04/04/2006, 15:28
Αρχικά δημιουργήθηκε από EKEINOS
Επανέρχωμε oldman βαζοντας μια διαφιμηση που ειδα σε περιοδικο.Εχουν βάση τετοιες αποψεις 'η τις πετάμε???

(Η επισύναψη διαγράφηκε για ευνόητους λόγους !!!)

Μπορεί οποιοσδήποτε να πραγματοποιήσει ΚΑΠΟΙΑ από τα τεστς της API και να βγάλει τα προϊόντα του αστέρια (σε σύγκριση με άλλα...).

Το θέμα είναι τι γίνεται σε κάποια ΑΛΛΑ τεστς της ίδιας κατηγορίας ...???

Η API έχει θεσπίσει συγκεκριμμένες (και πολλές...) δοκιμασίες για να "χαρακτηριστεί" ένα λάδι κατά SG, SH, SL κ.λ.π., οι οποίες έχουν την έννοια του "περνάω - κόβομαι".
(Δεν μας ενδιαφέρει το ΠΟΣΟ υπερκαλύφτηκαν οι απαιτήσεις...).

Κατά πάσα πιθανότητα, τα λάδια που έρχονται "τελευταία" στα συγκεκριμμένα τεστς, να βγαίνουν "πρώτα" σε κάποια άλλα !!!

Έχουμε ξαναπεί - αλλά βαριέστε να διαβάσετε:lol: - ότι ένα λάδι χαρακτηρίζεται από το ΣΥΝΟΛΟ των ιδιοτήτων του !!!

OldMan
04/04/2006, 15:43
TO ίδιο απορώ και εγώ?:confused: :confused: :confused:

Πάντως το γράφει ξεκάθαρα στο Μάνual:

ΠΡΟΣΟΧΗ: Μη χρησιμοποιείτε συνθετικά λάδια.

Σο συνεργείο που είχα ρωτήσει μου είπε ότι δεν κάνει γιατί είναι μονοκίλυνδρο και ανεβάζσει μεγάλες θερμοκρασίες , με αποτέλεσμα να καίγονται τα συνθετικά λάδια. Στέκει αυτό?:confused:

Άσχετα με την "εμπάθειά" μου σχετικά με τα BMW, πιστεύω ότι οι κινητήρες τους ΔΕΝ έχουν την ανάγκη συνθετικών λαδιών !!!

Οι απαιτήσεις λίπανσης ενός μοτέρ έχουν να κάνουν με τις ιδιότητες / ικανότητες των λιπαντικών που κυκλοφορούσαν στο εμπόριο τον καιρό που σχεδιάστηκαν (οι κινητήρες) !!!

Τώρα, σχετικά με τις θερμοκρασίες που ανεβάζει ένας μονοκύλινδρος, ας το αφήσουμε καλύτερα (να μην θιχτούν υπολήψεις και πρόσωπα...).

Πάντως, όταν ένα λάδι έιναι χαρακτηρισμένο κατά π.χ. API SH, σημαίνει ότι έχει περάσει συγκεκριμένο τεστ που αφορά την διατήρηση του ιξώδους του για συγκεκριμένο χρόνο σε συγκεκριμένη θερμοκρασία και ΔΕΝ έχει να κάνει με το αν είναι Ορυκτέλαιο, Συνθετικό, Αναζωογονημένο, Ημισυνθετικό ή οτιδήποτε άλλο !!!
(Θέλω να πω ότι άν κάποια λάδια "καίγονται" από ένα κινητήρα, φταίει η κατάταξή τους και ΟΧΙ ο τύπος τους !!!)

GATHAN
05/04/2006, 06:30
Δηλαδή εγώ στο ΧΤ τόσο καιρό που βάζω συνθετικά λάδια κάνω λαλακία:eyepop: :eyepop: ????

stefanos
05/04/2006, 08:04
Αρχικά δημιουργήθηκε από GATHAN
Δηλαδή εγώ στο ΧΤ τόσο καιρό που βάζω συνθετικά λάδια κάνω λαλακία:eyepop: :eyepop: ????

Για λαλακία δεν νομίζω να κάνεις αλλά το ίδιο αποτέλεσμα θα είχες και με φτηνότερα ημι-συνθετικά.
Και με την διαφορά :beer: :beer:

Παρόλα αυτά βλέπω ο κόσμος να τα χώνει στα λάδια ασύστολα και όταν φτάνει η ώρα για λάστιχα αναρτήσεις σέρβις η ανταλακτικό αρχίζουν όλοι την κλάψα.
Θα έλεγα να σκευτόμαστε και την τσέπη μας.

dirtbird
05/04/2006, 08:18
Για λαλακία δεν νομίζω να κάνεις αλλά το ίδιο αποτέλεσμα θα είχες και με φτηνότερα ημι-συνθετικά.
Και με την διαφορά :beer: :beer:

Παρόλα αυτά βλέπω ο κόσμος να τα χώνει στα λάδια ασύστολα και όταν φτάνει η ώρα για λάστιχα αναρτήσεις σέρβις η ανταλακτικό αρχίζουν όλοι την κλάψα.
Θα έλεγα να σκευτόμαστε και την τσέπη μας.

Τώρα εσύ τι μιλάς που το μισό σου λάδι πάει στο παντελόνι σου?

:rotflmao: :rotflmao: :rotflmao:

stefanos
05/04/2006, 08:32
Αρχικά δημιουργήθηκε από dirtbird

Οχι θα πλένω απο εδώ και πέρα κάθε μέρα το μηχανάκι με το πιεστικό και μετά θα παραπονιέμαι για βεντιλατέρ.:p

stefanos
05/04/2006, 08:35

Χώρια που το λάδι που πάει στο παντελόνι πλένεται πανεύκολα μια και δεν είναι 300V αλλά του κ*λ@^ 1 € το πεντάλιτρο.

HELLSPIRIT
05/04/2006, 08:43
ΜΙΑ ΕΡΩΤΗΣΗ! ΤΑ IPONE 10-50 FULL SYNTHETIC ΤΑ ΕΒΑΛΑ ΣΕ FAZER '02 ΕΚΑΝΑ ΛΑΛΑΚΙΑ;ΑΠΛΑ ΕΙΝΑΙ 1 ΒΑΘΜΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ!ΑΣ ΠΟΥΜΕ ΟΤΙ ΤΑ MOTUL ΕΧΟΥΝ G4 ΚΑΙ ΤΑ IPONE G5!ΒΕΒΑΙΑ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΑΝ ΠΑΙΖΕΙ ΡΟΛΟ ΤΟ ΣΗΜΑ "ΜΑ" ΚΑΙ ΤΟ "ΡΕ"!

dirtbird
05/04/2006, 08:43
Οχι θα πλένω απο εδώ και πέρα κάθε μέρα το μηχανάκι με το πιεστικό και μετά θα παραπονιέμαι για βεντιλατέρ.:p
Εσύ ρε άμα το πλύνεις με πιεστικό θα το κάνεις υδρόψυκτο.... :rotflmao: :rotflmao:

dirtbird
05/04/2006, 08:44
Χώρια που το λάδι που πάει στο παντελόνι πλένεται πανεύκολα μια και δεν είναι 300V αλλά του κ*λ@^ 1 € το πεντάλιτρο.

Ναι για αυτό όλα τα παντελόνια σου είναι γκρί :winka:

OldMan
05/04/2006, 11:56
Αρχικά δημιουργήθηκε από HELLSPIRIT
ΜΙΑ ΕΡΩΤΗΣΗ! ΤΑ IPONE 10-50 FULL SYNTHETIC ΤΑ ΕΒΑΛΑ ΣΕ FAZER '02 ΕΚΑΝΑ ΛΑΛΑΚΙΑ;ΑΠΛΑ ΕΙΝΑΙ 1 ΒΑΘΜΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ!ΑΣ ΠΟΥΜΕ ΟΤΙ ΤΑ MOTUL ΕΧΟΥΝ G4 ΚΑΙ ΤΑ IPONE G5!ΒΕΒΑΙΑ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΑΝ ΠΑΙΖΕΙ ΡΟΛΟ ΤΟ ΣΗΜΑ "ΜΑ" ΚΑΙ ΤΟ "ΡΕ"!

ΔΕν είναι "βαθμός", είναι νεότερη προδιαγραφή !!!

ΡΕεεε, μπαίνετε στον κόπο να διαβάσετε τίποτε από τα προηγούμενα ????

BILL VUZAS
12/04/2006, 17:59
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΟΣΑ ΜΠΟΡΕΣΑ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΩ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΕΝΟΙΩΣΑ ΣΑΝ ΕΥΡΩΠΑΙΟΣ.ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΣΟΒΑΡΕΥΤΗΤΕ,ΤΟ 80 ΜΕ 90% ΤΩ ΛΑΔΙΩΝ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ....ΤΗΣ ΜΑΙΜΟΥΣ ΕΙΝΑΙ .....ΜΑΙΜΟΥ.ΟΛΑ ΣΧΕΔΟΝ ΤΑ ΛΑΔΙΑ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΑΠΟ ΜΙΑ ΚΑΝΟΥΛΑ.ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΚΑΝΟΥΝ 10 ΤΟΝΟΥΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΚΑΙ 150 ΤΟΝΟΥΣ ΤΟ "ΠΑΡΑΓΟΥΝ"ΕΔΩ.ΤΩΡΑ ΕΜΕΙΣ ΑΣ ΒΡΟΥΜΕ ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΓΝΗΣΙΑ.Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΝΟΘΕΙΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΑ ΛΑΔΙΑ.ΕΑΝ ΤΑ ΛΑΔΙΑ ΕΙΝΑΙ ΓΝΗΣΙΑ ΤΟΤΕ ΠΡΑΓΑΤΙ ΙΣΧΥΟΥΝ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΑΝΑΛΥΟΥΝ ΟΙ ΓΝΩΣΤΕΣ.ΑΛΛΑ ΠΩΣ ΘΑ ΤΑ ΞΕΧΩΡΙΣΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΚΑΚΟΜΟΙΡΟΙ?

Carlos
12/04/2006, 18:51
Αρχικά δημιουργήθηκε από nassosxlvbros
...και ξερω πως ο γερμαναρας δε κοροιδευει σε ποιοτητα
...

:beer: :beer:

Δεν σε βλέπω με BMW όμως !!!!

:beer: :beer: :lol: :lol: :rotflmao:

...πέρα από την πλάκα ότι είπες για το ARAL έχεις δίκιο !!

:wave2: :wave2: :beer: :beer:

Zanzibar
21/09/2006, 23:30
Στέφανε, μια προδιαγραφή που πήρε το μάτι μου τελευταία σε λάδι της Mobil κι έφαγα το νετ να βγάλω άκρη αλλά δεν, μήπως ξέρεις τι παίζει...?

Μιλάω για την SL και για την χρήση της σε μοτο. Μη μου αρχίσεις αυτά που διάβαζα για diesel :D και έχω δει και το ποστ του παιδιού με το piaggio για την ίδια προδιαγραφή SL από τη Selenia.

Y.Γ Πολύ ενδιαφέρον τοπικ το συγκεκριμένο,σπάνιο...

stefanos
22/09/2006, 11:45
Οι ισχύουσες προδιαγραφές api
http://www.aa1car.com/library/API_ratings.pdf
λαμβάνουν υπ όψιν τους την υπαρξη καταλύτη στους κινητήρες αφαιρόντας σημαντικά πρόσμικτα απο τα λάδια και όπως έχουμε πεί παραπάνω η BMW τουλάχιστον τα θεωρεί ακατάλληλα για τις μοτο της.
διάβασε και αυτό http://www.ducatimeccanica.com/oil.html

και μετά βάλε οτι λαδάκι σου καπνίσει και σηκώνει η τσέπη σου.
Η API δίνει πιστοποιητικό αφού εκτελέσει κάποιες δοκιμές.
Οι συγκεκριμένες δοκιμές γίνονται σε πρότυπους κινητήρες αυτοκινητάδικους και Αμερικάνικους που ΔΕΝ προσομοιάζουν στο παραμικρό τους κινητήρες των μοτο.

Χωμάτινος
26/09/2006, 21:41
Μάστορα old δοκώ ότι τα κατάλαβα όλα. Στην πράξη τώρα, στην καινούργια μηχανή που πήρα ο προκάτοχος της είχε 20W 50 ενώ ο κατασκευαστής συστείνει 10W 40 (γιά τις επικρατούσες θερμοκρασίες). Αν υποθέσουμε ότι τα 20W 50 που ήδη έχει και τα 10W 40 που θα βάλω είναι ικανώς πιστοποιημένα API - CCMC και με τα ίδια αναλογία προσθέτων (θεωρητικά λέμε τώρα :lol: ), θα δώ κάποια διαφορά πέραν από μακροζωία κινητήρα σε βάθος χρόνου;

Να το κάνω λιανά, αν βλακωδώς διαλέξω λάθος λάδια υπάρχει κάτι που θα μου το πεί; :rolleyes:

Vstrommer71
27/09/2006, 00:04
Αρχικά δημιουργήθηκε από χωμάτινος
Μάστορα old δοκώ ότι τα κατάλαβα όλα. Στην πράξη τώρα, στην καινούργια μηχανή που πήρα ο προκάτοχος της είχε 20W 50 ενώ ο κατασκευαστής συστείνει 10W 40 (γιά τις επικρατούσες θερμοκρασίες). Αν υποθέσουμε ότι τα 20W 50 που ήδη έχει και τα 10W 40 που θα βάλω είναι ικανώς πιστοποιημένα API - CCMC και με τα ίδια αναλογία προσθέτων (θεωρητικά λέμε τώρα :lol: ), θα δώ κάποια διαφορά πέραν από μακροζωία κινητήρα σε βάθος χρόνου;

Να το κάνω λιανά, αν βλακωδώς διαλέξω λάθος λάδια υπάρχει κάτι που θα μου το πεί; :rolleyes:
εσυ παλλιακαρι μ', ετσι που περνας τα ποταμια πρεπει να πας να βαλεις λαδι για εξωλεμβιες στο καημενο το DRZ!!!!:lol: :lol: :lol: :smokin:

GATHAN
27/09/2006, 06:04
10 σελίδες και ακόμα δεν είμαι σίγουρος αν χρησιμποιώ σωστά λάδια :rolleyes: :rolleyes: :rotflmao: :rotflmao:

OldMan
27/09/2006, 10:23
Αρχικά δημιουργήθηκε από GATHAN
..δεν είμαι σίγουρος αν χρησιμποιώ σωστά λάδια :rolleyes: :rolleyes: :rotflmao: :rotflmao:

Me too, my friend...!!! :sad:

OldMan
27/09/2006, 10:33
Αρχικά δημιουργήθηκε από χωμάτινος

Η θερμοκρασία που θα ανεβάσει (στο χαμηλό ιξώδες) ή δεν θα ανεβάσει (στο ψηλό ιξώδες) το μοτέρ σου !!!

Για να το κάνω και γω λιανά:

Οι κατασκευαστές συστήνουν (μέσω κάποιου πίνακα θερμοκρασιών) διάφορα ιξώδη πολύτυπων λαδιών.
Αν η "επικάλυψη" στις θερμοκρασίες περιβάλλοντος του λαδιού που είναι πιο κοντά στα προτεινόμενα θεωρείς ότι είναι ικανοποιητική, there's no problem !!!

(έχω τον τρόπο μου να σας μπερδεύω, εεεε...???) :lol:

b_bong12
04/10/2006, 11:36
αν καταλαβα καλα

μια μηχανη υψηλοστροφη θα χρειαστει παχυρευστο λαδι για να λειτουργησει καλυτερα λογω των υψηλων πιεσεων του κινητηρα

Απο την αλλη ομως θα χρειαστει περισσοτερο χρονο για να ζεσταθει ικανοποιητικα το λαδι π.χ. το χειμωνα.

Αρα γενικα εχεις ενα tradeoff μεταξυ αποδοσης του λαδιου(αν λεπταινει γρηγορα ή όχι) και χρονου που χρειαζεται για να ζεσταθει το λαδι?
Διαλεγεις και παιρνεις

stefanos
04/10/2006, 13:19
Αρχικά δημιουργήθηκε από b_bong12
αν καταλαβα καλα

μια μηχανη υψηλοστροφη θα χρειαστει παχυρευστο λαδι για να λειτουργησει καλυτερα λογω των υψηλων πιεσεων του κινητηρα

Απο την αλλη ομως θα χρειαστει περισσοτερο χρονο για να ζεσταθει ικανοποιητικα το λαδι π.χ. το χειμωνα.

Αρα γενικα εχεις ενα tradeoff μεταξυ αποδοσης του λαδιου(αν λεπταινει γρηγορα ή όχι) και χρονου που χρειαζεται για να ζεσταθει το λαδι?
Διαλεγεις και παιρνεις

οχι δεν διαλέγεις τίποτα.
Ο σχεδιαστής του κινητήρα υπολογίζει τον κινητήρα ανάλογα με το λάδι που σκοπεύει να χρησιμοποιήσει.
Εμείς δεν επιλέγουμε τίποτα παραπάνω απο μάρκα.
Για την συζήτηση στην καφετέρια τώρα, το ιξώδες του λαδιού και η τριβή ανάμεσα στα κινούμενα εξαρτήματα είναι ανάλογα μεγέθη.
Οσο μεγαλώνει το ιξώδες τόσο αυξάνουν οι τριβές και μειώνεται η απόδοση του κινητήρα.
Αρα ο σχεδιαστής έχοντας υπ όψην του τις δυνατότητες της παραγωγής επιλέγει συνήθως το μικρότερο δυνατό ιξώδες, έτσι ώστε να πάρει το μέγιστο δυνατό έργο απο τον κινητήρα του.

karamoto
11/10/2006, 13:45
oldman εξαιρετική δουλειά!

Και μιά που καθείς γράφει το μακρύ και το κοντό του ας την πω και εγώ την μαλακία μου. (κλεμένα από το δύκτιο φυσικά :a55: )

1)Όλα σχεδόν τα μαστόρια :a024: επιμένουν ότι με τα συνθετικά η κατανάλωση λαδιού αυξάνεται (και ας εξατμίζονται-καίγονται λιγότερο σύμφωνα με τα νούμερα που δίνουν οι κατασκευαστές). Ισχύει κάτι τέτοιο? Αν ναι η μόνη λογικοφανείς απάντηση που βρήκα στο δύκτιο είναι ότι τα συνθετικά λόγο των καλύτερων καθαριστικών ιδιοτήτων αφήνουν ανοιχτές διόδους για το λάδι που με τα ορυκτέλαια μπλοκάρονται από τα κατάλοιπα καύσης. Παίζει?

2)Το λάδι στις μηχάνες σπάει και λεπταίνει. Ο κόσμος όμως λέει ότι π.χ. ένα 20-50 θα σπάσει λιγότερο και πιο αργά από ένα (και καλά ίδιας ποιότητας) 10-50 διότι το πρώτο και λιγότερα πρόσθετα βελτίωσης του ιξώδους θα έχει και ακόμα και αν σπάσει τελείως θα καταλήξει σε κάτι πιο παχύρευστο από το 20 ενώ το δεύτερο θεωρητικά πάει για 10αρι (δεν πρόκειται να σπάσουν τόσο αλλά λέμε τώρα). Οι ίδιες κακές γλώσσες λένε να μείνεις μακριά από ορυκτέλαια με μεγάλο εύρος ιξώδους (π.χ 10-50) γιατί εκεί το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο. Μούφα και αυτό? :confused:

3)Άλλη φήμη πάλι λέει ότι όλα τα αντιτριβικά πρόσθετα μπορεί να κάνουν θαύματα για την μείωση της φθοράς σε περίπτωση που η υδροδυναμική λίπανση καταρεύσει άλλα δεν προσφέρουν τίποτα σε αυξηση ιπποδύναμης και μείωση κατανάλωσης (όπως πολλοί διαφημίζουν). Διότι λέει η ενέργεια που χάνεται σε τριβές μεταξύ λαδωμένων κινούμενων μερών είναι ελάχιστες ενώ αντίθετα σημαντικότατες είναι οι απώλειες από την προώθηση του λιπαντικού στο κύκλωμα λίπανσης. Αυτός είναι και ο λόγος που λεπτά λάδια (10-40, 10-30) επιτυγχάνουν αύξηση ιπποδύναμης και μείωση κατανάλωσης. Απάτη? :a4:

4) στο http://www.xs11.com/stories/mcnoil94.htm κάνανε άλλη μια σύγκριση λαδιών αυτοκινήτου και μηχανής (Όσοι βαριούνται το διάβασμα ας κοιτάξουν τους πίνακες στο τέλος). Παραδόξως μοιάζουν να έκαναν μία σοβαρή δοκιμή για το κατά πόσο σπάνε τα λάδια κατά την χρήση σε μηχανές. Τα αποτελέσματα τους (αν υποθέσουμε ότι είναι αξιόπιστα) δείχνουν σαφέστατη εξάρτηση από την ποιότητα του λαδιού και καμία εξάρτηση από το αν πωλούνται ως λάδια αυτοκινήτου η μηχανής. Φυσικά αυτό δεν άλλαξε το γεγονώς ότι τα λάδια μηχανής της δοκιμής ήταν κατά μέσο όρο 185% πιό ακριβά :a8: από αυτά του αυτοκινήτου. Μήπως τώρα πια πία που τα λάδια αυτοκινήτου έχουν βελτιωθεί (αλλά και καθώς οι μηχανές πλέον έχουν καταλύτες και απαιτούν παρόμιες προδιαγραφές???) απλά οι εταιρίες βγάζουν το ίδιο λάδι σε διαφορετικές συσκευασίες και διπλές τιμές? (προσωπικά τείνω να το πιστέψω άλλα ακόμα δεν τολμώ να αλλαξοπιστίσω) :a26:

Και επειδή ήδη το παράκανα σταματώ. Αν βρείς χρόνο για κανένα σχόλιο πολύ θα μΕ αρέσει.

Edited
Μόλις διαπίστωσα ότι το link που δίνω παραπάνω είναι το ίδιο με αυτό που έχει δώσει ο stefanos προηγουμένως.

furious
13/10/2006, 13:23
Να ρωτήσω κάτι που το έχω απορία εδώ και καιρό και νομίζω ότι μας δουλεύουν; Γιατί το manual της Haynes δίνει για την Africa π.χ. 12000 χλμ αλλαγή λαδιών και όλοι απ' ότι ακούω αλλάζουμε στις 5000;;;

Εντάξει, εξαρτάται φυσικά και τι λάδια θα βάλουμε, αλλά τόση διαφορά;

anco
13/10/2006, 16:47
Ωραια ολα αυτα...

Σε μενα παντως ο κινητηρας απο σφικτο ρεκτιφιε (δεν εμπεναν τα πιστονια στον κυλινδρο)

Χρησιμοποιησα τα Motul 5100.

Εχω κανει 15000χλμ.

Μεχρι τα 7000 χλμ εκανα το στρωσιμο του κινητηρα, μιλαμε δεν ανοιγε με τιποτα.

Αλλαξα λαδια καθε 1000χλμ.

Απο τις 8000χλμ και μετα δουλεψε παντωτε στις 15000.

Καρφωτες.....

Κατεβασματα απο 5η-2α.

Μεγαρα φουλ.

Πλανισμενη κεφαλη στο οριο.

Εκινησεις.

Μαλακιες...

Ο κινητηρας δυναμομετρηθηκε και εγβαλε 69αλογα.

Ειδε την τελικη του πανω απο 10 φορες.

220 μετριμενο με Hayabusa.

Και ειναι ενα 400αρακι ZXR.

Τωρα τι λαδι να βαλω....???

anco
13/10/2006, 16:50
Παντως στο GSXR 1000 K3.

Φτιαγμενο στον Σφακιανακη στο Περιστερι.

Εχει κανει 30000χλμ.

Απο εκινησεις και σουζες μεχρι να βαριεσαι να κοιτας....

Απανοτα κατεβασματα.

Rolling burnout (μιλαμε το μοτερ παθαινει πλακα)

Κοφτες...

Τα λαδια ειναι τα Competition της Motul αυτα που βγαζει για την Suzuki.

To μονο που εχουμε αλαξει ειναι 7 σετ συμπλεκτη.

Το GSXR τρωει καθε 1000χλμ 200ml λαδι.

Και ακομα ειναι σαν καινουργιο.

Respect
17/09/2007, 18:27
Έχω μια απορία..

Πριν 2 μήνες αγόρασα 5 μπουκάλια από τα γνωστά Motul που δίνει η Suzuki για το V-strom 1000 (100% synthetic). Χρησιμοποίησα τα 3 και κάτι. Μου έμεινε δηλ. ένα σφραγισμένο και 700ml .

Το χρώμα των συγκεκριμένων λαδιών όταν τα αγοράζω από το κατάστημα μοιάζει πολύ στο χρώμα Α της φωτογραφίας.

Σήμερα λοιπόν πήρα 2 L από τα ίδια λάδια προκειμένου να συμπληρώσω με τα προηγούμενα και να προχωρήσω σε αλλαγή λαδιών στη μοτοσικλέτα. (για torko το πήγαινα αλλά όπου τα έχω ζητήσει στη Πάτρα με κοιτάνε σα χάνοι..)

Παρατήρησα για δεύτερη φορά (έχει ξαναγίνει πιο παλιά) πως το χρώμα των λαδιών στα μπουκάλια που μου είχαν περισσέψει από τη προηγούμενη φορά είχαν το χρώμα Β της φωτογραφίας!! Τα λάδια φυλάσσονταν μέσα σε σακούλα σε υπόστεγο τη δεύτερη φορά (φως σκιάς) ενώ τη πρώτη φορά που το είχα παρατηρήσει σε εντελώς σκοτεινό μέρος. (αποθήκη)

Τι μπορεί να συμβαίνει και μετά από καιρό υπάρχει αυτή η διαφορά χρώματος; Υπάρχει περίπτωση το χρώμα να μας δηλώνει αλλοίωση του προϊόντος και αν ναι από τι μπορεί να έχει προκληθεί;

104439

BILL VUZAS
17/09/2007, 18:54
Αρχικά δημιουργήθηκε από Respect
Έχω μια απορία..

Πριν 2 μήνες αγόρασα 5 μπουκάλια από τα γνωστά Motul που δίνει η Suzuki για το V-strom 1000 (100% synthetic). Χρησιμοποίησα τα 3 και κάτι. Μου έμεινε δηλ. ένα σφραγισμένο και 700ml .

Το χρώμα των συγκεκριμένων λαδιών όταν τα αγοράζω από το κατάστημα μοιάζει πολύ στο χρώμα Α της φωτογραφίας.

Σήμερα λοιπόν πήρα 2 L από τα ίδια λάδια προκειμένου να συμπληρώσω με τα προηγούμενα και να προχωρήσω σε αλλαγή λαδιών στη μοτοσικλέτα. (για torko το πήγαινα αλλά όπου τα έχω ζητήσει στη Πάτρα με κοιτάνε σα χάνοι..)

Παρατήρησα για δεύτερη φορά (έχει ξαναγίνει πιο παλιά) πως το χρώμα των λαδιών στα μπουκάλια που μου είχαν περισσέψει από τη προηγούμενη φορά είχαν το χρώμα Β της φωτογραφίας!! Τα λάδια φυλάσσονταν μέσα σε σακούλα σε υπόστεγο τη δεύτερη φορά (φως σκιάς) ενώ τη πρώτη φορά που το είχα παρατηρήσει σε εντελώς σκοτεινό μέρος. (αποθήκη)

Τι μπορεί να συμβαίνει και μετά από καιρό υπάρχει αυτή η διαφορά χρώματος; Υπάρχει περίπτωση το χρώμα να μας δηλώνει αλλοίωση του προϊόντος και αν ναι από τι μπορεί να έχει προκληθεί;
Αν ρωτησεις καποιον απο τους λαδαδες θα σου πουν, απο τα σημαδια στο καπακι,απο ποια κανουλα βγηκε το "σουπερ"λαδι διαφορετικου χρωματος.
Γαμωτο δεν μπορεις να εμπιστευτεις κανενα.:sad:

Respect
17/09/2007, 19:02
Αρχικά δημιουργήθηκε από BILL VUZAS
Αν ρωτησεις καποιον απο τους λαδαδες θα σου πουν, απο τα σημαδια στο καπακι,απο ποια κανουλα βγηκε το "σουπερ"λαδι διαφορετικου χρωματος.
Γαμωτο δεν μπορεις να εμπιστευτεις κανενα.:sad: Όχι, όχι.. ίσως να μη το εξήγησα σωστά.

Τα λάδια και τα μεν και τα δε, αρχικά είχαν το ίδιο χρώμα!!! Απλά αυτά που μου είχαν μείνει στο ράφι για λίγο καιρό το χρώμα τους άλλαξε και ας ήταν σφραγισμένα!!!
:sick:

BILL VUZAS
18/09/2007, 12:08
Όχι, όχι.. ίσως να μη το εξήγησα σωστά.

Τα λάδια και τα μεν και τα δε, αρχικά είχαν το ίδιο χρώμα!!! Απλά αυτά που μου είχαν μείνει στο ράφι για λίγο καιρό το χρώμα τους άλλαξε και ας ήταν σφραγισμένα!!!
Θα επηρεστηκε η βιταμινη C :D

apav
18/09/2007, 13:26
Δεν δοκιμάζεις και άλλα Motul εκτός της αντιπροσωπείας, για να δεις εάν κάνει το ίδιο; :p

nikos force
18/09/2007, 14:01
Typical properties

SAE10W40 SAE15W50 SAE10W60
Viscosity; cst 100°C 14.3 19.7 22.5
Viscosity; cst 40°C 90 136 145
Viscosity index
Sulphated ash; wt %
Pourpoint; COC °C
Flashpoint; COC °C SAE 10W40

Επειδη εγω αργω λιγο να τα πιασωθελω να σε ρωτησω...τι μοναδα ειναι ειναι το 22.5 και το 145 σε αυτες τις μετρησεις

stefanos
18/09/2007, 17:50
Αρχικά δημιουργήθηκε από nikos force
Typical properties

SAE10W40 SAE15W50 SAE10W60
Viscosity; cst 100°C 14.3 19.7 22.5
Viscosity; cst 40°C 90 136 145
Viscosity index
Sulphated ash; wt %
Pourpoint; COC °C
Flashpoint; COC °C SAE 10W40

Επειδη εγω αργω λιγο να τα πιασωθελω να σε ρωτησω...τι μοναδα ειναι ειναι το 22.5 και το 145 σε αυτες τις μετρησεις

cst εκατοστά του stoke

nikos force
19/09/2007, 13:39
http://rapidshare.com/files/56756750/ethumperlube.doc
αυτο το λαδι βαση χαρακτιριστικων και ισως εμπειριας τι ‘’λεει’’

OldMan
19/09/2007, 13:47
http://rapidshare.com/files/56756750/ethumperlube.doc
αυτο το λαδι βαση χαρακτιριστικων και ισως εμπειριας τι ‘’λεει’’
<Page can not be found> :D

Γιατί καλέ μου άνθρωπε έχεις κολλήσει στο συγκεκριμένο λάδι ??? :confused:

Αν δεχτούμε ότι τα μονοκύλινδρα έχουν "ιδιαίτερες" ανάγκες λίπανσης, θα πρέπει να δεχτούμε ότι αντίστοιχες ανάγκες έχουν και τα 2-3-4-6κύλινδρα σε σειρά, τα V2 60-72-90 μοιρών, τα Boxer, τα ακτινικά μοτέρ, τα 4κύλινδρα παράλληλα κ.λ.π. :winka:

nikos force
19/09/2007, 14:00
<Page can not be found> :D

Γιατί καλέ μου άνθρωπε έχεις κολλήσει στο συγκεκριμένο λάδι ??? :confused:

Αν δεχτούμε ότι τα μονοκύλινδρα έχουν "ιδιαίτερες" ανάγκες λίπανσης, θα πρέπει να δεχτούμε ότι αντίστοιχες ανάγκες έχουν και τα 2-3-4-6κύλινδρα σε σειρά, τα V2 60-72-90 μοιρών, τα Boxer, τα ακτινικά μοτέρ, τα 4κύλινδρα παράλληλα κ.λ.π. :winka: Προτεινε μου καποιο αντιστοιχο...επισης λογω περιορισμενων γνωσεων δεν μπορω να τεκμηριωσω αποψη παρα μονο υποθεσεις ...και μια υποθεση που κανω ειναι οτι οι ιδιατερες αναγκες το καθε μοτερ δεν κρινονται απο την δομη τους (ισως η δομη να παιζει και αυτη ενα ρολο) αλλα απο το πουσαρισμα εχει δεχτει ενα μοτερ...μετα προσπαθω με χαρτι και με μολυβι να βγαλω ακρη στις λαδολογιες ΑΛΛΑ...καθε βημα εμφανιζει και μια καινουργια απορια...ΓΑΜΩΤΟ...και τελος επειδη τα οικονομικα μου οφελη ειναι αρκετα μεγαλα απο αυτο το λαδι ,μπορουμε να κανουμε μια κριτικη?????πλιιιιζζζζζζζζ(mia xara found einai to page):confused: :smokin: :smokin:

OldMan
19/09/2007, 14:07
mia xara found einai to page:confused: :smokin: :smokin:
Μήπως έχει τίποτε γυμνές και μου το μπλοκάρουν τα ActiveX ??? :winka:
(θα μπω με Firefox ...) :lol:

Υ.Γ.1
Είμαστε αναγκασμένοι να πιστέψουμε τις προδιαγραφές των εταιρειών, απλούστατα γιατί ΔΕΝ μπορούμε να έχουμε παραδείγματα καλής ή καλής λίπανσης από την διάρκεια ζωής του μοτέρ μας...

Y.Γ.2
Τι εννοείς με το "οικονομικά ωφέλη" από το λάδι ???

nikos force
19/09/2007, 14:24
Μήπως έχει τίποτε γυμνές και μου το μπλοκάρουν τα ActiveX ??? :winka:
(θα μπω με Firefox ...) :lol:

Υ.Γ.1
Είμαστε αναγκασμένοι να πιστέψουμε τις προδιαγραφές των εταιρειών, απλούστατα γιατί ΔΕΝ μπορούμε να έχουμε παραδείγματα καλής ή καλής λίπανσης από την διάρκεια ζωής του μοτέρ μας...

Y.Γ.2
Τι εννοείς με το "οικονομικά ωφέλη" από το λάδι ??? Μηπως εσυ θες να σου στειλω και γυμνες για να βρεις το πειτζ???? Τα οικονομικα ωφελη ειναι μια συναρτηση που προκειπτει απο το ποσο συχνα αλλαζω λαδια(5 ντεποζιτα) σε σχεση με το ποσο φθηνα παιρνω τα συγκρεκριμενα λαδια...

Υ.Γ.1 ‘’ παραδείγματα καλής ή καλής λίπανσης’’

ΜΟΝΟ ΕΜΕΙΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΛΑΘΗ...????ΧΕΧΕΧΕΧΕΧΕΧ

Καπου ελεγες στις λαδολογιες για τα ποσοστα προσθετων των λαδιων...αν λοιπον ενα λαδι εχει ενα 50% προσθετα στο λιτρο τα 500ml ειναι προσθετα...σε ενα μοτερ λοιπον που παιρνει ενα λιτρο λαδι ολο και ολο τα προκυπτει οτι η πραγματικη πσοτητα λαδιου ειναι μονο 500ml...(ωραια πραγματα) το ερωτημα ειναι...τα πραγματα ειναι τοσο ασχημα οσο ακουγονται και σε μοτερ με μκρη χωρητικοτητα σε λαδι να αποφευγονται τα λαδια με μεγαλη περιεκτηκοτητα σε προσθετα η οχι????

stefanos
19/09/2007, 14:41
Προτεινε μου καποιο αντιστοιχο...επισης λογω περιορισμενων γνωσεων δεν μπορω να τεκμηριωσω αποψη παρα μονο υποθεσεις ...και μια υποθεση που κανω ειναι οτι οι ιδιατερες αναγκες το καθε μοτερ δεν κρινονται απο την δομη τους (ισως η δομη να παιζει και αυτη ενα ρολο) αλλα απο το πουσαρισμα εχει δεχτει ενα μοτερ...μετα προσπαθω με χαρτι και με μολυβι να βγαλω ακρη στις λαδολογιες ΑΛΛΑ...καθε βημα εμφανιζει και μια καινουργια απορια...ΓΑΜΩΤΟ...και τελος επειδη τα οικονομικα μου οφελη ειναι αρκετα μεγαλα απο αυτο το λαδι ,μπορουμε να κανουμε μια κριτικη?????πλιιιιζζζζζζζζ(mia xara found einai to page):confused: :smokin: :smokin:

Άν βρείς κανένα που να σου τεκμηριώσει γνώμη πάνω σε λάδι για μοτο, να ξέρεις οτι είναι η πωλητής λαδιών ή άσχετος.
Απλά αγοράζεις τύπο λαδιού που λέει το βιβλίο του κατασκευαστή σου και τέρμα.
Αντε να βάλουμε και την αίσθηση του κιβωτίου σαν παράμετρο.

OldMan
19/09/2007, 14:45
:rolleyes: :rolleyes: :rolleyes:

@nikosforce: Μάλλον γίνεσαι υπερβολικός με τον Bergo ...
(όσο και να το πουσάρεις, τις ίδιες ανάγκες λίπανσης έχει - γιατί απλά, είναι ήδη στο όριο από την μάνα του...).

Υ.Γ.1
Εκτός του ότι η αναλογία πρόσθετων που λες παραπάνω είναι εξωπραγματική, οι κατασκευαστές των μοτέρ παίρνουν υπόψη τους τις εκάστοτε ισχύουσες τυποποιήσεις σχετικά με τα πρόσθετα, οπότε η ποσότητα λαδιού που χωράει το σύστημα λίπανσης είναι ΥΠΕΡΑΡΚΕΤΗ για οποιασδήποτε "ποιότητας" λάδι !! :wave2:

Υ.Γ.2
Εκείνος ο reinmaster πολυ αργεί να πεταχτεί για τα Torco ...:look:

nikos force
19/09/2007, 14:59
:rolleyes: :rolleyes: :rolleyes:

@nikosforce: Μάλλον γίνεσαι υπερβολικός με τον Bergo ...
(όσο και να το πουσάρεις, τις ίδιες ανάγκες λίπανσης έχει - γιατί απλά, είναι ήδη στο όριο από την μάνα του...).

Υ.Γ.1
Εκτός του ότι η αναλογία πρόσθετων που λες παραπάνω είναι εξωπραγματική, οι κατασκευαστές των μοτέρ παίρνουν υπόψη τους τις εκάστοτε ισχύουσες τυποποιήσεις σχετικά με τα πρόσθετα, οπότε η ποσότητα λαδιού που χωράει το σύστημα λίπανσης είναι ΥΠΕΡΑΡΚΕΤΗ για οποιασδήποτε "ποιότητας" λάδι !! :wave2:

Υ.Γ.2
Εκείνος ο reinmaster πολυ αργεί να πεταχτεί για τα Torco ...:look: Ωραια ...τωρα παω να συνεχισω το homework γιατι ακολουθουν και αλλες αποριες στο συντομο μελλον...

Υ.Γ. ισως να ειμαι λιγο υπερβολικος αλλα δεν μαμιετε...κανουμε κατι για να περναει και η ωρα...

Υ.Γ. και εμενα με τρωει μια περιεργεια με τον ντορο γυρω απο τα τορκο...αν τα δοκιμαζα ποιο-α θα ηταν τα καταληλοτερα για μενα???

OldMan
19/09/2007, 15:08
και εμενα με τρωει μια περιεργεια με τον ντορο γυρω απο τα τορκο...αν τα δοκιμαζα ποιο-α θα ηταν τα καταληλοτερα για μενα???

Δεν είμαστε Cosmopolitan...!!! :smokin:

OldMan
19/09/2007, 15:12
Σε βλέπω, Βρωμόπουλε ... !!! :smokin:

dirtbird
19/09/2007, 15:15
Υ.Γ. και εμενα με τρωει μια περιεργεια με τον ντορο γυρω απο τα τορκο...αν τα δοκιμαζα ποιο-α θα ηταν τα καταληλοτερα για μενα???

Προφανώς αυτό (http://www.torcoracingoils.com/products/productview.aspx?id=519d632d-b067-468c-97af-ad603664aac1) :smokin:

αλλά δεν το έχω δοκιμάσει καθότι με τις μηχανότρατες που είναι στο 'όριο' , δεν τα πάω καλά... :D

dirtbird
19/09/2007, 15:15
Σε βλέπω, Βρωμόπουλε ... !!! :smokin:

too late....:cool: :cool:

stefanos
20/09/2007, 15:36
Αυτές τις διαφημήσεις τις γράφουν ξανθιές ψηλές και όμορφες γκομενες?
Αλλιώς δεν εξηγούνται οι αντιτρηβικές ικανότητες και το jaso MA και το smooth, positive clutch activation.

Η εκτός αν νομίζουν οτι είμαστε εμείς ψηλοί και ξανθοί παιδαράδες:p

byron
10/12/2007, 12:11
Ρε παιδιά, για ρίξτε μια ματιά γιατί έχω ψιλοκουφαθεί.

Τελικά, το να αλλάζουμε λάδια κάνει κακό στον κινητήρα ? :confused:

To άρθρο δεν αναφέρεται στις μεταβολές που σημειώνονται στο ιξώδες με την χρήση του, αλλά στην ικανότητα λίπανσης (και μειωμένης φθορας) που εμφανίζει το «παλιό» λάδι. :confused:

Θα με βρίσει μάλλον ο oldman, αλλά ........ :blush:

Μια περίληψη της έκθεσης μπορεί να διαβαστεί στο site της SAE International (https://shop.sae.org/technical/papers/2007-01-4133)

Και το αρχικό κείμενο που διάβασα.

«Thought some people may be interested to know I was reading a study where engine oil of different ages (mileage) was ran on a test bed rig comprising a single cam and bucket follower and the friction and wear measured. The engine oil was aged by running it in petrol taxi's in Las vegas and tested at regular intervals.

The study concluded that "as in the previous study the results showed that the aged engine oils provide lower friction and much improved wear protection capability. these improvements were observed as early as the 3000 mile drain interval and continued to the 15,000 mile drain interval"

The results for the wear rate are astonishing, basically a new oil for example RO 243 would produce 0.14 mg of wear (material worn away from the shim and bucket in a 50 hour test), oil at the 3 and 5000 mile drain interval produced 0.02mg (less wear) and oil at the 15,000 mile interval produced no wear that was measurable by the apparatus.

The other oils tested showed a similar result.

Chemical analysis showed the development of a chemical produced as the oil is used which is formulated as ZDDP (a common oil additive found in nearly evey oil i believe) decomposes. The new chemical is believed to be responsible for the low wear rates and low friction. Also note the viscosity incerased upto 40% by the end of teh 15,0000 mile test however friction decreased. my guess here is friction is reduced as no contact takes place between the components and hence the zero wear results as well. (the increase in viscosity will also help prevent contact).

Note the study only ran until 15,000 miles on the test cars so the oil may still be good after that....?

This information came from a SAE paper conducted by Ford motor Co and Conoco Phillips SAE number 2007-01-4133»

:confused: :confused:

dirtbird
10/12/2007, 12:40
Αρχικά δημιουργήθηκε από byr0n
Also note the viscosity incerased upto 40% by the end of teh 15,0000 mile test however friction decreased. my guess here is friction is reduced as no contact takes place between the components and hence the zero wear results as well. (the increase in viscosity will also help prevent contact).

That was pure fun....:bigcry: :bigcry:

για να μην σΕ απαντάω, υπάρχει λόγος..... :winka: :wave2:

byron
10/12/2007, 13:09
That was pure fun....:bigcry: :bigcry:

για να μην σΕ απαντάω, υπάρχει λόγος..... :winka: :wave2:

Το link που έβαλα για το άρθρο το είδες; Ουσιαστικά τα ίδια λέει.

Το ότι δεν μου απαντάς, με υποψιάζει περισσότερο :evil:

Ας περιμένουμε τον oldman, που δεν έχει legal desclaimers........:wave2:

sapila racing
11/12/2007, 12:09
To πείραμα που έκαναν είναι απλοϊκό, σαν αυτα που βλέπεις στην εκθεση μοτοσυκλέτας στα σταντ που πουλάνε βελτιωτικά λαδιών.

OldMan
11/12/2007, 12:15
Ας περιμένουμε τον oldman, που δεν έχει legal desclaimers........:wave2:
Καλά σΕ λέει ο Βρωμόπουλος ρε Βύρωνα ... :lol:
(και τον βρίσκω και πολύ ευγενικό !!!) :winka:

Αν ήταν έτσι, θα βάζαμε 90άρα βαλβολίνη και δεν θα είχαμε καμια "επαφή" (με την πραγματικότητα...) :wave2:

byron
11/12/2007, 12:31
Καλά σΕ λέει ο Βρωμόπουλος ρε Βύρωνα ... :lol:
(και τον βρίσκω και πολύ ευγενικό !!!) :winka:

Αν ήταν έτσι, θα βάζαμε 90άρα βαλβολίνη και δεν θα είχαμε καμια "επαφή" (με την πραγματικότητα...) :wave2:

Μαζευτήκατε οι 3 καμπαλέρος-μηχανικοί, να την πείτε σε έναν πτωχό πλήν τίμιο κερδοσκόπο....:a35:

Δεν θα ρωτήσει κανείς σας για κανένα IRS, κανένα structure, μετοχούλα, EBITDA, EPS ;

Θα σας πάω :a021:ντας :D :evil:

Απορία είχα!
Μπήκε αυτή η μελέτη απ΄την Conoco & Ford και μπαίνει και στο site της SAE. Δεν το έγραψε ο Βάγγος ο εξωλκέας.

Να μην ρωτήσω δλδ; :rolleyes:

dirtbird
11/12/2007, 13:17

Απορία είχα!
Μπήκε αυτή η μελέτη απ΄την Conoco & Ford και μπαίνει και στο site της SAE. Δεν το έγραψε ο Βάγγος ο εξωλκέας.

Να μην ρωτήσω δλδ; :rolleyes:

Ξέρεις από που βγαίνει το F.O.R.D.?

fixed or repaired daily.....:bigcry: :rotflmao: :bigcry: :rotflmao:

no more $$ for me... :D :D

DrIoannis
11/12/2007, 13:26
Απορία:
Η μηχανή όταν τις έβαζα λάδι 10-40 (γιατί δεν είχε έρθει ακόμη το Ελληνικό βιβλιαράκι της αντιπροσωπείας.Το ξένο έγραφε 10-40) δούλευε σε χαμηλότερες θερμοκρασίες(6-8 βαθμούς)απ ότι τώρα που βάζω σύμφωνα με το βιβλιαράκι της αντιπροσωπείας 15-50.Δεν ανεβάζει θερμοκρασία αλλά απλά δούλευε στους 73-74 και τώρα 80-81.Πείτε μου την άποψή σας.Να γυρίσω στο 10-40 ή να συνεχίσω στο 15-50?

OldMan
11/12/2007, 17:00
Αρχικά δημιουργήθηκε από DrIoannis
Πείτε μου την άποψή σας.Να γυρίσω στο 10-40 ή να συνεχίσω στο 15-50?
Καλύτερα συνέχισε με το 50άρι για 2 λόγους :

1. Στις ψηλές θερμοκρασίες περιβάλλοντος (ειδικά το καλοκαίρι) θα είσαι περισσότερο "καλυμμένος" !! (αν δεν έχεις πρόβλημα εκκίνησης τις πολύ κρύες μέρες...)

2. Ο θερμοστάτης του ψυκτικού κυκλώματος ανοίγει στους 70 plus βC, οπότε στους 73-74 θα τον ταράξεις στο άνοιγε - κλείνε !!

:wave2: :beer:

karamoto
12/12/2007, 10:11
Αρχικά δημιουργήθηκε από DrIoannis
Απορία:
Η μηχανή όταν τις έβαζα λάδι 10-40 (γιατί δεν είχε έρθει ακόμη το Ελληνικό βιβλιαράκι της αντιπροσωπείας.Το ξένο έγραφε 10-40) δούλευε σε χαμηλότερες θερμοκρασίες(6-8 βαθμούς)απ ότι τώρα που βάζω σύμφωνα με το βιβλιαράκι της αντιπροσωπείας 15-50.Δεν ανεβάζει θερμοκρασία αλλά απλά δούλευε στους 73-74 και τώρα 80-81.Πείτε μου την άποψή σας.Να γυρίσω στο 10-40 ή να συνεχίσω στο 15-50?

Dr στην Κρήτη δεν μένεις? Αν το θυμάμαι καλά τότε μάλλον δεν υπάρχει λόγος να πας σε 10-40 τον χειμώνα. Εγώ πάντως το έχω καταργήσει εδώ κάτω.

Φαντάζομαι ότι οι διαφορές στην θερμοκρασία υπάρχουν μόνο σε χαλαρές συνθήκες έτσι? Υπό πίεση νομίζω ότι δεν πρέπει να έχεις διαφορά.

karamoto
12/12/2007, 10:29
Έχω μια απορία..

Εγώ δύο τινά μπορώ να σκεφτώ:
a) Το λάδι που πήρες είναι παντελώς μούφα. Νομίζω όμως ότι αυτό είναι πολύ απίθανο.

β) Και αυτό το λάδι όπως και πολλά άλλα έχει χρωστικές για να μας πείσει με το χρώμα του ότι είναι η τελευταία λέξη της τεχνολογίας. Αυτή η χρωστική πιθανότατα είναι τέτοια ώστε να οξειδώνεται (καίγεται) με την πρώτη ευκαιρία και πιθανότατα αυτό έγινε και στην περίπτωση σου.

γ) Δεν γνωρίζω δεν απαντώ

Lio
23/09/2008, 10:26
Λοιπόν παλληκάρια, επειδή θέλω να αλλάξω λάδια στο Yamaha μου, για να μην καρακοπανάει το σανζμάν (ξέρω, ξέρω, οταν μεγαλώσω θα πάρω Honda), διαβασα και ξαναδιάβασα τις λαδολογίες και τα παραλειπόμενα αυτών, αλλά άκρη δεν έβγαλα.
Σκέφτηκα οτι αν ρωτήσω θα πάρω 122.000 διαφορετικές γνώμες (opinions are like assholes, you know), έτσι λοιπόν πήγα στο Lidl και πήρα λαδάκι πρώτο, Win energy 15W40 προδιαφραγών API sj/CF-4/cf ACEA A3/B3 A3/B4 E2 me 15,99 εουρος τα 5 λίτρα γιατί σκέφτηκα οτι εκτός απο το μηχανάκι θέλω και για το αυτοκίνητο, το χορτοκοπτικό και τη γεννήτρια.
Τι με λέτε, έκανα καλά? (Ποιό Yamaha έχω δε λέω γιατί θα με κράξει ο oldman).

ps: Το λαδάκι θα το αλλάξω γρήγορα, μπάς και ψιλοκαθαρίσει λίγο το μοτερ εσωτερικά, γιατι ο προηγούμενος ιδιοκτήτης θεωρούσε οτι αφου ψιλοέχανε και συμπλήρωνε τακτικά, δεν χρειαζότανε αλλαγές....

OldMan
23/09/2008, 11:24
Αρχικά δημιουργήθηκε από Lio5
[B διαβασα και ξαναδιάβασα τις λαδολογίες και τα παραλειπόμενα αυτών, αλλά άκρη δεν έβγαλα. [/B]
Αυτό μας έλειπε...!!! :smokin:

(μας έφυγε ο πάτος να τα γράψουμε έτσι ώστε να μην καταλάβει κανείς τίποτε ...):winka:

Lio
23/09/2008, 20:12
Αυτό μας έλειπε...!!! :smokin:

(μας έφυγε ο πάτος να τα γράψουμε έτσι ώστε να μην καταλάβει κανείς τίποτε ...):winka:

Α ετσι? Είπα και γω...
Καλά τότε πριν την επόμενη αλλαγή θα σε φέρω το μηχανάκι να λύσεις το μοτέρ και να με πείς τη γνώμη σου (για το λάδι βέβαια...):beer:

stefanos
24/09/2008, 00:53
Λοιπόν παλληκάρια, επειδή θέλω να αλλάξω λάδια στο Yamaha μου, για να μην καρακοπανάει το σανζμάν (ξέρω, ξέρω, οταν μεγαλώσω θα πάρω Honda), διαβασα και ξαναδιάβασα τις λαδολογίες και τα παραλειπόμενα αυτών, αλλά άκρη δεν έβγαλα.
Σκέφτηκα οτι αν ρωτήσω θα πάρω 122.000 διαφορετικές γνώμες (opinions are like assholes, you know), έτσι λοιπόν πήγα στο Lidl και πήρα λαδάκι πρώτο, Win energy 15W40 προδιαφραγών API sj/CF-4/cf ACEA A3/B3 A3/B4 E2 me 15,99 εουρος τα 5 λίτρα γιατί σκέφτηκα οτι εκτός απο το μηχανάκι θέλω και για το αυτοκίνητο, το χορτοκοπτικό και τη γεννήτρια.
Τι με λέτε, έκανα καλά? (Ποιό Yamaha έχω δε λέω γιατί θα με κράξει ο oldman).

ps: Το λαδάκι θα το αλλάξω γρήγορα, μπάς και ψιλοκαθαρίσει λίγο το μοτερ εσωτερικά, γιατι ο προηγούμενος ιδιοκτήτης θεωρούσε οτι αφου ψιλοέχανε και συμπλήρωνε τακτικά, δεν χρειαζότανε αλλαγές....

Το xr πάντως δεν έχει πάθει τίποτα (κοντεύω εκατό χιλιάδες) αλλά του βάζω 20-50 απο 20κιλο που το παίρνω 50€ ίδιες προδιαγραφές.Το αυτοκίνητο επείσης τίποτα, η φρέζα επείσης τίποτα (αλλά είναι Honda) τα υπόλοιπά μου χορτοκοπτικά αλυσοπρίονα κλπ είναι δίχρονα οπότε δεν βάζω τέτοια λάδια.
Και εγώ επείσης δεν έχω πάθει τίποτα από αυτά που θα πάθαινα αν πλήρωνα 15ευρα για ένα λίτρο λάδι, και δεν έχω και πιστωτική.
Φίλος που βάζει τα δικά σου δεν έχει πάθει επίσης τίποτα κοντά στα 100χιλ και αυτός με μονοκύλινδρο.

toulis
24/09/2008, 08:04
+ 1

και εγώ το ίδιο βάζω και δεν έχει πάθει τίποτα ούτε το scooter ούτε το αμάξι μου

τα αλλάζω πάντως σε λίγα χιλιόμετρα 2500 και 5000 αντίστοιχα και σαν οδηγός δεν πιέζω τα οχήματα μου
:wave2:

Τώρα να πω την αλήθεια το scooter μου δεν έχει συμπλέκτη που κολυμπάει μέσα στα λάδια

Ούτε βέβαια σαμάν που κολυμπάει μέσα στα λάδια

Οπότε οι λιπαντικές απαιτήσεις του πλησιάζουν περισσότερο σε αυτοκινήτου

Lio
24/09/2008, 09:25
Thanx guys!! Πάντως με το καινούργιο λαδάκι, το σανζμάν δουλεύει πιο απαλά σε σχέση με το βελ-ρευ ΕΧΡ 10W40 που είχα βάλει πριν. Το άλλαξα σε 1000 κμ και βγήκε σαν πίσσα, αλλά φταίει η βρώμα που έχει μαζεψει μέσα το μοτέρ (βρήκα ξανά και γρέζια στο φίλτρο, οπότε μάλλον πρέπει να επισπεύσω το άνοιγμα... (ολδμαν να με πείς πότε να σε το φέρω...)

Στέφανε απ οτι κατάλαβα, είσαι φανατικός Hondaκιας (και εγώ στα νειάτα μου, το Yamaha είναι λύση ανάγκης..) και έχεις δίχρονο χορτοκοπτικό? Ντροπή...
Η Honda έχει τον GX25 (http://www.honda-engines.com/engines/gx25.htm), τον πρώτο τετράχρονο κινητήρα 25cc (για χορτοκοπτικά πετονιάς) που λειτουργεί σε οποιαδήποτε γωνία!!
Αν φτιάξει και τετράχρονο αλυσοπρίονο το αγοράζω χωρίς δεύτερη κουβέντα, όσο και να κάνει (αντι για το CRF450 που ονειρεύομαι...)

OldMan
24/09/2008, 13:11
(ολδμαν να με πείς πότε να σε το φέρω...)
Καλά ρε μάστορα...

Εδώ (http://www.liolios-bikes.gr/) επισκευάζεις κοτζαμάν μοτέρ από ποδήλατα και δεν μπορείς για το μηχανάκι σου ??? :confused:

Lio
24/09/2008, 14:08
Ποιος σε είπε οτι δεν μπορώ?
Αλλά ήθελα να με πεις τη γνώμη σου, ως ειδικός λαδολόγος.....

dirtbird
24/09/2008, 14:25
Ποιος σε είπε οτι δεν μπορώ?

Εναλλακτικά μπορείς να δοκιμάσεις και τους ειδικούς τηε ΕΛΑΙΣ....:D

Lio
25/09/2008, 11:08
ΕΛΑΙΣ? H μαμά μου λέει οτι το Αλτις δεν είναι καλό, πειράζει στο στομάχι, παρόλο που αναγράφει στη συσκευασία "αγνό παρθένο ελαιόλαδο". Πρόκειται περι απάτης δηλαδής

Με ολα αυτά περι λαδιών και απάτης, θυμήθηκα ενα περιστατικό που με είχε συμβεί στα νειάτα μου (84-85), οταν για κάπιο διάστημα ζούσα (ή προσπαθούσα να ζήσω) στην Αθήνα.
Λοιπόν τότε είχα ενα XL250 και ειχα πάει για μοτοψώνια στη Μιχαλακοπούλου. Αφού αγόρασα 2L BelRay απο ένα μικρό γωνιακό μαγαζάκι (δεν θυμάμαι πως λεγόταν), πήγα λίγο παρακάτω σε γνωστό μεγαλοεισαγωγέα (ουτε αυτουνού το όνομα θυμάμαι, αλλά είσήγαγε, μεταξύ άλλων, τα Spectro), για να πάρω κάτι άλλο.
Ο μεγαλοεισαγωγέας (αυτοπροσώπως), μολις είδε τη σακούλα με τα BelRay, πρώτα άλλαξε 15 χρώματα, μετά άρχισε να βγάζει αφρούς και τελικά κατάφερε να μιλήσει:
-ΤΙ ΛΑΔΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΠΗΡΕΣ??
-Εεε...
-ΤΟ ΞΕΡΕΙΣ ΟΤΙ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΒΑΛΕΙΣ ΣΤΟ ΜΟΤΕΡ ΣΟΥ?
-...
Για την επόμενη μισή ωρα προσπαθούσε να με εξηγήσει πως τα BelRay είναι η απάτη του αιώνα, κατασκευάζονται απο ανακυκλωμένο μεξικάνικο καλαμποκέλαιο, απεσταγμένο μαζούτ και πρόσθετα απο βιτριόλι..
-Αν θες πραγματικό λάδι, τότε ΜΟΝΟ αυτό (με δείχνει ενα κουτί Spectro). Αμερικάνικο 1500%, κοίτα προδιαγραφές (τότε βέβαια ειχε μονο κατι MIL και κατι API SA-SB...)

Περιτό να σας πω οτι φεύγοντας απο το κατέστημα του κ. μεγαλοεισαγωγέα, υποσχέθηκα στον εαυτό μου πως Spectro δεν πρόκειτε να βάλω ποτέ, ακομη και αν με τα χαρίζουν (εφ όρου ζωής)...

OldMan
26/09/2008, 10:55
Κύριοι ...

Ας λύσουμε (απαξ και διά παντός) μια τραγική παρεξήγηση ..!! :D

ΚΑΝΕΙΣ (κατά την γνώμη μου) ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ "ΕΙΔΙΚΟΣ ΛΑΔΟΛΟΓΟΣ" !!
(πόσα μάλλον ο υποφαινόμενος...)

Το να ξέρεις 2-3 πράγματα σχετικά με τα λάδια ΔΕΝ σημαίνει ότι αυτομάτως ξέρεις ποιο είναι το καλύτερο λάδι της αγοράς, ούτε ποια μάρκα ταιριάζει στο Χ μηχανάκι, ούτε αν το Α λάδι έχει όντως αυτά που υπόσχεται, ούτε οτιδήποτε άλλο ... :smokin:

Lio
02/10/2008, 19:10
Κύριοι ...

Ας λύσουμε (απαξ και διά παντός) μια τραγική παρεξήγηση ..!! :D

ΚΑΝΕΙΣ (κατά την γνώμη μου) ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ "ΕΙΔΙΚΟΣ ΛΑΔΟΛΟΓΟΣ" !!
(πόσα μάλλον ο υποφαινόμενος...)

Το να ξέρεις 2-3 πράγματα σχετικά με τα λάδια ΔΕΝ σημαίνει ότι αυτομάτως ξέρεις ποιο είναι το καλύτερο λάδι της αγοράς, ούτε ποια μάρκα ταιριάζει στο Χ μηχανάκι, ούτε αν το Α λάδι έχει όντως αυτά που υπόσχεται, ούτε οτιδήποτε άλλο ... :smokin:

Tο ξέρω ορε oldman....
Τελικά με φαίνεται πως το ερώτημα "Αξίζει να πλερώνω την (τις περισσότερες φορές εξοργιστική) διαφορά για special full(?) synthetic motorcycle oil ή οχι?" θα βασανίζει στον αιώνα των αιώνων τον τίμιο, πλην πτωχό μοτοσυκλετιστή...

Θυμήθηκα και το Χατζάρα, που είχε γράψει παλαιά (οταν τα XR ήταν κόκινα προς το περτικαλί, αν δεν απατώμαι) στο Μοτο μια σειρά λαδολογιών, με πανω κατω την ίδια κατάληξη περι λαδολόγων. Στο τέλος απαντούσε και στο υποθετικό ερώτημα αναγνώστη:
-Εσυ δηλαδής ρε Χρήστο, τι λάδι βάζεις στο μηχανάκι σου?
-Kvas major (που τα θυμάμαι ο φούστης)
-Και διατί περικαλώ?
-Διότι έχει ωραίο χρώμα....

ARISPEED1
02/10/2008, 20:49
To KVAS ειχε πράγματι ενα φανταστικό βυσσινί χρώμα !Αλλά ηταν κ ποιοτικό προϊόν πρίν 20 χρόνια .Τελικά μόνο το εργαστήριο ανάλυσης λαδιών στο Βέλγιο μπορεί να αναλύσει τις λιπαντικές ικανότητες κάθε προϊόντος κ να βγάλει συμπεράσματα με ανταγωνιστικά προϊόντα .